1 % a birding.hu fenntartására!
Feltöltött képek száma: 78345   Megfigyelési adatok száma: 266434
   
E-mail cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások
Új MME NB jelentőlap Megosztom Facebookon
2011.03.11. 21:39 Kern Rolland

A mai naptól felkerült a honlapra az MME NB új jelentőlapja (MME Nomenclator \\ Dokumentumok menűpont). Az új jelentőlap tartalmában és formájában is jelentősen megváltozott.

A Bizottság a jelentőlap átalakításáról a 2009.09.04-én, Hortobágyon tartott ülésén döntött, az alábbi koncepciók alapján:
• A leírólap szakmai színvonala közelítsen az AERC és az ezen a téren fejlettebb európai országok leírólapjához. — Ennek a célnak az eléréséhez számos más ország jelentőlapját megvizsgáltuk, az átvenni kívánt sajátosságokat megvitattuk.
• A leírások színvonala növekedjen, különösen a megfigyelési körülményekről szóló adatok megadásával. — Ennek érdekében a megfigyelésre–megkerülésre és a körülményekre vonatkozó adatoknak külön válaszmezőket biztosítottunk, melyeket blokkokba csoportosítottunk. A megkerülés típusától függően (megfigyelés, gyűrűzés, elhullott madár stb.) az egyes blokkok kötelezően kitöltendőek. A hiányosan kitöltött leírólapok visszaküldésre kerülnek.
• Ugyanakkor legyen könnyebb, egyértelműbb a leírást végző megfigyelők munkája, a fő erőfeszítést a madár konkrét leírása jelentse, ne pedig a fent említett mezők kitöltése. — Ezen cél érdekében, ahol lehetett, választómezőkkel próbáltuk segíteni a gyors kitöltést. Az eddigi visszajelzések szerint a jelentőlap másodszori kitöltésénél már nem vesz plusz időt igénybe, sőt gyorsabb is lehet a madár leírásához való eljutás, a korábbi (hiánytalanul kitöltött) jelentőlaphoz képest.
• Legyen elégséges információ a madár származásának, eredetének megítéléshez. — Egy új, főleg választómezőkből álló blokkot építettünk be a leírólapba, amely reményeink és az eddigi tapasztalatok szerint nem lassítja le érdemben a kitöltést, viszont nagyon sok információval szolgál ehhez a kérdéskörhöz.

A fentiek változások miatt, az új jelentőlap elsőre talán egy kicsit barátságtalanul néz ki, megnövekedett számú válaszcelláival és közel másfél oldalas terjedelmével, de hisszük, hogy a megfigyelések és a leírások színvonalának emelkedését hozza majd magával, különösebb többlet munka nélkül. Ezért kérjük, fogadjátok jó szívvel.

Az új jelentőlap használata – a korábbihoz hasonlóan – nem kötelező, csupán „erősen ajánlott”. Vagyis elfogadunk egy olvasható módon, üres papírra írt leírást is – feltéve ha szerepelnek rajta mindazon adatok, amelyek lehetővé teszik a hitelesítést. Ennek megfelelően, a már elkezdett, de még nem befejezett vagy nem leadott, korábbi leírólapra írt jelentéseket nem kell átírni az új formátumúba, hanem elég meggyőzödni arról, hogy minden szükséges információ szerepel-e rajta.

Utoljára egy kérés mindazokhoz, akik már használják az új jelentőlapot: kérjük, az egységes megjelenés és feldolgozhatóság érdekében, töltsétek le a legfrissebb változatot a Bizottság honlapjáról, mivel az közvetlen a feltöltés előtt is még változott.

Őszintén köszönjük fáradozásaitokat az eddigi, és a jövőbeni jelentésekkel kapcsolatban. Bízunk a további jó együttműködésben, ami záloga a Bizottság eredményes működésének.

Sok érdekes megfigyelést és jó madarászást kívánunk:
MME Nomenclator Bizottság
 
Megkereshető személyek:
MME NB: ,
Fórum
Furcsa madarak
a szem korul valamilyen betegseg van?
Ma, 20:19 - Zsulyevits Antal
Nem madár
Szuper! Köszi. Megnyugtatom a rettegő kolléganőt :-)
Ma, 19:17 - Németh László
Magyarországi terepi hírek
Szia! ...
Ma, 08:18 - Kálmán Sándor
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon LIFE projekt – Konferencia
2020.03.15.
Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon LIFE projekt – Konferencia Balmazújváros, 2020.... Tovább »
Beszámolók
Patagónia, Tűzföld és Santiago de Chile környéke
2020.02.18.
Chile, Argentína 2019. 12. 16. – 2020. 01. 01. Résztvevők: Szijártó Ágnes, Szász Előd ... Tovább »
Galériák
Zöld gyurgyalag
Merops persicus
2020. május 23.
 
Kerti rozsdafarkú
Phoenicurus phoenicurus
2020. május 24.
 
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció