pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Törökország és Grúzia júniusban - Ázsia / Grúzia Megosztom Facebookon
2013.07.23. 23:16 Lendvai Csaba

Törökország és a Grúzia

(Dél- és Kelet-Törökország valamint a Kaukázus)

2013.06.07-06.25.

Résztvevők: Lendvai Csaba, Riezing Norbert, Steiner Attila

Bevezető

Az úti beszámoló a korábbiakban megjelent információk kiegészítésére, aktualizására és az új területek bemutatása céljából készült. Nagyon sok hely pontosan és részletesen szerepel a magyar és angol nyelvű anyagokban, ezért sok esetben korábbi anyagokra hivatkozunk.

Törökországban a csapat mindhárom tagja járt már, de bőven volt még célfajunk. Ezek begyűjtése, illetve a kaukázusi specialitások megfigyelése volt a fő feladat. A madarak mellett a kétéltűekre, hüllőkre, lepkékre és szitakötőkre is odafigyeltünk, de az orchidea listánk is tekintélyesre sikerült.


Törökország általánosságban
Az WP egyik legjobb madarászhelye, sok olyan fajjal, ami a régióban máshol nem lelhető fel. Talán a legnagyobb durranás a 2011-ben felfedezett és nem titkolt indiai (kis-ázsiai?) halászbagoly állomány. (Voltak titkos helyek is már korábban)
Mindannyian több mint 10 éve jártunk Törökországban, így természetesen sok változást tapasztalhattunk. Volt olyan élőhely, ahol sajnos negatív átalakulást láttunk (pl Düden Gölü), de szerencsére a többségre ez nem volt elmondható.
Sajnos a borzasztó magas üzemanyagárak nem mérséklődtek, és általában az élet jóval drágább lett, mint azt a 2009-es beszámolóban leírták.
Az emberek továbbra is nagyon barátságosak, még ha ez a 20. esetben már kicsit fárasztó is. Összességében azért ez nagyon jó dolog és fura érzés egy kelet-európában szocializálódott embernek. Az utak továbbra is nagy ütemben épülnek, ami erős hatással van a benzinárakra.
A higiénia, az utak állapota érzékelhetően javult, a katonai ellenőrzések és zaklatások száma pedig minimálisra csökkent.


Grúzia általánosságban
A madarászok a Kaukázusban megfigyelhető három WP specialitás miatt látogatják meg az országot. Mind a három faj (kaukázusi pirók és királyfogoly és a hegy rozsdafarkú) 3000 méter felett költ.
A rendőri lehúzásokról híres Grúziában paradigmaváltás történt, a rendőri kar lecserélődött, és azt lehet mondani, hogy a sofőri morálon kívül nem tapasztaltunk semmiféle veszélyt. Az utak minősége elég gyenge, a haladás emiatt lassú, viszont az üzemanyagárak jóval alacsonyabbak. Észak-Törökország és az Ararát sem mindennapi látvány, de talán a Kaukázus még lenyűgözőbb, ezért aki teheti, egyszer látogasson el ide. Az emberek morcosnak tűnnek, de minden esetben kedvesek, segítőkészek és korrektek voltak.Időzítés
Törökországot május második felében a legcélszerűbb meglátogatni, mert addigra az Afrikában és Indiában telelő fajok is megérkeznek, de a vonulás is tart még. Ilyenkor időjárás is talán kicsit enyhébb, mint nyáron, de napközben már április végén is nagyon meleg lehet. A fajok jó eséllyel láthatóak még júliusban is, de megtalálásuk azért jóval nehezebb, ha nem énekelnek.
Grúziában kicsit már más a helyzet. A 3000 méter felett költő fajok május elejéig a falu közelében is megfigyelhetőek, viszont ekkor a nagy hó miatt az odajutás kérdéses, mivel a hágón nem biztos, hogy át lehet jutni. Amint a hó visszahúzódik a magasabb régiókba, ezek a fajok is felmennek. Ekkor már biztosan el lehet jutni Stepantsmindába, de 3000 méterre fel kell mászni értük.
A kombinált túrával május második felében 300 feletti fajszámot lehet produkálni, míg júniusban a vonuló fajok hiánya miatt 260-270 a realitás.

Utazás

Repülőút
Budapest-München-Ankara útvonalon repültünk a Lufthansával. Oda-vissza 210 Euro volt a jegy. Érdemes inkább Ankarába érkezni, mert meg lehet spórolni az Isztambul-Ankara távot (450 km), illetve Isztambul városi forgalmát. Így összességében olcsóbban is jön ki, mint Isztambulba repülni és ott bérelni autót. Egy-két jó hely így kiesik, de semmi olyanról nem maradunk le, amit máshol nem lehet látni, és az idővel is lehet spórolni. A Lufthansát csak ajánlani tudom, messze az egyik legjobb és legprofibb légitársaság. A jegyet közvetlenül az oldalukon keresztül foglaltuk, ami így olcsóbb volt, mint a legjobb kereső oldalakon keresztül (momondo.com, skyscanner.hu)

Autóbérlés
Törökországban a Cizgirentacar nevű cégtől (http://www.cizgirentacar.com/) béreltünk. 430 Euro volt egy diesel üzemű Fiat Linea. Ez egy jó nagy csomagterű, kb 5,5 literes fogyasztású kocsi, amellyel semmi probléma nem volt, pedig több mint 5000 km-t raktunk hozzá a korábbi 3500 futott km-éhez. Három főnek tökéletes, de ügyesen pakolva 4 személynek is megfelelő lehet. Korábban olvastunk a törökök sajátos autóbérlési szokásáról, miszerint lehet készpénzben fizetni és nem szükséges nekik a kártyáról foglaló. Külön kérésre kártyával is lehetett fizetni, de alaphelyzetben a készpénzes és átutalásos fizetést ajánlották fel. A reptéren végül kártyával fizettünk, csak a kártyaszám alapján lehúzták a pénzt, ami egy kicsit azért elgondolkodtatott minket. Az árban benne volt egy chip, ami az autópályákon áthaladáskor pittyentett és megállás nélkül tudtunk továbbhaladni. A 15 eurós árban valószínűleg benne volt az autópálya használat is, mert külön pénzt ezért nem kértek.. Mivel a cégnek nem volt irodája a reptéren, egy alkalmazottjuk jött ki a kocsival. Visszafele kérték, hogy jelezzük mikor érünk ki, amit meg is tettünk, de az illetőt így is csak véletlenül sikerült megtalálnunk, mintha nem is tudott volna rólunk. Az autó ára minden biztosítást tartalmazott, a második sofőr ingyen volt, és nem volt km limit. A kocsit üres tankkal kaptuk és úgy is kellett leadni. A foglaláshoz érdemes tudni, hogy minél jobban közeledett az indulás időpontja, annál olcsóbban lehetett kocsit foglalni, sőt a főoldalukon keresztül még jobb akciós árat sikerült kifogni. Így napi 29 helyett 23 euróért béreltünk az autót, ami jelentősen csökkentette a költségeket.

Grúziában már sokkal magasabb árakon találtunk bérlési lehetőségeket.. Mivel a török autót nem lehetett átvinni, ezért a határon (Sarp) hagytuk egy őrzött parkolóban az autót (15L/nap) és átsétáltunk Grúziába. A határra rendelt kocsit ott vettük át. A legbarátibb árat és feltételeket a Gela Car (http://www.gelarentacar.com) adta, amely egy Batumiban (41.64614, 41.63460) működő kis cég. Így is napi 66 USD-be került egy napra a legolcsóbb opcióként felajánlott Suzuki Ignis. Egy nehezítés van Grúziában, hogy napi km limit van, és aki összességében többet megy, annak km-enként rá kell fizetnie. Ennél a cégnél 300 km/nap volt a limit, de volt ahol 200 vagy kevesebb. A Gela car 0,1 USD-t fizetettet volna rá km-enként a nagy cégek viszont 0,5 USD-t. Itt negyed tankkal kaptuk meg az autót. Leadáskor a bérbeadó alkalmazottja szerint kevesebb benzinnel adtunk vissza, de sajnos nem volt igaza. (Ilyen esetekben érdemes lefényképezni az üzemanyag és a km mutatót együtt) A kocsit sajnos nem sikerül lemosatni, amiért egy kis összeget szintén be akart rajtunk vasalni, de nem jött be neki, így kicsit bosszúsan ment vissza Batumiba. A határtól Kazbegiig oda-vissza kb. 1000 km az út, így a 4 napi limitbe bőven belefértünk. A túra szervezésekor rákérdeztünk utazási irodákra is, de nagyon magas árakon vállalták a sofőrös kocsi szervezését. Összességében erre nincs is szükség, de egyéni bérlőknek fel kell készülni a grúz vezetési stílusra, ami leginkább a flúgos futam jelzővel illethető.

Közlekedés autóval
Törökországban sem egyszerű az élet. Nagyon oda kell figyelni, mert nagyon fegyelmezetlenek, teljesen váratlan dolgokat művelnek. Abban semmi extra nincs, amikor egy autó a főúton a leállósávban szembe jön, vagy belső sávból, három sávot váltva rántja ki a kormányt jobbra és fordul be. A zöld lámpát se igazán szeretik kivárni, min 5 mp-cel átváltás előtt már indulnak. Nem korlátozza őket az elindulásban az sem, ha valaki éppen halad a szélső sávban, simán elindulnak és besorolnak a gyorsan érkező jármű elé. A törökök sem szeretik, ha nem háromszor annyi áru van a teherautón, mint amennyi ráfér, így igen durván megpakolt teherautókkal lehet találkozni.

Grúziában más a helyzet. Őrültebb dolgokat tapasztaltunk az utakon, úgyhogy ebben az országban csak hidegvérű sofőrök üljenek a volánhoz. Az utak sem túl jók sajnos. A Krestowy hágót éppen építették ottlétünkkor, ami eléggé lelassította a haladást, főleg akkor, amikor a kanyarban a lendületüket vesztő kamionokat a markolós munkagépek vontatták fel az emelkedőn. A legviccesebb élmény talán az volt, amikor egy BMW egy másikat vontatott 100 km-en át átlagban 90-nel és közben rendszeresen előztek is.

Hasznos információk
Törökországban 1 órával, Grúziában 2 órával előrébb vannak.
Pénznemek:
Törökország: Líra, 1 L kb 120-125 Ft. A repülőtéren nagyon keveset érdemes váltani, mert 4 % jutalékot vonnak le. Nagyobb városokban lehet pénzváltót találni, de nem könnyű. Egyébként a bankokban lehet még próbálkozni.
ATM-ből is sok van mindenfelé. A hotelekben, éttermekben, üzletekben és a benzinkútnál is lehetett kártyával fizetni, és elképzelhető, hogy ez még jobban is jön ki, mint a pénzváltás.
Grúzia: Lari, 1 L kb 140 Ft. Váltani a határon is lehet, de nem túl jó árfolyamon, Batumiban vannak jobb váltók.

Aki Törökországban sok helyre el akar jutni és minden fajt látni szeretne, az minimum 5000 km vezetésre készüljön. Mostanság csak az iraki és szíriai határnál vannak ellenőrzések. A grúziai határ közelében fekvő Aktas Gölünél érdemes szólni a Jandarmának (katonai rendőrség), hogy madarászok vagyunk (könyvet mutattuk fel és mondtuk, hogy madár (kus)) és nem szükséges zargatni és igazoltatni minket.
Aki sátrazik, érdemes jól elbújni, hogy ne keltsék fel éjjel egy kis igazoltatásra. Valamiért Akseki környékén ez elő szokott fordulni – mi most megúsztuk.
Mindkét országban rengeteg élelmiszerüzlet van, így nem érdemes semmit sem tartalékolni menet közben.
Nagyon kedvesek a helyiek, gyakran leparkoltak a kocsink mellett és érdeklődtek, hogy mit is csinálunk, és természetesen meghívtak minden esetben teázni, amit mi a legtöbb alkalommal időhiány miatt kihagytunk. Ez egy pár alkalom után kicsit idegesítő tud lenni.
Nagyon korán kell a nap, de a legtöbb esetben viszont felesleges nagyon korán kelni. Több fajról elterjedt az a hír, hogy csak hajnalban az első fényeknél lehet látni (pl álarcos sivatagifogoly), vagy csak korán mozognak és napközben esélytelen megtalálni őket (iraki rigótimália). Ezeket el lehet felejteni. Mi 8-9 körül, illetve a legnagyobb hőségben is többször láttunk foglyokat, rigótimáliát, utóbbit egy késő délutáni séta során minimum háromszor. Északon még június közepén is nagyon aktívan énekeltek a madarak, délebbre kicsit már kevésbé, ilyen esetekben érdemes azért nem túl későn indulni, de a legtöbb helyen napközben is simán láttuk a fajokat.

Műholdas navigációt korlátozottan, de lehetett használni, egy terepi GPS-t azért érdemes vinni. A riportokban sok esetben csak GPS pontok vannak megadva, de azzal számolni kell, hogy attól még nem feltétlenül egyértelmű az odatalálás, szóval érdemes akár kinyomtatott google térképeket is vinni, mert egyébként el lehet pazarolni egy csomó időt, mire eljut valaki egy pontig.

Szállások
Elég heterogének voltak minőség és ár tekintetében. Azt nagyjából ki lehet jelenteni, hogy a 2009-es árak a duplájára emelkedtek, alkudni lehet, de nem túl sokat. A reggeli általában elég gyenge, így a legjobb anélkül kérni a szobát. Az egyes szállásokat és áraikat az egyes helyeknél tüntetjük fel. Általánosságban elmondható, hogy minden fürdőszoba minőségi gányolással készült el. Minden esetben kaptunk egy használt műanyagpapucsot, amelyben előttünk csak 412 gombás láb járt, szóval nem javasolt viselni őket. Az alapszabályt be kell tartani, mi szerint két dolgot kell ellenőrizni: működjön a WC és legyen meleg víz.


Meglátogatott területek:

Törökország

Küçükçukur

Mivel délután érkeztünk és elég hosszú út várt ránk Sivrikaya felé, ezért Norbi egy jó orchideás gyepet nézett ki nekünk útközben, ahol sátrazni/kocsiban aludni lehetett. Itt reggel bejárva a gyepeket többek között szakállkosbort, 2 sallangvirág fajt, méh- és szarvasbangót láttunk, de lepkékben, szitakötőkben és madarakban sem volt hiány.
Jobb fajok: sövénysármány, kerti sármány, nyaktekercs, lappantyú, erdei pacsirta


Sivrikaya

Minden beszámolóban szerepel a terület leírása, de pár infóval azért kiegészítenénk. Júniusban a kaukázusi nyírfajd dürgésének vége, a hó is elolvad, ezért a madarak jóval feljebb mennek, ekkor az út széléről már nem lehet látni, mint azt a korábbi riportok egyike írja. Mivel sokkal pontosabb infó nem volt, ezért a sokak által Mesternek emlegetett Mustafa Sarit béreltük fel egy reggelre 100 Líráért (200-ról lealkudva). Sivrikayába érve van egy rövid alagút és utána jobbra egy kis teázó, ott valaki biztosan ismerni fogja és informálja érkeztünkről. Nekünk éppen a fia ütötte nyélbe az üzletet. Fél 5-kor találkoznunk a Mesterrel, aki szokásos útvonalon vitt fel minket. A főúton haladva a temető után egy személyautóval is jól járható földúton kell jó sokat menni felfelé. Komoly szintemelkedés után a rododendronos lejtőkön kb 15 hím kaukázusi nyírfajdot találtunk. Mivel kopárabb hegycsúcsokon királyfogoly is esélyes, ezért tovább mentünk a vezetőnk által „High Pilató-nak” nevezett pontra. Itt a pásztorok nyári szállásainál ér véget az út. Kis keresés után meglett egy kaszpi királyfogoly a hegy csúcsán. Meglepetésünkre az örmény szürkebegy is bejött a nyári szállás területén, így a Demirkazik meglátogatása már a túra elején feleslegessé vált. A környező gyepeken és a házak között a következő fajokat láttuk még: karmazsinpirók, sárgacsőrű kenderike, örvös rigó, kaukázusi csilpcsalpfüzike, énekes nádiposzáta, vöröshomlokú csicsörke.

A faluban és környékén láttunk több helyen zöld füzikét, de nem voltak könnyen megfigyelhetők. A Hotel Genesis mögött található erdő jó hely a faj megfigyelésére.

High Plateau: 40.68455, 40.74306
Hegyre felvezető földút kezdete: 40.66919, 40.71071

Szállás: Egy no name motel Sivrikayától kb 20 perc autózásra Ikizdere szélén. Itt 80 L-ért kaptunk egy szobát. A vízszolgáltatással baj volt, de aztán valahogy megoldották. A 2012-es riportban említett szállásépítési tervet valószínűleg nem valósította meg a Mester.


Ovit Dagi Geçidi (40.62576, 40.78134)

2640 m magasan húzódó hágó, rendszerint sok helyi turistával.
Elég nagy terület, ezért nem lehet könnyű itt megtalálni a királyfoglyot, mi nem is igazán próbáltuk már. Érdekességképpen megemlíthető, hogy egy hónappal előttünk itt medvét is láttak.
Jobb fajok: havasi fülespacsirta, kövirigó, havasi varjú, vöröshomlokú csicsörke
Sajnos ragadozókból nagyon keveset láttunk ezen a helyen.


Şavşat

Grúziából visszaérkezve Hopában aludtunk. (Hotel Papila 33 L/fő).
Innen az Artvin-Ardahan útvonalon haladtunk az Aktaş és a Çıldır Gölü felé. Útközben nagyon szép erdőkön és szurdokokon haladtunk keresztül. Şavşat előtt több alkalommal hallottunk félörvös légykapókat, de több okból nem álltunk meg megkeresni őket. Egyrészt nem volt túl sok időnk, másrészt sikerült egy időben, egy útvonalon haladnunk a török elnökkel, ezért gyakorlatilag sehol sem tudtunk megállni, mert azonnal elzavartak a katonák vagy éppen a titkos ügynökök. Şavşat után egy piknikező helyen álltunk meg (41.22744, 42.45090), de innen is elzavartak, és sajnos éppen akkor, amikor meghallottuk a török csuszkát. A rendőrség tanácsára kerestünk egy mellékutat, ahol kis várakozás után láttuk is az elhaladó konvojt. Így vissza tudtunk menni az előző helyre, ahol nagyon könnyen sikerült látnunk egy hím török csuszkát. Ugyanitt bejöttek a következő fajok: fekete harkály, zöld küllő, nagy fakopáncs, hegyi fakusz.


Cam Gecidi

Jobb fajok: békászó sas, barna kánya (az egyetlen példány a túrán), pásztormadár, kövirigó, örmény sirály


Ardahan mocsár

A 2009-es útibeszámolóban említett kis mocsárra mi is ránéztünk. Sok madár mozgott a tavon, többek között egy vörös ásólúd család, csörgő, böjti, kendermagos és kontyos réce, vörösnyakú és feketenyakú vöcskök. A tóval ellentétes oldalon egy hím citrombillegetőt is láttunk.


Aktaş Gölü (41.18926, 43.16746)

Hatalmas tó (8,5 km hosszú és 5,5 km széles), amelynek fele Grúziához tartozik. Rengeteg vízimadár mozgott a tavon és szigetein. A trip reportokban olvasottak alapján a falu elején a madárhatározó segítségével „elmagyaráztuk” a Jandarma katonájának, hogy mit is fogunk csinálni a tó körül. Ezek után nem volt semmilyen ellenőrzés, pedig nem voltunk messze a grúz határtól. Több száz rózsás és borzas gödény mozgott a tavon, ezrével örmény sirályok, de láttunk több Törökországban ritkább fajt, például nyári ludat is.


Çıldır Gölü (41.08608, 43.16779)

Az Aktaş Gölünél is jóval nagyobb tó, amely madarakban elég gyengének bizonyult. Búbos vöcskökön és örmény sirályokon kívül néhány borzas gödény került még szem elé. Aktaş mellett itt van esély az IOC lista szerint már külön fajként kezelt füstös réce megfigyelésére. A part mentén vezető úton több helyen érdemes megállni, de ha valaki szeretné látni a récéket, akkor nagy szerencsére vagy nagyon sok időre van szüksége.


Kuyucuk Gölü (40.74103, 43.44868)

Eddigi beszámolókban nem szerepelt ez a terület, amely Kars-tól nincs túl messze. Az odatalálás könnyű, mert az útról már látszik a tó és a madármegfigyelő torony. Legfőbb célunk a pártásdaru megfigyelése volt. Erre sok esélyünk nem mutatkozott, mivel jóval korában figyeltek itt meg 56 átvonuló példányt, de azért reméltük, hogy esetleg 1-2 nem költő madár itt maradt. Sajnos végül egyetlen daruval nem találkoztunk, ellenben nagyon nagy fajgazdagságot és madármennyiséget sikerült megfigyelni. Batlák, kanalasgémek, pásztorgémek, vörösnyakú és feketenyakú vöcskök, továbbá kacsák és szárcsák ezrei. Partimadarakból sem volt hiány. Itt láttunk először kacagócsért és kalandrapacsirtát.
Itt érdemes megemlíteni, hogy a régebbi beszámolókban Bulanik mellett említett pártásdaru fészkelőhely jó pár éve már csak egy vonuló hely, ahol most is lehetnek madarak, de korábban mint a májusban érkező madarászcsoportok.

Az éjszakát Karsban a Hotel Bizinben töltöttük 25 L/fő áron reggeli nélkül. Koszos volt, de még elfogadható kategória.


Kars-Dogubayazit

Karsból Pasli Gecidin és Kagizmanon keresztül Dogubayazitba igyekeztünk.
Ezen az útvonalon több jó fajt láttunk. Pasli és Kötek között: halvány köviveréb, bozótgeze, kabasólyom (a három faj: 40.25513, 42.97542, valamint halvány köviveréb még: 40.15161, 43.24769), illetve szibériai csuk, hegyi kalandrapacsirta (40.26231, 42.96741).
További útközben látott fajok: pásztormadár, dögkeselyű, csigaforgató, örmény sirály, kövi csuszka


Taşburun (39.98303, 44.23888)

A területre a tamariszkusz poszáta mystacea alfajának megfigyelése céljából érkeztünk. Ennek az alfajnak, szemben a Birecikben élővel, rózsaszínes melle van. Mindjárt a falu előtt egy csatorna melletti kis bokros területen találtunk is egy éneklő hímet. Kicsit tovább hajtva a településre, a vezetéksoron láttunk zöld gyurgyalagokat is.


İshak Paşa Sarayı és környéke (Dogubayazit)

Az esti órákban érkeztünk a területre. Még a seray előtt egy jobbra kiágazó földútra tértünk le a felfele vezető köves útról (39.51598, 44.12698), majd néhány száz méter után leparkoltunk. Már azonnal lehetett hallani a kövi sármányok hangját, amelyeket kis keresés után meg is találtunk. Átrepülve láttunk néhány rózsásszárnyú és valószínűleg mongol sivatagipintyet is. Kövi verebekből nem volt hiány, folyamatosan szóltak.
Másnap a hajnalt is ugyanott töltöttük, és ekkor sikerült nagyon rövid ideig megfigyelnünk mongol sivatagipintyeket. Lefele haladva egy szirti sas repült felettünk egy rókával a karmai között.
További fajok: csukár, fiatal szakállas saskeselyű, szirti sas, havasi fülespacsirta, kerti sármány, bajszos sármány, valamint egyéb állatfajok közül a kaukázusi agáma és egy endemikus sivatagigyík faj.

Az éjszakát Dogubayazitban a Hotel Tahranban (http://www.hoteltahran.com/indexeng.php) töltöttük 25 L/fő áron, reggeli nélkül. Ilyen árfekvésben több hotel is volt a közelben, de elég undorító volt mind, talán ez volt a legkevésbé koszos és büdös.


Tendürek Geçidi (2644 m)

Serpmetas felé haladva több helyen megálltunk ahol nagyobb lávamezőket láttunk. Ezek közül a legjobbnak (39.36023, 43.99990) gondolt helyen figyeltük meg immáron második alkalommal az örmény szürkebegyet. Ugyanitt láttunk rózsásszárnyú sivatagipintyeket, magna alfajhoz tartozó kékbegycsaládot, kövirigót, sárgacsőrű kenderikét, vöröshomlokú csicsörkét és hallottunk trombitás sivatagipintyet is.


Serpmetas - Caldiran: 39.18278, 43.90917

A sokak által leírt lávamező sajnos csalódás volt számunkra és a recens riportok is hasonlóról számolnak be. A mongol sivatagipinty egyik legjobb megfigyelő helyéről írnak sokan, aminek egyetlen oka a terület kopársága lehet. Valószínűleg a Tendürek hágó sokkal alkalmasabb hely, ezért ott sokkal inkább érdemes őket keresgélni.
A források környékén azért nem olyan rossz a madármozgás, várakozás közben pedig el lehet ütni az időt a szivárgóvizes láprétek orchideamezőin.
Megfigyelt fajok: havasi pinty, kuvik, citrombillegető (a forrásnál), rózsásszárnyú sivatagipinty


Bendimahi vízesés

A terület útba esik a Van-tó felé menet. Maga a vízesés sem néz ki rosszul, de itt igazából egy rendkívül ritka sziklagyíkfaj miatt álltunk meg (a vízesés szikláin kívül mindössze egyetlen másik helyről ismert a faj aktuális előfordulása).


Erçek Gölü

A Van tó környékének egyik legjobb madarászhelye. Láttunk itt sok kékcsőrű récét, több helyen énekeltek a rozsdás nádiposzáták, de az errefelé ritka fülemülesitkével (mimica alfaj) és a cserregő nádiposzáta sötét fuscus alfajával is találkoztunk. További fajok: rózsás flamingó, feketenyakú vöcsök, barkóscinege, függőcinege. A tó keleti részén hatalmas nőszirommezők festették kékre a gyepeket.
Karagündüz (rozsdás nádiposzáta, kékcsőrű réce): 38.69757, 43.64902
Ercek Gölü déli része: 38.60456, 43.57478


Kösebasi

A 2009-es beszámoló alapján mentünk el a helyre. A google térkép segítségével könnyen megtaláltuk, de itt jött elő az, hogy önmagában a GPS koordináta megtéveszti az embert. Minket is egy megszűnő földút felé vitt, de aztán kiderült, hogy kicsit később kellett volna lehajtani a földútról. A GPS-t követve egy - valószínűleg gipsz - bányába jutottunk, ahol azonnal hallottuk is a kövi sármányt. A helyen láttunk még havasi pintyet, türk hantmadarat, Feldegg-sólymot és egy átmeneti színváltozatú törpesast.


Wadi Zernek Baraji-tól keletre (38.342960, 43.757780)

Mi sajnos csak a hazatértünk után értesültünk erről a helyről, de úgy tűnik a mongol sivatagipintyre jelenleg ez a legmegbízhatóbb terület Törökországban. Kövi sármány, rózsásszárnyú és trombitás sivatagipinty, türk hantmadár és kövi csuszka is előfordul a errefelé. 45 km-re található Vantól, részletes leírás a megközelítéséről itt:
https://maps.google.com/maps?q=38.345325,43.767192&ll=38.345695,43.767643&spn=0.011932,0.026157&num=1&t=h&z=16

Nemrut crater (38.59624, 42.27584)

A terület nem messze fekszik a Van-tótól. A világ második legnagyobb vulkáni krátere, amelyben egy nagyobb és egy kisebb tó is található. Régebben innen is jelezték a füstös récét, azonban az utóbbi 10 évben egyetlen beszámoló sem említette már. A terület elsősorban tájképileg érdekes. Magán a „peremen” 3000 méter körüli havas foltokkal tarkított csúcsok vannak, de még a krátertavak is 2000 méter felett találhatóak.
Az odatalálás nem annyira egyszerű. Tatvan felől érkezve É-ÉNY felé halad a főút, amely egy T elágazásba érkezik. Itt Nyugat felé, azaz Bitlis irányába kell kanyarodni (38.52388, 42.27147), majd 300 méter után a jól látható tábla alapján északnak fordulva és Cekmecenél jobbra tartva lehet eljutni a kráterbe. A területen autózni is lehet, jó minőségű utak vannak, bár a tavak közelében néhol nagyon kövessé válik.
Megfigyelt fajok: kalandrapacsirta, hegyi kalandrapacsirta, havasi fülespacsirta, havasi pinty, vöröshomlokú csicsörke.

Bitlis közelében közvetlenül az út mellett érdekes vízesés látható. Mivel ásványi anyagokban gazdag hévforrás, a sziklafalon lefolyva cseppkőszerű képződményeket alkot. A Siirt várostól délre fekvő gyönyörű kanyonban megállva szirti csuszkákat találtunk.

Az estét Sirnakba töltöttük, mivel nem akartunk túl közel aludni Cizréhez. Szállást 30 L/fő áron találtunk a Hotel Muratban.


Cizre (37.32288, 42.19840)

A riportok alapján a legjobb ötletnek az tűnt, hogy még a híd előtt kb. 400 méterrel jól átnézzük a folyót és a szigeteket is. Itt rövid időn belül meg is találtuk a bibircses bíbic két példányát. Igazából nem is értettük, hogy miért állnak meg mások pont a hídnál, amelyek még hazánkban is stratégiai pontok, amit néhol fegyveres őrök védenek (pl. összekötő hidak). Több leírás említett Ceylanpinarban illetve nem túl messze Cizrétől bibircses bíbic élőhelyeket, de ezeket mi nem néztük meg rendesen, csak rájuk pillantottunk, így nem is láttunk semmit. A folyón kicsit odébb láttunk tarka halkapót, illetve kis cséreket. A területen a 2009-es riportban emlegetett eufráteszi lágyhéjú teknősök is előkerültek, amelyek a homokpadokon pihentek kaszpi teknősökkel együtt.


Oyali

Ez egy nagyon száraz alacsony, ritkás tölgyes. Pár érdekes faj jött be: balkáni poszáta, tüskebujkáló, bozótgeze, kövi csuszka, feketeszárnyú sivatagipinty, kígyászölyv, dögkeselyű, füstös cinege.


Kavurga

A 2009-es beszámolóban több jó fajt említettek a környékről, ezért megnéztük. A falu melletti sziklás oldalba láttunk berepülni két álarcos sivatagifoglyot, amelyeket landolás után sokáig tudtunk figyelni (37.07905, 39.84433). Futómadarat sajnos nem láttunk a területen. Egyéb érdekesség: türk hantmadár.

Szállás: Sanliurfa, Hotel Uguk 20 L/fő. Kollégiumszerű, de légkondicionált szállás közös fürdőszobával.


Kizil Küyü (37.03931, 38.69669)

Sanliurfától nem messze található terület. A fő célunk a perzsa gazella megfigyelése volt. Több alkalommal is láttunk egyedeket külön, illetve csapatokat, családokat. Az ország délkeleti részén korábban elterjedt faj ma már csak mindössze két területen található meg. Itt szaporítás is folyik, ennek keretében egy kerítéssel körbezárt területen is tartják őket. Az ismertető táblák szerint nyílfarkú pusztaityúk, túzok és futómadár is él errefelé, de velük sajnos nem találkoztunk. Emellett láttunk a területen kuvikot, türk hantmadarat, csíkos szikipacsirtát és szürke sármányt.


Atatürk baraji

Madártanilag nem túl érdekes, de azért pár fajt láttunk itt is pl. dögkeselyű, fakókeselyű, fekete gólya, vékonycsőrű sirály, pápaszemes bülbül. Továbbra is komppal lehet átkelni, az épülő híd még nagyon kezdeti fázisban van.


Nemrut Dagi

Talán utunk egy legjobb szállását itt találtuk meg, mégpedig a többek által említett Cesme panziót. 120 Líráért aludtunk és reggeliztünk hárman, ami kicsit drága, de a szoba elég jó volt cserébe. Aki friss pisztrángot akar enni, az itt megteheti, ugyanis egy medencében tartanak egy csomót, amiből frissen készítik a finom sült halat.
A panzióval szemközt az út mellett költ a fehértorkú fülemüle és a bozótgeze. Láttunk itt még füstös cinegét, fehérkarmú vércsét, szirti csuszkát, tüskebujkálót, vörösfejű gébicset, szürke sármányt és balkáni poszátát. A kurd hantmadárért fel kell menni a csúcsra, ahol egyben meg is tekinthetjük a híres kőfaragványokat is. Gyakorlatilag majdnem a csúcs mellett láttuk a hantmadarakat, de bejött még pár havasi fülespacsirta és kövirigó is. Mivel késő délután minden, számunkra érdekes fajt kipipáltunk, a reggelt örömmadarászattal töltöttük a szállás körül.
A parkba belépőt kell venni, ami 9 líra fejenként. A kapu 100 méterre van a panziótól. Célszerű autóval felmenni a parkolóig, és még onnan is jó kis emelkedő a csúcs.


Yaylak

A Nemrut Dagi és Birecik közötti területeken is megálltunk madarászni. Már itt többször bejött a barnavállú köviveréb (37.88012, 38.75584) és sok tamariszkusz veréb.


Birecik

A területek részletesen le vannak írva a riportokban, így csak pár plusz infót tennénk hozzá.
Délután érkeztünk meg és azonnal a teázók felé vettük az irányt. Megérkezve kicsit tanácstalanul kerestük a baglyokat, de az egyik pincér jelezte, hogy a kisfia tudja, hogy hol vannak. Gyorsan meg is találtuk a párt 3 kirepült fiókával.
Az iraki rigótimáliákra még rámentünk estefele, annak ellenére, hogy mindenki azt írja, hogy csak a hajnal a jó. Még a helyi tarvarjú központ madarásza, Mustafa is ezt állította. Ennek ellenére a 2009-es riportban említett helyen 2 perc alatt láttunk egy párt, majd kicsit sétálva másik két helyen is előkerültek. Másnap még a tarvarjús kávézó és ajándékbolt mögötti patakmederben is láttunk egy fészeképítő madarat, amin még Mustafa is erősen meglepődött. Egyébként nagyon segítőkész manusról van szó, sok fajt ajánlgatott, de nekünk azok már megvoltak. Még első este a bányatavaknál egy kiabáló örvös frankolin mellett bejött a már útközben is megfigyelt tarka halkapó. Másnap kisétáltunk a vádihoz, ahol ott mozogtak az odúknál a félvad tarvarjak. Besétálva a vádiba többször láttunk álarcos sivatagifoglyot és még a legnagyobb melegben is találtunk egyet. Ezért a fajért se kell lemondani az alvásról! A vádi elég üres volt amúgy. Visszatérve a völgy elejére kiültünk egy magaslati pontra a folyótól nem messze. Itt láttunk sok sziklafalon fészkelő szalakótát, majd bejött egy kis sarlósfecske és sok kis kárókatona is. A tamariszkusz poszáta itteni alfaját is szerettük volna jobban látni, de úgy fest ekkor már nehéz ez a faj. Attila első este látott egy hímet megugrani a bányatavaknál.

Az éjszakát a Hotel Acarban töltöttük (90 L 3 főre), lealkudva 150-ről. A hotel nagyon szuper török viszonylatban. A közeli Hotel Dogan 60-ert adja közös fürdőszobával, és gyengébb minőségben.


Durnalik völgy

A korábbi infók után mentünk a helyre. Az érdekesebb fajok a következők:
olívgeze, bozótgeze, szirti csuszka, fehértorkú fülemüle, kucsmás poszáta.


Göksu delta

Egy estét és egy reggelt hagytunk a területre. Este az Akgöl tavat látogattuk meg. A toronyból szétnézve a következő fajok jöttek be: a „csak reggel látható” kék fú, márványos réce, vörös ásólúd, üstökösréce, vörösnyakú vöcsök, eleonóra-sólyom. A turzásokon láttunk sok széki lilét és bejött egy örvös frankolin is.
Éjjel itt sátraztunk, de még előtte kinéztünk a partra tengeri teknősöket keresni. Pár nyomot találtunk, de teknősöket sajnos nem láttunk.
Miután elhelyezkedtünk a kocsiban alváshoz, arra lettünk figyelmesek, hogy egy aranysakál jött a kocsihoz, körbeszaglászta a sátorral együtt, majd folytatta útját.
Másnap a tengerparti részeket néztük át. Láttunk a távolban egy csapat korallsirályt, kis és kenti cséreket, illetve illetve két helyen láttunk egy-egy pillanatra vízfelszínen lebegő tengeri teknősöket. A deltából kifele haladva hoztuk össze túránk első tüskés bíbiceit.


Oymapinar Baraji

Túránk egyik fő célja a 2011-ben talált indiai halászbagoly megfigyelése. Ez szinte kizárólag hajóról megoldható. Még 2011-ben Pánya Csabáéknak sikerült látni őket komoly hegymászás után, de a terepet látva mi nem javasoljuk ezt senkinek. A mászás emellett zavarás lehet a fajnak, így semmiképpen sem ajánlott.
Jó előre lefoglaltuk a Vigotour (http://www.vigotour.com) által szervezett baglyos túrát. Maga a hajó (ami akár 50 embernek is megfelelő, de itt csak 8 főre hirdetik a túrát) 500 Euróba kerül, de 9-en voltunk, így fejenként 55 Euróból kijött a baglyozás. Az angol négyes már februárban kifizette a hajót, így nekik adtuk a pénzt. 4:30-kor indultunk, 20 perc alatt értünk a hajóhoz, amely indulás után kb. 25 perccel már az egyik bagolypárnál volt. Itt egy öreg madarat és 2 repülős fiókát láttunk, majd hosszas fotózás és nézelődés után átmentünk a másik fészekhez, ahol egy fiatalt ücsörgött nem messze az öreg madaraktól. Ez a pár pontosan ott költött, ahol 2 éve megtalálták, és tavaly is valószínűleg itt voltak. Gyakorlatilag csak a víz felől láthatóak, ezért is tartjuk feleslegesnek (ha biztosan látni szeretnénk a fajt) a sziklamászásos megoldást. Reggel 8 körül már vissza is értünk a hajóval.
A szervezés végett fontos tudni, hogy nincsenek bérelhető csónakok és egyéb olcsó lehetőség. Aki 25-35 euróért nagy csoportos hajóval szeretne kimenni megpróbálhatja és megdumálhatja a kapitányt, de esélyes, hogy túl sok ideig nem fognak a baglyoknál időzni.
Szállásunk a Yesil Vadi hotel (http://www.yesilvadi.de/eng/yesil_vadi.htm) volt, reggelivel 3 főre 70 Eurót kértek (ne feledjük, ez már a nyugati, üdülőövezeti régió). A hotelt a Vigotours ajánlotta, ide lett szervezve a reggeli találkozó. A magas ár ellenére elég közepes szobát kaptunk, szellőzés nélküli fürdőszobával. Pozitívuma a hotelnek viszont, hogy a mögötte található sziklafalon eleonóra-sólymok költenek, illetve közvetlenül a házak mellett is lehet madarászni (pl. dalos poszáta), illetve gyíkokat hajkurászni.


Manavgat

Itt a lacerta.de-n található infók alapján a leírások és a Google segítségével sikerült behatárolni a kipusztulással veszélyeztetett nílusi lágyhéjú teknős (nevével ellentétben nem csak ott él) egy kisebb állományát. Kb. fél óra keresés után meg is találtuk az állatokat (36.80250, 31.35243 ).


Akseki

Szintén részletesen leírják a riportokban. A legjobb hely a walled plantation, amelynek koordinátája szerepel a 2009-es beszámolóban. Itt a következő fajokat láttuk: kis fakopáncs, közép fakopáncs, rövidkarmú fakusz, vándorsólyom brookei alfaja, füstös cinege, álarcos gébics, balkáni füzike.
Az éjszakát a 2009-es riportban megjelölt helytől nem messze töltöttük, de mi felautóztunk a hegyre, hogy éjjel semmiképpen se vegyenek észre és ne keltsenek fel. Innen hallottunk füleskuvikot és lappantyút.
Másnap reggel a klasszikus helyeket végigjárva könnyedén láttunk török csuszkát, a rozsdás sármányt, a kövi csuszkát, a türk hantmadarat és a feketetorkú poszátát.
A walled plantation emlős érdekessége a perzsa mókus, amit több alkalommal sikerült látnunk. Korábban nem esett róla szó, de sokfelé találtunk számunkra szokatlan formájú és/vagy hatalmas méretű rovarokat. A legnagyobb sáskákkal és szöcskékkel például itt Akseki környékén találkoztunk. Helyenként óriási mennyiségben „legelték” a kiszáradt gyepet. Felriasztott egyedei sokszor felhőként repkedtek előttünk. A lepkész és gyíkász szekció sem unatkozott ezen a területen. Sajnos a látványos virágok többsége már elnyílt június végére, illetve a feltehetően szárazabb évnek betudhatóan elő sem jöttek bizonyos (orchidea) fajok. Az Esereyrek hágó környékén szép, idős libanoni cédrusokat fotózhattunk.


Kulu (39.06684, 33.12932)

Akseki után a Kulu melletti Düden Gölüt látogattuk meg. Az elmúlt 10 évben tovább rombolták a tó környezetét, de ennek ellenére a vízimadarak száma nem apadt. Sajnos a kékcsőrű és márványos récék már nem költenek, és a túzok is ritka. Az alábbi fajokat láttuk a tavon: sok bütykös és vörös ásólúd, nagy csapat feketenyakú vöcsök, ezres nagyságrendben rózsás flamingók, 8 rózsás gödény, ugartyúkok, tüskés bíbicek, sivatagi lilék, vékonycsőrű sirályok százai, szerencsensirályok, kacagócsérek, kalandrapacsirták, csíkos szikipacsirták. Az emlősfajokat a túra során korábban már többször látott kisázsiai ürge képviselte.
Az éjszakát Kuluban a Hotel Atayban töltöttük (39.08993, 33.08196). Kicsit régies, nem valami modern, de egész olcsó volt (75 L/3 fő).


Mogan Gölü (39.75636, 32.76985)

Utolsó napunkon egy reggeli Düden Gölü madarászat után ellátogattunk a Mogan tóhoz, ahol előttünk egy hónappal afrikai szultántyúkot láttak. Erre már nem volt esélyünk, de így is érdemes volt megnéznünk a helyet. Megfigyelt fajok: fekete gólya, törpegém, üstökösgém, barkóscinege.


Grúzia
Túránkat egy 4 napos grúziai látogatással fűszereztük meg. A legfrissebb infóink szerint komoly lépéseket tettek a korrupció és ezáltal a külföldi turisták folyamatos lehúzásának megszüntetése érdekében. Az előre lefoglalt autót a határ grúz oldalára (Sarpi) hozták nekünk és innen indultunk neki a közel 500 km-es útnak. Tbilisziig többnyire alacsonyabb rendű utakon haladtunk, majd a főváros előtt - ahol már autópálya is volt – északnak vettük az irányt. A Krestowy (Jvari) hágón áthaladás nem volt könnyű, esős, ködös időben, néha lépésben haladtunk a sok hegyi útépítés miatt. Estére érkeztünk meg Stepansmindába. Itt a főtérre érkezve egy manus leintett minket és szállást ajánlott. Egy éjszakára 20 Lari/fő szobaárat + 15 Lari /fő reggeli és ebédárat alkudtunk ki, ami nagyon kedvezőnek bizonyult. A családi házuknál kialakított apartmant kaptunk, amit kérésünkre be is fűtött. Nagyon kedves volt a tulaj, akivel néhány szavas orosz tudásunkkal kellett megértetni magunkat. Vannak jobb hotelek is a faluban egyébként, de azok természetesen sokkal drágábbak.
A tulajnak volt egy kis terepjárója is, amivel fel és le taxiztatott minket a Sameba templomhoz, ami egyébként a hegymászók startpontja. Egy taxiút 70 lariba került, de még kedvezményt is adott, amikor egy nap többször is felvitettük magunkat.
Szállásadónk elérhetősége: l.kazalikashvili@gmail.com, Tel: +995 599153639
A szállás pontos helye: 42.66019, 44.63866

A célfajok a kaukázusi pirók, a királyfogoly és a hegyi rozsdafarkú volt. Róluk azt kell tudni, hogy a hó elolvadása után felmennek a magas hegyekbe, és ilyenkor általában 3000 méter alatt nem lehet őket megfigyelni. Télen lehúzódnak a település közelébe és nagy hegymászás nélkül meg lehet őket figyelni, de ekkor még előfordul, hogy a Krestowy hágón nem lehet átjutni a nagy hó miatt.
A hegymászást a Sameba templomtól (2100 m) kell kezdeni és a hegymászók által használt úton kell haladni. 900 méter szintemelkedéshez jó fizikum kell, pláne, hogy 2500 méter felett jóval kevesebb az oxigén és a havas-jeges meredélyen nehéz mászni. Mi gyakori megállásokkal és fotózással (sokféle virág nyílt a gyepekben) 3,5 óra alatt értük el a campsite-ot, ami tulajdonképpen egy kis oltár és egy kővel körberakott placc. Akinek van ereje felcipelni a kemping cuccokat és szeret kellemetlen időben sátrazni, az akár alhat is itt, de mi ezt kihagytuk már csak azért is, mert a célfajok megfigyelése szempontjából feleslegesnek tartjuk. Első nap idáig jöttünk, de innen egyik fajt sem láttuk, csak a királyfoglyot hallottuk. Sajnos ekkor komolyan eleredt az eső és nem akart elállni, így feladtuk és visszamentünk a templomhoz (közben teljesen ronggyá áztunk minden felszerelésünkkel együtt). Az időjárási körülmények nem tűntek jónak másnap sem, így a kora reggeli feltaxizást gyors visszataxizás követte. Két óra várakozás után úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk, lesz, ami lesz. Újabb embert próbáló hóban mászás után felértünk a táborozóhelyhez. Annak ellenére, hogy végig felhőben volt a hegy, a gleccsernél és környékén teljesen jó látási viszonyok fogadtak minket (42.65899, 44.56314). Mivel erről a pontról nem láttunk semmit, a beszámolók infói alapján még 1 km-t haladtunk szintben a gleccser végéhez, követve a hegymászó ösvényt több méretes hófolton átgázolva. Itt hirtelen kiszúrtunk egy kis csapat kaukázusi pirókot, hímet és tojót egyaránt. Még ki sem élveztük a látványt, amikor megjelent egy hím hegyi rozsdafarkú, majd később a tojója is. Nagyban figyeltük Norbival a madarat, amikor Attila észrevett egy pár királyfoglyot a hegy tetején. A két madár a mély hóban bénázott, majd kimásztak egy köves szakaszra és a hím jellegzetes fütyülő hangján szólni kezdett. Másfél nap rossz idő és szenvedés után 25 perc alatt mindhárom fajt sikerült látnunk! A sok kínlódás után el sem hittük, hogy ilyen könnyű volt megtalálni őket. Lefele haladva egyre kellemesebb és napos idő lett. Már a végcélhoz közel egyszer csak magyarul üdvözöltek minket. Kiderült, hogy a Hídvégi-Üstös Pál vezette Közép-Ázsia expedíció (http://www.kozepazsiaexpedicio.hu) tagjaival találkoztunk.
Egyéb jó fajokkal is összefutottunk a hegyen. Kétszer láttunk kaukázusi nyírfajdot, sok helyen szóltak a kaukázusi és zöld füzikék, keringtek a fakókeselyűk, de volt sok téli kenderike, havasi fülespacsirta, havasi pinty, havasi varjú és havasi szürkebegy is. A legközönségesebb madárnak a havasi pityer bizonyult.
Szállásunk környezete sem volt unalmas, a kertben mozogtak a vöröshomlokú csicsörkék, kerti rozsdafarkúak, és a zöld füzike is aktívan énekelt. A falu melletti vizes területen egy hím haris kiabált, a falu szélén pedig süvöltők mozogtak. Az orchideák már a kertben is nyíltak, a patak mentén pedig egész mezőket alkottak. Ugyanitt a köveken be lehetett gyűjteni a helyi endemikus gyíkfajokat is.

Egyes jobb fajokról infó

Kaukázusi nyírfajd: Sivrikayában a nyári szállás fele vezető szerpentinen kell hajnalban felfelé haladni Elég magasan voltak, sokfelé megfigyeltük őket, még a platóról is. Kicsit később már kisebb eséllyel láthatóak. A rododendronos foltokat szeretik.

Kaszpi királyfogoly: Sivrikayában a nyári szállások felett magasodó szirten láttuk, kora reggel kiült az egyik csúcsra. Demirkazikban van rá még jó esély, de mi nem mentünk már oda.

Kaukázusi királyfogoly: 3000 méter felett látható Kazbegin. A hangjukat gyakran hallani, akár alacsonyabb magasságon is, de a madarakat nehéz kiszúrni a sziklás lejtőkön. Általában hófoltok közelében tartózkodnak, így leginkább akkor lehet észrevenni őket, ha átgyalogolnak a havon.

Csukár: İshak Paşa Sarayı előtti szirten láttuk estefelé.

Álarcos sivatagifogoly: Kavurgában láttuk először a késő délutáni órákban. Birecik vádijaiban gyakori faj.

Örvös frankolin: Gyakori Göksuban, de Birecikben is könnyű látni (bányatavak).

Márványos réce: Göksuban az Akgöl tavon láttuk néhány példányát.

Kékcsőrű réce: Ercek Gölünél figyeltük meg szép számmal. Kulu mellől eltűnt.

Bibircses bíbic: A cizrei híd előtt kb 500 méterre egy nagy telep előtt megálltunk és a zátonyokat pásztáztuk. A madarak ezeken mozogtak végig. A hídtól semmiképpen se figyeljük, mert az stratégiai pont, amit őriznek, és nem engedik a távcsövezést.

Sivatagi füleskuvik: A bireciki teázó kertjében láttuk a helyi erő segítségével. Napközben kis szerencsével meg lehet őket találni. Most a délebbi, nyugodtabb teázó részt választották.

Indiai halászbagoly: Részletek a leírásban.

Zöld füzike, kaukázusi füzike: Magas hegyekben északkeleten gyakoriak. Sivrikayában és a Kazbegiben is sokszor került a szemünk elé

Álarcos gébics: Ebben az időszakban nagyon sunnyogós, csak Aksekiben láttuk.

Rozsdás nádiposzáta, cserregő nádiposzáta fuscus alfaj, fülemülesitke mimica alfaj: Egyik magyar csapat sem ment rá, pedig könnyű mindhárom faj az Ercek Gölü nádasaiban.

Bozótgeze: A megfelelő helyeken nagyon gyakori pl Nemrut Dagi.

Tamariszkusz poszáta: A rózsaszín mellszínezetű mystacea alfajt Tasburunnál figyeltük meg. A madat először az énekéről szúrtuk ki, egy kis bokor közepében szólt, majd a csatornát szegélyező magas gazban bújkált és ott is énekelt. Az élőhely kb. ennyiből állt, de itt is víz mellett volt a madár, mint ahogy a rubescens alfaj is Birecik környékén a patakmedreket szegélyező bokrosokban fészkel.

Török csuszka: Először Savsat után láttuk egy szép öreg fenyvesben. A madarat hangról szúrtuk ki és aztán már könnyű volt megtalálni. Akseki környékén gyakori volt, a megfelelő élőhelyeken mindenfelé lehetett látni vagy hallani.

Szirti csuszka: Először az út mentén láttuk Siirt és Sirnak között egy gyönyörű vádiban. Délkeleten a megfelelő sziklás helyeken gyakori, így találkoztunk vele Cizre előtt, Oyaliban, Nemrut Dagin és Durnalikban is.

Hegyi rozsdafarkú: A Kaukázusban 3-5000 m magasságban fészkel. Kazbegiben a 3000 m magasan fekvő völgyben találtunk egy párt. A hím nagy távolságokat bejárt, egyhuzamban akár száz métert is repült és sokáig volt távol az észlelés helyétől. 1 óra alatt kétszer láttuk, ilyenkor a tojó is mindig előkerült.

Kurd hantmadár: A Nemrut Dagi csúcsán láttunk több párt, alacsonyabb régióban nem találkoztunk vele, pedig a sorompótól kezdve kerestük. A madarak estefelé nagyon aktívak voltak, kergetőztek, ritkán ültek ki relatíve hosszabb időre.

Halvány köviveréb Nomád faj, egyes években nem könnyű rátalálni. Mi Kagizmán közelében ebéd közben hallottuk meg jellegzetes hangját, majd aznap még több helyen is hallottuk énekelni. Nemrut Dagin és Durnalikban nem hallottuk, de nem is igazán kerestük. Az idei év inváziós volt, sok helyen költött a faj.

Barnavállú köviveréb: Először hangról szúrtuk ki a fajt a Nemrut Dagit elhagyva egy kereszteződésben. Ezután a pisztáciásokban megállva többször is láttuk. A megfelelő élőhelyen egyáltalán nem ritka.

Örmény szürkebegy: Sivrikayában került elő a nyári szállásokon (high plateau) és Serpmetas felé a hágón található lávamező egyikén is láttunk egy párt. Valószínűleg nem olyan ritka, mint a beszámolók sugallják, megfelelő magashegyi környezetben sok helyen előfordul, csak ritkán kerül szem elé.

Mongol sivatagipinty
Dogubayazit még mindig megbízható hely a fajra, csak idő és szerencse kell a megfigyeléséhez. A Tendürek Gecidi környéki lávamezők is jó helynek tűntek, bár itt mi nem láttuk. Serpmetas az utóbbi években nem túl megbízható hely a fajra, mi egy teljes délután kerestük itt a madarakat, de nem találtuk. A Van melletti vádi tűnik a legmegbízhatóbb helynek, ahol sajnos nem voltunk.

Kaukázusi pirók: 3000 méter felett fészkelő faj, ami legkönnyebben reptében kerül elő. Nagy termete miatt viszonylag könnyű kiszúrni, de nagy távolságokra repül és a kövek közé beszállva viszonylag könnyen eltűnik, ezért nehezebb a földön megfigyelni. Mi többször láttunk több példányt, hímeket és tojókat vegyesen Kazbegiben, teleszkóppal is sikerült hosszabban megfigyelni.

Kövi sármány: Az Isak Pasha alatti földút mentén gyakori, illetve a Kösebasi melletti bányában láttuk mi is. Nem könnyű néha megtalálni az éneklő madarakat, mert a földön táplálkozás közben is gyakran énekelnek, ritkán ülnek ki a szirtekre.

Árak

Általában azt lehet mondani, hogy hasonló áraik vannak a boltokban. A sör nagyon drága (Egy üveg Efes 500-600 Ft). Az üzemanyag 30-40%-al drágább, mint nálunk (benzin 480, diesel 550 Ft körül van). Az éttermekben is hasonlóak az árak, de sok helyen külföldi lévén biztosam átvertek minket. A szállások tarifái eléggé sokfélék, a puritánabb hotelek sem kifejezetten olcsók.

Javasolt könyvek

A régebbi kiadványok már eléggé elavultak, a trip reportokat érdemes inkább használni.
A Gosney kis füzetek valamennyire még használhatóak.
Terepi határozónak a Madárhatározó mellett a következőt javasoljuk:
Porter, Aspinall: Birds of the Middle East (Helm Field Guides)
Lepkékre a legjobb könyv: Baytas: A Field Guide to the Butterflies of Turkey


Az általunk használt útibeszámolók listája


Armenia and Georgia 24th June-3rd July 2004, Chris Batty
Turkey 2004 Kasper Hendriks
Kelet-törökországi madarásztúra 2005 június 27. - 2005 július 13 Török Hunor Attila
Turkey & Georgia 9-23 May 2006 Knud A. Jønsson & Thomas Olsen
Törökország úti beszámoló - 2007. Veszelinov Ottó
Bonser Georgia 2008 May
Törökország - All In One Törökorszég, 2009, Bodor G. és tsai
Eastern Turkey & the Greater Caucasus, 23 May - 07 June 2010
Antalyatól-Ketupáig 2011 Pánya Csaba
Törökország 2012.06.16-07.02. Becher
Valamint számos, koordinátával ellátott infó az observado.org-on.


Helyek
1 – útközben Töröko.
1a- útközben Grúzia
2 – Kücükcukur
3 – Sivrikaya
4 – Ovit dagi
5 – Kazbegi (Geo)
6 – Krestowyj Pass (Geo)
7 – Saguramo (Geo)
8 – Şavşat
9 – Çam Geçidi
10 – Ardahan marsh
11 – Aktas Gölü
12 – Çıldır Gölü
13 – Kuyucuk Gölü
14 – Kars és környéke
15 – Pasli Geçidi
16 – Kagizman környéke
17 – Taşburun
18 – Doğubayazıt
19 – Tendürek Geçidi
20 – Serpmetas
21 – Bendimahi marshes
22 – Erçek Gölü
23 – Kösebasi
24 – Nemrut crater
25 – Cizre
26 – Oyali
27 – Kavurga
28 – Kizilküyü
29 – Atatürk baraji
30 – Nemrut Dagi
31 – Yaylak
32 – Birecik
33 – Durnalik völgy
34 – Göksu delta
35 – Oymapinar baraji
36 – Akseki
37 – Düden Gölü (Kulu)
38 – Mogan Gölü

1. Kaukázusi nyírfajd Lyrurus mlokosiewiczi 3,5
2. Kaszpi királyfogoly Tetraogallus caspius 3
3. Kakukázusi királyfogoly Tetraogallus caucasicus 5
4. Csukár Alectoris chukar 18
5. Álarcos sivatagifogoly Ammoperdix griseogularis 27,32
6. Örvös frankolin Francolinus francolinus 32,34
7. Fürj Coturnix coturnix 2,11,20
8. Nyári lúd Anser anser 11
9. Bütykös ásólúd Tadorna tadorna 37
10. Vörös ásólúd Tadorna ferruginea 10,11,21,22,34,37
11. Kendermagos réce Anas strepera 10,11,13,34
12. Tőkés réce Anas platyrhynchos
13. Kanalas réce Anas clypeata 13
14. Nyílfarkú réce Anas acuta 11
15. Böjti réce Anas querquedula 10,13
16. Csörgő réce Anas crecca 10,13
17. Márványos réce Marmaronetta angustirostris 34
18. Üstökösréce Netta rufina 34
19. Barátréce Aythya ferina 37
20. Kontyos réce Aythya fuligula 10,11
21. Kékcsőrű réce Oxyura leucocephala 22
22. Kis vöcsök Tachybaptus ruficollis
23. Vörösnyakú vöcsök Podiceps grisegena 10.13.34
24. Búbos vöcsök Podiceps cristatus
25. Feketenyakú vöcsök Podiceps nigricollis 10,13,22,37
26. Rózsás flamingó Phoenicopterus roseus 22,37
27. Fekete gólya Ciconia nigra 1,29,38
28. Fehér gólya Ciconia ciconia
29. Tarvarjú Geronticus eremita 32 (félvad)
30. Batla Plegadis falcinellus 1,13
31. Kalanasgém Platalea leucorodia 10
32. Törpegém Ixobryhchus minutus 32,38
33. Bakcsó Nycticorax nycticorax 17
34. Üstökösgém Ardeola ralloides 2,13,32,38
35. Pásztorgém Bubulcus ibis 1,13,17,32
36. Szürke gém Ardea cinerea
37. Vörös gém Ardea purpurea 21,34,38
38. Nagy kócsag Ardea alba 34
39. Kis kócsag Egretta garzetta 1a,11,12,13,32
40. Rózsás gödény Pelecanus onocrotalus 11,37
41. Borzas gödény Pelecanus crispus 11,12
42. Kis kárókatona Phalacrocorax pygmeus 32
43. Üstökös kárókatona Phalacrocorax aristotelis 1 (Black Sea)
44. Kárókatona Phalacrocorax carbo 1,1a,11,12,17,38
45. Szakállas saskeselyű Gypaetus barbatus 18
46. Dögkeselyű Neophron percnopterus 1,14,26,29
47. Fakókeselyű Gyps fulvus 5,6,29
48. Kígyászölyv Circaetus gallicus 7,26,31,35,36
49. Békászó sas Aquila pomarina 9,14
50. Törpesas Hieraaetus pennatus 1,23
51. Parlagi sas Aquila heliaca 1a
52. Szirti sas Aquila chrysaetos 18,36
53. Karvaly Accipiter nisus 5
54. Barna rétihéja Circus aeruginosus
55. Hamvas rétihéja Circus pygagus 11,13,18
56. Barna kánya Milvus migrans 9
57. Egerészölyv Buteo buteo vulpinus
58. Pusztai ölyv Buteo rufinus
59. Fehérkarmú vércse Falco naumanni 30 (SA,RN)
60. Vörös vércse Falco tinnunculus
61. Eleonóra-sólyom Falco eleonorae 34,35
62. Kabasólyom Falco subbuteo 16
63. Feldegg-sólyom Falco biarmicus 23
64. Vándorsólyom Falco peregrinus brookei 36
65. Guvat Rallus aquaticus 17 SA,RN H
66. Haris Crex crex 5 H
67. Kék fu Porphyrio porphyrio 34
68. Vízityúk Gallinula chloropus
69. Szárcsa Fulica atra
70. Daru Grus grus 17
71. Ugartyúk Burhinus oedicnemus 37
72. Csigaforgató Himantopus ostralegus 14,34
73. Gólyatöcs Himantopus himantopus
74. Gulipán Recurvirostra avosetta
75. Bíbic Vanellus vanellus 1,13,14,37
76. Tüskés bíbic Vanellus spinosus 34,37
77. Bibircses bíbic Vanellus indicus 25
78. Parti lile Charadrius hiaticula 37
79. Kis lile Charadrius dubius 1a,14,25
80. Széki lile Charadrius alexandrius 34,37
81. Sivatagi lile Charadrius leschenaultii 37
82. Nagy goda Limosa limosa 13
83. Nagy póling Numienus arquata 37
84. Füstös cankó Tringa erythropus 13,18,37
85. Piroslábú cankó Tringa totanus
86. Szürke cankó Tringa nebularia 37
87. Erdei cankó Tringa ochropus
88. Réti cankó Tringa glareola 13,22,37
89. Billegetőcankó Actitis hypoleucos
90. Pajzsos cankó Philomachus pugnax 13,18
91. Vékonycsőrű sirály Chroicocephalus genei 29,37
92. Dankasirály Larus ridibundus
93. Korallsirály Ichthyaetus audouinii 34
94. Szerecsensirály Ichthyaetus melanocephalus 37
95. Sztyeppi sirály Larus cachinnans 1(Black sea),32
96. Sárgalábú sirály Larus michahellis 1,34,35
97. Örmény sirály Larus armenicus 9,11,12,13,14,21
98. Kacagócsér Gelochelidon nilotica 13,21,37
99. Kenti csér Thalasseus sandvicensis 34
100. Kis csér Sterna albifrons 25,34
101. Küszvágó csér Sterna hirundo 11,13,18,37
102. Fattyúszerkó Chlidonias hybrida 11,13,18,37
103. Fehérszárnyú szerkő Chlidonias leucopterus 11,13,18,21
104. Kormos szerkő Chlidonias niger 11
105. Örvös galamb Columba palumbus
106. Vadgerle Streptopelia turtur
107. Balkáni gerle Streptopelia decaocto
108. Szirti galamb Columba livia
109. Pálmagerle Streptopelia senegalensis
110. Kakukk Cuculus canorus
111. Sivatagi füleskuvik Otus brucei 32
112. Füleskuvik Otus scops 35,36
113. Indiai halászbagoly Ketupa zeylonensis 35
114. Macskabagoly Strix aluco 36 RN H
115. Kuvik Athene noctua lilith (is) 20,22,28,35
116. Erdei fülesbagoly Asio otus 1 röptében SA ,LCS
117. Lappantyú Caprimulgus europaeus 2,14,35,36
118. Havasi sarlósfecske Tachymarptis melba
119. Sarlósfecske Apus apus
120. Kis sarlósfecske Apus affinis 32
121. Tarka halkapó Ceryle rudis 1,25,32
122. Zöld gyurgyalag Merops opersicus 17
123. Gyurgyalag Merops apiaster 4
124. Búbos banka Upupa epops common
125. Nyaktekercs Jynx torquilla 2,36
126. Kis fakopáncs Dendrocopos minor 36
127. Közép fakopáncs Dendrocopos medius 36
128. Balkáni fakopáncs Dendrocopos syriacus 31,32,33,36
129. Nagy fakopáncs Dendrocopos major 3,8,36
130. Fekete harkály Drycopos martius 8
131. Zöld küllő Picus viridis 8,36
132. Tövisszúró gébics Lanius collurio 1-18
133. Kis őrgébics Lanius minor 1a,16
134. Vörösfejű gébics Lanius senator 25-36
135. Álarcos gébics Lanius nubicus 36
136. Sárgarigó Oriolus oriolus 1,2,7
137. Szajkó Garrulus glandarius
138. Szarka Pica pica
139. Havasi varjú Pyrrhocorax pyrrhocorax 1,3,5,6
140. Havasi csóka Pyrrhocorax graculus 3,5,6
141. Csóka Corvus monedula
142. Vetési varjú Corvus frugilegus
143. Dolmányos varjú Corvus cornix
144. Holló Corvus corax
145. Füstös cinege Poecile lugubris 26,30,36
146. Fenyvescinege Periparus ater 3,5,8,36
147. Széncinege Parus major
148. Kék cinege Cyanistes caeruleus
149. Függőcinge Remiz pendulinus 22,34
150. Barkóscinege Panurus biarmicus 22,34,38
151. Kalandrapacsirta Melanocorypha calandra 1,13,14,24,27,37
152. Hegyi kalandrapacsirta Melanocorypha bimaculata 16,18,24
153. Szikipacsirta Calandrella brachydactyla 14,20,27,28,37
154. Csíkos szikipacsirta Calandrella reufescens 28,37
155. Búbos pacsirta Galerida cristata
156. Erdei pacsirta Lullula arborea 1,2,7,18
157. Mezei pacsirta Alauda arvensis 1a,9,14,24
158. Havasi fülespacsirta Eremophila alpestris 4,5,6,18,19,24,30
159. Fehérarcú bülbül Pycnonotus xanthopygos 1,29,32,34,35
160. Partifecske Riparia riparia
161. Füstifecske Hirundo rustica
162. Szirti fecske Ptyonoprogne rupestris
163. Molnárfecske Delcuhon urbicum
164. Vörhenyes fecske Cecropis daurica
165. Berki poszáta Cettia cetti 1,16
166. Őszapó Aegithalos caudatus 7,30,36
167. Csilpcsalpfüzike Phylloscopus collybita 2
168. Kauk. csilpcsalpfüzike Phylloscopus sindianus 3,5,6
169. Balkáni füzike Phylloscopus orientalis 36
170. Zöld füzike Phylloscopus nitidus 3,5
171. Nádirigó Acrocephalus arundinaceus 16,21,22,32,38
172. Fülemülesitke Acrocephalus melanopogon 22
173. Rozsdás nádiposzáta Acrocephalus agricola 22
174. Cserregő nádiposzáta Acrocephalus scirpaceus fuscus 22,32,34
175. Énekes nádiposzáta Acrocephalus palustris 3,16
176. Halvány geze Iduna pallida
177. Bozótgeze Hippolais languida 16,26,30,33
178. Olívgeze Hippolais olivetorum 33
179. Karcsú prínia Prinia gracilis 25,32,34
180. Iraki rigótimália Turdoides altirostris 32
181. Barátposzáta Sylvia atricapilla 1,1a,5
182. Kerti poszáta Sylvia borin 3,5
183. Karvalyposzáta Sylvia nisoria 2,5
184. Kis poszáta Sylvia curruca 2,5(RN,SA),30,36
185. Balkáni poszáta Sylvia crassirostris 26,30,33,35
186. Mezei poszáta Sylvia communis
187. Kucsmás poszáta Sylvia melanocephala 33 (RN,SA)
188. Tamariszkusz poszáta Sylvia mystacea 17 (ssp mystacea),32
189. Feketetorkú poszáta Sylvia rueppelli 36
190. Sárgafejű királyka Regulus regulus 3
191. Ökörszem Troglodítes troglodytes 3,8
192. Csuszka Sitta europaea 36
193. Török csuszka Sitta krueperi 8,36
194. Kövi csuszka Sitta neumayer 1,15,16,36
195. Szirti csuszka Sitta tephronota 1,25,26,30,33
196. Hegyi fakusz Certhia familiaris 5,8
197. Rövidkarmú fakusz Certhia brachydactyla 36
198. Pásztormadár Pastor roseus 1,9,14,15,16
199. Seregély Sturnus vulgaris
200. Örvös rigó Turdus torquatus 3,5
201. Fekete rigó Turdus merula
202. Énekes rigó Turdus philomelos 1a,2
203. Léprigó Turdus viscivorus 5,36
204. Vörösbegy Erithacus rubecula 1,8
205. Kékbegy Luscinia svecica magna 6,19
206. Fülemüle Luscinia megarhynchos 1,1a,2
207. Fehértorkú fülemüle Irania gutturalis 30,33
208. Tüskebujkáló Erythropygia galactotes 26,30,31,32,34
209. Hegyi rozsdafarkú Phoenicurus erythrogaster 5
210. Házi rozsdafarkú Phoenicurus ochruros semirufus is 3,5 + common
211. Kerti rozsdafarkú Phoenicurus phoenicurus 3,5
212. Rozsdás csuk Saxicola rubetra 3,6,18,24
213. Cigánycsuk Saxicola rubicola 1,2
214. Szibériai csuk Saxicola maurus 1a,16
215. Pusztai hantmdár Oenanthe isabellina
216. Hantmadár Oenanthe oenanthe
217. Kurd hantmadár Oenanthe xantoprymna 30
218. Déli hantmadár Oenanthe hispanica
219. Türk hantmadár Oenanthe finschii 23,27,28,32,36
220. Kövirigó Monitcola saxatilis 3,6,9,11,15,18,19,24,30
221. Kék kövirigó Monitcola solitarius 1,35
222. Félörvös légykapó Ficedula semitorquata 8 H
223. Vízirigó Cincluc cinclus 1,3
224. Házi veréb Passer domesticus
225. Berki veréb Passer hispaniolensis 1,26,28,30,32,34
226. Tamariszkusz veréb Passer moabiticus 31,32
227. Mezei veréb Passer montanus 17 (SA)
228. Halvány köviveréb Carpospiza brachydactyla 1,16
229. Kövi veréb Petronia petronia
230. Barnavállú köviveréb Gymnoris xanthocollis 30,31
231. Havasi pinty Montifringilla nivalis 5,20,23,24
232. Havasi szürkebegy Prunella collaris 3,5
233. Örmény szürkebegy Prunella ocularis 3,19
234. Erdei szürkebegy Prunella modularis 3,5,6,9
235. Sárga billegető Motcailla flava (feldegg is) 2,11,13,20,22,25,37
236. Citrombillegető Motacilla citreola 10,20
237. Hegyi billegető Motacilla cinerea
238. Barázdabillegető Motacilla alba
239. Parlagi pityer Anthus campestris 14,16,20,23,37
240. Erdei pityer Anthus trivialis 3,5,8
241. Havasi pityer Anthus spinoletta 3,4,5,6,9
242. Erdei pinty Fringilla coelebs
243. Süvöltő Pyrrhula pyrrhula 5
244. Rózsászárnyú siv.pinty Rhodopechys sanguineus 3,18,19
245. Trombitás siv.pinty Bucanates githagineus 19H
246. Mongol sivatagipinty Bucanates mongolicus 18
247. Karmazsinpirók Carpodacus erythrinus
248. Kaukázusi pirók Carpodacus rubcilla 5
249. Zöldike Carduelis chloris 1a,28,34
250. Feketecsőrű siv.pinty Rhodospiza obsoleta 26,28
251. Sárgacsőrű kenderike Linaria flavirostris 3,5,6,19
252. Kenderike Carduelis cannabina
253. Keresztcsőrű Loxia curvirostra 36(RN)H
254. Tengelic Carduelis carduelis
255. Csíz Carduelis spinus 5H
256. Cscsörke Serinus serinus 1a,36
257. Vöröshomlokú csicsörke Serinus pusillus 3,4,5,6,19,24
258. Sordély Emberiza calandra
259. Bajszos sármány Emberiza cia 1,1a,18,24,36
260. Kövi sármány Emberiza buchanani 18,23
261. Szürke sármány Emberiza cineracea 28,30,33
262. Kerti sármány Emberiza hortulana 2,12,15,16,18,23,24
263. Rozsdás sármány Emberiza caesia 36
264. Sövénysármány Emberiza cirlus 2
265. Kucsmás sármány Emberiza leucocephala


Később frissülnek:
Kétéltű lista
Hüllő lista
Emlős lista

Lepke lista

Tessellated Skipper 36
Aegean Skipper 9
Mallow Skipper 33
Essex Skipper 36
Small Skipper 2
Levantine Skipper 36
Millet Skipper 34
Southern Swallowtail 36
Common Swallowtail 34
Scarce Swallowtail 18
Eastern Wood White 24
Orange Tip 5,8
Eastern Dappled White 20
Black-veined White 2,24
Large White 2,7
Mountain Green-veined White 3
Small White 2
Eastern Bath White 26
Small Bath White 32
Clouded Yellow 2,5,7
Pale Clouded Yellow 2
Brimstone 1a,7
Powdered Brimstone 36
Small Copper 3
Green Hairstreak 2
Gerhard’s Black Hairstreak 26
Blue-spot Hairstreak 2
Ilex Hairstreak 2
Sloe Hairstreak 36
Long-tailed Blue 36
Lang’s Short-tailed Blue 2
Holly Blue 30
Loew’s Blue 36
Brown Argus 2
Eastern Brown Argus 36
Blue Argus 30,36
Amanda’s Blue 2, 36
Chapman’s Blue 2
Anomalous Blue 36
Common Blue 2,7,20,26,36
Adonis Blue 7
Nettle-tree Butterfly 7
Silver-washed Fritillary 7
Cardinal 36
Dark-green Fritillary 2
High Brown Fritillary 36
Niobe Fritillary 24
Queen of Spain Fritillary 3
Marbled Fritillary 2
Glanville Fritillary 2,7,24
Spotted Fritillary 2,7
Freyer’s Fritillary 24
Red Admiral 20
Painted Lady 2,3,5,6,7
Small Tortoiseshell 3
Large Tortoiseshell 36
Southern White Admiral 7, 36
Speckled Wood 1
Large Wall Brown 3,18
Wall Brown 18
Lattice Brown 2,26,35,36
Meadow Brown 2,7
Aegan Meadow Brown 36
Dusky Meadow Brown 2
Oriental Meadow Brown 26
Small Heath 2,7,26
Persian Heath 26
Pearly Heath 2,7
Marbled White 2,7
Grum’s Marbled White 26,30
Balkan Marbled White 36
Southern Grayling 36
Balkan Grayling 36
Eastern (Anatolian) Grayling 7
Samos Grayling 36
White-bordered Grayling 25,26
Freyer’s Grayling 2
Great Banded Grayling 2,7,26,36
Great Steppe Grayling 36
Thelephassa Grayling 30
Lydian Tawny Rockbrown 36
Klug’s Tawny Rockbrown (Grayling) 33


Szitakötő lista
Banded Demoiselle Calopteryx splendens 20
Beautiful Demoiselle Calopteryx virgo 1a
Dark Spreadwing Lestes macrostigma 38
Common Bluetail Ischnura elegans Manavgat
Small Bluetail Ischnura pumilio 2, 38
Common Bluet Enallagma cyathigerum 2, 38
Azure Bluet Coenagrion puella 38
Small Redeye Erythromma viridulum 38
Blue Featherleg Platycnemis pennipes 2
Green-eyed Hawker 34
Blue Emperor Anax imperator 34, 38
Lesser Emperor Anax parthenope SA 38
Vagrant Emperor Anax ephippiger 32
Eastern Spectre Caliaeschna microstigma 30
Blue-eyed Goldenring Cordulegaster insignis 30
Four-spotted Chaser Libellula quadrimaculata 20
Broad-bodied Chaser Libellula depressa 2, 24
Black-tailed Skimmer Orthetrum cancellatum SA 38
Southern Skimmer Orthetrum brunneum 36
Epaulet Skimmer Orthetrum chrysostigma 32
Slender Skimmer Orthetrum sabina 34, Manavgat
Violet Dropwing 32
Red-veined Darter Sympetrum fonscolombii 2, 38
Broad Scarlet Crocothemis erythreaea 24, 38
Oriental Scarlet Crocothemis servilia 32
Violet Dropwing Trithemis annulata 32
Black Percher Diplacodes lefebvrii 34
Black Pennant Selysiothemis nigra 32, 34


Túra összefoglalás
A hosszú és sikeres túra során 265 madárfaj mellett számos ritka hüllőt, kétéltűt láthattunk, testközelből figyelhettünk meg egy aranysakált, és nem utolsó sorban flóra is fantasztikus volt. Tájképileg is lenyűgöző volt a Kaukázus és az Ararát. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk mindkét országot!

TOP 10

1. hegyi rozsdafarkú
2. kaukázusi királyfogoly
3. indiai halászbagoly
4. kaukázusi pirók
5. fehértorkú fülemüle
6. kaukázusi nyírfajd
7. iraki rigótimália
8. halvány köviveréb
9. török csuszka
10. örmény szürkebegy

Köszönetnyilvánítás

Szeretnénk köszönetet mondani, mindenkinek, aki anyagokat küldött, illetve infókat adott.

 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Riezing Norbert: ,
Steiner Attila: ,

Csúcstámadás előtt - Ázsia / Grúzia

A túra faja 3000 méter magasan - Ázsia / Grúzia

Kövi sármány - Ázsia / Grúzia

A kövi sármány élőhelye - Ázsia / Grúzia

A Kazbegi 5033 meteres csúcsa - Ázsia / Grúzia

A csúcs felé haladva - Ázsia / Grúzia

Szirti sas rókával - Ázsia / Grúzia

A halászbagoly - Ázsia / Grúzia
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció