pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Rögtönzött téli túra az Amerikai Egyesült Államok két csücskében - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok Megosztom Facebookon
2014.06.23. 21:28 Gál Szabolcs

Rögtönzött téli túra az Amerikai Egyesült Államok két csücskében

2013. december 17.-2014. január 7.

Gál Szabolcs-Kárász Balázs- Szász Előd

Az utazás általánosságai
(Kárász Balázs)
Utazás:
Az Austrian Airlines Bécsből induló járatával egy átszállással repültünk Orlando-ba, majd Los Angeles-ből visszafelé hasonlóan: Bécs - Toronto - Orlando; Los Angeles - Toronto - Bécs: 2x~15 óra átszállással együtt, 225000ft
A belső repüléshez a Virgin America közvetlen járatát választottuk: Orlando - Los Angeles: ~5 óra, 48000Ft
Autóbérlés:
A nagyobb reptereken árban és kínálatban is verhetetlen az Alamo. A bérlés folyamata rendkívül automatizált: online foglalás és online check-in után a kinyomtatott visszaigazolás és hitelkártya birtokában az ember saját maga választhatja ki az autót a bérlés helyén lévő kínálatból. Floridában 8 napra béreltünk egy Toyota RAV4-et 255 dollárért, Kaliforniában pedig 15 napra egy Ford Escape-et 585 dollárért. Mindkét autó kitűnő állapotú volt, kis futásteljesítménnyel, patentül felszerelve. Fizetős utak csak elvétve fordulnak elő ebben a két államban, az útdíjat az Alamo pár dolláros felárral automatikusan levonja a kártyánkról. Extra sofőr miatt Kaliforniában a kiváló törvényi szabályozás révén nem kell felárat fizetni, Floridában viszont igen. Nemzetközi jogosítvány nem szükséges a bérléshez.
Üzemanyag:
Nagyjából a magyarországi ár felével lehet számolni, ami elég baráti, ráadásul 8 liter alatti fogyasztást produkált mindkét autó, így a ~6000km alatt kb 105000Ft ment el benzinre.
Biztosítás:
Átfogó, két embert mint sofőrt tartalmazó biztosítási szerződést az insurance4carhire.com oldalon kötöttünk. Ennek éves díja 100 angol font, gyakorlatilag teljes fedezetet biztosít mindenféle vagyoni és egészségügyi károkozás (vagy elszenvedés) esetén 60 nap folyamatos autóbérlésig. Ezen felül egyéni utasbiztosítást érdemes lehet kötni, de nekünk nem kellett.
Szállás:
Az út során végig motelekben szálltunk meg. Előre foglalni nem érdemes, minden este könnyedén találtunk szállást a következő napra, ráadásul elég egyszerű volt tervezni egy napra előre az úticéllal. Érdemes a nagyobb motel láncokat favorizálni (pl Red Roof Inn), mert a kisebb cégek előszeretettel alkalmaznak indiai bevándorló “manager”-eket, akik felkészületlenek, igénytelenek a tisztaság terén és olykor egyáltalán nem volt könnyű velük szót érteni. Idővel ők fogják tönkretenni ezt a jól működő rendszert, ez már látszik. Az átlagos napi szállásdíj három főre ~50 dollár reggelivel, amire mint energiaforrás nem érdemes komolyan támaszkodni, hacsak nem szereti az ember a lekváros mogyorókrémes cukorbevonatú fánkot (heteken át).
Étkezés:
Csak gyorséttermekben ettünk, mert könnyen elérhetőek. Csak TacoBell-t ne lássak többé az életben.
A költségek tehát fejenként az étkezést nem számolva a következőképpen alakultak:
Repjegy: 273000 Ft
Autóbérlés: ~60000 Ft
Üzemanyag: ~35000 Ft
Szállás: ~115000 Ft
Biztosítás: ~12000 Ft
-------------------------
összesen ~500000 Ft


USA – madártani általánosságok
(Gál Szabolcs)

Észak-Amerikában a Sziklás hegység területén válik szét a keleti és a nyugati part állatvilága. Itt először a széls körben elterjedt fajokat tárgyalnám.
Mindenfele találkozhatunk betelepített, európai fajokkal, mint a balkáni gerle, parlagi galamb, házi veréb vagy a seregély. Floridában a Loxahatchee mocsaraiban láttunk szintén telepített kék fut, és persze sokfele különböző papagáj fajokat (yellow-chevroned-, monk parakeet, budgie stb).
Természetesen voltak olyan gyakori, tömeges és kevésbé gyakori taxonok amelyek a mindkét parton láthatóak voltak, így télen is. Vizes területen általánosan elterjedtek voltak: pied-billed grebe, american white pelican, double creseted cormorant, snowy egret, great-blue heron, great egret, cattle egret, american wigeon, green-winged teal, canvasback, redhead, ring-necked duck, lesser scaup, bufflehead, hooded merganser, ruddy duck, common gallinule, american coot, sora, american avocet, black-necked stilt, least sandpiper, willet, greater yellowleg, wilson’s snipe, forster’s tern, belted kingfisher, common yellowthroat (nádasok, vízpartok). A tengereken is voltak általánosan elterjedtek. Common loon, brown pelican, black scoter, greater scaup, marbled godwit, american herring gull, royal tern. Voltak olyan fajok is amiket ugyan mindkét parton egyaránt láttunk, de csak az egyik helyen volt meghatározó a jelenlétük. Ilyenek voltak a Floridában gyakori green heron, blue-winged teal, bald, eagle, ring-billed gull, black-and-white warbler, northern cardinal vagy a nyugati részeken tömeges white-crowned sparrow vagy a northern flicker. Wood duck-al az elvártakkal ellentétben csak 1-1 helyen találkoztunk (Paynes Prairie-Fl, Los Angeles- Ca). Voltak széleskörűen elterjedt fajok, melyek nem ragaszkodtak feltétlenül élőhely típushoz. Ilyenek: turkey vulture, sharp-shinned hawk, cooper’s hawk, red-shouldered hawk, red-tailed hawk, american kestrel, mourning dove (városok!), common ground dove, downy woodpecker, loggerhead shrike, american crow, northern mockingbird, ruby-crowned kinglet, tree swallow, house wren, orange-crowned warbler, savannah sparrow, brown-headed cowbird, red-winged blackbird.
Azok a fajok a melyek túránk floridai részét jellemezték a következők (a tömegeseknél „t” betűvel): tricolored heron, little blue heron, white ibis-t, wood stork, roseate spoonbill, anhinga-t, black vulture-t, limpkin, sandhill crane-t, laughing gull-t, ruby-throated hummingbird, red-bellied woodpecker , blue jay, eastern phoebe -t, white-eyed vireo, blue-headed vireo, gray catbird, northern parula, yellow-throated warbler, myrtile warbler-t, palm warbler-t, pine warbler, carolina wren, fish crow-t, eastern bluebird, boat-tailed grackle-t, common grackle-t.
A California-Arizona-i túránk területe sokkal heterogénebb volt, így csak kevés olyan faj volt, amivel mindenfele lehetett találkozni. Voltak fajok amik a partvidékre voltak jellemzőek (california towhee, western scrub-jay, golden-crowned sparrow, fox sparrow, townsends warbler stb.), voltak amik Kalifornia dél-keleti sivatagos vidékein és Arizonában elterjedtek (greater roadrunner, gila woodpecker, ladder-backed woodpecker, verdin, abert’s towhee, bewicks wren, phainopepla stb.). Azért voltak olyan fajok is amelyek szinte minden élőhelyen és földrajzi helyen előfordultak, néhány tömegesen is (t-vel jelzettek), az általánosságban felsoroltakon túl. Ezek az acorn woodpecker, anna’s hummingbird, bushtit, hermit trush, black phoebe, say’s phoebe, western bluebird, western meadowlark, audubon’s warbler -t, brewers blackbird -t, house finch.

Florida
(Szász Előd)
Floridában jellemzően városi parkokban, strandokon, védett területek kiépített ösvényein lehet madarászni. Általában napnyugtáig vannak nyitva ezek a területek, sok helyen néhány dollár belépőt kell fizetni, de cserébe szerezhetsz infókat, térképet a látogatott területekről. Érdemes előre tájékozódni, hogy melyik napokon vannak nyitva a parkok, mert mindenhol van 1-1 szünnap. Hálaadáskor minden zárva van. A helyszínen döbbentünk rá, hogy sokkal kevesebb helyet fogunk tudni megnézni, mint amit terveztünk, mert azért nem kicsik a távolságok, és a sok település miatt nem is lehet olyan gyorsan közlekedni. Érdemes kimenni az Atlanti-óceán partjára és Florida nyugati partjaihoz is, mert itt más-más vízimadár fajokkal lehet találkozni. A félsziget közepén elhelyezkedő prairie-ket, tavakat sem szabad kihagyni a szárazabb élőhelyekhez, erdőkhöz és az édesvizű tavakhoz kötődő fajok miatt. A déli csücsökben és Key Westen pedig sok telelő ritkaságba futhatunk bele. A tervezésben Steiner Attila, az ebird.org honlap és Bill Pranty: A Birder’s Guide To Florida című könyv volt nagy segítségünkre. Összesen 158 madárfajt figyeltünk meg a 8 nap során.

2013. 12. 17.
1. Lake Apopka: Orlandótól nyugatra elhelyezkedő hatalmas tó, északkeleti oldalán található egy bejárat, ahol ingyenes a belépés, gyalog lehet a gáton közlekedni, a bokrosokban jó énekes mozgás volt, mi a tó partjáig nem mentünk el, mert egy órás gyaloglás lett volna, csak az út menti vizes élőhelyeket néztük át. Nekünk kissé csalódás volt a terület az előzetes infókhoz képest, egy teljes nap kellene a bejárásához. Jobb fajok: swamp sparrow, american goldfinch

2. Merritt island: 1 óra autózás Orlandótól, Titusville felől lehet a sziget északi részén található védett területet megközelíteni. Itt a látogatóközpontban lehet belépőt vásárolni, ahol készségesen segítenek, itt érdemes a madáretetőket megnézni, járhatnak rá érdekes fajok (painted bunting). Autóval végig lehet menni a Black Point Wildlife Drive-on, mindkét oldalán sekély, sósvizű élőhelyek tele récékkel, gémekkel, limicolákkal. Ezután nyugati irányban található egy gyalogösvény (Scrub Ridge trail), ahol a Florida Scrub-Jay-t könnyű látni (a félsziget egyetlen endemikus faja). A 3. úton északra eljuthatunk egy Manatee megfigyelő helyre, mi itt nem láttuk a sziréneket. Az Atlanti-óceán partjára is érdemes lehet kinézni, nekünk erre már nem volt időnk. Jobb fajok: roseate spoonbill, reddish egret, short-billed dowitcher, Florida scrub-jay, painted bunting.
2013. 12. 18.
3. Paynes Prairie Wildlife Refuge: Gainsville-től (városban nagyobb csapat black-bellied whistlig duck kisebb tó partján) délre található terület, északi részén található a La Chua Trail, a környék legjobb madarász helye, gyalogosan 2-3 óra alatt alaposan bejárható nyílt vízfelületekkel tarkított mocsaras terület kisebb erdőfoltokkal övezve. Az út elején, a nagy fákon rengeteg énekes mozog (egy fán 10+ faj volt), itt már alligátorokkal is könnyű találkozni. A bokrokon több verébsármány faj is volt pl. white-crowned sparrow, white-throated sparrow (Floridában kevés helyen láttuk ezt a csoportot). Jobb fajok: king rail, wood duck. wilson’s snipe, carolina chickadee, marsh wren, swamp sparrow.

4. Fort Island Beach: ingyenes kis strand, a bevezető út mentén hatalmas kiterjedésű „saltmarsh”, limicolákra, csérekre, sirályokra, vöcskökre, búvárokra, bukókra lehet jó. Jobb fajok: horned grebe, american white pelican.

5. Weekiwachee Preserve: ingyenes, a déli részéről közelítettük meg, naplemente előtt gyorsan mászkáltunk egyet a szárazabb, bokros, fás területen. Kis tavak elég kihaltak voltak. Énekesekre volt legjobb a terület. Jó fajok: downy woodpecker, blue-headed vireo, eastern bluebird
2013. 12. 19.
6. Honeymoon Island: egy hídon lehet megközelíteni a szigetet, belépőt is kell fizetni. A legjobb terület a híd előtt volt kétoldalt, jó kilátás nyílt a tengerre és az iszapos parton sok madár pihent. A sziget ehhez képest semmi pluszt nem hozott. Jobb fajok: eared grebe, northern gannet, roseate spoonbill, greater scaup, snowy plover, semipalmated plover, american oystercatcher, parasitic jaeger, black skimmer 150.

7. Fort de Soto Island: homokos parttal rendelkező sziget, ahonnan jó rálátás nyílik a Mexikói-öbölre, egy fizetős hídon lehet bejutni a területre, ahol a strandokon érdemes megállni liléket keresni , és szkópozni. Jó fajok: northern gannet, redhead, black scoter, piping plover, snowy plover, semipalmated plover, wilson’s plover, franklin’s gull

8. Myakka River State Park: Sarasota-tól keltre a Myakka folyó mentén található erdős-vizes élőhely. belépőt kell fizetni, autóval lehet mozogni a területen. Egy nagyobb tóra is rá lehet nézni egy kilátóból. Jó fajok: roseate spoonbill, mottled duck, peregrine falcon, limpkin, black-necked stilit

2013. 12. 20.

9. Corckscrew Swamp Sanctuary: belépős, hosszan kiépített pallósoron közlekedhetünk egy nagyon öreg mocsárciprus erdőben. A parkban dolgozók teleszkóppal felszerelkezve segítenek a nehezebben megtalálható madarak megkeresésében. Hatalmas wood stork fészektelep van a területen. Jobb fajok: yellow-crowned night-heron, wild turkey, limpkin, yellow-bellied sapsucker, pileated woodpecker, great crested flycatcher, northern parula, pine warbler, painted bunting, black-and-white warbler, common yellowthroat, swamp sparrow
10. Tamiami trail: az Everglades-en K-Ny irányba átmenő autóút, hatalmas vizes területekkel mindkét oldalán. Legjobb hely a snail kite-ra. Jó fajok: short-tailed hawk, snail kite.
2013. 12. 20-21.
11. Everglades National Park: Florida City felől juthatunk el a park bejáratához, belépőt kell fizetni, majd autóval lehet megközelíteni a különböző rövid trail-eket, az út egy tengerparton lévő kempingben végződik. Madarakban nem volt túl gazdag a terület, hatalmas kiterjedésű sásosnak tűnik a a terület, elszórtan facsoportokkal. Itt találkoztunk először szúnyogokkal. A kemping melletti kikötőben voltak manatee-k. Jó fajok: roseate spoonbill, eastern meadowlark, green-winged teal, ruddy duck, american avocet, black skimmer
12. Lucky Hammock, Annex: az Everglades bejáratához közel eső fél hektáros erdőfolt és egy bokorsor, ami a legjobb hely a környéken énekesekre. Többször is voltunk itt, de nem volt nagy pörgés, talán a nagy meleg és szél miatt. Jó fajok: common ground-dove, ruby-throated hummingbird, great crested flycatcher, orange-crowned, warbler, eastern meadowlark
2013. 12. 22.
13. Key West: Florida déli részén található egy szigetcsoport hidakkal összekötve, ennek legnyugatibb tagja Key-West, több madárfaj egy-egy példánya áttelel ezen a területen. A csücsökben található erőd (Fort Zachary Taylor Historic State Park) és a Key West Tropical Forest & Botanical Garden a legjobb madarász helyek. Előbbi tengeri fajokra, utóbbi telelő énekesekre jó. Mindkettő belépős. Jó fajok: magnificent frigatebird, great blue heron fehér színváltozata, red-breasted merganser, broad-winged hawk, short-tailed hawk, black skimmer, white-crowned pigeon, northern parula. orange-crowned warbler, black-throated green warbler, ovenbird, northern watertrush, indigo bunting
2012. 12. 23.
14. A.D. Barnes Park, Miami: nincs belépő, városi park, ahová sokan járnak madarászni, ezért sok jó énekes adat van a területről. Tviccserrel is találkoztunk, aki a La Sagra Flycatcher-t kereste, de sajnos nekünk sem sikerült megtalálnunk. Jó fajok: ruby-throated hummingbird, yellow-bellied sapsucker, ovenbird, painted bunting.

15. Loxahatchee Wildlife Refuge: hatalmas terület, keleti részén van két rövidebb trail, ahová belépőt fizetve térhetünk be. Északi részén lévő tavakra a 98-as főút mentén található kilátókról lehet rálátni. Jó fajok: roseate spoonbill, mottled duck, gadwall, american wigeon, redhead, ruddy duck, purple gallinule, limpkin, common ground-dove, yellow-bellied sapsucker.
2013. 12. 24.
16.Three Lakes WMA-Joe Overstreet road: Kissimmee tó nyugati részén elhelyezkedő terület, jelölt fenyőkben fészkel a red-cockaded woodpecker. Földutakon lehet közlekedni a ritkás fenyvesben és a mezőgazdasági területeken. Jó fajok: crested caracara, wild turkey, common ground-dove, red-cockaded woodpecker, northern flicker, eastern bluebird.

17. Sant Cloud város: tóparton fekszik, a reptér felé menet megálltunk egy kicsit nézelődni. Jó fajok: snail kite, limpkin
Egyéb állatfajok: key deer, alligator, manatee, mosómedve


California és Arizona
(Gál Szabolcs)

Los Angeles-től Tucson-ig, Nogales-től San Francisco-ig, a Sierra Nevada hegyeitől a Monterey-öbölig sokfele jártunk. A belső területeken javarészt sivatagos élőhelyek terülnek el, a magasabb hegyekben fenyvesek vagy lombos erdők. A Csendes-óceán partjain a településeken kívül legelők, öntözött mezőgazdasági területek, magasabb térszíneken és északabbra bokrosok, fenyőerdők (mamutfenyők) és lombos erdők. A településeken sokfelé öntözött parkok biztosítják a zöld oázisokat. Rengetegen etetik a madarakat. Ezek miatt elég sok fajt lehet látni a településeken belül. A túra terveit az ebird.org alapján állítottam össze és ezt az oldalt minden nap figyeltük a frissítések miatt, gyakorlatilag egyedül ez alapján dolgoztunk!
A Csendes-óceánon vannak fajok, amik szinte mindenfele ahol jártunk kisebb-nagyobb számban általánosak voltak. Ezek a következők: pacific loon, western grebe – ez a faj a belső tavakon is gyakori!, pelagic cormorant, brandt cormorant, surf scoter, black oystercatcher, black turnstone, surfbird, california gull, western gull, heermans gull, common murre.


1, Los Angeles

Floridából átjövet és hazautazás előtt is jártunk a város különböző madaras élőhelyein. Voltunk a tengerparton és a közeli bokros területeken (Point Vicente Lighthouse) egy parti édesvizes élőhelyen (Bolsa Chica wetlands) és parkokban (Ken Malloy, Veterans garden). A tengeren az általános fajokon túl megfigyelhettünk több ezer black-vented shearwater-t (csak hajnal és este!), sok bonaparte’s gull-t, a Bolsa Chica-ban feltűnt egy reddish egret. A Ken Malloy parkban 3-4 cassins kingbird, 1 tropical kingbird, 1 blue-headed vireo – ezen a parton ritkaság! -, huttons vireo, 1 american redstart, red-breasted sapsucker voltak a jobbak. Az általános fajok mellett sok california towhee, néhány spotted towhee, lark sparrow, golden-crowned és fox sparrow, american pipit került a szemünk elé. A california gnatcatchert és rufous-headed sparrow-t hiába kerestük a lighthouse feletti oldalban.

2, Lake skinner county park

A tavat LA-től délre a hegyekben félsivatagos (sziklás-bokros) környezetben találjuk, a partján öntözött gyepek, kirándulóhelyek, stégek. Ide alapvetően a 4 régóta itt időző blue-footed booby miatt jöttünk. Egyéb jó fajok közül burrowing owl-t, nuttal’s woodpeckert csak itt láttunk, illetve california trashert is csak egy helyen még, út közben az alig 100 km-re lévő Indio felé! Először láttunk wrentit-et, bewicks wrent, western meadowlark-ot, western bluebird-öt, dark-eyed yunco-kat (oregonicust és hyeamlist), greater roadrunnert. A vizen a szokásos vízimadár fajok voltak elég nagy fajszámban.

3, DK-California, Sony Bono Salt Lake-től délre

Itt december 26.-án madarásztunk. A süllyedékben mindenfele öntözött gabonaföldek terülnek el. A nem öntözött területek félsivatagi képet mutatnak. A települési parkok is elég szárazak, pálmákkal, tüskés bokrokkal. A sóstavat a rocky hill trail-ről néztük meg, ahol rengeteg volt a vizimadár.
Brawley-ban a Cattle call parkban láttuk utunk egyedüli cactus wren-jét és costa’s hummingbird-jeit. Ugyanitt volt az első gila woodpecker és abert’s towhee. A mezőgazdasági földeken a sóstó melett nagy tömeg snow és ross’s goose-ok vegyes csapatát láttuk. Több átrepülő white-faced ibist is láttunk. Sokfele mozogtak gambels quail csapatok, phainopepla-k, black-tailed gnatcatcher-ök, brewers blackbird-ök és great tailed grackle-ök. A Callipatriai 111-es úttól nem messze láttunk 2 mountain plovert is! A sóstó partján rengeteg partimadár között láttunk egy laposcsőrű víztaposót.

4. Phoenix környéke

December 26.-án értünk a városba, de 27.-e reggelén madarásztunk itt. Először a Tres Rios wetland-re néztünk rá, ami sajnos körbe volt kerítve és be sem jutottunk. Ennek ellenére neotropic cormorant-okat (ami a célfaj volt) láttunk. Láttunk egy 40-es white-faced ibis csapatot is. A mezőgazdasági területeken hajnalban több ezres tömegben mozogtak red-winged, brewers blackbird-ök, great-tailed grackle-ök, és egyedül itt láttuk a csodaszép yellow-headed blackbird-öket, viszont itt ezreket! Ezután a híres trasher hotspot-ot néztük meg a Baseline rd és Salome hwy kereszteződésénél. Körülbelül 15 hektár alacsony bozótost bejárva találkoztunk 5 le conte’s és 5 bendire’s trasher-el, sok sage sparrow-val, és az első gilded flicker-rel, illetőleg még néhány black-tailed gnatcatcher-rel és phainopepla-val.

5. Tucson

A Lakeside parkban (ami főleg rövid gyep, pálmákkal és platánokkal) láttunk egy szép hím vermillion flycatcher-t, és brown-headed cowbird-ök csapatában 5-6 piros szemű bronzed cowbird-öt. A Sweetwater wetlands egy könnyen bejárható, nádas szegélyű szennyvíztisztító szerűség, az ösvények mentén fasorokkal. Itt 27.-én és 28.-án is madarásztunk. A rengeteg réce (green-winged teal, shoveler, ruddy duck, am. Wigeon stb.) mellett láttunk 2 gácsér cinnamon teal-t. Megfigyeltünk 1 curve-billed trasher-t és spotted towhee-t is. Egy patakon mozgott 8 least sandpiper, 1 spotted sandpiper és többek közt az első lincolns sparrow-t. A fákon ladder-backed woodpeckert, gilded flickert és black-and-white warblert figyelhettünk meg. Több helyen mutatkoztak a környéken white-throated swift csapatok.

6. Madera canyon és Green Valley

27.-én és 28.-án is madarásztunk a területen. A kanyon Tucsontól délre, Green Valley-ből megközelíthető. Odáig a bokros félsivatag a hegylábon szavannássá válik. A völgytalp több mint 1000 méterről tör felfelé, a szigethegység csúcsai 2700 méter fölé kúsznak. A csúcsokon pár centi havat is láttunk, a hajnal pedig még lent is elég hideg volt (-2fok). A kanyonban már erdők zöldellnek, akár a csúcsokon, ahol már a fenyő dominál. Határozottan állítom, hogy az egyik legjobb madarászhelynek bizonyult, a túra szempontjából unikális fajokkal. A kanyon madarai ilyenkor télen a magasabb régiókból húzódnak le, illetve északról jövő telelők, és természetesen állandó fajok. A legfontosabbak itt azok, amik az areájuk északi határát ezekben a hegyekben érik el. Ilyenek a gyakorinak bizonyult mexican jay, arizona woodpecker, bridled titmouse, painted redstart, 1 pár hepatic tanagert is láttunk, illetve elég nehezen egy etetőnél a magashegyi yellow-eyed yunco-val is találkoztunk. Sajnos itt kolibrikhoz nem volt szerencsénk. Az erdőkben láttunk még red-naped sapsuckert, hammonds flycatchert (ezeket egyedül itt), brown creepert, white-breasted nuthatch-eket, vadpulykákat, rock wrent illetve rengeteg chipping sparrowt és acorn woodpeckert. Hajnalban a bevezető úton igencsak érdemes verebezni, mi egy száraz vízmosásban mászkáltunk a bozótosban. Láttunk black-throated sparrow-t, rufous–winged sparrow-t, vesper sparrow-kat, sok brewers- és chipping sparrowt, a szokásos koronás sármánypintyek és savannah sparrow-k mellett. Ugyanitt láttunk szépen canyon towhee-t és green-tailed towhee-t.

7. Patton’s yard és Sierra Vista

A mexikói határt Nogalesnél elég közelről súroltuk. Itt már láttunk újra black vultur-öket és cassins kingbird-öt. A szigethegységtől délre a hegylábon Patagonia településből értük el a Paton’s yard-ot, ami egy magánház udvara (Paton kertje). Itt a sok etetőn szép madármozgást láthattunk. Ha az ember bekéretőzik a házigazda mindenkit szívesen fogad a kertjébe. Itt a célfaj a gyönyörű lazuli bunting volt, amit végül nem az etetőn hanem a közeli vízmosás menti fákon találtuk. Máshol is gyakori fajokon túl láttunk pyrrhuloxiakat, northern cardinalt, canyon-, abert’s- és green-tailed towheet, bridled titmouse-t, sok gila woodpeckert, ladder-backed woodpeckert, hepatic tanagert és csak itt láttunk inca dove-okat is. Sierra vista felé az út egy nagy füves dombságon vitt át, ahol nagy öröm volt látni 6 villásszarvú antilopot. Sierra Vistában szálltunk meg, ami újra egy bokros félsivatag. Hajnalban egy hegylábi kertnél madarásztunk ahol láttunk curve-billed trasher-öket, pyrrhuloxia-kat, spotted towhee-t és több white-winged dove-ot. A külterületi bokrosokban szépen mozogtak a black-throated sparrow-k és gyalogkakukkot is láttunk.

Vissza Californiába!

8. utazás Bishop-ba

Ez nyílván nem egy hely, bár az egész út nagyon hasonló, félsivatagos élőhelyek között vezetett. December 29.-én este újra visszatértünk az Arizonai kitérőből Kaliforniába, ahol az államhatár menti, ténylegesen a semmi közepén fekvő Blythe-ban szálltunk meg. 30.-án innen indultunk több mint 6 órás útra (418 mérföld/600+km) a Sierra Nevada keleti előterében fekvő Bishop-ba. A táj szinte változatlan, alacsony bokrok, néhol pálmafaszerű növények (főleg Los Angeles után), sziklák, ritka települések, azok környékén legelők, kevés mezőgazdasági terület. Út közben több helyen láttunk prairie falcon-t, Északon Independence közelében láttuk utunk egyetelen ferruginous hawk-ját.

9. Bishop

Egy délutánt és a 31.-ei délelőttöt madarásztunk el Bishop környékén. A hangulatos kisváros körül legelők, golfpálya és patakparti ligeterdők terültek el. Egy belterületi parkban is madarásztunk, ahol egy félig befagyott tavon szép számban láttunk gyakori fajokat, itt viszont ezeket szépen fotózhattuk (american wigeon, american coot, ring-necked duck stb.). A városban megfigyeltünk egy red-breasted sapsucker-t is. A golfpályán láttunk 4 snow goose-t, volt 2 átrepülő canada goose. Itt már láthattunk black-billed magpie-okat és utunk egyetlen horned lark csapatát. Volt szép bald eagle, belted kingfisher és rengeteg northern flicker is.

10. Aspendell

Bishop-ból egy elég jó út megy fel a kis alpesi faluba, a hegylábi 1000 méterről, 2500 méterig kúszva, amely katlan egyébként 3000-3400-as csúcsok között fekszik. Télen a faluból felfelé vezető út le van zárva a hó miatt. Az időjárás elég furcsa volt, míg Bishop-ban fagyos volt a reggel, addig a hegyen +7fok volt reggel, ennek ellenére olvadást nem észleltünk. Később (már amikor lejöttünk) hófelhő borult a hegyekre. A falucska fenyőin, etetőin elég sok faj mozgott amit máshol szinte nem is láttunk. Nagyon sok volt a clarks nutcracker, california quail, stellers jay, pygmy nuthatch, mountain chickadee, cassins finch a tömeges dark-eyed yunco-k mellett. Sajnos a gery-crowned rosyfinch nem jött össze, valahova felszívódtak a hegyen jó 10 napja! Itt láttuk az első hairy woodpeckert és az egyetlen brown dippert a patakon.

11. Sierra Nevada

Bishop-tól északra Carson City-ig mentünk 31.-én. Első megállónk a Crowley lake menti alacsony bozótosokban, a Benton crossing road-ból induló Whitmore tubs roadon volt. Körülbelül fél óra szkópozással találtunk egy greater sage grouse kakast, ami télen nagyon nehéz! Több fenyős helyen láttunk átrepülő clark’s nutcracker-öket, a Mono Lake előtti szerpetin felett pedig egy szirti sas körözött. Bridgeport belterületén találtunk (természetesen véletlenül) egy townsends solitaire-t platánokon. Walker településen találkoztunk a nomadikus pinyon jay egy jó 150-es csapatával, amik út közeli borókákon táplálkoztak. Ugyanitt volt még vagy 80 california quail a bokrokban és egy átrepülő prairie falcon. Sötétedés előtt még belefért egy megálló a Topaz Lake partján. A tavon búvárok, vöcskök, gyakoribb récék és egy 250-es canada goose csapat tartózkodott, 1 cackling goose-al. A parti fákon cedar waxwing-ek mozogtak. Carson City-ben szálltunk meg éjszaka. Január 1-én reggel megálltunk a Tahoe tó partján a Zephyr cove területén ahol pygmy nuthatch-ek, mountain chickedee-k és clark’s nutcracker-ök mellett láttunk 4 white-headed woodpeckert is!

12. Folsom

A hegyekből kiérve a Sacramento-i medence dombos előterébe érünk. Folsom előtt a White Rock Road-on madarásztunk. Itt főleg legelők terülnek el fasorokkal, erdőfoltokkal. A célfaj itt a lewis’s woodpecker volt, amiből 5-öt is láttunk. Fajtársaitól eltérően könnyű rájuk lelni, ugyanis gyakran tartózkodnak a fák hegyén, mivel repülő rovarokra is vadásznak! Ezután a Folsom folyónál (Folsom Lake fish Hatchery) álltunk meg, ahol egy parkoló melletti szakaszon láttunk izlandi kercerécéket, spotted sandpiper-t és az első glaucous-winged és thayers gull-okat. A levegőben white-throated swiftek köröztek, és a sziklás parton közelről figyelhettünk egy rock wren-t. Folsom-ból Sacramento felé láttunk az autópálya mentén white-winged kite-okat, és a medence egy vizes területén átautózva rengeteg tundra swan-t és snow goose-t.

13. Vacaville és az Észak-San Fransisco-i öböl

Vacaville-i Lagoon valley, alapvetően jóléti tározónál 5 trumpeter swan reményében álltunk meg, de azok sajnos addigra eltávoztak egy másik tóra, amit nem találtunk meg. Egy parkos, füves-bokros-fasoros terület közepén levő tavon meglepően sok volt a vízimadár. Rengeteg réce (pl. bufflehead, ruddy duck), lúd (kanadai és 1 cackling), partimadár (pl. long-billed dowitcher, wilsons snipe) mellett átrepült 7 white pelican, szépen láttunk 1 white winged kite-ot és itt már sok volt a western scrub-jay. Elvileg gyakori itt a yellow-billed magpie, de mi nem találkoztunk velük.
A délutánt Valejo-nál az árapály zónákban töltöttük, ahol iszonyatosan sok vízimadárral lehet találkozni, az év ezen szakában. Nagyon nehéz lenne felsorolni azt a kavalkádot, ami itt fogadja az embert, gyakorlatilag az összes lehetséges partimadár, sirály, réce tömeges itt. A sziksófüves, kákás, sásos részeken szépen mozogtak a sármánypintyek. Láttunk többek közt lincoln, golden-crowned és song sparrow-kat is.

14. San Francisco

Hajnalban (jan 2.) átautóztunk Vallejo-ból a Golden Gate városába. A hídon érdemes figyelni, hogy melyik sávban mész, mert a sok fizetős mellett van olyan kapu ahol ugyan nem kell megállni, de elég magas büntetéssel fenyegetnek. Mi valahogy megúsztuk és a végén csak 5 dolcsival rövidítettek meg minket  Hajnalban a part közeli Fort Mason Park-ban (ami leginkább egy kertvárosi lakóövezet sok zölddel) nézelődtünk, ahonnan a híres Alcatraz börtön szigetre nyílik kilátás. A parton voltak borjúfókák, sok western gull, a szokásos énekeseken túl sok fox sparrow, chestnut-backed chickadee és cedar waxwing. A hatalmas kőmólókon a wandering tattler-t nem leltük. Ezután a hatalmas Golden Gate parkban kezdtünk, azon belül is a botanikus kertben, ahol pár dolláros belépő fejében lehet mászkálni, az óriási öntözött területen. Itt a célfaj a varied trush volt, amiből végül 3-at is láttunk. A több száz vándorrigó mellett olyan volt keresgélni, mint itthon a seregélyek közt a pásztormadarat. Egy mamutfenyős részen láttunk talajon mozgó pacific wrent és utunk egyedüli nashville warbler-jét (erről is tudtunk az ebird-ről). Szépen voltak pygmy nuthatch-ek, hairy woodpecker stb. A filmekből jól ismert hullámos utcákon, doboz sorházak (amelyekből nincs 2 egyforma) közt újra az öböl partjára mentünk, a Heron’s head park-ba. Itt a cél a clapper rail volt, amit bár nagyon kerestünk és az alacsony növényzet erősen kecsegtetett a sikerrel, mégsem örülhettünk. Viszont sok volt a szép vízimadár, igencsak közelről. Itt láttunk először sok pápaszemes récét, az első black oystercatcher-öket és egy közeli clarks grebe-et, amit máshol nem határoztunk (az óceánon messzebb ugye sok volt a vöcsök, de a western és a clark csak közelről ítélhető meg jól!). A park után áthajtottunk a Csendes-Óceánhoz ahol a Heavy Beach-ről láttunk 2 marbled murrelet-et.

15. Óceánparti út 1.

San Francisco-t dél körül hagytuk el és a parti 1-es úton csorogtunk lefelé az aznapi célünk Santa Cruz felé. A táj félszáraz, legelők, mezőgazdasági területek, szórvány bokrok, fák, facsoportok. Egy út menti vetésen láttuk a trip egyedüli tricolored blackbird-jeit, de legalább több, mint 600-at. Pescadero strandján egy friss infó alapján álltunk meg, és láthattuk a lenyűgözően szép tarka réce (harlequin duck) egy gácsérját. Korszakos élmény volt! Ugyanitt úszkált egy kisebb csapat white-winged scoter, és a fekete csigaforgatók mellett végre láttunk fekete kőforgatót és surfbird-öket is!

16. Santa Cruz és környéke

A január 3.-ai hajnal egy magasparton talált minket, a világítótoronynál. Itt már az átható hangokért egy zajos oroszlánfóka kompánia volt felelős, az óceánon pedig sirályhojszák repkedtek. Ezután egy kis énekesmadár tviccs következett. A Neary lagoon park-ba végül be sem mentünk, mert már a parkolóban láttunk purple finch-eket. A Santa Cruz River melletti court house-nál már többet mászkáltunk. Végül a sok townsends warbler megtekintése után az épület fala melletti fenyőkön csak előkerült a várt hermit warbler és a törzsön mozgó plumbeous vireo is! Időzés helyett elindultunk az öböl mentén. Watsonville-nél egy szeméttelep melletti tavon ipari mennyiségű sirállyal találkoztunk, 8 fajból (bonaparte, california, thayers stb.). Itt a dűnés, homokos, olyan Texel jellegű (Hollandia) tengerpartra is kinéztünk, ahol a jellegzetes fajok mellett láttunk snowy plovert. Itt kerültek szem elé az első lummák, nagy tömegű sirályhojsza, még marbled murrelett-ek, 600-as csapat least sandpiper.

17. Monterey

Azt hiszem ez egy olyan hely, ahol nagyon sokan szívesen leélnék az életüket. Mi is több mint 2 napot, 2 éjszakát töltöttünk itt  A sziklás tengerpart mellett egy nyugodt, kertvárosias település húzódik. A hegyek már fenyő erdőkben gazdagok, a legelők zöldek. Időnk jelentős részét seewatchingolással töltöttük. Rengeteg volt a sirályhojsza, a lumma és előkerültek szép számban a rhinceros aucklet-ek és több pacific loon-t is láttunk. 4.-én részt vettünk egy 3 órás bálnanéző túrán, ahol a nagy tengeri emlősök közül szürke bálnákat és több csapat rhizzo delfint láttunk. Madártanilag annyira nem jött be a dolog, mint vártunk, de tudtunk fotózni hojszákat, rhinoceros auckleteket, pelagic cormorant-ot, brandt cormorant-ot és sajnos egyedül és csak 5 másodpercre, de láttam 3 ancient murrelettet is. A 2 alkonyatot a robinson canyon road-on töltöttük baglyászattal. Első nap a csúcsi régió alatt láttunk great horned owl-t, az alsóbb részeken szólt northern saw-wheet és northern pygmy owl is, ez utóbbit második napon láttuk átrepülni. A kertvárosban volt egy sikertelen kerti tviccsünk (legalábbis a brown trasher-t és a rose-breasted grosbeak-ot nem láttunk), de ez a „ – Madarászok? – Igen? – Nem akarják megnézni a brown trashert? – de- Akkor jöjjenek be! „ történetet valami hihetetlennek éreztük. Egy idős pár hátsó kertjét, etetőit nézegettük a leüvegezett hátsó szobából. A kolibrik az üvegre jártak enni, sok volt a white-crowned, golden-crowned és white-throated sparrow és a townsend’s warbler. Az utcában láttunk oak titmouse-okat. Január 5.-én egy seewatch-al búcsúztunk a helytől. A várostól kicsit délre a Rocky point-nál a megszokott hojsza tömegekben láttunk egy pink footed shearwater-t.

18. Óceánparti út 2.

A riport utolsó részének szánom ezt a meglehetősen hatalmas szakaszt Montereytől-Los Angelesig, amit döntően az 1-es úton tettünk meg. A Big sur környékén láttuk az első band-tailed pigeon-öket, de sajnos a lakatként ránk záródó köd miatt az enigmatikus (by Előd) kaliforniai kondor kimaradt az életünkből. A pacifikus köd jött, a nagy keselyű esélye ment. A táj képe a Big Sur nemzeti parknál még erdődomináns, később már csak a magasabb régiókban van fa, illetve kiterjedt bokrosok. A tengerparti régió itt már lágyszárúak uralta vidék, a San Louis Obispo-i medencétől egyre szárazabb a táj, Los Angeles-hez közelítve már leginkább félsivatagos. Hozzájárult a képhez, hogy tudtommal 2 hónapja nem volt eső. Ez egy nagyon hosszú út, mi 5.-én csak az említett S. L. Obispo-ig jutottunk el, kisebb megállókkal. Néhol a bokrosokban wrentit-ekkel találkoztunk, de pacific wren is volt. A leglátványosabb megállónk a Piedras Blancas foknál volt, ahol több száz elefántfóka heverészett. Ezt rajtunk kívül több száz turista nézte. Itt gyakorlatilag az állatoknál le lehet parkolni. 6.-án reggel a pályán haladva láttunk már yellow-billed magpie-okat. Los Alamosnál egy hatalmas szőlővidéken is megálltunk, ahol hatalmas énekes madár tömegek voltak, a már ismert fajokból (american robin, western bluebird, audubon’s warbler). Santa Ynez-nél újra letértünk a pályáról és behajtottunk a Happy Canyon road-ra, ami száraz legelők és más mezőgazadasági földek, lekerített részek között halad. A fákon láttunk lewis’s woodpeckert, egy csapat band-tailed pigeon-t, yellow-billed magpie-okat és a nagyon várt mountain bluebird 1 elsőteles hím-jét és egy prérifarkast! Santa Barbara előtt a hegyekben sajnos utoljára is hiába kerestük a canyon wren-t és a golden-crowned kinglet sem jött össze. Santa Barbara-ban egy kiszuperált golfpályán volt infónk egy-két jobb fajról, de „csak” cassins kingbird-del és vermillion flycatcher-rel találkoztunk. Leérve a tengerpartra egy kis pályamenti tviccs, Carpinetaria-nál megnéztük a november óta tartózkodó hím gray hawk-ot. Miután még maradt időnk, elmentünk keletre a Piru Lake-hez kondor reményében, de a szokásos pulykakeselyűkön kívül csak hollókat láttunk. Este a naplemente Malibu óceánpartján ért minket. Visszaértünk Los Angeles-be, ahol még egy napot madarásztunk, de annak az élményeit már az első részben kifejtettem.

1. red-throated loon C 11,15,16
2. pacific loon C 16,17
3. common loon F 4,6,7 C 11,16,17
4. horned grebe F 4,6,7 C 1,14,17
5. eared grebe F 6 C 1,2,3,5,11,15,16,17
6. pied-billed grebe F 1,2,3,4,5,7,8,11,13,15,16,17 C 1,2,5,11,15
7. western grebe C 1,2,11,14,15,16
8. clarks grebe C 14
9. northern fulmar C 16,17
10. black-vented shearwater C 1
11, pink-footed shearwater C 16
12, american white pelican F 4,5,7,8,11,13 C 2,3,13,16,17
13, brown pelican F 4,6,7,11,13 C 1,2,3,14,15,16,17
14. magnificent frigatebird F 13
15. double crested cormorant F 1,2,3,6,7,8,10,11,13,15,16,17 C 1,2,3,4,15,16
16. pelagic cormorant C 1,15,16,17
17.brandt’s cormorant C 1,16,17
18. neotropic cormorant C 4
19. anhinga F 1,2,3,9,10,11,13,15,17
20. northern gannett F 6,7
21. blue-footed booby C 2
22. great blue heron F 1,2,3,6,8,10,11,13,15 C 1,3,16
23. great egret F 1,2,3,6,8,10,11,13,15 C 1,2,3,12,13,16,18
24. snowy egret F 1,2,3,6,8,11,15 C 1,2,13,14,17
25. reddish egret F 2 C 1
26. tricolored heron F 1,2,3,6,8,10,11,15
27. little blue heron F 1,2,3,8,10,11,15,16
28. cattle egret F 1,3,15 C 3
29. green heron F 3,15 C 1,3
30. black-crowned night heron F 1,3,9 C 1,2
31. yellow-crowned night heron F 9
32. white ibis F 1,2,3,8,9,10,11,13,15,17
33. white-faced ibis C 3,4
34. glossy ibis F 1,2,3,8,13,15
35. roseate spoonbill f 2,6,8,11,15
36. wood stork F 1,2,3,6,8,9,10,11,12,16
37. tundra swan C 12
38. canada goose C 1,3,9,11,13,14
39. cackling goose C 11,13
40. ross’s goose C 3
41. snow goose C 3,12
42. black bellied whistling duck F 3, 10
43. wood duck F 3 C 1
44. mallard F 8,15,17 C 1,5,9,13,14
45. mottled duck F 8,15
46. gadwall F 15 C 1,5,9
47. northern pintail F 2 C 1,3,5,13
48. american wigeon F 15 C 3,5,9,13,14,16,18
49. northern shoveler F 11,15 C 1,3,5,13,16
50. cinnamon teal C 5
51. blue-winged teal F 2,3,8,11,13,15 C 5
52. green-winged teal F 11 C 3,5,13
53. canvasback F3 C1,13
54. redhead F7,15 C3
55. ring-necked duck F 5,7,13,15 C 2,3,9
56. greater scaup F 6 C 14
57. lesser scaup F 1,4,6,16,17 C 1,3,13,14
58. harlequin duck C 15
59. surf scoter C 1,14,15,16,17
60. black scoter F7, C 15
61. white-winged scoter C 15
62. common goldeneye C 11,12,14
63. barrow’s goldeneye C 12
64. bufflehead F 4,6,15 C 2,3,13,14,16,18
65. hooded merganser F 3,4,17 C 12,13
66, common merganser F4 C 12
67. red-breasted merganser F 4,6,13 C 14,16,17
68. ruddy duck F 2,3,11,15 C 1,3,5,11,12,13,14,15,16
69. turkey vulture F 1,2,3,4,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 C 7,12,13,18
70. black vulture F 1,2,3,4,8,9,10,11 C 7
71. northern harrier F1,3,8,10,15 C3,4,13,16
72. snail kite F 10,17
73. white-tailed kite C 12,13,16
74. sharp shinned hawk F 1,5,9,10,12 C 7,12,14,18
75 cooper’s hawk F 1,3,13,16 C1,3,18
76. red-shouldered hawk F 1,3,5,8,9,10,16 C 15,18
77. broad-winged hawk F 13
78. short-tailed hawk F10,13
79. red-tailed hawk F 1,10,11,12,13,17 C 1,2,3,5,6,7,9,10,11,12,13,14,18
80. ferruginous hawk C8
81. gray hawk C18
82. golden eagle C 11
83. bald eagle F 1,2,3,4,6,11,16 C 9
84. osprey F 1,2,4,5,6,8,10,11,13,15,16 C 1
85. crested caracara F 16
86. merlin C 8
87. prairie falcon C 8,9,11
88. american kestrel F 1,2,5,6,7,10,13,11,15,16,17 C2,3,6,12,13,14,16
89. peregrine falcon F8 C5
90. california quail C 10,11
91. gambel’s quail C 3
92. greater sage-grouse C11
93. wild turkey F 9,16 C 7
94. purple gallinule F 15
95. common gallinule F 1,3,11,13,15,16 C 1,16
96. american coot F 1,3,8,11,13,15,16 C 1,2,3,5,9,13,14,15,16,18
97. king rail F 3
98. sora F 1,3, 15 C 5
99. limpkin F 8,9,15,17
100. sandhill crane F 1,3,8,9,16,17
101. black-bellied plover F 2,6,8,11 C 1,3,14,17
102. piping plover F7
103. wilson’s plover F7
104. semipalmated plover F 2,6,7 C 1
105. snowy plover F6 C16
106. mountain plover C3
107. killdeer F 1,2,8,15,16 C 1,3,12,15,18
108. black oystercatcher C 14,15,17,18
109. american oystercatcher F6
110. american avocet F11 C 3,13,14
111. black-necked stilt F8 C 1,3,13,14
112. greater yellowlegs F 2,8 C 1,3,12,15,18
113. lesser yellowlegs F 2,8
114. willet F 2,6,7,11 C 1,13,14,16
115. spotted sandpiper C 6,12,14
116. whimbrel C 1,14
117. long-billed curlew C1,3,14,16,18
118. marbled godwit F 2,6 C 1,16
119. ruddy turnstone F 2,5,7,11,13 C 1
120. black turnstone C 15,16,17,18
121. surfbird C 15,17
122. sanderling F2,4,6,7
123. red knot F 2,6
124. dunlin F 2,6,8 C 3, 13
125. western sandpiper C 1,3,13, 16
126. least sandpiper F 2,6,8 C 1,3,5,13,16
127. long-billed dowitcher C 1,3,5,13
128. short-billed dowitcher F 2,6,8
129. wilson’s snipe F 2 C 1,13
130. grey phalarope C 3
131. parasitic jaeger F 6 C1
132. pomarine jaeger C 1, 16
133. bonaparte’s gull C 1, 16
134. laughing gull F 2,4,6,7,11,13
135. franklin’s gull F7
136. mew gull C 2,3,16,17,18
137. ring-billed gull F 1,2,4,5,6,7,13,16
138. california gull C 1,3,12,16
139. american herring gull F 6,7 C 1,2,3,12,13,15,16,17,18
140. thayer’s gull C 12,16,17
141. glaocous-winged gull C 12,13,15,16,17
142. western gull C 1,13,14,15,16,17,18
143. lesser black-backed gull F 13
144. great black-backed gull F 2
145. heerman’s gull C 1,14,16,17
146. caspian tern F 2,6,8,15
147. royal tern F 4,6,7,13 C 1,18
148. cabot’s tern F 6,13
149. forster’s tern F 1,3,5,6,7,8,15,16 C 3,16
150. black skimmer F 6,11,13
151. common murre C 16,17
152. ancient murrelett C 17
153. marbled murrelett C 14, 16,17
154. rhinoceros aucklet C 17
155. mourning dove F 1,2,5,6,7,12,13,14,15,16 C 3,16
156. white-winged dove C 6,7
157. inca dove C 7
158. common-ground dove F 1,12,15 C 3
159. band-tailed pigeon C 18
160. white crowned pigeon F 13
161. greater roadrunner C 2,7
162. great horned owl C 17
163. northern saw-whet owl C 17
164. burrowing owl C 2
165. northen pygmy owl C 17
166. white-throated swift C 1,5,12
167. anna’s hummingbird C 1,2,5,7,12,13,14,16,17
168. allen’s hummingbird C 1
169. costa’s hummingbird C 3
170. ruby-throated hummingbird F 12,14
171. belted kingfisher F 1,2,3,10,11,13,15,16 C 9,12,13,16
172. acorn woodpecker C 6,7,12,17,18
173. lewis’s woodpecker C 12, 18
174. gila woodpecker C 3,5,7
175. red-bellied woodpecker F 1,2,3,5,9,12,13,14,15,16
176. arizona woodpecker C 6
177. red-breasted sapsucker C 1,9
178. red-naped sapsucker C 6
179. yellow-bellied sapsucker F 9,14,15,16
180. downy woodpecker F 5 C 1,14
181. hairy woodpecker C 10,14
182. red-cockaded woodpecker F 16
183. nutall’s woodpecker C 2
184. ladder-backed woodpecker C 5,6,7
185. white-headed woodpecker C 11
186. gilded flicker C 4,5
187. northern flicker F 16 C 2,3,5,6,9,11,14,18
188. pileated woodpecker F 3,9,12
189. black phoebe C 1,2,3,5,12,13,14,16,17,18
190. say’s phoebe C 1,3,8,12,18
191. eastern phoebe F 1,2,3,5,6,9,11,12,14,15,16
192. vermillion flycatcher C5,18
193. hammond’s flycatcher C 6
194. great-crested flycatcher F 9, 11, 12
195. tropical kingbird C 1
196. cassin’s kingbird C 1,7,18
197. loggerhead shrike F 1,2,3,7,11,12,16 C 3,16
198. hutton’s vireo C 1
199. white-eyed vireo F 1,3,5,9,13,14,16
200. blue-headed vireo F 5,9,11,14,15 C 1
201. plumbeous vireo C 16
202. steller’s jay C 10,11,14,17
203. blue jay F 1,3,9,12,14
204. mexican jay C6
205. western scrub-jay C 1,13,14,16,17,18
206. florida scrub jay F 2
207. pinyon jay C 11
208. clark’s nutcracker C 10,11
209. yellow-billed magpie C 18
210. black-billed magpie C 9,11
211. chihuahuan raven C 6
212. common raven C 1,3,6,7,9,10,11,18
213. american crow F 3,8 C 10,13,14,16,17,18
214. fish crow F 1,2,6,10
215. horned lark C 9
216. northern rogh-winged swallow C 3
217. tree swallow F 1,8,9,10,12,15,16 C 3
218. barn swallow F 12,15 C 3
219. verdin C 3,4,5,6
220. oak titmouse C 17
221. bridled titmouse C 6,7
222. tufted titmouse F 3,5,9
223. carolina chickadee F 3
224. mountain chickadee C 10,11
225. chestnut-backed chickadee C 14,16,17,18
226. bushtit C1,13,17
227. white-breasted nuthatch C 6,14
228. pygmy nuthatch C10,11,14
229. brown-headed nuthatch F 9
230. brown creeper C 6,11,18
231. carolina wren F 3,9
232. bewick’s wren C 2,6,7
233. house wren F 1,2,3,6,9,16 C 6,7
234. marsh wren F 3
235. cactus wren C 3
236. rock wren C 6,12
237. pacific wren C 14,18
238. american dipper C 10
239. wrentit C 2, 18
240. ruby-crowned kinglet F 1,3,14 C 1,3,6,12,14,16,17,18
241. black-talied gnatcatcher C 3,4
242. blue-gray gnatcatcher F 1,3,9,11,13,15,17 C 1,2,3,11
243. townsend’s solitaire C 11
244. mountain bluebird C 18
245. western bluebird C 1,2,6,18
246. eastern bluebird F 5,16
247. varied trush C 14
248. american robin F 3,8,9,16 C 2,14,17,18
249. hermit trush C 6,14,16,17
250. gray catbird F 1,5,9,11,12,13
251. northern mockingbird F 1,2,3,5,6,8,11,12,13,15,16 C 1,2,3,6,13
252. california trasher C 2
253. le conte’s trasher C 4
254. curve-billed trasher C 5,7
255. bendire’s trasher C 4
256. american pipit C 1,2
257. phainopepla C 3,4,6
258. cedar waxwing C 11,14,16
259. northern parula F 9,13,14
260. orange-crowned warbler F 12,13,14 C 1,3,5,9,17
261. nashville warbler C14
262. myrtile warbler F 1,3,5,6,8,9,11,12,13,14,16
263. audubon’s warbler C 1,2,3,5,6,12,13,14,16,17,18
264. townsend’s warbler C 1,14,16,17,18
265. hermit warbler C 16
266. black-throated green warbler F 13
267. prairie warbler F 1,11,13,14
268. pine warbler F 3,5,9,14,15
269. palm warbler F 1,2,3,4,5,6,9,12,13,14,15,16,17
270. yellow-throated warbler F 3,5,9
271. black-and-white warbler F 3,9,11,13,14,15 C 5
272. american redstart C 1
273. painted redstart C 6
274. ovenbird F 13,14
275. northern watertrush F 13
276. common yellowhtroat F 1,3,9,13 C 1,2
277. northern cardinal F 1,3,13,14 C 7
278. pyrrhuloxia C 7
279. painted bunting F 2,9,14
280. lazuli bunting C 7
281. indigo bunting F 13
282. spotted towhee C 1,5,7,10,11
283. green-tailed towhee C 6,7
284. california towhee C 1,2,13,14,17
285. abert’s towhee C 3
286. canyon towhee C 6,7
287. sage sparrow C 4
288. black-throated sparrow C 6,7
289. rufous-winged sparrow C 6
290. brewer’s sparrow C 6
291. chipping sparrow C 5,6,7
292. savannah sparrow F 3,15,16 C 1,3,6,7,9,12,13
293. vesper sparrow F 3 C 6
294. lark sparrow C 1,18
295. golden crowned sparrow C 1,13,14,17,18
296. white-throated sparrow F 3 C 17
297. white-crowned sparrow F 3 C 1,2,3,4,6,7,9,13,14,15,16,17,18
298. fox sparrow C 1,14,17
299. song sparrow F 3 C 2,3,5,13,14,17,18
300. lincoln’s sparrow C 1,5,13
301. swamp sparrow F 1,3
302. dark-eyed yunco C 2,6,9,10,14,17,18
303. yellow-eyed yunco C 6
304. western meadowlark C 2,3,13,16,
305. eastern meadowlark F 11,12,16
306. brown-headed cowbird F 1, 5 C 3,4,5
307. bronzed cowbird C 5
308. hepatic tanager C 6,7
309. yellow-headed blackbird C 4
310. tricolored blackbird C 15
311. red-winged blackbird F 1,2,3,5,11,15,16 C 3,4,13,16,17
312. brewer’s blackbird C 3,4,5,9,12,13,16,17,18
313. common grackle F 1,2,4,9,12,15,16
314. boat-tailed grackle F 1,2,3,4,5,6,10,15,16
315. great-tailed grackle C 1,2,3,4,5
316. purple finch C 16
317. cassin’s finch C 10
318. house finch C 1,2,6,11,14,18
319. lesser goldfinch C 1,6,7,11,
320. american goldfinch F 1 C 1,7

 
Megkereshető személyek:
Gál Szabolcs: ,

Madera canyon (Szász) - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

Everglades (Szász) - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

Piedras Blancas (Szász) - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

a gyalogkakukk - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

pileated woodpecker - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

varied trush (Gál) - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok

hegyekben (Szász) - Észak-Amerika / Amerikai Egyesült Államok
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció