Kókay Szabolcs weblapja
Feltöltött képek száma: 81441   Megfigyelési adatok száma: 275459
   
E-mail cím:
Jelszó:
Beszámolók
Omán augusztusban - Ázsia / Omán Megosztom Facebookon
2012.12.24. 12:52 Emri Tamás

Ománba kétféleképpen is el lehet jutni: Budapest-(Qatar)-Dubai, majd Muscat, illetve Bécs-(Qatar)-Muscat. Debrecenből indulva árban a két útvonal nagyjából megegyezett. Vízum a reptéren beszerezhető, illetve az autóbérlést is el lehet ott helyben intézni, bár rugalmasabb és olcsóbb, ha az autót interneten foglalja le az ember.
Omán rendezett, kulturált ország; sem kirívó szegénységgel, sem értelmetlen luxussal nem találkoztunk. Az úthálózat - az autópályák, autóutak, főutak viszonylatában - jó minőségű. A mellékutak azonban gyakran nincsenek kitáblázva és előfordul, hogy az aszfaltozott mellékút földútban folytatódik egy idő után. Az autópályáért nem kell fizetni; a benzin igen olcsó (kb. 60 Ft/l). A váratlan veszélyt (szamár, teve, vízátfolyás, vízátfolyás kőággyal stb.) a sofőrök vészvillogóval jelzik egymásnak. Érdemes figyelni rá különösen, ha olyan kocsit sikerült bérelni, amelyiknek alig fog a fékje... (A mi fékünk a megtett kb. 6000 km után már alig-alig működött; igaz kezdettől fogva égett a fékolajlámpa.)
Mindenütt lehet és meg is éri vad kempingezni. Számos faj így jött be (pl. afrikai füleskuvik, Lichtenstein-pusztaityúk, Spotted Thick-knee). Váratlan éjszakai látogatókra (pl. tarajos sül, idegbajos bika) azonban lehet számítani... Egy alkalommal aludtunk szállodában, hogy az akkukat feltöltsük; ez a szállás olcsó és kulturált volt. Az indiai hatás nem csak a fajokban, hanem az emberek és ételek vonatkozásban is érezhető…
Időjárás: 38-42 C, a tengerparton közel 100 %-os páratartalommal. A parton a szél, beljebb a száraz levegő csökkenti a hőérzetet. A nagyobb meleg inkább az Egyesült Arab Emirátusokhoz közeli területeken volt jellemző („ÉNy-Omán”). Itt reggel 8-tól este 6-ig elég meleg volt ahhoz, hogy sem a madaraknak, sem a megfigyelőknek ne legyen kedve sokat mozogni. (De legalább hajnalban sem süllyedt a kellemetlen 28 C alá a hőmérséklet.)
A Darfur régió („D-Omán”) időjárása ettől lényegesen eltérő. A tengerparton húzódó magas hegyeknek és a tenger felől érkező nedves levegőnek köszönhetően a nyári hónapokra a monszun (nyári monszun) jellemző. A hőmérséklet enyhébb (35-38 C), az ég állandóan felhős (a három ott töltött nap alatt csak pár perc volt napsütéses), a tengerpart párás, a hegyvidék erősen (a megfigyelést is gyakran lehetetlenné tevően) ködös. Az állandó ködszitálás miatt minden nedves. Az időjárásnak megfelelően egyes völgyekben, dús, zöldellő erdei növényzet alakult ki.
A terület maláriával már nem, de Bilharziával („vérmétely”) fertőzött, amire számos tábla is felhívja a figyelmet. A fertőzést az édesvizű (hűs és kristálytisztának látszó) tavakban, patakokban való fürdéskor lehet összeszedni.
Az út során két könyvet használtunk: DE Sergeant, H Eriksen, J Eriksen, Birdwatching guide to Oman (Second edition) és RF Porter, S Christensen, P Schiermacker-Hansen, Field guide to the birds of the Middle East. Köszönettel tartozunk Faragó Ádámnak a hasznos tippekért.

Tapasztalatok augusztus végén:
- Ragadozó vonulás még nincs; kizárólag a költő fajokkal találkoztunk egyetlen barna rétihéja kivételével.
- Az énekesmadarak szintén alig vonultak (1-2 halvány gezét, mezei poszátát, szürke légykapót és tüskebujkálót láttunk) nagyobb számban (pár 100 madár) csak a füstifecskék vonultak.
- A telelő fajok sincsenek még ott (pl. vizifácán, selyemgébics stb.)

Amiért mégis érdemes nyáron (is) ellátogatni Ománba:
1. Darfur madárvilága (hála a monszunnak) ilyenkor a legaktívabb; számos faj kifejezetten csak ilyenkor figyelhető meg.
2. A (nem Darfur-i) rezidens fajok szintén könnyen megfigyelhetőek ebben az időszakban.
2. A tengeri madarak nagyobb faj és egyedszámban fordulnak meg Omán partjainál a nyári hónapokban, mint az év többi részében.

Összesen 152 fajt láttunk.
Tengeri madarak:
A legtöbb fajt Darfurban láttuk, de bárhol érdemes kinézni a tengerre.
Gyakori fajok: perzsa vészmadár (75+ pld), Wilson-viharfecske (90+ old), egyszínű szerecsenhojsza (Jouanin’s Petrel) (16 pld) és a szintén tengeri fajnak számító vékonycsőrű víztaposó (250+ pld)
További fajok: piroslábú (barna) vészmadár (Pale-footed Shearwater) (14 pld), koreai viharfecske (Swinhoe’s Storm-petrel) (3 pld), vöröscsőrű trópusimadár (1 pld), álarcos szula (5 pld), barna szula (1 pld), szokotra kormorán (12 pld), szélesfarkú halfarkas (1 pld), kis noddi (Lesser Noody) (1 pld), barna noddi (Common Noody) (4+ pld)

Parti madarak:
A legnagyobb csapatok Mashira régióban voltak, de bármilyen vizes élőhelyet érdemes átnézni. A legjobb faj ebben az időszakban a nagy partfutó (Great Knot). Előfordulása Barr all Hikman (Mashira area) területre jellemző. Legnagyobb eséllyel az „East Coast”-on figyelhetőek meg; nekünk egy 30 pld-os csapatot sikerült találnunk. Nem könnyű rájuk bukkanni. Apálykor a terület átfésülése (a rengeteg madár és a több négyzetkilométer kiterjedésű árapályzóna miatt) szinte lehetetlen. Dagálykor a madarak a magasabb pontokon, partközelben tömörülnek. A nagy partfutókat a kis goda csapatok átfésülésével lehet megtalálni; de a tömött csapatokban így is nehéz kiszúrni őket.
Egyéb Mashira-i fajok:
gémlile (80+ pld); máshol összesen 1 pld-t láttunk (Western Khawr; Salalah area).
tibeti lile (5000+ pld), sivatagi lile (250+ pld), terekcankó (500+ pld) e fajok máshol is gyakoriak; sárjáró (300+ pld) máshol csak 1-2 példányt láttunk.

„Észak-Omán”:
- White-collared Kingfisher: Három költőhelye is ismert: Liwa, Shinas és délebbre Mahawt Island (Filim, Mashira area). Bár a költő állomány megcsappant, mindhárom területen sikerült megfigyelni ezt a fajt augusztusban (a téli hónapokban ritkábban látható).
- További, gyakori fajok: dögkeselyű, füles keselyű, Gray Francolin, bibircses bíbic, zöld gyurgyalag, bengáli szalakóta, fehérarcú bülbül és kaffer bülbül (a mindenütt gyakori pápaszemes bülbül mellett), Hume’s Wheatear, bíbor nektármadár, indiai ezüstcsőrű pinty.

Darfur:
- „sárgagém” (Yellow Bittern): A darfuri khwar-ok (tengerpartközeli édesvizű tó) jellegzetes, de ritka faja. Az élőhelyén a törpegém gyakori. Tíz törpegém és néhány bizonytalan hovatartozású egyed mellett egy öreg hímet láttunk az East Khawr területen.
- arab fogoly: A Darfur régióban mindenütt gyakori, ahol dús, zöld növényzet található. A hajnali órákban érdemes keresni, mert ilyenkor még a völgyek (később már zavartabb) alsó régiójában mozognak. Legegyszerűbben Ayn Razatban jött be: hajnalban az úton szaladgáltak.
- „Pettyes ugartyúk” ( Spotted Thick-knee): Hinzu (Mirbattól K-re) mellett láttunk 4 példányt alkonyatkor, majd miután ott aludtunk, hogy meghallgassuk a hangjukat, hajnalban is egy khawr-t tápláló sivatagos részt átszelő „folyó” partjánál.
- Bruce’s Green Pigeon: A régió dús növényzetű, fás területein, gyakran patakok közelében figyeltünk meg. Nem tömeges, de rövid keresgélés után bele lehet botlani.
- rezes fénykakukk (Didric Cuckoo): Szintén a nedves, dús növényzetű területekre jellemző, nem túl ritka faj. A szövőmadarak fészekparazitája.
- African Scops Owl: Wadi Darbat-ban hallottunk 3 példányt. Magnóra reagáltak ugyan, de nem jöttek lényegesen közelebb.
- Spotted Eagle Owl: Ayn Hamran-ban láttunk 1 példányt. Miután este nem hallottuk a hangját (afrikai füleskuvikok sem szóltak itt), nappal egy sziklafal tövében lévő fán lett meg.
- „Darfur” sarlósfecske („Darfur Swift”): Darfurban bárhol előfordulhat. A sarlósfecskére és a halvány sarlósfecskére is emlékeztető, bizonytalan toxonomiájú faj.
- Grey-headed Kingfisher: Darfur nedves, dús növényzetű területeinek gyakori faja.
- Singing Bush Lark: Darfur növényzetesebb területeinek jellemző, gyakori faja.
- South Arabian Wheatear: A hegyvidék sziklásabb területeinek jellemző faja.
- African Paradise Flycatcher: A Darfur régióban mindenütt gyakori, ahol dús, zöld növényzet található. Rövid keresés után minden alkalmas területen találkoztunk ezzel a fajjal.
- Shining Sunbird: a növényzetesebb területek gyakori faja.
- White-brested White-eye: a fás területeken mindenhol gyakori.
- jemeni csicsörke: Egyedül Tawi Atayr víznyelőjében megfigyelhető faj. Többszöri próbálkozás után az egyik alkalommal kisütött a nap pár percre (a három nap alatt először és egyben utoljára) ekkor a víznyelő északi falának alsó részén énekeltek. A déli fal felől egy példányt teleszkóppal meg tudtunk figyelni.
- csíkosfejű sármány (African Rock Bunting): A kevésbé növényzetes, sziklás területeken szinte bárhol megtalálható, akár településeken is.
- További fajok: indiai üstökös gém (1 pld), fokföldi gerle (1 pld), hosszúcsőrű pityer (2 pld), kormfarkú csuk (34 pld), arab poszáta (16 pld), barátcsagra (1 pld), csutakfarkú holló (50+ pld), jerikói (fuvolázó) fényseregély (130 pld), Rüppel’s Weaver (150 pld), afrikai ezüstcsőrű pinty (10 pld).

Egyéb ománi fajok:
- ádeni törpecsér (Saunder’s Tern): több alkalommal is sikerült közelről megfigyelni e nem túl ritka csérfajt.
- barnahasú pusztaityúk: bár nem kerestük fel a tradicionális ivóhelyeket több alkalommal is belebotlottunk ebbe a fajba
- Oriental White-eye: egyedül a Mahawat szigeten (Filim, Mashira area) látható faj. Csónakkal lehet a szigetet megközelíteni, de csak dagálykor. A déli magas fákból álló mangrove erdők szélénél megállva van esély kiszúrni e madarakat.
- további érdekes fajok: mangrovegém, pásztorgém, zátonykócsag, héjasas, berber sólyom, fehérfülű sivatagi fogoly, törpe vízicsibe, füstös sirály, üstökös csér, bengáli csér, fehérarcú csér, álarcos csér, Lichtenstein-pusztaityúk, smaragd gyurgyalag, feketefejű pinty (fehérhomlokú veréb) pacsirta, sivatagi pacsirta, sarlóscsőrű pacsirta, afrikai szirti fecske, karcsú prínia, sivatagi prínia, arab rigótimália, pusztai gébics, indiai házi varjú, barnanyakú holló, pásztormejnó, tigrispinty (szökött)

 
Megkereshető személyek:
Emri Tamás: ,
Zöld Barna Mihály: ,

É-Oman, hegyvidék - Ázsia / Omán

É-Oman, mangrove - Ázsia / Omán

Darfur - Ázsia / Omán

Darfur - Ázsia / Omán

Mahawat szigete - Ázsia / Omán

tengerpart észak-keleten - Ázsia / Omán

- Ázsia / Omán

- Ázsia / Omán

dacolva a bilharziával - Ázsia / Omán
Gyanús volt, hogy senki sem fürdik, de a figyelmeztető táblát csak később vettük észre.
Fórum
Milyen madarat láttam?
Sziasztok, Elnézést, hogy ide teszem közzé mondandóm. ...
Tegnap, 22:50 - Szimuly György (Szimi)
Magyarországi terepi hírek
Fantasztikus, köszönöm szépen, Józseftől elnézést kérek és...
2021.01.18. 18:46 - Kovács Gergely Károly
Sajtófigyelő
Kedves Kornél! Köszönöm szépen! Üdv, Endre
2021.01.16. 19:06 - Sós Endre
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
Sokadalom madarászverseny, eredményhirdetés
2020.11.27.
Kedves Madarászok! A Vadlúd Sokadalom madarászversenyének az eredményhirdetését online tartjuk a... Tovább »
Beszámolók
Grúzia tavasszal - képes beszámoló
2021.01.11.
pdf logoA korábban feltöltött szöveges útibeszámoló kiegészítése képi anyaggal. Terepmadarász Találkozóra... Tovább »
Galériák
Füstös réce
Melanitta fusca
2021. január 18.
 
Vörösnyakú vöcsök
Podiceps grisegena
2021. január 18.
 
Vörösnyakú vöcsök
Podiceps grisegena
2021. január 18.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció