PKMK
Feltöltött képek száma: 96867   Megfigyelési adatok száma: 321517
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások

MME Nomenclator Bizottság...
Új MME NB jelentőlap Megosztom Facebookon
2011.03.11. Nomenclator Bizottság

A mai naptól felkerült a honlapra az MME NB új jelentőlapja (MME Nomenclator \ Dokumentumok menűpont). Az új jelentőlap tartalmában és formájában is jelentősen megváltozott.

A Bizottság a jelentőlap átalakításáról a 2009.09.04-én, Hortobágyon tartott ülésén döntött, az alábbi koncepciók alapján:
  1) A leírólap szakmai színvonala közelítsen az AERC és az ezen a téren fejlettebb európai országok leírólapjához. — Ennek a célnak az eléréséhez számos más ország jelentőlapját megvizsgáltuk, az átvenni kívánt sajátosságokat megvitattuk.
  2) A leírások színvonala növekedjen, különösen a megfigyelési körülményekről szóló adatok megadásával. — Ennek érdekében a megfigyelésre–megkerülésre és a körülményekre vonatkozó adatoknak külön válaszmezőket biztosítottunk, melyeket blokkokba csoportosítottunk. A megkerülés típusától függően (megfigyelés, gyűrűzés, elhullott madár stb.) az egyes blokkok kötelezően kitöltendőek. A hiányosan kitöltött leírólapok visszaküldésre kerülnek.
  3) Ugyanakkor legyen könnyebb, egyértelműbb a leírást végző megfigyelők munkája, a fő erőfeszítést a madár konkrét leírása jelentse, ne pedig a fent említett mezők kitöltése. — Ezen cél érdekében, ahol lehetett, választómezőkkel próbáltuk segíteni a gyors kitöltést. Az eddigi visszajelzések szerint a jelentőlap másodszori kitöltésénél már nem vesz plusz időt igénybe, sőt gyorsabb is lehet a madár leírásához való eljutás, a korábbi (hiánytalanul kitöltött) jelentőlaphoz képest.
  4) Legyen elégséges információ a madár származásának, eredetének megítéléshez. — Egy új, főleg választómezőkből álló blokkot építettünk be a leírólapba, amely reményeink és az eddigi tapasztalatok szerint nem lassítja le érdemben a kitöltést, viszont nagyon sok információval szolgál ehhez a kérdéskörhöz.

A fentiek változások miatt, az új jelentőlap elsőre talán egy kicsit barátságtalanul néz ki, megnövekedett számú válaszcelláival és közel másfél oldalas terjedelmével, de hisszük, hogy a megfigyelések és a leírások színvonalának emelkedését hozza majd magával, különösebb többlet munka nélkül. Ezért kérjük, fogadjátok jó szívvel.

Az új jelentőlap használata – a korábbihoz hasonlóan – nem kötelező, csupán „erősen ajánlott”. Vagyis elfogadunk egy olvasható módon, üres papírra írt leírást is – feltéve ha szerepelnek rajta mindazon adatok, amelyek lehetővé teszik a hitelesítést. Ennek megfelelően, a már elkezdett, de még nem befejezett vagy nem leadott, korábbi leírólapra írt jelentéseket nem kell átírni az új formátumúba, hanem elég meggyőzödni arról, hogy minden szükséges információ szerepel-e rajta.

Utoljára egy kérés mindazokhoz, akik már használják az új jelentőlapot: az egységes megjelenés és feldolgozhatóság érdekében, kérjük töltsétek le a legfrissebb változatot a Bizottság honlapjáról, mivel az közvetlen a feltöltés előtt is még változott.

Őszintén köszönjük fáradozásaitokat az eddigi, és a jövőbeni jelentésekkel is kapcsolatban! Bízunk a további jó együttműködésben, ami záloga a Bizottság eredményes működésének.

Sok érdekes megfigyelést és jó madarászást kívánunk:
MME Nomenclator Bizottság

Fórum
Apróhirdetések
Sziasztok. Utolsó ár a spektívre fix: 300000forint. ...
Ma, 08:07 - Kovács józsef
Milyen madarat láttam?
Talán sikerült, javítottam...
2023.03.19. 23:42 - Bass Borisz
Könyvek, újságok, weblapok
Nem.
2023.03.18. 12:59 - Bozó László
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
MME Ritkaságvadász Szakosztály belépési adatlap
2023.01.25.
Sziasztok! A birding.hu átalakulásának egyik tervezett lépcsője, hogy a fenntartás egy részét az... Tovább »
Beszámolók
Marokkó áprilisban 2022
2023.03.01.
pdf logoMegkésve bár de törve nem, a mellékelt pdfen olvashatjátok tavalyi Marokkói madarászatunk... Tovább »
Galériák
Böjti réce
Spatula querquedula
2023. március 19.
 
Csőröslepke Libythea celtis

2023. március 19.
 
Fülemülesitke
Acrocephalus melanopogon
2023. március 19.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció