PKMK
Feltöltött képek száma: 97018   Megfigyelési adatok száma: 322066
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások

MME Nomenclator Bizottság...
Beszámoló az MME NB 2012-es, decemberi értekezletéről Megosztom Facebookon
2013.02.17. Nomenclator Bizottság

Beszámoló az MME NB 2012-es értekezletéről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága idei rendes megbeszélését 2012.12.07–09. között tartotta Vonyarcvashegyen. Az esemény lebonyolításáért és a helyszín biztosításáért házigazdánkat, Cser Szilárdot külön köszönet illeti meg, amit ezúton is újból továbbítanánk felé.

A gyűlésen bírált kiemelten ritka (öt vagy annál kevesebb bizonyított előfordulású) madárfajok előzetesen közzétett listáját és a hitelesítendő madárfajok körét illető változásról szóló beszámolót korábban már olvashattátok a birding.hu honlapon (MME Nomenclator / Hírek, felhívások menűpontja alatt, illetve a Fórumon is). A további jelentősebb vagy közérdeklődésre számot tartó döntéseket, változásokat az alábbiakban soroljuk fel, a teljesség igénye nélkül:

SZEMÉLYI VÁLTOZÁSOK:

Tamás Ádám (Selmeczi Kovács Ádám megüresedett helyére sikerrel pályázott új tagunk) most először vett részt az NB éves gyűlésén. 2013 végével Zalai Tamás pozíciója fog megüresedni, az utódlás kérdését még a 2013-as, nyárra tervezett ülés előtt meg szeretné oldani az MME NB egy újabb pályáztatással. A pályázatra való felhívást nemsokára olvashatjátok a birding.hu-n is.

A MEGFIGYELÉSEK HITELESÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS FONTOSABB DÖNTÉSEK:

Az MME NB folyamatosan törekszik a leíráskötelességre vonatkozó szabályok betarthatóságát, ésszerű könnyítését biztosítani. Erre szolgál például néhány, huzamosabb ideje gyakoribbá váló faj levétele a hitelesítendő fajok listájáról (lásd az NB éves beszámolóit és a legutóbbi erről szóló hírt a Hírek, felhívások menűben), vagy a ritka fészkelők esetében csak az első adatra korlátozott hitelesítési kötelezettség (lásd a 2011-es ülés beszámolóját). Néhány év kihagyás után, a Bizottság arra is újra gondot fordít, hogy a megfigyelések bírálatának végeztével külön kiértesítse a megfigyelőket hitelesítésre beküldött adatuk sorsáról.

A fentiek ellenére sajnálatos tendenciaként látjuk az elmaradó (soha el nem készülő, vagy éven túli késéssel beérkező) leírások arányának gyarapodását. Ezúton hívjuk fel a megfigyelők figyelmét arra, hogy a már bírált, de nem elfogadott adatok feltüntetése, közlése, valamint a rájuk való hivatkozás nemcsak etikátlan, hanem szakmailag is elfogadhatatlan a modern madártanban. A nemzetközi irányelveknek is megfelelő, európai szintű útmutatásért az AERC (vagyis az Európai [Madár-]Ritkasághitelesítő Bizottságok Szövetsége) megújult honlapján található, lényegretörő bevezetőt ajánljuk mindenki figyelmébe: http://www.aerc.eu/guidelines.html.

A fentieknek megfelelően, hamarosan minden olyan adat törölve lesz a birding.hu honlapról is, amelyet az MME NB már bírált, de nem fogadott el, illetve melyek leírás hiányában nem voltak bírálhatóak. Ezt az állapotot (vagyis csak hitelesített vagy hitelesítés alatti ritka madár adatok szerepeltetése a honlapon) a jövőben igyekszünk napra készen is tartani.

RÉGI ADATOK REVÍZIÓJÁNAK HARMADIK, EGYBEN BEFEJEZŐ KÖRE:

Az archív, irodalmi adatok dokumentáltsága, illetve hitelesként való kezelése nem minden esetben felel meg a modern, tudományos igényű elvárásoknak. Ennek szellemében a Bizottság több lépcsőben hajtotta végre az archív adatok revízióját. Az áttekintés első fázisa elsősorban az 1976 és 1987 közötti adatok hitelesítését érintette, az 1984-es névjegyzék eredeti kéziratának lezárása és az MME NB első – 1988-as – jelentése közötti időszakból (lásd: MME NB, 1998: Az MME Nomenclator Bizottság jelentése a Magyarországon ritka madárfajok 1988 előtti előfordulásairól. Aquila 103–104: 101–114., vagy http://www.birding.hu/doc/NBpre1988.doc).

A második fázis során (a 2008-as névjegyzék előkészítésekor) azon adatokat világítottuk át, amelyek alapvetően megváltoztatták a faj/alfaj státuszát vagy kategóriáját hazánkban. (Pl.: ahol a fajnak egyetlen történelmi – B kategóriás – vagy egyetlen recens – A kategóriás – előfordulása volt csak, vagy ahol a faj történelmi adatai utáni közvetlen recens előfordulásánál kétségek merültek fel.) A névjegyzékből törölt taxonokkal kapcsolatban lásd: MME NB, 2008: Bevezető, p. 12–14. in: Magyarország madarainak névjegyzéke. Nomenclator avium Hungariae. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest 278 p.; a törölt adatok jegyzékét lásd az MME NB 2007-es jelentésében: http://www.birding.hu/doc/NB2007.pdf

A felülvizsgálat harmadik fázisa az alábbi adatokra fókuszált: 1) az 1960-as és az 1984-es névjegyzékekben szereplő A kategóriás, de a Bizottság által még nem bírált adatok (tehát jellemzően az 1950–1975-ös időszak megfigyelési adatai), ill. 2) olyan történelmi adatok, ahol dr. Keve András névjegyzékei nem említenek preparátumot, vagy a preparátum sorsát ismeretlenként jelölik meg. A revízió során összegyűjtöttük az általunk hozzáférhető összes dokumentumot (közlemény, napló, preparátum, fényképfelvétel stb.), amiket archiváltunk. A felülvizsgálat eredményét és részleteit hamarosan közzétesszük.

A Bizottság ezzel véglegesnek tekinti a Magyarországon előfordult ritka madarak történelmi és recens adatainak revízióját.

FELHÍVÁS A MEGFIGYELŐKHÖZ - FEKETESZÁRNYÚ SZÉKICSÉR X SZÉKICSÉR (Glareola nordmanni X pratincola) HIBRIDEK ADATAI

A Bizottság össze szeretné gyűjteni az elmúlt évtizedekből ismert hibrid székicsérek adatait. A tiszta feketeszárnyú székicsérrel szemben, a hibrid példányok eddig még nem kerültek leírásra, így nemcsak hitelesítésük, de adataik áttekintése, előfordulásaik kiértékelése is elmaradt. (Az MME NB megújulás alatt lévő Működési Szabályzata szerint akkor szükséges hibrid madáregyed hitelesítése, ha arról egyértelműen megállapítható, hogy legalább az egyik szülő leírásköteles madárfaj volt.)

Tehát ezúton is kérjük a megfigyelőket, hogy amennyiben van hibrid székicsér adatuk, legyenek szívesek arról jelentőlapot kitölteni, és azt a Bizottság részére eljuttatni. Előre is köszönjük együttműködéseteket, fáradozásotokat!

Sok érdekes megfigyelést és jó madarászást kívánunk:
MME Nomenclator Bizottság
Fórum
Magyarországi terepi hírek
Igen, köszönöm!!
Ma, 13:14 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
Szia! Köszönöm a választ!
Tegnap, 10:44 - Pásti Csaba
Apróhirdetések
Sziasztok. Az Opticron spektív elkelt ! Köszönöm az...
2023.03.27. 21:22 - Kovács józsef
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
MME Ritkaságvadász Szakosztály belépési adatlap
2023.01.25.
Sziasztok! A birding.hu átalakulásának egyik tervezett lépcsője, hogy a fenntartás egy részét az... Tovább »
Beszámolók
Marokkó áprilisban 2022
2023.03.01.
pdf logoMegkésve bár de törve nem, a mellékelt pdfen olvashatjátok tavalyi Marokkói madarászatunk... Tovább »
Galériák
 
 
-

2023. március
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció