pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310115
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Uj-Kaledonia es a Huseg szigetek. Megosztom Facebookon
2006.12.14. 22:28 Szűcs Loránd

Az Ausztral iskolai tavaszi szunet adta szabad egy hetemet arra hasznaltam hogy egy regi nagy almomat valtsam valora! UJ-KALEGONIA! KAGU! Egy kulonleges orszag egy igazan kulonleges cimermadarral! A kagu egy igazabol semmihez sem hasonlithato fel meter magassagu ropkeptelen madar ami csaladjanak egyetlen kepviseloje! Monotipikus csalad!!! Ez a twitchologia tudomanyanak egyik legszebben csengo szava! Ellenallhatatlan csabitas!

Uj-Kaledonia Ausztralia keleti partjatol ketezer kilometerre a bakterito alatt fekvo szivar alaku sziget mely 400 kilometer hosszu es atlagosan 50 kilometer szeles. Elteroen a tobbi Csendes oceani szigetcsoporttol Uj-Kaledonia nem vulkanikus eredetu hanem az oskontinens Gondwana resze 140 millio eve szakadt le Ausztraliarol Uj-zelanddal egyutt. Uj-Zelandtol 80 millio eve valt le es amig Kiwiland delnek Kaguland eszaknak tart szepen komotosan. Igy konnyen ertheto hogy bar az elovilag kulonosen egyedi megis emlekeztet e ket szomszedos szigetorszag elovilagara. A kagun kivul a sziget masik erdekessege a Nautilus kagylo aminek 6 ismert fajabol az egyik endemikus Uj-Kaledonia vizeiben.

A sziget lakossaga csupan ketszaz otvenezer fo melynek fele az oshonos Kanak a masik fele Francia szarmazasu gyarmatositok leszarmazottjabol tevodik ossze. Sajnos az allam beveteleinek fo forrasa a szazadelon a fakitermeles volt most hogy az erdok 99 szazaleka kitermelesre kerult borzasztoan lehangolo tajkepet hagyva maga utan az uj beveteli forras a nem kevesbe termeszetrombolo banyaszat lett! Uj-Kaledonia a nikkelkitermeles vilagvezetoje ami szep viszont a nikkelt itt kulszini fejtessel nyerik aminek a kornyezetre valo rombolo hatasat nem sokat kell taglalni.

Francia barataink munkassaganak eredmenye az okoszisztema teljes osszeomlasat jelentette ami eddig 3 madarfaj kipusztulasat eredmenyezte es az endemikus fajok felenek a vegveszelybe keruleset. A sziget legveszelyeztettebb madarfaja a Crow Honeyeater 200 fos allomannyal egy ismert populacioval! Bar a Kagu ugy latszik visszatert a 80-as evek beli melypontrol helyzete megsem megnyugtato. Sajnos a jovo sem tunik rozsasnak hiszen bar a fennmaradt erdok szigoruan vedettek a tobbi elohely elveszettnek latszik mivel a kivagott erdok helyen az erozio mar reg a Csendes Oceanba mosta a termoreteget.

A Huseg Szigetek Uj-Kaledonia nyugati partjaitol kozel fekvo vulkanikus szigetcsoport. A harom legnagyobb sziget Lifou, Mare es Ouvea a kozigazgatasi kozpont a Lifou szigeti We varosa! Ha valaki valami kozeli fogalmat szeretne alkotni a foldi paradicsomrol hat ide kell utaznia!!! Semmifele ipar sem gazdasag nem lelheto fel itt csak nemi turizmus. A csekely szamu helyi lakossag halaszatbol es gyumolcsgyujtogetesbol tartja fenn magat. A legfontosabb idotoltes persze a foci. Ha valaki szereti a sportot biztosan emlekszik a Francia futballvalogatot 1998-ban vilagbajnoksagot nyert csapatara es annak kozeppalyasara Christian Karembeure aki itt Lifoun szuletett es toltotte gyermekeveit! Madarak szempontjabol is erdekes Lifou hiszen ket endemikus faja es 5 endemikus alfaja van es tovabbi ket oceaniai faj itt gyakori ami Uj-Kaledoniaban nem talalhato meg!

Logisztikai szempontbol Uj-Kaledonia konnyen madaraszhato hely hiszen a sziget elso szamu nemzeti parkjaban a hires Riviere Bleue-ban megtalalhato minden endemikus es fontosabb faj egy kivetelevel! Az egy kivetel a New Caledonian Grassbird a sziget egyetlen igazan nehezen megfigyelheto faja csak a sziget hegyvidekesebb teruletein talalhato meg! Sok madarasz tavozik a szigetrol anelkul hogy latna ezt a notorius bujkalot! Nekem szerencsere sikerult nemcsak ezt de az osszes lehetseges madarat latnom igy az egy het hasznosan es igazan kellemesen telt el....

Erdekesebb fajok -

Endemikusok:

- KAGU (monotipikus csalad)
- Cloven-feathered dove (monotipikus genus)
- Horned parakeet
- New Caledonian red-fronted parakeet
- New Caledonian Crow
- New Caledonian Goshawk
- New Caledonian Grassbird
- New Caledonian Imperial Pigeon
- Crow Honeyeater
- Red-throated parrotfinch
- New Caledonian Whistler
- New Caledonian Cuckoo-Shrike
- New Caledonian Myzomela
- New Caledonian Friarbird
- Barred Honeyeater
- Yellow-Bellied Robin
- New Caledonian Flycatcher
- Striated Starling
- Green-Backed White-Eye
- Large Lifou White-Eye (csak Lifou)
- Small Lifou White-Eye (csak Lifou)

Erdekesebb Oceaniai elterjedesu fajok:

- Red-Bellied Fruit-Dove (csak Lifou)
- Cardinal Myzomela (csak Lifou)
- Metallic Pigeon
- Dark-Brown Honeyeater
- Fan-Tailed Gerygone
- Southern Shrikebill
- Long-Tailed Triller
- Melanesian Cuckoo-Shrike
- White-Rumped Swift

KAGU
A cimermadar.

A Kagu elohelye
A Riviere Bleue Nezeti Park Oserdeje a Kagu egyetlen fennmaradt elohelye.

Grande terre
Uj-Kaledonia deli reszenek jellegzetes tajkepe.

Noumea
Uj-Kaledonia fovarosa Noumea.

Lifou szigete
A huseg szigetek legnagyobbika - Lifou
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció