pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93210   Megfigyelési adatok száma: 310108
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Marokkó - koratavasszal - Afrika / Marokkó Megosztom Facebookon
2018.03.08. 19:44 Selmeczi Kovács Ádám

Marokkó 2018. február 20. - március 3.

Résztvevők: Antal Bálint, A.né Forintos Nikolett, Laczik Dénes, Selmeczi Kovács Ádám

Alapvetés
Párhuzamosan egy másik magyar csapattal terveztünk egy utat Marokkóba. Ők - Hartmann Johanna, Tóth Zsófia, Judák Tamás, Havasi Máté, Péntek István, Balázsi Péter, Tóth Pál, Pribéli Levente - nagyobb kört tettek előttünk járva, így néhány ponton tudtunk igazán friss, első kézből származó infókra támaszkodni.
Mi hosszas tervezőmunka után döntöttük el, hogy Nyugat-Szahara érintése nélkül csináljuk meg a klasszikus pontokat érintő marokkói kört, amit így is lehetetlen 4000 km alatt megúszni... A felépített útitervet hellyel-közzel sikerült is tartani, de persze bármikor jelentkezhetnek nehézségek vagy nem várt események. Nekünk ezt leginkább az időjárás szolgáltatta, a tíz teljes napból négyszer eső, kétszer pedig homokvihar nehezítette a pályát.
A felkészülés alapját a neten fellelhető trip reportok és a 2017-es BYWP team leírásai (lásd: http://www.bigyearwp.com), valamint az www.igoterra.com és a https://morocco.observation.org adott időszakból származó megfigyelési adatai adták. Külön köszönet a tanácsokért, ötletekért Bodor Gábornak, Horváth Gábornak, Lendvai Csabának és Steiner Attilának! Kiemelt köszönet Péntek Pityunak a menet közbeni friss információkért, különösen a csíkos prínia (mint lehetséges armchair-tick) esetében!

Időjárás
Az alapvető időjárás nappal kellemes meleg (20-25 C), éjjel barátságtalanul hideg (3-15 C) volt, de erre próbáltunk felkészülni (sapka, porvédő kendő, kesztyű, szélálló polár, stb. kötelező!). Ahogy említettem meglepően sok (és kitartó) esőt láttunk, néha konkrét viharos időjárás is beütött, két ízben pedig hatalmas porviharok söpörték az útra a homokot, ami gyors autózásnál néhol olyannyira veszélyes (pl. alig egy sávra szűkül az út), hogy külön tábla hívja fel erre a figyelmet.

Közlekedés
Ez európai szemmel kaotikus, de van rendezőelv. Náluk a duda (hiperkorrekteknek: kürt) használata azt jelenti, hogy mehetsz, a villogás azonban, hogy ő akar menni – gyakorlatilag fordítva mint nálunk. Mi az Europcar-nál béreltünk (előre foglalással) egy Fiat Doblo-t, amely (biztosítással) kb. 170e Ft-ért állt rendelkezésünkre korlátlan kilométerrel. A vezetés oroszlánrésze (tekintve, hogy nem kértünk második sofőrt mert meredek extra felszámításával járt volna) rám jutott. Az üzemanyag 9,5-9,9 MAD között (28 Ft/MAD középárfolyam mellett) viselhető volt. Összesen 4687 km-t tettünk meg szinte az ország teljes területét érintve.
Az oda és visszaút a Wizz Agadir-i közvetlen járatként közlekedő fapadosával zajlott, ami mindekét esetben produkált némi késést, de ezzel nem volt különösebb gond. Az országba való be- és kilépés elég macerás: számos útlevél-ellenőrzés, papír-kitöltés és az előző évi izraeli pecsét miatti aggódás fűszerezte a dolgot, de alapvetően a rendőrök és más hatósági közegek barátságosak voltak.
A főutakon gyorsan és elég biztonságosan lehet haladni, sokszor alig láttunk autót, ami meglepő volt. Az általános korlát lakott területen belül 60, kívül 100, de sok a 80-as tábla. Az autópályákon ezzel szemben 120 km/h a max. Az alacsonyabbrendű úthálózat helyenként elég változatos minőségű, és sokszor futottunk bele útépítésbe ami várakozással, elkerüléssel járt, de összességében ez nem hátráltatott (pl. a legsúlyosabb napon Merzouga és Zeida közötti távot – a helyiek által vizionált 5 óra helyett - alig több, mint 3 óra alatt sikerült lenyomni.)
A rendőrök számos ponton ellenőriznek, ott vagy lassítani vagy megállni kell (a tábla jelzése szerint), de egyszer sem igazoltattak. Meglepő módon a számos helyen tapasztalt traffipaxos mérés ellenére csak egy 60-as korlátozásnál fogtak meg, itt a 69 km/h 150 MAD-ot jelentett volna, de sikerült kikönyörögni (készpénz hiányra hivatkozva) hogy csak 100 MAD (kb. 2800 Ft) legyen. Ez azért nem biztos, hogy itthon is így sikerült volna :-)

Napi élet
Bár váltottunk pénzt (érdemes kicsit higgadnak maradni és a reptéren kívül váltani, mert az első fal elég rossz árfolyamon számol), érdekes módon az északi részek üzemanyagkútjainak zöménél nem fogadtak el semmiféle kártyát, így a kp-ből hamar kifogytunk. Az ország középső részeitől ez a gond megoldódott, de eleinte kellemetlen volt.
Alapvetően sátrazásra készültünk, amit az utóbbi években nem néznek jó szemmel, lévén féltik a turistákat. Mindössze két sivatagi napot tudtunk így zárni, a többinél vagy előre kiválasztott vagy random talált hotelben / apartmanban aludtunk. Az árak barátinak nevezhetőek, fejenként 50-150 MAD között volt egy éj (a drágább helyeken jellemzően reggelivel).
Bár sok hazait vittünk, hamar átálltunk a helyi kosztra: a tajine (marhás, birkás, pulykás, csirkés változatban is) elbűvölően jó! Ez gyakorlatilag egy cserépedényben megpárolt kétharmad zöldség, egyharmad húsétel, amit mindenütt máshogy készítenek. Bár kétségtelenül vannak furcsaságok, gyomorproblémánk emiatt egyszer sem volt. A tajine ára adagtól függően változik 50-90 MAD között. Sokszor kínálnak előételt, de ennek aztán (nyilván) külön megkérik az árát. Borravaló (főként vidéken) nem annyira elvárt, de nagyon örülnek neki. A kenyér (ami inkább egy kb. 20 cm átmérőjű lepény) átlagos ára 0,5-1 MAD, egy ital (a nemzeti italként ismert mentatea vagy kávé) átlagosan 10 MAD. Alkohol csak a nagyvárosok turistás helyein kapható, itt egy sör nem túl drága (15-30 MAD). Tengerparti részeken érdemes halat kérni, nem drága és nagyszerűen készítik.
Mint általában mindenütt, a vidéki helyeken inkább kedves és vendégszerető, a városokban kissé nyomulós, pénzleső emberekkel lehet találkozni. Szinte mindenütt beszélnek franciául, de a fiatalok közül soknak értenek angolul is.
Fontos infó, hogy az arabról latin betűkre átfordított helynevek a legkülönfélébb változatban élnek a különböző platformokon (gps programok, google, helyi kiírás, papírtérkép). Például: majd másfél órát kerestük Marrakesh-ben a szállásadó által találkozópontnak megadott Nardzsis klinika nevű egységet, mire kiderült, hogy ez az a nárcisz nevet viselő épület, ami alatt parkolunk...
A szállások és nagyobb helyeken levő éttermekben kávézókban mindenütt van wifi, de az útközbeni és/vagy sivatagi területeken való infógyűjtéshez érdemes helyi SIM kártyát venni (20 MAD), amit fillérekért (pl. 25 MAD = 2 Gb, 10 napos elérhetőséggel) lehet elegendő töltettel ellátni. Ennek beszerzése nem okozott gondot, beüzemelése annál inkább (M’Hamidban közel fél óráig csinálta a helyi telefonárus, pedig nem is nála vettem :-). Térerő szinte mindenütt akad (a sivatagban inkább akadozik) netezésre a Maroc Telekom (IAM) kártya a legjobb. A hazai szolgáltatókon keresztül méregdrágán lehet csak telefonálni és netezni ezért igencsak megéri ezt a verziót választani!


Meglátogatott területek és legfontosabb fajok
Az út során mintegy 200 madárfajt sikerült megfigyelni. Nyilvánvalóan az idő rövidsége és az ebből adódó feszes napi aktivitás nem tette lehetővé a „felfedező típusú” madarászkodást, inkább a már ismert pontokra mentünk rá az adott fajok reményében, ami (minimális kivételtől eltekintve) működött is.
Számos információt szedtünk össze az út előtt és alatt, nyilván itt csak a személyes tapasztalatokat osztom meg. Akit továbbiak érdekelnek, annak örömmel segítek!

Oued Massa:
A terület két célfaja a barnatorkú partifecske és a barátcsagra. Előbbi elvben bárhol megfigyelhető, ahol fészkelésre alkalmas partfal van, de kedvezőtlen időjárás miatt mi – a hosszas keresés ellenére – itt nem láttuk. A csagra hangra jól reagál, s bár elég bujkálós, mi nászrepülő párt is láttunk, amelyek nem is voltak túl félénkek.
Több pár gyémántrozsdafarkút láttunk közelről itt, bár ez a faj országszerte gyakori. Pettyes kakukkot (több bizalmas példányt) azonban csak itt láttunk. A szarka „kékfülű” alfaja is itt mutatta meg legjobban magát.
A folyóparti sávban sok a berki poszáta, a folyó zátonyain pedig a kárókatona helyi alfaját lehet szemügyre venni.
Változatos terület, mindenképpen érdemes felkeresni! (A folyótorkolat védett részei el vannak kerítve, ide belépődíj ellenében lehet bemenni, de ezt mi feleslegesnek láttuk, lévén a település felé eső részek ugyanolyan fajkészlettel bírnak.)
Hotspot:
barátcsagra - N30.03947 W9.64291
pettyes kakukk - N30.05184 W9.65030

Oukaimeden:
Az Atlasz magashegységi régiójában fekvő terület, amely közismert turistacélpont bár ilyentájt legfőképp a síelők látogatják. Legfontosabb célfaj a síliftek közelében könnyen megfigyelhető (az újabban önálló fajként elismert) afrikai rózsásszárnyú sivatagipinty. Több száz madár mozog nagy csapatokban közvetlen az emberek között, néhány helyen etetik is őket, illetve rájárnak a kiszórt szemétre.
A közeli parkolókban jelentős mennyiségű kövi veréb és havasi (illetve vélhetően nemsoká új fajként megjelenő Atlasz-) fülespacsirta mozog, érdemes néhány órát erre a helyre szánni. A környéken havasi varjú és havasi csóka is látható. A területen nagy hó és hideg van, erre érdemes gondolni ill. felkészülni (mind az öltözködést tekintve, mind pedig a közlekedésre gondolva).
Hotspot:
afrikai rózsásszárnyú sivatagipinty - N31.20004 W7.85887
kövi veréb, Atlasz-fülespacsirta - N31.20120 W7.85859

Ourika
Az Atlasz alacsonyabb régiójában fekvő terület a héjasas egyik potenciális megfigyelőhelye, plusz vélhetően van itt Seebohm-i hantmadár (később érkezik) és más jó fajok. Nekünk pár óra alatt csak az afrikai cinege és az Atlasz-küllő jött be, de számos érdekes énekes és a kellemes tájkép vigasztalt a héjasas hiányáért.
Hotspot:
Atlasz-küllő - N31.29388 W7.71602

Ouarzazate:
Az út alatt egyedül itt láttunk héjasast (egy pár körözött a település szélén), de a hely leginkább a közelében lévő hatalmas tározóról ismert. Itt számos érdekes vízimadárfaj mozgott, s itt láttuk az első Maghreb pacsirtákat is.
Hotspot:
Héjasas - N30.93892 W6.96719
Maghreb pacsirta - N30.92863 W6.85566

Tagdilt track:
Az ország talán legismertebb - minden reportban szereplő - madarászhelye Boumalne de Dades közelében, amely a Tagdilt nevű település felé vezető kősivatagi utakat foglalja magában. Ezek terepjáró nélkül is járhatóak, de akadnak nehéz szakaszok. Mi itt egy sátras éjszakát töltöttünk, de a hideg miatt a madármozgás a vártnál jóval alacsonyabb volt. Csak itt láttunk nyílfarkú pusztaityúkokat, de többször repültek át feketehasú pusztaityúkot. Hantmadarak és pacsirták kis számban mozogtak, ezért nem sok időt fordítottunk a keresésükre.
Hotspot:
Nyílfarkú pusztaityúk - N31.35031 W5.90780

Zagora:
Ebben a kisvárosban ettük a legjobb tajine-t (na jó, ez nyilván szubjektív) az út alatt. Eközben fehérkarmú vércse és kék kövirigó mozgatta az adrenalin-szintet.

Ouaklim:
A BYWP pontjai alapján kanyarodtunk rá a helyre: az általuk egy évvel ezelőtt felvett Maghreb hantmadár pontok miatt kerestük fel ezt a mellékvölgyet, de a hűvös szeles idő miatt énekeseket nem láttuk. Cserébe viszont beleszaladtunk egy öreg sivatagi uhuba, amely az egyik üregben nappalozott. Jó a környék, itt is érdemes pár órát eltölteni!
Hotspot:
Sivatagi uhu - N31.44456 W5.65496

M’hamid El Ghizlane:
Az algír határhoz közeli kisváros a pajzsos varjú egyetlen marokkói előfordulási helye. Két éve mozog a területen egy pár, de nagyon nehezen lehet távcső elé hozni őket. Leginkább a falu melletti szeméttelep lehet alkalmas erre, itt sok barnanyakú holló mozgott, de láttunk sivatagi verebeket is. Sajnos nekünk a varjak nem mutatták meg magukat :-(
Hotspot:
Sivatagi veréb - N29.83298 W5.75417

Rissani:
A település közelében található több kilométeres, letörésekkel tarkított sziklafal a sivatagi uhu és a Feldegg-sólyom klasszikus fészkelőhelye.
Mivel korábban már véletlenül ráakadtunk az egyik célfajra, ezért kevés időt szántunk erre a közismert területre. Már a főútról láttuk a guide-okat, akik megérkezésünkre őrületes tempót diktálva jöttek a távolból leszakadt kerékpárjaikkal. Mint kiderült, egyikük Ali a nomád volt, aki saját bevallása szerint híres madarász és uhu ill. sólyom-szakértő. Fájdalom, de nem használtuk ki a lehetőséget – bár ingyen beszélgettünk, a vezetésre nem tartottunk igényt. A falak üresnek tűntek, de miután a sólyompár előkerült a légtérben, angolosan távoztunk.
Hotspot:
Feldegg-sólyom - N31.27841 W4.35131

Merzouga:
Turisztikailag jelentősen felkapott hely, számos sivatagi 4x4-es illetve tevegelő túra kiindulópontja a település illetve a környékén lévő kashba-k, illetve „luxus” sátortáborok. Marokkó legmagasabb (400 m-t meghaladó) homokdűnéi itt találhatóak, tájképileg is élményt nyújtó sivatagi élőhelyekkel.
Időhiány miatt nem próbálkozunk a galléros túzok megfigyelésével, inkább a ritkább poszáták felé fordítottuk figyelmünket. A nem túl kedvező időjárás (közeledő eső ill. homokvihar) ellenére sikerült távcső elé hozni egy vonuló Atlasz-poszátát, majd a költőhelyen egy revírtartó hím Szahara poszátát.
Aki teheti töltsön el itt több napot, megéri!
Hotspot:
Atlasz-poszáta - N31.32004 W4.10305
Szahara poszáta - N31.27000 W4.08640

Zeida:
Közismert és klasszikus helye a vékonycsőrű pacsirtának. Bár a faj által kedvelt élőhely (zsombékos, de gyér növényzetű hegylábi gyepes kősivatag) sok helyen látható, mégis mindenki ezt a részt keresi fel. Sajnos mi kicsit késve érkeztünk, s a szeles-hűvös időben a reggeli órákban már nem volt aktív a faj. Jellemzően sötétben énekel, akár éjjel is, de mindenképpen napfelkelte (itt ekkor 7h környéke) vagy napnyugta (kb. 19h) táján kell megpróbálni. Vélhetően elterjedtebb mint gondolják, sajnos mi nem bíztunk magunkban, hogy még a jó időszakban, de kilométerekkel a hotspot előtt keressük… Hiba volt.

Ifrane, Dayet Aoua:
A bütykös szárcsa miatt fordultunk rá erre a helyre, de elég mellbevágó látvány volt az (egykori) tómederben lovon nyargalászó fiatalok látványa… Természetesen némi pénzért ki is lehetett volna ezt az élményt próbálni, de talán mondanom sem kell, hogy kihagytuk. Vízimadarak helyett egy kósza keresztcsőrűvel vigasztalódtunk mielőtt továbbálltunk volna.

Kenitra, Sidi Boughaba:
Ide sem szabad hétvégén jönni: nem elég, hogy a királyi városban óriási tömeg mozgott, e tó környéke is tele volt piknikezőkkel, akiktől lépni is alig lehetett.
Ennek ellenére, százas nagyságrendű kékcsőrű réce és bütykös szárcsa mozgott a tavon, amely egy hosszan elnyúló élőhelyegyüttes helyenként jobban, helyenként kevésbé benövényesedett partszakaszokkal.
Sok időt nem töltöttünk itt, és leginkább a vízi fajokra koncentráltunk.
Hotspot:
Kékcsőrű réce, bütykös szárcsa - N34.25264 W6.66726

Merja Zerga:
Anno a vékonycsőrű póling egyedüli biztos telelőhelye volt, de az elmúlt évtizedekben inkább a mocsári bagoly egyetlen WP-s költőhelyeként ismert. A faj itt több helyen is látható, mi a BYWP nyomdokain haladva választottunk – szerencsésen. Az alkonyati órákban egy madár igen közel mozgott hozzánk s hangját is többször hallottuk.
A pásztorfiúk ismerik a fajt, segítettek is keresni, de végül spontán került elő. A klasszikus megfigyelőhelyre (ahol a guide-k is meg tudják mutatni) el sem jutottunk, nem sok időnk volt a területen. Érdemes itt hosszabb időt tölteni, mert rengeteg partimadár mozog az apaji árasztásokhoz hasonló (legeltetett, de vizes) élőhelyegyüttesen.
Hotspot:
Mocsári fülesbagoly - N34.84759 W6.23777

Zaer, Sidi Yahya:
A sarkantyús frankolin gyakorlatilag egyetlen WP-s költőhelye a Zaer és Benslimane közötti néhány tíz négyzetkilométeres terület. Az élőhely alacsony bokrokkal tarkított, nehezen járható domboldalakat takar, így enyhén szólva nem könnyű megtalálni a madarakat. Mi több koordináta felkeresésével biztosítottuk a fajt, de így sem sikerült jól látni. Figyelni kell, mert ugyanitt a barnanyakú szirtifogoly is él, amellyel könnyen össze lehet keverni a frankolint. Célszerű a kora reggeli illetve esti órákban keresni a madarakat, jellemző hangjuk messziről hallható.
Hotspot:
Sarkantyús frankolin, barnanyakú szirtifogoly - N33.70645 W6.93188

Casablanca, Mohamedia:
Az elővárosi részen jó kitekintést nyújtó pontok vannak az Atlanti-óceánra. Itt alig egy óra alatt (jött a vihar, de a fecske sajnos nem) több tucat szulát és nagy halfarkast láttunk a kötelező korallsirály, fenyérfutó, csigaforgató együttes mellett.

Casablanca, parti mocsár:
Korábbi infók alapján sejthető volt, hogy itt van esély sarkantyús pityerre, de ez sajnos nem igazolódott be. Remek terület: sok kék fú, batla, vízi- és partimadár használja, s mivel a megérkezésünk előtti pár napból származott innen egy törpevízicsibe adat, addig nem nyugodtam, amíg ki nem szedtem a zsombékosból (egy másik) madarat. (Hangra egész jól regált - alkonyatkor jött és szólt is). Sajnos az eső is bejött, így a végén elázva kellett távoznunk.
Dini ezen a területen talált egy barnatorkú partifecskét is, amelyet aztán sajnos hamar elvesztettünk szem elől és később csak sima partit láttunk.
Élvezetes madarászatot nyújtó jó terület, tetszett!
Hotspot:
Törpevízicsibe - N33.54433 W7.75981

Essaouria:
A Rashid palota környéke erősen turista-járt, de ennek okán tele van embert tűrő madarakkal, köztük a barnatorkú partifecskével is. A folyó torkolata táján sokfelé röpködnek, telepet nem találtunk, bár nem is kerestük. A palotarom tele van berber csíkosmókusokkal - megfelelő cél annak, aki netán ráunt volna a sok madárra :-)
Itt láttuk az első subpersonata alfajú barázdát is, amelyből később azért rendesebben akadt.
Hotspot:
Barnatorkú partifecske - N31.48471 W9.76843

Tamri:
Az ikonikus marokkói rondaság, a tarvarjú költőhelye. A madarak ilyestájt még nem a sziklafalon (amelyet őr vigyáz és mindenkit rigorózusan elküld) tartózkodnak, hanem szétszóródva táplálkoznak az óceánparti magaslatokon. Kis szerencsével bárhol beléjük lehet futni, nem túl félősek, de vigyázóak. A főút menti füves részeket érdemes figyelni, sokszor meglepő, hogy a fekete nagy madarak hogy eltűnnek a sűrű alacsony bokrosok között.
Hotspot:
Tarvarjú - N30.76236 W9.82749

Agadir - Taghazoute:
A két város közötti sáv bár erősen terhelt szörfösökkel, azért elég jó kitekintőpontokkal bír, ahonnan van esély tengeri madarakat is látni. Nekünk nem sok szerencsénk volt, két alkalommal is kedvezőtlen fényviszonyok voltak, így csak távoli vészmadarakat észleltünk. Ettől függetlenül érdemes próbálkozni!

Guelmim:
Madártanilag a legjobb sivatagi élőhelyegyüttes itt található. Vannak kő- és homoksivatagi részek, felszántott illetve legeltetett területek. A korábbi (reportokban gyakran említett) itatóhely jelentősége erősen csökkent, lévén évek óta nem működik. Ettől függetlenül ezt a környéket többször is átnéztük illetve az egyik éjszakát a környéken töltöttük. Nagyon könnyű itt közelről látni (és fotózni) az összes sivatagi pacsirtafajt (homoki, sivatagi, sarlóscsőrű, vastagcsőrű, kövi, sivatagi füles), a futómadarat, illetve a gyakori hantmadarakat (rozsdás, sivatagi).
Pusztaityúkokat csak átrepülőben láttunk itt; bár a feketehasúak több ízben mutatták magukat, de tuti helyet nem találtunk a megfigyelésükhöz.
Hotspot:
Futómadár - N28.77767 W10.34425
Pacsirták - N28.82764 W10.27019

Akhfennir szeméttelep:
A kisváros mellett remek szeméttelep található, ahol többezer nagysirály táplálkozik ill. mozog főként a kora reggeli órákban. Ezek között sikerült először megtalálni egy déli sirályt, de más fajok (korallsirály, stb.) is mozognak a leggyakoribbnak mondható heringsirály között.
Hotspot:
Déli sirály - N28.08164 W12.08531

Khnifiss lagúna:
Akhfennir és Tarfaya között található ez a hatalmas (nemzeti parki védettségű) lagúna. Kétszer is ránéztünk, tekintve, hogy ez a déli sirály állandó előfordulási helye. A délelőtti órákban töméntelen partimadár, sirály és vízimadár mozgott a területen, amelyek rendszeresen átmozogtak a területen. Délután azonban a dagály miatt teljesen átváltozott a terület képe, alig volt látható néhány sirály (a partimadarak a kilométerekre található óceánpartig húzódtak). A bejárat közelében parkolóhely található, a közelben pedig esőbeálló jellegű megfigyelőhelyek. Vélhetően csónakbérlésre is van lehetőség, de ezt mi kihagytuk (bár a helyi halászok folyamatosan ott mozogtak).
A déli sirály (hibridek?) mellett dolmányos sirályok is láthatóak, a két faj egy telepen mozog, összesen három pár nagy feketehátú sirályt láttunk, ebből egyet lehetett déli sirálynak határozni.
Hotspot:
Déli sirály - N28.03954 W12.24972

Oued Sousse:
Agadir szélén található a Sousse folyó torkolata, amely a helyiek körében kedvelt pihenő, piknikezőhely. Hétvégén itt jelentős mértékű (és ezzel arányosan hangos) társasági élet folyik, célszerű hétköznap és nem este próbálkozni. Ennek ellentmond hogy mi két este is voltunk itt, lévén úgy tudtuk, hogy a rozsdásnyakú lappantyú megfigyelésére itt van a legnagyobb esély. Mint kiderült, a közelben lévő királyi palota kertjében mozognak a madarak, s teljesen felesleges a folyó mellett próbálkozni (a második alkalommal ráadásul az áradás miatt konkrét iszapjárásban volt részünk).
A palota melletti kövezett úton néztünk ki egy lámpával kivilágított helyet, ahová hanggal hamar be tudtuk hívni a hím lappantyút, amely a fejünk felett repkedett. A nagy mozgolódás és reflektorozás azonban pillanatok alatt kivívta a palotaőrök érdeklődését. A kerítésen át próbáltunk meggyőzőek lenni, hogy nem terrortámadást készítünk elő, de végül azt nem vártuk meg, hogy ki is jöjjenek a derék biztonságiak. Összességében kis odafigyeléssel ez a remek faj itt könnyen hozható.
A Sousse látogatható részein rengeteg vízi- és partimadár mozog, itt olvastuk le a színes gyűrűs flamingókat.
Hotspot:
Rozsdásnyakú lappantyú - N30.36622 W9.58363


Hiányok és egyebek:
A korábban említettek mellett (vélhetően) a hűvös és csapadékos időjárás illetve a korai időszak miatt nem került elénk a Maghreb és a Seebohmi hantmadár, pedig elég sokat kerestük (2017-es pontok alapján) őket. Kevés ragadozót láttunk, külön érdekes volt a törpesas hiánya és a kígyászölyv szórványossága. A többi célfajt terv szerint hoztuk, bár ahogy korábban írtam a keresés és találás élménye az időhiány miatt elmaradt.
Érdekes hozadék egy színes gyűrűs kanalasgém, és szintén kódolva jelölt flamingók gyűrűinek leolvasása.


Fajlista:
TUD. NÉV MAGYAR NÉV ANGOL NÉV
Tachybaptus ruficollis Kis vöcsök Little Grebe
Podiceps cristatus Búbos vöcsök Great Crested Grebe
Puffinus yelkouan Bukdosó vészmadár Yelkouan Shearwater
Morus bassanus Szula Gannet
Phalacrocorax carbo Kárókatona Cormorant
Ardeola ralloides Üstökösgém Squacco Heron
Bubulcus ibis Pásztorgém Cattle Egret
Egretta garzetta Kis kócsag Little Egret
Ardea cinerea Szürke gém Grey Heron
Ciconia ciconia Fehér gólya White Stork
Plegadis falcinellus Batla Glossy Ibis
Geronticus eremita Tarvarjú Bald Ibis
Platalea leucorodia Kanalasgém Eurasian Spoonbill
Phoenicopterus ruber Rózsás flamingó Greater Flamingo
Tadorna ferruginea Vörös ásólúd Ruddy Shelduck
Tadorna tadorna Bütykös ásólúd Shelduck
Anas strepera Kendermagos réce Gadwall
Anas crecca Csörgő réce Teal
Anas platyrchynchos Tőkés réce Mallard
Anas acuta Nyílfarkú réce Pintail
Anas querquedula Böjti réce Garganey
Anas clypeata Kanalas réce Shoveler
Marmaronetta angustirostris Márványos réce Marbled Duck
Netta rufina Üstökösréce Red-crested Pochard
Aythya ferina Barátréce Pochard
Aythya nyroca Cigányréce Ferrugineous Duck
Aythya fuligula Kontyos réce Tufted Duck
Melanitta nigra Fekete réce Common Scoter
Oxyura leucocephala Kékcsőrű réce White-headed Duck
Elanus caeruleus Kuhi Black-winged Kite
Milvus migrans Barna kánya Black Kite
Gyps fulvus Fakó keselyű Griffon Vulture
Circaetus gallicus Kígyászölyv Short-toed Eagle
Circus aeruginosus Barna rétihéja Marsh Harrier
Circus cyaneus Kékes rétihéja Hen Harrier
Circus pygargus Hamvas rétihéja Montagu&s Harrier
Accipiter gentilis Héja Goshawk
Accipiter nisus Karvaly Sparrohawk
Buteo buteo Egerészölyv Buzzard
Buteo rufinus Pusztai ölyv Long-legged Buzzard
Hieraaetus fasciatus Héjasas Bonelli&s Eagle
Pandion haliaetus Halászsas Osprey
Falco naumanni Fehérkarmú vércse Lesser Kestrel
Falco tinnunculus Vörös vércse Kestrel
Falco biarmicus Feldegg-sólyom Lanner
Falco pelegrinoides Sivatagi sólyom Barbary Falcon
Alectoris barbara Barnanyakú szirtifogoly Barbary Partridge
Francolinus bicalcaratus Sarkantyús frankolin Double-spurred Francolin
Coturnix coturnix Fürj Quail
Porzana pusilla Törpevízicsibe Baillon&s Crake
Gallinula chloropus Vízityúk Moorhen
Porphyrio porphyrio Kék fú Purple Gallinule
Fulica atra Szárcsa Coot
Fulica cristata Bütykös szárcsa Crested Coot
Haematopus ostralegus Csigaforgató Oystercatcher
Himantopus himantopus Gólyatöcs Black-winged Stilt
Recurvirostra avosetta Gulipán Avocet
Burhinus oedicnemus Ugartyúk Stone Curlew
Cursorius cursor Futómadár Cream-coloured Courser
Charadrius dubius Kis lile Little Ringed Plover
Charadrius hiaticula Parti lile Ringed Plover
Pluvialis squatarola Ezüstlile Grey Plover
Vanellus vanellus Bíbic Lapwing
Calidris canutus Sarki partfutó Knot
Calidris alba Fenyérfutó Sanderling
Calidris alpina Havasi partfutó Dunlin
Philomachus pugnax Pajzsoscankó Ruff
Gallinago gallinago Sárszalonka Snipe
Limosa limosa Nagy goda Black-tailed Godwit
Limosa lapponica Kis goda Bar-tailed Godwit
Numenius phaeopus Kis póling Whimbrel
Numenius arquata Nagy póling Curlew
Tringa erythropus Füstös cankó Spotted Redshank
Tringa totanus Piroslábú cankó Redshank
Tringa nebularia Szürke cankó Greenshank
Tringa ocropus Erdei cankó Green Sandpiper
Actitis hypoleucos Billegetőcankó Common Sandpiper
Arenaria interpres Kőforgató Turnstone
Stercorarius skua Nagy halfarkas Great Skua
Larus melanocephalus Szerecsensirály Mediterranean Gull
Larus minutus Kis sirály Little Gull
Larus ridibundus Dankasirály Black-headed Gull
Larus genei Vékonycsőrű sirály Slender-billed Gull
Larus audouinii Korallsirály Audouin&s Gull
Larus fuscus Heringsirály Lesser Black-backed Gull
Larus dominicanus Déli sirály Cape Gull
Larus michahellis Sárgalábú sirály Yellow-legged Gull
Larus marinus Dolmányos sirály Great Black-backed Gull
Sterna caspia Lócsér Caspian Tern
Sterna sandvicensis Kenti csér Sandwich Tern
Pterocles senegallus Pettyes pusztaityúk Spotted Sandgrouse
Pterocles orientalis Feketehasú pusztaityúk Black-bellied Sandgrouse
Pterocles alchata Nyílfarkú pusztaityúk Pin-tailed Sandgrouse
Columba livia Szirti galamb Rock Dove
C. l. f. domestica Parlagi galamb Feral Pigeon
Columba palumbus Örvös galamb Wood Pigeon
Streptopelia decaocto Balkáni gerle Collared Dove
Streptopelia senegalensis Pálmagerle Laughing Dove
Clamator glandarius Pettyes kakukk Great Spotted Cuckoo
Bubo ascalaphus Sivatagi uhu Pharao Eagle Owl
Athene noctua Kuvik Little Owl
Strix aluco Macskabagoly Tawny Owl
Asio otus Erdei fülesbagoly Long-eared Owl
Asio capensis Mocsári fülesbagoly Marsh Owl
Caprimulgus ruficollis Rozsdásnyakú lappantyú Red-necked Nightjar
Apus apus Sarlósfecske Swift
Apus pallidus Halvány sarlósfecske Pallid Swift
Apus affinis Kis sarlósfecske Little Swift
Alcedo atthis Jégmadár Kingfisher
Merops apiaster Gyurgyalag European Bee-eater
Upupa epops Búbosbanka Hoopoe
Jynx torquilla Nyaktekercs Wryneck
Picus vaillantii Atlasz-küllő Levaillant&s Green Woodpecker
Dendrocopos major Nagy fakopáncs Great Spotted Woodpecker
Ammomanes cincturus Homoki pacsirta Bar-tailed Desert Lark
Ammomanes deserti Sivatagi pacsirta Desert Lark
Alaemon alaudipes Sarlóscsőrű pacsirta Hoopoe Lark
Ramphocorys clotbey Vastagcsőrű pacsirta Thick-billed Lark
Calandrella brachydactyla Szikipacsirta Short-toed Lark
Galerida cristata Búbospacsirta Crested Lark
Galerida theklae Kövi pacsirta Thekla Lark
Galerida macrorhynchos Magreb pacsirta Maghreb Lark
Lullula arborea Erdei pacsirta Woodlark
Alauda arvensis Mezei pacsirta Skylark
Eremophila alpestris Havasi fülespacsirta Shore Lark
Eremophila bilopha Sivatagi fülespacsirta Temminck&s Horned Lark
Riparia paludicola Barnatorkú partifecske Brown-throated Sand Martin
Riparia riparia Partifecske Sand Martin
Hirundo fuligula Sivatagi szirtifecske African Rock Martin
Hirundo rupestris Szirtifecske Crag Martin
Hirundo rustica Füsti fecske Barn Swallow
Hirundo daurica Vörhenyes fecske Red-rumped Swallow
Delichon urbica Molnárfecske House Martin
Anthus trivialis Erdei pityer Tree Pipit
Anthus pratensis Réti pityer Meadow Pipit
Anthus cervinus Rozsdástorkú pityer Red-throated Pipit
Anthus spinoletta Havasi pityer Water Pipit
Motacilla flava Sárga billegető Yellow Wagtail
Motacilla cinerea Hegyi billegető Grey Wagtail
Motacilla alba Barázdabillegető Pied Wagtail
Pycnonotus barbatus Barna bülbül Common Bulbul
Troglodytes troglodytes Ökörszem Wren
Prunella collaris Havasi szürkebegy Alpine Accentor
Erithacus rubecula Vörösbegy Robin
Luscinia megarchynhos Fülemüle Nightingale
Luscinia svecica Kékbegy Bluethroat
Phoenicurus ochruros Házi rozsdafarkú Black Redstart
Phoenicurus moussieri Gyémántrozsdafarkú Moussier&s Redstart
Saxicola torquata Cigánycsuk Common Stonechat
Oenanthe oenanthe Hantmadár Wheatear
Oenanthe deserti Sivatagi hantmadár Desert Wheatear
Oenanthe moesta Rozsdás hantmadár Red-rumped Wheatear
Oenanthe leucopyga Koronás hantmadár White-crowned Black Wheatear
Oenanthe leucura Kormos hantmadár Black Wheatear
Monticola solitarius Kék kövirigó Blue Rock Thrush
Turdus merula Fekete rigó Blackbird
Turdus philomelos Énekes rigó Song Thrush
Cettia cetti Berki poszáta Cettis&s Warbler
Cisticola juncidis Szuharbújó Fan-tailed Warbler
Scotocerca inquieta Csíkos prínia Scrub Warbler
Acrocephalus schoenobaenus Foltos nádiposzáta Sedge Warbler
Sylvia deserticola Atlasz-poszáta Tristram&s Warbler
Sylvia conspicillata Törpeposzáta Spectacled Warbler
Sylvia cantillans Bajszos poszáta Subalpine Warbler
Sylvia melanocephala Kucsmás poszáta Sardinian Warbler
Sylvia nana Sivatagi poszáta Desert Warbler
Sylvia atricapilla Barátposzáta Blackcap
Phylloscopus collybita Csilpcsalpfüzike Chiffchaff
Turdoides fulvus Vörhenyes rigótimália Fulvous Babbler
Aegithalos caudatus Őszapó Long-tailed Tit
Parus ater Fenyvescinege Coal Tit
Parus teneriffae Afrikai cinege African Blue Tit
Parus major Széncinege Great Tit
Sitta europaea Csuszka Nuthatch
Tchagra senegala Barátcsagra Black-crowned Tchagra
Lanius meridionalis Sivatagi őrgébics Southern Grey Shrike
Lanius senator Vörösfejű gébics Woodchat Shrike
Garrulus glandarius Szajkó Jay
Pica pica Szarka Magpie
Pyrrhocorax graculus Havasi csóka Alpine Chough
Pyrrhocorax pyrrhocorax Havasi varjú Chough
Corvus monedula Csóka Jackdaw
Corvus ruficollis Barnanyakú holló Brown-necked Raven
Corvus corax Holló Raven
Sturnus unicolor Egyszínű seregély Spotless Starling
Passer domesticus Házi veréb House Sparrow
Passer hispaniolensis Berki veréb Spanish Sparrow
Passer simplex Sivatagi veréb Desert Sparrow
Petronia petronia Köviveréb Rock Sparrow
Fringilla coelebs Erdei pinty Chaffinch
Serinus serinus Csicsörke Serin
Carduelis chloris Zöldike Greenfinch
Carduelis carduelis Tengelic Goldfinch
Carduelis cannabina Kenderike Linnet
Loxia curvirostra Keresztcsőrű Crossbill
Rhodopechys sanguinea Rózsásszárnyú sivatagipinty Crimson-winged Finch
Bucanetes githagineus Trombitás sivatagipinty Trumpeter Finch
Emberiza citrinella Citromsármány Yellowhammer
Emberiza cia Bajszos sármány Rock Bunting
Emberiza striolata Sivatagi sármány House Bunting
Miliaria calandra Sordély Corn Bunting
 
Megkereshető személyek:
Selmeczi Kovács Ádám: , , http://www.fotoska.com

Szupermadarak a hóban - Afrika / Marokkó

Bejárt terület - Afrika / Marokkó

Táborhely - Afrika / Marokkó

Százzal azért inkább ne... - Afrika / Marokkó
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció