pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Maláj-félsziget 2015. augusztus - Ázsia / Malajzia Megosztom Facebookon
2015.09.14. 19:01 Szász Előd

Maláj-félsziget 2015. 08. 08-24.

Résztvevők: Erőss Mariann, Szász Előd

Pénznem: 1 Ringgit = 70 Forint, bankkártyát legtöbb helyen elfogadnak

Összköltség: 320 000 Forint/Fő

Beszélt nyelv: angolul el lehet boldogulni, főleg ahol sok a turista, félreeső helyeken kevesebben beszélik a nyelvet

Időjárás: 34 fok körüli maximum magas páratartalommal, a hegyvidéken 26 fok maximum. Eső kétszer esett, de délutánra szinte mindig beborult, a reggel néha ködös volt. Napkelte 7 óra körül, Napnyugta 19:30-kor. Meglepően gyorsan kel és nyugszik a Nap.

Utazás:

Repülő: Budapest – Isztambul - Kuala Lumpur. 12 óra repülés, plusz 5 óra várakozás Isztambulban, oda-vissza 150 000 Forint/fő
Malajziában nem béreltünk autót, a helyi tömegközlekedést és taxit használtunk. Az üzemanyag ára: 2,2 R/liter.
Busz: a jegy nem drága, kb. 10-15 R/100 km-re, érdemes magunknak megvásárolni a buszállomáson és óvakodni az önkéntes segítőktől, ők kétszer is átvertek minket (a kis oldaltáskával ide-oda mászkáló, hangosan kiabáló egyéneket könnyű felismerni). A klíma mindig ezerrel megy, könnyű megfázni a járműveken. A fővárosba óránként jár a nagyobb városokból busz, a kevésbé frekventáltabb helyekre (Jerantut) egy nap 4-5 busz indul. Interneten találtunk menetrendeket, de ezeknek semmi közük nem volt a valósághoz. Érdemes a helyieket kérdezgetni, de a jegyet magunk vegyük meg, mert átverhetnek.
Taxi: akkor használtuk, ha busszal nem lehetett megközelíteni a célpontot. A kuala lumpuri reptéren előre kell megvásárolni a jegyet az Airport Taxi ablaknál, majd az épületből kiérve kis várakozás után betuszkolnak egy taxiba. Máshol buszmegállók környékén vannak kisebb taxiállomások. Ár: 150 R/100 km kb.

Szállás, helyszínek:

Booking.com-on foglaltunk, ahol lehetett. Angol WC, zuhany, klíma volt mindenhol
Kuala Selangor: Malawati Ria Hotel – kétszemélyes szoba 70 R/nap
Penang (Teluk Bahang): Amal Inn Hotel – kétszemélyes szoba 83 R/nap
Fraser’s Hill: ide mindenképp érdemes előre foglalni, mert hétvégén nagy a tömeg, nehéz szobához jutni, a helyiek által igen kedvelt célpont. Shazan Inn Hotel – kétszemélyes szoba 200 R/nap, reggelivel
Taman Negara Nemzeti Park: neten nem tudtunk foglalni, Kuala Tahan településen érdemes keresgélni, itt sok a szállás, a folyó túloldalán van a park központja, innen indulnak a trail-ek is, 1 R-ért lehet átkelni kis csónakkal. Augusztusban rengeteg az európai turista, így nehéz üres szobát találni, több helyre be kell kérdezgetni. Mi egy nyolcágyas szobát találtunk, ez 25 R/fő volt (Rayyan Motel).

Étkezés

Szupermarketek és gyümölcsárusok (mangó, banán, licsi…) csak nagyobb városokban vannak, autó nélkül nehezen elérhetőek. A kisebb településeken sok kisebb bolt található, ahol chipsen és üdítőn kívül nem nagyon lehet mást vásárolni. A jó madarász helyek közelében a helyi kifőzdékben lehet csak étkezni. Sokáig tartanak nyitva és kb. minden ötödik házban van egy étterem. Angolul a legtöbb helyen nincsenek feltüntetve a kaják., mi mutogatással választottunk. Rizs, tészta, tengeri herkentyűk (Western Food-nak hívják sok helyen) és csirke kombinációiból áll a legtöbb étel. 20 R-ből egy fő bőven meg tud ebédelni. A probléma, hogy minden nagyon csípős, főleg a leveseik (Tom Yam levestől óvakodjatok), ezt a belünk is megérezte pár nap után. Gyorséttermek (KFC, MCdonald’s) városokban szép számban vannak. 1,5 l palackos víz 2 R, a sör drága és kevés helyen kapható.

Segédanyagok

Birds of South-East Asia (Craig Robson), trip riportok: Ecsed Zolitól, internetről, ebird.org, Mammals of South-East Asia (Charles M. Francis), xeno-canto.org (kb. 400 madárhang), Snakes of South-East Asia (Indraneil Das)

Madarász helyek

Kuala Selangor Nature Reserve: a fővárostól 40 km-re, ÉNy-ra a Sungai Selangor folyó torkolatánál elhelyezkedő terület,taxival érkeztünk a repülőtérről. Megfelelő vízállásnál (sajnos elég száraz volt a terület) nyílt vízfelületeket is lehet találni. 2-3 óra alatt bejárható a terület, ritkásabb erdőben és egy kibetonozott ösvényen a mangrove erdőben lehet madarászni. A terület közepén egy magasles is található, ahonnan jól rálátni a vizes, iszapos részekre. Az egyetlen élőhely, ahol volt értelme teleszkópot használni a két hét során. Belépő 4 R/fő.

Penang, Taman Negara National Park: buszok óránként indulnak Kuala Lumpurból Penang szigetére. A nemzeti park a sziget ÉNy-i részén található. Belépés előtt regisztrálni kell, a park 8 órától van nyitva, visszaérkezéskor pedig ki kell jelentkezni. Nehéz terepen, dimbes-dombos erdei ösvényeken lehet megközelíteni a homokos tengerparti szakaszokat, ahol fürdeni is lehet. Sok a kiránduló, fürdőző, még quadoznak is a homokos partokon, ezért madarászni nem a legjobb a terület. A majmoktól óvni kell a csomagunkat, mert mindet ellopnak, amit csak tudnak. A bejárathoz közel van egy canopy walk, aminek szerintünk semmi értelme, semmi pluszt nem lehet látni innen. Nem kifejezetten madarászni voltunk Penang szigetén, inkább azért, hogy fürödjünk egyet a tengerben. A sziget dugig van turistákkal, hatalmas dugóban lehet folyton közlekedni, madarászni nem ajánljuk. Gyakori faj a White-bellied sea-eagle.

Taman Negara National Park: buszok Kuala Lumpurból a Pekeliling buszmegállóból indulnak Jerantutba, innen szintén busz visz délután korán reggel, vagy 5-kor Kuala Tahanba, a nemzeti park központjába. A folyón átkelve (1 R/átkelés) lehet elérni az gyalogösvényeket. A trail-ek kezdeti szakaszai kiépítettek, a központtól távolabb már megszűnnek a pallósorok. Érdemes elkerülni a canopy walk környékét, mert errefelé sok a turista, nagy a zavarás. Nagyon lassan lehet haladni a párás meleg és a nehéz terep miatt, ezért napi 10 km-nél többet nem is nagyon tudtunk megtenni. Sokkal nehezebb volt az esőerdőben madarászni, mint gondoltuk. A felső lombkoronában mozgó madarakat nagyon nehéz kiszúrni. Az érdekesebb fajok hangját megtanultuk, másképp esélytelen nyomukra bukkanni. Érdemes hosszú nadrágban közlekedni, mert minden tele van tigrispiócával. Többféle programra be lehet fizetni a faluban található irodákban: motorcsónakozás a folyón, éjszakai túra, többnapos gyalogtúra, jeep túra az olajpálma ültetvényen… Meglátogatott trail-ek, helyszínek: Swamp Loop, Tahan Hide, Jenut Muda, Bumbun Blau, Canopy Walk-tól északra Kulala Trengan felé, Kuala Keniam csónakkal (300 R/csónak), Tahan River menti ösvény. Belépő: 6 R, tartalmazza a fotó engedélyt is
Fraser’s Hill: 1300 méter magasan elhelyezkedő hegyvidéki üdülőövezet. Tömegközlekedéssel nem lehet megközelíteni, csak autóval, taxival. Az aszfalt utakon és trail-eken lehet madarászni. A madarak csoportosan táplálkoznak, ezeket a csapatokat érdemes jól átnézni, mert 10-12 faj is együtt mozoghat. A virágzó, termést hozó fák közelében jelennek meg leginkább. Jóval könnyebb volt itt madarászni, mint Taman Negarában, a hőmérséklet is sokkal kellemesebb. Meglátogatott helyszínek: Waterfalls, Bishop Trail, Gap (bevezető út), Hemmant Trail, Telecom Loop, Pine Tree Trail

Észlelt madárfajok:

188 madárfajt láttunk, 4-et csak hallottunk.
Az alábbi listában, a hely oszlopban alkalmazott rövidítések: K – Kuala Selangor Nature Reserve, P – Penang Island, T – Taman Negara National Park, F – Fraser’s Hill, H – hangról van meg, B – buszról láttuk.
A határozóban található fajnevek alapján készítettük a listát, ez nem minden esetben egyezik a releváns taxonómia nevekkel (split-ek miatt).


észlelt fajok hely

ferruginous partridge T
great argus HT
black-crowned night-heron K
striated heron K,P
grey heron K
eastern cattle egret B
great egret K
little egret P
bat hawk T
black-shouldered kite B
brahminy kite K
crested serpent-eagle K,F
white-bellied sea eagle P,F
crested goshawk F
black eagle F
oriental honey-buzzard F
blyth&s hawk-eagle T,F
changeable hawk-eagle T
red-wattled lapwing B
common sandpiper P
rock pigeon K,P
jambu fruit-dove F
mountain imperial-pigeon F
spotted dove T
barred cuckoo-dove F
little cuckoo-dove F
zebra dove K,T
pink-necked green-pigeon K
thick-billed green-pigeon T
large green-pigeon T
large hawk-cuckoo K,F
little bronze cuckoo K
drongo cuckoo T
asian koel P
black-bellied malkoha T
chestnut-bellied malkoha K
green-billed malkoha F
raffles&s malkoha T
chestnut-breasted malkoha T
reddish scops-owl HT
mountain scops-owl HF
malaysian eared-nightjar T
glossy swiftlet T,F
black-nest swiftlet K,T
silver-rumped needletail T
brown-backed needletail B
house swift P,F
grey-rumped treeswift T
whiskered treeswift T
scarlet-rumped trogon T
red-headed trogon F
stork-billed kingfisher P,T
white-throated kingfisher T
collared kingfisher K
blue eared kingfisher T
dollarbird K
blue-throated bee-eater T,F
black hornbill T
rhinoceros hornbill T
fire-tufted barbet F
golden-throated barbet F
black-browed barbet F
blue-eared barbet T
coppersmith barbet K
speckled piculet F
sunda pygmy woodpecker K
banded woodpecker T
greater yellownape F
checker-throated woodpecker T
lesser yellownape F
laced woodpecker K
great slaty woodpecker T
rufous woodpecker K,T
olive-backed woodpecker T
orange-backed woodpecker T
buff-rumped woodpecker T
buff-necked woodpecker T
grey-and-buff woodpecker T
green broadbill T
black-and-red broadbill T
banded broadbill T
black-and-yellow broadbill T
banded pitta T
garnet pitta T
golden-bellied gerygone K
rail-babbler HT
white-browed shrike-babbler F
black-eared shrike-babbler F
javan cuckooshrike F
pied triller K
black-winged flycatcher-shrike T,F
fiery minivet T
grey-chinned minivet F
black-naped oriole K,P
black-and-crimson oriole F
mangrove whistler K
rufous-winged philentoma T
maroon-breasted philentoma T
white-throated fantail F
pied fantail K
spotted fantail T
asian paradise-flycatcher T
lesser racket-tailed drongo F
greater racket-tailed drongo T
house crow K
slender-billed crow T
common iora K
black-throated sunbird F
purple-naped sunbird T
grey-breasted spiderhunter T
streaked spiderhunter F
little spiderhunter F
brown-throated sunbird K
olive-backed sunbird K
ruby-cheeked sunbird K,T
crimson-breasted flowerpecker T
fire-breasted flowerpecker F
scarlet-backed flowerpecker K
blue-winged leafbird T
orange-bellied leafbird F
asian fairy-bluebird P,T,F
tree sparrow T
white-rumped munia F
scaly-breasted munia B,T
paddyfield pipit B
grey wagtail T,F
velvet-fronted nuthatch T
blue nuthatch F
javan myna K
common myna B,P,T
asian glossy starling K,P
common hill-myna T
lesser shortwing F
oriental magpie-robin K,T,F
white-rumped shama T
chestnut-naped forktail T
slaty-backed forktail F
white-crowned forktail T
hill blue flycatcher F
mangrove blue flycatcher K
large niltava F
little pied flycatcher F
rufous-browed flycatcher F
grey-headed canary-flycatcher T
verditer flycatcher F
dark-sided flycatcher P
grey tit K
sultan tit F
black-headed bulbul T
black-crested bulbul F
grey-bellied bulbul T
stripe-throated bulbul T,F
yellow-vented bulbul K,P,F
olive-winged bulbul K
red-eyed bulbul P,T
spectacled bulbul T
finsch&s bulbul T
yellow-bellied bulbul T
grey-cheeked bulbul T
ochraceous bulbul F
mountain bulbul F
barn swallow K,F
house swallow K,T,F
yellow-bellied warbler F
mountain tailorbird F
chestnut-crowned warbler F
mountain leaf-warbler F
mountain fulvetta F
oriental white-eye K
everett&s white-eye F
grey-throated babbler F
chestnut-winged babbler T
golden babbler F
pin-striped tit-babbler T
pygmy wren-babbler F
buff-breasted babbler T
sooty-capped babbler T
scaly-crowned babbler T
abbott&s babbler T
white-chested babbler T
chestnut-backed scimitar-babbler T
black laughingthrush F
spectacled laughingthrush F
himalayan cutia F
blue-winged siva F
silver-eared mesia F
long-tailed sibia F
ashy tailorbird K
dark-necked tailorbird T
common tailorbird P
rufescent prinia T,F
yellow-bellied prinia K


egyéb gerinces állatfajok

kúszógéb
asian giant toad
common house gecko
bengáli varánusz
szalagos varánusz
repülőgyík
white-lipped pit viper
kopstein&s bronzback tree snake
common sun skink
sunda colugo
sundaic silvered langur
dusky langur
long-tailed macaque
southern pig-tailed macaque
eurasian wild pig
red muntjak
greater mousedeer
prevost&s squirrel
plantain squirrel
western striped squirrel
low&s squirrel
indomalayan bamboo rat
Otter sp.

Ha valakit részletesebb információk érdekelnek (fajlista napi bontásban, egyedszámokkal, hangok, fotók, helyszínekkel kapcsolatos infók), akkor az alábbi elérhetőségeken kereshet minket:
Erőss Mariann – pitonboa@gmail.com
Szász Előd – szaszele@gmail.com, +36 30 562 2212
Köszönjük a segítséget Erőss Bélának, dr. Dinya Tamásnak, Balla Daninak, Cser Szilárdnak és Ecsedi Zolinak!

 
Megkereshető személyek:
Szász Előd: ,
Erőss Mariann: ,

- Ázsia / Malajzia
Banded Broadbill

- Ázsia / Malajzia
Fraser Hill

- Ázsia / Malajzia
Taman Negara, falu

- Ázsia / Malajzia
Mangrove

- Ázsia / Malajzia
Pióca

- Ázsia / Malajzia
Blue Nuthatch

- Ázsia / Malajzia
Penang

- Ázsia / Malajzia
Streaked Spiderhunter

- Ázsia / Malajzia
Himalayan Cutia

- Ázsia / Malajzia
Garnet Pitta
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció