pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310115
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Omán januárban - Ázsia / Omán Megosztom Facebookon
2014.02.11. 22:22 Mészáros József (Becher)

Omán 2014.01.12-01.26.

Résztvevők: Cser Szilárd, Mészáros József, Németh Ferenc, Szakál LászlóUtazás: Mi a Bécs-(Qatar)-Muscat járatot választottuk, lévén itt volt a legoptimálisabb az átszállási idő, és a jegyár is. (Bécsig Feri apukája taxizott minket-retúr-amit ezúton is köszönünk!) Vízum az ománi reptéren 20Rial-ba került.
Autót a neten foglaltunk előre a Europcarnal, és azt kaptuk amit foglaltunk: (utazásaink során ez nem sokszor fordult elő eddig), Toyota Corolla 1.8 automata váltóval- a manuális váltóval szerelt autók igen ritkák. Az autóba (gyárilag) beépített érzékelő 120km/h -nál csipogó jelzést adott, ez némileg idegesítő, de Salalah és az északi részek környékén jól jött a rengeteg trafipax miatt. A benzin ára felkúszott sajnos 68Ft/l-re. Km megkötés nem volt a bérlésnél, mi 4000km-et tettünk bele a gépjárműbe. Szerencsére indulásunk előtt 1 héttel átadták a Shuwaymiyyah - Hasik utat is a tengerparton, ezzel is spóroltunk nem kevés időt+500km-t. Folyamatosak az útépítések/útkarbantartások az egész országban-írhatnám, hogy példaértékű. Kátyúval nem nagyon találkoztunk, épített bukkanók a lakott településeken vannak, de nem elviselhetetlen sűrűségben. Lehet terepjárót is bérelni dupla áron, amivel könnyebb-szabadabb a mozgás a wadikban, viszont egy rutinos sofőr azzal is eláshatja magát a tengerparti homokban.


Tájékozódás: A Birdwatching guide to Oman, 2nd Edition című könyv elég jól leírja a helyeket amiket érdemes felkeresni, mi 90%-ban meg is találtuk azokat. A szultánságban egyébként hála a Nokiának, a WindowsPhone segítségével tájékozódtunk, amire előre letölthető az ország térképe és ingyenes navigációt biztosít off-line.
Időpont: Mi a januárt választottuk az itt telelő fajok miatt+ebben az időszakban sikerült "könnyen" eltávolodnunk a munkahelyünkről. Az időjárás is igen kedvező, éjjel 12-15 nappal max 30C°-ig kúszik a hőmérő higanyszála. Tengeri madarakban viszont ilyenkor valóban sovány a felhozatal.
Kb 6-tól 18-ig van világos ebben az időszakban, így az éjszakai pihenésre elég idő marad. Az időeltolódás +3óra Magyarországhoz képest. Ománban a csütörtök és a péntek a hétvége, erre érdemes odafigyelni, mert ekkor sokan járnak piknikezni illetve 1-2 helyre nem lehet bejutni. (pl: Sun Farm)
Utunk során 2 svéd madarász sráccal találkoztunk, velük 3x is sikerült összefutnunk- hasznos volt a kommunikáció a friss információk miatt.


Szállás, gasztronómia: Alapvetően sátrazásra rendezkedtünk be, 3 alkalommal választottunk szállást-elsősorban az alapos tisztálkodás céljából. Ezek árai fejenként 3500-5000Ft környékén mozognak. Vittünk magunkkal konzerveket+porlevest, amit kiegészítettünk helyben kapható élelmiszerekkel. 3-4 helyen ettünk helyi ételt, elsősorban a csirke-rizs kombót fogyasztottuk. Az előrecsomagolt pékárú elég gyatra minőségű-mintha fűrészporból gyúrták volna- cserébe az utolsó benzinkúton is kapni.
Normális (presszó) kávét sehol nem kaptunk, csak Nescafés löttyöket.
A palackozott víz ára hasonló mint itthon, a gyümölcsök olcsóbbak.
Nagyobb városokban vannak Marketek, ahol gyakorlatilag mindent kapni-alkoholt nem!-, a gázpalacktól a felfújható rózsaszín zsiráfig. Képeslapot viszont szinte sehol-utolsó nap találtunk Muscatban egy Plaza-szerűségben, mint ahogy térképet is...


Ománról: Az emberek mindenhol kedvesek, segítőkészek/érdeklődők, bárhol nyugodtan sátrazhattunk, legyen az tengerpart, vagy országút mellett -egy általunk- alkalmasnak ítélt éjszakázóhely.
Madarászni is egyszerű, nyoma sincs az Egyiptomban tapasztalt -itt nem állhatsz meg, ide nem mehetsz be, itt nem távcsövezhetsz, sőt a szemeddel sem nézhetsz arra- hozzáállásnak. A szeméttelep bejáratánál például csak annyit kérdeztek: fotózni szeretnénk? -bólintásunkra -már nyílt is a kapu.
Egyébként fotózási szempontból is hálás ország, kis türelemmel sok fajt meg lehet közelíteni, hatalmas élmény ezeket a madarakat testközelből látni (pl:sunbird-ök).


Trip riportok:

http://www.stephenmenzie.com/p/oman-january-2013.html
http://www.club300.se/Files/TravelReports/Oman2012_PO.pdf


Könyvek:

DE Sergeant, H Eriksen, J Eriksen, Birdwatching guide to Oman (Second edition)
RF Porter, S Christensen, P Schiermacker-Hansen, Field guide to the birds of the Middle East. (Second edition)

Köszönettel tartozunk Faragó Ádámnak a hasznos tippekért.

A TOP fajok: (amiért többek közt érdemes januárban-Ománba menni madarászni)

álarcos szula, indiai üstökösgém, középkócsag, abdim gólya, örvös törpelúd, kaffersas, bóbitás darázsölyv, arab szirtifogoly,szürke frankolin, fehérmellű lápityúk, fácánfarkú levéljáró- jasszána, gémlile, pettyes ugartyúk, kis székicsér, sztyeppi lile, fehérfarkú lilebíbic, lilebíbic, nagy partfutó, hegyesfarkú sárszalonka, arab füleskuvik, sivatagi bagoly, mangrove jégmadár, bengál szalakóta, selyemgébics, arab és feketefejű hantmadár, sötéttorkú és rőtszárnyú rigó, sivatagi poszáta, paradicsom légykapó, arab rigótimália, fénylő, -jerikói, -bíbor, nílusi nektármadár, barna, -pusztai gébics, csíkosfejű és házi sármány.


Helyek amiket meglátogattunk:

Masirah régió:


Shannah Beach: Hatalmas terület rengeteg parti madárral. Idő kell rá és persze teleszkóp.
A tengerparti oldalon a madarak bizalmasabbak, cserébe csak néhány példány tartózkodik ott. gémek, csérek, sirályok, limikólák, halvány sarlósfecske.

Filim: A gémlilék sajnos nagyon távol voltak a parttól, csak spektívvel lehetett kiszedni őket. A hegyesfarkú sárszalonka, viszont könnyen meglett már itt. Minden zöld fűcsomó rejthet valami madarat, így érdemes átnézni ezeket. -terekcankó, bengál szalakóta, fehérarcú verébpacsirta, sarlóscsőrű pacsirta, sivatagi pacsirta, vörösfarkú hantmadár, perzsa füzike, indiai ezüstcsőrű pinty.


Wadi Dhurf: Már éjszaka hallottuk a pettyes ugartyúkokat, amiket napkelte után meg is kerestünk. további fajok: fakó rétihéja, barnahasú pusztaityúk, grey frankolin (csak hang), sivatagi hantmadár, arab rigótimália, sivatagi őrgébics, fehérarcú verébpacsirta.

Ash Shuwaymiyyah: Nagyon jó hely, mind a tengerparti részen, mind a wadiban jó a madármozgás, a csíkos pusztaityúkokra kiváló hely, élmény látni ahogy naplemente után totyognak a vízhez.
Wadi: fehérfülü sivataifogoly, arab szirtifogoly, pusztai gébics, barna gébics, kék kövirigó, arab hantmadár, sivatagi sármány
Tengerpart: álarcos szula, nagy lilik, kanalasgém, indiai üstökösgém, középkócsag, jacana, récék, sirályok, csérek, cankók, partfutók, olivhátú pityer, himalájai füzike, hosszúcsőrű nádirigó.

Salalah régió:


Wadi Darbat: Az egyik legjobb terület, bár nem tűnt úgy, mikor késő délután megérkeztünk. Arab füleskuvikra kiváló hely, emellett jó énekes és ragadozó mozgás volt egész délelőtt.
Arab szirtifogoly, pusztai-parlagi-héja-törpe-fekete-kaffersas, fakókeselyű, kígyászölyv, karvaly, Abdim gólya, Bruce’s Green Pigeon, Shining Sunbird, African Paradise Flycatcher, Abyssinian White-eye, koromfarkú csuk, szövőmadár, csíkosfejű sármány, sivatagi szirtifecske.


Khawr Rawri: 2 délutánt töltöttünk itt, jó nagy terület sok madárral: örvös törpelúd, récék, gémek+fekete gólya, flamingó, batla, jacana, hegyesfarkú sárszalonka, csérek, citrombillegető, shining, palestin sunbird, koromfarkú csuk, karcsú prínia de a svédek láttak itt mongol pityert is.


East Khwar: Többször átnéztük, de sajnos pártás darvakat nem láttunk se itt se máshol. Egyébként átlagos volt rajta a madármozgás kanalasgém, batla, jacana- jobbat vártunk az előző beszámolók után.

West Khwar: bütykös szárcsa, jacana, limikólák, gémek, récék a parton csérek, limikólák. Többet vártunk ettől a 2 helytől, sajnos eléggé csalódás volt.


Jarziz farm Sahnawt farm: A Jarziz-ra be sem jutottunk, hatalmas építkezés látszik már messziről, valószínűleg ennek a területnek annyi.
A Sahnawt farmot a kerítésen kívülről többször átnéztük: sztyeppi lilék, limikólák, barnahasú pusztaityúkok, sasok, rengeteg a gerle.


Khawr Taqah beach lagoon: Itt is 2 alkalommal jártunk- a kis székicsérek kedvelt helye a parti homok, előszeretettel pihennek a keréknyomokban. -fehérfarkú lilebíbic, fehérarcú- ádeni törpecsérek, limikólák, gémek, fekete sas a parton, karcsú prínia, pusztai gébics, sivatagi hantmadár.


Wadi Mughsayl: sivatagi bagoly- legalább 3 példányt halottunk éjszaka, szibériai cigánycsuk, arab hantmadár, kék kövirigó. Reggel a tengeren: barna szula, perzsa vészmadár, socotra kormorán, vékonycsőrű víztaposó.


Wadi Hanna: Hatalmas baobab fák a wadiban, nagyon jól néz ki tájképileg. Elvileg jó hely a Arabian Golden-winged Grosbeak-ra, sajnos mi nem láttunk. Viszont naplemente után sikerült megtalálnunk és fotózni is az arab füleskuvikot. Fajok: arab szirtifogoly, pusztai-parlagi-héja-feketesas, Bruce’s Green Pigeon, Abyssinian White-eye, arab poszáta, szövőmadár, pápaszemes bülbül.


Ayn Hamran: Az itatós hely, hatalmas énekesmozgással: Arab szirtifogoly, barátcsagra, szövőmadár, Abyssinian White-eye, Paradise Flycatcher, sunbirdek, hosszúcsőrű pityer, sármányok, és nem utolsósorban alkalmas a kaffer sas-ra, és egyéb ragadozókra.


Tawi Atayr: A héjasasokat nem vártuk meg a jemeni csicsörke hála svéd barátainknak könnyen meglett, helyette mutattunk nekik Singing Bush Larkot. Az odavezető úton sok ragadozó: parlagi, pusztai sasok, füles keselyű.


Sivatag:


Muntasar: pettyes pusztaityúkok, sivatagi poszáta, kék kövirigó.


Qatbit: Ha nem lett volna az útépítők központi szálláshelye, és még locsolnának is rendszeresebben, valószínű több madárfajjal és egyeddel találkozunk... Így csak: keleti gerle, feketetorkú rigó, rőtszárnyú rigó, énekes rigó, fehértorkú fülemüle, selyemgébics (novemberben még nem biztos a faj), nílusi nektármadár, sivatagi poszáta, kékbegy, vándorfüzike, himalájai füzike.

A sivatagban: futómadár, szikipacsirta, sarlóscsőrű pacsirta, fehérhomlokú verébpacsirta, sivatagi poszáta, barnanyakú holló.


Északi részek:


Liwa: Collared Kingfisher a mangrovéban, sajnos az élőhely egyre szűkül, fehérarcú bülbül, mangrovegém, perzsa vészmadár, socotra kormorán


Shinas: bengáli, kenti, sounder&s csérek, sirályok, limikólák, sok énekes: arab babbler, smaragd gyurgyalag, halvány sarlósfecske, pusztai-sivatagi- vörösfarkú hantmadár, barnahasú pusztaityúkok.


Humayra: zseniális hely, már csak azért is, mert itt végre közelről láttunk gémlilét. :-), rengeteg a sirály+csérek a tengerparton, zátonykócsag, mangrovegém, indiai üstökös gém, csigaforgató, limikólák, Sky&s Wobbler+itt is láttunk 2 Collared Kingfisher-t (mangrove jégmadár).

Sun Farms Sohar: engedélykérés a kapuban, majd autós madarászat- pont mint Apajon egy futam. Fajok: Grey frankolin, batla. parlagi-pusztai-feketesas, bibircses bíbic, lilebíbic, álarcos gerle, bengál szalakóta, smaragd gyurgyalag, pusztai gébics, pusztai hantmadár, csíkos szikipacsirta, keleti pacsirta és nagyon kevés pityer.


Yiti: feketefejű hantmadár, Purple Sunbird, csikos pusztaityúkok a faluban, rengeteg ragadozó.


Muscat, Al Qurm park: levezetésnek jó...mangrovegém, héjasas, bóbitás darázsölyv, bibircses bíbic, ázsiai pettyeslile, terekcankó, karcsú prínia, Purple Sunbird, bengál szalakóta, pápaszemes-fehérarcú-kaffer bülbül, pusztai gébics.


Összegzés: Omán egy madarászszempontból is nagyon kellemes hely, nemhiába vannak akik rendszeresen visszajárnak ide. Szerencsénkre a turisták még nemigazán fedezték fel ezt az országot, így nyugis a magunkfajták helyzete, nincsenek lehúzások/átverések. Viszont eléggé alul madarászott, jelzi ezt az is, hogy évről évre figyelnek meg faunaúj fajokat. Éppúgy idevetődhet észak afrikai faj, mint ahogy kelet felől bármi...
Időpontot tekintve a téli hónapok az itt telelők fajok miatt közkedveltebbek, és az időjárás is elviselhetőbb mint a nyári 40-50°C+ a monszun.

Szóval ez egy szuper hely!

Utunk során 214 fajt láttunk.

Ami kimaradt: pártás daru, pettyes túzok, amuri vércse, Arabian Golden-winged Grosbeak

Top 5 faj:

1. kaffersas
2. selyemgébics
3. rőtszárnyú rigó
4. fehérmellű lápityúk
5. kis székicsér


 
Megkereshető személyek:
Mészáros József /Becher/: , , http://www.becherfoto.hu/

Wadi Shuwaymiyyah - Ázsia / Omán

Al Mughsayl - Ázsia / Omán

Yiti - Ázsia / Omán

csérek - Ázsia / Omán

sunbirdek - Ázsia / Omán
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció