PKMK
Feltöltött képek száma: 74993   Megfigyelési adatok száma: 254515
   
E-mail cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások
Székicsérek védelme Megosztom Facebookon
2009.05.15. 08:46 birding.hu team

Kedves Madarászok!

Apaj és Karcag térségéből, az elmúlt időszakban több székicsér megfigyelés került fel a birding.hu adatbázisába.
Nagy öröm, hogy ezek a madarak újra fészkelőhelyet keresnek ezen települések határában, ugyanakkor fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a zavarásra fokozottan érzékeny madarakról van szó.
A székicsér és a feketeszárnyú székicsér állománya elterjedési területén szinte mindenhol csökken, a hazai maradék állomány sorsát pedig számtalan tényező befolyásolja negatív irányba (mezőgazdasági tevékenységek, ragadozók, szélsőséges időjárási körülmények), így a székicsér-telepek védelme igen nagy energiát, odafigyelést igényel.
Miután a székicsérek hagyományosan ragaszkodnak korábbi évi fészkelőhelyeikhez, így meglehetősen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek évről évre. Az alkalmas mezőgazdasági táblákon a székicsérek fészekaljait jelentősen veszélyeztetik a mezőgazdasági munkálatok, de a gazdálkodókkal kiépített kapcsolatok illetve együttműködés révén a fészkek védőzónák kijelölésével megvédhetőek, így a zavarás és a veszélyeztetés is kizárható a költési időben.
A zavarás egy sajátos formáját valósítja meg az érdeklődő szakmai közönség, akik a madarakat közelről kívánják megfigyelni, fotózni.
A székicsérek a rendszeres, akár napi több alkalommal történő zavarást, felugrasztást a mezőgazdasági táblákon is nagyon nehezen tolerálják, kialakított fészekgödreiket, tojásos fészekaljaikat elhagyhatják. Ugyanakkor a fészkek közelében történő gyalogos keresgélések eredményeképpen az emberi nyomokon nagyobb arányban indulnak portyázni szőrmés ragadozók, melyek az emberi nyomokat végig kísérhetik, így akarva-akaratlanul a székicsér fészkek pusztulását okozhatjuk.
Székicsért közelről megfigyelni, fotózni akár röptében, akár a földön a fészek közelében lehet, így aki bizalmasan viselkedő, vagy folyamatosan az ember körül közel röpködő székicsért lát, az biztosan a fészek közelében jár.
A hazai székicsér állomány 30-40 pár között mozog, míg feketeszárnyú székicsér az elmúlt időszakban több évben is próbálkozott a fészkeléssel. Miután az állományuk védelme kapcsán az emberi tényezőt tudjuk csak befolyásolni (az időjárásit nem), az lenne a tiszteletteljes kérésünk, hogy
- székicsér megfigyelés céljával az ismert/közismert fészkelőhelyek térségében NE térjünk le a földutakról (sem gyalogosan, sem más módon) és
- NE induljunk a madarak nyomába mezőgazdasági területen és adott esetben potenciális fészkelőhelyül szolgáló gyepen sem
- a megfigyelést lehetőség szerint az utakról vagy a táplálkozó, ivóhelyek közelében, a madarak zavarása nélkül végezzük.
- ha riasztó, féltő, elterelő viselkedést mutató vagy éppen feltűnően bizalmas székicsért látunk, a lehető leghamarabb hagyjuk el a területet és távolabbról folytassuk a megfigyelést.

Miután sokan fordulnak meg székicséres élőhelyeken, így többeknek lehetnek értékes információik aktualitásokról, melyek nagyban segíthetik a székicsér és a feketeszárnyú székicsér gyakorlati védelmét. Ezért kérjük, hogy a megfigyelések eredményeiről tájékoztassátok a helyi embereket:
- Kiskunság - Lóránt Miklós tel.: 30/harminchárom-64-nyolc50
- Békés megyei rizsföldek térsége - Széll Antal tel.: 30/negyvenhét-51-hét73
- Nagykunsági rizsföldek térsége - Monoki Ákos tel.: 30/ötvenkettő-39-kilenc63)

Előre is köszönjük a közreműködést!

 
Megkereshető személyek:
b.hu team: ,
Fórum
Könyvek, újságok, weblapok
Csupán négy évbe tellett, hogy megtaláljam a választ :-(...
2019.10.17. 08:30 - dr. Magyar Gábor
GYIK / FAQ
A Beszámolók menüpont alatt találhatjátok az idei...
2019.10.15. 23:49 - Dr. Hadarics Tibor
A WP és a világ terepmadarász hírei
Albánia első törpesármánya...kis magyar közreműködéssel: ...
2019.10.10. 21:46 - Szalai Kornél
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
AZ ÉLŐHELY-HASZNÁLAT TÉR-, ÉS IDŐ-MINTÁZATAI
2019.09.24.
Tisztelt Természetvédő Kollégák, Kedves Barátaink! A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a VIII.... Tovább »
Beszámolók
XIX. Terepmadarász Találkozó (Fertő)
2019.10.15.
Sziasztok! Végre összeállítottam a 2019. szeptember 7–8-án a Fertő tónál... Tovább »
Galériák
Nagy kócsag
Egretta alba

 
 
Kanadai lile
Charadrius semipalmatus
2019. október 15.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció