pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Dél-Portugália és Madeira augusztusban - Európa / Portugália Megosztom Facebookon
2012.08.26. 22:33 Lendvai Csaba

Száraz pusztaság és vulkanikus madárvilág

(Dél-Portugália és Madeira augusztusban)

2012.08.02-2012.08.11.

Résztvevők: Steiner Attila, Lendvai Csaba

Portugália általánosságban
Az általunk meglátogatott Castro Verde környéke egy kicsit szerényebb madárvilággal bír, mint a közeli Extremadura és Monfragüe, de így is sok érdekességet lehet itt találni még augusztusban is, amikor minden totál ki van száradva. Hasonlóképpen Spanyolországhoz minden terület be van kerítve, de az utakról is jól lehet madarászni. A fő célunk a karvalykeselyű megfigyelése volt, amely Vila Velha de Rodao mellett tartózkodik 2003 óta egy fakókeselyű kolóniában.
Madeira a két endemikus szárazföldi faj mellett több tengeri érdekességet is rejt, mint például a madeirai és a Desertas viharmadár. Szintén Portugáliához tartozik Porto Santo szigete, ahol vannak kellemesebb lapos partszakaszok, amelyek vonuló partimadarakra jók lehetnek. Desertas szigetek mellett a mintegy 160 tengeri mérföldre levő Selvagens szigetek is érdekes madártanilag, de ide csak több napos méregdrága pelagicon lehet eljutni. Madeirán átlagosan 30-40 madárfajt lehet megfigyelni egész évben.

Időzítés
A tengeri madarak augusztusban kezdenek vonulni, szeptemberben a legjobb ilyen szempontból Madeira. A madeirai viharmadárnak fiókái vannak ilyenkor, a Desertas még tojásokon ül. A madeirai viharfecskék ekkor már kireptették a fiókákat és kint vannak az óceánon. Helyi hajós vezetőnk szerint a Desertas viharmadárra az október vége a legjobb, egy hajóúton 70 alkalommal is megfigyelték ebben az időszakban. Sajnos Madeirán nagyon kevés a hely, ahol a partimadarak táplálkozni tudnak, a partfalak nagyon magasak, így a ritkaságok nagyon rövid időt töltenek csak itt. Aki esetleg amerikai ritkaságokra vágyik, annak szeptember-októberben érdemes menni. A portugáliai fajokra persze ez az idő már nem jó, sok faj elvonult, vagy nehezen látható.

Utazás
Repülőút
Budapest-Lisszabon-Funchal-Budapest (TAP Portugal)
Még az Easyjettel lehet menni Madeirára, de a fapados légitársaságokat jobb inkább elkerülni.
A foglalást a momondo.com-on illetve rajtuk keresztül az amerikai travelpapa.com oldalon intéztük. Így jóval olcsóbb volt, mintha a TAP oldalán foglaltuk volna. A jegy kifizetése után még fel is hívtak az Egyesült Államokból, hogy mi voltunk-e a foglalók és akkor minden oké.

Aki kombinálni szeretné a Kanári-szigetekkel, annak rossz hír, hogy a Naviera Armas megszüntette a tavaly még üzemelő Teneriféről illetve Gran Canaria-ról induló kompjáratát, de helyette a SATA és Binter új repülőjáratokat üzemeltet.

Autóbérlés
Lisszabon: az Economy Car Rentalnál találtuk a legjobb árat és foglalási feltételeket. http://www.economycarrentals.com/
3 napra egy Peugeot 107-es spéci biztosítással 126 Euro. A helyi cég (Drive On Holidays) megbízható volt, a kocsi jó és alacsony fogyasztású. Mivel olcsóbb cég, ezért 5 perc autózásra voltak a reptértől, de természetesen hoztak-vittek minket.

Madeira: Insular Car Hire http://www.insularcar.com/
4 napra 200 Euro. Sajnos későn foglaltuk, az olcsóbb kis autókat mind kiadták. Amúgy is drága a bérlés, 30 euro/nap ár alatt nehéz bármit is találni. Itt egy Nissan Micrát kaptunk légkondival, utóbbi nélkül naponta 2 euróval lett volna olcsóbb.

Közlekedés autóval
Az információk szerint Európában Portugália vezeti a baleseti statisztikákat. Tapasztalataink szerint nem tartják be a sebességkorlátozásokat, nagyon sietős nekik. Madeirán is ez volt a jellemző. Utóbbinál komoly emelkedőkkel kell megküzdeni mindenfelé. Kiépültek a gyors autóutak a városok között, amelyek ingyenesek, annak ellenére, hogy mindenhol alagutakkal és völgyhidakkal van megoldva az úthálózat.

Autópályák:
Portugáliában sokfelé vannak fizetőkapus autópályák, amelyek nem olcsók, rövid szakaszokért 2-4 eurót is elkérnek. Mint minden országban, így itt is voltak érdekes dolgok. Vila Velha de Rodao felé haladva, egyszer csak azt észleltük, hogy következő tábla van kihelyezve az autópályán: Toll Road Electronic pay only (vagy valami hasonló). Kiderült, hogy portugál rendszámú kocsiknak 2 nap múlva a postán (de 5 napon belül) vagy a „payshop” felirattal ellátott helyeken (amit nem találtunk sehol) lehet befizetni díjat. Ha az autóbérlő beszerelt egy kütyüt, akkor ez automatikusan nekik megy, de persze a mi autónkban ilyen nem volt. Mivel nekünk hétvégére estek a befizetős napok, és a posták zárva vannak hétvégén, úgy döntöttük, hogy megpróbáljuk később megoldani valahogy. Végül Madeirán az egyik postán (piros jele van és egy lovas rajta, CCT a rövidítése) fizettük be a díjat. További info: www.estradas.pt

Szervezéshez hasznos információk
Madeirán 7 óra körül világosodik ebben az időszakban.
Az emberek segítőkészek voltak, sok helyen beszéltek valamennyit angolul, de nem árt valami minimális portugál tudás. Érdemes a kocsibérléseket előre intézni, mert egy svéd madarász, akivel összefutottunk Lisszabonban, foglalás nélkül alig tudott kocsit szerezni és az is 125 euro volt egy napra. Azt bele kell kalkulálni, hogy mi a nyaralószezon közepén voltunk ott, valószínűleg szeptemberben könnyebb olcsó kocsit találni.

Szállások
1. Abrantes (Vila Velha de Rodao felé menet) 1 éj
Hotel Tourismo Abrantes: http://www.hotelabrantes.pt
50 euro/éj kétágyas, wifi, első osztályú reggeli, nagyon profi szoba. Itt nem találtunk mást (olcsóbbat) útközben, mivel ide nem foglaltunk előre.
2. Mértola: Beira Rio 2 éj
35 euro/szoba erős alkudozás után. A Booking.comon olcsóbban hirdetik, mint helyben, így ez jó alapot nyújtott a „tárgyaláshoz”, hogy végül 10 euróval olcsóbban kapjunk szobát. http://www.beirario.pt/. Wifi, közepes reggeli, jó szoba
3. Madeira: Residencial Parque 7 éj
http://www.residencialparquefunchal.com/
Booking.com-on keresztül foglalva 189 Euro/2 fő
Igazi kontinentális reggelit szolgálnak fel: 2 zsömle, 1 kockasajt, 1 vaj, 1 dzsem, gyenge kávé, íztelen üdítő.
Az itthoni S budget szalámi tökéletesen illeszkedett a reggeli minőségéhez. Szóval ide kell vinni valamit pluszba.

Árak
A 95-ös benzin Portugáliában 1,6, Madeirán 1,7 euro. Kisebb-nagyobb élelmiszerboltok mindenütt vannak, de kevésbé turistás helyeken nehéz őket megtalálni, Kávézó persze minden sarkon van. Általában az élelmiszereket hasonló áron kínálják, pár dolog 10-30 %-al drágább. Az éttermekben 6-10 euró között vannak a főételek, az italokat 1-2 euróért adják.

Javasolt könyvek
Tony Clarke : Field Guide to the Birds of the Atlantic Islands
Paul Scofield & Derek Onley: Albatrosses, Petrels and Shearwaters of the World

Az általunk használt segédanyagok
(A travellingbirder.com megszűnése óta nehezebb elérni az útibeszámolókat)

Dél-Portugália
R. Bonser: Portugal and Spain 11th – 15th April 2011
http://bit.ly/PAmTXu

Portugáliáról számos beszámoló elérhető a neten. A nyugat-európai madarászok zöme a déli partvidéken mozog és 1-1 alkalommal ellátogatnak a Castro Verde és Mértola közötti pusztákra. Ezeknek a pontos leírása több riportban megtalálható.

Madeira
http://www.freewebs.com/richbonser/madeirajuly2007.htm
Birding sites in Madeira: http://madeira.seawatching.net/sites.html
http://birding.hu/beszamolok/makronezia_egy_kis_extra-maduraval

Weboldal Madeira madarairól: http://madeira.seawatching.net/

Strandolás Madeirán:
Nem sok lehetőség van rá, a part eléggé köves és nem könnyű eljutni a mély vízig. Porto Moniznál van egy sziklába vájt medencecsoport, ott lehet jobban strandolni. Erre a célra Porto Santo szigete sokkal jobb.

Ételek
Nagyon egyedi ételeik nincsenek, Madeirán nagyon sok halat lehet kapni, amit nem érdemes kihagyni. Egyébként a sima sültek, pizza és tészták dominálnak.

Meglátogatott helyek

Dél-Portugália

Vila Velha de Rodao:
A Tejo folyó (angolul Tagus) menti magasabb sziklaszirteken (Portas de Rodao) található egy keselyűtelep. Ezen a helyen 2003 óta tartózkodik egy karvalykeselyű, ami sokkal könnyebben látható, mint a Tarifa környékén mozgó immatur egyedek.
Két helyről érdemes leskelődni. Egyik a várnál levő watchpoint (N39.64886 W7.69080), illetve a híd felé tartó úton sokkal alacsonyabban egy kocsimegálló (N39.64757 W 7.68096), ahonnan mindkét oldali sziklára rá lehet látni. A keselyűk általában 9 óra után kezdenek repkedni és köztük kell nagyon figyelni a fajt. Láttunk még itt fekete gólyát, törpesast, barna kányát, kékszarkát, bajszos poszátát és búbos cinegét is. Esély van még héjasasra, de uhu is él a vidéken.

Castro Verde és Mértola közötti puszták:
Nagy kiterjedésű dimbes-dombos puszta, sok legelő állattal. Itt nagy számban él túzok és reznek. Sikerült itt látni nagyon sok vörös foglyot, néhány szalakótát, két fiatal és egy öreg ibériai sast.

Mina de Sao Domingos (N37.66839 W7.50786)
Egy kis település közel a spanyol határhoz. A strandolásra használt tó előtt a műúttól jobbra van egy kis tavacska és egy erdőfolt, utóbbiban láttunk déli gezét.

Zambujal (N38.56889 W8.73417)
Lisszabon közelében található terület. Kisebb tavak, felhagyott és működő sólepárlók illetve egy lagúna található itt. A sok partimadár és sirály mellett, több exóta faj is él itt (Napóleon-szövőmadár - Euplectes afer, Helena-pinty - Estrilda astrild) önfenntartó populációt alkotva.

Barroca d’Alva (N38.72778 W8.90500)
Szintén Lisszabon melletti nedves élőhely. A közeli tavakon látható flamingók és a réteken sétáló gémek mellett itt is élnek exóták. Az előbbi két faj mellé itt még egy szövőmadár faj is betársult, a feketefejű szövőmadár (Ploceus melanocephalus).

Az utóbbi két helyszín és Portas de Rodao pontosan le van írva R. Bonser beszámolójában.

Madeira:

Funchal harbour:
Autóval is megközelíthető (1-2 órát lehet ingyen parkolni a kikötőben), de a parton sétálva is könnyedén elérhető. Itt láttunk nagyon közelről 2 rózsás csért. Aki a madarat ülve is szeretné látni, annak érdemes felmenni a sziklán található „kilátóba’, ahova 1 euró adományért cserébe mászhatunk fel.
Egyéb fajok: heringsirály, mediterrán vészmadár, ritkaságként kis kócsag.

Ribeiro Frio
Funchalból északnak haladva kell felkapaszkodni a hegyre. Már útközben egy fenyvesnél megállva láttuk az első királykákat. A Balcoes nevű hely parkolójában hagyva a kocsit kb. 1 km sétával érhető el a kilátópont (N32.74156 W16.89031). Innen kis odafigyeléssel könnyen ki lehet szúrni a galambokat, repülve és ülve egyaránt. Mindenütt gyakori az egyszínű sarlósfecske. A sziget fölé bekúszó felhőzet rendszerint ráül a hegyekre és ködös, ködszitálós időt okoz, sokszor alig lehet látni a ködtől.

Lugar de Baixo (N 32.67904 W 17.08872)
Ribeira Bravatól nem messze egy kis település, ahol egy nagyon apró lagúna található. Itt próbáltunk ritka kóborlóra bukkanni, de csak egy gyanús parti lilét, illetve kőforgatókat láttunk rendszeresen.

Ponta do Pargo
Tengeri madarak megfigyelésére nem jó, mert nagyon magasan van. Madarak nem nagyon voltak, néhány kanári pityert láttunk, illetve egy egerészölyvet. A torony körüli kis kertet említik, hogy jó énekesekre, de mi egyetlen madarat sem láttunk itt.

Pico de Arieiro
A Madeirai viharmadár fészkelőhelye 1800 méter magasan. Itt a közelben van egy látogatóközpont, onnan egy jó állapotú kövezett sétaút visz a madarak fészkelőhelyéig. Ide csak helyi guide-dal lehet éjszaka bejönni! Rendkívül hideg van este odafent, ezért pulóver, kabát és kötött sapka sem árt.

Porto Moniz + pelagic
Nagyon jó seawatchingos hely, de elég messze vannak a madarak. Innen is vezet egy 5 órás minipelagicot a Birds and Company nevű cég. A közelben a két szárazföldi endemikus könnyen megfigyelhető, ezek mellett rengeteg barátposzáta él itt. A hajóút 4-től kb 9-ig tartott, sok madarat és tengeri emlőst sikerült látni.

Islas Desertas
A Ventura do Mar pelagic túrája (ami igazából klasszikus értelemben nem pelagic) segítségével lehet eljutni ide. A területen csak két természetvédelmi őr él. Nincs édesvíz a szigeten, így nem akart senki hosszú távon itt letelepedni. Többek között ennek köszönhetően lakatlan maradt a sziget, ami elősegítette, hogy nagyon sok tengeri madár fészkelőhelye ne kerüljön veszélybe. Három szigetből áll: a legnagyobb a Deserta Grande, amin ki lehet szállni, és végigmenni egy nem túl érdekes tanösvényen. Bugio szigetén költenek a Desertas viharmadarak. Közvetlenül a bemutatóház épülete mellett a kövek között volt egy szerecsenhojsza fészek, láttuk is benne a fiókát.
A szigetet egy LIFE program keretében tisztították meg a behurcolt állatoktól (üregi nyúl, házi egér, kecske), amelyek nagy kárt tettek az őshonos állatvilágban. A szigeten él egy endemikus tarantula faj is (Madeirán és Porto Santon is él 1-1 másik bennszülött tarantula). Jelenleg 40 példány található itt a barátfókából (Monk Seal), amely majdnem kipusztult a szigetekről. Az élőhelyek csökkenése, illetve halászokkal fennálló konfliktus (agyonverték a fókákat, mert kirágták a hálót) következtében 6-8 példányra is lecsökkent az állomány, ami mára 40 egyedre „duzzadt”. Görögországban és Mauritánia partjainál él még ez a kritikusan veszélyeztetett faj.

Funchal botanikus kert (Jardim Botanico)
Lepkék miatt érdekes a hely, de királykákat és pintyeket is lehet látni. Busszal 1,9 euróért (előre megváltva 2,5 oda-vissza) lehet feljönni a kikötőből, a belépő 4 euro. Aki a lanovkával (cable car) szeretne feljönni, annak kb. 30 eurót kell fizetnie. Két lanovka van, és átszállás után lehet csak elérni a kertet.

A helyek pontosan le vannak írva a Birding sites in Madeira c. dokumentumban!

Pelagic + Zino’s Petrel expedition
Egy éjjeli madeirai viharmadár expedicióra, egy fél napos hajózásra (Porto Moniz) és egy Desertas pelagicra összesen 185 eurót fizettünk.

1.Éjjeli „Zino’s Petrel expedition”: 20:15 kor indultunk Pico de Arieirora, ahonnan 20 perces hegyi sétával jutottunk el a madeirai viharmadarak fészkelőhelyére. Itt 22 óra után lehet látni a madarakat repkedni, illetve hallgatni a jellegzetes hangjukat.

2. Az 5 órás útra a Birds and Company szervezésében mentünk ki egy kis motorcsónakkal. Sok mediterrán vészmadarat, szalagos szerecsenhojszát, 2 atlanti vészmadarat és egy madeirai viharmadarat figyeltünk meg. Hoztak etetőanyagot is (chum), de nem igazán érdekelte a madarakat.
Tengeri emlősök közül 2 bálna- és két delfinfajt is sikerült látnunk.

3. Desertas-szigetek hajóút:
3 madarásszal és 13 laikussal indultunk neki az útnak. Az óceán végre nem tükörsima volt, hanem rendesen hullámzott, ami előnyös a tengeri madarak mozgása szempontjából. Kaptunk is nem egy alkalommal tengervizet az arcunkba, sőt visszafele akkora hullámok között hajóztunk, hogy néha azt hittük, hogy felborulunk.
3,5 óra az út a szigetekig, ami alatt rengeteg mediterrán vészmadarat, szerecsenhojszát láttunk. Odafele két alkalommal messziről, majd visszafelé egy alkalommal nagyon közelről figyeltünk meg Desertas viharmadarat. Egy nagy halfarkas is a szemünk elé került, illetve egy szürke vészmadarat sikerült kiszúrni.
A szigetre érkezve egy gyors ebéd után partra szálltunk, majd a kevéssé érdekes tanösvényen sétálhattunk végig.
Tengeri emlősökben nem volt erős az út, oda- és visszafele is csak egy fajt láttunk, mégpedig a ritka barázdásfogú delfinek egy csapatát. A fajt Madeirán és a Kanári-szigeteken lehet látni, de ritkán kerül szem elé.

Pelagic lehetőségek
1. A Porto Monizi hajózást a Birds and Company szervezte: http://www.birdsandcompany.com/en/
Rendesek voltak, a chummingolást még fejleszteni kell.

2. Ventura do mar: http://www.venturadomar.com/
A Desertas túrát és az éjjeli akciót ők szervezték. Van 1,5 napos kifejezetten madarász útjuk is, de erre nem voltunk elegen, így az egy naposra tudtunk csak kimenni. A vezetőktől kicsit több sasolást vártam volna, gyakorlatilag magunknak (egy holland madarász csatlakozott hozzánk) kellett minden fajt megtalálni.

3. Madeira Wind Birds: http://www.madeirawindbirds.com/
Ők nem szerveznek egy napos hajózást sajnos. 3 napos útjuk van, amin többnyire mindent jól lehet látni, de ez elég drága: 525 Euro.

Érdekesebb fajok:

Vörös fogoly: Portugáliában sokfelé láttuk és hallottuk kisebb nagyobb csapataikat. Sajnos vadásszák is őket rendszeresen.

Madeirai viharmadár
Mindössze 60-80 pár fészkel az 1800 méter magas sziklás hegyvidéken. Este 10 óra után kezdenek „hangoskodni’. Mi kb 10-15 madarat láttunk és hallottunk. A monda szerint algériai kalózok egyszer kirabolták az ottani kolostort és megölték a menekülő apácákat. A pásztorok azt gondolták, hogy az apácák szellemei adják ezeket a macskabagolyhoz hasonló sejtelmes hangokat, ezért is nevezték el őket Freirának, ami portugálul apácát jelent. A madarak napközben a tengeren tartózkodnak, nagy szerencsével lehet őket látni. Mi Porto Moniznál a hajóból láttunk egyet.
Állományukat a 2010-es nagy tűz is csökkentette, de a legnagyobb problémát a kóbor macskák okozzák, amelyek könnyedén kirabolják a fészkeket. A természetvédők csapdákkal próbálják távol tartani a macskákat. A nagy tűz után 1 nappal már a telepnél jártak a macskák, mivel a csapdák is elégtek.

Desertas viharmadár
140-160 pár költ a Desertas szigetcsoport, Bugio nevű szigetén. A környező tengerszakaszokon könnyen meg lehet figyelni, de elég nehéz jól látni őket. Chummingolásra ritkán jönnek.

Atlanti vészmadár
2 példányt láttunk Porto Moniznál mediterrán vészmadarak csapataiban.

Szalagos szerecsenhojsza
Madeira környékén nagyon gyakori, a Desertas hajózáson a gyakori mediterrán vészmadárnál is többet láttunk a fajból.

Fehér gólya
Hatalmas állománya él Portugáliában. Szinte minden lehetőséget kihasználnak fészeképítésre (magas feszültségű oszlop, fák, autópálya felett levő táblák, házak stb.), és van, hogy egymás melletti oszlopokon egymás után 10 fészek látható. Előfordult, hogy a főút felé behajló ágakon építettek fészket. Augusztus elejére az összes gólya elhagyta fészkét. Gólyákat legnagyobb számban egy szeméttelepen láttunk, ahol kb 800 egyed táplálkozott.

Kuhi
Castro Verde és Mértola környékén többfelé láttuk őket vezetéken illetve oszlopokon ülve.

Karvalykeselyű
Vila Velha de Rodao település mellett van egy fakó keselyű telep a folyó partját képező sziklákon. Itt 2003 óta tartózkodik egy karvalykeselyű, amely a tavalyi évben fészket is épített. Kicsit kisebb termetű, mint a fakó, színezete nagyon sötét, jellegzetes mintázattal.

Barátkeselyű
Nem gyakori, két helyen láttuk Castro Verde és Mértola között.

Ibériai sas
Sete mellett láttuk két alkalommal a madarakat. Először egy fiatal egyed repült át felettünk, később újra láttuk egy másik fiatallal és egy öreggel. Információink szerint 4 pár költ egész Portugáliában. (N37.64535 W7.90291)

Rózsás csér
Funchal kikötőjében könnyen látható faj július-augusztusban, bent vadászik, de ücsörögni a móló külső szikláin szokott. Érdekesség, hogy a valószínűsíthetően hím madár hallal ajándékozta meg a tojót, majd utána párzottak.

Feketehasú pusztaityúk
Egy alkalommal láttunk két példányt repülni a Castro Verde-i pusztákon.

Madeirai babérgalamb
Az egyik legjobb hely rá a Riberio Frio mellett található Balcoes nevű rész. A parkolóban hagyva a kocsit, 1 km-es sétával érhetjük el kilátó pontot. A megfigyelő helyről a repkedő galambokra kell figyelni. További jó hely Ribeira da Janela környéke, ahol szintén láttunk 2 átrepülő madarat nap közben.

Kékszarka
Gyakori faj Vila Velha de Rodao és Mértola pusztáin egyaránt. Kisebb-nagyobb csapatokban mozog.

Déli geze (N37.66839 W7.50786)
Egy alkalommal láttunk egy példányt Mina de Sao Domingos mellett.

Madeirai királyka
Nagyon gyakori a szigeten. A botanikus kertben, a Ribeiro Frio melletti Balcoes nevű helyen és Ribeira da Janela környékén láttuk.

Túra összefoglalás
A túrát összességében 122 fajjal zártuk, Madeirán 30 madárfajt sikerült látnunk.


Köszönetnyilvánítás
Köszönjük a segítséget és a hasznos információkat Richard Bonsernek, Neill Huntnak és Cser Szilárdnak!


Meglátogatott helyek listája

1 – útközben/en route
2 – Vila Velha de Rodao
3 – Mertola - Castro Verde (Rolao-Viseus-Santa Barbara de Padroes-Sete-Penilhos-Joao Serra)
4 – Mina de Sao Domingos
5 – Zambujal
6 – Barroca d’Alva
7 – Funchal harbour
8 – Ribeiro Frio
9 – Lugar de Baixo
10 – Ponta do Pargo
11– Pico de Arieiro
12 – Porto Moniz + pelagic
13 – Ribeira da Janela
14 – Pelagic Desertas Island
15 – Funchal, Jardim Botanico


A látott és hallott fajok listája

1. Vörös fogoly Alectoris rufa 1,2,3
2. Tőkés réce Anas platyrhynchos 3
3. Madeirai viharmadár Pterodroma madeira 11
4. Desertas viharmdár Pterodroma deserta 14
5. Mediterrán vészmadár Calonectris diomedea borealis 7,12,14
6. Szürke vészmadár Puffinus griseus 14 SA
7. Atlanti vészmadár Puffinus puffinus 12,14
8. Szalagos szerecsenhojsza Bulweria bulwerii 12,14 (fióka fészekben Desertason)
9. Kis vöcsök Tachybaptus ruficollis 3
10. Rózsás flamingó Phoenicopterus roseus 6
11. Fekete gólya Ciconia nigra 2
12. Fehér gólya Ciconia ciconia 1,2,3
13. Batla Plegadis falcinellus 5
14. Kanalasgém Platalea leucorodia 5
15. Bakcsó Nycticorax nycticorax 3
16. Pásztorgém Bubulcus ibis 1,2,3,6
17. Szürke gém Ardea cinerea 2,3,5
18. Nagy kócsag Ardea alba 6
19. Kis kócsag Egretta garzetta 3,7
20. Kuhi Elanus caeruleus 1,3
21. Vörös kánya Milvus milvus 3
22. Barna kánya Milvus migrans 1,2,3
23. Karvalykeselyű Gyps rueppellii 2
24. Fakó keselyű Gyps fulvus 2,3
25. Barátkeselyű Aegypius monachus 3
26. Kígyászölyv Circaetus gallicus 3
27. Barna rétihéja Circus aeruginosus 5
28. Hamvas rétihéja Circus pygargus 3
29. Karvaly Accipiter nisus SSP granti? 8,9
30. Egerészölyv Buteo buteo harterti 2,3,10
31. Ibériai sas Aquila adalberti 3
32. Törpesas Aquila pennata 1,2,3
33. Fehérkarmú vércse Falco naumanni 3
34. Vörös vércse Falco tinnunculus 1,2,3,7,9
35. Túzok Otis tarda 3
36. Vízityúk Gallinula chloropus 3,9
37. Szárcsa Fulica atra 3,9
38. Ugartyúk Burhinus oedicnemus 3
39. Gólyatöcs Himantopus himantopus 3
40. Bíbic Vanellus vanellus 3
41. Parti lile Charadrius hiaticula 9
42. Kis lile Charadrius dubius 1,3
43. Nagy goda Limosa limosa 5
44. Piroslábú cankó Tringa totanus 5
45. Szürke cankó Tringa nebularia 5
46. Erdei cankó Tringa ochropus 3
47. Billegetőcankó Actitis hypoleucos 2,3
48. Kőforgató Arenaria interpres 7,9
49. Dankasirály Larus ridibundus Riberio Brava
50. Sárgalábú sirály Larus michahellis atlantis 7,12,14
51. Heringsirály Larus fuscus graelsii 7
52. Kacagócsér Gelochelidon nilotica 3
53. Kis csér Sternula albifrons Pomarao mellett a folyón
54. Rózsás csér Sterna dougallii 7
55. Küszvágó csér Sterna hirundo 7,12,14
56. Nagy halfarkas Stercorarius skua 14
57. Feketehasú pusztaityúk Pterocles orientalis 3
58. Örvös galamb Columba palumbus 2,3
59. Madeirai babérgalamb Columba trocaz 8,13
60. Balkáni gerle Streptopelia decaocto 1,2,3,4
61. Kuvik Athene noctua 3
62. Sarlósfecske Apus apus 1,2,3
63. Egyszínű sarlósfecske Apus unicolor 7-13,15
64. Szalakóta Coracias garrulus 3
65. Jégmadár Alcedo atthis 3
66. Gyurgyalag Merops apiaster 2,3
67. Búbos banka Upupa epops 3
68. Sivatagi őrgébics Lanius meridionalis 2,3
69. Vörösfejű gébics Lanius senator 3
70. Sárgarigó Oriolus oriolus 3
71. Szajkó Garrulus glandarius 1,2,3
72. Szarka Pica pica 1,2,3,4,5,6
73. Kékszarka Cyanopica cooki 2,3
74. Csóka Corvus monedula 1
75. Kormos varjú Corvus corone 1,2,3
76. Holló Corvus corax 2,3
77. Búbos cinege Lophophanes cristatus 2
78. Széncinege Parus major 2
79. Kékcinege Cyanistes caeruleus 2,4
80. Kalandrapacsirta Melanocorypha calandra 3
81. Búbos pacsirta Galerida cristata 1,2,3
82. Kövi pacsirta Galerida theklae 3
83. Partifecske Riparia riparia 3,5
84. Füsti fecske Hirundo rustica 1,2,3,4,5,6
85. Sziritfecske Ptyonoprogne rupestris 1,2,3
86. Molnárfecske Delcuhon urbicum 1,2,3
87. Vörhenyes fecske Cecropis daurica 1,2,3
88. Berki poszáta Cettia cetti 3 (Mertola, hídnál)
89. Őszapó Aegithalos caduatus 2,3,4
90. Fitiszfüzike Phylloscopus trochilus 3
91. Déli geze Hippolais polyglotta 4
92. Szuharbújó Cisticola juncidis 3
93. Barátposzáta Sylvia atricapilla 8,12,13,15
94. Bajszos poszáta Sylvia cantillans 2
95. Kucsmás poszáta Sylvia melanocephala 1,2,3
96. Madeirai királyka Regulus madeirensis 8,13,15
97. Rövidkarmű fakusz Certhia brachydactyla 2
98. Egyszínű seregély Sturnus unicolor 1,2,3,4,5,6
99. Fekete rigó Turdus merula 1,2,3,4,8,12,13,15
100. Vörösbegy Erithacus rubecula 2,8,13
101. Fülemüle Luscinia megarynchos 3
102. Tüskebujkáló Erythropygia galactotes 3
103. Cigánycsuk Saxicola torquatus 1,2,3,4,5,6
104. Hantmadár Oenanthe oenanthe 3
105. Déli hantmadár Oenanthe hispanica 3
106. Kék kövirigó Monitcola solitarius 2
107. Házi veréb Passer domesticus 1,2,3,4,5,6
108. Berki veréb Passer hispaniolensis 2,3,4, Caniçal
109. Feketefejű szövőmadár Ploceus melanocephalus 6
110. Napóleon-szövőmadár Euplectes afer 5,6
111. Helena-pinty Estrilda astrild 5,6,9
112. Sárga billegető Motacilla flava 5
113. Hegyi billegető Motacilla cinerea 7-13,15
114. Barázdabillegető Motacilla alba 5
115. Parlagi pityer Anthus campestris 3 SA
116. Kanári pityer Anthus berthelotii madeirensis 10,14
117. Erdei pityer Fringilla coelebs madeirensis 8,13,15
118. Csicsörke Serinus serinus 4
119. Kanári Serinus canaria 7,8,13,14,14
120. Zöldike Carduelis chloris 2 SA
121. Tengelic Carduelis carduelis 2,7,9
122. Sordély Miliaria calandra 3

Lepkelista

Pyronia cecilia - ökörszemlepke faj 2,3
Coenonympha pamphilus - kis szénalepke 3
Aricia cramera – boglárka faj 3
Lycaena phlaeas - kis tűzlepke 3
Artogeia rapae - répalepke 1,2,3
Colias crocea - sáfrányszínű kéneslepke 8,13
Hipparchia maderensis – Madeirai szürkeöves-szemeslepke 8
Pararge xiphia – Madeirai szemeslepke 8,15
Pararge aegeria - erdei szemeslepke 8,15
Issoria lathonia – Közönséges gyöngyházlepke 13
Lampides boeticus - Farkos boglárka 7,15
Leptotes pirithous - Déli boglárka 15
Danaus plexippus - Pompás királylepke 7,15

Szitakötőlista

Anax imperator - óriás szitakötő 9,15
Orthetrum cancellatum - vízipásztor 4
Orthetrum coerulescens - kék pásztor 4
Crocothemis erythraea - Déli szitakötő 3
Sympetrum (striolatum) nigrifemur - Island Darter 15
Sympetrum fonscolombii - atkás szitakötő 3
Trithemis annulata - Violet Dropwing 4
Brachythemis leucosticta - Banded Groundling 4
Erythromma lindenii - Blue-eye 4
Enallagma cyathigerum - Kéksávos légivadász 4
Ischnura graelsii - Iberian Bluetail 4


Kétéltű lista

Pelophylax perezi - ibériai tavi béka 9


Hüllőlista

Caretta caretta - álcserepes teknős 12,14
Mauremys leprosa - spanyol víziteknős 3
Teira dugesii - Madeiran Wall Lizard 7-15
Hemidactylus turcicus - török gekkó 3
Tarentola mauritanica - fali gekkó 12
Rhinechis scalaris – Ladder Snake 3 (elütve)

Emlőslista

Balaenoptera brydei - Bryde-bálna 12
Globicephala macrorhynchus - rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin 12
Tursiops truncatus - palackorrú delfin 12
Delphinus delphis - közönséges delfin 12
Steno bredanensis - Barázdásfogú delfin 14
Oryctolagus cuniculus – üregi nyúl 3
Lepus granatensis - ibériai mezei nyúl 3 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Steiner Attila: ,

Portas de Rodao - Európa / Portugália
A karvalykeselyű élőhelye.

Kanári pityer - Európa / Portugália
Ponta do Pargo

Fiatal ibériai sas - Európa / Portugália

karvalykeselyű - Európa / Portugália

Fán épült gólyafészkek, Castro Verde - Európa / Portugália

Desertas szigetek - Európa / Portugália

Barázdásfogú delfin - Európa / Portugália
Funchal közelében

Porto Moniz közelében - Európa / Portugália
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció