pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310116
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Marokkó és Nyugat-Szahara - Afrika / Marokkó Megosztom Facebookon
2010.04.25. 16:09 Lendvai Csaba

Marokkó és Nyugat-Szahara 2010. február 27. - március 16.

Résztvevők: Bodor Gábor, Lendvai Csaba, Steiner Attila, Ungi Balázs

Marokkó általánosságban
Kellemes ország, jó madárfajokkal és sok látványossággal. Marrakechbe, Rabatba mindenképpen érdemes ellátogatni. A bazárt tilos kihagyni. Alkudni kötelező mindenhol, bár tapasztalataink szerint Rabatban kevéssé engedékenyek az árusok. Agadir komoly turistacélponttá nőtte ki magát az utóbbi évtizedben, mindenütt nagy tömeggel kell számolni. A közlekedés nagyon európai, az utakon ritkán ellenőriznek, rendszerint továbbot intenek a rend őrei az arra haladó külföldieknek.
Nem szabad kihagyni a Merzouga közelében található aranysárga homokdűnéket (Erg Chebbi). Szintén a látványosságok közé tartoznak a sivatagi oázisok. Rissani, Erfoud és Merzouga környékén mindenhol lehet ásványokat, fossziliákat kapni. Ezek viszonylag olcsók, az árusok alkuképesek, de vigyázni kell, mert kamu dolgokat is árusítanak természetesen.

Nyugat-Szahara általánosságban
Marokkóhoz képest jóval rendezettebb, erősen fejlődő régió. Külön területként kezelik, Marokkó fennhatósága alá tartozik, de továbbra sem olvadt vele egybe. A városokban rend és tisztaság van, szinte mindent lehet kapni és olcsó a benzin is. Kulturális látványosságok nincsenek. Az ide érkező turisták jelentős része a tengerparton pihen. Korallzátony nincs, így búvárkodásra sincs lehetőség, ellenben a Kite surf kedvelt vízi sport. Elsősorban francia és olasz turisták látogatnak el a Nyugat-Szaharába.
A városok előtt és után hosszas várakozásokra kell számítani az ellenőrzőpontokon, ahol minden adatot akkurátusan felírnak. Érdemes sok példányban előre lefénymásolt útlevelekkel menni, amit ki kell egészíteni az illető foglalkozásával. Marokkóhoz hasonlóan a nemzetiségünk mellett azt kérdezte minden rendőr, hogy mivel foglalkozunk.

Színes gyűrűs leolvasások
Túránk során alkalmunk volt leolvasni színes gyűrűs madarakat is (vékonycsőrű sirály, szerecsensirály, dankasirály, kanalasgém, batla). További fajokon is láttunk gyűrűt, de leolvasni nem sikerült őket (rózsás flamingó, korallsirály). Az Oued Sousse-ban leolvasott dankasirályt Zaragoza mellett jelölték, és az ottani projekt első külföldi visszajelzése volt. Két zöld gyűrűs fiatal szerecsensirály eredetére derült fény, amelyeket Franciaországban (Calais, Vendeé) gyűrűztek, és szintén nem volt külföldi megkerülésük. Négy kanalasgémet is sikerült leolvasnunk, amelyeket feltételezhetően Hollandiában jelöltek. A Laracheban leolvasott batlát illetve az Oued Sousse-ban és szintén Laracheban megkerült vékonycsőrű sirályokat Sevillától 30 km-re DK-re gyűrűzték 2009 nyarán.

Meglátogatott területek

Oukaimeden:
Az Atlasz fátlan magashegységi régiójában fekvő terület. Kedvelt turistacélpont, többek között síelők látogatják. Legfontosabb célfaj a síliftek közelében könnyen megfigyelhető rózsásszárnyú sivatagipinty (31°11'41.13"N, 7°51'17.91"W). Mi egy nagyobb csapattal találkoztunk, közvetlen a sífelvonó mellett táplálkoztak, elsősorban a kiszórt diót ették. Ugyanitt kövi verebeket is láttunk. A településen és környékén nagyon gyakori a havasi varjú és a havasi csóka, vegyes csapatokban keresgéltek a gyepen. A település felett a hegytetőn található bázis közelében gyakori faj a havasi fülespacsirta és könnyen megfigyelhető a havasi szürkebegy. A hegyről lefele haladva közönséges a gyémántrozsdafarkú, a kormos hantmadár és az afrikai kékcinege. Az alacsonyabb területeken található nagyobb facsoportokban érdemes figyelni az Atlasz-küllőt és a keresztcsőrűeket.

Marrakech:
Érdemes egy kisebb városnézésre beugrani Marrakechbe. A főtéren sok érdekességet lehet látni, a frissen facsart narancslé nagyon olcsón kapható. A városi létre ?szakosodott? Szahara-sármányok itt is megfigyelhetőek, de találkozhatunk kis sarlósfecskékkel is. A településen sok fehér gólya él, amelyek épületeken és a városfalon egyaránt költenek.

Oued Massa:
A terület két célfaja a barnatorkú partifecske és a barátcsagra. Előbbi a város magasságában bárhol megfigyelhető, ahol fészkelésre alkalmas partfal van. Elegendő egy kis leszakadás is. Tapasztalatunk szerint a megfigyelés kulcsa, hogy találjunk egy ilyet, mert nem távolodnak el onnan fészkelési időszakban. Ott létünk során a nagy árvíz valószínűleg elmosta az összes fészkelőhelyet, így nehezen tudtuk csak megtalálni a madarakat (29°59'24.89"N, 9°39'10.27"W). A folyót övező fasorokban (különösen a város centrumával egymagasságban fekvő híd közelében) ibériai füzikéket és spanyol gezéket láttunk. A barátcsagra szempontjából jó élőhelyek a folyótorkolat közelében található védett területen vannak. Ennek bejárata a várostól északra található. Itt szinte biztos, hogy egy helyi guide felajánlja segítségét, mondván, hogy csak vele látogatható a Nemzeti Park, de ezt ne higgyük el neki. Ha bízunk magunkban, akkor nem is szükséges a segítség. Barátcsagrát a parkoló után a tenger felé sétálva hallottunk, majd 3-4 példányt ? köztük egyet 5 méterről ? tudtunk megfigyelni (30°3'41.19"N, 9°39'33.26"W). Magnó használata sokat segít a faj megtalálásában, lévén nagyon bujkálós faj. A folyón 80 márványos réce mellett kisebb számban korallsirályok tartózkodtak.

Guelmim:
Több jó helyet írnak a beszámolók és a könyvek erről a részről. A csíkos prínia számára nem tűnt alkalmasnak a Bergier-könyvben említett folyó (Oued Sayed) melletti terület (28°57'27.83"N, 10°6'55.69"W). Korábbi riportok sem jelezték már innen a fajt és mi sem láttuk. A következő gyakoribb fajokat figyeltük meg itt: kövi pacsirta, rozsdás hantmadár, vörhenyes rigótimália, törpeposzáta, ugartyúk.
Guelmimtől kissé délebbre nagyon jó sivatagos, félsivatagos területeket találtunk (28°49'29.26"N, 10°16'37.37"W). Pacsirtákban nem volt hiány (vastagcsőrű, sivatagi füles, homoki, sarlócsőrű), és a futómadárnak is szép állománya él itt. Ragadozó madarakat is érdemes keresgélni. A túra során csak itt láttunk Feldegg-sólymokat, egy öreget és egy fiatalt. A könyvek pusztaityúkokat is említenek a területről, de mi egyetlen példánnyal sem találkoztunk, pedig kétszer is próbálkoztunk a reggeli időszakban (itató: 28°49'15.48"N, 10°18'39.30"W).

Tantan Plage:
Egy késő délutáni seawatching-gal egybekötött vacsora során szulákat, nagy és ékfarkú halfarkasokat, a tengerparton mindenütt gyakori heringsirályokat figyeltünk meg. Itt esélyes lehet a madeirai és az atlanti viharfecske is.

Khnifiss Lagoon (28°1'43.74"N, 12°14'23.81"W):
Tarfaya-tól nem messze található Marokkó egyik legnagyobb lagúnája, amely az utóbbi két évben vált ismertté, mint a déli sirály állandó előfordulási és költőhelye. Rendszeresen megfigyeltek nászviselkedést, amelyet egy alkalommal mi is láthattunk. A területen hatalmas partimadár csapatok mozogtak, kanalasgémeket, flamingókat is szép számmal meg lehetett figyelni. A korábbi útleírások szerint gyakran előfordul, hogy a területen tartózkodást is nehezményezik a helyiek, de mi semmi ilyet nem tapasztaltunk. Ha valaki be szeretné járni a lagúnát, a területtől északra fekvő kis városban (Akhfenir) tud engedélyt kérni. A sirály a magasan fekvő partról is jól látható teleszkóppal, ezért mi nem mentünk be.

Cafe Chtoukan:
Dakhla és Boujdour között kb. félúton található pihenőhely (24°40'7.39"N, 14°52'13.75"W). A 2009 decembere óta itt tartózkodó pajzsos varjak az épületek mögötti szemetes területen illetve a hegyoldalban mozogtak, visszafele a 200 méterre fekvő lakatlan faluban fényképeztük őket.
Érdemes még megállni egy innen kb. 45 km-re délre lévő állandó kis vízfoltnál is, ami vonzza a vonuló madarakat. A kis pocsolya közvetlenül az út mellett van, egy mobilantenna mellett (24°24'44.94"N, 15°12'5.59"W).

Dakhla öböl és Pointe de la Sarga:
Az öböl több mint 35 km hosszú. Gyakorlatilag mindenhol sok madarat lehet látni, különösen apály idején. A félsziget csúcsán is nagy sirály, partimadár és csércsapatokat láttunk, és itt figyeltük meg a szürkefejű sirályt is. Évszaktól függően változó számban királycsérek tartózkodnak az öbölben és a fészkelésük sem lehetetlen.

Aousserd (Awserd) Road:
Az utóbbi évben egyre több adat tanúskodott arról, hogy több, a Nyugat-Palearktiszban nehezen látható faj (fehérhomlokú verébpacsirta, nomádpacsirta, tücsökprínia) könnyen megfigyelhető ezen az eddig kevéssé ismert területen. Dakhlától - a gyakorlatilag csak egy ENSZ katonai bázisból álló - Aousserd kb. 220 km-re van. Az út végig kiváló minőségű. Sok útleírásban említették, hogy nem szabad elhagyni az utat, mivel el van aknásítva a terület. Tanulmányozva az ezzel kapcsolatos anyagokat arra jutottunk, hogy ahol jól látható kocsi, illetve tevenyomok vannak, ott bizonyára nincsenek aknák. Ezeket elsősorban a határ mentén helyezték ki, ami nagyon messze esik a vizsgált résztől. Aknákat jelző táblákat csak az aousserdi katonai bázis körül láttunk, ahol már nem hagytuk el az utat.
A jobb élőhelyek elsősorban a száraz folyómedreket övező akáciás, füves területek. A combig érő, csomókban növő füves vegetációban gyakori volt a tücsökprínia, de ezeken a részeken mozogtak egy csapatban a verébpacsirták is (Oued Jenna 22°40'45.17"N, 14°29'36.02"W). Sivatagi verébbel szinte minden útszéli bokron és akáciásban találkoztunk (23°6'56.30"N, 14°57'58.64"W), de a kb. félúton levő katonai laktanya szeméttelepén százas nagyságrendben is láttuk (23°8'33.03"N, 15°0'11.45"W). Az angolok ezt a helyet említik esélyesnek szudáni aranyveréb megfigyelésére is.
A teljes útszakasz jó pacsirták megfigyelésére. Mi a nomádpacsirtát Aousserdhez egészen közel, az út szélén figyeltük meg (22°35'15.62"N, 14°23'5.48"W).
A dakhlai elágazáshoz közel az útról jól látható teveitatón (Gleb Jdiane, 23°36'47.31"N, 23°36'47.31"N) láttunk a reggeli órákban (9:20-tól) koronás és pettyes pusztaityúkokat.
Hüllőkben nagyon gazdag a terület, sok gyíkfaj mellett agámákat is láttunk. Sivatagi emlősök megfigyelésére az éjszakai ?night drive?-ok a legalkalmasabbak. A megfigyelt fajok közül az ugróegér, a sivatagi sün és az aranysakál emelhető ki. Kis szerencsével sivatagi rókával is össze lehet futni.
Éjszaka az akáciás Oued Jenna-ban sátraztunk.

Oasis Lemseyed (27°2'34.89"N, 13°5'40.60"W):
Laayoune-tól DK-i irányban 15 km-re található terület. Énekesmadarakban nagyon jó, de az itt töltött rövid idő alatt semmi érdekes fajt nem találtunk. Két hónappal előttünk egy angol csapat vándorfüzikét és örvös rigót észlelt itt. Egy hatalmas vádi található az oázis közelében, amelynek tájképi értékéért is érdemes ide ellátogatni.

Sousse folyó torkolata Agadir mellett:
Vízimadarak megfigyelésére kiváló terület. Elsősorban sirályokat és partimadarakat lehet nagy számban megfigyelni a folyó zátonyain. A közelben található Royal Palace erős lámpáinál lehet látni a rozsdásnyakú lappantyút (30°21'58.60"N, 9°35'29.66"W). A terület megközelítése kétségessé vált, mióta az oda vezető közutat elmosta a folyó (lsd. a fajleírásnál).

Sousse völgye:
Valójában csak áthaladtunk a területen. Ragadozókból láttunk pár érdekeset pl. törpesas, fehérkarmú vércse. Meglátogattuk a piroslábú éneklőhéja egykori élőhelyeit is, de várakozásainknak megfelelően a madarat nem találtuk, ahogy az elmúlt években mások sem. Erre találhatóak meg az elhíresült marokkói repülő kecskék is.

Ouarzazate:
Az Ouarzazate előtti és utáni útszakasz jó gyászos (maghreb) hantmadárra. Mi sajnos a nagy szélnek köszönhetően nem láttuk ezt a fajt, ami a legutóbbi információk szerint marad alfaji státuszban.

Tagdilt track:
Marokkó egyik legismertebb madarászhelye, Boumalne de Dades közelében található. A terület egy magas fennsíkon terül el. Ottlétünk alatt nagyon erős szél fújt, amely kisebb homokviharokat okozott. A könyvekben old és new track van megemlítve, utóbbi jó madarászhely és már aszfaltozott út vezet rajta. Gyakran le lehet térni róla kisebb kavicsos utakra, amelyek többnyire jól járhatóak. Az old track már kevésbé járható, ráadásul mind madártanilag, mind élőhely tekintetében kihagyható, hisz a közeli település hulladékát sajnos ide hordja a szél és madárban is szegényes. A new track-en láttunk szép számmal vastagcsőrű pacsirtát, sok csíkos szikipacsirtát, sivatagi fülespacsirtát és egy kisebb sziklás hegynél sivatagi pacsirtát (31°17'9.65"N, 5°54'0.21"W), valamint átrepülő feketehasú pusztaityúkokat és 60 vonuló barna kányát egy laza csapatban.

Todhra Gorge:
Elsősorban turista látványosság, amelyet egyre jobban kiépítenek. Az egyetlen említésre méltó faj a szirtifecske volt. Tájképi értéke miatt érdemes meglátogatni.

Rissani:
A településtől nem messze található egy több km hosszú sziklafal, amelyen rendszeresen költ a sivatagi uhu. A fészek a várostól távolabbi oldalán található a sziklafalnak. Nem könnyű megtalálni, lévén nagy a terület. Hosszas keresés után ezért igénybe is vettük a helyi erő segítségét, aki kis keresgélés után meg tudta mutatni az öreg madarakat és később egy homokszínű fiatalt is (31°16'47.10"N, 4°21'18.97"W). Az adultak színezete hasonló volt az európaihoz, de a jellegzetes bélyegek is megfigyelhetőek voltak. Az út mentén sikerült látnunk a búbos pacsirta hosszú csőrű macrorhynchos alfaját is (31°16'31.82"N, 4°20'8.19"W). Erfoud előtt belefutottunk egy vonuló zöld gyurgyalag csapatba is, amire nem számítottunk március elején (31°25'36.57"N, 4°15'19.66"W).

Yasmine (31°12'49.68"N, 3°59'18.48"W):
A Cafe Yasmine-nak is nevezett sivatagi komplexum az utóbbi években jelentős változásokon mehetett át. Kis kávézóként aposztrofálták, de mi már egy teljes ?üdülőközpontként? csodálhattuk meg. Kipróbáltuk a sokak által ajánlott teveszőrsátrakat. Egy éjszakát töltöttünk ebben a valóban hangulatos, de kissé kényelmetlen szállástípusban, másnap átköltöztünk két ?normális? szobába. Talán itt ettük az egyik legjobb vacsoránkat (kuszkusz) a túra során. Arra viszont mindenképpen érdemes felkészülni, hogy az ide vezető 14 km hosszú út személygépkocsival igencsak kényelmetlen és lassan is lehet haladni!
Sajnos az utóbbi évek fejlesztése következtében a sivatagi veréb eltűnt a Yasmine-ból. Mi a guide-unk segítségével sikeresen levarrtuk egy kisebb tábor víztankjánál (31°13'15.26"N, 3°57'18.45"W). Galléros túzok megfigyelést is szerveznek elég borsos áron (2000 DH). A sivatagi terepjárós túra közben láttunk futómadarakat és vastagcsőrű pacsirta csapatot (31°16'49.38"N, 3°59'39.12"W). A Yasmine mögött nagyon szép homokdűnék (Erg Chebbi) vannak, amelyre a kommersz turistáknak tevegelős túrákat szerveznek.

Dayet Srij (31°6'30.44"N, 4°3'20.54"W):
Hatalmas tó a sivatag közepén rengeteg madárral és fosszilia kereskedővel. A tó Merzouga felé haladva az útról jól látszott, egyből a város előtt, a Hotel Cavaliernél kell lefordulni jobbra. Flamingók, kacsák, partimadarak tömegeit lehet itt megfigyelni. Érdekesebb fajok közül a márványos réce és a cigányréce emelhető ki. Ha bárhol megáll az ember, azt fogja tapasztalni, hogy motoros és kerékpáros helyiek közelednek portékáikkal (ammonitesek, trilobiták, egyéb kőzetek és kőből faragott gagyi tevék). Kb. 10 perc alatt egy kisebb piac nyílt mögöttünk. Alkudni jócskán lehet és kell is, ugyanis elég magas árról kezdődik a licit.

Erfoud-Merzouga:
Sivatagos, néhol bokros területtel tagolt kietlen síkság. A legismertebb élőhelye a galléros túzoknak. A legjobbnak a csomóban növő fűfélékkel tarkított területet gondoltuk, de végül egy nagy kopár részen találtunk rá a fajra a guide segítségével (31°20'26.94"N, 4°4'53.59"W). Ugyanitt láttunk még pettyes pusztaityúkokat, Szahara-poszátát (31°19'25.79"N, 4°5'46.68"W) és törpeposzátákat is.

Rich környéke:
A Magas-Atlasz egyik völgyében elsősorban Atlasz-poszátákat kerestünk. Kicsit korainak tűnt a március közepi időpont, de végül sikerült látnunk két éppen revírfoglaló hímet és csatájukat, és a mindezt árgus szemekkel figyelő tojót (32°36'33.01"N, 4°31'48.75"W).

Zeida:
Midelt közelében található magashegységi fennsík. Legfontosabb értéke a vékonycsőrű pacsirta, amely itt gyakorinak mondható jellegzetes élőhelyén (egy Stipa és egy ürömfaj által uralt terület). A madarak naplementekor illetve hajnalban énekelnek aktívan, ekkor van esély megtalálni ezeket a nagyon sunnyogós, bujkáló madarakat (32°47'40.78"N, 4°55'51.25"W). Csíkos szikipacsirta és a kígyászölyv említhető meg innen, mint további érdekesség.

Ifrane - Dayet Aoua (33°39'1.71"N, 5°2'20.04"W):
A Közép-Atlasz hegység egyik legjobb madarászhelye. Itt meg szép számban él bütykös szárcsa és jó eséllyel lehet látni Atlasz-küllőt is (33°38'56.10"N, 5°2'7.16"W). Ifrane után megálltunk pár helyen, ahol olyan fajokat találtunk, mint a tüzesfejű királyka és a rövidkarmú fakusz észak-afrikai alfaja, sövénysármány és az afrikai kékcinege. Itt szintén megtalálható a nagy fakopáncs afrikai alfaja is. Ottlétünk alatt nagyon ködös, esős idő volt, így a tó nagy részét nem tudtuk jól átnézni.

Dayet Ifrah:
Egy másik szép tó, ami az idei nagy esőzések eredményeképpen kiterjeszkedett a partra, elöntötte a közeli kis magánkerteket is. A magashegységi elhelyezkedés ellenére rengeteg récét láttunk rajta pl. kanalasréce, böjti réce. Itt is volt néhány bütykös szárcsa.

Kénitra:
Nagyváros, és elsősorban mint szórakoztató központ jellemezhető. Túránk leggyengébb szállása ehhez a településhez kötődik (Hotel de la Poste), bár egyéb olyan szállást nem is találtunk ami nem zenés-táncos szórakozóhelyként, illetve ezek valamiféle változataként működött.
Errefelé északon már utakat zártak le az árvizek miatt, ezért is kellett Kénitrát útba ejtenünk, ahova bejutni is csak egy közel térdig érő vizes útszakaszt átszelve lehetett. A város körül hatalmas vizes élőhely alakult ki, ami kedvezett a madaraknak. Rögtön a város szélén nagy bakcsókkal közös pásztorgém telep alakult ki. Itt közelről sikerült látnunk három kék fút is.

Larache:
Túránk legészakibb pontja a tengerparti Larache város és a közelében található vizes élőhely volt (35°11'47.24"N, 6°6'56.49"W és 35° 9'19.89"N, 6°5'51.30"W). Batlák, flamingók, vékonycsőrű sirályok, bütykös szárcsák és partimadarak tömegeit sikerült megfigyelni. A seawatching errefelé nem bizonyult érdekesnek, semmit nem láttunk sirályokon kívül. Kultúrtörténeti értéket az itt található római kori romok képviselnek. Annyira vigyáznak erre az emlékhelyre, hogy végig kísért minket egy biztonsági ember, nehogy valami kárt tegyünk.

Merdja Zerga:
A vékonycsőrű póling egyetlen ismert telelőhelye volt a világon, de sajnos 1995 óta nem látta senki. A másik érdekesség, amiért érdemes eljönni ide, a mocsári bagoly (34°48'51.88"N, 6°17'53.27"W). A korábbi évekkel ellentétben itt is rengeteg eső esett, ezért a baglyok élőhelye jó vízellátottságúnak bizonyult. Az élőhelyre való odajutásban nagy segítségünkre volt Hassan Dalil, ugyanis a megszokott és dokumentált út szintén víz alatt állt. Partimadárból, sirályokból nagyon sokat láttunk, különösen gyakori volt a korallsirály, amelyek között sok gyűrűs madarat figyeltünk meg. A tengerpart közelében hangulatos éttermek várják a vendégeket, a tintahalat érdemes megkóstolni. Az érdekes megfigyeléseket tartalmazó vendégkönyv a Milano étteremben (34°52'34.25"N, 6°17'41.58"W) található (kérésre a pincér megmutatja), és az itt dolgozó személyzet szokta odarendelni Hassant is.

Lac de Sidi Bourhaba:
Egy dombos vidéken található hosszúkás tórendszer. A helyiek számára hétvégi partizó helyként is üzemel, így a hangzavar igen nagy, továbbá sok a kiránduló is. Kacsák és vöcskök mellett sok énekesmadár is megfigyelhető. Pár órás ott tartózkodásunk során a legjobb fajnak a kékcsőrű réce hat példánya bizonyult (34°13'18.33"N, 6°41'16.02"W). A három hím nagyon aktívan udvarolt már. Gyakori volt a tavon az üstökösréce.

Sidi Yahya:
A legismertebb sarkantyús frankolinos hely Marokkóban. Nem könnyű megtalálni mert Temarából jövet könnyen el lehet téveszteni a kereszteződést: az N1-es úton Rabat felől haladva először elhagyunk egy nagyobb bevásárlóközpontot majd az algériai nagykövetséget, ezután lesz egy lámpás kereszteződés (33°54'54.64"N, 6°55'38.99"W), itt kell balra fordulni. A következő fordulás jobbra csak Sidi Yahya des Zaernél lesz kb. 10 km múlva (33°49'44.85"N, 6°54'22.11"W). Innen még kb. 15 km-t kell haladni, addig míg el nem érjük a jobbra található királyi vadászterület bejáratát (behajtani tilos táblával, a fák takarásában kis tó). Innen még kb. száz méter múlva jobbra egy régi temető fehér, kupolás épületét elhagyva az út mentén kialakított parkolóban meg tudunk állni. A temetőhöz visszasétálva tudjuk megkerülni az élőhelyet (a temető környékén többen láttak barátcsagrát is). Az élőhelye domboldali bozótos, cserjés, kis termetű fákkal. A madarak estefele és hajnalban szólnak elsősorban. A jól ismert rész eléggé kicsi, jól körbehatárolt terület. Mi a földúttal ellenkező oldalon kerestük a madarat, amelyet a méhkaptárok közelében találtunk meg (33°42'31.91"N, 6°55'41.32"W). A frankolin rekedtes hangját kell figyelni.
Ettől a résztől légvonalban 15 km-re egy szintén lejtős hegyoldalban hallottuk napközben is (33°45'6.16"N, 6°46'3.68"W).


Fontos fajok

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea):
Kisebb-nagyobb tavakon gyakori faj. Legnagyobb számban a Merzouga környékén található Dayet Srij tavon láttuk.

Márványos réce (Marmaronetta angustirostris):
Massában és Dayet Srij-en láttuk nagyobb egyedszámban. Útközben kisebb tavakon is előfordult.

Kékcsőrű réce (Oxyura leucocephala):
Ritka faj Marokkóban. Valószínűleg a spanyol madarak húzódnak le telelni. 3 gácsért és 3 tojót figyeltünk meg a dombvidéken elterülő Lac de Sidi Bourhaba tavon. A hímek aktívan udvaroltak már.

Barnanyakú szirtifogoly (Alectoris barbara):
Elterjedt faj, de eléggé bujkálós. Massanál a természetvédelmi terület parkolójában figyeltük meg nagyon közelről.

Sarkantyús frankolin (Francolinus bicalcaratus):
Sidi Yahya közelében található lejtős területen figyeltük meg naplemente előtt (33°42'31.91"N, 6°55'41.32"W). Az esti órákban ritkán szólt (első hang 17.15-kor), majd egy átrepülő madarat láttunk. Később egy példány tőlünk mintegy 15 méterre pihent egy karón (18.05-kor). Nem könnyű megtalálni, mert az élőhely elég sűrű bozótos. A beszámolók alapján reggel aktívabb.

Tarvarjú (Geronticus eremita):
Massánál a tengerpart közelében egy gyepen láttuk 47 példányból álló csapatát (29°59'18.77"N, 9°43'0.51"W). Elég közelre bevártak. Ezen a területen ritkábban látják a fajt, valószínűleg azért, mert nem jön ki erre a részre senki. Később a tradicionális fészkelőhelyen is megfigyeltünk egy nagyobb csapatot Tamri mellett.

Feldegg-sólyom (Falco biarmicus):
Guelmim mellett láttunk egy adult és egy juv. madarat.

Bütykös szárcsa (Fulica cristata):
Dayet Aoua tavon láttunk kb. 100 példányt, néhány közülük már fészkelésbe is kezdett. A többségükön már jól látható volt a két piros ?bütyök?. Később Lac de Sidi Burhaba-ban, Larache mellett és Kenitra közelében is megfigyeltük kisebb-nagyobb csapataikat.

Galléros túzok (Chlamydotis undulata):
Merzouga közelében figyelhető meg. Az idei év is elég csapadékos volt, így a megfelelő növényzet adott volt, ennek ellenére magunktól a jó élőhelyen nem találtuk. Végül vezetőnk segítségével egy sokkal kopárabb élőhelyen leltünk rá (31°20'26.94"N, 4°4'53.59"W). Nagyon sunnyogós madár, ha jól lelapul egy bokor mellé, szinte lehetetlen észrevenni. Akár 20 méterre is bevár, bízva kiváló rejtőszínében.

Futómadár Cursorius cursor):
Könnyen megfigyelhető Marokkóban. Láttuk Guelmim, Merzouga és Aousserd közelében is. Rendszerint kisebb csapatokban mozog.

Szürkefejű sirály (Chroicocephalus cirrocephalus):
A nyugat-szaharai Dakhla közelében az öböl bejáratánál figyeltük meg egy immatur példányát (23°37'50.76"N, 15°59'23.60"W).

Déli sirály (Larus dominicanus):
Dél-Marokkóban a Khnifiss lagúnában rendszeresen megfigyelhető 6-8 madár és az utóbbi években fészkelnek is. Nagy távolságból is lehet látni őket teleszkóppal.

Királycsér (Thalasseus maximus):
Dakhlában lehet megfigyelni rendszeresen, néha nagyobb csapatait is. Mi az öbölben láttuk 26 példányát kenti és lócsérek társaságában (23°51'42.94"N, 15°50'39.87"W).

Pettyes pusztaityúk (Pterocles senegallus):
Dakhla közelében egy teveitatónál (Gleb Jdiane) láttuk kb. 20 példányát (23°36'47.31"N, 23°36'47.31"N). A madarak 9:20 után kezdtek el érkezni az ivóhelyre. Merzouga mellett találkoztunk még több kis csapattal, nem messze a túzokos helytől.

Koronás pusztaityúk (Pterocles coronatus):
Szintén Gleb Jdiane-nál figyeltünk meg 10 példányt egy időben a pettyesekkel (23°36'47.31"N, 23°36'47.31"N).

Sivatagi uhu (Bubo ascalaphus):
A tradicionális fészkelőhelyén Rissani mellett figyeltük meg. A fészkelőhely a sziklafal várostól távolabbi oldalán található. Az úttól 1,5 km-t kell gyalogolni a sziklafal északi része alatt (ahol a leszakadás van), kissé meg kell kerülni a sziklafalat, elmenni a homokráfújások mellett, és itt, a kisebb kődombokkal szemben van a fészek. Egy ilyen kődombra felmászva szinte egymagasságba is kerülünk vele. Ha a madarak kint vannak a sziklán akkor nagyon könnyen észrevehetőek! Mi sajnos a leírások eltérései miatt igénybe kellett, hogy vegyük a helyi erők segítségét is, bár az erre kifizetett 60 DH nem egy nagy összeg. Két öreg madarat és egy homokszínű, már nagy fiókát láttunk. Az adult madarak elég sötét színezetűek voltak.

Mocsári bagoly (Asio capensis):
Merdja Zerga sásos vegetációjában figyeltünk meg naplemente után egy vadászó párt (34°48'51.88"N, 6°17'53.27"W). Egy alkalommal a hím átadott egy kisemlőst a tojónak. Többször kiült és repült, a gyenge fények ellenére jól meg tudtuk figyelni. A madár zavarás nélkül is jól megfigyelhető, hiszen általában még világosban vadászni kezd. Az élőhely mellett rengeteg az ember, üvöltöznek, fociznak, de ez a baglyot láthatóan nem zavarja. A helyi vezető elmondása szerint csak a fészek eltaposása veszélyezteti az állományt. Felmérése szerint 20 pár költ a területen, a marokkói állományt 100 párra becsüli. Arra fel kell készülni, hogy ezen a részen nagyon idegesítőek a helyi gyerekek, km-eket szaladnak a kocsi után és bámulatos kitartással mondják el 600-szor, hogy ?Monsieur?.

Rozsdásnyakú lappantyú (Caprimulgus ruficollis):
A legismertebb hely rá az Agadir mellett található Royal Palace. Sajnálatosan az árvíz a golfpálya melletti közutat elmosta, így a terület nem megközelíthető autóval, és gyalogosan sem engednek át a golfpálya magánterületén. Az első napon a helyi őr átengedett minket, de másnapra már teljes tiltás lépett életbe. A terület ?főnöke? egy kedvesnek nem mondható középkorú francia hölgy úgy érezte, hogy ez a 25 méter séta a magánterületen beláthatatlan következménnyel járhat. Gyalogosan kb. 4-5 km gyaloglással valószínűleg megközelíthető a pont a másik irányból, de mi ezzel nem próbálkoztunk. A palota területét határoló falat megvilágító lámpák fényénél vadászó madarakat lehet megfigyelni. Sajnos elég gyengén láttuk a hangját gyakran hallató madarat (30°21'58.60"N, 9°35'29.66"W).

Zöld gyurgyalag (Merps persicus):
Rissani mellett láttunk egy korai vonuló csapatot (31°25'36.57"N, 4°15'19.66"W).

Atlasz-küllő (Picsu vaillanti):
Dayet Aoua melletti klasszikus helyen láttuk 1 példányt (33°38'56.10"N, 5°2'7.16"W). Egyáltalán nem szólt.

Havasi varjú és havasi csóka (Pyrrhocorax pyrrhocorax, Pyrrhocorax graculus):
Oukaimeden mellett százas nagyságrendben fordul elő a két faj.

Pajzsos varjú (Corvus albus):
WP ritkaság. Andy Clifton a nyugat-szaharai Cafe Chtoukan mellett talált 3 példányt, amelyek december óta a területen tartózkodnak. Látogatásunk során 2 példányt táplálkozott a benzinkút mögötti szeméttelepen (24°40'7.39"N, 14°52'13.75"W), illetve a benzinkút melletti lakatlan településen.

Vékonycsőrű pacsirta (Chersophilus duponti):
Zeidában figyeltük meg tradicionális élőhelyén. Naplemente után és kora hajnalban repülés közben énekel. Ahol már énekel a hím, ott hangot használva közelre becsalható. Egér módjára szaladgál a fűcsomók között, nehezen megfigyelhető faj. Mi napnyugatkor és hajnalban is jól láttuk (32°47'40.78"N, 4°55'51.25"W).

Fehérhomlokú verébpacsirta (Eremopterix nigriceps):
Aousserd közelében (Oued Jenna) a száraz folyómederben található füves, akáciás zónában mozogtak egy 25-ös csapatban (22°40'26.15"N, 14°29'31.39"W). Valószínűleg korábban költ, Emri Tamás novemberben éneklő hímekről számolt be. Nomád faj, de Aousserd közelében nagy biztonsággal megfigyelhető.

Nomádpacsirta (Calendulauda erythrochlamys):
Közvetlen Aousserd mellett figyeltünk meg egy kopott tollazatú példányt az út szélén (22°35'15.62"N, 14°23'5.48"W). A WP-ben nehezen látható nomád faj, a Nyugat-Szaharán kívül a Közel-Keleten (pl. Izrael, Jordánia, Kuwait) van rá jó esély. 2010. árpilis közepén Merzougánál, Yasminatól 9 km-re is megfigyeltek egy éneklő példányt.

Vastagcsőrű pacsirta (Ramphocoris clothey):
Guelmim-től DK-re 1 (28°52'48.40"N, 10°11'38.14"W), Guelmim-től DNY-ra (Asrir) 1 (28°55'28.73"N, 9°59'42.99"W), a Tagdilt track-en 15, Merzouga környékén (31°16'49.38"N, 3°59'39.12"W) 10 példányt láttunk.

Sivatagi fülespacsirta (Eremophila bilopha):
Guelmim környékén és a Tagdilt tracken gyakori, de más sivatagos területen is lehet velük találkozni.

Barnatorkú partifecske (Riparia paludicola):
Massa mellett figyeltük meg két példányát, amelyek folyamatosan a fészkelőhelyük felett vadászgattak (29°59'24.89"N, 9°39'10.27"W). Az ismert költőhelyek a folyó áradása miatt valószínűleg megsemmisültek, a korábbi telephez a nagy vizek miatt el sem jutottunk, a hidat szinte teljesen elmosta az ár.

Afrikai kék cinege (Cyanistes teneriffae):
Oukaimeden közelében gyakori, de Ifrane környékén és Sidi Yahya közelében is találkoztunk néhány példányával.

Csíkos prínia (Scotocerca inquieta):
A Nyugat-Szaharában Laayoune környékén figyeltük meg egy út menti bokros élőhelyen (26°31'57.84"N, 13°51'14.04"W). Szórványos faj, bujkáló természete miatt nehezen látható.

Tücsökprínia (Spiloptila clamans):
Az utóbbi 1-2 évben egyre több információ érkezett, hogy ez a Száhel zónában élő énekesmadár megfigyelhető az aousserdi út mentén. A megfelelő, füves, akáciákkal tarkított élőhelyeken könnyen megtaláltuk. Hangra jól reagált. 5-6 helyen, elsősorban Aousserd közelében láttuk kisebb csapatokban.
Oued Jenna: 22°40'45.17"N, 14°29'36.02"W
22°48'3.46"N, 14°37'11.14"W
Továbbá: 172 km 1 pld., 182 km 2 pld.

Spanyolgeze (Hippolais opaca):
A Massa folyó partját övező fasorokban láttuk néhány példányát.

Ibériai füzike (Phylloscopus ibericus):
A Massa folyó mentén és Oasis Lemseyedben figyeltük meg.

Dalos poszáta (Sylvia hortensis):
Tamri közelében láttuk a tengerpart közeli ritkás mediterrán erdőben (30°37'15.70"N, 9°48'45.02"W).

Szahara-poszáta (Sylvia deserti):
Az aousserdi úton (23°17'40.38"N, 15°12'4.96"W) és Merzouga mellett (31°19'25.79"N, 4°5'46.68"W) kis szerencsével könnyen megfigyelhető faj. Homokos sivatagban, magasabb, csomóban növő fűfélék közelében él.

Atlasz-poszáta (Sylvia deserticola):
Richtől északra figyeltünk meg két éppen revírharcban álló hímet és egy tojót (32°36'33.01"N, 4°31'48.75"W). Egy tojó példányt láttunk a sivatagban Aousserd közelében. Márciusban érkezik vissza telelőterületéről.

Gyémántrozsdafarkú (Phoenicurus moussieri):
Nagyon gyakori faj, hegyvidéken és a sivatagban egyaránt találkoztunk vele.

Kormos hantmadár (Oenanthe leucura):
Nagyon gyakori, a sivatagos területeken és az alacsonyabb hegyvidékeken is előfordul.

Rozsdás hantmadár (Oenanthe moesta):
Nyílt sivatagos területek madara, magasabban térszíneken is megtalálható.

Sivatagi hantmadár (Oenenathe deserti):
Nagyon gyakori.

Vörhenyes rigótimália (Turdoides fulva):
Guelmim és Aousserd közelében figyeltük meg párban.

Barátcsagra (Tchagra senegalus):
A legjobb hely rá Oued Massa. A természetvédelmi területen gyalogosan járható ösvény menti száraz vegetációban él (30°3'41.19"N, 9°39'33.26"W). Sidi Yahya környékén is előfordul, de mi itt nem kerestük.

Egyszínű seregély (Sturnus unicolor):
Nagyon gyakori.

Szahara-sármány (Emberiza sahara):
Nagyon gyakori faj, elsősorban települések közelében él. Nagyon szelíd.

Rózsásszárnyú sivatagipinty (Rhodopechys sanguineus):
Oukaimedenben a síliftnél könnyen megfigyelhető (31°11'41.13"N, 7°51'17.91"W). A kiszórt diót ették reggeli ott tartózkodásunk idején. Az afrikai alfajt az IOC már splittelte, így talán egyszer a birdingen is új fajként lesz számolható.

Sivatagi veréb (Passer simplex):
Marokkóban egyre ritkább faj, a Café Yasminában már nem is figyelhető meg, csak egy közeli kis teveitatónál (31°13'15.26"N, 3°57'18.45"W). A Nyugat-Szaharában viszont még gyakori. Utunk során több mint 150 példányt láttunk néha párban (23°6'56.30"N, 14°57'58.64"W), néha kisebb csapatban, Egy alkalommal közel 100 példányt figyeltünk meg együtt egy katonai laktanya szeméttelepe mellett (23°8'33.03"N, 15°0'11.45"W).

Amik kimaradtak:

Nyílfarkú pusztaityúk: Zeida és Guelmim mellett volt rá esély. Guelmim környékén semmilyen pusztaityúkkal nem találkoztunk, valószínűleg nem ez volt a legjobb év a fajra.

?Seebohm? hantmadár (Oenanthe oenanthe seebohmi):
Márciusban érkező faj, valószínűleg a szokatlan hideg, esős időjárás miatt még nem érkeztek meg, így sajnos nem találkoztunk vele. Elsősorban az Atlaszban fordul elő. Néhány listában már splittelték, lehet, hogy hamarosan szélesebb körben is külön fajként kezelik majd.

?Maghreb? hantmadár (Oenanthe lugens halophila):
A gyászos hantmadár északnyugat-afrikai alfaja, amely szintén egy potenciális split, bár a legújabb kutatások szerint marad alfaji státuszban. Elsősorban Ouarzazate és Boumalne de Dades közötti úton van rá esély, de a Tagdilt track környékén is látják. A nagy szél biztosan nem segítette megfigyelését. Ellentétben a seebohmi-val, ez az alfaj Tunéziában is megfigyelhető.

Atlasz-légykapó (Ficedula speculigera):
Nem szerepelt a célfajok között, mivel április végén érkezik vissza költőterületére.

Sivatagi szirtifecske (Ptyonoprogne fuligula):
Több helyen van rá esély Nyugat-Szaharában, előttünk 2 hónappal Aousserd közelében látták. Egyiptomban sokkal gyakoribb és könnyebben látható faj.

Szavannasas (Aquila rapax):
A 2008-ban kint járt magyar csapat megfigyelt egy példányt. Korábban rendszeresen látták Dél-Marokkóban, mára szinte teljesen eltűnt. Az utóbbi években szavannasasként határozott madarakról viszont több esetben kiderült, hogy az ibériai sas fiataljai voltak. Először műholdas jeladóval felszerelt példányok jelei alapján igazolták, hogy egyes példányok elhagyják Európát és Marokkóban kóborolnak.

Piroslábú éneklőhéja (Melierax metabates):
Az elmúlt 5 évben nem volt megfigyelése a tradicionális területeken, valószínűleg kipusztult a Nyugat-Palearktiszból, bár Aousserd környékén felbukkanhatnak a nyugat-afrikai állományból származó kóborló példányok.

Közlekedés
Az Alitalia menetrendszerinti járatával római átszállással érkeztünk Casablancába. A járat hajnali egy órakor érkezett meg, ami az autóbérlést megnehezítette, ugyanis minden cég be van zárva éjjel. Érdemes előre lefoglalni és a reptérre kérni az autót.

Autóbérlés: hosszas keresés és alkudozás után a Dbilij Car (www.rentcar.ma) nevű marokkói kis cég adta a számunkra legjobb ajánlatot: dízel Renault Megane 16 napra 672 EUR-ért kihagyhatatlan! A cég korrekt volt, annak ellenére nem kértek semmi felárat a végén, hogy a hűtőrácsot és a két első dísztárcsát útközben elvesztettük.
Ha valaki nem ragaszkodik nagy autóhoz, akkor ugyan ők a Dacia Logan-t 352 EUR-ért adták volna bérbe erre az időre. Ennél jobb ajánlatot mi nem találtunk (talán még érdemes megkeresni: www.baibane-cars.com, ők is olcsók csak a kért időpontra már nem volt szabad autójuk).
Gázolaj ára: Marokkóban 7,2 DH (180 HUF), Nyugat-Szaharában 5 DH (125 HUF).
A benzin ára Marokkóban 9 DH körül volt.

A főutakon többnyire jól lehet haladni. A nagyobb városokban sok az autó és a kerékpáros, itt érdemes nagyon óvatosan közlekedni. Egyiptommal összehasonlítva nagyon biztonságosan vezetnek a helyiek. Az autósok a saját sávjukban haladnak és éjjel felkapcsolják a fényszórót, ami nagyon hasznos.

A túra során 7000 km-t tettünk meg amiért köszönet illeti a vezetésben legtöbbet vállaló Bodor Gábort és Ungi Balázst!

Nagyon sok helyen mérnek a rendőrök, ezért érdemes betartani a korlátozásokat. Elsősorban a városokban és a közvetlen környékükön számíthatunk trafipaxra. Sok a 60-as tábla ezeken a szakaszokon, ahol fokozottan kell vigyázni. Kézi trafipax-szal dolgoznak, és szeretnek beállni a lejtős pontokra, ahonnan könnyen el tudják kapni a gyorshajtókat. Három alkalommal állítottak meg, ebből az első alkalommal kénytelenek voltunk 400 DH-ot (10 000 HUF) fizetni. Érdemes bekalkulálni a költségvetésbe egy büntetést!

A sivatagi és tengerparti utakon ideális időben jól lehet haladni, de a hegyi szerpentineken hosszabb menetidőt kell kalkulálni.

Időjárás:
A március eleje elég hűvösnek bizonyult. A tengerpartokon kabátban kellett ülnünk, a hegyekben kifejezetten hideg volt és erős szél fújt. A magasabban fekvő fennsíkok (Zeida, Boumalne de Dades) szintén elég hűvösek és szelesek voltak. A délebbre fekvő sivatagokban viszont a hőmérséklet nappal a 30-35 fokot is elérte, de éjjelre ott is nagyon lehűlt az idő.
A 2010-es év eleje nagyon esős volt, az északi területeken óriási árvizek alakultak ki, aminek következtében sok utat elöntött a víz, így voltak főutak, amiket teljesen lezártak. Több helyen a hidat is elmosta az ár (pl. Massa).

Helyi vezetők:
3 alkalommal vettük igénybe helyi guide segítségét:
1. Rissani ? sivatagi uhu: 200 DH-ról lealkudtuk 60 DH-ra (1500 HUF) a területre magától érkező segítőnk árát. A baglyok fészkelőhelye fix, de nem annyira könnyű megtalálni, ha nem vagyunk elég kitartóak és hiszünk a félrevezető útibeszámolóknak.
2. Galléros túzok: Merzougaban csapadéktól függően kisebb-nagyobb számban találkozhatunk a galléros túzokkal, de nem minden évben könnyű. Magunktól próbáltuk megtalálni a 2008-as információk alapján, sikertelenül. A Cafe Yasmine-ban 2000 DH-ért garantálták, hogy látjuk. Megérdeklődtünk más lehetőségeket is, de 1550 DH-ért kaptunk csak ajánlatot és korrekten megmondták, hogy idén még ők nem keresték, így a drágább, de magabiztosabban nyilatkozó Youssef ajánlatát (ha nem látjuk, nem kell fizetni) fogadtuk el. Végülis délelőtt kevesebb mint egy óra alatt sikerült megfigyelnünk a madarat, amelyet egy berber fiú talált meg nekünk.
3. Merdja Zerga ? mocsári bagoly: A hatalmas esőzések következtében ez a terület is tele volt vízzel, így a megközelíthetősége nehézzé vált. Úgy döntöttünk, hogy nem töketlenkedünk és felbéreljük a már sokak által magasztalt Hassan Dalilt. Hassan nagyon jó fej volt, sokat mesélt a területről és a ?94-ben ott járt magyar csapatról, valamint főnökükről, egy magas szőke madarászról. A vendégkönyvben meg is találtuk a bejegyzésüket. Hassan segítségével könnyen kijutottunk a területre. Sajnos a bagoly megtalálásának nem a legszebb módja a felrúgás, amit sokan alkalmaznak, de enélkül is könnyű őket megfigyelni, amikor naplementekor elkezdenek vadászni. Fejenként 150 DH (3750 HUF) volt a díj, ami nem a legolcsóbb, de mivel szimpatikusnak bizonyult a manus, gond nélkül kifizettük.

Pénz:
Marokkói Dirham (MAD). Az árfolyama 24-25 Ft között mozog, 1 Euróért kb. 11 DH-ot adnak a pénzváltók. ATM-ek mindenfelé vannak, mi vittünk Eurót is.

Szállások:
A hidegebb időjárásra való tekintettel, csak egy alkalommal sátraztunk Aousserd közelében, ahol semmilyen szállás nincs a közelben.
A nagyobb településeken sokféle színvonalú hotel található. Fürdőszoba nélküli igénytelen kétagyas szobák 100-150 DH körüli áron vannak. Az átlagos, elfogadható fürdőszobás szobákat 175-250 DH körül kínálják. A nagyobb városokban (pl. Rabat) nem mindig egyszerű az ilyen árszabású hoteleket megtalálni. (Ha valakit érdekel, hogy mi mikor, hol szálltunk meg, akkor külön meg tudjuk adni a szállások nevét, koordinátáit és az árakat!)

Költségek:
Gázolaj: 2522 DH (63000 HUF) 7000 km
Szállás: 6271 DH-ot (156 000 HUF) fizettünk 4 főre a túra alatt
Autópálya: Casablanca és Rabat környékén vannak fizetős autópályák. Utunk során összesen 131 DH-ot (3200 HUF) fizettünk ki erre a célra.
Kaja, pia: A magyar árakhoz hasonló árszinten szinte minden kapható.
Éttermek: Egy átlagos étkezés ára 40-80 DH között mozog. 100 DH-ért már egy teljes menüt végig lehet enni. Szinte mindenütt vannak snack bar-ok, ahol 10-20 DH-ért lehet egy szendvicset vásárolni, amihez egy adag sült krumpli is jár.

Ételek:
A legtipikusabb étel a tajine. Ez tulajdonképpen az étel elkészítésének módját jelenti, amit egy speciális edényben főznek. Tajine-t csinálnak pl. csirkéből, marhahúsból (kefta), birkából. Ritkábban elérhető étel a kuszkusz, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. Sok helyen ettünk nagyon finom szendvicseket.

Nyelv:
Az arab mellett a francia a hivatalos nyelv. Érdemes valami kis alapképzettséget szerezni, mert kevesen beszélnek angolul. Az autóbérlő cég alkalmazottja azzal kezdte, hogy legyünk kedvesek franciául beszélni.

Irodalom
Könyvek:
Patrick Bergier and Fedora Bergier: Birdwatchers' Guide to Morocco
D Gosney: Finding Birds in Southern Morocco
D Gosney: Finding Birds in Northern Morocco

Trip reportok:
Lee G Evans: Southern Morocco and Western Sahara Januray 2007 ( www.go-south.org )
Fagefors, Holgersson, Jönsson, Magnusson, Morocco February 2007 ( www.go-south.org )
Jansen: Morocco January, 2004 ( www.go-south.org )
Petterson: Western Sahara and Southern Morocco, February 2008 ( www.go-south.org )
Punkbirder: Western Sahara January 2010 ( http://punkbirder.webs.com/sahara2010.htm )
Richard Bonser: Morocco April 2005 ( www.freewebs.com/richbonser/moroccoapril2005.htm )

Köszönetnyilvánítás:
Köszönjük a túra megszervezésében nyújtott segítséget Verseczki Nikinek, Pintér Balázsnak, Katona Istvánnak és Cser Szilárdnak.

Helyek:
1 ? útközben
2 ? Oukaimeden, Ourika valley
3 ? Marrakech
4 ? Oued Massa
5 ? Guelmime
6 ? Draa wadi
7 ? Tantan Plage
8 ? Khnifiss lagoon
9 ? Layounne
10? Cafe Chtokan
11 ? Dakhla Bay and Point de Sagre
12 ? Aousserd road
13 ? Gleb Djiane (Aousserd felé)
14 ? Oasis Lamseed
15 ? Oued Sousse
16 ? Tamri
17 ? Souss valley, Ouarzazate
18 ? Boumalne de Dades, Tagdilt track
19 ? Todhra Gorge
20 ? Rissani
21 ? Yasmine
22 ? Dayet Srij
23 ? Erfoud-Merzouga
24 ? Rich area (Atlas)
25 ? Zeida (Midelt)
26 ? Ifrane (Dayet Aoua) area
27 ? Dayet Ifrah
28 ? Kenitra wetland
29 ? Larache
30 ? Merja Zerga
31 ? Lac de Sidi Bourhaba
32 ? Sidi Yahya

Fajlista:
1. nyári lúd 4
2. vörös ásólúd
3. bütykös ásólúd 29
4. csörgő réce
5. kendermagos réce 30,31
6. tőkés réce
7. kanalas réce
8. nyílfarkú réce 4.22
9. böjti réce 27, 29
10. márványos réce 1, 4, ?, 22
11. üstökösréce 1, 29, 31
12. barátréce 1, 22, 27,30,31
13. cigányréce 22,26,29
14. kontyos réce 22, 31
15. kékcsőrű réce 31
16. barnanyakú szirtifogoly 4,5,17,26,29,32
17. sarkantyús frankolin 32
18. fürj 5,25
19. kis vöcsök 1,4,22,26,27,29,30,31
20. búbos vöcsök 1,22,26,29,31
21. feketenyakú vöcsök 26,27
22. rózsás flamingó 8,11,22,29,30
23. szula 1,4,7,11,16
24. kárókatona Phalacrocorax carbo maroccanus sokfelé
Phalacrocorax carbo lucidus
Phalacrocorax carbo carbo
25. üstökös kárókatona 11
26. szürke gém sokfelé
27. vörös gém 4
28. nagy kócsag 4,29
29. kis kócsag sokfelé
30. pásztorgém sokfelé
31. üstökösgém 29
32. bakcsó 28
33. batla 29
34. tarvarjú 4,16
35. kanalasgém 4,8,11,15,29
36. fekete gólya 22
37. fehér gólya 1,3,15,17,22,24,26,29
38. halászsas 1,8,11,15,29,30
39. kuhi 1,32
40. barna kánya 1,18,20,21,22,23,24,25,29,30,31,32
41. kígyászölyv 1,31,32
42. barna rétihéja 1,4,5,22,23,29,30,32
43. hamvas rétihéja 5,29
44. karvaly 16,17,30,32
45. egerészölyv 1,26
46. pusztai ölyv sokfelé
47. héjasas 11
48. törpesas 1,17,32
49. fehérkarmú vércse 5,17,25
50. vörös vércse sokfelé
51. Feldegg-sólyom 5
52. vándorsólyom 17
53. guvat 4 (H)
54. kék fu 28,30
55. vízityúk 1,4,22,26,28,29,30,31
56. bütykös szárcsa 1,26,27,28,29,31
57. szárcsa 1,4,22,26,27,28,29,30,31
58. galléros túzok 23
59. daru 4
60. ugartyúk 1,5,15
61. bíbic 30
62. ezüstlile 7,8,11,15,29,30
63. széki lile 8,11,15,29,30
64. parti lile 7,8,11,22,
65. kis lile 15,22
66. csigaforgató 7,8,11,30
67. gólyatöcs 1,4,8,15,22,24,29
68. gulipán 8,15,22,29
69. billegető cankó 8,15,30
70. erdei cankó 1,20,30
71. füstös cankó 30
72. szürke cankó 8,11,15,29,30
73. piroslábú cankó gyakori
74. kis póling 7,8
75. nagy póling 4,8,11,15,29,30
76. nagy goda 30
77. kis goda 8,11,29
78. kőforgató 7,8,11,30
79. sarkii partfutó 8,11,30
80. fenyérfutó 7,8,11,15,29,30
81. apró partfutó 11,22
82. havasi partfutó 8,11,22,29,30
83. sarlós partfutó 11
84. pajzsoscankó 15,29,30
85. sárszalonka 26,30
86. futómadár 5,12,23
87. vékonycsőrű sirály 11,15,29,30
88. szürkefejű sirály 11
89. dankasirály 4,15,22,29,30,31
90. szerecsensirály 15
91. korallsirály 4,11,16,29,30
92. sárgalábú sirály 4,8,11,15,16,29,30
93. heringsirály gyakori
94. déli sirály 8
95. lócsér 11,29,30
96. küszvágó csér 15
97. királycsér 11
98. kenti csér sokfelé tengerparton
99. nagy halfarkas 7
100. ékfarkú halfarkas 4,7
101. pettyes pusztaityúk 13,23
102. feketehasú pusztatyúk 18
103. koronás pusztaityúk 13
104. szirti galamb 1,2,16,19,20
105. kék galamb 2
106. örvös galamb 1,2,15,26,32
107. balkáni gerle sokfelé
108. pálmagerle 1,4,5,6,11
109. kakukk 27,32
110. sivatagi uhu 20
111. kuvik 1,32
112. mocsári bagoly 30
113. rozsdásnyakú lappantyú 15
114. sarlósfecske 5,7
115. halvány sarlósfecske 1,4,5,15,28,29,30,32
116. kis sarlósfecske 3,4,7
117. havasi sarlósfecske 26
118. jégmadár 4,5,30
119. zöld gyurgyalag 23
120. gyurgyalag 1,5,17
121. búbosbanka 16,17,29,32
122. nyaktekercs 4
123. nagy fakopáncs 26,32
124. Atlasz-küllő 26
125. sivatagi őrgébics gyakori
126. vörösfejű gébics 5,17,23,29
127. szajkó 25,32
128. szarka ssp. mauritanica 1,3,4,5,15,17,29,30,32
129. havasi varjú 2
130. havasi csóka 2
131. csóka 1,24,29
132. pajzsos varjú 10
133. barnanyakú holló 11,12,18,20,22,23
134. holló 1,2,17,24,26,32
135. sarlóscsőrű pacsirta 5,9,11,12,17,18,20,21,23,25
136. vékonycsőrű pacsirta 25
137. fehérhomlokú verépacsirta 12
138. nomádpacsirta 12
139. homoki pacsirta 5,11,12,18,20,21,23
140. sivatagi pacsirta 18
141. vastagcsőrű pacsirta 5,18,23
142. Kalandrapacsirta 1,2
143. szikipacsirta 5,18,23
144. csíkos szikipacsirta 4,18,23,25
145. búbos pacsirta gyakori
Galerida cristata macrorhyncha 20
146. kövi pacsirta 1,5,9,11,12,18
147. mezei pacsirta 24H
148. erdei pacsirta 32H
149. havasi fülespacsirta 2
150. sivatagi fülespacsirta 5,9,11,18
151. barnatorkú partifecske 4
152. partifecske 1,4
153. sziritfecske 2,17,19
154. füsti fecske gyakori
155. vörhenyes fecske 1,2,5,?
156. molnárfecske 1,2,17,23
157. fenyvescinege 2
158. széncinege 1,2,15,16,17,26,29,32
159. afrikai kék cinege 1,2,30,32
160. csuszka 26
161. rövidkarmú fakusz 26
162. ökörszem 2
163. barna bülbül gyakori
164. tüzesfejű királyka 26
165. szuharbújó 1,4,5,15,16,17,29,30,31
166. csíkos prínia 9
167. berki poszáta 1,4,15,29,30,31
168. tücsökprínia 12
169. spanyolgeze 4
170. fitiszfüzike 21
171. erdei pinty sokfelé
172. ibériai csilpcsalpfüzike 4
173. barátposzáta 1,2,4,14,17,26,32
174. dalos poszáta 16
175. szahara-poszáta 12,23
176. törpeposzáta 5,23
177. Atlasz-poszáta 12,24
178. bajszos poszáta 1,2,4,5,6,9,11,12
179. kucsmás poszáta gyakori
180. vörösbegy 12,31,31
181. kékbegy 4
182. házi rozsdafarkú 2,32
183. kerti rozsdafarkú 21
184. gyémánt rozsdafarkú 1,2,4,5,6,16,17,20,21,23,24
185. koronás hantmadár 11,12,15,20,21,23
186. kormos hantmadár sokfelé
187. hantmadár 1,5,18,23
188. rozsdás hantmadár 1,5,6,11,12,18
189. déli hantmadár 5,18
190. sivatagi hantmadár sokfelé
191. cigánycsuk 4,29,32
192. kék kövirigó 4,16,17
193. fekete rigó gyakori
194. énekes rigó 2,29,31,32
195. léprigó 2,31,32
196. vörhenyes rigótimália 5,12
197. barátcsagra 4
198. seregély 26
199. egyszínű seregély gyakori
200. vízirigó 2
201. havasi szürkbegy 2
202. sárga billegető 21,29,30
203. hegyi billegető 1,2,26
204. barázdabillegető gyakori
Motacilla alba subpersonata 15
205. parlagi pityer 5
206. réti pityer 5,8,11,15
207. erdei pityer 17
208. rozsdástorkú pityer 1,8,26
209. sövénysármány 26,32
210. bajszos sármány 2
211. szaharasármány gyakori
212. sordély gyakori
213. erdei pinty 1,216,1724,26,27,29,31,32
214. keresztcsőrű 2
215. zöldike 1,2,17,29,31,32
216. csíz 32
217. tengelic gyakori
218. kenderike gyakori
219. csicsörke gyakori
220. rózsásszárnyú sivatagipinty 2
221. trombitás sivatagipinty 5,11,12,18,
222. házi veréb gyakori
223. berki veréb gyakori
224. sivatagi veréb 11,12,23
225. kövi veréb 2,27

Aousserd Road - Afrika / Marokkó
Sivatag akáciával (Fotó: Bodor Gábor)

Halászcsónak csendélet - Afrika / Marokkó
Tengerpart Dakhla közelében

Homokdűnék Merzouga közelében - Afrika / Marokkó
Fotó: Ungi Balázs

Oued Massa - Afrika / Marokkó
Árvíz után

Na ki a f***a gyerek? - Afrika / Marokkó
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció