PKMK
Feltöltött képek száma: 75029   Megfigyelési adatok száma: 254618
   
E-mail cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások
Új MME NB jelentőlap Megosztom Facebookon
2011.03.11. 21:39 Kern Rolland

A mai naptól felkerült a honlapra az MME NB új jelentőlapja (MME Nomenclator \\ Dokumentumok menűpont). Az új jelentőlap tartalmában és formájában is jelentősen megváltozott.

A Bizottság a jelentőlap átalakításáról a 2009.09.04-én, Hortobágyon tartott ülésén döntött, az alábbi koncepciók alapján:
• A leírólap szakmai színvonala közelítsen az AERC és az ezen a téren fejlettebb európai országok leírólapjához. — Ennek a célnak az eléréséhez számos más ország jelentőlapját megvizsgáltuk, az átvenni kívánt sajátosságokat megvitattuk.
• A leírások színvonala növekedjen, különösen a megfigyelési körülményekről szóló adatok megadásával. — Ennek érdekében a megfigyelésre–megkerülésre és a körülményekre vonatkozó adatoknak külön válaszmezőket biztosítottunk, melyeket blokkokba csoportosítottunk. A megkerülés típusától függően (megfigyelés, gyűrűzés, elhullott madár stb.) az egyes blokkok kötelezően kitöltendőek. A hiányosan kitöltött leírólapok visszaküldésre kerülnek.
• Ugyanakkor legyen könnyebb, egyértelműbb a leírást végző megfigyelők munkája, a fő erőfeszítést a madár konkrét leírása jelentse, ne pedig a fent említett mezők kitöltése. — Ezen cél érdekében, ahol lehetett, választómezőkkel próbáltuk segíteni a gyors kitöltést. Az eddigi visszajelzések szerint a jelentőlap másodszori kitöltésénél már nem vesz plusz időt igénybe, sőt gyorsabb is lehet a madár leírásához való eljutás, a korábbi (hiánytalanul kitöltött) jelentőlaphoz képest.
• Legyen elégséges információ a madár származásának, eredetének megítéléshez. — Egy új, főleg választómezőkből álló blokkot építettünk be a leírólapba, amely reményeink és az eddigi tapasztalatok szerint nem lassítja le érdemben a kitöltést, viszont nagyon sok információval szolgál ehhez a kérdéskörhöz.

A fentiek változások miatt, az új jelentőlap elsőre talán egy kicsit barátságtalanul néz ki, megnövekedett számú válaszcelláival és közel másfél oldalas terjedelmével, de hisszük, hogy a megfigyelések és a leírások színvonalának emelkedését hozza majd magával, különösebb többlet munka nélkül. Ezért kérjük, fogadjátok jó szívvel.

Az új jelentőlap használata – a korábbihoz hasonlóan – nem kötelező, csupán „erősen ajánlott”. Vagyis elfogadunk egy olvasható módon, üres papírra írt leírást is – feltéve ha szerepelnek rajta mindazon adatok, amelyek lehetővé teszik a hitelesítést. Ennek megfelelően, a már elkezdett, de még nem befejezett vagy nem leadott, korábbi leírólapra írt jelentéseket nem kell átírni az új formátumúba, hanem elég meggyőzödni arról, hogy minden szükséges információ szerepel-e rajta.

Utoljára egy kérés mindazokhoz, akik már használják az új jelentőlapot: kérjük, az egységes megjelenés és feldolgozhatóság érdekében, töltsétek le a legfrissebb változatot a Bizottság honlapjáról, mivel az közvetlen a feltöltés előtt is még változott.

Őszintén köszönjük fáradozásaitokat az eddigi, és a jövőbeni jelentésekkel kapcsolatban. Bízunk a további jó együttműködésben, ami záloga a Bizottság eredményes működésének.

Sok érdekes megfigyelést és jó madarászást kívánunk:
MME Nomenclator Bizottság
 
Megkereshető személyek:
MME NB: ,
Fórum
Távcsövek, teleszkópok
Ezt a vanguardot próbáltam, ez huszonezer volt tavaly...
Ma, 13:12 - Morvai Szilárd
Apróhirdetések
Eladó Könyvek! Madarak Béldi M: Ismerjük meg a...
Tegnap, 11:32 - Berdó József
Könyvek, újságok, weblapok
Csupán négy évbe tellett, hogy megtaláljam a választ :-(...
2019.10.17. 08:30 - dr. Magyar Gábor
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
AZ ÉLŐHELY-HASZNÁLAT TÉR-, ÉS IDŐ-MINTÁZATAI
2019.09.24.
Tisztelt Természetvédő Kollégák, Kedves Barátaink! A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a VIII.... Tovább »
Beszámolók
XIX. Terepmadarász Találkozó (Fertő)
2019.10.15.
Sziasztok! Végre összeállítottam a 2019. szeptember 7–8-án a Fertő tónál... Tovább »
Galériák
Seregély
Sturnus vulgaris

 
Sárga lombjáró
Dendroica petechia
2019. október 18.
 
Fekete sas
Aquila clanga
2019. október 20.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció