PKMK
Feltöltött képek száma: 76027   Megfigyelési adatok száma: 258917
   
E-mail cím:
Jelszó:
Beszámolók
Nyugat-Szahara (feketefejű pintypacsirta és nomád pacsirta) Megosztom Facebookon
2009.04.14. 10:58 Emri Tamás

A Birdwatcher's guide to Morocco (Bergier, P. és Bergier, F.; 2003) könyv alapján a Marokkó által megszállt Nyugat-Szaharai terület déli részén rendszeresen látnak feketefejű pintypacsirtát (White-crowned Sparrow-lark) és nomád pacsirtát (Dunn's Lark) az utóbbi években. Sajnos a könyv konkrét helyeket nem említ (csak annyi ír, hogy a Dakhla-Aussard úton tett megfigyelések alkalmával kerültek elő ezek a fajok). A Moroccon Rare Birds Committee legfrissebb adatai szerint mindkét faj bizonyítottan költött 2007-ben Aussard közelében.

A 2008. novemberében tett látogatásom alkalmával mindkét fajt sikerült megfigyelnem több példányban (nomád pacsirta 4-6, pintypacsirta 7) ráadásul igen közelről. A további megfigyeléseket elősegítendő pár sorban szeretném összegezni a tapasztalataimat.

Dakhla viszonylag jól felszerelt, reptérrel is rendelkező turista központ a Nyugat-Szaharai terület déli részén (20 Km-re északra a Ráktérítől). Több olcsó szálloda is van a városban (100-300 MAD/nap), de a tengerparton bárhol lehet vadkempingezni (pár km-rel a város előtt rendszeresen kempingeznek szörfösök lakókocsikkal). Ólommentes benzin kapható a városban. (Amúgy, itt a Nyugat-Szaharai régióban a legtöbb benzinkútnál nem lehet ezt a fajta benzint beszerezni.)
Dakhlátol pár km-rel délre a Mauritániába vezető főútról ágazik Kelet felé egy jó állapotban lévő út Aussard (200 km), illetve tovább Tichla (300 km) irányába. Az út mentén bárhol érdemes megállni pacsirtázni. Idén novemberben az elágazástól számított első 50 km, illetve Aussard előtti 70 km-es szakasz volt a legjobb. A megfigyelt fajok: sarlós pacsirta (Hoopoe Lark) 35+, vastagcsőrű pacsirta (Thick-billed Lark) 15+, búbos pacsirta (Crested Lark) 10 , kövi pacsirta (Thekla Lark) 6, sivatagi fülespacsirta (Temminck's Lark) 10+, homoki pacsirta (Bar-tailed Desert Lark) 12+, sivatagi pacsirta (Desert Lark) 2, nomád pacsirta (Dunn's Lark) 4+ és feketefejű pintypacsirta (White-crowned Sparrow-lark) 7 (4 hím). (+ sivatagi veréb 1 pár Aoussard mellett a fákon)

A nomád pacsirták Aoussard előtt 8,5 km-re (3-5 madár), illetve 25 km-re (1 madár) voltak az úthoz közel. Ez a szakasz már erősen homokos terület. A madarak a fűcsomókkal tarkított részeken mozogtak. Rendkívül bizalmasan viselkedtek és gyakran énekeltek.

A veréb pacsirták 24 km-rel Aoussard előtt egy "szavannás" (fás-füves) területen mozogtak, szintén közel az úthoz. Ez a terület táblával (Oued Jenna) is jelölve van így könnyű megtalálni. A földről felrepülő és néhány méter magasan énekelve köröző hímeket már a kocsiból ki lehet szúrni.

A terület többé-kevésbé szabadon bejárható. Aknákat jelző táblákat csak Aussard közelében láttam.

A Dakhla környékén a tengerparton (a félsziget csúcsa bizonyult a legjobbnak) látott érdekesebb, illetve novemberben gyakoribb fajok: király csér 1 (augusztusban több százat is látnak), bengáli csér 3, kenti csér 300, lócsér 200, afrikai kanalasgém 1 (a marokkói könyv szintén említi e faj dakhlai alkalmi előfordulását; fotózni sajnos nem sikerült), kis goda 400, fenyérfutó 500, parti lile 600.

A hely a fekete sziklákról (1-2 m magas) megismerhető. A fűcsomók árnyékát kedvelték a madarak. (Alapgéppel ennyi sikerült.)

A terület és még egy pazar madaras kép.

Amíg a táblának ezen az oldalán vagyunk nincs baj.
Fórum
Határozási problémák
Igen, ez egy halvány színű tojó.
Tegnap, 21:38 - Fenyvesi László
Lista-fórum
Szia! Köszi! BAZ megye közigazgatási határai. Üdv, BP
Tegnap, 20:46 - Balázsi Péter
Vendégkönyv
Udv! A honlap kezeloi nem tervezik-e esetleg, hogy az...
Tegnap, 17:29 - Móró Endre
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
Sasszinkron a Sasközpont szervezésében
2020.01.07.
Kedves Madarász Barátom! Először is BÚÉK! Ismét eltelt egy év, és itt a sasszinkron! Az... Tovább »
Beszámolók
Nyugat-Szahara, Délnyugat-Marokkó
2019.11.18.
Résztvevők: Molnár Márton, Nagy Miklós, Szilágyi Attila, Veszelinov Ottó Látogatás ideje:... Tovább »
Galériák
Jégmadár
Alcedo atthis
2020. január 14.
 
Rőtszárnyú rigó
Turdus eunomus
2020. január 13.
 
Fenyőpinty
Fringilla montifringilla
2020. január 14.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció