pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Thaiföld a mosolygó madarászok országa Megosztom Facebookon
2007.12.20. 19:22 Pabar Zoltán

Kedves barátaim!

December elején néhány napot sikerült eltöltenem barátnőmmel Thaiföldön s az ottani élményeinkről szeretnék megosztani néhány gondolatot.
Ez a kirándulás is alapvetően, mint „hasatnaponsüttetős” nyaralásnak indult, de mint minden jó madarász bőröndjében, az enyémben is mindig helye van a távcsőnek.
A terv a következő volt: irány Bangkok, majd a városnézés után irány le Koh Samuira, ahol megfigyelem a thaiföldi 1000 madárfaj közel felét .
Ebből az útvonal stimmelt, a megfigyelt madárfajok száma viszont meglehetősen alulmaradt a vártnál. Mindez több okra is visszavezethető: 1. nem madarásztúrának indult, nem vettünk részt madármegfigyelő túrán. 2. tél van, így a madaraik többsége a telelőhelyeiken tartózkodik 3. madármegfigyelni, nagy fajszámra számítani nem egy turista paradicsomban kell. Na de mindegy.
Thaiföldön jelenleg monszun utáni tél van, a hőmérséklet kb 30 fok, a páratartalom nagyon magas. Néha-néha beborul és esik még egy kicsit.
Bangkokban töltött néhány nap alatt megismerkedtem a legközönségesebb madárfajaikkal: nagy tömegekben lehetett megfigyelni a common myna-t és a hazai mezei verebet. A folyók, csatornák mentén rendszeresen találkoztunk chinese pond heron-nal, amely fajnak ez az egyik telelőterülete. A város magasabb épületei körül himalayan swiftlet-ek, fork-tailed swift-ek repkedtek. A parkokban megfigyelhetőek a peaceful dove-ok, az oriental magpie robin-ok és a stripe-throated bulbul-ök. Egyik este belefutottam a főutca fáin éjszakázó töb százas füstifecske csapatba is. Ezen madárfajok mellett még láttam néhány coppersmith barbet-et, shikra-t, zátonykócsag fekete változatát. Látogatást tettünk egy kis faluban is Bangkoktól északra, ahol az olcsó cuccok beszerzése mellett megfigyeltem ismét néhány újabb madárfajt: little heron-t (Butorides striatus), asian openbill-eket, greater racket-tailed drongo-t, large-billed crow-t, yellow-vented bulbul-t, indian roller-eket, white-throated kingfisher-t és a már angliában megszokott alexandrine parakeet-t.
Érdekes volt az, hogy sehol nem láttunk sirályokat, annak ellenére, hogy ha hazai viszonyokat nézzük, akkor ezrével kellett volna némely helyen megfigyelni ezeket a madarakat. A nyaralás végére az is kiderült, hogy miért van az, hogy a thaiföldi kirándulás során nem találkoztunk sirállyal: normál esetben az ember azt feltételezi, hogy a tengerparton vannak csak igazán a sirályok, de ez Thaiföldön nem így van: hosszasan nézegetve az elterjedési térképeket és az országban megfigyelt sirályfajok leírásait, azt a következtetést kellett levonnunk, hogy itt telente fordul elő néhány faj rendszeresen, a többi jónéhány megfigyelhető faj pedig csak mint kóborló jelenik meg náluk. Ezért van az hogy a kinn töltött tizennéhány nap alatt nem sikerült találkozni sirállyal.

A nyaralás másik fele a Koh Samuin töltött napok. Ez egy aranyos kis sziget: pálmafák, dzsungel, vízesések, tengerpart, kikötők, piacok, Starbucks és McDonalds….minden ami kell. Igazat bevallva ettől a szigettől vártam a legtöbbet: az őserdőben túrázva fajok százait megfigyelve képzeltem el napjaimat. Na ezt gyorsan keresztbe is húzták: az utazási iroda embere tájékoztatott, hogy a hegyre felmenni nem ajánlott, mivel mindenféle orvvadász dolgok vannak kihelyezve erre-arra és ez veszélyes. A másik dolog ami inkább elrémített a dzsungelben mászkálástól az a kígyók: kígyófóbiám van…a rosszabbik fajta: meglátom és meghalok . Erre a strandon nem messze a szállásunktól fogtak egy pitont. Egy kis aranyosat. Ez azt eredményezte, hogy a madarászatot csak olyan helyen folyatattam ezek után, ahol jól kitaposott út volt. És mindenki tudja hogy egy forgalmas ösvény vagy út mellett nem mindig a legritkább fajok lelhetőek fel. Na de lényeg az hogy itt is sikerült megfigyelni néhány érdekesebb madárfajt: jégmadár, white-throated kingfisher, blue-tailed bee-eater, greater coucal, indian roller, asian palm swift, brown-backed needletail, spotted dove, pink-necked green pigeon, white-breasted waterhen, billegető cankó, great crested tern, brahminy kite, white-bellied sea eagle, halászsas, shikra, zátonykócsag mindkét színváltozata, kiskócsag, intermediate egret, szürkegém, chinese pond heron, yellow bittern, black-naped oriole, blue-throated flycatcher, partifecske, pacific swallow, common tailorbird, vándorfüzike, scarlet-backed flowerpecker, brown-throated sunbird, olive-backed sunbird, crimson sunbird, paddyfield pipit, plain-backed sparrow gazdagította a listát. A hét közepén kirándulást tettünk egy közeli szigetre. Az út során a hajóról láttam egy vészmadár és egy fregattmadár fajt, de pontos beazonosításuk nem sikerült. A szigeten a white-bellied sea eagle több példányát sikerült megfigyelnünk és egy nagyobb csapat pied imperial pigeon-t. Az erdőben madarászva érdekes volt az, hogy a pissegésre egyáltalán nem reagáltak a madarak (kivéve a vándorfüzike ami egyből ott termett tőlem 2 méterre), viszont ha mindenféle elcsukló, torokköszörülő, kuruttyoló hangot próbáltam kifacsarni magamból, arra inkább rámozdultak a madárkák.

A thaiföldön töltött héhány nap alatt 50 madárfajt sikerült megfigyelnem, plusz két faj beazonosítatlan maradt és egyet csak kalitkában láttam: red-whiskered bulbul.

Amit másképp csinálnék legközelebb: vinnék dzsungeljáró felszerelést: hosszú gatya, bakancs, kígyóűző kütyüt. Valamikor inkább tavasszal keresném fel újból ezt az országot.

lejegyezte : Pabar Zoli
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció