pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93210   Megfigyelési adatok száma: 310108
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Spanyolország egy kis különbséggel - Európa / Magyarország Megosztom Facebookon
2011.10.04. 00:08 Lendvai Csaba

Spanyolország egy kis különbséggel

(Extremadura, Andalúzia, Kanári-szigetek)

2011.08.29-2011.09.11.

Résztvevők: Steiner Attila, Hegedüs Dani (08.29-09.03.), Lendvai Csaba

Spanyolország általánosságban
Madártanilag Európa egyik legjobb országa. Extremadura és Andalúzia a sok keselyűvel, a nagy pusztaságokkal az afrikai szavannák hangulatát idézi. A ragadozó madarak kedvelőinek kötelező ellátogatni ide. Afrikai területeket megszégyenítő mennyiségben lehet megfigyelni fakó és dögkeselyűket, de törpesasból, kígyászölyvből is „dömping” van, nem beszélve a vonulási időszakban Gibraltárnál átvonuló több tízezer darázsölyvről. Jó néhány, Európában csak itt megfigyelhető fajjal találkozhatunk, mint például az ibériai sas, kaffer sarlósfecske vagy éppen a kékszarka. A Kanári-szigetekre a csak ott élő endemikus fajok mellett ritka tengeri madarak megfigyelése céljából érdemes ellátogatni.
A humán vonal már közel sem olyan pozitív oldala az országnak, kb. ugyanannyi jó és rossz tapasztalatot gyűjtöttünk az emberek hozzáállása, segítőkészsége kapcsán.

Időzítés
A „spanyol belföld” tavaszi időszakban a legjobb, legfajgazdagabb, de bizonyos fajokat ilyenkor nem lehet megfigyelni. Egyik fő célfajunk a kaffer sarlósfecske volt, ami rendkívül későn érkezik, így egy tavaszi túrán még nehéz látni, ősszel viszont októberig mozog a költőhelye közelében. A Kanári-szigetekre nyárvégi-őszi időpontban érdemes menni, ha az ott költő és vonuló tengeri madarak megfigyelése is célunk, nem csupán az endemikus szárazföldi fajok szerepelnek a „vágylistánkon”. Az említett két tény indokolta időzítésünket. Akinek van ideje és lehetősége rá, hajóval könnyen elérhető Madeira is, de idéntől már repülővel is utazhatunk Teneriféről, ami még 2-3 plusz madarásznappal és 3-4 fajjal bővítheti a túrát.

Utazás
Repülőutak
1. Budapest-Frankfurt-Madrid, Lufthansa, Madrid-Genf-Budapest, Swiss Air a lastminute.com oldalon keresztül foglalva 187 Euró/fő
2. Madrid – Tenerife –Madrid, Iberia 205 Euró/fő (Iberia oldalán foglalva)
3. Lanzarote-Tenerife Norte, Binter Canarias, 63 Euró/fő

A Ryanair is működtet járatokat, de ezeket csak nagyon előre foglalva éri meg igénybe venni. Sajnos 20 kg csomag feladásának ára 35 Euró/út, ami jelentősen megdobja a költségeket. Esetleg a Pozsony - Gran Canaria járaton érdemes gondolkozni, de a madridi átszállásos lehetőségek már túl macerásak, és anyagilag sem sokkal kedvezőbbek. A korábbi beszámolóban említett 160 000 Ft-os ár túlzó, annál sokkal olcsóbb lehetőségek vannak..

A repülőjegy foglalásokra kiváló gyűjtőoldal a www.momondo.com. Nem érdemes a magyar, sokkal kevesebb lehetőséggel számoló, ezáltal olcsóbb opciókat nem jelző oldalakat használni.
A szigetek között két helyi légitársaság (Binter Canarias, Islas Canarias) üzemeltet járatokat, amelyek esetenként olcsóbbak, mint a hajó. Ezek kis méretű légcsavaros gépek, hátrányuk, hogy nagyobb hátizsákok már nehezen férnek el az utastér csomagtárolóiban, így erre érdemes ügyelni a kézipoggyász pakolásakor.

Komp
A szigetek között három nagy hajótársaság üzemeltet járatokat. A Fred Olsen Express zárt, és nagyon gyors, madarászására teljesen alkalmatlan. A legjobb és leghasználhatóbb a Naviera Armas (www.navieraarmas.com). Emellett egy másik cég is működik (Trasmediterranea), de elég furcsa időzítésekkel és foglalási rendszerrel. Bizonyos kompok csak heti rendszerességgel járnak, ami a túra szervezését megnehezíti. Többen a Tenerife (Santa Cruz de Tenerife) – Fuerteventura (Morro Jable) járatot választották. Ennek hátránya, hogy csak hetente csak egy hajó indul. A 3 órás út megtétele után 4-5 órát időzik Gran Canarián, majd onnan még 3 órára van Fuerteventura szigete. Ára 45 Euró körül mozog. Fontos tudni, hogy Gran Canaria-ra naponta több hajó megy Teneriféről és onnan naponta megy komp Morro Jable kikötőjébe. Ez a megoldás összesen 75 Euróba kerül, azaz jelentősen drágább, de könnyebben szervezhetővé teszi az utat.

A kompok madártani vonatkozása:
A legjobb szakasz több beszámoló alapján a Tenerife-Gran Canaria útvonal. Mi este 19:30-kor indultunk és a rendelkezésre álló egy óra alatt mind a négy célfajt (atlanti vészmadár, szalagos szerecsenhojsza, makronéziai vészmadár, madeirai viharfecske) könnyen láttuk. Reggel 7:10-kor indultunk tovább Fuerteventurára. Ez a szakasz madárban jóval gyengébbnek bizonyult, mediterrán vészmadarak mellett mindössze szerecsenhojszából láttunk néhány példányt. A beszámolók szerint a Tenerife - La Gomera 55 perces menetidejű komp jó makronéziai vészmadárra és tengeri emlősökre, de nekünk ezt időhiány miatt ki kellett hagynunk. Sokat nyomoztunk azzal kapcsolatban, hogy melyik útvonalon van esély fehérarcú viharfecske megfigyelésére. A régebbi anyagok szerint a Lanzarote (Arrecife) – Tenerife kompról rendszerint látták a fajt, de sajnos ez az útvonal megszűnt. Idén az Arreciféből induló, Gran Canariára tartó kompról is többször megfigyelték a fajt.

Autóbérlés
Madrid, Pepecar
Számos nemzetközi gyűjtőoldal kínál olcsó lehetőségeket. Mi az írországi Arguscarhire-t választottuk, ahol 6 napra 115 Euróért kaptunk egy Citroen C3-at. Sajnos az összes lehetőség előre fizetést igényelt, így végülis bevállaltuk. Természetesen egy helyi partnercég – PEPECAR – biztosította az autót. A részleteket nélkülözve a legparasztabb, legrosszindulatúbb céggel hozott minket össze a sors. Aki Spanyolországban jár, ezt a céget messziről kerülje el!

Tenerife, Goldcar (www.goldcar.es, N28.488042, W 16.344401)
Korrekt cég, olcsó, és nem zárol pénzt a kártyán. A Citroen C3 három napra 41 Euró volt, plusz 30 Euró a teljes biztosítás (Casco önrészre is vonatkozik).

Fuerteventura és Lanzarote
A többek által joggal méltatott Cicar nevű cég autóit béreltük (Opel Corsa). Minden kikötőben és reptéren van irodájuk, egyszerű a foglalási rendszerük, viszont kicsit drágábbak, mint a Goldcar.

A szigeteken furcsa módon üres tankkal adják és ugyanúgy kell visszavinni a kocsikat. Ahol teli tankkal kapod, ott ki is kell fizetni az üzemanyagot. A biztosítás nem érvényes földutakon történő káresetekre. A Cicar tájékoztatása szerint tilos az autókat hajóval a szigetek között utaztatni. Aki ezt megteszi és történik valami a kocsival, annak komoly költségekkel kell számolnia.

Számos olcsó autóbérlő cég van a piacon, amiket érdemes megnézni: Plus Car, Goldcar, Orlando Car stb. Ezekre elég nehéz a keresőkben ráakadni, az utóbbi időben előretörő kereső-optimalizált gyűjtőoldalak miatt. A drágább cégek is elérhető áron kínálják autóikat pl. Hertz, Avis, Europcar.

Közlekedés autóval
Kihívás vezetni a spanyoloknál. Mindenütt körforgalmak 6-7 kihajtóval, nagyon bonyolult úthálózat és rettentően magas padkák, ami szinte lehetetlenné teszi a lehúzódást, megfordulást. Szóval tapasztalatlan sofőröknek óvatosan!

Szervezéshez hasznos információk
Az őszi szezonban 7:30 körül kezd világosodni, azaz hosszabb pihenésre van lehetőségünk. 20:30 magasságában kezd besötétedni.

A nyár végi időszakban Extremadura vidéke elvileg meleg és száraz, ami esetünkben másképpen alakult, esett 2 napig. Estére ilyenkor azért már hűvös van, érdemes vinni egy polárt.

Az üzletek nem igazán nyitnak ki 9 óra előtt, ezzel érdemes számolni. Az éttermek, szórakozóhelyek csak estefelé kezdenek üzemelni, előfordul, hogy este 7-kor még senki nincs az étteremben, sőt még az is előfordulhat, hogy ki sem nyitott.
A spanyolok általában nem mondhatóak túl pörgősnek, pl. az e-mailekre elég hosszú idő után válaszolnak. Nem igazán rugalmasak az általános ügymenetek tekintetében. Például nagyobb címletű pénz beváltását a bank csak számlanyitás ellenében akarta végrehajtani. Ezekre a nehézségekre mindenképpen készülni kell.

Szállások
Extremadura és Andalúzia az olcsóbb országrészek közé tartozik. Átlagosan 15-20 Euró/fő árért találtunk szállást. Kis szerencsével ez az ár tartható a szigeteken is. Érdemes vinni egy Lonely Planet útikönyvet. Továbbá mindenkinek ajánlom a magyarul is üzemelő booking.com weboldalt szállásfoglaláshoz.
Sátrazni a Kanári-szigeteken elvileg tilos, elsősorban az erdőtüzek miatt, ennek ellenére meg lehet oldani.

Extremadura, Andalúzia

Torrejon el Rubio: A település központjában levő étteremben (Posada el Arriero) álltunk meg vacsorázni, akik szállást is tudtak biztosítani nem messze onnan. Három személyre 50 Euró volt egy éjszaka.

Következő éjszakánkat taktikai okokból Trujillo közelében, a Hotel Peruban töltöttük, ahol 55 Eurót kértek a szobáért. N39.47480 W5.85807

Cadiz: El Puerto de Santa Maria lepukkant részén találtunk rá a Hotel El Gazpachora (http://bit.ly/pslDMF). Ez egy kicsit drágább szállás volt (67 Euró), de nem nagyon volt más választásunk, mivel a sólepárlókon akartuk kezdeni a napot. N36.59202 W6.23677

Tarifa közelében a Hotel El Valencianoban szálltunk meg, 55 Euró/ éjszaka áron.

Tenerife
Érdemes előre lefoglalni a szállásokat, mert nem könnyű helyben találni. A kisebb településeken nem nagyon van hotel és ha van is, akkor nagyon drága. Nagyobb városokban már jóval nagyobb eséllyel lehet normális áron is szállást találni. Mi a Lonely Planet segítségével keresgéltünk.

Puerto de la Cruz: Los Geranios (N28.417168, W 16.552624): 30 Euró/éj, 2 ágyas szoba, belvárosban, a parkolás nehézkes. Sok étterem van a sétáló utcán. Kiváló szállás.

Gran Canaria:
Apartamentos Castillo Playa. Egy éjszakát töltöttünk mindössze a szigeten, reggel indultunk tovább Fuertventurára. http://apartamentoscastilloplaya.com Kétágyas szoba 35 Euró/éj. A booking.com oldalon keresztül foglaltuk.

Fuerteventura
Puerto del Rosario: Hostal Roquemar (N28.49799 W13.85798). A kikötő mellett, tengerre néző szoba, tűrhető felszereltséggel. Egy hibája volt, hogy közel volt egy zajos szökőkút, illetve forgalmas volt a tengerpart. Kétágyas 35 Euró/éj

Lanzarote
Két éjszakát töltöttünk Costa Teguise mellett, az Apartamentos Sol (N29.00410, W13.48829) nevű nyaraló apartmanos szálláson. Szintén a booking.com oldalon keresztül foglaltuk. Erre az időre 51 Euróba került összesen egy 3 fős szoba nagy amerikai konyhával és tágas fürdőszobával. Kicsit zavaró volt, hogy üdülőövezet lévén koncertek és zajongás volt mindenhol, de annyira fáradtak voltunk, hogy ez nem okozott gondot.

Árak
A szigeteken az üzemanyag ára tavalyhoz képest 20 centtel volt magasabb, közel 1 Euróba került egy liter, ami még mindig olcsónak mondható. Az élelmiszerboltok (Lidl, Aldi, Spar, Auchan) árszabása nagyjából hasonló a miénkhez. Az éttermekben a napi menü 7-10 Euró (előétel, főétel, desszert + üdítő), 1-1 főétel önmagában 6-9 Euró. A tengeri finomságok itt is drágábbak, 10-15 Euró körüli áron kaphatóak.

Javasolt könyvek
Ernest Garcia & Andrew Paterson: WTWB Southern & Western Spain
Tony Clarke & David Collins: A Birdwatchers\& Guide to the Canary Islands
Tony Clarke : Field Guide to the Birds of the Atlantic Islands
Paul Scofield & Derek Onley: Albatrosses, Petrels and Shearwaters of the World

Az általunk használt útibeszámolók listája

Extremadura, Andalúzia:
R. Bonser: Portugal and Spain 11th – 15th April 2011
http://www.travellingbirder.com/tripreports/reports/110418121433_birding_trip_report.pdf

Kanári-szigetek:
Katona István és Vámosi Krisztián beszámolója
http://birding.hu/beszamolok/kanari-szigetek__tenerife_fuerteventura__2010__szeptember

Nick Littlewood: Fuerteventura 2010 Dec.
http://www.travellingbirder.com/tripreports/reports/101228213508_birding_trip_report.pdf

Stefan Magnusson, 2009 Május
http://www.club300.se/Files/TravelReports/Tenerife%202009.pdf

Arnold van Kreveld: Fuerteventura 2008 Feb.
http://www.travellingbirder.com/tripreports/reports/fuerteventura_birding_trip_report_feb-08.pdf

Daniel Lopez Velasco: Canary Islands 2008 Jul.
http://www.travellingbirder.com/tripreports/view_birding_tripreport.php?id=527

Ételek
Nagy változást nem jelent Magyarországhoz viszonyítva. Az éttermekben hasonló ételeket szolgálnak fel. Érdemes megkóstolni a jamon serrano-t, illetve lomo-t, ezek drágább sonkafélék, rendkívül finomak. A kocsmákban nagy divat kis tálakban tapas-okat enni. Ezek különféle kis hússaláták, sült húsok, amelyeket kis adagokban fogyasztanak az italokhoz. Áruk 2-3 Euró.

Meglátogatott helyek

Extremadura
Monfragüe Nemzeti Park
A legfantasztikusabb, hogy több keselyűt látni itt, mint embert. A folyó mentén halad a nemzeti parkot átszelő út, jól kiépített megfigyelőhelyekkel. A területen gyakori a kékszarka, mindenfelé csapatosan mozognak, elég hangosak, megfigyelésük nem jelent különösebb nehézséget. Ragadozómadár-faunáját tekintve Európa egyik legjobb helye. A legnagyobb számban fakókeselyűket láthatunk, de a barát- és dögkeselyűk is gyakran feltűnnek. Spanyolország költő endemikus faja az ibériai sas, amelyből 2-3 pár költ itt. Nekünk Tietar mellett sikerült megfigyelnünk egy öreg madarat a délutáni órákban. Szintén gyakori faj a törpesas, de 1-1 alkalommal héja- és szirti sast is láttunk. Kb. 150 méter lépcsőzéssel lehet feljutni a Castillo de Monfragüebe, ahol jó eséllyel megfigyelhetünk kaffer sarlósfecskét május és október között. Nekünk 2 példányt sikerült leszednünk némi várakozás után. Tapasztalataink szerint estefelé van jó esély a fajra. Furcsa módon napközben más sarlósfecske fajok és molnárfecskék sem repkedtek a rom környékén.
A Dél-Spanyolország madarászhelyeiről szóló könyv (Ernest Garcia & Andrew Paterson: WTWB Southern & Western Spain) nagy segítséget nyújtott az eligazodásban.

Cáceres - Santa Marta de Magasca – Trujillo pusztái
Változatos terület, dimbes-dombos puszták. Kb. 1000 túzok és 2000 reznek él itt. Előbbiből gyakran láttunk kisebb csapatokat, míg a reznekekkel csak egy alkalommal találkoztunk Beléntől 5 km-re keletre (N39.50902 W5.78147). Attila egy 6 fős csapatot vett észre, amelyek a kocsitól 60 méterre szálltak le. Több helyen láttunk itt vörös foglyokat, keselyűket. A beszámolók és a könyvünk segítségével sikerült rátalálnunk a pusztaityúkok ivóhelyeire, ahol sikerült megfigyelnünk közel 60 nyílfarkú (N39.45794 W6.17751) és kb. 10 feketehasú pusztaityúkot (N39.47818 W6.19377). Itt és később a Kanári-szigeteken is azt tapasztaltuk, hogy a közutakról nem igazán lehet letérni, ugyanis minden be van kerítve, mivel magánterület.

Tarifa - Cadiz
A Gibraltári szoroshoz azzal a nem titkolt szándékkal mentünk, hogy megfigyeljük az évről évre megjelenő karvalykeselyűket. Az utóbbi 1 évben egyre több példányt látnak az itt tartózkodó több száz fakókeselyű között. Több jó megfigyelő pont van, ahonnan rendszeresen látják a fajt. Ilyen Cazalla, illetve Algarrobo. A helyi madártani szervezet (http://www.fundacionmigres.org/) friss infói szerint szinte minden nap látták valahol az ott tartózkodó karvalykeselyűt. Az említett könyvben és a beszámolókban részletesen le vannak írva a megfigyelőhelyek. Cazallán található egy tábla is, amire rendszeresen felírják milyen ragadozókat láttak a napokban, és azokból pontosan hány vonult át. Ott jártunkkor 17000 darázsölyvet számoltak egyetlen nap alatt. Gyakori faj itt a törpesas, nagy számban vonulnak a barna kányák. Az Algeciras melletti Algarrobo „kilátóból” nyílik talán a legjobb lehetőség a vonuló madarak megfigyelésére, és Gibraltár tájképileg is komoly élményt jelent. Tarifában is megálltunk egy kis „seawatcholásra”, ahol mediterrán és baleári vészmadarakat sikerült leszednünk. Madarászat közben három lány odajött hozzánk aziránt érdeklődve, hogy honnan láthatnák Afrikát. Némi fanyar humorral megspékelve közöltük velük, hogy nincs más teendő mint előre nézni. Sajnos Andalúziában az ilyenkor nagyon száraz időjárás helyett másfél napos esős időt kaptunk, csak pár óránk volt arra, hogy keselyűket figyeljünk, így a karvalykeselyűről le is maradtunk. Dani elmélete, hogy őt nem csipázza az Atlanti-óceán, de ezt akkor is a szerencsétlen véletlennek tulajdonítottuk.
Elindulásunk előtt folyamatosan böngésztük a „spanyolok birding.hu-ját” a Reservoir birds oldalt. Több hete Cadiz mellett egy sólepárlón láttak rózsás cséreket, amit szerettünk volna mi is beszedni. Az infók alapján meg is találtuk a helyet, de itt is némi ellenállásba ütköztünk a bejutás tekintetében. Végül is másnap a helyi madarász segítségével sikerült nagy nehezen belépési engedélyhez jutnunk. Az esti órákban több száz szerkő és küszvágó csér mellett szerecsen- és korallsirályokat láttunk. A madarak 20-30 méterre bevártak, nagyon szelídek voltak. Sajnos a rózsás csérrel nem jártunk sikerrel. Rafael García, a helyi madarász elmondása szerint ez a terület egy fontos állomás az Írországban költő példányok útján, legalábbis a gyűrűk tanúsága (a legutóbbi példányon két fémgyűrű is volt) szerint. A terület partimadárban (pl. fenyérfutó, kőforgató) is nagyon izgalmas, de flamingókban sem volt hiány.

Aldeaquemada
Tarifából több mint 700 km-es út várt ránk Madridig, amit két részletben abszolváltunk. Egy rövid megállásra maradt időnk félúton. Aldeaquemada egy bokros, erdőfoltokkal tarkított dombvidék, ahol bejött a zöld küllő sharpei alfaja és a bonelli füzike is.

Madridba érve elköszöntünk Danitól és Tenerifére vettünk az irányt.

Tenerife
Három napot töltöttünk a szigeten, ami alatt sikerült minden fajt begyűjtenünk. Kis szerencsével és helyismerettel egy nap alatt mindent össze lehet szedni.
Korábbi útibeszámolók pontosan leírták a területek megközelítését, ezért itt csak néhány praktikus információt közlünk. Az 1994-es kiadású Tony Clarke & David Collins: A Birdwatchers\& Guide to the Canary Islands még most is jól használható, a helyeket ez alapján találtuk meg, ezért csak az ebben nem szereplő infókat szerepeltetjük a beszámolóban.

Mirador de La Grimona N 28.39283 W 16.60885
Los Realejos felől elhagyva a két alagutat kis tábla jelzi „La Grimonát”. Itt a hegyoldalba feltekintve csenevész kis erdőfolt látható. Ahogy többeknek, nekünk is 10 percen belül átrepült egy szürkefarkú babérgalamb, majd kicsivel később egy szépen ki is ült. Nagyobb szerencsével szürkefejű is előkerülhet itt, de nem annyira jellemző erre a részre. Mindenhol szóltak a kanári füzikék, a kilátó mellett pedig sok atlanti óriásgyíkot sikerült megfigyelni.

Barranco de Ruiz N 28.391401 W 16.626317
1,5 km-re San Juan de Rambla felé található, jól kitáblázott pihenő és sütögető hely. Az út óceán felőli oldalán is lehet parkolni, de be lehet hajtani a pihenőparkba. Ha szemben állunk a völggyel (barranco) jobb kéz felől van egy stand illetve WC-k, ezek mellett indul egy gyalogösvény a hegyoldalban. Ez többé-kevésbé ki van építve, ami annyit jelent, hogy néhol van korlát. Mi 9-kor mentünk fel, kb. 20-25 perc séta szükséges az erősen emelkedő úton. Egyébként a helyi sportosabb arcok ide járnak futni. Itt addig kell menni, amíg teleszkóppal jól átnézhető távolságba nem kerülnek a babérerdő foltok. Pár perc leforgása alatt sikerült kiülve látnunk szürkefejű babérgalambot, illetve egy átrepülő szürkefarkút. A szemközti sziklafalon ücsörgött egy öreg sivatagi sólyom. Szintén a másik sziklafalon szaladgáltak a barnanyakú szirtifoglyok. Jellegzetes „brekegő” hangjuk elárulja jelenlétüket. A kanári és a kanári füzike is gyakori volt. A beszámolók és tapasztalataink alapján ezen a két helyen érdemes leginkább a galambokat keresni, mert megfelelő az élőhely és a ködős időjárás sem jellemző, szemben Erjosszal.

Erjos
Szép babérerdők találhatóak itt, elsősorban tájképi értéke miatt érdemes meglátogatni. Erjos település déli végénél (N 28.32572 W 16.80713, itt nincs buszmegálló!) a rádióadó tornyok felé vezet le egy földút, ami személygépkocsival jól járható. Egy lekopott tábla is látható a lehajtónál. Egészen a tornyokig be lehet hajtani, de onnan tovább nem szabad menni autóval. Több alkalommal találkoztunk ottani „erdészekkel”, így esélyes, hogy a szabályszegőket elcsípik. A toronytól tovább sétálva 50 méter után lehet legjobban átnézni a völgyet. Itt elég kevés a babérfa, de rendszeresen látják a szürkefejű babérgalambokat átrepülve. Nem igazán érdemes a sziklás részre kisétálni, mert jóval kisebb terület látható be. Erjos azért nem a legjobb hely a fajra, mert sajnos a szigetet elérő felhőket itt megfogják a hegyek, ilyenkor a látóhatár néhány 10 méterre csökken, és ez a jelenség elég sűrűn jelentkezik. Tovább sétálva az erdőbe többször ugrottak le galambok a fákról, de a sűrű erdőből nem sok esély van látni őket. 500 méter séta után van egy kis kinyúló szikla, ahova ki lehet menni. Itt szürkefarkú babérgalambot sikerült látnunk.

Erjosi tavak N28.318775 W 16.80891
Délre tovább haladva jobb oldalon néhány kis tavat találunk. A buszmegálló környékén van a lehajtó (N28.32414, W 16.80763). Szárcsákat, vízityúkokat láttunk, illetve az itt nem túl gyakran megjelenő kanalas réce egy tojó példányát. Szintén itt került először szem elé egy fiatal sivatagi sólyom, ami keltett némi riadalmat a tó környékén. Különös figyelmet fordítottunk az alfajokra, itt a kenderike helyi verzióját láttuk, míg a GSM toronynál a karvaly granti alfaját. Katona Istvánék beszámolójukban említették, hogy itt esély van amerikai récefajokra, de nekünk meg kellett elégednünk egy cayuga tőkéssel.

Las Lajas N 28.19144 W 16.66537
Vilaflortól északra található kis park. Népszerű turistacélpont, hétvégén sokan jönnek ki pihenni. A kék pinty keresését ilyenkor némileg színesíti a bömbölő zene. Gyakori faj itt a kanári, a sárgafejű királyka teneriffae alfaja és a nagy fakopáncs helyi verziója. Az itatót kell keresni, ami a hely központjától kicsit kifele van egy kis épület mellett (N 28.18926 W 16.66571).

Boca De Tauce
A TF 21-es út mentén több megállóhely található, ahonnan szép kilátás nyílik a Teidére. Itt láttunk először kanári pityert (N28.21130 W16.63516).

Punto Teno
Saját felelősségre megközelíthető terület, az út kivilágítatlan alagutakon és veszélyes kőomlásokkal szegélyezett úton halad, amire többnyelvű táblák hívják fel a figyelmet. Ennek ellenére elég sok ember napozott, fürdött itt. Kanári pityeren és mediterrán vészmadáron kívül semmi érdemlegeset nem láttunk.

La Caleta
Garachico melletti kis település. A falut nyugat felé elhagyva földúton autóztunk tovább a tengerparton, majd leültünk seawatcholni. A száraz növényekkel tarkított homokos területen mindössze kanári pityerrel találkoztunk, de a tengeren már sokkal több sikerrel jártunk. Távoli atlanti és makronéziai vészmadarak mellett folyamatosan láttunk (min. 50 példány) nagy vészmadarakat, egész közel a parthoz.

Tenerife – Gran Canaria komp
19:30-kor indultunk a 2 és fél órás útra. Egy órát tudtunk még a hajóról madarászni. Az Atlanti-óceánra jellemző, hogy erősen hullámzik, és rendesen dobálta is a hatalmas hajót, de ennek ellenére kézi távcsővel és teleszkóppal is tudtunk dolgozni. Tenerifétől kb. 20 percre sikerült látnunk a hajóhoz közel szalagos szerecsenhojszát, makronéziai vészmadarat, kicsit távolabb több atlanti vészmadarat. Mindenfelé a tengeren gyakori volt a mediterrán vészmadár. Sötétedéskor a hajó mellett sikerült még egy madeirai viharfecskét is látnunk.
A kompok egyébként igazi luxushajók, mozgólépcsővel, medencével, poolbarral. Az árfekvés nem annyira kedvező az étteremben.
Aki kompon madarászik, számoljon azzal, hogy kap némi sós permetet és óvatosan helyezze el a teleszkópját a hajó jelentős billegése miatt. A többi utas vagy a hajó végében található medencénél tartózkodik vagy az étteremben, így nyugodtan lehet madarászni a hajó két oldalán. Sok esetben jobb kint tartózkodni, mert a légkondi a belső térben maximumon pörög. Ami még pozitívum, hogy van a hajókon wifi.

Gran Canaria – Furteventura komp
7:10-kor indultunk és 10-re érkeztünk Morro Jable (Jandia) kikötőjébe. Mediterrán vészmadáron és szerecsenhojszán kívül nem láttunk más tengeri madarat sajnos, de egy cápa, és rengeteg, a hajótól „megugró” repülőhal kárpótolt minket. Utóbbiból két fajt is sikerült látni, ezres nagyságrendben.

Fuerteventura
Két és fél napunk volt a szigeten, ami bőven elégnek bizonyult, még a strandolás is belefért Pozo Negronál és El Cotillonál. A galléros túzok megfigyelése okozhat némi gondot, ezért érdemes legalább ennyi időt hagyni rá, mert nagy területeken oszlanak el. Legtöbb esetben repülő madarakat szoktak észrevenni, lévén elég jó a mimikrije és nem is túl nagy termetű.

Costa Calma
A riportokban jelzett területre érve lementünk a kicsit zsúfolt tengerpartra egy kis lagúnához. Az első két dolog amit észrevettünk egy berber csíkosmókus (betelepített faj) és egy guruló járókeretes nudista volt. Említették Istvánék is, hogy errefelé van bőven nudista, de nem feltétlenül erre a szakágukra számítottunk. A fövenyen sok partimadár mozgott, amiket igyekeztünk minél jobban megközelíteni, ám utunkat egy újabb aranykorban levő úriember keresztezte, akinek szintén nem volt pénze fürdőnadrágra. Kis godákat, sarki, sarlós és havasi partfutót, parti és széki liléket és a sárga billegető ibericus alfaját sikerült megfigyelnünk egész közelről.

Las Salinas
A területet, illetve a sólepárlót nem sikerült megtalálnunk. Útközben nagyobb sirálycsapatokat láttunk, érdekesebb fajként a világos hátú heringsirály került elő.
Útközben Las Salinastól délre belefutottunk a FV-2-es főút szélén egy 6 fős futómadár csapatba (N28.30504 W13.96858).

Embalse de Los Molinos (N28.512629 W 14.031600)
Los Molinos irányába haladva Colonia García Escámeznél kell letérni. A kecskefarmnál kell befordulni, majd 2,5 km-t kell autózni a víztározóhoz. Útközben láttunk több kanári csukot, búbos bankát, egy kis romnál (N28.51903 W14.03299) pedig 5 trombitás sivatagipintyet. 19 óra magasságában egyszer csak Attila felkiáltott, hogy ott repül a galléros túzok. Tőlünk kb. 100 méterre haladt el, majd nem túl messze le is szállt. Sajnos a madárnak van egy nem madarászbarát tulajdonsága, mégpedig, hogy nagyon gyorsan tud elfelé futni. Ennek ellenére sikerült jól megfigyelni, bár az erős légremegés is ellenünk dolgozott. A túzok szép lassan eltűnt a távolban, amikor hirtelen egy újabb madár bukkant fel, amit szintén reptében, majd a földön is sikerült látni. A tározón 70 vörös ásólúd mellett szárcsákat, billegető és erdei cankót láttunk. A parton kanári pityerek rohangáltak, és jó közelről lehetett videózni berber csíkosmókust. Még a víztározó előtt a főút mentén többször is megálltunk, ugyanis a bokrosokban és az út menti kerítéseken figyelemre méltó mennyiségű fitiszfüzikét, kormos és szürke légykapót lehetett megfigyelni. Valószínűleg egy nagyobb csapat eshetett be a szigetre. Másnapra már csak néhány fitiszfüzike maradt a tömegből mutatóba. Következő nap a túzokok újbóli felbukkanásának reményében ismét kilátogattunk a területre, de nem jártunk sikerrel.

Las Penitas (Vega de Rio Palmas)
(Pontos helyleírás: Nick Littlewood: Fuerteventura 2010 Dec.)
Egyik fő célunk az afrikai kék cinege degener alfajának megfigyelése volt, amit a beszámolóban említett hídnál sikerült is könnyen abszolválni. A hídtól a patak mentén kell elindulni és rátérni egy ösvényre, ami elvezet a víztározóhoz. A tó csurig volt vízzel, de csak szárcsákat hallottunk. Első alkalommal itt sikerült látnunk a dögkeselyű junioniae alfaját. Elég kevés állatot tartanak a szigeten, ezzel arányosan keselyűből sincs sok.

Catalina Garcia
(Pontos helyleírás: Nick Littlewood: Fuerteventura 2010 Dec.)
Egy kis „lagúna” gyakoribb partimadárfajokkal. Érdekességként itt került elő a bíbic és a pajzsoscankó. Vörös ásóludat is szép számmal láttunk és a túra egyetlen üstökösgémjét is itt vette észre Attila.

Pozo Negro
Gyakorlatilag strandolással és kajálással múlattuk itt az időt. Kellemes hely, alig volt pár ember, két óra alatt csak sárgalábú sirályt láttunk. Pár éve itt láttak vöröscsőrű trópusimadarat.

Antiqua – Triquivijate
A fő és mellékutakon autózgattunk, hátha belefutunk pár még nem látott fontosabb fajba. A könyv által jelzett kisebb tavakat is felkerestük, ahol nagy számban láttunk inni igyekvő csíkos szikipacsirtákat (N28.45244 W13.96216) és vörös foglyokat (N28.46348 W13.95957). A víztest közelében mozgott több kanári csuk és jó néhány sivatagi őrgébics. Ellátogattunk a Puerto del Rosariohóz közeli szeméttelepre is, ahol egerészölyvek, hollók, és sárgalábú sirályok mellett egy újabb dögkeselyűt sikerült látni.

La Oliva
A sziget északi felén található élőhely, itt van a túzokvédelmi központ is. A LIFE projekt elsődlegesen területeket vásárolt, amiket körbekerítettek. Hubarát nem láttunk, de két násztáncoló futómadarat és 6 feketehasú pusztaityúkot (N28.62604 W13.94704) bekarcoltunk a listába. Dél felől az FV10-es útról kell letérni La Oliva település északi határa után balra (N 28.62324, W 13.94230). Jó minőségű földúton haladva a főúttal párhuzamosan autóztunk, majd a túzok központot érintve visszajutottunk az FV10-esre.

El Cotillo
Mivel minden célként kitűzött fajt sikerült látnunk viszonylag gyorsan, maradt fél napunk a Lanzarotéra induló komp indulásáig. Ezt az időt Corralejotól nem messze, az El Cotillo melletti világítótoronynál töltöttük el seawatcholással és strandolással (N 28.71535 W 14.01363). Nagy élményt jelentett 4 öreg szélesfarkú halfarkas megfigyelése, a megszokott mediterrán vészmadarak mellett. Strandolás közben a parton egy kis goda táplálkozott az emberek között.

Furteventura – Lanzarote komp
Mindössze 35 perc a hajóút Corralejo és Playa Blanca között, így nem is számítottunk madárdömpingre, néhány mediterrán vészmadár jött csak be.

Lanzarote
Eredetileg nem szerepelt a tervünkben a sziget meglátogatása, de a spanyol madarászok által szervezett pelagic túra miatt mégis beillesztettük a programba. Önmagában a sziget nem tud többet, mint Fuerteventura. Itt is él egy állománya a galléros túzoknak, lehet találkozni futómadarakkal, és érdekességképpen van adata már a kanári csuknak is, ami az eddigi ismeretek alapján csak Fuerteventurán él.
A szigeten mindösszesen fél óra madarászásra jutott idő. A hajóúton javasolták, hogy menjünk el a Tías mellett golfpályára, ahol két nagyon bizalmas cankópartfutót lehet látni. Fél órára be is engedtek minket, hogy közelről is meg tudjuk figyelni a két amerikai vendéget. Kanári pityereket, búbos bankát láttunk még, illetve a szigeteken csak itt találkoztunk füsti fecskével.

Pelagic, azaz nyílt tengeri hajózás
Túránk legizgalmasabb, egyben záró része volt a spanyol madarászok által szervezet non-profit pelagic. Mivel 27 fő jelentkezett, így 100 Euróból megúsztuk a reggel 6-tól este 9-ig tartó hajóutat. Még a túra előtt sokat leveleztem Daniel Lopez Velascoval, aki a komp utak tervezésében segített és eközben merült fel, hogy csatlakozhatnánk a pelagichoz, hiszen akár 50 fő is elfér a La Graciosa nevű hajón. Fő céljuk a fehérarcú viharfecske megfigyelése volt, de komolyabb titkos vágyaik is voltak. Az Istvánék által említett tenerifei hobbitcompany-t már a tervezési fázis elején elvetettük, a weboldaluk is alátámasztotta a korábbi tapasztalatokat, azaz igencsak amatőrök és ráadásul drágák is.
Reggel 5:45-re kellett a sziget északi kikötőjébe, Orzolába érnünk. Mi voltunk az elsők, de szép lassan megérkeztek spanyol barátaink is hosszú tömött sorokban. Célpontunk a mintegy 60 tengeri mérföld távolságra levő (4,5 óra) vulkanikus eredetű Banco de la Concepción volt, ahol a víz mélysége csak kb. 100-150 méter, így több a hal és egyben a madarak számára a táplálék is. Most először szervezték ezt a túrát ilyen formában, így egy igazi felfedező expedícióba csöppentünk. A hajóút első óráját beszélgetéssel töltöttük, lévén sötét volt. Nem lehet azt mondani, hogy könnyen kezdődött a dolog, ugyanis igencsak nagy hullámokkal küzdött a hajó, de szerencsére szép lassan megszokta mindezt a gyomrunk. Arra gyorsan rájöttünk, hogy a spanyol madarász elit utazik velünk, és ez nap az egyik legfontosabb madarász esemény számukra ebben az évben. Ahogy világosodott elkezdtek jönni a mediterrán vészmadarak, illetve egy palackorrú delfin bukkant fel a hajó közelében. Mint kiderült tengeri emlős specialista is van a hajón, aki közben már látott pár fajt, igaz jó messze. Már 2,5 órája utaztunk, amikor a brigád össznépi kajálásba kezdett. Ahogy általában a spanyolokra jellemző, mindezt nem halkan tették, viszont kiváló volt a hangulat. Kb. húszan ültünk a szélvédett üléseken, amikor Daniel és még páran kiszúrtak a hajó mellett közvetlenül egy furcsa viharfecskét. Hirtelen mindenki felugrott és odarohant a hajó jobb oldalára, kitört a pánik, hogy egy fehérarcú viharfecske lehet a madár, majd hirtelen már azt üvöltözték, hogy itt valami másról van szó. Attilával nem volt könnyű dolgunk, csupán a 25 km/h-val vágtázó hajó billegő mozgásával és 20 izgatott spanyol madarász hadával megküzdve próbáltuk mi is megfigyelni a madarat, ami sikerült is pár másodperc erejéig. Az izgatottság csak fokozódott, hogy mindenki látta-e madarat és tényleg az-e amire a többség gondolt. A viharfecske sajnos csak fél percig volt látható, senkinek sem jutott belőle túl sok, de az is nagy ajándék volt. A végső extázis akkor jött el, amikor Miguel Rouco megmutatta a madárról készített fotóját. Na ekkor egy kisebb üvöltözéses, sikítozásos karnevál kezdődött, miközben a következőket lehetett hallani folyamatosan: „Black-bellied Storm Petrel, 2nd for WP, 1st for Spain”. Szóval a tervük gyorsan bejött, valami nagyon ritka madár került elő a hajózáson, a feketehasú fregattfecske, amelyet idén augusztusban figyeltek meg először a Nyugat-Palearktiszban, mégpedig Madeirán. A hajót gyorsan megállították, és némi chummingolás (etetés) következett, de a madár nem jött vissza. Nekünk persze így is maradt látnivaló bőven. Bejött 1-1 Wilson-, illetve madeirai viharfecske és néhány nagy vészmadár pár méterre a hajótól. Fél óra várakozás után továbbindultunk. Útközben nem sok madárral találkoztunk, nehéz is volt elképzelni, hogy itt valami „tengeri hotspot” fog jönni. Azért a szerecsenhojszák és az atlanti vészmadarak színesítették ezt a szakaszt. Közeledve a területhez már lehetett látni, hogy százával mozognak a mediterrán vészmadarak, így gyorsan bevetették a madaraknak hozott „finomságokat”. Ezek után nem volt más dolgunk, csak várni. Pár perc múlva megjelentek újra a nagy vészmadarak, majd egyre több madeirai viharfecske került elő, mígnem a túra nagy sztárja a fehérarcú viharfecske is felbukkant, nagyon közel hozzánk. A hajótól 20-30 méterre ugrált a vízen, folyamatosan táplálkozott, szinte el sem akart menni. Fél óra után egy rövid időre eltűnt, majd visszatért, sőt még egy példány is csatlakozott hozzá. Ekkor már kb. 15 madeirai viharfecske is a hajó körül táplálkozott. Kb. 15 nagy vészmadár is szórakoztatott minket, egy példány kb. 10 méterre a hajótól pihent a vízen. Eközben folyamatosan jöttek-mentek a nyílfarkú halfarkasok és a szalagos szerecsenhojszák is. Mondanom sem kell csattogtak is a fényképezőgépek egyfolytában. Ekkor már jóval kisebb hullámokkal kellett megküzdeni és a hajó is kevésbé mozgott. További viharfecskék is érkeztek, de most 2 Wilson mellé jött egy európai viharfecske is, ami szintén új faj volt nekünk. 1,5 óra madarászás után szép lassan elindultunk visszafelé. Mivel amit akartunk láttuk, több idő maradt a tengeri emlősökre koncentrálni. Sikerült is látnunk több érdekes fajt, pl cuvier-féle csőröscetet, óriás ámbráscetet és déli csukabálnát. Több alkalommal sikerült találkozni álcserepes teknőssel is. Kb. félúton egy újabb bónusz faj jött be, a szürke vészmadár. Állítólag ilyenkor gyakori, mégis csak két példány került szem elé. Közeledve Orzolához több nyíl- és szélesfarkú halfarkas húzott el felettünk, és végső bónusznak átrepült egy eleonóra-sólyom is. Ahogy visszatért a térerő már mentek is az infók a hotline-okra. Még meg sem érkeztünk a partra már kaptam az sms-t Bodor Gábortól, hogy feketehasú fregattfecskét láttak Lanzaroténál. Válaszom csak annyi volt: ott voltunk. :-) A viszontválaszt inkább nem idézem. :-) Naplementekor megérkeztünk és megköszöntük a lehetőséget Danielnek, aki csak annyit mondott, hogy ez volt élete egyik legjobb madarásznapja. Mint kiderült, végül sikerült leszervezniük, hogy másnap megismétlik ugyanezt a túrát. Sajnos ezen mi már nem tudtunk részt venni. Az a nap is elég jól sikerült nekik, ugyanis 3 délsarki halfarkas jött be az etetésre, amelynek ez volt az első jól dokumentált adata a WP-ben a korábbi bizonytalanabb megfigyelések mellett.


Érdekesebb fajok:
Barnanyakú szirtifogoly: Gran Canarián kívül minden szigeten fészkel. Tenerifén és Fuerteventurán is gyakori, Barranco De Ruizban láttunk egy kis csapatot, illetve Triquivijate közelében egy kis tóhoz min. 30 példány jött inni.

Vörös fogoly: Gyakori faj Spanyolországban. Cadiz mellett a sólerpárlókon, illetve Santa Marta de Magasca közelében is láttuk őket.

Vörös ásólúd: Fuerteventurán, Embalse de Los Molinos mellett 70 példány, míg Catalina Garcíánál 10 példány volt megfigyelhető. 1994-ben volt az első adata az utóbbi helyről, azóta elszaporodott és rendszeres költőfajjá vált. Gran Canarián is volt már előfordulása.

Mediterrán vészmadár: A leggyakoribb tengeri madár a régióban. Tarifánál és a szigetvilágban sok helyen találkoztunk vele.

Szürke vészmadár: Rendszeres vendég a Makronéziai szigetvilágban augusztus és szeptember hónapokban, de tavasszal is megjelenik. Két példányt láttunk a pelagicon.

Nagy vészmadár: Kis számban rendszeres vendég. Tenerifén (La Caleta) kb. 50, a hajózáson 20 példányt láttunk.

Atlanti vészmadár: 3-400 pár költ a szigeteken. Augusztus végétől egyre több vonuló madár jelenik meg. Tenerifén a partról és a kompról is láttuk kis számban, illetve a pelagicon 4 példány jött be.

Baleári vészmadár: Tarifánál láttunk 2 példányt a partról. Kanárin nagyon ritka.

Makronéziai vészmadár: 400 párra becsülik (1994-es adat) tenerifei állományát. A partról láttunk néhány példányt a La Caleta melletti sziklákról, illetve további 5 példány jött be a Tenerife-Gran Canaria kompról.

Szalagos szerecsenhojsza: Kb. 1000 pár költ Kanárin, ennek jelentős része Tenerifén. Mindkét kompról láttuk 5-10 példányát, illetve a pelagicon kb 50-et.

Wilson-viharfecske: Rendszeres átvonuló faj. 5 példányt láttunk a hajózáson.

Viharfecske: Átvonuló faj, de költési adata is van a Kanáriról. 2 példányt figyeltünk meg a hajózáson.

Madeirai viharfecske: 300 páros állománya van a szigeteken. Egy példányt láttunk a Tenerife-Gran Canaria kompról, illetve 20 példányt a pelagicon.

Fehérarcú viharfecske: kis számban költ a Kanári-szigeteken, nagy állománya van a Portugáliához tartozó Selvagens szigeteken. 2 példányt láttunk a hajózáson. Az utóbbi években több kompjáraton megfigyelték, státusza még bizonytalan.

Feketehasú fregattfecske: A déli féltekén élő faj, szubantarktikus szigeteken költ. Ez volt a faj 2. előfordulása a Nyugat-Palearktiszban.

Rózsás flamingó: Nagy számban figyeltük meg a Cadiz környéki lagúnákban és a sólepárlón (Salina de la Tapa)

Fekete gólya: Monfragüeben költő faj, Castillo felett láttuk 2 példányát.

Kuhi: Cadiz és Tarifa között láttuk a főút mellett.

Dögkeselyű: Monfragüe környékén gyakori, Tarifánál is megfigyeltük. Junionae alfaját több alkalommal láttuk Fuerteventurán (Las Penitas, Puerto del Rosario szeméttelepe Triquivijate irányában)

Fakókeselyű: Százas nagyságrendben megfigyelhető Monfragüe-ben, Trujillo környékén és Tarifánál. Madrid környékén is lehet velük találkozni. Tarifánál időnként 500 keselyű is összeverődik.

Barátkeselyű: Kis számban, de mindenhol látható Monfragüe és Trujillo környékén.

Ibériai sas: Monfragüeben láttuk, Tietarnál. Egy öreg madár mozgott nem messze a kilátótól, a folyó felett. 2-3 pár költ a környéken. Castillo környéke is jó, de mi ott nem találtuk.

Szirti sas: Castillo de Monfragüe felett láttunk egy fiatal példányt. A közelben költ 1 pár.

Héjasas: Csak egy alkalommal láttuk Monfragüeben.

Törpesas: Dél-Spanyolországban gyakori, Tarifánál, Monfragüeban és útközben is sokszor láttuk.

Sivatagi sólyom: Tenerifén láttuk kétszer: Barranco de Ruiznál egy öreg madarat a fészkénél, illetve egy fiatalt az erjosi tavaknál.

Eleonóra-sólyom: Lanzarotétól északra levő kisebb szigeteken költ. Mi Orzolához közel láttuk a hajóról.

Túzok: Caceres és Trujillo környékén ezer példány él, több helyen láttuk kisebb csapatait.

Reznek: Caceres és Trujillo környékén kétezer példány él. Ősszel nem könnyű megfigyelni őket, jól elrejtőznek a növényzetben. Belén falutól 5 km-re keletre láttunk egy 6-os csapatot.

Galléros túzok: 6-700 példány él Furteventurán, Lanzarotén és a közeli La Graciosa szigeten. A SEO/BirdLife Spain LIFE program keretében igyekszik megvédeni a fuerteventurae alfajhoz tartozó populációt. Ellenben Marokkóval, itt biztosan nem visszatelepített egyedekről van szó. 2 példányt láttunk Embalse de Los Molinosnál.

Futómadár: Fuerteventurán és Lanzarotén gyakori, de megfigyelésükhöz kell némi szerencse. Egy 6-os csapatot láttunk Antiquánál, illetve két példányt La Oliva mellett. Ez utóbbiak násztáncoltak is.

Korallsirály: Kis számban láttuk a Cadiz melletti sólepárlókon.

Sarki csér: 2 példányt sikerült látni a hajózáson.

Szélesfarkú halfarkas: El Cotillo-nál láttunk szép öreg madarakat, illetve a pelagicon került elő egy példány.

Nyílfarkú halfarkas: A pelagicon láttunk kb. 5 példányt, öreget és fiatalt egyaránt.

Szirti galamb: Las Penitasnál láttunk vad egyedeket, sok helyütt kérdéses, hogy domesztikált vagy vad példányok élnek-e.

Szürkefejű babérgalamb: Erjos mellett reptében, Barranco De Ruiznál kiülve is láttuk. 2000 példány él Tenerifén. Többek elmondása szerint nem Tenerife a legjobb hely rá, de némi erőfeszítéssel meg lehet találni. Logisztikai szempontból legkönnyebben Barranco De Ruiznál látható.

Szürkefarkú babérgalamb: Elvileg a ritkább babérgalamb, de La Grimonánál könnyű. Erjosnál és Barranco de Ruizban is láttuk.

Egyszínű sarlósfecske: gyakori költőfaj a szigeteken, az állomány egy része ismeretlen helyre vonul telelni, de nagy részük marad a szigeteken, azonban ilyenkor kicsit nehezebb őket megfigyelni. Tenerifén nagyon gyakori faj, sokszor láttuk, Fuerteventurán mindössze Puerto Del Rosario külterületén futottunk bele, Lanzarotén egyszer láttuk.

Kaffer sarlósfecske: Május és október között figyelhető meg Dél-Spanyolországban. A legjobb hely a Castillo de Monfragüe. Az esti órákban 2 egyedet láttunk, de a déli, délutáni órákban nem mozgott a területen.

Kékszarka: Monfragüeben és általában Extremadurában gyakori. Sokfelé láttuk olykor nagy csapatokban. Elég hangosak, könnyű őket kiszúrni. Már leválasztották a Kínában élő fajról.

Afrikai kék cinege: A Kanári-szigeteken több alfaja él. Fuerteventurán sikerült az ssp. degenert is látni Las Penitasnál (Vega de Rio Palmas).

Kalandrapacsirta: Santa Marta de Magasca közelében nagy számban figyeltük meg.

Csíkos szikipacsirta: Teneriféről valószínűleg kipusztult, de gyakori még Gran Canarián, Lanzarotén és Fuerteventurán. Triquivijate mellett láttuk, nagy csapatokban jöttek inni a kisebb tavakra.

Ibériai füzike: Fuertventurán, nem messze Los Molinostól láttuk egy füzikecsapatban.

Kanári füzike: Tenerifén nagyon gyakori, mindenfelé énekeltek. Fuerteventurán egyet sem láttunk.

Bonelli füzike: Aldeaquemada mellett láttunk egy példányt és nem messze Los Molinostól is láttuk a vonuló fitiszek között.

Bujkáló poszáta: Cazallában és az Ojen völgyben láttunk 1-1 példányt.

Törpeposzáta: Orbitalis alfaja gyakori a Kanári-szigeteken. Fuerteventurán láttuk több alkalommal (Costa Calma, Triquivijate).

Bajszos poszáta: Monfragüeben és Tarifa környékén is láttuk.

Kucsmás poszáta: Gyakori Dél-Spanyolországban, de láttuk Tenerifén és Furteventurán is.

Egyszínű seregély: Gyakori Dél-Spanyolországban, telelni viszont seregélyek is jönnek, amiből egy példányt sikerült is megfigyelni.

Kanári csuk: Fuerteventura endemikus faja (kb. 1000 pár), de megfigyelték Lanzarote déli részén is. Sok helyen találkoztunk főleg fiatalokkal, de néhány öreg madár is előkerült.

Kanári pityer: Gyakori faj. Fontos megjegyezni, hogy Tenerifén alapvetően két élőhelytípuson fordul elő: a Teidén és a környező sziklás területeken, illetve a tengerparton (pl. Punto Teno, La Caleta). A többi területről hiányzik. Fuerteventurán és Lanzarotén valóban közönséges faj.

Erdei pinty: Canariensis alfaja elvileg gyakori a szigeteken, mi csak Erjos mellett láttuk.

Kék pinty: Tenerifén a Teide tűlevelű erdőiben él, néha babérerdőkben is előfordul. Gran Canarián élő polatzeki alfaját a kipusztulás fenyegeti. Legkönnyebben Las Lajasban látható. A fenyőkön énekeltek, az itatóhoz is lejártak.

Kanári: Tenerifén nagyon gyakori faj.

Megfigyelt lepkefajok:
Pyronia cecilia - ökörszemlepke faj (Monfragüe)
Coenonympha pamphilus - kis szénalepke (Monfragüe)
Celastrina argiolus – bengeboglárka (Monfragüe)
Lycaena phlaeas - kis tűzlepke (Monfragüe)
Brintesia circe - fehéröves szemeslepke (Monfragüe)
Charaxes jasius – tigrislepke (Monfragüe)
Argynnis pandora - zöldes gyöngyházlepke (Monfragüe,Erjos)
Maniola jurtina - nagy ökörszemlepke (Monfragüe, Erjos)
Cyclyrius webbianus – kanári boglárka (Tenerife)
Pieris rapae – répalepke (Erjos)
Pararge xiphioides – kanári szemeslepke (Erjos)
Hipparchia wyssii – kanári barna szemeslepke (Las Lajas)
Colias croceus - sáfrányszínű kéneslepke (Tenerife, Fuerteventura)
Lampides boeticus - Farkos boglárka (Erjos)
Danaus plexippus - pompás királylepke (Las Penitas)

Megfigyelt szitakötőfajok:
Lestes viridis - zöld rabló, Monfragüe
Anax imperator - óriás szitakötő Monfragüe, Erjos, Las Penitas
Anax parthenope - tavi szitakötő, Triquivijate
Cordulegaster boltonii - sárgasávos hegyiszitakötõ, Tarifa
Orthetrum cancellatum - vízipásztor, Monfragüe
Orthetrum chrysostigma, Las Penitas
Sympetrum fonscolombii - atkás szitakötő, Erjos, Tarifa
Crocothemis erythraea - déli szitakötő, Las Penitas
Trithemis annulata, Monfragüe
Brachythemis leucosticta, Tarifa (La Janda)
Diplacodes lefebvrii, Tarifa (La Janda) SA
Ischnura saharensis, Las Penitas

A megfigyelt hüllőfajok:
Caretta caretta – ál-cserepesteknős, Lanzarote pelagic
Mauremys leprosa – spanyol víziteknős, Monfragüe
Psammodromus algirus - közönséges bordásgyík, Monfragüe (Castillo)
Gallotia galloti - tenerifei óriásgyík, La Grimona, Teide
Gallotia atlantica - atlanti óriásgyík, Fuerteventura

A megfigyelt emlősfajok:
Ziphius cavirostris - cuvier-féle csőröscet, Lanzarote pelagic
Balaenoptera brydei - déli csukabálna, Lanzarote pelagic
Physeter macrocephalus - óriás ámbráscet, Lanzarote pelagic
Tursiops truncatus - palackorrú delfin, Lanzarote pelagic
Oryctolagus cuniculus – üregi nyúl, Monfragüe, betelepített a Kanári szigetekre!
Lepus granatensis – ibériai nyúl, Monfragüe
Atlantoxerus getulus - berber csíkosmókus, Fuerteventura (Costa Calma, Embalse de Los Molinos), betelepített!
Cervus elaphus- szarvas, Monfragüe
Vulpes vulpes – vörös róka, Belén


Túra összefoglalás
Összesen 188 fajjal találkoztunk a túrán. 21 ragadozómadár és 12 tengerimadár fajt láttunk, ami európai szinten nagyon jónak mondható. A Nyugat-Palearktisz legtöbb endemikusa itt található, ezek könnyen megfigyelhetőek, továbbá lehetőség van tengeri hajózásra is, ami madarak mellett tengeri emlősök megfigyelésére is lehetőséget ad. Mindezt összekapcsolva Dél-Spanyolországgal nagyon szép fajszám érhető el őszi viszonylatban. A Gibraltári-szoroshoz madárvonulás megfigyelése céljából érdemes egyszer elmenni. A Boszporusz mellett csak itt van lehetőség 10 000 darázsölyv megfigyelésére egyetlen nap alatt. Tájképi szempontból is nagyon szép területeken jártunk, fantasztikus élmény volt látni a Teide vulkánt, illetve Gibraltár szikláit.

Köszönetnyilvánítás
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a túra szervezésében nyújtott segítségért Katona Istvánnak, Verseczki Nikinek, Vámosi Krisztiánnak, Pintér Balázsnak, Cser Szilárdnak és végül, de nem utolsó sorban Daniel López Velasconak.

Meglátogatott területek:
1 – útközben 1/a Dél-Spanyolország, 1/b Kanári szigetek
2 – Monfragüe (Santa Marta de Magasca, Tietar, Castillo, Belén)
3 – Caceres-Trujillo puszták
4 – Tarifa (Cazalla, Algerobo, La Janda, Bolonia)
5 – Cadiz (Salina de la Tapa)
6 – Aldeaquemada (Jaen province)
7 – Mirador de la Grimona
8 – Erjos
9 – Erjosi tavak
10– Teide (Las Lajas, Boca de Tauce)
11 – Punto Teno
12 – Barranco de Ruiz
13 – La Caleta (északon)
14 – Tenerife (Santa Cruz de Tenerife) – Gran Canaria
15 – Gran Canaria – Fuerteventura (Morro Jable) komp
16 – Costa Calma, La Pared
17 – Las Salinas
18 – Los Molinos
19 – Betancuria
20 – Las Penitas
21 – Catalina Garcia
22 – Pozo Negro
23 – Antigua - Triquivijate + szeméttelep
24 – La Oliva
25 – El Cotillo (világító torony)
26 – Fuerteventura (Corralejo) – Lanzarote (Playa Blanca) komp
27 – Orzola (Lanzarote) tengeri hajózás 60 tengeri mérföldre, Banco de la Concepción
28 – Golf pálya Tías közelében (Lanzarote)

Megfigyelt madárfajok:

1. barnanyakú szirtifogoly Alectoris barbara 12,23
2. vörös fogoly Alectoris rufa 2,5
3. vörös ásólúd Tadorna ferruginea 18
4. kendermagos réce Anas strepera 1/a
5. tőkés réce Anas platyrhynchos 1,2,3,4
6. kanalas réce Anas clypeata 1,9
7. barátréce Aythya ferina 1/a
8. mediterrán vészmadár Calonectris diomedea borealis 4,7,11,13,14,15,25,26,27
9. szürke vészmadár Puffinus griseus 27
10. nagy vészmadár Puffinus gravis 13,27
11. atlanti vészmadár Puffinus puffinus 13,14,15,27
12. baleári vészmadár Puffinus mauretanicus 4
13. makronéziai vészmadár Puffinus baroli baroli 13,14
14. szalagos szerecsenhojsza Bulweria bulwerii 14,15,27
15. Wilson-viharfecske Oceanites oceanicus 27
16. fehérarcú viharfecske Pelagodroma marina 27
17. viharfecske Hydrobates pelagicus 27
18. madeirai viharfecske Oceanodroma castro 14,27
19. feketehasú fregattfecske Fregetta tropica 27
20. kis vöcsök Tachybaptus ruficollis 1/a
21. búbos vöcsök Podiceps cristatus 1/a
22. rózsás flamingó Phoenicopterus roseus 5
23. fekete gólya Ciconia nigra 1/a,2
24. fehér gólya Ciconia ciconia 1/a,4
25. batla Plegadis falcinellus 4
26. üstökösgém Ardeola ralloides 21
27. pásztorgém Bubulcus ibis 1/a,b,23,4,5,6
28. szürke gém Ardea cinerea közönséges
29. kis kócsag Egretta garzetta 1/a,2,4,14,26
30. szula Morus bassanus 4
31. kárókatona Phalacrocorax carbo 2
32. halászsas Pandion haliaetus 4
33. darázsölyv Pernis apivorus 4
34. kuhi Elanus caeruleus 5
35. vörös kánya Milvus milvus 1/a,2
36. barna kánya Milvus migrans 1/a,4
37. dögkeselyű Neophron percnopterus junionae 1/a,2,4,20,23
38. fakó keselyű Gyps fulvus 1/a,2,4
39. barátkeselyű Aegypius monachus 1/a,2
40. kígyászölyv Circaetus gallicus 1/a,2,3,4
41. barna rétihéja Circus aeruginosus 1/a,2,3,4
42. hamvas rétihéja Circus pygargus 2,4
43. karvaly Accipiter nisus granti 4,8
44. egerészölyv Buteo buteo insularum 1/a,b,4,7,8,20
45. ibériai sas Aquila adalberti 2
46. szirti sas Aquila chrysaetos 2
47. héjasas Aquila fasciata 2
48. törpesas Aquila pennata 1/a,2,3,4
49. fehérkarmú vércse Falco naumanni 4
50. vörös vércse Falco tinnunculus canariensis 1-6,7-13,16-28
51. Eleonóra-sólyom Falco eleonorae 28
52. sivatagi sólyom Falco pelegrinoides 9,19,1/b(Pajara)
53. túzok Otis tarda 2,3
54. galléros túzok Chlamydotis undulata fuerteventurae 18
55. reznek Tetrax tetrax 2
56. vízityúk Gallinula chloropus 9,18,21,23
57. szárcsa Fulica atra 1/a,4,9,18,21,23
58. gólyatöcs Himantpous himantopus 1/a,2,3,5,21
59. gulipán Recurvirostra avosetta 5
60. bíbic Vanellus vanellus 1/a,2,3,21
61. ezüstlile Pluvialis squatarola 5
62. parti lile Charadrius hiaticula 4,5,16
63. kis lile Charadrius dubius 2,3,18,21
64. széki lile Charadrius alexandrius 4,5,16
65. nagy goda Limosa limosa 5 SA
66. kis goda Limosa lapponica 16,25
67. kis póling Numenius phaeopus 13,21,25
68. piroslábú cankó Tringa totanus 5
69. szürke cankó Tringa nebularia 1/a,5,21
70. erdei cankó Tringa ochropus 1/a,4,18,21
71. billegetőcankó Actitis hypoleucos 2,518,21
72. kőforgató Arenaria interpres 4,5,13
73. sarki partfutó Calidris canutus 16
74. fenyérfutó Calidris alba 5,16
75. apró partfutó Calidris minuta 4,5
76. sarlós partfutó Calidris ferruginea 5,16,21
77. havasi partfutó Calidris alpina 5,16
78. cankópartfutó Tryngites subruficollis 28
79. erdei szalonka Scolopax rusticola 8
80. futómadár Cursorius cursor 1/b,24
81. pajzsoscankó Philomachus pugnax 21
82. dankasirály Larus ridibundus 1/a,2,5
83. korallsirály Ichthyaetus audouinii 5
84. szerecsensirály Ichthyaetus melanocephalus 5
85. sárgalábú sirály Larus michahellis 3,4,7,9,11,13,14,15,16,18,25-28
86. világoshátú heringsirály Larus fuscus graelsii 5,16
87. lócsér Hydroprogne caspia 4
88. kenti csér Thalasseus sandvicensis 4,5,15,26
89. kis csér Sternula albifrons 5
90. küszvágó csér Sterna hirundo 5,27
91. sarki csér Sterna paradisaea 27
92. fehérszárnyú szerkő Chlidonias leucopterus 5
93. kormos szerkő Chlidonias niger 5, 27
94. szélesfarkú halfarkas Stercorarius pomarinus 26,27
95. ékfarkú halfarkas Stercorarius parasiticus 14,15,27
96. nyílfarkú halfarkas Stercorarius longicaudus 27
97. nyílfarkú pusztaityúk Pterocles alchata 2
98. feketehasú pusztaityúk Pterocles orientalis 2,24
99. szirti galamb Columba livia 20
100. örvös galamb Columba palumbus 1a.,2,3,4,5,6
101. szürkefejű babérgalamb Columba bollii 8,12
102. szürkefarkú babérgalamb Columba junoniae 7,8,12
103. vadgerle Streptopelia turtur 2,4,20
104. balkáni gerle Streptopelia decaocto közönséges
105. pettyes kakukk Clamator glandarius 2
106. kuvik Athene noctua 2
107. erdei fülesbagoly Asio otus Puerto de la Cruz belvárosa
108. havasi sarlósfecske Tachymarptis melba 2,4
109. sarlósfecske Apus apus 1/a,2,3,4
110. egyszínű sarlósfecske Apus unicolor 7,8,12, Puerto del Rosario
111. halvány sarlósfecske Apus pallidus 2,4
112. kaffer sarlósfecske Apus caffer 2
113. jégmadár Alcedo atthis 4
114. gyurgyalag Merops apiaster 1/a,2,3,4,5
115. búbos banka Upupa epops 1/a,2,4,18,20,28
116. nagy fakopáncs Dendrocopos major hispanius/canariensis 4 / 10
117. zöld küllő Picus viridis sharpei 6
118. sivatagi őrgébics Lanius meridionalis koenigi 2,3, 10,16-25, Lanzarote airport
119. vörösfejű gébics Lanius senator 1/a,2,3,4,16
120. szajkó Garrulus glandarius 2,4,6
121. kékszarka Cyanopica cooki 1/a,2,3,4,6
122. szarka Pica pica mauritanica 1/a,2,3,4,5,6
123. csóka Corvus monedula 1/a,2,3,4,6
124. holló Corvus corax 1/b,2,3,4,9,10,16,18,20,23
125. búbos cinege Lophophanes cristatus 4,6
126. széncinege Parus major 1/a,2
127. kékcinege Cyanistes caeruleus 1/a,2,3,4
128. afrikai kék cinege Cyanistes teneriffae teneriffae / degener 7,8 / 20
129. kalandrapacsirta Melanocorypha calandra 2,3
130. csíkos szikipacsirta Calandrella rufescens polatzeki 23
131. búbos pacsirta Galerida cristata 1/a,2,3,4,5,6
132. kövi pacsirta Galerida theklae 2
133. partifecske Riparia riparia 2,4,5
134. füsti fecske Hirundo rustica 1/a,2,3,4
135. szirti fecske Ptyonoprogne rupestris 2
136. molnárfecske Delcuhon urbicum 2,4,5
137. vörhenyes fecske Cecropis daurica 1/a,2,3,4
138. berki poszáta Cettia cetti 4
139. őszapó Aegithalos caduatus 2,6
140. fitiszfüzike Phylloscopus trochilus 2/b,6,18
141. csilpcsalpfüzike Phylloscopus collybita 4
142. ibériai füzike Phylloscopus ibericus 18
143. kanári füzike Phylloscopus canariensis 7,8,9,12
144. Bonelli-füzike Phylloscopus bonelli 6,18
145. szuharbújó Cisticola juncidis 2,4
146. barátposzáta Sylvia atricapilla 2H
147. dalos poszáta Sylvia hortensis 2
148. mezei poszáta Sylvia communis 6,18
149. bujkáló poszáta Sylvia undata 4 (Ojen völgy)
150. törpeposzáta Sylvia conspicillata orbitalis 16,23
151. bajszos poszáta Sylvia cantillans 2,4,6
152. kucsmás poszáta Sylvia melanocephala 2,3,4,6,12,20
153. tüzesfejű királyka Regulus regulus 4H
154. sárgafejű királyka Regulus ignicapillus teneriffae 9,10
155. ökörszem Troglodytes troglodytes 2,4,6
156. csuszka Sitta europaea 2
157. rövidkarmú fakusz Certhia brachydactyla 2
158. egyszínű seregély Sturnus unicolor 1/a,2,3,4,5,6
159. seregély Sturnus vulgaris 3
160. fekete rigó Turdus merula merula / cabrerae 1/a,2,3,4,5,6 / 8,10,12
161. vörösbegy Erithacus rubecula witherbyi / superbus 4, 1/b / 8,12
162. fülemüle Luscinia megarynchos 4,6
163. kerti rozsdafarkú Phoenicurus phoenicurus 4,6
164. kanári csuk Saxicola dacotiae 16,18,19,20,23
165. cigánycsuk Saxicola torquatus 3,4
166. hantmadár Oenanthe oenanthe 2,3,16
167. kék kövirigó Monitcola solitarius 2
168. szürke légykapó Musicapa striata 2,6,18,20
169. kormos légykapó Ficedula hypoleuca 6,18,20
170. házi veréb Passer domesticus 1/a,2,3,4,5,6
171. berki veréb Passer hispaniolensis 1/b,2,3,16,18,20,
172. sárga billegető Motacilla flava / iberiea (2,5), 16,18,24
173. hegyi billegető Motacilla cinerea canariensis 7,9,12
174. barázdabillegető Motacilla alba 2,4
175. parlagi pityer Anthus campestris 2
176. erdei pityer Anthus trivialis 2
177. kanári pityer Anthus berthelotii 10,11,13,16,18,23,24,25
178. erdei pinty Fringilla coelebs balearica / canariensis 2,4,6 / 8
179. kék pinty Fringilla teydea 10
180. csicsörke Serinus serinus 1/a
181. kanári Serinus canaria 2/a,10,12
182. zöldike Carduelis chloris 4
183. tengelic Carduelis carduelis 1/a,2,3,4,5,6,20
184. kenderike Carduelis cannabina cannabina / meadewaldoi 1/a,2 / 9,18,23
185. trombitás sivatagipinty Bucanetes githagineus 18,20
186. keresztcsőrű Loxia curvirostra 4
187. sordély Miliaria calandra 2,3,4
188. sövénysármány Emberiza cirlus 4


 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Steiner Attila: ,

Monfragüe Nemzeti Park - Európa / Magyarország

Teide vulkán, Tenerife - Európa / Magyarország

Gibraltár sziklái - Európa / Magyarország

Embalse de Los Molinos - Európa / Magyarország
Az elmúlt egy évben a tározó megtelt vízzel.
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció