pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
X. Tatai Vadlúd Sokadalom beszámolója - Európa / Magyarország Megosztom Facebookon
2010.12.09. 09:40 birding.hu team

BESZÁMOLÓ

X. Tatai Vadlúd Sokadalom

2010. november 26-27.

A szombat reggeli hóvihar ellenére óriási érdeklődés mellett zajlott a november 26-27-én megrendezésre került X. Tatai Vadlúd Sokadalom. Az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében lebonyolításra került országos természetvédelmi fesztiválra a nap folyamán közel tízezer ember látogatott el.

A rendezvény nagyközönségi napját megelőzően, péntek este Musicz László, a rendezvény egyik főszervezője nyitotta meg pénteken este. Itt elsősorban még csak az ország különböző tájairól, illetve külföldről ide érkező terepmadarászok voltak jelen. Az este folyamán ismertették a versenyszabályzatot, majd betekintést nyerhettünk az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkájába, megismerhettük Etiópia madárvilágának egy kis szeletét, illetve Máté Bence mutatta be fotóalbumát.

Szombat reggelre az elmúlt tíz év legrosszabb időjárása fogadott bennünket: fagypont alatti hőmérséklet, szakadó hóesés és óriási szél. Az előző napon felállított üdvözlő kapu és egy sátor meg is adta magát a természet erőinek.

Azonban az ítéletidő sem tartotta vissza az embereket a vadludak kirepülésének megfigyelésétől, pár százan a nagy rendezvénysátor védelmében nézték a vadludak reggeli kihúzását. Ekkor mintegy 14 ezer vadlúd, 1800 réce és körülbelül 4000 sirály volt megfigyelhető. Külön élményt jelentett az érdeklődők feje felett korán reggel kihúzó 3500 vetési varjú. A gyakoribb lúdfajok mellett a ritka és veszélyeztetett vörösnyakú lúd öt egyede is előkerült.

Michl József, Tata város polgármesterének ünnepélyes megnyitójával hivatalosan is kezdetét vette a rendezvény. A nap folyamán számos érdekes program, izgalmas előadás, és látványos bemutató várta a kilátogatókat, akik a javuló időjárási körülményeknek köszönhetően is folyamatosan érkeztek az ország minden pontjáról, és sokan jöttek a szomszédos országokból, Szlovákiából és Ausztriából is. Hamar elfogytak a komposztládák, zsúfolásig teltek a játszóházak, és ahogy a Nap is kisütött, immár igazi fesztiválhangulatban folytatódott a Sokadalom.

Az országos madarászverseny résztvevői ekkor már közel öt órája próbáltak minél több madárfajt megfigyelni a városban és annak környezetében. A megmérettetésre 14 csapat regisztrált és adta le kitöltött adatlapját a verseny zárására, 18 órára. Az eredményeket a
versenybizottság elnöke Schmidt András, a KvVM munkatársa ismertette. A nap folyamán összesen 101 madárfaj jelenlétét regisztrálták a madarászok.
Csodálatos volt a vadludak behúzása is. A lenyugvó Nap épp az ezrével visszaérkező vadludak mögött festette narancssárgára a hátteret.
Délután négytől folyamatosan érkeztek a tóra a vadludak csapatai. A vöröslő naplementében a tóra beözönlő mintegy 18 ezer madár látványában gyönyörködhettek a tóparton nézelődők, akik távcsövekkel, teleszkópokkal felszerelkezve lesték, vagy akár szabad szemmel figyelték a vadludakat. Fantasztikus volt a látvány és fantasztikus a hangulat.

A program ezzel nem ért véget. A kellemesen melegre fűtött teremben előadások keretében vadludak és ragadozómadarak nyomában járhattunk, illetve megtudtuk mi is az a Pantanal.

Kiemelkedő volt a rendezvény sajtó-kommunikációja. A megyei és a szakmai (National Geographic, Greenfo) sajtóorgánumok, illetve az országos rádiók folyamatosan adták a rendezvény híreit. Mindezeken túl a szintén országos havi- és hetilapok mellett az országos televíziókban is több alkalommal szerepeltünk.

A rendezvény kapcsán minden évben megversenyeztetjük az általános iskolásokat is. Idén a megyei iskolák mellett Budapestről és Szegedről is érkeztek pályaművek. Összesen több mint kétszáz rajz és esszé érkezett a felhívásunkra. A helyezett alkotások a DINPI Ócsai Tájházában egy időszaki kiállítás keretén belül kerülnek bemutatásra.

Ünnepségre is sor került 16 órakor a ludak „hazaérkezése” előtt. Tata Város polgármestere, Michl József úr, vehette át a 3 éven keresztül készült 3 m2-es életképet. A festményt a szervezők a városvezetés kiemelt természetvédelmi szemlélete és támogatása okán adták át.

A tóparton a következő programokon vehettek részt az érdeklődők:

- folyamatos narráció
- életkép festés,
- a tavon zajló események kivetítése egy nagyképernyős TV-re,
- Máté Bence természetfotós fotókiállítása a tóparton,
- folyamatos madár- és természetvédelmi előadások,
- játszóházas foglalkozások,
- „teleszkóp bokrokban” madártani tájékoztatás,
- madárgyűrűzési bemutató,
- „állati jó” állat bemutató,
- solymász bemutató,
- csillagászat.
- zöldhulladék ökojátékok,
- madárgyűrűzés,
- természetvédelmi tanácsadás,
- madár- és természetvédelmi eszközök vására,
- komposztálási és újrahasznosítási tanácsadás, előadás. Tatai és környékbeli lakosok számára ingyenes komposztláda osztás,
- teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetősége,
- természetvédelmi könyvek, kiadványok és madárfestmények vásárlási lehetősége,
- Szöllősi Pincészet borháza, „Év Pincészete 2009-ben”,
- kézművesek, helyi termelők adventi vására.

A madármegfigyelő torony környezetében zajló programok keretében a folyamatosan zajló távcsöves megfigyelés és természetvédelmi tanácsadás mellett megrendezésre került a gyermek rajzverseny eredményhirdetése. Több száz nevezés érkezett 2 kategóriában esszé és rajz témakörben.

Az időjárás ellenére szép eredmények születtek, jó fajok kerültek a versenyzők távcsövei elé. A 14 csapat tagjai összesen 101 madárfajt figyeltek meg. Ezek közül néhány érdekesebb, kiemelve: északi búvár, vörösnyakú lúd, örvös bukó, gatyásölyv, erdei szalonka, nagy póling, kis sirály, heringsirály, hamvas küllő, kormos varjú, keresztcsőrű.

Az ifjúsági kategóriában, mivel csak egy csapat indult, nem hirdettünk végeredményt. A csapat tagjait Nehézy László, a Duna-Ipoly NPI, a VM, Büki József és a MME által felajánlott ajándékokkal jutalmaztuk.

A felnőtt kategóriában a 3. helyen Pánya Csaba, Mészáros József és Takács Ádám végzett. Díjuk egyenként 10 font értékű könyvvásárlás valamint a sokadalom és a szervezők hímzett logójával ellátott póló.

A 2. helyet a Verseczki Niki, Hegedűs Dani és Pintér Balázs alkotta csapat szerezte meg. Ők 15 font értékű könyvvásárlást nyertek kiegészítve a sokadalmas pólóval.

Az 1. helyet és ezzel a vándorserleget Cser Szilárd, Szász Előd és Kisari Szabolcs vitte el az idén. E mellett még 20 font értékben rendelhetnek
A különdíjak közül a „Sokadalom legjobb madárfaja” kategóriában a vörösnyakú lúd megfigyeléséért Cser Szilárd kapta Kókay Szabolcs csonttollút ábrázoló festményét.

A „Sokadalom legérdekesebb madárfaja” idén egy öreg hím örvös bukó lett, megtalálója, Fodor András Zsoldos Márton nagy bukót ábrázoló festményét kapta.

A Sokadalom szervezésében nyújtott kimagasló munkája elismeréséül Hlogyik Zsuzsát ajándékoztuk meg Nagy Gyula ékfarkú halfarkast ábrázoló festményével.

Az eredményhirdetés zárásaként a szervezők, barátok egy nagy értékű szakkönyvvel köszönték meg Csonka Péternek, a Sokadalom kitalálójának és főszervezőjének azt a pótolhatatlan munkáját, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Tatai Vadlúd Sokadalom Magyarország legjelentősebb természetvédelmi rendezvényévé fejlődött az elmúlt 10 esztendőben.

Köszönjük minden versenyzőnek a részvételt, amellyel emelték a rendezvény színvonalát, gratulálunk a díjazottaknak. Jövőre visszavárunk mindenkit a 11. Tatai Vadlúd Sokadalmon!

Részletes eredmények (a helyezés után a csapatnév ill. a csapattagok neve, ezt követően az észlelt fajok száma látható, / jel után az ebből csak hang alapján jegyzett fajok)

Felnőtt csapatok:
1. Bozótvágók = Cser Szilárd, Szász Előd, Kisari Szabolcs: 79/4
2. Semipotenciális split = Verseczki Niki, Pintér Balázs, Hegedűs Dani: 73/3
3. BBB = Pánya Csaba, Mészáros József, Takács Ádám: 73/5
4. Kehofa = Bozó László, Bozó Zoltán, Megyeri Balázs (kísérő: Bozó Vilmos): 70/2
5. Havasi bibirkék = Sós Endre, Schmidt András, Magyar Gábor (kísérő: Szigeti Balázs): 65/7
6. Barátok közt = Agócs Péter, Kis Tamás, Somogyi István (kísérő: Pollák Edit): 55/2
7. Lics-locs = Hadarics Tibor, Balaskó Zsolt: 54/1
8. Trükkös fiúk = Oláh Zoltán, Sáfrán Eszter: 54/2
9. Parti túra = Forintos Nikolett, Gránicz Laura, Antal Bálint: 52/3
10. Gépcsoport = Balogh Ferenc, Bárdos Imre, Gergely Cecília: 45/2
11. Sátorból = Fodor András, Máté Bence: 30/2
12. Macsó Túra 2010 = Czirák Zoltán, Bánfi Péter, Ezer Ádám: -/-
13. Fagyállók: Nagy Kornél, Mezei József: -/-

Ifjúsági csapatok:
- Trefort: Tóth Bence, Mester Barnabás, Ghimesi Attila: 39/1


KPMG támogatási összeg felhasználása
Nagy rendezvénysátor bérlése: 268.000,-HUF
Információs táblák készítése: 152.000,-HUF
Információs tábla tartók: 80.000,-HUF

Köszönjük minden szervező, előadó, versenyző, látogató érdeklődését! Jövőre visszavárunk mindenkit!

Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői
Bővebb információ: www.vadludsokadalom.huAkik nélkül nem lehetett volna a Sokadalom:

Argai Sándor, Ács László, Bagdi Antal, Bagyura János, Ballabás Gábor, Barkóczi Csaba, Bátky Tibor, Bereczkiné Horváth Katalin, Bezeczky Gergő, Bíró Tamás, Bolla Adrienn, Berényi Zsombor, Czumpf Attila, Csáky Péter, Csernák Szabolcs, Csihar László, Csonka Péter, Csölley Martin, Darányi László, Dömsödi Ferenc, Ferenczi Márta, Fenyvesi László, Fidlóczky József, Fodor András, Gál Szabolcs, Gödöny József, Halász Antal, Hlogyik Lászlóné, Hlogyik Zsuzsa, Horváth Márton, Jankainé Németh Szilvia, Juhász Márton, Kazi Róbert, Kepes Zsolt, dr. Kézdy Pál, Kincses László, Klébert Antal, Kókay Szabolcs, Kővári Anita, Krug Tibor, Krug Vivien, Kovács Zoltán, Kundráth Ferenc, Labanc Györgyi, Labossa Lajos és Döme, Lendvai Csaba, Lengyel Attila, Lippainé Bea, Lippai Károly, Lippai Karola, Mag Klára, dr. Markovics Tibor, Máté Bence, Menráth Réka, Metzger Julianna, Mikó Zoltán, Moczik Csaba, Mogyorósi Sándor, Mohácsi Domonkos, Molnár András, Musicz László, Müller László, Nagy László, Nagy Marietta, Nagy Tamás, Németh Zoltán, Novák Adrián, Perger Beáta, Perger Józsefné, Pénzes László, Prommer Mátyás, Ráskai Kiss Zsolt, Riezing Norbert, Pribéli Levente, Pribéli Tamás, Orbán Zoltán, Sarlos Ferenc, Schmidt András, Sipos
Donát, Selmeczi Kovács Ádám, Somos Zoltán, Staudinger István, Szabó Barbara, Szabó Máté, Szabó Jenő, Szabóné Andrea, Szabó Virág, Szász Péter, Szám Péter, Szeiman Péter, Szél Antal, Szénási Valentin, Szilágyi Attila, Szimuly György, Szimuly Dániel, Vincze Tibor, Zsoldos Árpád, Zsoldos Márton, Zsoldos Csaba, Ványi Róbert.


A RENDEZVÉNY LÉTREHOZÁSÁBAN SEGÍTSÉGÜNKRE VOLTAK:

Fő támogatók:
- Tata Város Önkormányzata
- Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
- Nemzeti Civil Alapprogram
- KPMG Tanácsadó Kft.

Támogatók:
- birding.hu
- Birdphotography.hu
- Birding World Magazine
- Büki József, Budapest
- Cser Kft.
- Dömsödi Ferenc, London, UK
- Ecotours Kft.
- Északdunántúli Vízmű Zrt.
- Fiwi-Hűt Kft.
- Gaidosch Tamás, Budapest
- GALAX Kft.
- Kárpáti Attila, Vértesszőlős
- Kókay Szabolcs
- Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
- Know-How Audit Kft.
- Remondis Oroszlány Zrt.
- Stefan Bönsch
- Swarovski Magyarország
- Szöllősi Pincészet Neszmély
- Madártávlat magazin
- Magyar Turizmus Zrt.
- Magyary Zoltán Művelődési Központ, Tata
- Nagy Gyula, Balmazújváros
- National Geographic Magazin
- Öko-Design Kft
- Öreg-tó Klub Hotel
- Tatai Kistérségi Többcélú Társulás
- Tatai Patara
- Tatai Mezőgazdasági Zrt.
- Tatai Öreg-tavi Nagy Halászat
- Tatai Városgazda Kft.
- Természetes Életmód Alapítvány
- TIT Tatabányai Csillagvizsgáló
- Víz, Zene, Virág Fesztivál
- Zöld Sziget Kör
- Zsoldos Márton

 
Megkereshető személyek:
Csonka Péter: , , http://www.vadludsokadalom.hu
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció