Gyurácz József – Kóta András: Vas megye madarainak névjegyzéke
Feltöltött képek száma: 81544   Megfigyelési adatok száma: 275721
   
E-mail cím:
Jelszó:
Értékelés Megosztom Facebookon

Szürke lile (Charadrius melodus) Piping plover
Amerikai Egyesült Államok, Florida, Fort De Soto
2016. február 9.
Sehol nem találtam a Magyar nevét.\r\nNév javítva!
656 megtekintés

Dr. Hadarics Tibor
Az a Madeira útikönyv nyilván németből volt fordítva, és az eredetiben valószínűleg ez állt: Madeira-Sommergoldhähnchen (ami manapság már Madeiragoldhähnchen). Így már gondolom ismerős, de ha a németben esetleg nem lennél otthon, akkor ez a madeirai királyka.
Seprényi Attila
Köszönöm az infot a nevvel kapcsolatban.
Simay Attila
Szia! Tegnap a kádban nekiültem olvasni a egy Madeira útikönyvet, melyben kiemelték, hogy majd ott láthatok Madeira-pintyet és nyári Madeira-aranytyúkot. Bazmeg, lement a víz magától! Kész, meg vagyok győzve 100%-ban. Több érvre semmi szükség. Én kérek elnézést és a jövőben kampányt fogok indítani a magyar nevekért, de komolyan. Azért annyit tényleg jó lenne elérni, hogy a világ glériában angol-latin vagy magyar-angol-latin nevek szerepeljenek. Ez lehetne feltöltési feltétel is. Szóval, ha egy mód van rá, akkor a Piping plover azért kerüljön már vissza a szürke lile mellé. Amúgy mi az anyyaidegesúristene lehet az a nyári Madeira-aranytyúk???? Egy napja nem hagy nyugodni.....
Dr. Hadarics Tibor
Ha elutazunk, akkor könyvek persze, hogy angolul vannak. Nem mondta senki, hogy az utazáshoz magyar neveket kellene megtanulni. De ha megjelenik egy magyar könyv, amiben van egy rakat madárfaj a világból, vagy van egy magyar honlap, amin van egy rakat faj a világból, akkor azért kívánatos a fajokat magyarul megnevezni (a latin név mellett persze). Ha megnézed az általam felrakott ausztrál képeket, ahol lehetett (egyéb fajoknál nem mindig) megadtam a magyar, a latin és az angol nevet is. Nem gondolom, hogy ördögtől való lenne, ha pl. itt a következő lenne feltüntetve: szürke lile (Charadrius melodus) Piping Plover. És mindenki ki lenne elégítve. A moha, gomba esetében sok esetben még angol név sincs, tehát erre azért nem gondoltam, és ez a dolgok sarkítása. Olyan csoportok esetében "szükséges" a magyar név, amik a leggyakrabban előfordulnak a sajtóban, könyvekben, és a madarak ilyenek. Az sem véletlen, hogy anno az Aquila cikkben éppen a lilealakúak, a lúdalakúak és a ragadozó madarak magyar neveit hoztuk le, ezek azok a rendek, amelyeknek a fajai a leggyakrabban szerepelnek pl. természetfilmekben. Aminek van az angolban, a németben, a spanyolban és egy sor más nyelvben köznapi elnevezése, annak miért ne lehetne magyar? Ez az utazások során nyilván nem szorítaná ki az angol nevek használatát, de magyar kiadványokban, honlapokon azért a magyar olvasónak mégiscsak többet mond, mint az idegen nyelvű név. Egy magyar nyelvű madaras könyvet meg értelemszerűen nem is lehet megjelentetni magyar madárnevek nélkül. Lehet, hogy a Piping Plover magyar nevére most jelen pillanatban úgy gondolod, hogy semmi szükség nincsen. De nem tudhatjuk előre, hogy mikor jelenik meg a faj tömegesen Európában, jelenik meg tömegesen a sajtóban, amikor viszont célszerű lenne, ha a magyar sajtó már eleve egységesen hozná a nevét (persze most én is sarkítom a dolgokat). De itt a példa, eddig ez a faj mondjuk sehol sem jelent meg magyar nyelvű kiadványban (ezt kétlem azért), viszont most felkerült róla egy fotó egy magyar madaras honlapra, kit zavarna az, ha a magyar neve is fel lenne tüntetve? Persze legyen ott a latin és az angol név is. De könyörgöm, ne már, hogy a magyar név zavarjon! Megjegyzem viszonylag gyakran fordulnak hozzám fordítók magyar neveket kérve.
Simay Attila
Tibi én megértem a nézôpontodat, bizonyos szemszögbôl még egyet is értek vele. Az érvelésed a fordítókkal kapcsolatban jó. Ellenben gyakorlati, terepmadarász szempontból nem győztél meg. Ha bárhova elutazunk, a könyvek angolul vannak. Lehet ez az én lustatságom, de biztosan nem tanulnám meg emellé még magyarul is mondjuk Ausztrália fajait. Másik ellenérvem az, hogy hol van a határ? Ha minden tudományterületen döntő a magyar nyelv, akkor nevezzük el magyarul a világ moháit, gombáit, baktériumait is? Tényleg volna ennek értelme?
Dr. Hadarics Tibor
Az Aquila 111. kötetében jelent meg egy összeállítás a világ lúdalakú, lilealakú és ragadozó madarainak magyar neveiről. Nyilván nem kötelező használni (nevezhetitek csővezeték lilének is), de éppen azt kellene elkerülni, hogy a számos angolból fordított könyvben (természetfilmben) hozzá nem értő fordítók által olyan nevet kapjon (ráadásul hol ilyet, hol olyat), ami pl. tükörfordításként elfogadhatatlan, vagy nem jellemző, vagy a többféle elnevezés megzavarja az olvasót, nézőt. De hogyan várjuk el, hogy a fordítók használják ezt a nevet, ha magunk sem akarjuk használni. Az 5-10 ember akkor lesz több, ha magunk is felkaroljuk ezt, és használjuk. Szerintem minden tudományterületen fontos a magyar szaknyelv.
Simay Attila
OK Tibi, én nem bánom egy csöppet sem az ellenkező véleményt, tiszteletben is tartom azt, használja bátran akinek kedve van, hajrá, de attól még nem fog senkinek mondani semmit sem a szürke lile név, (kb 5-10 emberen kívül) sem a többi erőltetve elnevezett faj. Erre a "feltűnt-e" kezdetű felvetésre kérlek nézd el, hogy inkább nem reagálok semmit....
Seprényi Attila
Rakerestem megegyszer a neten es csővezeték vagy csövezés lilekent is emlegetik :)) Egyebkent a Szürke lile elnevezes az hivatalos ugyanis nem sok talalat jön fel ra?
Dr. Hadarics Tibor
Szerintem meg nem felesleges. Ugyanis ha nem tűnt volna fel, akkor magyarok vagyunk, és igenis ha valamit meg lehet nevezni magyarul, akkor felesleges az angol nevét erőltetni.
Simay Attila
Szerintem teljesen fölösleges a magyar neveket erőltetni amerikai (ázsiai, ausztrál, stb.....) fajoknál. Mindenki Piping ploverként ismeri. A szürke lile szerintem alig mondana bárkinek valamit.....
Dr. Hadarics Tibor
szürke lile (Charadrius melodus)
Fórum
Magyarországi terepi hírek
Néhány nappal ezelőtti hortobágyi adat: lucernatáblák...
Ma, 06:23 - Kovács Gergely Károly
Milyen madarat láttam?
Sziasztok! Kíváncsi vagyok a véleményetekre. Szerintetek...
Tegnap, 22:47 - Bátky Gellért
Sajtófigyelő
Hoppá: ...
2021.01.21. 19:43 - Csókay Béla
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
Sokadalom madarászverseny, eredményhirdetés
2020.11.27.
Kedves Madarászok! A Vadlúd Sokadalom madarászversenyének az eredményhirdetését online tartjuk a... Tovább »
Beszámolók
Grúzia tavasszal - képes beszámoló
2021.01.11.
pdf logoA korábban feltöltött szöveges útibeszámoló kiegészítése képi anyaggal. Terepmadarász Találkozóra... Tovább »
Galériák
 
Tőkés réce
Anas platyrhynchos
2020. október 24.
 
Havasi szürkebegy
Prunella collaris
2021. január 20.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció