Birdo
Feltöltött képek száma: 93086   Megfigyelési adatok száma: 309821
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
XIX. Terepmadarász Találkozó (Fertő) - Európa / Magyarország Megosztom Facebookon
2019.10.15. 23:48 Dr. Hadarics Tibor

Sziasztok!

Végre összeállítottam a 2019. szeptember 7–8-án a Fertő tónál (Fertőújlak–Fertőzug) megrendezett XIX. Madarász Futam részletes eredményeit.
A rendezvényen 13 kettő-öt fős csapat adott le fajlistát, ez összesen 44 főt jelent (átlagos csapatnagyság 3,4 fő), ennél azért valamivel többen voltunk, de nem mindenki vett részt a „versenyben”.
Külön kérésünk volt, hogy az észlelt fajokat a táblázatban ne X-szel (vagy ne csak X-szel) jelöljük, hanem A vagy H betűvel, attól függően, hogy Ausztriában (A) vagy Magyarországon (H) látjuk-e őket (illetve mindkét betűt írjuk be, ha itt is és ott is látjuk az adott fajt). Ennek persze semmiféle tudományos eredménye nem volt várható, pusztán kíváncsiak voltunk, hogy a magyar vagy az osztrák oldalon kerül-e szem elé több madárfaj. Ezt a kérést nem mindenkinek sikerült maradéktalanul teljesíteni, van akik csak X-et írtak, legtöbben viszont csak egy betűt írtak, nyilván annak az országnak a betűjelét, ahol a fajt először észlelték, aztán ha netán a szomszédos országban is látták, azt többnyire még egyszer már nem jegyezték fel (tisztelet a kivételnek). Tekintve azonban, hogy sok csapat volt, az összesítésben azért minden fajhoz került valamilyen országjelzés, sőt nagyon sokhoz kettő is (erről majd később írok).
A futamon részt vett csapatok eredményei a következők (először a csapat által észlelt összes faj száma, majd zárójelben az ezek közül csak hallott fajok száma következik, majd egy kötőjel után az általuk a magyar és – perjellel elválasztva – az osztrák oldalon észlelt fajok száma, de itt már nincsenek megkülönböztetve a látott és a hallott fajok):

1. KÁROGÓ FÜLEMÜLÉK (Ecsedi Zoltán, Németh Nikolett, Tar János, Zalai Tamás)
148 faj (ebből 6 csak hallott) – H 109 / A 108

2. LÖ BLATT (Barkóczi András, Nyúl Mihály, Takács Ádám, Vass Tamás)
137 faj (ebből 4 csak hallott) – H 115 / A 24

3. TORZSALKODÁS MENTESEN (Balla Dániel, Gyömbér Zsolt, Katona József, Kiss Ádám)
133 faj (ebből 2 csak hallott) – H 91 / A 103

4. MÚKUCSOK (Cser Szilárd, Kárász Balázs, Szász Előd, Szíjártó Ágnes, Tamás Ádám)
125 faj (ebből 3 csak hallott) – H 114 / A 47

5. KELETI PITYEREK (Csibrány Balázs, Hazafi Dorottya, Molnár Márton, Veszelinov Ottó)
120 faj (ebből 8 csak hallott) – H 82 / A 86

6. OPOSSZUM ALAKZAT (Bajor Zoltán, Berényi Zsombor, K. Szabó Attila, Soós Tamás)
113 faj (ebből 4 csak hallott) – H 90 / A 72

7. HÁT ATKA??? (Kókay Bence, Mészáros József, Pánya Csaba)
110 faj (ebből 5 csak hallott) – H 80 / A 33

8. MEXIKÓI BEVÁNDORLÓK (Győrig Előd, Fejes Éva, Hadarics Tibor)
110 faj (ebből 6 csak hallott) – H 89 / A 69

9. VAZSMADARAK (Kóta András, Tóth Kornél)
105 faj (ebből 5 csak hallott) – H 75 / A 30

10. (TÜN)DARE THE MAKE (Bogár István, Faragó Ádám, Gál Szabolcs)
102 faj (ebből 5 csak hallott) – H ? / A ?

11. VAKVARJAK (Abonyi Ottó, Bárdos Imre, Szegedy István, Takó Miléna)
100 faj (ebből 4 csak hallott) – H 90 / A 11

12. APUKALIPSZIS (Dezső Péter, Hraskó Gábor))
93 faj (ebből 1 csak hallott) – H 47 / A 49

13. GAZSI ÉS FATER (Kisari Gáspár, Kisari Szabolcs)
68 faj (ebből 1 csak hallott) – H ? / A ?

A teljes területen összesen 173 madárfaj került ezen a két napon szem elé, ez több mint amennyit a korábbi futamokon általában megszoktunk (ez köszönhető annak, hogy a terület jóval változatosabb élőhelyeket tudott felvonultatni, sőt területileg is nagyobb volt, mint a korábbi helyszíneken), de kevesebb, mint amennyit a 2011-es Fertői futamon összesen láttunk (akkor 188 faj került szem elé) (ennek viszont a mostani rossz időjárás lehet az oka).
A magyar oldalon összesen 148 madárfajt, míg a nagyobb területű osztrák oldalon 138 madárfajt észleltek. A különbség a csapatok stratégiájából is adódik, az osztrák oldalra jórészt mindenki szombaton ment át, amikor meglehetősen rossz időjárás volt (vasárnap délelőtt erre már nem nagyon lett volna idő). A csapatok nagy része vasárnap délelőtt „vadászott” a magyar oldal bokrosaiban énekesmadarakra. Nyilván ezek az énekesek az osztrák oldalon is megvannak, de a fentiekből adódóan legtöbben csak a magyar oldalon látták őket. Az összesen észlelt 173 madárfaj közül 113-at a magyar és az osztrák oldalon is megfigyeltek, 35 olyan faj volt, amely a futam alatt csak a magyar oldalon, és 25 olyan, amelyik csak az osztrák oldalon került szem elé.
Az összesen észlelt 173 madárfaj közül 47-et az összes résztvevő csapat látott, 55 olyan faj volt, amelyeket a csapatok nagyobbik hányada (9–12 csapat), 18 olyan faj, amelyeket a csapatok nagyjából fele (6–8 csapat), és 38 olyan faj, amelyeket csak a csapatok kisebbik hányada (2–5 csapat) látott. 15 olyan madárfaj is felkerült a teljes fajlistára, amelyeket csak egy-egy csapat észlelt.

A legritkább faj találójának járó KOWA kézitávcső nem került kiosztásra, mert szombat este ugyan szem elé került a Borsodi-dűlőben egy dolmányos sirály (Larus marinus), de ez a madár már több mint egy éve a Fertőzugban tartózkodik (igaz a magyar oldalon eddig nem volt megfigyelése).
A „másik jó” adat a Borsodi-dűlőben és az osztrák oldali Warmblüterpferdekoppel-ben is többek által látott öreg vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) volt.
A területre jó adat volt még egy réti fülesbagoly (Asio flammeus) megfigyelése a szombati napon Lászlómajor közelében, a megfigyelésért Veszelinov Ottó különdíjat vehetett át.

Szintén külön díjaztuk a rendezvény legfiatalabb résztvevőjét, Kisari Gáspárt, aki egy „A Hortobágy madárvilága” című könyvet vihetett haza.

Az első három helyezett csapat tagjai a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézete, illetve a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület által felajánlott madártani és természetvédelmi témájú szakkönyvek közül válogathattak.

„Az év terepmadarásza” kitüntető cím birtokosa ezúttal Barkóczi Csaba lett (Kovács György lazúrcinegét ábrázoló festményét nyerte).

A győzteseknek, a helyezetteknek és a résztvevőknek is gratulálunk.
Remélem mindenki nagyon jót madarászott, annak ellenére, hogy szombaton rendkívül kedvezőtlen, hűvös, esős volt az időjárás, illetve, hogy az osztrák oldal szikes tavainak nagy része ki volt száradva.

Találkozunk 2020-ban a Hortobágyon, a jubileumi, XX. Madarász Futamon!

Üdvözlettel
Hadarics Tibor & Zalai Tamás

 
Megkereshető személyek:
Dr. Hadarics Tibor: , +36 30 277 6153

- Európa / Magyarország
Fórum
Furcsa madarak
Köszönöm szépen!
Ma, 11:33 - Kiss Áron
Milyen madarat láttam?
Szerintem is Lizard buzzard.
Ma, 10:34 - Prommer Mátyás
Magyarországi terepi hírek
Sziasztok! Végül összesen 11 ponton zajlott reggel 6-8...
2022.08.05. 10:18 - Gál Szabolcs
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Vörösfejű gébics
Lanius senator
2022. augusztus 5.
 
Vadgerle
Streptopelia turtur
2022. augusztus 7.
 
Vörösfejű gébics
Lanius senator
2022. augusztus 6.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció