pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Mexikó - Guatemala - Honduras - Belize útibeszámoló Megosztom Facebookon
2007.05.14. 21:57 Steiner Attila

Résztvevők: Szász Lilla, Steiner Attila

Meglátogatott helyek
Mexikó: Mexikóváros, Teotihuacán, Monte Albán, San Cristóbal, Tulum, Cobá, Chichén Itzá, Celestún, Uxmal, Palenque
Guatemala: Atitlán-tó, Antigua, Rio Dulce, Tikal
Honduras: Copán
Belize: Caye Caulker

Látott fajok száma: 352, ebből 236 lifer

Utazás
Régi álmunkat valósítottuk meg ezzel az úttal, amit hosszas előkészítés előzött meg. Mivel a 4 hét leteltével Lendvai Csabával egy három hetes mexikói madarásztúrára indultam, ezért az első hónap útiterve elsősorban a városok és romvárosok meglátogatására épült. Kedvesem nem madarászik, így én csak a kora reggeli órákban vagy az egyébként is meglátogatott romvárosokban tudtam madarakat megfigyelni. Persze Guatemalában, Hondurasban és Belize-ben igyekeztem a legtöbbet kihozni madarászatilag az ott-tartózkodásból, tudván, hogy oda egyhamar nem jutok el újra.
Mexikóvárosba madridi átszállással az Iberiával repültünk. Odafele nem volt gond, bár a Budapest-Madrid szakaszon semmi kaját nem adtak, de visszafele Lilla gépét törölték, ami nem kis bonyodalmakhoz vezetett.

Vízum
Szerencsére vízum egyik országba sem kell. A határátlépéskor viszont több alkalommal kellett kilépési díjat fizetni. Mexikóból Guatemalába 20 pesót fejenként, Guatemalából Hondurasba 10 quetzalt illetve 3 $ belépési díjat, Guatemalából Belize-be 10 quetzalt és Belize-ből Mexikóba 17 $-t.

Pénz
Mexikóban a peso a hivatalos fizetőeszköz, amit a reptéren váltottak a legjobban és a turisták által kedvelt városokban a legrosszabbul. 1 $-ért 10,4-10,8 pesót adtak. Guatemalában a jól hangzó quetzalt használják (1 $ = 7,3 quetzal), a turistabuszokért azonban dollárban kellett fizetni. Nem mindig volt egyszerű pénzt váltani, de az utazási irodákban általában sikerült. Honduras pénzneme a lempira (1 $ = 18,9 lempira). Belize-ben a belize-i dollár átváltási rátája egyszerű, 1 $-ért 2 B$-t adnak, bár nem feltétlenül kell pénzt váltani, hiszen mindenhol elfogadják az US$-t is.

Belföldi utazás
Végig buszokkal utaztunk, mivel ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a belföldi és az országok közötti közlekedésnek. Mexikóban nagyon kényelmes, luxuskörülményeket nyújtó buszok közlekednek a nagyobb városok között, viszonylag megfizethető áron. A rövidebb távokon már kevésbé kényelmes és tiszta buszok járnak, ezekkel a Yucatán-félszigeten utaztunk. Néhány buszút ára példaként: Mexikóváros - Oaxaca 356 peso (6h), Mérida - Palenque 316 peso (9h), Palenque - Mexikóváros 620 peso (24h).
Guatemala közlekedése kevésbé szervezett, itt az USÁ-ban régen leselejtezett iskolabuszok, a legendás chicken bus-ok közlekednek, amikre dupla annyi ember préselődik fel általában, mint amit ép ésszel el lehetne képzelni. Turistáknak drágább, de kényelmesebb alternatívát nyújtanak az utazási irodák által üzemeltetett iránybuszok, amik háztól házig visznek, persze jóval magasabb áron. Antiguából Copánba pl. 20 $-ért vittek, Tikalból Belize Citybe ugyanennyiért. Egyszer próbáltuk csak ki a chicken bust Rio Dulce és Tikal között. A négy órás út első két óráját a sofőr melletti placcon töltöttük 20 helyi társaságában, miközben a csomagtérben a hátizsákokat egy élő pulyka őrizte. Később sikerült a busz belsejébe nyomulnunk, ahol már a saját lábunkon állva tehettük meg az út hátralevő részét. Felejthetetlen élmény volt.
Belize-ben a Belize City és Caye Caulker közötti menetrendszerinti motorcsónak volt az egyetlen belföldi közlekedési eszköz, amin utaztunk. A félórás csónakút fejenként 7,5 $-ba került.

Szállás
Szokás szerint a Lonely Planet útikönyvre támaszkodtunk a szállások kiválasztásánál. Mexikóban 25-30 $ alatt nem nagyon találni saját fürdőszobával rendelkező, tiszta szállást, egyes helyeken pedig ennyiért sem. Előre csak Mexikóvárosban és Oaxacában foglaltunk szobát, a csúcsszezon ellenére általában nem volt nehéz szállást találni.
Guatemalában 13 és 20 $ között fizettünk egy szobáért. 20 $-ért viszont Rio Dulcéban az egész út legszebb szállásán laktunk, egy cölöpökön álló faházban, a folyó partján, ahol ingyen vihettünk el egy kajakot akár fél napra, és reggelente a házunktól 20 méterre kezdődő mangrovéban madarászhattam.

Kaja
A reggeli általában nincs benne a hotelszoba árában, ezért a mindennapi betevő tojás elfogyasztása pluszköltséget jelent. Mindegyik országban találhatók egyébként olcsó középkategóriás éttermek, ahol 5-10 $-nak megfelelő összegért jól lehet lakni. Aki nem szereti a mexikói jellegű kaját, az akár rántott húst is ehet; nagy meglepetésünkre kiderült, hogy ez itt tradicionális étel.

Időjárás
Elvileg a száraz évszakban kevés csapadék esik Közép-Amerikának ezen a részén, de az idei időjárás ebbe kissé bekavart. Belize-ben minden nap esett az eső, és a Yucatán-félszigeten is eláztunk párszor. Ettől eltekintve kellemes volt az idő, bár a hegyekben néha elkelt a polár, Tikalban pedig a párás meleg rendesen kiszívta az ember erejét.

Madárnevek
Bár minden tiszteletem azoké, akik fáradságos munkával szednek össze magyar neveket a létező összes forrásból, de amíg nincs minden fajra hivatalosan elfogadott magyar név, addig én az angol neveket használom. Aki hasonló helyekre akar utazni, úgyis az angol madárnevekkel fog találkozni és nem fog tudni mit kezdeni 30 éve megjelent könyvekből összeszedett magyar nevekkel.

Könyvek
Steve N.G. Howell Where to watch birds in Mexico című könyve alapmű. Részletes leírásokat ad a helyekről, megközelítésükről és az ott látható fajokról. Sajnos 1999-ben jelent meg, ezért az élőhelyek némelyike már nem azt a képet mutatja, mint amit a könyv alapján várnánk. Számos jó angol nyelvű útibeszámoló azonban naprakész információval szolgál a gyakrabban látogatott helyekről.
Sophie Webb, Steve N.G. Howell: A Guide to the Birds of Mexico and Northern Central America. Ez a jelenleg legtöbb információt tartalmazó határozókönyv Mexikó madarairól, bár mérete miatt terepen nem használható.
Ber van Perlo: Field Guide to the Birds of Mexico and Central America. Kisebb méretű, terepen is használható új határozó. Rajzai kicsik, de a határozás szempontjából fontos bélyegeket hangsúlyozzák ki. A leíró szövegek rövidsége miatt ajánlott az előző könyvvel együtt használni.
David Allen Sibley: The Sibley guide to birds. Az észak-amerikai telelő fajok határozásában hatalmas segítséget jelent, hiszen rajzai az előbb említett könyveket messze felülmúlják minőségben és részletességben.

Útvonal
Mexico City - Teotihuacán - Oaxaca - Monte Albán - Mitla - San Cristóbal - Atitlán-tó - Antigua - Copán - Rio Dulce - Tikal - Caye Caulker - Tulum - Cobá - Chichén Itzá - Mérida - Celestún - Uxmal - Palenque - Mexico City

A meglátogatott helyek jellemzése madarász szempontból
Mexico City - Mexikó
Mexikóváros parkjai jó alkalmat kínálnak az újvilági madarakkal való ismerkedésre. A belváros szívében található Alameda Central nevű kis parkban a hét végi tömegben is egész jó fajokat láttam: Bushtit, Rufous-backed Thrush, Nashville Warbler. A Viveros de Coyoacán nagyobb park, sok kocogóval, mókussal és még változatosabb madárfaunával: Magnificent Hummingbird, Greater Pewee, Bewick's Wren, Hermit Warbler, Black-headed Grosbeak, Song Sparrow (az egész túrán csak itt láttam). Az Archeológiai Múzeum mellett levő Bosque del Chapultepec is hasonló városi park, de oda nem jutottunk el.

Teotihuacán - Mexikó
Gyönyörű azték romváros, egy órányira Mexikóvárostól. A romok körül nagyon jó száraz bozóterdő található, ahol reggel elég jó volt a mozgás. Látott jobb fajok: Lucifer Hummingbird, Northern Beardless Tyrannulet, Say's Phoebe, Cactus Wren, Curve-billed Thrasher, Canyon Towhee.

Oaxaca - Mexikó
A város főterén levő bogyós fák sok madarat vonzottak, így a Cedar Waxwing nagy csapatait, lombjárókat és itt láttam az első Lesser Goldfinch csapatot is. A város virágos kertjeiben jól mozogtak a kolibrik, a következő fajokat láttam: Berylline, Broad-billed és Dusky Hummingbird.

Monte Albán - Mexikó
Fél órás buszútra találhatók Oaxacától a festői fekvésű zapoték romok. A romokat környező bozótos jó madarászterep, viszont itt is a kora reggeli órák a legjobbak. Mi az első busszal csak fél 10 körül értünk ide, de így is láttam pár érdekes fajt: Nutting's Flycatcher, Thick-billed Kingbird, Rock Wren, Ruffous-capped Warbler, Blue-hooded Euphonia, White-throated Towhee.

San Cristóbal - Mexikó
Mivel tudtam, hogy Csabával jövünk ide, ezért nem bántam, hogy a városban és környékén található madaras helyekre nem jutott idő. A város főtere felett szürkületkor megjelenő néhány Lesser Nighthawk mindenesetre jól nézett ki.

Cobá - Mexikó
Erdővel körülvett maja romok és tavak jellemzik a Yucatán-félsziget keleti részén fekvő Cobát, ahol egy délutánt és egy reggelt töltöttünk. A romok területén délután nem volt túl nagy a mozgás, csak néhány érdekesebb fajjal találkoztam: Black-headed Trogon, Tropical Pewee, Mangrove Vireo. A település szélén, a romok bejárata előtt található tónál kora reggel már jobb volt a mozgás: Least Grebe, Anhinga, Spotted Rail, Sora, Limpkin, Yellow-winged Tanager, Greyish Saltator, Orange Oriole.

Chichén Itzá - Mexikó
A világhírű romváros területén a piramisok között egész jó erdőfoltok és bozótosok találhatók, ahol késő délután néhány érdekes faj is szem elé került: Ferruginous Pygmy Owl, Masked Tityra, Grey-breasted Martin, Yellow-throated Vireo. A romokhoz vezető út mentén és a szomszédos bozóterdőben egy reggelt töltöttem: White-tipped Dove, Turquoise-browed Motmot, Yucatán Jay, Green Jay, White-bellied Wren, Rufous-browed Peppershrike, Orange Oriole.

Celestún - Mexikó
Méridából egyórányi buszútra található Celestún, ahol egy védett lagúna jelentős flamingó állománynak és számos vízimadárnak ad otthont, míg a tengerparti száraz bozótosokban endemikus fajok találhatók. Mi 2 órát csónakáztunk a lagúnán, ahol rengeteg flamingóval, pelikánnal és gémmel találkoztunk. Jó fajok: Bare-throated Tiger-Heron, Roseate Spoonbill, Caribbean Flamingo, Lesser Yellow-headed Vulture, Wilson's Phalarope, American Pygmy Kingfisher, Green Kingfisher.
A folyón átívelő híd előtt hosszú ösvény indul a mangrovéba, ahol még a déli hőségben is sok jó fajt láttam: Blue-crowned Motmot, American Pygmy Kingfisher, Mangrove Vireo, Worm-eating Warbler, Northern Waterthrush. A tengerpart mentén az idő rövidsége miatt csak a bozótosok kezdetéig jutottam, de így is megérte, hiszen az endemikus Mexican Sheartail hímjét és tojóját, illetve a szintén endemikus Yucatán Woodpecker egy példányát is szemügyre vehettem, és láttam még pár jó fajt: Common Black Hawk, Collared Forest-Falcon, Plain Chachalaca.

Uxmal - Mexikó
A gyönyörű maja romok a lakott településektől viszonylag távol találhatók, busszal nem könnyű ide eljutni. A romok területén elég sok erdő megmaradt, reggel jó volt a mozgás: Plain Chachalaca, Canivet's Emerald, Turquoise-browed Motmot, Yucatán Flycatcher, Cave Swallow, Yucatán Jay, Green Jay, Rufous-browed Peppershrike, Painted Bunting.

Usumacinta-mocsár - Mexikó
Yucatánról Palenque felé utazva a buszból is lehetett látni, mennyi madarat vonzanak az Usumacinta folyó mentén elterülő vizes élőhelyek. Bár Csabával később visszajöttünk ide, a buszból is sikerült néhány izgalmas fajt látnom: Wood Stork, Jabiru, Roseate Spoonbill, Black-bellied Whistling-Duck, Laughing Falcon, Aplomado Falcon, Limpkin, Fork-tailed Flycatcher.

Palenque - Mexikó
Az egyik legszebb maja romváros, körülötte kicsi, de jó állapotú esőerdővel. A romok felé vezető út mentén egy erdőfoltban található El Panchán, ahol számos olcsó szállás található, közel a madaras helyekhez. A romok felé vezető úton sok jó fajt lehet látni, bár reggel 8 után a forgalom meglehetősen zavarja a bozótosban bujkáló madarak becserkészését. A következő jobb fajokat láttam itt 2 reggel alkalmával: Great Black Hawk, Bat Falcon, White-crowned Parrot, Violet Sabrewing, Stripe-throated Hermit, Violaceous Trogon, Keel-billed Toucan, Black-cheeked Wodpecker, Pale-billed Woodpecker, Barred Antshrike, White-breasted Wood-Wren, Northern Parula, Worm-eating Warbler, Ovenbird, Louisiana Waterthrush, Red-throated Ant-Tanager, Crimson-collared Tanager, Scarlet-rumped Tanager, Blue-black Grosbeak, Montezuma Oropendola, Yellow-billed Cacique.
A romok területén is jó volt reggel a mozgás, és napközben a romoktól a múzeumhoz vezető sétaút mentén is: White Hawk, Bat Falcon, Long-tailed Hermit, Wedge-billed Woodcreeper, Northern Bentbill, Blue-grey Tanager, Yellow-winged Tanager.

Atitlán-tó, Panajachel - Guatemala
Gyönyörű helyen, 3000 méter feletti vulkánok mellett fekszik a kristálytiszta tó, ahol 2 napot töltöttünk. Panajachel nyüzsgő üdülőváros, ennek ellenére sok madarat lehetett látni a kertekben, akár vacsorázás közben is az étterem teraszáról, vagy kora reggel a szállodánk tetejéről. Jobb fajok a városból: White-fronted Parrot, White-bellied Emerald, Azure-crowned Hummingbird, Band-backed Wren, Tennessee Warbler, Yellow-breasted Chat, Blue-grey Tanager, Yellow-winged Tanager, Black-vented Oriole.
A tavon is tettünk egy csónaktúrát, de sok fajjal nem találkoztunk: Lesser Scaup, American Coot, Laughing Gull, Black-capped Swallow. Az endemikus, csak itt előforduló Atitlan Grebe sajnos már valószínűleg kihalt.
Panajachel mellett található a Reserva Natural Atitlán nevű, kis védett terület, ahol kiépített ösvények mentén lehet madarászni. Egy reggelt töltöttem itt. Már a városból a területre vezető út mentén is jó fajok kerültek a szemem elé: Acorn Woodpecker, Grey-breasted Wood-Wren, Plain Wren, Chestnut-sided Shrike-Vireo, Orange-billed Nightingale-Thrush, Slate-throated Redstart, Prevost's Ground-Sparrow. A védett területen a következő jobb fajokat láttam: White-tipped Dove, Bushy-crested Jay, Rufous-browed Peppershrike.

Rio Dulce - Guatemala
A hasonló nevű folyót keresztező híd lábánál található Rio Dulce település, ahonnan csónakkal lehet eljutni a folyó partján fekvő szállásokra. Mi a Tortugal nevű helyet próbáltuk ki, ahol egy igényes és tiszta faházban töltöttünk két éjszakát. Már esti érkezésünkkor is feltűntek a folyó felett éjszakázóhelyeikre szálló hatalmas gémcsapatok, és itt láttuk az első fregattmadarakat is, amik a folyó mentén hatoltak a szárazföld belsejébe. A szállodához tartozik egy ösvény, ami a mangrove-erdőn keresztül halad és nagyon jó lehetőséget kínál a madarászásra. Itt volt új fajom a Boat-billed Heron és a Bare-throated Tiger-Heron, amikre nem is számítottam. A mangróvén túl másodlagos erdőben vezetett az ösvény, ahol meglepően sok fajt lehetett látni: Pale-vented Pigeon, Plain-breasted Ground-Dove, Pauraque, Green-breasted Mango, Plain Antvireo, Yellowish Flycatcher, Yellow-olive Flycatcher, Brown Jay, Nightingale Wren, Blue-headed Vireo, Yellow-breasted Chat, Green-backed Sparrow, Thick-billed Seedfinch, Blue-black Grassquit, Chestnut-headed és Montezuma Oropendola, Spot-breasted és Altamira Oriole. A szálloda kétszemélyes kajakját ingyen lehetett használni, tettünk is egy nagyobb kört a folyón és a környező mangrove-erdőkben, ami madaras szempontból is gyümölcsözőnek bizonyult: Anhinga, Bat Falcon, Sungrebe, Green Kingfisher, Amazon Kingfisher, Mangrove Swallow, Golden-winged és Chestnut-sided Warbler.

Tikal - Guatemala
A Rio Dulcéból Floresbe vezető út hatalmas csalódás volt, mert az esőerdőt az út mentén végig kiirtották, és csak legelésző marhákat meg pásztorgémeket lehetett látni. Flores fekvése viszont gyönyörű, a Petén Itzá-tó szigetére épült. Nagy dilemma, hogy itt szálljon-e meg az ember, vagy Tikalban, a park bejáratánál fekvő szállodákban. Mi az előbbit választottuk, mert olcsóbb volt és a reggel 5-kor induló minibusszal 6-ra ki lehetett érni Tikalba. Két délelőttöt töltöttem el Tikalban, de persze ez is kevés volt a jó fajok feltérképezéséhez.
A romváros területén gyönyörű esőerdőben lehet sétálni kilométereket, s közben fantasztikus romokat lehet megcsodálni. Már a parkba érkezéskor ritka fajok fogadják a látogatót, ha megfelelően korán érkezik. A park autós bejárata és a látogató központ közötti 20 km-en láttam egy gyönyörű Great Curassow hímet, míg a parkolóban nagy csapat Ocellated Turkey és 2 Grey-necked Wood-Rail sétálgatott. Itt láttam életem első tukánját (Keel-billed Toucan) és az amazonpapagájok is jól mozogtak.
A jegykezelő bódé után nem sokkal indul balra egy ösvény a Temple of Inscriptions felé. Ez az egyik legjobb hely a romvárosban, én a következő fajokat láttam itt: Great Tinamou, Slaty-tailed Trogon, Blue-crowned Motmot, Olivaceous és Ivory-billed Woodcreeper, Buff-throated Foliage-gleaner, Plain Xenops, Sepia-capped Flycatcher, Sulphur-rumped Flycatcher, Greenish Elaenia, Yellow-bellied Tyrannulet, Thrushlike Schiffornis, White-breasted Wood-Wren, White-bellied Wren, Long-billed Gnatwren, Tawny-crowned Greenlet, Grey-headed Tanager, Black-throated Shrike-Tanager.
A romok környékén, pl. a Mundo Perdido vagy a Plaza Mayor területén is jó a mozgás reggelente. Sok új vagy jó fajt láttam itt is: Plain Chachalaca, Orange-breasted Falcon, Crested Guan, White-fronted és Mealy Parrot, Lesser Swallow-tailed Swift, Purple-crowned Fairy, Collared Aracari, Chestnut-coloured és Lineated Woodpecker, Barred Antshrike, Slaty Antwren, Ruddy-tailed Flycatcher, Ridgway's Rough-winged Swallow, Tropical Gnatcatcher, Blue-winged Warbler.

Copán - Honduras
A hasonló nevű városkától egy kilométerre találhatók a romok. A hozzájuk vezető út fák és kisebb erdőfoltok határolta szarvasmarha legelők között vezet, ahol érdemes jobban körülnézni. Én itt láttam az út során először a következő fajokat: Aztec Parakeet, Masked Tityra, Black-headed Saltator, Scrub Euphonia, Yellow-throated Euphonia.
A romok területén a jegypénztár után, de a romváros előtt a megmaradt esőerdőfolton keresztül kanyarog egy ösvény, ahol a reggeli séta alatt a következő érdekesebb fajokat láttam: Plain Chachalaca, Buff-throated Foliage-gleaner, Rufous Piha, Kentucky Warbler, Hooded Warbler, Golden-browed Warbler.
A romvárosban hatalmas fák és kisebb erdőfoltok is vonzzák a madarakat: Squirrel Cuckoo, Turquoise-browed Motmot, Streak-headed Woodcreeper, Rose-throated Becard, Rufous-browed Peppershrike, Chestnut-headed és Montezuma Oropendola, Altamira és Streak-backed Oriole.

Caye Caulker - Belize
Egy kis sziget a Karib-tengerben, sok hátizsákos turistával és megfizethető árakkal. A sziget Belize Cityből vagy Ambergris Caye-ről közelíthető meg óránként közlekedő motoros hajókkal. Északi részén, a repülőtér mellett található egy Mini Reserve némi mangroveerdővel és tengerparttal, ahol yucatáni endemikus fajok és alfajok is előfordulnak. Kis kereséssel rá lehet bukkanni a White-crowned Pigeon, Black Catbird, Yucatán Vireo és a Bananaquit cozumeli alfajának egyedeire. A településen Rufous-tailed Hummingbird, Green-breasted Mango, Palm Warbler és Hooded Oriole voltak az említésre méltó fajok. A tengerparton is érdemes volt madarászni, a háborítatlan részeken Brown Booby, Tricoloured Heron, Wood Stork, White Ibis, Snail Kite, Hudsonian Curlew, Short-billed Dowitcher, Western Sandpiper volt megfigyelhető.


Látott fajok listája
1. Great Tinamou Tinamus major
2. Least Grebe Podiceps dominicus
3. Pied-billed Grebe Podilymbus podiceps
4. American White Pelican Pelecanus erythrorhynchus
5. Brown Pelican Pelecanus occidentalis
6. Brown Booby Sula leucogaster
7. Double-crested Cormorant Phalacrocorax auritus
8. Neotropic Cormorant Phalacrocorax brasilianus
9. Anhinga Anhinga anhinga
10. Magnificent Frigatebird Fregata magnificens
11. Great Blue Heron Ardea herodias
12. Great Egret Egretta alba
13. Tricolored Heron Egretta tricolor
14. Little Blue Heron Egretta caerulea
15. Snowy Egret Egretta thula
16. Cattle Egret Bubulcus ibis
17. Green Heron Butorides virescens
18. Yellow-crowned Night-Heron Nyctanassa violacea
19. Boat-billed Heron Cochlearius cochlearius
20. Bare-throated Tiger-Heron Tigrisoma mexicanum
21. American Bittern Botaurus lentiginosus
22. Wood Stork Mycteria americana
23. Jabiru Jabiru mycteria
24. White Ibis Eudocimus albus
25. Roseate Spoonbill Platalea ajaja
26. Caribbean Flamingo Phoenicopterus ruber
27. Black-bellied Whistling-Duck Dendrocygna autumnalis
28. Blue-winged Teal Anas discors
29. Lesser Scaup Aythya affinis
30. Black Vulture Coragyps atratus
31. Turkey Vulture Cathartes aura
32. Lesser Yellow-headed Vulture Cathartes burrovianus
33. King Vulture Sarcoramphus papa
34. Osprey Pandion haliaetus
35. White-tailed Kite Elanus leucurus
36. Snail Kite Rostrhamus sociabilis
37. Sharp-shinned Hawk Accipiter striatus
38. White-breasted Hawk Accipiter chionogaster
39. Cooper's Hawk Accipiter cooperii
40. White Hawk Leucopternis albicollis
41. Common Black-Hawk Buteogallus anthracinus
42. Great Black-Hawk Buteogallus urubitinga
43. Harris's Hawk Parabuteo unicinctus
44. Grey Hawk Buteo plagiatus
45. Roadside Hawk Buteo magnirostris
46. Short-tailed Hawk Buteo brachyurus
47. White-tailed Hawk Buteo albicaudatus
48. Zone-tailed Hawk Buteo albonotatus
49. Red-tailed Hawk Buteo jamaicensis
50. Crested Caracara Caracara cheriway
51. Laughing Falcon Herpetotheres cachinnans
52. Collared Forest-Falcon Micrastur semitorquatus
53. American Kestrel Falco sparverius
54. Aplomado Falcon Falco femoralis
55. Bat Falcon Falco rufigularis
56. Orange-breasted Falcon Falco deiroleucus
57. Crested Guan Penelope purpurascens
58. Plain Chachalaca Ortalis vetula
59. Great Curassow Crax rubra
60. Ocellated Turkey Meleagris ocellata
61. Grey-necked Wood-Rail Aramides cajanea
62. Sora Porzana carolina
63. Spotted Rail Pardirallus maculatus
64. American Coot Fulica americana
65. Sungrebe Heliornis fulica
66. Limpkin Aramus guarauna
67. Northern Jacana Jacana spinosa
68. Black-necked Stilt Himantopus mexicanus
69. Grey Plover Pluvialis squatarola
70. Killdeer Charadrius vociferus
71. Hudsonian Curlew Numenius hudsonicus
72. Greater Yellowlegs Tringa melanoleuca
73. Spotted Sandpiper Tringa macularia
74. Willet Catoptrophorus semipalmatus
75. Ruddy Turnstone Arenaria interpres
76. Wilson's Phalarope Phalaropus tricolor
77. Short-billed Dowitcher Limnodromus griseus
78. Sanderling Calidris alba
79. American Herring Gull Larus smithsonianus
80. Laughing Gull Larus atricilla
81. Caspian Tern Hydroprogne caspia
82. Forster's Tern Sterna forsteri
83. Royal Tern Sterna maxima
84. Sandwich Tern Sterna sandvicensis
85. Black Skimmer Rynchops niger
86. Feral Pigeon Columba livia feral
87. White-crowned Pigeon Patagioenas leucocephala
88. Pale-vented Pigeon Patagioenas cayennensis
89. Red-billed Pigeon Patagioenas flavirostris
90. Short-billed Pigeon Patagioenas nigrirostris
91. Mourning Dove Zenaida macroura
92. White-winged Dove Zenaida asiatica
93. Inca Dove Columbina inca
94. Common Ground-Dove Columbina passerina
95. Plain-breasted Ground-Dove Columbina minuta
96. Ruddy Ground-Dove Columbina talpacoti
97. White-tipped Dove Leptotila verreauxi
98. Grey-headed Dove Leptotila plumbiceps
99. Aztec Parakeet Aratinga astec
100. White-crowned Parrot Pionus senilis
101. White-fronted Parrot Amazona albifrons
102. Red-lored or Yellow-cheeked Parrot Amazona autumnalis
103. Mealy Parrot Amazona farinosa
104. Squirrel Cuckoo Piaya cayana
105. Groove-billed Ani Crotophaga sulcirostris
106. Ferruginous Pygmy-Owl Glaucidium brasilianum
107. Lesser Nighthawk Chordeiles acutipennis
108. Pauraque Nyctidromus albicollis
109. Chestnut-collared Swift Streptoprocne rutila
110. White-collared Swift Streptoprocne zonaris
111. Vaux's Swift Chaetura vauxi
112. Lesser Swallow-tailed Swift Panyptila cayennensis
113. White-bellied Emerald Amazilia candida
114. Azure-crowned Hummingbird Amazilia cyanocephala
115. Berylline Hummingbird Amazilia beryllina
116. Buff-bellied Hummingbird Amazilia yucatanensis
117. Cinnamon Hummingbird Amazilia rutila
118. Rufous-tailed Hummingbird Amazilia tzacatl
119. Green-breasted Mango Anthracothorax prevostii
120. Ruby-throated Hummingbird Archilochus colubris
121. Lucifer Hummingbird Calothorax lucifer
122. Violet Sabrewing Campylopterus hemileucurus
123. Canivet's or Fork-tailed Emerald Chlorostilbon canivetii
124. Broad-billed Hummingbird Cynanthus latirostris
125. Dusky Hummingbird Cynanthus sordidus
126. Mexican Sheartail Doricha eliza
127. Magnificent Hummingbird Eugenes fulgens
128. Purple-crowned Fairy Heliothrix barroti
129. Stripe-throated Hermit Phaethornis striigularis saturatus
130. Western Long-tailed Hermit Phaethornis longirostris
131. Slaty-tailed Trogon Trogon massena
132. Black-headed Trogon Trogon melanocephalus
133. Violaceous Trogon Trogon violaceus
134. Turquoise-browed Motmot Eumomota superciliosa
135. Blue-crowned Motmot Momotus momota
136. American Pygmy Kingfisher Chloroceryle aenea
137. Green Kingfisher Chloroceryle americana
138. Amazon Kingfisher Chloroceryle amazona
139. Ringed Kingfisher Ceryle torquatus
140. Belted Kingfisher Ceryle alcyon
141. Keel-billed Toucan Ramphastos sulfuratus
142. Collared Aracari Pteroglossus torquatus
143. Acorn Woodpecker Melanerpes formicivorus
144. Black-cheeked Woodpecker Melanerpes pucherani
145. Yucatan or Red-vented Woodpecker Melanerpes pygmaeus
146. Golden-fronted Woodpecker Melanerpes aurifrons
147. Yellow-bellied Sapsucker Sphyrapicus varius
148. Golden-olive Woodpecker Piculus rubiginosus
149. Chestnut-coloured Woodpecker Celeus castaneus
150. Lineated Woodpecker Dryocopus lineatus
151. Pale-billed Woodpecker Campephilus guatemalensis
152. Wedge-billed Woodcreeper Glyphorynchus spirurus
153. Streak-headed Woodcreeper Lepidocolaptes souleyetii
154. Olivaceous Woodcreeper Sittasomus griseicapillus
155. Ivory-billed Woodcreeper Xiphorhynchus flavigaster
156. Buff-throated Foliage-gleaner Automolus ochrolaemus
157. Ruddy Foliage-gleaner Automolus rubiginosus
158. Plain Xenops Xenops minutus
159. Barred Antshrike Thamnophilus doliatus
160. Plain Antvireo Dysithamnus mentalis
161. Slaty Antwren Myrmotherula schisticolor
162. Greater Pewee Contopus pertinax
163. Tropical Pewee Contopus cinereus
164. Northern Beardless-TyrannuletCamptostoma imberbe
165. Western Wood-Pewee Contopus sordidulus
166. Alder Flycatcher Empidonax alnorum
167. Least Flycatcher Empidonax minimus
168. Yellow-bellied Flycatcher Empidonax flaviventris
169. Yellowish Flycatcher Empidonax flavescens
170. Sepia-capped Flycatcher Leptopogon amaurocephalus
171. Boat-billed Flycatcher Megarynchus pitangua
172. Ash-throated Flycatcher Myiarchus cinerascens
173. Dusky-capped Flycatcher Myiarchus tuberculifer
174. Great Crested Flycatcher Myiarchus crinitus
175. Nutting's Flycatcher Myiarchus nuttingi
176. Yucatán Flycatcher Myiarchus yucatanensis
177. Ruddy-tailed Flycatcher Myiobius erythrurus
178. Sulphur-rumped Myiobius barbatus
179. Greenish Elaenia Myiopagis viridicata
180. Social Flycatcher Myiozetetes similis
181. Northern Bentbill Oncostoma cinereigulare
182. Northern Royal-Flycatcher Onychorhynchus mexicanus
183. Yellow-bellied Tyrannulet Ornithion semiflavum
184. Great Kiskadee Pitangus sulphuratus
185. Vermilion Flycatcher Pyrocephalus rubinus
186. Eye-ringed Flatbill Rhynchocyclus brevirostris
187. Black Phoebe Sayornis nigricans nigricans
188. Say's Phoebe Sayornis saya
189. Yellow-olive Flycatcher Tolmomyias sulphurescens
190. Fork-tailed Flycatcher Tyrannus savana
191. Scissor-tailed Flycatcher Tyrannus forficatus
192. Cassin's Kingbird Tyrannus vociferans
193. Thick-billed Kingbird Tyrannus crassirostris
194. Tropical Kingbird Tyrannus melancholicus
195. Western Kingbird Tyrannus verticalis
196. Couch's Kingbird Tyrannus couchii
197. Thrush-like Schiffornis Schiffornis turdinus
198. Rufous Piha Lipaugus unirufus
199. Rose-throated Becard Pachyramphus aglaiae
200. Masked Tityra Tityra semifasciata
201. Northern Rough-winged Swallow Stelgidopteryx serripennis
202. Ridgway's Rough-winged Swallow Stelgidopteryx ridgwayi
203. Tree Swallow Tachycineta bicolor
204. Mangrove Swallow Tachycineta albilinea
205. Violet-green Swallow Tachycineta thalassina
206. Black-capped or Coban Swallow Notiochelidon pileata
207. Grey-breasted or White-bellied Martin Progne chalybea
208. Barn Swallow Hirundo rustica
209. Cave Swallow Hirundo fulva
210. Unicoloured Jay Aphelocoma unicolor
211. Bushy-crested Jay Cyanocorax melanocyaneus
212. Yucatán Jay Cyanocorax yucatanicus
213. Green Jay Cyanocorax luxuosus
214. White-throated Magpie-Jay Calocitta formosa
215. Brown Jay Psilorhinus morio
216. Common or Eurasian Starling Sturnus vulgaris
217. Bushtit Psaltriparus minimus personatus
218. Band-backed Wren Campylorhynchus zonatus
219. Cactus Wren Campylorhynchus brunneicapillus
220. Grey-breasted Wood-Wren Henicorhina leucophrys
221. White-breasted Wood-Wren Henicorhina leucosticta
222. Northern Nightingale-Wren Microcerculus philomela
223. Rock Wren Salpinctes obsoletus
224. Bewick's Wren Thryomanes bewickii
225. Plain Wren Thryothorus modestus
226. Spot-breasted Wren Thryothorus maculipectus
227. Brown-throated House Wren Troglodytes brunneicollis
228. Southern House Wren Troglodytes musculus
229. White-bellied Wren Uropsila leucogastra
230. Cedar Waxwing Bombycilla cedrorum
231. Rufous-browed Peppershrike Cyclarhis gujanensis
232. Loggerhead Shrike Lanius ludovicianus
233. Ruby-crowned Kinglet Regulus calendula
234. Long-billed Gnatwren Ramphocaenus melanurus
235. Blue-grey Gnatcatcher Polioptila caerulea
236. Tropical Gnatcatcher Polioptila plumbea
237. Lesser Greenlet Hylophilus decurtatus
238. Tawny-crowned Greenlet Hylophilus ochraceiceps
239. Chestnut-sided Shrike-Vireo Vireolanius melitophrys
240. Bell's Vireo Vireo bellii
241. Blue-headed or Solitary Vireo Vireo solitarius
242. Mangrove Vireo Vireo pallens
243. Philadelphia Vireo Vireo philadelphicus
244. Plumbeous Vireo Vireo plumbeus
245. Western Warbling-Vireo Vireo swainsonii
246. White-eyed Vireo Vireo griseus
247. Yellow-throated Vireo Vireo flavifrons
248. Yucatán Vireo Vireo magister
249. Grey Catbird Dumetella carolinensis
250. Black Catbird Melanoptila glabrirostris
251. Northern Mockingbird Mimus polyglottos
252. Tropical Mockingbird Mimus gilvus
253. Curve-billed Thrasher Toxostoma curvirostre
254. Orange-billed Nightingale-Thrush Catharus aurantiirostris
255. Swainson's Thrush Catharus ustulatus
256. Wood Thrush Catharus mustelinus
257. Eastern Bluebird Sialia sialis
258. Clay-coloured Thrush Turdus grayi
259. White-throated Thrush Turdus assimilis
260. Rufous-backed Thrush Turdus rufopalliatus
261. American Robin Turdus migratorius
262. Blue-winged Warbler Vermivora pinus
263. Golden-winged Warbler Vermivora chrysoptera
264. Tennessee Warbler Vermivora peregrina
265. Orange-crowned Warbler Vermivora celata
266. Nashville Warbler Vermivora ruficapilla
267. Virginia's Warbler Vermivora virginiae
268. Northern Parula Parula americana
269. Yellow Warbler Dendroica petechia
270. Chestnut-sided Warbler Dendroica pensylvanica
271. Magnolia Warbler Dendroica magnolia
272. Yellow-rumped Warbler Dendroica coronata
273. Townsend's Warbler Dendroica townsendi
274. Hermit Warbler Dendroica occidentalis
275. Black-throated Green Warbler Dendroica virens
276. Blackburnian Warbler Dendroica fusca
277. Yellow-throated Warbler Dendroica dominica
278. Palm Warbler Dendroica palmarum hypochrysea
279. Black-and-white Warbler Mniotilta varia
280. American Redstart Setophaga ruticilla
281. Worm-eating Warbler Helmitheros vermivorus
282. Ovenbird Seiurus aurocapilla
283. Northern Waterthrush Seiurus noveboracensis
284. Louisiana Waterthrush Seiurus motacilla
285. Kentucky Warbler Oporornis formosus
286. MacGillivray's Warbler Oporornis tolmiei
287. Common Yellowthroat Geothlypis trichas
288. Hooded Warbler Wilsonia citrina
289. Wilson's Warbler Wilsonia pusilla
290. Canada Warbler Wilsonia canadensis
291. Slate-throated Redstart Myioborus miniatus
292. Rufous-capped Warbler Basileuterus rufifrons
293. Golden-browed Warbler Basileuterus belli
294. Yellow-breasted Chat Icteria virens
295. Bananaquit Coereba flaveola
296. Red-legged Honeycreeper Cyanerpes cyaneus
297. Blue-hooded Euphonia Euphonia elegantissima
298. Scrub Euphonia Euphonia affinis
299. Yellow-throated Euphonia Euphonia hirundinacea
300. Grey-headed Tanager Eucometis penicillata
301. Red-throated Ant-Tanager Habia fuscicauda
302. Black-throated Shrike-Tanager Lanio aurantius
303. Crimson-collared Tanager Phlogothraupis sanguinolenta
304. Summer Tanager Piranga rubra
305. Western Tanager Piranga ludoviciana
306. White-winged Tanager Piranga leucoptera
307. Scarlet-rumped or Passerini's Tanager Ramphocelus passerinii
308. Blue-grey Tanager Thraupis episcopus
309. Yellow-winged Tanager Thraupis abbas
310. Black-headed Saltator Saltator atriceps
311. Buff-throated Saltator Saltator maximus
312. Greyish Saltator Saltator coerulescens
313. Blue-black Grosbeak Cyanocompsa cyanoides
314. Black-headed Grosbeak Pheucticus melanocephalus
315. Rose-breasted Grosbeak Pheucticus ludovicianus
316. Indigo Bunting Passerina cyanea
317. Painted Bunting Passerina ciris pallidior
318. Prevost's Ground-Sparrow Melozone biarcuatum
319. Green-backed Sparrow Arremonops chloronotus
320. Canyon Towhee Pipilo fuscus
321. White-throated Towhee Pipilo albicollis
322. Thick-billed Seed-Finch Oryzoborus funereus
323. Variable Seedeate Sporophila corvina
324. White-collared Seedeater Sporophila torqueola
325. Blue-black Grassquit Volatinia jacarina
326. Cinnamon-bellied Flowerpiercer Diglossa baritula
327. Song Sparrow Melospiza melodia mexicana
328. Lincoln's Sparrow Melospiza lincolnii
329. Rufous-collared Sparrow Zonotrichia capensis
330. Savannah Sparrow Passerculus sandwichensis
331. Grasshopper Sparrow Ammodramus savannarum
332. Chipping Sparrow Spizella passerina
333. Red-winged Blackbird Agelaius phoeniceus
334. Eastern Meadowlark Sturnella magna
335. Melodious Blackbird Dives dives
336. Great-tailed Grackle Quiscalus mexicanus
337. Bronzed Cowbird Molothrus aeneus
338. Brown-headed Cowbird Molothrus ater obscurus
339. Chestnut-headed Oropendola Psarocolius wagleri
340. Montezuma Oropendola Gymnostinops montezuma
341. Yellow-winged Cacique Cacicus melanicterus
342. Yellow-billed Cacique Amblycercus holosericeus
343. Yellow-backed Oriole Icterus chrysater
344. Orange Oriole Icterus auratus
345. Spot-breasted Oriole Icterus pectoralis
346. Altamira Oriole Icterus gularis
347. Streak-backed Oriole Icterus pustulatus
348. Hooded Oriole Icterus cucullatus
349. Baltimore Oriole Icterus galbula
350. Orchard Oriole Icterus spurius
351. Black-vented Oriole Icterus wagleri
352. Lesser Goldfinch Carduelis psaltria
353. House Finch Carpodacus mexicanus
354. House Sparrow Passer domesticus


Atitlán-tó

Tikal a piramis tetejéről

A Karib-tenger Tulumnál

Pelikánok, fregattmadarak és sirályok várják a halászbárkát Celestúnnál

Palenque, a White Hawk kedvenc erdőfoltjával a háttérben
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció