pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310115
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Marokkó és Nyugat-Szahara 2012. 02. 08. - 25. - Afrika / Marokkó Megosztom Facebookon
2013.02.23. 12:15 Nagy Gergő Gábor

Marokkó és Nyugat-Szahara
2012. 02. 08. – 25. Trip Riport

Résztvevők Gődér Róbert, Nagy Gergő Gábor, Németh Ferenc, Rimóczi Árpád

Bevezetés Még a tavalyi évben döntöttünk úgy Németh Ferivel egyetemben, hogy Marokkó és Nyugat-Szahara helyett a Kanári-szigeteket választjuk. A fő ok az afrikai zavargások és Feri munkaügyi dolgai voltak. Az idei évben végül összejött ez a várva várt túra, szerencsére további két fővel kiegészülve (Gődér Robi és Rimóczi Árpi, utóbbi szinte az utolsó pillanatban csatlakozott). Az így összeállt négyfős csapat sokkal ideálisabb egy ilyen hosszú túrára nézve, elsősorban a költségeket, másodsorban a vezetést tekintve.

Repülőjegy és utazás A jegyeket interneten keresztül szereztük be. Nagyjából 110.000 forintba került Budapestről Casablancába, Frankfurti átszállással a pelican (www.pelikan.hu) oldalán keresztül. Visszafelé a frankfurti 10 órás várakozás okozott egy utolsó kényelmetlenséget.

Pénz Marokkó és a marokkóiak által megszállt, igencsak vitatott státuszú Nyugat-Szahara hivatalos pénzneme a marokkói dirham. 1 marokkói dirham 24 forintot ér. Eurót vittünk magunkkal és azt váltottuk át a reptéren. Pénzt a későbbiek során mindösszesen egy alkalommal, egy automatából vettünk ki, melynek használatában egy banki alkalmazott segített.

Közlekedés Egy Peugeot Partnert béreltünk, amely kellően nagy volt, hogy kényelmesen elférjenek a csomagjaink a 6000km alatt. Mi már kevésbé éltünk benne kényelmesen, de végül is a célnak megfelelt, árát mindenképp megszolgálta. Leginkább a hő- és porszigetelés teljes hiánya volt kellemetlen (viszont van, aki az ujját köszönheti a több centis réseknek…). Különösebb problémánk az utakon nem volt. A más beszámolókban is ajánlott útlevél fénymásolatok és előre kitöltött kérdőívek jó szolgálatot adtak a katonai ellenőrző pontokon (Nyugat-Szahara). Leginkább biológusok voltunk az egyszerűség kedvéért, de a szakáccsal sem akadt problémájuk, mindenesetre újságírót nem érdemes beírni a foglalkozás rovatba – leginkább ez érdekelte az illetékeseket. Gondolhatnánk, hogy igazából nem érdekel senkit sem, hogy merre mászkálunk, miután elhagytunk egy-egy ellenőrző pontot, de mikor csak hárman jártuk meg az Aoussard road-ot, visszafelé Dakhlában már hiányolták a negyedikünket, úgyhogy azért figyelnek. Mondjuk éppen itt volt olyan katona is, aki a harmadik alkalommal már előre integetett nekünk, hogy menjünk csak a madarak után. Egyetlen helyen akartak megbüntetni minket (nem voltak becsatolva a hátsó biztonsági övek), de végül Robi kitáncolta, hogy „poor madzsar” srácok hadd ne. Voltak próbálkozások lehúzásra is, de természetesen készpénz sosem volt nálunk, csak bankkártya – ezt mindenképp érdemes így mondani és rövidre zárni a témát. Ezen kívül az alkohol érdekelt több katonát, de azt is védtük minden áron  Lényeges, hogy semmi „ajándékszerűséget” (napszemüveg, sapka, akármi) ne adjunk ki a kezünkből, mert jó eséllyel nem adják vissza, a legjobb, ha nincs is szem előtt. A nagyobb városokban természetesen „káosz” van, de teljesen kezelhető, a lényeg, hogy a gyalogosok az esélyét se lássák, hogy adott esetben nem gázoljuk el őket, és hogy bátran használjuk a dudát (bár piros lámpánál tömegkarambolt is okozhatunk, mert dudaszóra elindulnak). A sivatagos területeken veszélyesek lehetnek a homokátfúvások, ezekkel nagyon vigyázni kell, főleg éjjel. Kockázati tényező lehet az adott esetben az autópálya sávelválasztó sövényét legelő teve. Nekünk a legrázósabb helyzetünk Dakhlában volt, mikor éppen gumiszerelőt kerestünk az előző nap, az Aoussard road-on defektet kapott guminknak és sikerült egy billegő csatornafedélen durrdefektet kapnunk. Szerencsére a kevésbé sérült kerékkel sikerült szerelőt találnunk és a továbbiakban remekül üzemelt az autón lévő négyféle méretű, mintázatú és állapotú gumi. Eléggé leharcolt állapotban adtuk vissza a kocsit, időről időre levagdostuk a le-leszakadozó darabokat az aljáról, de panasz nem érkezett. A tankolást mindenképpen érdemes úgy időzíteni, hogy Nyugat-Szaharára minél több essen – itt lényegesen olcsóbb az üzemanyag.

Időjárás és időszak A február talán a legmegfelelőbb időszak arra, hogy minél több és minél érdekesebb, speciálisabb madárfajjal találkozzunk a térségben. A költő és a rövid távú vonuló madárfajok mellett nagy számban találhatók itt telelő fajok, különösen ha belevesszük a nyugat-szaharai tengerparti (Dakhla) és sivatagi (Aoussard road, Oued Jenna völgye) területeket. Aggódni csupán néhány faj miatt kell. Nincs még itt ilyenkor a hantmadár seebohmi alfaja és az Atlasz-légykapó, valamint alaposan meg kell küzdeni az Atlasz-poszátáért. Legnagyobb meglepetés a sarkantyús frankolinok inaktivitása volt, egy madarat a kora reggeli órákban ugyan hallottunk, de a későbbiekben meglátni nem sikerült (a délutáni megfigyelést nagyban nehezítette a közelgő vihar, ezúttal nem is hallottuk a madarat). A galléros túzok szintén a deep-elt fajok közé tartozott, gyakorlatilag mi voltunk az első csapat, aki kereste a madarat. Egy napig kavarogtunk utána vezetővel és terepjáróval, de nem sikerült látni (sajnos az algériai határőrök megakadályozták, hogy átmenjünk az országukba, ahol a vezetőnk szerint jóval nagyobb számban él e faj). Emlékezve a kanári-szigeteki túzokos történetre, valahogy nem is lepődöm meg a sikertelenségen  A hőmérséklet a hegyekben kifejezetten hideg, már-már fagyos volt. Általánosságban az északi és a tengerparti régiókban kb. 15-20°C, a délebbi régiókban sokkal melegebb volt (20-30°C). Érdekes, hogy az egyik legnagyobb hőséget a klasszikus tarvarjús helyen tapasztaltuk a tengerpart ellenére, itt már-már úgy lehetett érezni, hogy 40°C-ra is felment a hőmérséklet. A tengerparton a madarászatot a hideg mellett a szokásos orkánerejű szél nehezítette, hasonlóan a második nyugat-szaharai sivatagos túrához. Nagy valószínűséggel ennek volt köszönhető, hogy a második napon lényegesen kisebb intenzitású madármozgást tapasztaltunk, bár okunk ekkor sem lehetett a panaszra. Érdekes, hogy egy alkalommal sem esett.

Trip riportok
1. Bodor G., Lendvai Cs., Steiner A. & Ungi B. 2010. 02. 17. – 03. 16. Marokkó és Nyugat-Szahara
2. Chaney D., Sniaukstiene M. & Andrews M. 2011. 02. 02.-16.
3. Emri T. 2011. 08. Amit nem lehet megunni – Afrika/Nyugat-Szahara
4. Evans L. G. R. 2007. 01. 14-18. Morocco & West Sahara
5. Evans L. G. R. 2011. 02. 27. – 03. 09. Morocco & Western Sahara
6. Pettersson T., Mild K. & Waern P. 2008. 02. 14-21. Western Sahara and Southern Morocco
7. Schouten A. & Peters A. 2011. 04. 09-17. Morocco

Könyv Mullarney, K., Svensson, L., Zetterström, D., Grant, P. J. (1999): Madárhatározó. HarperCollins, London, 400 p.
Bergier, P. & Bergier, F (2003): A Birdwatchers’ Guide to Morocco. Prion, London, 172 p.

Térkép Morocco, Michelin, 1:1 000 000 (Nyugat-Szahara is rajta van)

Szállás és étkezés Előre foglalt szállásunk nem volt, de kisebb-nagyobb izgalmak árán mindig sikerült olcsó szállást találni. Az elején belehúztunk, mert az egész napos utazás után Oukaimeden bércei alatt próbáltunk aludni pár órát a kocsiban napfelkeltéig, majd összesen vagy 750km autózás után, Massában találtunk egy remek tengerparti bungaló-együttest. Innen Dakhláig Tan-tanban szálltunk meg. Dakhlába megint csak pár óra „alvás” jutott napfelkeltéig a kocsiban, majd egy kempingben szálltunk meg a város határában, ahol három éjszakát töltöttünk. Itt időnként volt meleg víz, amit aztán nagyjából nélkülöznünk kellett. Kellemetlen intermezzo volt, hogy ketten lebetegedtünk itt, ami nagyon magas lázzal járt (a vacogástól aludni sem lehetett), de két-három nap és néhány levél lázcsillapító után helyrerázódtunk. A Dakhla-Tamri 1200km-es távot egyben toltuk le, újabb pár órás, napfelkelte előtti kocsiban alvással spórolva a szállás-költségeken. Erfoud-ig Taroudant-ban szálltunk meg, majd Erfoud-ban töltöttünk három éjszakát, kettőt a Café Yasmine-ban, a homokdűnék alatt. A vékonycsőrű pacsirta miatt muszáj Zeida-ban éjszakázni, ahol két lehetőség van erre, az egyikről jobb nem is beszélni, a másik használható és lehet, hogy meleg víz is van, ha épp nincs áramszünet. Következő szálláshelyünk dőzsölés volt a királyi városban, Ifrane-ban, melynek európai légköre eddigre felüdülést jelentett és még méregdrága sört is lehetett kapni. Utolsó szállásunk Larache-ban volt, majd a szabad ég alatt éjszakáztunk a frankolin élőhelyén (Sidi-Yahya-des-Zaër). Ami az étkezést illeti, aki kifejezetten szereti a római köményt, itt megtalálja a számításait, mindenki más hagyatkozzon az otthonról hozottakra. Ettünk teljesen autentikus hentestől kezdve műautentikus turistaparadicsomon át rabati pizza hut-ig sok helyen, különös gondunk nem akadt, de gasztronómiai csodára sem akadtunk, azért jól jött az otthonról hozott májkrém és szalonna.

Részletes időbeosztás
02.08-09.: Casablanca – Oukaimeden – Agadir (Royal Palace; Souss-folyó torkolata) – Massa
02.10.: Massa (Oued Massa) – Guelmim (Oued Boukila) – Tan-tan
02.11.: Tan-tan (plage) – Sidi Akhfennir (Khnifiss lagoon) – Dakhla
02.12.: Dakhla (öböl; Atlanti-óceán)
02.13.: Dakhla – Aoussard (Aoussard road) – Dakhla
02.14.: Dakhla – Aoussard (Aoussard road) – Dakhla
02.15.: Dakhla (öböl) – Boujdour (Café Chtokan) – Laâyoune (Atlanti-óceán) – Tamri
02.16.: Tamri (tarvarjú telep) – Taroudant
02.17.: Taroudant – Boumalne de Dades (Tagdilt track) – Tazenakht – Erfoud
02.18.: Erfoud – Rissani (sziklafal) – Erfoud (Cafe Yasmine)
02.19.: Erfoud (Cafe Yasmine)
02.20.: Erfoud (Cafe Yasmine) – Ar-Rachidia – Zeida
02.21.: Zeida – Ifrane (Dayet Aoua)
02.22.: Ifrane (park) – Moulay-Bousselham (Merja Zerga) – Larache
02.23.: Larache (Loukos mocsár) – Kénitra (Lac de Sidi Bourhaba) – Sidi-Yahya-des-Zaër (királyi vadászterület)
02.24.: Sidi-Yahya-des-Zaër (királyi vadászterület) – Rabat
02.25.: Rabat – Budapest

Összegzés Azt hiszem, alapvetően pozitív mérleggel zártuk ezt az igen kimerítő utat. A rengeteg vezetésre, hosszú etapokra fel kell készülni. A speciális élőhelyek és a rengeteg madárfaj azonban kárpótol minden kényelmetlenségért. Oukaimeden fantasztikus, érdemes felautózni akkor is, ha „csak” az egyik turistaközpontba, Marrakech-be jut el az ember. Oued Massa az egyik legjobb terep volt az egész út során, rengeteg fajjal, barátságos környezetben – itt mindnyájan el tudtunk volna még tölteni pár napot, csak úgy madarászgatva. A Guelmim, Tan-tan régió kissé keveset mutatott magából, talán többet vártunk ettől a vidéktől. A Khnifiss lagoon-hoz nem csak a déli sirály miatt érdemes benézni, a Dakhla felé vezető egyhangú úton felüdülés a hatalmas lagúna pezsgése, itt csónakázni is lehet, de mi ezt kihagytuk. Aki madarászást tervez Marokkóba, semmiképp ne hagyja ki Nyugat-Szaharát, mind a dakhlai öböl, mind az Aoussard road olyan helyek, amit sosem felejt el, aki egyszer tapasztalatokat szerezhetett itt, ráadásul a WP határvidékén bármikor felbukkanhatnak igazi különlegességek is. Tamri és Erfoud alap helyek Marokkóban, aki tervez bármiféle madaras dolgot ide, ezekre a helyekre el fog menni, Erfoud talán a leginkább turistákra épülő hely az általunk meglátogatottak közül, ennek minden előnyével és hátrányával. Ifrane környékén a városhoz hasonlóan nagyon barátságos élőhelyek vannak, erdőkkel, tavakkal, igazán pihentető itt madarászni az eddigiek után. A mocsári bagollyal az előttünk itt jártakhoz hasonlóan jártunk, aki látni szeretné még a WP-ben, siessen, nincs nagy jövője a fajnak itt.

Meglátogatott helyek
1 – Oukaimeden
2 – Oukaimeden-Agadir útszakasz
3 – Agadir (Royal Palace)
4 – Agadir (Souss-folyó torkolata)
5 – Massa (Oued Massa)
6 – Massa-Guelmim útszakasz
7 – Guelmim (Oued Boukila)
8 – Tan-tan (Tan-tan plage)
9 – Sidi Akhfennir (Khnifiss lagoon)
10 – Tan-tan-Dakhla útszakasz
11 – Dakhla (öböl; Atlanti-óceán)
12 – Aoussard (Aoussard road)
13 – Aoussard (Oued Jenna)
14 – Dakhla-Tamri útszakasz
15 – Boujdour (Café Chtoukan)
16 – Laâyoune (Atlanti-óceán)
17 – Tamri (Asit Âit Ameur völgye)
18 – Tamri-Tazenakht útszakasz
19 – Boumalne de Dades (Tagdilt track)
20 – Boumalne Dadés-Tinerhir útszakasz
21 – Rissani (sziklafal)
22 – Erfoud (Cafe Yasmine, Erg Chebbi)
23 – Ar-Rachidia
24 – Zeida (Zeida plain)
25 – Erfoud-Zeida útszakasz
26 – Ifrane (Dayet Aoua)
27 – Ifrane (park)
28 – Ifrane-Moulay-Bousselham útszakasz
29 – Moulay-Bousselham (Merja Zerga)
30 – Larache (Loukos mocsár)
31 – Kénitra (Lac de Sidi Bourhaba)
32 – Sidi-Yahya-des-Zaër (királyi vadászterület)

Fajlista
1. Északi búvár (Gavia stellata) 8
2. Feketenyakú vöcsök (Podiceps nigricollis) 16,26
3. Kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis) 5,16,26,30,31,32
4. Búbos vöcsök (Podiceps cristatus) 26
5. Bukdosó vészmadár (Puffinus yelkouan) 5
* 02.10. Massa (Oued Massa). 3+2 példányt figyeltünk meg az óceán fölött, viszonylag közel a parthoz.
6. Viharfecske (Hydrobates pelagicus) 11
* 02.12. Dakhla (Atlanti-óceán). A partról figyeltünk meg kb. 30, az óceán nyílt vize fölött cikázó egyedet. A vastag fehér szárnyszalag tökéletesen látszódott, némelyikük meglepően közel jött a parthoz.
7. Madeirai viharfecske (Oceanodroma castro) 11
* 02.12. Dakhla (Atlanti-óceán). A viharfecskék között több nagyobb testű viharfecske is feltűnt, közülük egynél láttam tökéletesen a madeirai viharfecske legfőbb bélyegeit. Feltehetőleg a többi nagyobb testű egyed is e fajhoz tartozott, számuk kb. 5 lehetett.
8. Szula (Morus bassanus) 5,8,11
* 02.10. Massa (Oued Massa). Kb. 30 példány vadászott a nyílt Atlanti-óceán fölött, zömmel öreg madarak néhány immatur mellett.
* 02.11. Tan-tan (Tan-tan plage). Néhány egyedet figyeltünk meg a nyílt óceán fölött.
* 02.12. Dakhla (Atlanti-óceán). 1ad. és 1 imm. madár került megfigyelésre.
9. Kárókatona (Phalacrocorax carbo) 4,5,8,9,11,17,30,32
10. Üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis) 18
11. Pásztorgém (Bubulcus ibis) 2,5,10,11,17,20,26,28,29,30,31,32
12. Üstökösgém (Ardeola ralloides) 28
13. Kis kócsag (Egretta garzetta) 5,9,16,26,28,29,30,32
14. Nagy kócsag (Egretta alba) 5
* 02.10. Massa (Oued Massa). Igazi ritkaság ez a régióban, mely a Massa-folyó partján került megfigyelésre.
15. Szürke gém (Ardea cinerea) 4,5,8,9,11,16,17,26,28,29,30,31,32
16. Fehér gólya (Ciconia ciconia) 2,4,6,14,20,26,27,28,29,30,31,32
17. Batla (Plegadis falcinellus) 5,29,30
18. Tarvarjú (Geronticus eremita) 17
* 02.16. Tamri (Asit Âit Ameur völgye). A klasszikus tarvarjú költőhely közelében összesen maximum 63 madarat láttunk együtt. Kezdetben csak 3 madár táplálkozott a hegyoldalon, majd dél környékén leszálltak a folyótorkolat szélére, ahol összesen ennyi madarat láttunk. Az óceán tele volt szörfösökkel, egyébként pedig itt volt az egyik legmelegebb hely egész Marokkóban.
19. Kanalasgém (Platalea leucorodia) 4,9,29,30,32
20. Rózsás flamingó (Phoenicopterus ruber) 4,9,11,16,29,31
21. Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) 5,26
22. Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea) 9,29
23. Tőkés réce (Anas platyrhynchos) 16,26,29,30,31,32
24. Kendermagos réce (Anas strepera) 26
25. Nyílfarkú réce (Anas acuta) 26
26. Kanalas réce (Anas clypeata) 26,29,30,31,32
27. Fütyülő réce (Anas penelope) 26
28. Márványos réce (Marmaronetta angustirostris) 16,26
29. Csörgő réce (Anas crecca) 26,32
30. Böjti réce (Anas querquedula) 26
31. Barátréce (Aythya ferina) 26,31,32
32. Üstökösréce (Netta rufina) 32
33. Cigányréce (Aythya nyroca) 26,31
34. Kontyos réce (Aythya fuligula) 26
35. Fekete réce (Melanitta nigra) 8
36. Kékcsőrű réce (Oxyura leucocephala) 31
* 02.23. Kénitra (Lac de Sidi Bourhaba). A klasszikus helyen láttunk 6 hímet és 6 tojót.
37. Dögkeselyű (Neophron percnopterus) 18,32
38. Halászsas (Pandion haliaetus) 4,5,9,11,12,29
39. Törpesas (Hieraaetus pennatus) 28
40. Barna kánya (Milvus migrans) 1,12,28,32
* 02.09. Oukaimeden. Lefelé jövet, már a sík részeken járva egy hatalmas, kb. 150 példányt számláló vonuló csapatba futottunk bele, de az egyedek száma ettől jóval több is lehetett.
41. Barna rétihéja (Circus aerugiosus) 16,26,28,29,30,31,32
42. Kuhi (Elanus caeruleus) 2,5,18,26,28,32
43. Pusztai ölyv (Buteo rufinus) 7,10,12,19,26,27
44. Karvaly (Accipiter nisus) 26,27
45. Vörös vércse (Falco tinnunculus) 5,12,17,20,26,30,32
46. Fehérkarmú vércse (Falco neumanni) 12,26,27,28,31
47. Kabasólyom (Falco subbuteo) 30
48. Vándorsólyom (Falco peregrinus) 9,26
49. Sivatagi sólyom (Falco pelegrinoides) 9,10,21
50. Feldegg-sólyom (Falco biarmicus) 20
51. Sarkantyús frankolin (Falconicus bicalcaratus) 32
* 02.24. Sidi-Yahya-des-Zaër (királyi vadászterület). Sajnos csak a madár hangját hallottuk, pedig reggel és délután is próbálkoztunk (utóbbi alkalommal már nem is hallottuk, köszönhetően a közeledő viharnak és a vele együtt járó hatalmas szélnek).
52. Barnanyakú szirtifogoly (Alectoris barbara) 17,28
53. Guvat (Rallus aquaticus) 30
54. Pettyes vízicsibe (Porzana parva) 30
55. Vízityúk (Fulica atra) 5,16,17,26,30
56. Szárcsa (Fulica atra) 5,16,17,26,30,31
57. Bütykös szárcsa (Fulica cristata) 26,30
* 02.21. Ifrane (Dayet Aoua). Megsaccolhatatlan mennyiségű (~1000) madarat láttunk a tavon, nászruhásakat. Több közönséges szárcsa is volt itt, meg rengeteg egyéb vízimadár.
58. Kék fú (Porphyrio porphyrio) 30
59. Csigaforgató (Haematopus ostralegus) 9,11,26
60. Gulipán (Recurvirostra avosetta) 5,11,16,29
61. Gólyatöcs (Himantopus himantopus) 4,16,29,30,31,32
62. Ugartyúk (Burhinus oedicnemus) 11,28
63. Futómadár (Cursorius cursor) 8,12,22
64. Kis lile (Charadrius dubius) 12,17,26
65. Parti lile (Charadrius hiaticula) 5,9,11
66. Széki lile (Charadrius alexandrinus) 5,9,11,12
67. Ezüstlile (Pluvialis squatarola) 4,9,11,29
68. Havasi lile (Charadrius morinellus) 12
* 02.13. Aoussard (Aoussard road). Még a Gleb Jedianne nevezetű teveitató hely előtt van egy másik teveitató az út bal oldalán. Nem lehet eltéveszteni, ugyanis gyakorlatilag ez az első olyan hely, ahol valamiféle emberi építmény található, egy fehér színű ház, mellette egy kis pocsolyával (sokáig azt hittük, hogy ez maga a Gleb Jedianne, mígnem továbbmenve megtaláltuk a pusztaityúkos itatóhelyet). A távolban szúrtunk ki egy szem havasi lilét, amely nem lehet túl gyakori faj ezen a sivatagi élőhelyen.
69. Aranylile (Pluvialis apricaria) 16,29
70. Bíbic (Vanellus vanellus) 29
71. Sarki partfutó (Calidris canutus) 9
72. Fenyérfutó (Calidris alba) 5,9,11
73. Kőforgató (Arenaria interpres) 9,11
74. Havasi partfutó (Calidris alpina) 4,9,11
75. Sarlós partfutó (Calidris ferruginea) 9
76. Apró partfutó (Calidris minuta) 9
77. Réti cankó (Tringa glareola) 4
78. Erdei cankó (Tringa ochropus) 4,5,16,20,26,29
79. Billegetőcankó (Actitis hypoleucos) 4,9,11,16
80. Piroslábú cankó (Tringa totanus) 4,5,9,16
81. Füstös cankó (Tringa erythropus) 4,5,9
82. Szürke cankó (Tringa nebularia) 5,11,16
83. Nagy goda (Limosa limosa) 4,29
84. Kis goda (Limosa lapponica) 9,11
85. Nagy póling (Numenius arquata) 4,30
86. Kis póling (Numenius phaeopus) 9,11
87. Sárszalonka (Gallinago gallinago) 26
88. Laposcsőrű víztaposó (Phalaropus fulicarius) 8
* 02.10. Tan-tan (Tan-tan plage). Kb. 10 madár ült a nyílt óceán vizén, nagyjából egy csapatban.
89. Pajzsoscankó (Philomachus pugnax) 30
90. Nagy halfarkas (Stercorarius skua) 5,8,11
91. Ékfarkú halfarkas (Stercorarius parasiticus) 5,8
92. Dankasirály (Larus ridibundus) 4,5,30,32
93. Vékonycsőrű sirály (Larus genei) 9,29,30
94. Szerecsensirály (Larus melanocephalus) 4
95. Sárgalábú sirály (Larus michahellis) 4,5,8,30
96. Korallsirály (Larus audouinii) 9,11,17
97. Heringsirály (Larus fuscus) 5,8,9,11,16,17,29,30,32
98. Dolmányos sirály (Larus marinus) 9
99. Déli sirály (Larus dominicanus) 9
* 02.10. Sidi Akhfennir (Khnifiss lagoon). 1pld. ad. madár 7-8 dolmányos sirállyal. A lábszínt nem láttuk, cak a szárnymintázatot. Megoszlanak a vélemények, hogy él-e itt tiszta déli sirály, vagy déli sirály×dolmányos hibrideket figyelnek meg a „normál” dolmányos sirályok mellett.
100. Kenti csér (Sterna sandvicensis) 5,10,11,30
101. Kacagócsér (Sterna nilotica) 29
102. Küszvágó csér (Sterna hirundo) 4
103. Lócsér (Sterna caspia) 11,29,30
104. Királycsér (Sterna maxima) 11
02.12. Dakhla (öböl). Meglepő módon nem konkrétan bent az öbölben, hanem kint (az öböl felé menet), egy magas sziklapárkányon figyeltünk meg 10 királycsért, mellettük lócsérekkel és 1 kenti csérrel. A hely megtalálásában nagy segítségüknkre volt egy norvég csapat, akikkel bent az öbölben találkoztunk, és ők mondták, hogy melyik kilométerkőnél kell megállnunk. Szintén ők említették, hogy néhány nappal ezelőtt egy ismerősük a heringsirályok nagy csapatában egy déli sirályt figyelt meg.
105. Fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) 16
106. Lumma (Uria aalge) 5
* 02.10. Massa (Oued Massa). 4pld.-t láttunk az Atlanti-óceán fölött repülve.
107. Alka (Alca torda) 5
* 02.10. Massa (Oued Massa). 5pld. került megfigyelésre a partról, az Atlanti-óceán fölött repültek.
108. Feketehasú pusztaityúk (Pterocles orientalis) 19
109. Pettyes pusztaityúk (Pterocles senegallus) 12
* 02.14. Aoussard (Aoussard road). Kb. 60 madár jött be inni két nagyobb csapatban 9:30 magasságában a Gleb Jedianne teveitatóra (közvetlenül az út bal oldalán van, sárgás színű, közelében házakkal). A madarak sajnos nem tudtak leszállni, mivel egy vizet szállító jármű folyamatosan ott tartózkodott. Állítólag a közelben van egy másik itató is, de azt nem találtuk meg.
110. Koronás pusztaityúk (Pterocles coronatus) 12
* 02.14. Aoussard (Aoussard road). 2hím és 1tojó madár álldogált a távolban a Gleb Jedianne teveitató mellett, melyek az ott lévő vizet szállító jármű és utasai miatt nem tudtak leszállni a területre. Nagy szerencse, hogy észrevettük a földön lévő madarakat (ki tudja mióta lehettek már akkor ott).
111. Szirti galamb (Colulmba livia) 17
112. Örvös galamb (Columba palumbus) 2,6,26,32
113. Balkáni gerle (Streptopelia decaocto) 2,6,10,11,12
114. Pálmagerle (Streptopelia senegalensis) 6,10,17
115. Pettyes kakukk (Clamator glandarius) 13
* 02.14. Aoussard (Oued Jenna). 1 immatur madár tűnt fel egy akácfán, mely világos színe ellenére tökéletesen beleolvadt a környezetébe. Nem könnyen megfigyelhető madárfaj.
116. Uhu (Bubo bubo) 13,21
* 02.13. desertorum alfaj Aoussard (Oued Jenna). Egy akáciáról riasztottuk le, majd egy földkupacon ült meg. Színezete meglehetősen homokbarna volt, lényegesen világosabb a Rissani-ban lévőnél.
* 02.18. Rissani (sziklafal). Nem kellett elgyalogolnunk a sziklafal túlsó felére, ugyanis a „parkolótól” alig 500 méterre észrevettünk egy pihenő öreg madarat. Lényegesen barnásabb színű volt, mint az Oued Jennaban látott madár.
117. Mocsári bagoly (Asio capensis) 29
* 02.22. Moulay-Bousselham (Merja Zerga). Vezetővel (Hassan Dalil) 1 példányt láttunk mindösszesen, magunktól valószínűleg nem találtuk volna meg a helyet. Az élőhelyei rendkívül beszűkültek, olvasni lehetett
olyan csapatról, akik egyáltalán nem is találkoztak a fajjal.
118. Kuvik (Athene noctua) 19,26
119. Rozsdásnyakú lappantyú (Caprimulgus ruficollis) 3
* 02.09. Agadir (Royal Palace). Nem mentünk el a Royal Palace kapujáig, hanem előtte lefordultunk balra egy útra, ami közvetlenül a Souss-folyó mellett ment. Itt megálltunk kb. a kapu vonalában, ahonnan többé-kevésbé ráláttunk. Kiszállván a kocsiból azonnal hallottunk egy madarat, mely szinte a fejünk fölött suhant át szürkületben, de még jól meg tudtuk figyelni.
120. Sarlósfecske (Apus apus) 2,5
121. Havasi sarlósfecske (Apus melba) 5
122. Kis sarlósfecske (Apus affinis) 11,28
123. Búbosbanka (Upupa epops) 5,12,32
124. Jégmadár (Alcedo atthis) 30
125. Atlasz-küllő (Picus vaillantii) 27
* 02.22. Ifrane (park). Teljesen véletlenül bukkantunk 1 példányra. Az éjszakát a „király városában” töltöttük egy előkelő szállodában. Másnap reggel elindulván hallottunk egy madarat szólni egy parkból, melyet hamar meg is találtunk.
126. Nagy fakopáncs (Dendrocopos major) 26,32
127. Nyaktekercs (Jynx torquilla) 30
128. Mezei pacsirta (Alauda arvensis) 19,28
129. Búbospacsirta (Galerida cristata) 2,19,21,26,28,30,32
* 02.17. macrorhynchos alfaj Boumalne de Dades (Tagdilt track). 2 egyedet biztosan láttunk a területen, de nyilván több is volt a környéken. Sokak szerint külön faj már, így érdemes időt szánni rá.
* 02.21. macrorhynchos alfaj Rissani (sziklafal). 2 egyedet figyeltünk meg a sziklafal előtti száraz, kopár részeken.
130. Kövi pacsirta (Galerida theklae) 2,7,8,12,14,17,18,19,22
131. Erdei pacsirta (Lullula arborea) 32
132. Szikipacsirta (Calandrella brachydactyla) 12
133. Csíkos szikipacsirta (Calandrella rufescens) 12,19,24
134. Sivatagi pacsirta (Ammomanes deserti) 12,19,21,22
135. Homoki pacsirta (Ammomanes cincturus) 12,22
136. Nomádpacsirta (Eremalauda dunni) 12
* 02.13. Aoussard (Aoussard road). Kb. 20 egyedet észleltünk nagyjából a 176-os kilométerkőnél. Többnyire a fűcsomók közelében mozogtak, gyakorlatilag tiszta csapatot alkottak. Az idő napsütéses, kellemesen meleg volt, melyet csak a közepes erejű szél enyhített.
* 02.14. Aoussard (Aoussard road). A tegnapi helyen már csak kb. 3 madarat láttunk. Nem kerestük őket intenzíven, de feltűnő volt, hogy a nagy szél miatt lényegesen rejtettebben mozogtak, immár más pacsirtákkal társulva.
137. Vastagcsőrű pacsirta (Ramphocorys clotbey) 12
* 02.13. Aoussard (Aoussard road). A Gleb Jedianne nevezetű teveitatóhely előtti itatón láttuk a fajt, ugyanott, ahol a havasi lilét is. Kb. 20 egyed került elő egyéb pacsirták társaságában. Sehol máshol nem találkoztunk vele.
138. Havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris) 1
139. Sivatagi fülespacsirta (Eremophila bilopha) 12,19,22
140. Vékonycsőrű pacsirta (Chersophilus duponti) 24
* 02.21. Zeida (Zeida plain). Már 20.-a este hallottunk 2 madarat, de látni a sötétben nem sikerült őket. Másnap kora hajnalban szintén hallottuk énekelni az egyiket, majd viszonylag gyorsan megtaláltuk a szinte egér módjára szaladgáló madarat.
141. Sarlóscsőrű pacsirta (Alaemon alaudipes) 9,11,12,22
142. Partifecske (Riparia riparia) 30
143. Barnatorkú partifecske (Riparia paludicola) 5
* 02.10. Massa (Oued Massa). A Massa-híd fölött láttuk őket, gyakorlatilag egy csapatban vadásztak (~10pld.).
144. Szirtifecske (Ptyonoprogne rupestris) 5,12,18,25
145. Sivatagi szirtifecske (Ptyonoprogne fuligula) 12
* 02.14. Aoussard (Aoussard road). Aoussard település szélén, a katonai bázis mellett láttuk a fajt, közvetlen közelében egy szirtifecske vadászott. Hosszasan, jól meg tudtuk figyelni (fotózni is sikerült), de egy idő után a katonai felügyelet miatt jobbnak láttuk továbbmenni. Nem könnyű faj.
146. Füsti fecske (Hirundo rustica) 2,6,10,11,12,29,30,32
147. Molnárfecske (Delichon urbicum) 12,18
148. Havasi pityer (Anthus spinoletta) 1,26
149. Réti pityer (Anthus pratensis) 2,9,30
150. Erdei pityer (Anthus trivialis) 2,26
151. Rozsdástorkú pityer (Anthus cervinus) 9,12
152. Barázdabillegető (Motacilla alba) 4,5,10,11,12,17,19,21,26,29,30,31,32
* subpersonata alfaj Agadir (Souss-folyó torkolata). Az itteni alfajjal egyedül itt találkoztunk, kb. 3 példánnyal.
153. Sárga billegető (Motacilla flava) 29
154. Hegyi billegető (Motacilla cinerea) 2,20,26
155. Barna bülbül (Pycnonotus barbatus) 2,5,17,21,25,31
156. Vörösbegy (Erithacus rubecola) 2,5,17,26,32
157. Kerti rozsdafarkú (Phoenicurus phoenicurus) 26,28
158. Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) 2,5,9,19,21,30
159. Gyémántrozsdafarkú (Phoenicurus moussieri) 2,5,7,9,17,18,21
160. Hantmadár (Oenanthe oenanthe) 9,12,15
161. Sivatagi hantmadár (Oenanthe deserti) 6,7,10,12,15
162. Gyászos hantmadár (Oenanthe lugens) 20
* 02.20. Boumalne Dadés-Tinerhir útszakasz. Gyakorlatilag egész napos keresés után bukkantunk rá Tinerhir előtt kb. 10km-rel az egyik trip riport alapján. Az út mellett kicsit begyalogolva kézitávcsővel szúrtuk ki, majd közelebb mentünk hozzá fotózni és teleszkópozni. 1 párat sikerült itt megfigyelnünk. Nem könnyű faj Marokkóban, de érdemes rá időt szánni, mert könnyen faji státuszba kerülhet.
163. Koronás hantmadár (Oenanthe leucopyga) 6,12,20,21,22
164. Kormos hantmadár (Oenanthe leucura) 6,9,11,12,15,20
165. Rozsdás hantmadár (Oenanthe moesta) 7,12,19
166. Cigánycsuk (Saxicola torquata) 2,6,10,17,19,28,31,32
167. Kék kövirigó (Monticola solitarius) 5
168. Énekes rigó (Turdus philomelos) 19,31,32
169. Léprigó (Turdus viscivorus) 1,26,32
170. Fekete rigó (Turdus merula) 2,5,17,19,26,31,32
171. Barátposzáta (Sylvia atricapilla) 5,20,25,26,32
172. Kucsmás poszáta (Sylvia melanocephala) 4,5,7,9,13,17,22,25,30,31,32
173. Törpeposzáta (Sylvia conspicillata) 9,13,22
174. Sivatagi poszáta (Sylvia nana) 22
* 02.19. Erfoud (Cafe Yasmine, Erg Chebbi). 1pld.-t figyeltünk meg. A Cafe Yasmina-nál béreltünk egy helyi vezetőt galléros túzokra. Jó 6 órás túra volt, eljutottunk egészen az algír határig, ahol sajnos az őrök nem engedtek át (állítólag az algír állomány lényegesen erősebb, mint a marokkói). Nagyon nagy területet bejártunk dzsippel, a vezető többször megállt érdeklődni a helyieknél merre is láttak túzokot, de végül nem jártunk sikerrel. Ennek ellenére megérte a túra, nagy élmény volt, s menet közben egy bokros részen bejött egy sivatagi poszáta is.
175. Atlasz-poszáta (Sylvia deserticola) 13
* 02.14. Aoussard (Oued Jenna). 1pld. tojó, melyet hangja alapján vettünk észre. Közel volt egy akácián, könnyen határozható.
176. Tücsökprínia (Spiloptila clamans) 12
* 02.13. Aoussard (Aoussard road). 2pld. került elő nagyjából a 172-es kilométerkőnél. Magas fűcsomók közelében mozogtak. Korábban azok a hírek jöttek, hogy a fajt sehol sem találták, így igen megörültünk neki.
177. Csíkos prínia (Scotocerca inquieta) 7,23
* theresae alfaj 02.10. Guelmim (Oued Boukila). 1pld. énekelt és bújkált a vádiban, a főúttól viszonylag hosszan kellett elsétálni (egy kiemelkedő nagyobb fa van, azon is túl kellett menni). Leginkább akkor látni, amikor egyik bokorról a másikra repül, tisztán nagyon nehezen lehet megfigyelni. Érdekes, hogy a vádiban rendkívül gyér volt a madármozgás (néhány kucsmás poszáta, a széleken pedig rozsdás hantmadarak mozogtak), ami elveheti a kedvet a további sétától, de mint kiderült, megérte elgyalogolni jó messzire (a szomszédos kopár részeken még előkerült két sivatagi pacsirta is).
* saharae alfaj 02.20. Al-Rachidia. A Cafe Yasmina-nál találkoztunk egy madarász csapattal, akik említettek egy helyet csíkos príniára a település környékén (a pontos helyet sajnos már nem tudom megmondani). A fajt viszonylag könnyedén megtaláltuk, a szokásoknak megfelelően alacsonyan, szinte észrevétlenül repült át egyik bokorról a másikra, csak rövid időre mutatta magát.
178. Fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) 30
179. Szuharbújó (Cisticola juncidis) 4,5,29,30,32
180. Berki poszáta (Cettia cetti) 5,17,28,30,31
181. Cserregő nádiposzáta (Acrocephalus scirpaceus) 5,30
182. Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus) 5
183. Déli geze (Hippolais polyglotta) 13
184. Fitiszfüzike (Phylloscopus trochilus) 5
185. Sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) 5
186. Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita) 2,5,7,9,11,13,17,18,20,21,26,27,28,29,30,31,32
* 02.09. Ibériai füzike. Oukaimeden-Agadir útszakasz. Megállván az út szélén egy facsúcsban figyeltünk meg 1 példányt.
* 02.10. Massa (Oued Massa). A folyót övező fasorban láttunk 4-5 madarat.
187. Tüzesfejű királyka (Regulus ignicapillus) 1
188. Ökörszem (Troglodytes troglodytes) 26
189. Széncinege (Parus major) 17,26
190. Fenyvescinege (Parus ater) 1,26
191. Afrikai kékcinege (Parus teneriffae) 1,26,30,31,32
192. Csuszka (Sitta europaea) 26
193. Rövidkarmú fakusz (Certhia brachydactyla) 26
194. Vörösfejű gébics (Lanius senator) 4
195. Sivatagi őrgébics (Lanius meridionalis) 2,6,10,11,13,14,17,18,19,22,32
* elegans alfaj a belsőbb részeken, algeriensis alfaj a tengerparti régióban
196. Barátcsagra (Tschagra senegala) 1
* 02.10. Massa (Oued Massa). A folyót övező házak kertjeinél láttunk 1 példányt nagyon jól, hosszan meg tudtuk figyelni.
* 02.24. Sidi-Yahya-des-Zaër (királyi vadászterület). 1 madarat hallottunk, de nem kezdtük el keresni (elég volt a sarkantyús frankolint, ami helyett csak vaddisznót találtunk, aminek nem igazán örültünk )
197. Vörhenyes rigótimália (Turdoides fulvus) 13
* 02.13. Aoussard (Oued Jenna). 7pld.-t figyeltünk meg a kiszáradt, akáciákkal tarkított folyóvölgyben. Jó sok kilométert gyalogoltunk, már megfordultunk, amikor észrevettünk egy madarat, majd utána a többit. Meglepően könnyedén el lehet menni mellettük.
198. Szarka (Pica pica) 2,6,18,31
199. Szajkó (Garrulus glandarius) 26,32
200. Csóka (Corvus monedula) 27
201. Havasi varjú (Pyrrhocorax pyrrhocorax) 1
202. Havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) 1
203. Holló (Corvus corax) 1,25,28
204. Barnanyakú holló (Corvus ruficollis) 12,15,21,22
205. Egyszínű seregély (Sturnus unicolor) 2,5,10,26,28,29,30,31,32
206. Házi veréb (Passer domesticus) 1,6,8,11,17,19,21,22,26,27,28,29,30,32
207. Berki veréb (Passer hispaniolensis) 8,17,30
208. Köviveréb (Petronia petronia) 1,25
209. Sivatagi veréb (Passer simplex) 12,13,22
210. Erdei pinty (Fringilla coelebs) 1,17,19,27,30,31,32
211. Fenyőpinty (Fringilla montifringilla) 26
212. Kenderike (Carduelis cannabina) 8,17,26,28
213. Tengelic (Carduelis carduelis) 5,20,21,26,28
214. Zöldike (Carduelis chloris) 1,17,26,28
215. Csicsörke (Serinus serinus) 4,6,17,21,26,29,32
216. Keresztcsőrű (Loxia curvirostra) 26
217. Trombitás sivatagipinty (Bucanetes githagineus) 6,8,12,15
218. Rózsásszárnyú sivatagipinty (Rhodopechys sanguinea) 1
* 02.09. Oukaimeden. Kb. 400 példányt figyeltünk meg több kisebb-nagyobb csapatban a sífelvonó közelében (valójában egy nagyobb csapat és több kisebb). A kirakott szemetesek környékén óriási csapat mozgott, melyek helyenként a villanyvezetékre szálltak rá.
219. Sövénysármány (Emberiza cirlus) 2,6,17
220. Sordély (Emberiza calandra) 26,27
221. Bajszos sármány (Emberiza cia) 1
222. Házi sármány (Emberiza sahari) 5,17,19,22
+ Parlagi galamb (Columba livia forma domestica) 12

 
Megkereshető személyek:
Nagy Gergő Gábor: ,
Németh Ferenc: ,

Akáciák Erfoud környékén - Afrika / Marokkó

A Cafe Yasmine melletti hatalmas Erg Chebbi - Afrika / Marokkó

Útban Aoussard felé - Afrika / Marokkó

Dűnesor az Aoussard road mentén - Afrika / Marokkó

Oued Jenna völgye - Afrika / Marokkó
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció