pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Skandinávia június második felében Megosztom Facebookon
2009.09.26. 18:31 Lendvai Csaba

Finnország-Norvégia

Résztvevők: Selmeczi Kovács Ádám, Steiner Attila, Lendvai Csaba

Túránk részletei és a helyek átfednek az előttünk kint járt csapatéval. Nagyon sok hasznos infót és térképet kaptunk tőlük, amit ezúton is nagyon köszönünk!
A megszervezésben szintén nagy segítséget kaptunk a 2 évvel ezelőtt kint járt csapat minden tagjától. Köszönettel tartozunk Máté Bencének a helyi vezető leszervezéséért.

Időzítés: Elvileg a május vége június eleje a legjobb időszak, de mi egyéb elfoglaltságunk miatt csak június második felében tudtunk menni. Ekkor már a fajdok nem dürögnek, viszont sok későn érkező énekes már megfigyelhető. Végül is a siketfajdon kívül (amit csak hallottunk) minden fajdot jól sikerült látnunk.

Időjárás: A túra jelentős részében felhős, esős időben volt részünk, de akadt néhány kellemesebb napsütéses nap is. A hőmérséklet északon 3-10 fok között mozgott. Visszafele Helsinkiben már 20 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála.
A későbbi időpont egy hátránya a tajgán élő szúnyogpopuláció. Gyakorlatilag mindenhol rengeteg volt. Norvégia már szúnyogmentes többek között a hideg és erős szél miatt.

Praktikus infók: Bankkártyát mindenhol elfogadnak. Finnországban gyakori, hogy automata benzinkutak vannak, ahol chip-es kártyával vagy készpénzzel lehet fizetni. Egyébként mindenhol elfogadják a bankkártyát. A baglyok és fajdok esetében szükséges vagy recens infót szerezni a helyiektől, vagy guide-ot fogadni. A helyi vezetők nem a mi pénztárcánkhoz igazított árakon dolgoznak. Hivatalos árfolyamon 200 Euro/fő/8óra.
Érdemes itthonról gépkocsival utazni, mert a repülő + helyi autóbérlés megduplázza a költségeket.

Útvonalunk:
Budapest – Szlovákia (Kassa-Eperjes) - Lengyelország (Rzeszów-Bialystok) – Litvánia – Lettország - Észtország
Helsinki – Oulu – Kalajoki – Kuusamo – Inari – Utsjoki – Vadsö – Hamningberg – Kuusamo – Oulu – Vartsila – Espoo - Helsinki
Hazaút: Ugyanaz kis kitérővel Lengyelországban.

Teljes táv: 9540 km

Utazási infók:
Bérelt Suzuki WagonR+ gépkocsival oldottuk meg az utazást. Motorikusan kiválónak bizonyult az autó, de a norvég női öklöt kevéssé tolerálta a hátsó szélvédő.
Benzin: 1,4 Euro Finnországban és hasonló Norvégiában is. (max. 15 Ft-al drágább). A gázolaj viszont csak 1 Euro, ezért javasoljuk diesel üzemű járgánnyal menni.
Az utak többnyire jók, de sem Lengyelországban, sem a Baltikumban nem lehet túl gyorsan haladni. Lengyelországban mindenhol telepített kamerák vannak, amelyek nagy része csak egy üres doboz. Dél-Finnországban szintén ez a helyzet, de ott lehetséges, hogy működnek is.
Tallinból a Viking Line kompjával 2,5 óra alatt hajóztunk át Helsinkibe. Oda-vissza 172 Euro volt az út, amelyet a Mahart Tours intézett nekünk mindössze 10 Euroért, ami benne volt az említett árban.

Szállások:
Kocsiban vagy sátorban aludtunk a legtöbb alkalommal, de 3-szor faházat béreltünk. Általában 3 személyre 50 Euróba került. Kuusamo mellett, a Neljan Tuulen Tupa-ban és Helsinki mellett egy kempingben aludtunk rendes szálláson.

Helyekről röviden:
Tallin, kikötő: sarki csér, csigaforgató
Helsinki kikötő és környéke: fekete lumma, apácalúd, pehelyréce, ezüstsirály.
Liminka: Első célpontunk ez a hely volt Helsinkitől 700 km-re, ahol reggel 4-kor várt minket Pirita Latja a Finnature guide-ja. Előző délután Oulu közelében az útszélén Attila kiszúrt egy villanyoszlopon üldögélő szakállas baglyot. A kocsiban ülve szemléltük hosszasan, míg el nem repült. Kicsit visszasétálva sikerült újra megpillantani az úttól 15 méterre. Ügyet sem vetett ránk, nyugodtan vadászgatott. Mivel éjjeli sötétség ezen a tájon ebben az időszakban már nincs, nehéz volt megállni és pihenni. Nem is tettük, pedig kezdtünk kidőlni. Éjjel hallottunk egy berki nádiposzátát, de semmi mást nem találtunk.

Hajnali fél 3-kor megálltunk egy órát pihenni majd találkoztunk Piritával. Mivel a szakállas bagoly már megvolt, ajánlotta cserébe, hogy a pár napja megtalált karvalybagoly családot is meg tudja mutatni. Elsőként rápróbáltunk egy törpekuvikra, de nem jártunk sikerrel, majd Finnature hot spot-jára tartottunk. Megálltunk a háromujjú hőcsik odújánál. A szülők folyamatosan hordták a táplálékot a fiókáknak. Ezzel a fajjal nagyon nehéz véletlenül összefutni, ezért ajánlott a helyi segítség igénybevétele. Bár mindannyiunk találkozott már a fajjal, de a skandináv alfaj ennek ellenére lázba hozott mindenkit. (Elképzelhető, hogy egyszer új faj lesz!)
A közelben énekelt egy kerti sármány, és folyamatosan szólt egy nyaktekercs. Ezután átgázoltunk a közeli tundrán, ahol megugrott egy nyírfajd, de mi nem láttuk. A fészekhez közelítve a karvalybagoly tojó őrizte a két - még fészekben pihenő - fiatalt, illetve a már kirepült és valahol közelben bujkáló harmadikat. Pirita elmondása szerint ilyenkor nehéz már a gatyáskuvik és az uráli bagoly, ezért ezeket a fajokat kihagytuk a tervből, viszont maradt időnk, így ellátogattunk a közeli szakállas bagoly fészekhez. A fiókák már kint ültek az ágakon és várták a napi betevőt, az öreg tojó a közelben figyelt. A mama egy mélyebb hanggal jelezte, hogy ott van és figyel. Ebben az esetben is azt mondhatjuk, hogy a bagolycsaládot nem zaklatta fel, hogy 4 ember ott mászkál. Tudták, hogy nem a madarászoktól kell félniük.

Kalajoki:
Éppen Kuusamo felé haladtunk, amikor is több felől kaptuk az infót, hogy himalájai földirigó van 100 km-re tőlünk. A délutáni alvásnak hamar vége szakadt, majd elindultunk tvícselni. Hallottuk is a rigót, de a helyi szabályok szerint ezt a madarat nem volt szabad magnózni. A finnek hangról is beírják. Este fél 10 fele kezdett el jellegzetes elnyújtott, akár több km-ről is hallható hangján szólni. Az eredmény kb. 200 boldog finn arc és 3 csodálkozó magyar tekintet. Az egész éjjel kitartó madarászok egy rövid időre látták is a madarat repülve. A közeli tengerpart is jó élőhelynek bizonyult: ékfarkú halfarkas, füles vöcsök, kis csér, parti pityer, vékonycsőrű víztaposó, fenyérfutó stb.

Kuusamo:
Az előző beszámolóval azonos fajokat láttuk, kivéve, hogy a fajdok dürgése véget ért, ezért nagyon nehéz volt velük találkozni. Kékfarkúra Iivara-n és Valtvaara-n is rápróbáltunk. Mindkét helyen énekeltek is hajnalban. A helyi madarász szerint június második felében már csak a fiatal hímek aktívak.

Az észak-finnországi helyek és megfigyelések is egyeznek a Mészáros József által leírtakkal. Erről a részről és Kuusamo környékéről sok hasznos infót kaptunk tőlük, amit jól tudtunk használni.

Kaamanen környéke:
Neljan Tuulen Tupa-ban mi egy pár és még egy hím nagy pirókot tudtunk megfigyelni az etetőn. Állítólag reggel jönnek táplálkozni, de mind a két alkalommal napközben figyeltük meg őket.
A közelben két francia srác látott nagy keresztcsőrűeket, de a leírásuk alapján nem találtuk meg a helyet. Mindeközben egy fészkelő darupárra leltünk, akik nagyon közel sunnyogtak az autóhoz. Jó élmény volt ezt a fajt ilyen távolságról látni fészkelőhelyén.

Kilopaa:
Véletlenül vette észre Ádám a Kilopaa táblát és javasolta menjünk be. A terület egy kopár domb, ahol van esély havasi hófajdra és havasi lilére. Rengeteg ember volt a hegyen, esélytelennek látszott. Nem futamodtunk meg, és végül sikerült is két havasi hófajdot látni nagyon közelről. Az első esetben Attila hallotta a hangját, majd a magnóra azonnal odaszállt mellénk. A második madár a turistáknak kialakított ösvény mellett sétálgatott. Havasi lilékhez nem volt szerencsénk, de ettől nem zuhantunk mély depresszióba.

Tana Bru:
Tradicionális északi sólyom fészkelőhely, ami idén nem működött. Csüllők fészkeltek a sziklafalon, de a sólyom nem jelent meg.

Varanger:
Varangerbotn: Egy fiatal fehércsőrű búvár, sok fekete és füstös réce, egy vörös ásólúd.
Vadsö: 1 hím + 2imm/tojó Steller pehelyréce egy nagy pehelyréce csapatban.
Itt láttunk egy nagy csapat belugát hajnali kettő és három között. Nem lehet megbecsülni pontosan hányan voltak, de amerre néztünk belugák úszkáltak.

Komagvaer
Cifra pehelyréce: 2 imm hím +10 tojó

Kiberg
1 imm. jeges sirály

Vardö-Hornoya
Fekete lumma, lumma, vastagcsőrű lumma, lunda, alka, északi sirályhojsza, csüllő, üstökös kárókatona, ezüstsirály, dolmányos sirály. A toronyhoz menet láttunk egy sárgacsőrű kenderike családot, amelynek összes tagja meg volt gyűrűzve. A csüllők és ezüstsirályok már fiókáikat etették, de a pehelyrécéknek és a csigaforgatóknak is nagy csemetéi voltak.

Hamningberg (Erős szél, 3-4 fok)
Nagyon rossz időnk volt ezen a szakaszon, szulát csak itt láttunk, több tengeri madárfaj mellett.

Berlevag
7 imm. jeges sirály, fekete lumma. Útközben vékonycsőrű víztaposó, temminck-partfutó, északi búvár, jegesréce stb. Igazi tundra élőhely. Tájképileg is nagyon jó rész.

Neiden
Egy újabb 100 km-es kitérőt tettünk a jól ismert északi füzikés helyre, mégpedig Neiden falucska templomához. Már a parkolóból lehetett hallani jellegzetes énekét. A temető mögötti patak völgyében sikerült is látni a madarat. Ez a faj elég későn érkezik, de a június közepe már tökéletes időpont, hogy nagy biztonsággal látni lehessen.

Vartsila
Az orosz határ melletti terület, szántókkal, kisebb mocsarakkal és a Saaperi tóval. Itt fészkel a kis geze, amit nekünk már nem sikerült látnunk. A helyiek információja szerint június végén már nem énekelnek, csak a költéssel vannak elfoglalva. Itt több helyen hallottunk és láttunk is berki nádiposzátát. Érdekességként láttunk itt erdei fülesbaglyot gazdagítva a fajlistát. Összefutottunk a helyi madarásszal Hannu-val, aki bőségesen ellátott minket információval. Minden este kint volt a területen, de kis gezét már ő sem hallott egy ideje. Megérkezésünk előtt 1-2 órával látott nagy sárszalonkákat dürögni, amiről mi lemaradtunk.
Ezen a területen él Finnország legerősebb haris populációja. Egyik hajnalban sikerült is látni egy madarat nagyon közelről.

A tvics alatt összeismerkedtünk finn madarászokkal. Közülük Andreas nagyon segítőkész volt és rengeteg infóval látott el minket. Több sárga füzikés helyett ajánlott. Sajnos az első 4 koordináta nem vált be, viszont az egyik pont felé haladva sikerült látnunk 4 nagy keresztcsőrűt, két tojót és két fiatalt. Hangjuk nagyon jellegzetes és határozásuk sem okozott gondot, elég közelről és viszonylag hosszú ideig sikerült megfigyelni őket.

Utolsó előtti napon ellátogattunk Helsinki egyik jó vizes élőhelyére (Wiiki), ahol citrombillegető is költ. Sajnos a billegetőkhöz még nagyon sokat kellett volna gyalogolunk, amire már nem volt energiánk. Ennek ellenére több „tripúj” fajt láttunk, mint a lócsér, barkóscinege vagy a kerti geze.

Utolsó nap Helsinki mellett (Espoo) rápróbáltunk az utolsó sárga füzike pontra, ahol viszont azonnal énekelt a madár. (Azt tapasztaltuk, hogy a füzikék egyáltalán nem reagáltak sem a hívó- sem az énekhangra.) Az élőhely egyszerű kis erdőfolt volt körbeépítve házakkal.

Finnországban és Norvégiában összesen 200 fajt láttunk és hallottunk.
Oda és visszaúton rövid pihenőkkel együtt 91 fajt sikerült megfigyelni (pl. kenti csér Lettországban, sárga füzike Lengyelországban).

A túra legjobb madárfajai: szakállas és karvalybagoly, havasi és sarki hófajd, nagy pirók, lappföldi cinege, északi szajkó, kékfarkú, nagy keresztcsőrű, steller-pehelyréce, cifra pehelyréce, az összes alkaféle, törpe- és erdei sármány

Amik kimaradtak: siketfajd, északi sólyom, kis geze

Pár videó a túráról: http://www.youtube.com/user/LCSM80#play/uploads


Iivaara, erdei sármány élőhely

Hornoya madársziget

Földirigó twitch 200 finn + 3 magyar

Norvégia, Hamningberg

Tájkép Valtavaara-ról
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció