PKMK
Feltöltött képek száma: 74968   Megfigyelési adatok száma: 254418
   
E-mail cím:
Jelszó:
Hírek, felhívások
A uniqball, ami forradalmasítja a jó fejek állványfejeit! Megosztom Facebookon
2014.04.26. 21:45 Barkóczi Csaba /Cure/

"Uniqball az állványok feje – a jó fejek állványfeje"

Egy új magyar szabadalom, amely forradalmasítja a fotográfiában , a filmezésben és a madarászatban az eddig használt állványokhoz párosított fejekről alkotott képet. Olyan mint az egykori gyarmatbirodalomban, Angliában India: a korona ékköve.
Akár párhuzamot állíthatnék az eddig fejlesztett különböző gyártok által piacra dobott fejtípusaik között. Lehetne hosszasan sorolni a márkákat és típusait, illetve az ezekhez tartozó teszteket, valamint pro-kontra érveit, de ebbe nem merülnék bele, ezt bárki megteheti az internet segítségével. Saját tapasztalataim megosztását hasznosabbnak tartom.

Több állványom és természetesen, így több ezekhez kapcsolódó fejeik vannak. Úgy gondoltam sokáig magam is, hogy a megfelelő témához a megfelelő állvány és az ahhoz aktualizált fej fog segíteni, mind az adott természetfotós téma megörökítésében, mind pedig a megfigyelt madárfajok keresésekor azok meghatározásában és azokban történő hosszas gyönyörködésében. Ahogy a régi öreg suszter mesterek tették, az adott feladathoz az ahhoz illő kalapácsot emelték le, valahogy magam is vagyok ezzel. Ez persze, hazai vizeken és egy autó segítségével könnyebben kivitelezhető, de mikor az ember távoli országok vidékeinek megismerését és felkeresését tűzi ki célul, akkor már a felszerelést is limitálnia kell. Ilyenkor jön az a kérdés, hogy mi a legszükségesebb eszköz, ami biztosan kell, melyik mivel cserélhető, helyettesíthető, melyik váltható ki mással.

Most már megvan a legalkalmasabb fej, ami ötvözi az összes eddig általam használtak tulajdonságait a legmagasabb fokon. Ezentúl nem kell cipelnem még pluszban egy gömbfejet a makrózáshoz, valamint a tájképek készítéséhez. de módom van arra is, hogy ugyanazzal a fejjel tökéletesen megfigyeljem a madarakat. Ha a teleobjektív használatát látom szükségesnek, akkor egy gyors váltással a befogó pofák közé a telén lévő platnit rakom fel. A gyorsaság talán nem a madár megfigyeléskor, inkább a madár, vagy egyéb gyors mozgású témák megörökítésénél igen fontos követelmény. Egy elhibázott pillanaton nagyon sok múlhat és ilyen mindenkivel megtörtént már, aki ezen témákkal foglakozik, persze ezen rágódni már kár, de ha van ennek lehetőségét csökkenteni vagy megszüntetni, akkor azt hiszem meg kell tenni a tőlünk telhetőt.

Az összes kamerafejnél minimum két csavar szükséges a horizontális és vertikális mozgások beállításához. Így a felhasználó szembesül azzal a helyzettel, hogy kétszer annyi időre van szüksége a jelenlegi fejekkel, mint Uniqball esetében, ahol egy csavar segítségével történik a két irány állításának lehetősége. Ezt megelőzi egy kar segítségével a fej helyzetének szintezése, ami rendkívül gyors. Ebben is egyedi tulajdonságokat hordoz a Uniq. A gyorsaság itt eléggé szembetűnő különbségeket mutat az eddig tapasztaltakkal szemben.

A súly kérdéskörére is nagy hangsúlyt fektetek, mert ez a másik legfontosabb követelmény. A terepi kint léteim és a folyamatos utazások a térfogat minimalizálása mellett a súlykorlátokat is megkövetelik. Ma már az állványomon nem a régi megbízható Gitzo nehezedik.

A konstruktőrök, a fej megalkotó az extrém körülményekre és extrém igénybevételekre is gondoltak. Például, ha valaki tengerparti környezetben van és ott szeretné használni kameráját, de az idő igen szeles és csapja a sós, párás, homokos esőcseppeket, akkor sem kell tartani a fej használatától, hiszen a gyárilag csomagolt neoprén huzat kellő védelmet ad - Az első olyan megoldás ami használatkor is rajta maradhat az állványfejen, nem akadályozza annak működését!- ahhoz hogy később ne keljen felesleges időt tölteni a fejre száradt és kivált só réteg megtakarítására. A huzaton egy fényvisszaverő címke található, amely a csillagfotósok és éjszakai felvételeket készítők számára könnyebbséget jelent a szettjük "visszatalálásához".

A konklúzióm a következő, az eddigi használat során: könnyű, gyors, precíz, praktikus, valamint az esztétikai kivitelezése is megnyerő. Próbálják ki és nem lesz nehéz a döntés választani!
Keressétek a www.uniqball.hu oldalon!

 
Megkereshető személyek:
: , http://www.uniqball.hu


Fórum
Könyvek, újságok, weblapok
Csupán négy évbe tellett, hogy megtaláljam a választ :-(...
Tegnap, 08:30 - dr. Magyar Gábor
GYIK / FAQ
A Beszámolók menüpont alatt találhatjátok az idei...
2019.10.15. 23:49 - Dr. Hadarics Tibor
A WP és a világ terepmadarász hírei
Albánia első törpesármánya...kis magyar közreműködéssel: ...
2019.10.10. 21:46 - Szalai Kornél
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
AZ ÉLŐHELY-HASZNÁLAT TÉR-, ÉS IDŐ-MINTÁZATAI
2019.09.24.
Tisztelt Természetvédő Kollégák, Kedves Barátaink! A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a VIII.... Tovább »
Beszámolók
XIX. Terepmadarász Találkozó (Fertő)
2019.10.15.
Sziasztok! Végre összeállítottam a 2019. szeptember 7–8-án a Fertő tónál... Tovább »
Galériák
 
Kanadai lile
Charadrius semipalmatus
2019. október 15.
 
-

2019. október 13.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció