pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310108
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Tunézia (2007 március vége) Megosztom Facebookon
2007.04.09. 16:51 Gál Szabolcs

Tunéziai utunk, 2007.márciusában

írta:Gál Szabolcs
2007.március 23.-30-ig Zalai madarász csapatunk (Cser,Faragó,Gál) Spendel László barátunkkal kiegészülve a címben említett ország útjait koptatta.
Miután sokan jártak a honiak közül előttünk is ott, így elsőként a sok információt szeretném megköszönni, amivel el lettünk azon trippek által halmozva. Külön köszönöm a segítséget Pánya Csaba, Selmeczi Kovács Ádám, Weszelinow Ottó, Zalai Tamás és Zöld Barna kollégáinknak, az ő útmutatásaik nélkül, talán a sötétben tapogatóztunk volna.
Mint említettem sokan jártak Tunéziában és így sok beszámoló is van a területről, így csupán a legfontosabb dolgokra egyszerűsíteném le a leírást. Csak azon fajokat emelem ki, melyek egy hazai madarásznak fontosak lehetnek.

Alapvetések

Itt azon fajokat szeretném csak röviden taglalni, melyek bár nálunk ritkák/elő sem fordulnak, ott közönségesek, vagy tömegesek, így a különböző területeken nem emelném ki jelenlétüket.
Vészmadarak: A Cap Bontól, Menzel Teminén át egészen Soussáig a tengeren nagy tömegben figyeltünk meg mediterrán vészmadarakat (3.28.-án Menzel Temine 3000+) és köztük kellő odafigyeléssel kisebb számban bukdosó vészmadarakat is (max 200).
Rózsás Flamingó: Az észak-keleti tavakon és lagunákon általános, több 100-as csapatai figyelhetőek meg (Monastyr, Hergla tó, Korba, Tunisz stb)
Pálmagerle A fátlan sivatagon kívül mindenfele közönségesnek számít településeken, ültetvényeken stb.
Kucsmás poszáta és Bajszos poszáta: Bokrosokban általában a két legáltalánosabban látható poszáta fajok, szinte mendenfele találkoztunk velük (kucsmással általában nagyobb számban).
Szuharbújó: Ahol egybefüggő fűves, sásas vegetáció van, legyen az gabona föld (pl az Atlasz középső medencéiben) vagy tóparti kákás-tamariszkuszos (pl a Chott El jerid menti tavakon) mindenhol gyakori az északi félszigettől a Szahara határáig. Hallani könnyű, de ha időt szán rá az ember szépen látni sem nehéz.
Afrikai kékcinege tapasztalatunk szerint a Chanbi vonalától (gyakorlatilag az Atlasz erdősebb vidékétől) északra elterjedt, Sokfele láttuk a fajt, Makhtartól nem messze egy kőbánya falán is!
Gébicsek: A sivatagi őrgébicset szinte mindenhol közönségesnek találtuk (főleg Cap Bon és Gabes közötti partokon, olajligetekben). A vörösfejű gébiccsel kisebb számban de szintúgy mindenfele találkoztunk.
Egyszínű seregély: Ahol az első olajfák megjelennek a sivatagtól északra mindenhol tömeges.
Berki veréb: bárhol, bármikor, házi veréb viszonylag kevés van!

Az út

Március 23.-án indultunk 10.25-kor Budapestről és 13 óra előtt le is szálltunk Monastyr repülőterén. Fontos infó lehet, hogy mi odafele a teleszkóp állványokat felvihettük kézipoggyászként, visszafele a kekec helyiek ugyanezt nem engedték, így azokat elcsomagoltattuk és felrakattuk a gépre!
A bérelt autót interneten rendezték Szilárdék (köszönet érte) a www.camelcar.com weboldalon keresztül. Az autónk időben a szállodánál volt (egy jó állapotú Renault Clio), bár a fickó csak franciául tudott a bérlés mégis simán ment annyiba került mint amit lefixáltunk.
Aznap naplementéig a Hergla tavon és a mellette fekvő részeken madarásztunk.

Fontosabb fajok (HERGLA):
Pásztorgém 30,Bütykös ásólúd 130, ugartyúk 3, vékonycsőrű sirály 600, heringsirály 12, kenti csér 10, lócsér 7, déli poszáták.
Körülbelül negyed órát a tengeren is töltöttünk, itt láttunk vészmadarakat, 3 szulát és nagy meglepetésre 1 imm sötét nyílfarkú halfarkast is.

Március 24.-én hajnalban indultunk el Sousse-ból, innen dél felé (Sfax, Gabes irányába) indultunk. Első megállónk a Sidi El Hani tó partján volt
Feldegg sólyom 1imm a tó felett, Barnanyakú szirtifogoly 2 a parton, Vörhenyes rigótimália 7-en a partközeli bokrokon, jól jöttek a hangra.
Az erdei pinty africana alfaját az itteni olajfásokban láttuk először (innentől közönséges volt fás élőhelyeken).
Innentől az 1-es főúton haladtunk főleg olajfa ültetvények között Gabes fele. Út közben fehérkarmú vércséket (Falco naumanni) láttunk.
Gabes 92 (a km kő előtti földúton mentünk be egy bokros-fás élőhelyre a tengerparti síkságon)
2 Barnanyakú szirtifogoly, sok déli poszáta, 2 Törpeposzáta

El Hammara
Itt a főútról letérve tripek alapján mentünk egy mellékúton (kb 15-20 km-t) Matmata irányába (ez az út elején El Hammaránál ki is van írva), jó fajokat lehet látni de a további tapaszatalatok miatt mi kihagyhatónak ítéltük:
1 Törpesas,1 Kövi pacsirta,20 Csíkos szikipacsirta,10 szikipacsirta,1 hím kormos hantmadár

Matmata
A faluban és a fölötte lévő hegyen madarásztunk
Sivatagi sólyom 1ad, barnanyakú szirtifogoly 6, kövi pacsirta 5 (gyakori), sivatagi pacsirta 3 (itatóknál!), kormos hantmadár-gyakori, trombitás sivatagipinty 10, szaharasármány 10 (a falu határában házon is)

Március 25.-én Matmatából vágtunk neki a sivatagnak. Első megállóink az út mentén voltak a Douz 80-70-es km-ek között.
20 Déli szikipacsirta,3 homoki pacsirta,1 sivatagi pacsirta,1pár vastagcsőrű pacsirta (72-es km-nél egy kőbánya körül), 10 sivatagi hantmadár,10 rozsdás hantmadár,1 törpeposzáta,8 barnanyakú holló,8 trombitás sivatagipinty.
Eztán egy remek kávézás-teázás után rátértünk a Pipeline roadra, amit nagy örömünkre tavaly óta lebetonoztak Bir Soultaneig!
Az út elején még sok volt a rozsdás hantmadár és a sivatagi hantmadár, trombitás sivatagipintyet,egy lekerített ipari résznél láttunk még egy vastagcsőrű pacsirtát, volt több vonuló hamvas rétihéja és fehérkarmú vércse is, és mindenfele csíkos szikipacsirták.
Kb. a 10. km-től voltak szépen sarlóscsőrú pacsirták, itt is volt homoki pacsirta, kb a 20. km körül láttunk még egy pár vastagcsőrűt és sivatagi fülespacsirtákat, az ezutáni homokos részen pedig egy futómadár családot (2ad,2juv) figyelhettünk meg.
Bir Soultane
Itt már elég komoly homokvihar volt ennek ellenére az itató körül voltunk 10-12-ig, ennek eredményeként 3 sivatagi verebet láttunk, sajnos csak átrepülőben (de persze jó alacsonyan). Az itató mögötti bokrosban volt törpeposzáta és utunk egyetlen spanyol gezéje.
A Douz fele vezető út mentén láttunk még 3 sivatagi fülespacsirtát.
Douztól a nagy medencében hatalmas pálmaligetek és tavak fogadják a túristát. Az első Douz utáni tavon láttunk vagy 350 márványos récét.
Gidhma
Itt a falu utáni tó mellett egy pálmaligetben vertünk sátrat. A tavon voltak márványos récék, 6 batla, sok parti madár (pl. széki lilék). A légtérben fecskéken kívül 6-7 zöld gyurgyalag örvendezetett meg minket. A tó melletti ritkás növényzetű fenyéren fényes nappal láttunk 3 sivatagi lappantyút!
El Farouo-ban vásároltunk, és itt láttunk 10 kacagó gerlét.

Március 26.-án Gidhma körül madarásztunk hajnalban. Volt kacagó gerle, sarlóscsőrű pacsirta, déli hantmadár, rozsdástorkú pityer
Tozeur magasságában északnak, a hegyek fele fordultunk (a Selja szurdok fele). El Hammam utáni szakaszon (a sziklás részen) láttunk pusztai ölyvet, 8 koronás hantmadarat, trombitás sivatagipintyeket.
A Selja szurdoknál 5 kis sarlósfecske mozgott, 1 sivatagi pacsirta, 1 koronás hantmadár és trombitás sivatagipintyek. Az odavezető út mentén rozsdás hantmadarak voltak, a parkolónál pedig 1 hím gyászos hantmadár.
Aznap este Kasserinéban szálltunk meg a Hotel de La Paix-ban (az aljában kocsma!), miután kiváltottuk a másnapi engedélyünket a Chanbira (ezer köszönet Pánya kollegának a francia nyelvű kérvényért!).

Március 27.-én hajnalban a Chanbin madarásztunk (nemzeti park, fel lehet hajtani a csúcsra). A lábnál hallottunk barnanyakú szirtofoglyot, láttunk 1pár gyémántrozsdafarkút, a csúcson gyémántrozsdafarkúak, 1 pár atlasz poszáta volt.
Innen hosszú út állt előttünk az északi partig, de korántsem volt eseménytelen. Makhtarba egy odavivő mellékúton jutottunk e. Az út mentén láttunk fehérkarmú vércsét, feldegg sólymot, havasi sarlósfecskét egy bányában pedig kék kövirigókat, kormos hantmadarat és 6 kövi verebet.
Makhtar és El Kalsa között egy kis tavon figyeltük meg utunk első kékcsőrű récéjét, és ugyanitt láttunk egy öreg dögkeselyűt.
Később már Jendouba előtt egy szeméttelep fáin láttunk közel 250 pásztorgémet üldögélni.
Sajnos a csodálatos paratölgy rengeteges Beni M’Tir-Ain Draham erdőségben csak kevés időnk volt, és mi csupán az első helyen (Beni M’Tir)álltunk meg. Sok volt a törpesas, legalább 3 atlasz küllőt hallottunk, de csak 1-et láttunk, és a fenyvescinege helyi, sárga színű alfaját figyelhettük meg.
Este a parton úttalan utakon hányodtunk, az éj sötétje szállt le ránk, térképen sem jelölt falvakon döcögtünk át a renault-val, gyakorlatilag a kilátástalanság széléhez közeledve érkeztünk meg az Ichkeul tóhoz ahol is egy kutyás affér után egy csodálatos eukaliptusz liget megnyugvást adó árnyékában pihentünk meg.

Március 28.-án reggel az Ichkeul tó körül mozogtunk egy rövid ideig. A parton berki poszáták énekeltek, a nemzeti park kapuja fölötti sziklán kormos és déli hantmadarat láttunk, a tavon, az amúgy kevés madár közt egy kékcsőrű récét figyeltünk meg.
Aznap sajnos több órát vesztegettünk el Tunisz borzalmas nagyvárosi „körgyűrűjén”, keresve Karthagó romjait, de idegileg kikészülve állapítottuk meg, hogy azt bizony eltörölték a föld színéről (legalábbis létezéséről a világ azon részén nem találtunk útmutatót).
Ezután már az észak-keleti félszigeten madarásztunk (Cap bon).
Először egy Menzel Temine előtti tavon láttunk jó 60 kékcsőrű récét (Chiba tó), majd egy következő nagyobb tavon 2 kék fut.
Magában Menzel Teminében a tengerparton nyomtuk a „seewatchingot”. Eredmény a rengeteg vészmadáron túl 3 szula, 1 szkua, 6 szélesfarkú halfarkas és 1 kenti csér volt.
Később El Haouaria előtt 18 km-el (a kilométerkőnél kb) egy bokros dombra hajtottunk ahol is 3 barna bülbült figyeltünk meg.
Este El Haouariában szálltunk meg, a Pension dar Toubibban, melyet csak ajánlani tudok mindenkinek.

Március 29. Utolsó nap, ajándékok.
Reggel a nagy köd és gyakran cseperésző eső ellenére felkocsiztunk a Cap bon-ra, amíg lehetett. Egy buszmegállóra hasonlító háztól indul a sziklák fele egy út, ezen merészkedtünk ki a part fölé. A vízen a sok vészmadár között 5-10 baleár vészmadár is mozgott. Láttunk 2 bujkáló poszátát, barnanyakú szirtifoglyokat és gyémántrozsdafarkút. A szerpentinen lefelé megálltunk ahol nagyobb feketefenyő ligetek voltak, és azonnal hallottuk nagy vágyálmunkat, a barátcsagrát. Itt aztán tökéletesen megnézhettük, némi hangozással rásegítve a madarat.
Eztán Kerkouane-nál álltunk meg a pun romoknál, ahol fejenként 3 dínár ellenében körbenéztünk. Megfigyeltünk barnanyakú szirtifoglyot, „déli” poszátákat, barna bülbülöket és nagy meglepetésre még egy pár barátcsagrát, úgyszint gyönyörűen!!
Kelibia után az út felett egy kuhi repült át, amiből aztán Korba után láttunk még egyet.
A Korbai lagunákon sok volt a flamingó, a réce, a vékonycsőrű sirály, a gólyatöcs, láttunk 2 tavi cankót, kacagó csért és kis sirályt is.
Sousse-ba délután 3-ra érkeztünk vissza, és egy rövid vásárolgatás után leültünk egy tálca Celtia sör mellé és azzal próbáltuk feldolgozni ezt a feldolgozhatatlanul hatalmas élményt. Alapvetően egy gondolat kerengett a fejemben: kész, megvan. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert „meg lesz”!


FAJLISTA

1. Kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis)
2. Búbos vöcsök (Podiceps cristatus)
3. Feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis)
4. Mediterrán vészmadár (Calonectris diomedea)
5. Baleári vészmadár (Puffinus mauretanicus)
6. Bukdosó vészmadár (Puffinus yelkouan)
7. Szula (Morus bassanus)
8. Kárókatona (Phalacrocorax carbo)
9. Bakcsó (Nycticorax nycticorax)
10. Pásztorgém (Bubulcus ibis)
11. Kis kócsag (Egretta garzetta)
12. Nagy kócsag (Egretta alba)
13. Szürke gém (Ardea cinerea)
14. Fehér gólya (Ciconia ciconia)
15. Batla (Plegadis falcinellus)
16. Kanalasgém (Platalea leucorodia)
17. Rózsás flamingó (Phoenicopterus ruber)
18. Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna)
19. Fütyülő réce (Anas penelope)
20. Kendermagos réce (Anas strepera)
21. Csörgő réce (Anas crecca)
22. Tőkés réce (Anas platyrhynchos)
23. Nyílfarkú réce (Anas acuta)
24. Böjti réce (Anas querquedula)
25. Kanalas réce (Anas clypeata)
26. Márványos réce (Marmaronetta angustirostris)
27. Kontyos réce (Aythya fuligula)
28. Kékcsőrű réce (Oxyura leucocephala)
29. Kuhi (Elanus caeruleus)
30. Barna kánya (Milvus migrans)
31. Dögkeselyű (Neophron percnopterus)
32. Kígyászölyv (Circaetus gallicus)
33. Barna rétihéja (Circus aeruginosus)
34. Kékes rétihéja (Circus cyaneus)
35. Hamvas rétihéja (Circus pygargus)
36. Pusztai ölyv (Buteo rufinus)
37. Törpesas (Hieraaetus pennatus)
38. Fehérkarmú vércse (Falco naumanni)
39. Vörös vércse (Falco tinnunculus)
40. Feldegg-sólyom (Falco biarmicus)
41. Vándorsólyom (Falco peregrinus)
42. Sivatagi sólyom (Falco pelegrinoides)
43. Barnanyakú szirtifogoly (Alectoris barbara)
44. Fürj (Coturnix coturnix)
45. Guvat (Rallus aquaticus)
46. Vízityúk (Gallinula chloropus)
47. Kék fú (Porphyrio porphyrio)
48. Szárcsa (Fulica atra)
49. Daru (Grus grus)
50. Gólyatöcs (Himantopus himantopus)
51. Gulipán (Recurvirostra avosetta)
52. Ugartyúk (Burhinus oedicnemus)
53. Futómadár (Cursorius cursor)
54. Kis lile (Charadrius dubius)
55. Parti lile (Charadrius hiaticula)
56. Széki lile (Charadrius alexandrinus)
57. Apró partfutó (Calidris minuta)
58. Pajzsoscankó (Philomachus pugnax)
59. Sárszalonka (Gallinago gallinago)
60. Füstös cankó (Tringa erythropus)
61. Tavi cankó (Tringa stagnatilis)
62. Szürke cankó (Tringa nebularia)
63. Erdei cankó (Tringa ochropus)
64. Réti cankó (Tringa glareola)
65. Billegetőcankó (Actitis hypoleucos)
66. Szélesfarkú halfarkas (Stercorarius pomarinus)
67. Nyílfarkú halfarkas (Stercorarius longicaudus)
68. Nagy halfarkas (Stercorarius skua)
69. Szerecsensirály (Larus melanocephalus)
70. Kis sirály (Larus minutus)
71. Dankasirály (Larus ridibundus)
72. Vékonycsőrű sirály (Larus genei)
73. Heringsirály (Larus fuscus)
74. Sárgalábú sirály (Larus michahellis)
75. Kacagócsér (Gelochelidon nilotica)
76. Lócsér (Sterna caspia)
77. Kenti csér (Sterna sandvicensis)
78. Szirti galamb (Columba livia)
79. Örvös galamb (Columba palumbus)
80. Kacagó gerle (Streptopelia roseogrisea)
81. Balkáni gerle (Streptopelia decaocto)
82. Pálmagerle (Streptopelia senegalensis)
83. Kakukk (Cuculus canorus)
84. Gyöngybagoly (Tyto alba)
85. Füleskuvik (Otus scops)
86. Kuvik (Athene noctua)
87. Lappantyú (Caprimulgus europaeus)
88. Sivatagi lappantyú (Caprimulgus aegyptius)
89. Havasi sarlósfecske (Tachymarptis melba)
90. Sarlósfecske (Apus apus)
91. Halvány sarlósfecske (Apus pallidus)
92. Kis sarlósfecske (Apus affinis)
93. Zöld gyurgyalag (Merops superciliosus)
94. Búbosbanka (Upupa epops)
95. Atlasz-küllő (Picus vaillantii)
96. Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
97. Homoki pacsirta (Ammomanes cincturus)
98. Sivatagi pacsirta (Ammomanes deserti)
99. Sarlóscsőrű pacsirta (Alaemon alaudipes)
100. Vastagcsőrű pacsirta (Ramphocorys clotbey)
101. Kalandrapacsirta (Melanocorypha calandra)
102. Szikipacsirta (Calandrella brachydactyla)
103. Csíkos szikipacsirta (Calandrella rufescens)
104. Búbospacsirta (Galerida cristata)
105. Kövi pacsirta (Galerida theklae)
106. Mezei pacsirta (Alauda arvensis)
107. Sivatagi fülespacsirta (Eremophila bilopha)
108. Partifecske (Riparia riparia)
109. Füsti fecske (Hirundo rustica)
110. Molnárfecske (Delichon urbica)
111. Parlagi pityer (Anthus campestris)
112. Réti pityer (Anthus pratensis)
113. Rozsdástorkú pityer (Anthus cervinus)
114. Sárga billegető (Motacilla flava)
115. Barázdabillegető (Motacilla alba)
116. Barna bülbül (Pycnonotus barbatus)
117. Ökörszem (Troglodytes troglodytes)
118. Vörösbegy (Erithacus rubecula)
119. Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)
120. Kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus)
121. Gyémántrozsdafarkú (Phoenicurus moussieri)
122. Cigánycsuk (Saxicola torquata)
123. Hantmadár (Oenanthe oenanthe)
124. Déli hantmadár (Oenanthe hispanica)
125. Sivatagi hantmadár (Oenanthe deserti)
126. Rozsdás hantmadár (Oenanthe moesta)
127. Gyászos hantmadár (Oenanthe lugens)
128. Koronás hantmadár (Oenanthe leucopyga)
129. Kormos hantmadár (Oenanthe leucura)
130. Kék kövirigó (Monticola solitarius)
131. Fekete rigó (Turdus merula)
132. Énekes rigó (Turdus philomelos)
133. Léprigó (Turdus viscivorus)
134. Berki poszáta (Cettia cetti)
135. Szuharbújó (Cisticola juncidis)
136. Spanyol geze (Hippolais opaca)
137. Bujkáló poszáta (Sylvia undata)
138. Atlasz-poszáta (Sylvia deserticola)
139. Törpeposzáta (Sylvia conspicillata)
140. Bajszos poszáta (Sylvia cantillans)
141. Kucsmás poszáta (Sylvia melanocephala)
142. Mezei poszáta (Sylvia communis)
143. Barátposzáta (Sylvia atricapilla)
144. Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita)
145. Fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus)
146. Tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus)
147. Vörhenyes rigótimália (Turdoides fulvus)
148. Fenyvescinege (Parus ater)
149. Afrikai kékcinege (Parus teneriffae)
150. Rövidkarmú fakusz (Certhia brachydactyla)
151. Barátcsagra (Tchagra senegala)
152. Sivatagi őrgébics (Lanius meridionalis)
153. Vörösfejű gébics (Lanius senator)
154. Szajkó (Garrulus glandarius)
155. Barnanyakú holló (Corvus ruficollis)
156. Holló (Corvus corax)
157. Egyszínű seregély (Sturnus unicolor)
158. Házi veréb (Passer domesticus)
159. Berki veréb (Passer hispaniolensis)
160. Sivatagi veréb (Passer simplex)
161. Köviveréb (Petronia petronia)
162. Erdei pinty (Fringilla coelebs)
163. Csicsörke (Serinus serinus)
164. Zöldike (Carduleis chloris)
165. Tengelic (Carduelis carduelis)
166. Kenderike (Carduelis cannabina)
167. Keresztcsőrű (Loxia curvirostra)
168. Trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus)
169. Szaharasármány (Emberiza sahari)
170. Sordély (Miliaria calandra)a göcseji csapat nem a Göcsejben

Welcome to Matmata

köd és eső a Cap Bonon

tevék a Pipeline road mentén

Vékonycsőrű sirályok a Hergla tavon
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció