pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Tekergés Korzikán. - Európa / Franciaország Megosztom Facebookon
2011.05.11. 17:37 Mészáros József (Becher)

Korzika 2011 Április 20-25.


Résztvevők: Ampovics Zsolt, Cser Szilárd, Mészárosné Barna Márta, Mészáros József, Montz Zsuzsanna, Szász Előd


Közlekedés: Budapest –Livornó útvonalat személyautókkal tettük meg. Olaszországban kompra szálltunk és áthajóztunk Bastia-ba, Korzika keleti kikötőjébe. A komp ára (retúr) 72,5euro /fő, időtartam 4 óra. Innen ismételten autóval tettük meg a nem kevés szerpentinen áthaladó, előzetesen kitervelt útvonalunkat. A közlekedési morál az általunk megszokottnál picit lendületesebb. Az 1.4 benzines autók nem igazán a hegymenetekre tervezettek, így néha fel-feltartottunk néhány bennszülöttet. Az utak mindenhol jó minőségűek, a szerpentinek néhol keskenyek-viszont a legváratlanabb helyeken is felbukkanhatnak tehenek vagy kecskék. Erre jó felkészülni!

1.nap

A komp indulása után nagy kedvvel kezdtük meg a seawatchingolást, de aztán feljebb hagyott a lelkesedés és kényelmes nyugágyakban pihentettük a hosszú autóúton elgémberedett végtagjainkat. Kitartásunknak köszönhetően azért sikerült látnunk: bukdosó, mediterrán vészmadarat, a tenger felett pár méterrel vonuló barna rétihéjákat, sőt delfineket is.

Partraszállás után megcéloztuk a közeli Etang di Biguglia lagúnát, mely a kikötőtől délre található. Gyorsan jöttek a fajok: rózsás flamingó, pásztorgém, berki poszáta, szuharbújó, kucsmás poszáta, egyszínű seregély, vörös kánya,


Továbbindulva a sziget belseje felé,első úti célunk Corte városa volt (egyik legrégebbi település), ahol a kemping megtalálása nem volt egyszerű…Viszont kellemes hangulatú kis hely a vár alatt, (Camping U-Shongu) napi 10 Euroért. A tulaj hölgy kedves-segítőkész. A kemping hatalmas vizesblokkal rendelkezik, (külön a lakóautóval érkezőknek), viszont az illemhely még az arab országokban megismert pottyantós. Meglepődve tapasztaltam ezt egy nyugat európai országban. Egész napos vendég a vörös kánya, nyaktekercs, olasz veréb, feketerigó, halvány sarlósfecske.

2.nap

Reggel a várostól délre eső Pt du Vecchio-ban kezdtük a madarászatot. Egy viszonylag forgalmatlan úton a hegy felé sétálva rögtön beleakadtunk az első korzikai csicsörkébe, mely tengelicekkel szedegetett a lejtőn. Az út völgy felőli oldalán pedig bajszos poszátát pillantottunk meg, a völgy felett szirtifecskék repkedtek. Továbbsétálva megugrottak az első vörös foglyok (2pld) majd később még 2 szaladt át az úton. Csuszkát kutatva találtunk: sövénysármányt, erdei pintyet, fenyves cinegét, rövidkarmú fakuszt, szajkót, majd végre egy csuszka odút is! De a csuszka sehol…
Így visszatértünk a bázisra, majd a csajokkal kiegészülve nekivágtunk a Restonica völgy meghódításának. A hely csodálatosan szép, madártanilag elég soványka. Mindössze a havasi csókák dobták fel a kedvünket, melyek már megszokták a rengeteg turista jelenlétét és csapatosan kunyerálják az eleséget. A csúcshódításra nem mindenki vállalkozott, kicsit szétszakadt a társaság. Így történt, hogy miközben Elődék már minket vártak, hogy leérjünk a csúcsról, láttak egy saskeselyű gyanús madarat, sajnos csak pár másodpercre- kézitávcsővel. Gyanúnkat megerősítette, hogy leérve a hegyről egy német madarászpár szintén látott néhány órával előtte egy madarat.

3.nap

Ismét csuszka keresőbe indultunk Corte-tól még délebbre, kb 20km-re Vivario után jobbra és egy építkezéssel megtűzdelt útszakaszon hatoltunk egyre fentebb a fenyvesekkel tarkított úton. Találkoztunk egy olasz madarásszal aki már lefelé csorgott furgonjával a hegyről, érdeklődésünkre elmondta, hogy nem talált csuszkát. Viszont pár napja a sziget belseje felé egy kemping mellett látott, majd kompakt fényképezőjén meg is mutatta a róla készült videót. Ez a hír picit lelombozta a társaságot, de nem adtuk fel a keresést és meg is lett az eredménye. Nem sokkal az olasz kolléga távozása után megjelent az első madár, majd az úton még 2 kanyarulatot megtéve újabb példányt észleltünk egy kiszáradt fenyő csúcsán.

Táborbontás után megcéloztuk az Asco-i csúcsot. A leírások szerint több mint 8 pár saskeselyű van a területen, így nagy bizalommal keltünk útnak. Felkapaszkodva a hegyre elkezdett cseperegni az eső és felhőbe burkolózott a hegy. Madármozgás így nullával volt egyenlő. Beültünk a parkoló melletti vendéglátó helyre és közel 3 órát vártunk a jobb időre, mindhiába.
Így saskeselyű észlelés nélkül ereszkedtünk le a hegyről, s indultunk neki a sziget nyugati oldalának. Irány Capu Rossu!
Késő délután, sötétedés előtt értünk oda. A feltételezett kempingnél érdeklődve az ott éjszakázó munkások közölték, hogy nincs kemping. Illetve a kiépített Hotel-Étterem mögött bátran állíthatunk sátrat, melyet a még mindig szemerkélő esőben meg is tettünk.

4.nap
Reggel a kis tengerpart átnézése után (üstökös kárókatona, halászsas,) nekiindultunk az ösvénynek ami a leírások alapján jó a mediterrán poszátákra. Nem is csalódtunk a helyben. Rövid időn belül előkerült a szardíniai, majd nem sokkal utána a bujkáló poszáta is. Feljebb jutva az ösvényen egy kisebb fennsíkról szétnézve kiszúrtunk egy sziklaszirten egy kék kövirigót, majd 2 átrepülő korzikai csicsörke borzolta a kedélyeket. Szilárd és Zsolt rá is moccantak a 2 pintyre és aránylag jó felvételeket tudtak készíteni a madarakról. Lecsorogtunk a hegyről és az autókhoz érkezés után nekiláttunk a megérdemelt reggelinknek, amit sövénysármány fotózás szakított meg néha.

Innen északra vettük az irányt majd Calviban egy kis bevásárlás, szuvenírek megvétele után keletre fordultunk, és igyekeztünk minél közelebb jutni Bastia-hoz, hogy a másnapi kompolás előtt, még egy kis madarászás beleférjen. Saint Florent környékén kerestünk szállást (Hotel „Partimanó”) mert az egyre jobban szakadó esőben nem volt kedvünk újra sátrazni.

5.nap

Átkelve a sziget utolsó szerpentinjein, Bastia-ba érve belefutottunk egy helyi kerékpáros versenybe. Ismét megnéztük a lagúnát de most a másik oldalról támadtunk. Nem volt rossz a mozgás: kenti csér, halászsas után kiszúrtunk 2 korallsirályt. Ez többeknek új faj volt a WP-re így nagy volt az öröm.
Kompra szállás után, kezdődött a szívacsing, amit páran már félálomban tudtak le.
Sajnos új fajt nem hozott az út, viszont több alkalommal és nagyon jól megnézhettük újra a mediterrán vészmadarakat.


http://www.becherfoto.hu/korzika.html


Fajlista:

Bukdosó vészmadár
Mediterrán vészmadár
Üstökös kárókatona
Kárókatona
Búbos vöcsök
Pásztorgém
Szürkegém
Vörös gém
Kiskócsag
Kanalasgém
Rózsás flamingó
Tőkés réce
Halászsas
Vörös kánya
Szirti sas
Hamvas rétihéja
Barna rétihéja
Egerészölyv
Darázsölyv
Pusztai ölyv
Héja
Karvaly
Vörös vércse
Kék vércse
Kabasólyom
Vándorsólyom
Vörös fogoly
Szárcsa
Gulipán
Gólyatöcs
Billegető cankó
Szürke cankó
Réti cankó
Sárgalábú sirály
Korall sirály
Kenti csér
Szirti galamb
Örvös galamb
Balkáni gerle
Vadgerle
Kakukk
Füleskuvik
Lappantyú
Sarlósfecske
Halvány sarlósfecske
Havasi sarlósfecske
Búbos banka
Nyaktekercs
Nagy tarkaharkály
Szirtifecske
Füstifecske
Parti fecske
Vörhenyes fecske
Réti pityer
Havasi pityer
Erdei pityer
Barázda billegető
Hegyi billegető
Ökörszem
Vörösbegy
Cigánycsuk
Rozsdás csuk
Kék kövirigó
Énekes rigó
Feketerigó
Barátposzáta
Mezei poszáta
Bajszos poszáta
Kis poszáta
Kucsmás poszáta
Bujkáló poszáta
Szardíniai poszáta
Berki poszáta
Csilp csalp füzike
Szuharbújó
Foltos nádiposzáta
Tüzesfejű királyka
Őszapó
Széncinege
Kék cinege
Fenyves cinege
Korzikai csuszka
Rövidkarmú fakusz
Szajkó
Havasi csóka
Dolmányos varjú
Holló
Seregély
Egyszínű seregély
Házi veréb (olasz veréb)
Keresztcsőrű
Tengelic
Zöldike
Erdei pinty
Csicsörke
Korzikai csicsörke
Sordély
Citromsármány
Sövény sármány

 
Megkereshető személyek:
Mészáros József /Becher/: , , http://www.becherfoto.hu

Seawatching és gatyaigazítás. - Európa / Franciaország

Az ösvény mindenkié. - Európa / Franciaország

Capu Rossu - Európa / Franciaország

Kompra várva Bastia-ban. - Európa / Franciaország

Kávézó Corte-ban. - Európa / Franciaország
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció