pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
XI. Tatai Vadlúd Sokadalom - Európa / Magyarország Megosztom Facebookon
2011.12.04. 09:04 Csonka Péter

BESZÁMOLÓ
XI. Tatai Vadlúd Sokadalom
2011. november 25-26.
Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

Fővédnök: dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Védnök: Michl József, országgyűlési képviselő, Tata város polgármestere

A Tatai Vadlúd Sokadalom az elmúlt években tapasztalt érdeklődés mellett zajlott november 25-26-án a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében. Az országos természetvédelmi fesztiválra a nap folyamán közel 12 ezer ember látogatott el.
Az idei év legnagyobb kérdése az volt: visszatérnek-e a Sokadalom napjára a többezres lúd csapatok. A száraz, de egyben párás és néha erősen ködös időben a lúdcsapatok „elvesztek”, hiszen ilyenkor jellemző, hogy kint maradnak a táplálkozó területeken vagy kisebb tavakra leszállva éjszakáznak. 1 héttel a Sokadalom előtt a libák száma a tavon alig érte el az ezret, a Sokadalom napjára ez a szám megtöbbszöröződött, így ha nem is a 2010-es egyedszámban, de reggel mintegy 4000, míg este 8500 lúd mozgalmában gyönyörködhettek a kilátogató érdeklődők. A kihúzást 1200, míg a behúzást 6500 érdeklődő tekintette meg.
A tómederben a ludak mellett közel 3000 réce és körülbelül 2500 sirály volt megfigyelhető. Külön élményt jelentett az érdeklődők feje felett korán reggel kihúzó, itt éjszakázó 7000 vetési varjú. A gyakoribb lúdfajok mellett ritka lúd nem került távcsővégre.
A rendezvény nagyközönségi napját megelőzően a terepmadarászok vették birtokba az Öreg-tó Club Hotel nagytermét. Itt került sor a madarászok számára a megnyitóra, majd megismerkedhettünk a líbiai sivatagi pacsirta fészekkövezéses programmal, majd Ausztrália madárvilágába nyerhettünk betekintést.
Szombat reggelre átlagos időjárás fogadott bennünket, de a maga a rendezvény már nem volt átlagos. A legegységesebb arculatú, a legszervezettebb és szakmailag a legváltozatosabb Vadlúd Sokadalom épült fel az Öreg-tó keleti partjára. Külön játszóházba vártuk a gyermekeket, illetve ugyancsak önálló rendezvénysátorban került sor 13 természetvédelmi előadásra. Magas színvonalú hangosítás volt a rendezvény 400 méteres központi területrészén. Zsoldos Árpád betegsége miatt Orbán Zoltán vette magához a narrációt és változatos, magas szakmaisággal, de a jó humort nem nélkülözve vezényelte és látta el a közönséget információkkal, míg Halász Ferenc és Ottó Barbara a Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a programokat ajánlották az érdeklődők figyelmébe. A nap folyamán több mint 100 önkéntesünk dolgozott a helyszínen.
Hadobás Titanilla és Zétény verses és mesés előadása után Michl József, Tata város polgármesterének, Bajor Zoltán az MME elnökének és Füri András a DINPI igazgatójának ünnepélyes megnyitójával hivatalosan is kezdetét vette a rendezvény. A nap folyamán számos érdekes program, izgalmas előadás, és látványos bemutató várta a kilátogatókat, akik a javuló időjárási körülményeknek köszönhetően is folyamatosan érkeztek az ország minden pontjáról, és sokan jöttek a szomszédos országokból, Szlovákiából és Ausztriából is.
Külön öröm volt számunkra, hogy idén is nagyon sok gyerek vett részt a fesztiválon. Minden évben kiemelten foglalkozunk a rendezvényünk fiatalok számára történő meghirdetésével, így egyre több iskola és pedagógus készül tudatosan a Tatai Vadlúd Sokadalomra. A helyi iskolákból is rengeteg gyerek érkezett, akik elsősorban családi programként vettek részt a rendezvényen. De az ország több pontjáról is érkezett olyan iskola, akiknek diákjai pedagógusokkal együtt látogattak el a fesztiválra. Játszóházunkban a számtalan izgalmas játék közül pl. különböző hétköznapi eszközök segítségével modelleztük a madarak életmódját, de készíthettek a gyerekek saját madáretetőt télire, sőt egy ötletes játék segítségével a békamentést is gyakorolhatták. Minden játékunkat egy-egy információs tábla egészítette ki, melyek könnyed, kifejezetten a gyerekeknek íródott stílusban hívták fel a figyelmet olyan természetvédelmi értékek vagy programok jelentőségére, mint például a madárvonulás, a békamentés, a madáretetés és a madárgyűrűzés. A vadludas kirakóval több csapat is megpróbálkozott, azonban hamar kiderült, hogy ez nem könnyű.
Sajnos a vadludak behúzása elmaradt látványban az elmúlt évek lebilincselő pillanataitól. A madarak borult időben, kisebb csapatokban szó szerint beszivárogtak a tómederbe.
Szombat este a madarászverseny eredményhirdetése után a Hotel nagytermében ismét szakmai előadásokra került sor. Szó esett a Bird Alarm mobiltelefonos rendszerről, a Dunakanyar madártani értékeiről, a Közel-Kelet természeti értékeiről, Makronézia madárvilágáról és a Léna-projektről.
A tóparton a következő programokon vehettek részt az érdeklődők:
– Cincér játszóház: Kreatív környezeti nevelési sátorban okosodhattak gyermekeink.
– Vadludas puzzle rakó versenyben mérhették össze tudásukat.
– Megtekinthették a Rákosi vipera védelme kiállítást.
– Konzultálhattak a Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációról.
– Madarakat figyelhettek meg „teleszkóp bokrokban”.
– Madárgyűrűzési bemutatót tekinthettek meg.
– Természetvédelmi tanácsadásra nyílt lehetőség.
– Madár- és természetvédelmi eszközöket vásárolhattak meg.
– Teljes élet – Nulla Hulladék, Hulladékcsökkentés lépésről-lépésre programban vehettek részt.
– Fessük együtt a természetet! – Festőiskolában ügyesedhetett gyermek és felnőtt Zsoldos Mártonnal és Kókay Szabolccsal.
– Madár- és természetvédelmi előadásokat hallgathattak.
– Teleszkópokat és kézi távcsöveket tesztelhettek és vásárolhattak meg.
– Természetvédelmi könyveket, kiadványokat és madárfestményeket vásárolhattak meg.
– Kézművesek, helyi termelők adventi vásárában tájékozódhattak Karácsony közeledtével.
– A tavon zajló eseményeket nagyképernyős TV-én is megszemlélhették.
– Helló, itt vagyunk! Vadlúdvonulás Magyarországon. Körkapcsolásban tudhattuk meg, hogy a hazai nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeken mennyi vadlúd éjszakázott a Sokadalom napján!
– „Állati jó” állat bemutatón ismerkedhettek meg állatok különös képességeivel.
– Solymász bemutatóban gyönyörködhettek.
– A csillagos ég megannyi csodájába nyerhettek betekintést.
Gyermekverseny eredménysora:
I. kategória
1. helyezett: Muraközy Bernát, Tatabánya, Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
2. helyezett: Rektor Orsolya, Tatabánya, Dózsa György Általános Iskola
3. helyezett: Csizmadia Milán, Tatabánya, Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
II. kategória
1. helyezett: Hadobás Titanilla, Tatabánya, Jászai Mari Színház-Népház "Fantázia" Gyermekműhely és Rajz
2. helyezett: Czunyi Boglárka Fanni, Tata, Kőkúti Általános Iskola
3. helyezett: Miklós Helén, Szombathely, Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Különdíj
Mészáros Dávid, Szombathely, Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Molnár Péter, Szombathely, Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Kongyik Zsófi, Tatabánya, Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A madármegfigyelő torony környezetében zajló programok keretében a folyamatosan zajló távcsöves megfigyelés és természetvédelmi tanácsadás mellett megrendezésre került a megyei általános iskoláknak meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése. A helyi általános iskolásokat ugyanis minden évben meg is versenyeztetjük. Idei felhívásunkra, ami az Önkéntesség Európai Évében az önkéntesség és a természetvédelmi munka kapcsolatáról szólt, közel 200 pályamű érkezett. 2 kategóriában 3-3 helyezés lett kihirdetve több különdíj mellett. Valamennyi beérkezett pályamű a DINPI Ócsai Tájházában egy időszaki kiállítás keretén belül kerül bemutatásra.
Kiemelkedő volt a rendezvény sajtó-kommunikációja. A megyei és a szakmai sajtóorgánumok, illetve az országos rádiók, TV-ék folyamatosan adták a rendezvény híreit. Mindezeken túl a szintén országos havi- és hetilapok mellett az országos televíziókban is több alkalommal szerepeltünk. 4 TV társaság forgatott a rendezvény helyszínén. Rendezvényünk életében újabb lehetőségeket nyitottak a közösségi oldalak (Facebook, IWIW) is, ahol szintén folyamatosan népszerűsítettük fesztiválunkat. Az interneten számos programajánló (Fesztiválkalauz, Erikanet, Cityweekend, stb), civil partner (birding.hu, tatai Zöld Sziget Kör, stb) és hírportál (blikk.hu, objektivhir, hirado.hu, stb) számolt be rendezvényünkről.

Madármegfigyelő verseny eredménye:
Az idén 12 csapat regisztrált, tagjai összesen 96 madárfajt figyeltek meg. Ezek közül érdekesebb fajok: erdei szalonka, heringsirály, hamvas küllő, havasi szürkebegy, rétisas, vándorsólyom és az erdei cankó.
Az ifjúsági kategóriában a 3. helyen a Jóna Zoltán, Döme Boáz, Győrig Attila trió végzett, ők Sokadalmas pólót kaptak ajándékba.
A 2. helyet a Heiszig Benedek, Heiszig Fanni, Heiszig Regő alkotta csapat érdemelte ki, ők póló és könyvajándékban részesültek.
Az 1. helyen Bozó László és Megyeri Balázs végzett, ők könyvcsomagot és törölközőt kaptak jutalmul.
A felnőtt kategóriában 3. helyen Mészáros József, Takács Ádám és Pintér Balázs végzett. Díjuk egyenként 10 font értékű könyvvásárlási lehetőség, valamint a sokadalom és a szervezők hímzett logójával ellátott póló volt.
A 2. helyet a Kiss Tamás, Pollák Edit, Agócs Péter alkotta csapat szerezte meg. Ők 15 font értékű könyvvásárlást nyertek kiegészítve a sokadalmas pólóval.
Az 1. helyet és ezzel a vándorserleget Rozgonyi János, Bozó László, Borbáth Erna vitte el az idén. E mellett még 20 font értékben rendelhetnek könyvet, a Hilltop borászat felajánlásában egy 3 fős borkóstoláson vehetnek részt, valamint a Telenor által felajánlott mobiltelefont vehették még át.
A különdíjak közül a „Sokadalom legjobb madárfaja” kategóriában rétisas megfigyeléséért Bozó László kapta Kókay Szabolcs nagy fakopáncsot ábrázoló festményét.
A „Sokadalom legérdekesebb madárfaja” idén havasi szürkebegy lett, megtalálója, Balaskó Zsolt Zsoldos Márton festményét – amely jeges búvárt ábrázol – kapta.
A Sokadalom szervezésében nyújtott kimagasló munkája elismeréséül Gödöny Józsefet ajándékoztuk meg Nagy Gyula gulipánt ábrázoló festményével.
Köszönjük minden versenyzőnek a részvételt, amellyel emelték a rendezvény színvonalát, gratulálunk a díjazottaknak, és jövőre visszavárunk mindenkit a XII. Tatai Vadlúd Sokadalmon!
CSAPAT NEVE TAGJAI EREDMÉNY HELYEZÉS
FELNŐTT
JANI ÉS A TÖBBIEK Rozgonyi János Bozó László Borbáth Erna 78 1.
KISKUN Kiss tamás Pollák Edit Agócs Péter 71 2.
HEL58LO Takács Ádám Mészáros József Pintér Balázs 71 3.
TRÜKKÖS FIÚK Verseczki Niki Sáfrán Eszter Oláh Zoltán 61 4.
DEÁKVÁR Schmidt András Gyalai Bence 60 5.
A PÁL VIRÁG UTCAI FIÚK Dr. Hadarics Tibor Balaskó Zsolt 58 6.
KAKAS ÉS A FIASTYÚK Lengyel Attila Lengyel Józsefné Lengyel József 53 7.
NÉZELŐDŐK Kern Roland Tóth Sándor Hajas Gábor 49 8.
MME BOLT Lendvai Csaba Balogh Katalin Berényi Zsombor 0 9.
IFJÚSÁGI
A BÉKÉSIEK Bozó Zoltán Megyeri Balázs 60 1.
ZÖLDFÜLŰ MADARÁSZOK Heiszig Benedek Heiszig Fanni Heiszig Regő 47 2.
GÁRDONYI Győrig Előd Jóna Zoltán Döme Boáz 36 3.
A korábbi években elkényeztettek minket, az idei évben kevesebben voltak a fesztivál igazi főszereplői, a vadludak. Ennek ellenére nyugodtan mondhatjuk, ismét igazi fesztivál zajlott Tatán. Jó hangulatban, a természetben egy napot eltöltve, a változatos programokon keresztül sikerült közelebb hoznunk a helyi természeti értékeket az itt élőknek, akik számos zöld ötlettel, információval, élménnyel lehettek gazdagabbak, másrészt a helyi értékeket az ország más pontjairól, sőt a külföldről érkezőknek is átadtuk, bemutattuk, akik így Tata és a térség jó hírét is magukkal vitték.
A rendezvény létrehozásában segítségünkre voltak:
Fő támogatók:
Tata Város Önkormányzata
Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Nemzeti Civil Alapprogram
KPMG Tanácsadó Kft.
Támogató társrendezvények:
Tatai Patara – www.zo-fi.hu/tataipatara/
Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat – www.lehalaszas.hu/
Víz, Zene, Virág Fesztivál – www.tataifesztival.hu/
Támogatók:
A & Z 1.1 térképműhely
birding.hu
birdphotography.hu
Birding World Magazine
Büki József, Budapest
Cser Kft.
Dömsödi Ferenc, London, UK
Ecotours Kft.
Északdunántúli Vízmű Zrt.
Fiwi-Hűt Kft.
Gaidosch Tamás, Budapest
GALAX Kft.
Kárpáti Attila, Vértesszőlős
Keve András madártani és természetvédelmi szakkönyvtár
Kókay Szabolcs
Know-How Audit Kft.
Remondis Oroszlány Zrt.
Stefan Bönsch
Swarovski Magyarország
Szöllősi Pincészet Neszmély
Madártávlat magazin
Magyar Turizmus Zrt.
Magyary Zoltán Művelődési Központ, Tata
Mikrolin Press Nyomda Kft.
Nagy Gyula, Balmazújváros
National Geographic Magazin
Öko-Design Kft
Öreg-tó Klub Hotel
Tatai Kistérségi Többcélú Társulás
Tatai Mezőgazdasági Zrt.
Tatai Városgazda Kft.
Tatai Kistérségi Többcélú Társulás
Telenor Magyarország ZRt.
Természetes Életmód Alapítvány
TIT Tatabányai Csillagvizsgáló
Vidékfejlesztési Minisztérium
Akik nélkül nem lehetett volna Sokadalom:
Argai Sándor, Ács Bernadett, Ács László, Bagdi Antal, Ballabás Gábor, Balogh Katalin, Bajor Zoltán, Barkóczi Csaba, Bátky Gellért, Bátky Tibor, Bereczkiné Horváth Katalin, Berényi Zsombor, Bíró Sándor, Bíró Tamás, Bolla Adrienn, Bozó László, Burka Petra, Czumpf Attila, Csáky Péter, Cseh Patrícia, Csihar László, Csonka Péter, Csölley Martin, Darányi László, Dömsödi Ferenc, Fenyvesi László, Füri András, Gál Szabolcs, Gödöny József, Grúbert Péter, Halász Antal, Halász Ferenc, Halpern Bálint,Herbót Erzsébet, Hlogyik Zsuzsa, Juhász Imre, Kalicsné Barta Györgyi, Kazi Róbert, Kavecsánszki Alexandra, dr. Katona István, dr. Kézdy Pál, Kereskényi Erika, Kincses László, Klébert Antal, Kókay Szabolcs, Kovács Gergely Károly, Kővári Anita, Kovács Zoltán, Kovács Zsuzsi, Labanc Györgyi, Labossa Döme, Labossa Lajos, Lapis Barbara, Lázár Bence, Lendvai Csaba, Lippainé Bea, Lippai Károly, ifj Lippai Károly, Lippai Karola, Mag Klára, Karlné Menráth Réka, Mező Ferenc, Moczik Csaba, Mocsári Vazul, Mogyorósi Sándor, Mohácsi Domonkos, Molnár András, Dr Molnár V. Attila, Móra Veronika, Musicz László, Müller László, Nagy Dénes, Nagy Tamás, Marosi Marianna, Németh András, Németh Zoltán, Novák Adrián, Perger Beáta, Perger Józsefné, Péli Réka, Pénzes László, Petrovics Zoltán, Pigniczki Csaba, Prommer Mátyás, Ráskai Kiss Zsolt, Riezing Norbert, Pribéli Levente, Pribéli Tamás, Oláh Zoltán, Orbán Zoltán, Ottó Barbara, Sarlós Ferenc, Sáfrán Eszter, Schmidt András, Schmidt László, Sefcsik András, Simay Gábor, Sipos Donát, Sipos Katalin, Selmeczi Kovács Ádám, Somos Zoltán, Staudinger István, Szabó Barbara, Szabó Máté, Szabó Jenő, Szabóné Andrea, Szabó Virág, dr. Száraz Péter, Szász Péter, Szám Péter, Szeimann Péter, Szerecz Mátyás, Szél Antal, Szilágyi Attila, Szimuly György, Szimuly Dániel, Tóth Péter, Tomcsányi Zsófia, Torma Bianka Noémi, Torma Judit Nóra, Verbőczi Gyuláné Kovács Erika, Vincze Tibor, Vízkert András, Zsoldos Márton, Zsoldos Csaba.További információ: www.vadludsokadalom.hu
XII. Tatai Vadlúd Sokadalom 2012. november 23-24.!
 
Megkereshető személyek:
Csonka Péter : , , http://www.vadludsokadalom.hu
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció