pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Laza őszi Egyiptom - élménybeszámoló bő lére eresztve - Afrika / Egyiptom Megosztom Facebookon
2013.08.21. 20:18 Laczik Dénes (Dini)

Egyiptom 2012. őszén
2012.09.18-09.25.

Résztvevők: Riezing Norbert, Laczik Dénes

Zenei szakkifejezéssel élve kánonban madarásztuk végig Egyiptomot a Cser Szilárd-Kárász Balázs-Simay Gábor-Szász Előd csapattal karöltve. Ők ugyanis egy nappal előttünk jártak, és tájékoztattak a látnivalókról. Rutinosan megvártuk az ő útibeszámolójuk elkészültét, így a technikai részletekkel és a helyek leírásával már nem untatjuk az olvasót. A mi beszámolónk sokkal inkább az élményekre fókuszál.
A Sun&Fun Holidays Kft. utazásszervező iroda jóvoltából sikerült last minute repjegyet vennünk Budapest-Hurghada útvonalra. Mi a félpanziós szállást nem kértük, így fejenként csak 75ezer volt az út. Az indulás szerencsére 18-án délutánra esett, így megérkezésünkkor még kora este volt Egyiptomban. A Europecar-tól bérelt autót (miután majdnem kint felejtettek minket a reptéren) szerencsésen felvettük az irodában (mivel csak ketten voltunk, így nekünk ez fejenként 25100 forintba került – korlátlan km használattal, amit később meg is bántak :) ). Mivel kemények vagyunk, mint Bruce Willis a Die Hard-ban, ezért mi egyből egy röpke 1150 km-es kitérővel, egész éjszakás vezetéssel indítottuk a túrát. Gyors bevásárlást követően útnak indultunk északnak, hogy az első napunkat már az abbassai halastavaknál töltsük. Az éjszakai út során találtunk egy elütött sivatagi uhut, meg láttunk egy nagy egyiptomi futóegeret (Gerbillus pyramidum) átszaladni az úton, más említésre méltó (némi Port Suez-i kóválygást leszámítva) nem történt.

2012.09.19.
Kora reggel frissen és üdén érkeztünk meg Ismailia felől a csatornákkal sűrűn átszőtt területre, ahol a legutóbbi trip reportok megjelenése óta meglehetősen átalakult a táj: útépítések, csatornapart-tisztítás, növényzetirtás. Elsődleges célfajaink a szenegáli bozótkakukk és a csíkos szövőmadár voltak, persze végül pont ezeket nem láttuk. Láttunk viszont egy halom smaragd- és zöld gyurgyalagot, melyek szép számmal vadásztak a mezőgazdasági területek fölött. A vizek mentén meglehetősen sok tarka- és barna halkapóval találkoztunk. A csatornák menti nádasok telítve voltak karcsú príniával: mindenhonnan ezek szóltak. Itt került szemünk elé a hosszúcsőrű nádirigó és a száhel ugartyúk is. Előbbiek valószínűleg a vedlés végén járhattak, mert többet faroktoll nélkül, vagy igen rövid faroktollakkal figyeltünk meg. Sikerült még egy öreg tojó guvatszalonkát is kiugrasztanunk a csatornapartról, amely egy sáscsomóba repült be, ahol elszublimált… (legalábbis a kitartó keresés után erre az álláspontra jutottunk). Dél körül feladtuk a reményt, hogy bozótkakukkal találkozzunk, és elindultunk Hurghada felé.
Visszafelé más utat, a sivatagi autópályát választottuk, hogy kikerüljük Szuezt. Nem bántuk meg, mert a pályáról találtunk egy kisebb utat, ami a Wadi Hagol nevű völgyön keresztül Ain Sokhnába vezetett (északi bejárata É30 03’50,7”, K32 05’48,8”). A vádiban megálltunk egyszer-kétszer körülnézni, így láttunk balkáni poszátát, gyászos hantmadarat és sivatagi pacsirtát. A tengerpartra visszaérve kissé unalmasabb volt az út, de azért kémleltük a tájat, hátha beesik valami. Láttunk is két kergetőző feldegg-sólymot. Az éjszakát a 4 Seasons Hotelben töltöttük, ahol az ígérettel ellentétesen nem volt melegvíz…

2012.09.20. A szállodai szolgát azonmód ruhában, papucsban találtuk a recepciós pult melletti fapadon, ahogy előző éjjel lefeküdt. Mivel korábban indultunk, mint a hivatalos reggeli idő, készítettek nekünk egy kis úticsomagot. Nagy iramban hajtottunk dél felé, mert a tengerpart elég sivár Hurghada és Marsa Alam között. Az első mangrovefoltnál azért megálltunk. Az általunk eddig csak olvasmányokból ismert növény virágzott (erőteljes, jellegzetes illata van), termésben volt, szóval mindenféle aspektusát megfigyelhettük. A Szilárd által erdőnek titulált, szerintünk inkább bokros megjelenésű mangrove mindenhol jó madarászhely, mert vonzza a fajokat. Itt billegetők vonultak, pajzsoscankók ereszkedtek be a tisztásokra, barna rétihéják riogatták őket. A parti homokon pedig havasi- és apró partfutók, széki és parti lilék szaladgáltak. A szállodai úticsomag elköltése és némi rákvadászat után visszahajtottunk a döglött, oszlófélben lévő teve földi maradványai mellett a főútra és irány Hamata. A sivatag tájképileg szép és változatos, de nagy mozgás nincsen benne. Figyelni azért érdemes, mert az egyik katonai támaszpont közelében hamvas sólymokat fedeztünk föl.
Útközben jött Szilárdék telefonhívása, hogy Marsa Alamnál mindenképp tankoljunk, mert délebbre nincs üzemanyag. Szép kilátások! Azt is közölték, hogy a góliátgém ott van Hamatánál és tök könnyű megfigyelni, gémliléből és sivatagi liléből meg Dunát, vagy inkább igazodva a táj jellegéhez: wádit lehet rekeszteni.
Dél felé menet megálltunk pár helyen, például a szállodakomplexumok környékén, mivel azok gondozott (locsolt, nyírt) gyepén számos énekesmadár pihen meg. Szintén érdemes megállni az időszakos folyóvölgyek tamariskás növényzetében is. A Wadi Gimal (Gemal, Gamal – ez nem a ragozása, hanem ugyanannak a területnek a különböző térképeken található nevei) tengerparthoz közeli részén pipálhattuk a kacagó gerlét, illetve igen közelről tanulmányozhattuk a hamvas sólymokat.
Az egyik katonai ellenőrzőpontnál (még nem írtuk, de ebből rogyásig van az ország) megállítottak és érdeklődtek, hová tartunk. Úticélunkat megtudva egyből kedvesen ránk tukmáltak egy rendőr kollégát stopposnak, aki pont ott dolgozik a környéken, de nincs mivel lemennie és sokáig tartana lesétálni azt a cirka 100 kilométert… Sötétedés környékén, nem sokkal Lahami Bay előtt utolértük a magyar négyes autóját és arabok módjára jó hangosan dudálva megelőztük őket. Össze is zavarodtak a fiúk, mert volt aki Dinit, volt aki Norbit és volt aki csak egy arab fószert vélt látni a félhomályban. Végül estére megkésett délibábnak könyveltek el bennünket. Az éjszakát a Lahami Bay Diving Ecolodge-ban töltöttük Szilárdékkal. Néhány sör mellett megvitattuk a tapasztalatokat, megosztottuk az élményeket és hallgattuk a sivatagi lilék kiáltozását a sötétben.

2012.09.21. Kora reggel indultunk közösen a Shalatin felé vezető útra a katonai ellenőrzőponthoz, ahol előző délután a magyar négyest visszafordították, hogy csak reggel mehetnek le Szudán felé. Most kissé álmosan, de vigyorgó arccal fogadtak minket, a kocsit átvizsgálták és szintén mosolyogva közölték, hogy felejtsük el a shalatini kirándulást. Esetleg arabul beszélő kísérővel… A hirtelenjében felköltött „idegenvezető” csak másnapra ígérte a túrát, úgyhogy le kellett mondanunk róla. A hajnali autókázás egyetlen eredménye egy kis csapat koronás pusztaityúk volt.
Miután elbúcsúztunk egymástól, és Szilárdék Idfu felé vették az irányt, nekiláttunk a helyi specialitások megkeresésének. Persze a góliátgémet véletlenül sem találtuk a megadott helyen! Végignéztük a mangrovét jobbról, balról, délről és északról, apálykor, dagálykor – semmi. Mikor visszaértünk majdnem a kocsihoz, a gém kiugrott a közelből a mangrovéból és alacsonyan elrepülve távolabb leszállt. Nem tudtuk rendesen megfigyelni. Ezek után nem volt mit tenni, ott kellett maradnunk, hogy a dagály elvonultával ismét meglátogassuk a területet.
Persze nem tétlenkedtünk a nagy melegben sem, a korallszirtek csábítottak a sznorkellezésre. A sokféle színű és formájú korall körül mindenféle színű és nagyságú, illetve alakú (tányértól a kígyószerűig, torpedótól a nehezen körülírható amorfig) hal emelte a hangulatot.
Miután kellőképp leharcoltuk a tüdőnket, visszamentünk tankolni északra. Sajnos a benzinkúton még csak épp megérkezett a tartálykocsi, mikor odaértünk, és elborzasztott minket az üzemanyagra várakozó véget nem érő autósorok látványa. Megpróbáltuk az értetlen külföldit adni, hátha be tudunk furakodni a sor előtt a kútra, de mindenféle úttorlaszokkal megakadályozták a bejutásunkat, és kézzel-lábbal integetve magyarázták, merre kell megkeresnünk a sor végét. Helyzetünk kilátástalan volt. Ezért úgy döntöttünk, nem töltjük feleslegesen várakozással az időt, inkább lemegyünk a tengerpartra seawatchingolni. Gáboréknak volt olyan szerencséjük, hogy dugongot és levesteknőst is megpillanthattak a habok között. Rövid távcsövezést követően ki is szúrtuk a levegőért felúszó tengeriteheneket, amelyek a part közeli tengeri növényzetet legelték. Miután kinézelődtük magunkat, visszamentünk a kúthoz, ahol a sor jelentős mértékben apadt közben. A benzinre váró. Dízelt ugyanis nem hoztak. Benzinből is csak nyolcvanasat – itt tanultuk meg, hogy a győzelem jeléhez hasonlóan, de lefelé tartott mutató és középső ujj, és a sokszor ismételgetett „hemeni” kifejezés arabul a nyolcvanat jelenti. Mondtuk, mindegy, az is jó lesz, csak menjen az autó!
Tankolás után hajtás vissza Hamatához, ahol ismét nem került szemünk elé a „könnyen levarrható” góliátgém. Ekkor már kissé bosszúsak voltunk, de több időt nem akartunk vesztegetni, így még sötétedés előtt elindultunk át a sivatagon Idfu felé. A várostól nem messze egy út menti parkolóban töltöttük az éjszakát. Néhány vonuló madár hangját és egy róka kiáltozását hallottuk csak egész éjjel, meg a mellettünk időnként elhúzó autók zaját. Valami hihetetlen csillagfényes égbolt terült el fölöttünk…

2012.09.22. A hajnal első sugarainál ébredtünk. Fölöttünk a dombtetőn kirajzolódott a katonai megfigyelőállomás épülete. A völgyben egykori öntözéses növénytermesztés nyomai. Trombitás sivatagipinty repült el felettünk, egyébként viszonylag csendes volt a környék. A Nílushoz közeledve azonban zöldült a táj, megjelentek a csatornák, az öntözött földek. Ott már pásztorgémek, tüskés bíbicek, kuhik, gyurgyalagok, halkapók röpködtek mindenfelé, vagy üldögéltek a drótokon. Idfuba beérve az előrelátóan már otthon kinyomtatott légifelvételek segítségével hamar megtaláltuk a hidat. A túlpart felé közeledve felfedeztünk mindkét oldalon kis öblöket, szigeteket, ahol nagy madármozgás volt. Nemes egyszerűséggel leálltunk a hídon, kipakoltuk a spektíveket és nyugodtan végignéztük az alattunk mozgó madárseregletet. Batlák, kis kócsagok, afrikai kék fúk, tüskés bíbicek adták a fő tömeget. Közben mellettünk egytengelyes szamárkordékon elvonult a város lakosságának jelentős része. A túlparton átvergődtük magunkat a szűk, szeméttel, sivatagi porral, vízipipázó arabokkal teli utcácskákon, az autóból megcsodáltuk a világörökség részét képező templomot (aznapi kultúrtwícs letudva), majd hálát rebegtünk, mikor megtaláltuk a nyugati-sivatagi autópályára vezető utat, amelyen Asszuánig terveztünk eljutni. A sivatagban legnagyobb meglepetésünkre egész sok egerészölyvvel találkoztunk, de szépen mozogtak a halászsasok és a rétihéják is. Néhány helyen pettyes pusztaityúkok csapataiba is belebotlottunk. Asszuánt megkerülve egyből az Abu Simbel felé vezető út katonai ellenőrzőpontjához hajtottunk, mert úgy tudtuk, 11-kor indul egy konvoj délnek, és magyar társaink is azzal fognak jönni. Tévedtünk. Egyrészt Szilárdék hajnalban már elmentek, másrészt minket azzal hitegettek, hogy majd indul konvoj, csak várjunk. Persze angolul csak egy tisztnek kinéző katona beszélt, ő is eléggé alapszinten, így nem volt egyértelmű, hogy a hat autó, ami már valahonnan elindult, tíz perc múlva ér ide, vagy tíz autó jön este hatkor… Egyik sem volt igaz állítás, amint egy angolul jobban beszélő hurghadai illetőségű arab turista felvilágosított minket. Miután megebédeltünk a katonák társaságában, és még egy Cleopatra márkájú cigit is elszívtunk velük békepipa gyanánt – pedig egyébként nem is dohányzunk, de hátha… –, valamint lecsekkoltuk az összes madarat, ami a fal tövében csöpögő vízre jött inni (köztük halvány gezét és berki verebet), kora délután feladtuk aznapra a reményt…
Megkerestük viszont a szalagos lile korábbi költőhelyét, ahová minden előzetes információnk ellenére könnyen és ingyen bejutottunk (na jó, azért kisebb tornász mozdulatokkal át kellett bújni a szögesdrótfonatok között). A kis méretű halastavak azonban csalódást okoztak. Néhány tómeder teljesen ki volt száradva, mások meg fel voltak teljesen töltve vízzel, madármozgás alig volt a területen. A közeli szikla körül vörhenyes fecskék csapatában gyönyörködhettünk. Megnéztük még a „nagy” gátat, aminek a tetején kialakított park növényágyásai között felfedeztük utunk egyetlen tüskebujkálóját.
Ezt követően visszamentünk Asszuánba szállást keresni. Találtunk is egy hajdan szebb időket megélt, mára kissé lepukkant hotelt, ahol kivettünk egy szobát. Csomagjaink lepakolása után még egy késő délutáni madarászásra indultunk. Korábban a gát tövében felfigyeltünk egy bozótos kertes részre, amiben nem is csalódtunk, még alkonyat előtt megtaláltuk a nílusi nektármadarak kis csoportját. A szállodai szobában még éjszaka is meleg volt, és az ablaka a piacra nyílt, ahol minimum hajnali kettőig ment az alkudozás. Mi háromkor keltünk, hogy négyre, a konvoj meghirdetett indulási időpontjára az ellenőrző pontra érjünk.

2012.09.23. Szerencsére még nem volt nagy forgalom az utakon. Négy előtt értünk a katonai őrhelyhez. Elhaladtunk a hurghadaiak autója mellett – akikkel előző nap találkoztunk és most várták a konvojt –, egy kicsit lelassítottunk, behajtottunk a kordonok és fekvőrendőrök közé. A letekert ablakból határozott „szálem”-et mormolva és arcunkat gondosan eltakarva, kezünkkel barátságosan intve – amolyan bennszülött arabként – áthajtottunk az útakadályok között, majd a visszapillantó tükörben sűrűn ellenőrizve, hogy nem jönnek-e utánunk, ráléptünk a gázra, és Abu Simbelig meg sem álltunk! Ennyit a konvojról. Mint kiderült, Szilárdék hasonlóan jártak el előző hajnalban.
A napfelkelte még a sivatagban talált minket, de hamarosan elértük a várost a Nasszer-tó partján. Egyenest az útleírásokban szereplő tóparti megfigyelőhely felé vettük az irányt. Útközben összefutottunk ismét a magyar csapattal, akik reggelre már letudták az ollóscsőrű madarakat, és vörhenyes pelikánt keresni indultak egy másik öbölbe. Gyorsan begyűjtöttük a szükséges információkat, és útjaink ismét elváltak. Kimentünk a partra, hogy végigpásztázzuk a tavat az afrikai ollóscsőrű madár megpillantása reményében, de egyrészt a nap szembe sütött, másrészt az ollóscsőrűek valahol messze látótávolságon túl a nyílt vízen vadászhattak. Be kellett érnünk néhány özvegybillegető látványával, amelyek amúgy gyönyörű madarak. A tó fölött flamingók csapata repült el, sárgacsőrű kányák kergették a kis madarakat, valamint néhány gólya keresgélt a parton.
Később mi is a másik, ígéretesebb öböl felé vettük az irányt, csak közben kaptunk egy defektet, úgyhogy még egy kerékcserével is bajlódnunk kellett. Közben Gábor hívott, hogy a sziklán megtalálták a sivatagi uhut. Igyekeztünk a cserével, bár a félsz bennünk volt, hogy ezután pótkerék nélkül kell autókáznunk, mert megjavíttatnunk kicsi esélyünk van. Legalábbis reális áron… A légifotók segítségével átvágtunk az egykor művelt területeken, és elértük a partot. Közben sarlóscsőrű pacsirtát láttunk, meg sok koronás hantmadarat. Az öbölben 2 öreg meg egy fiatal rózsás tantalusz várt minket, viszonylag közel. Mielőtt visszaindultunk volna, pusztaityúkok hangjára lettünk figyelmesek. Pettyes pusztaityúkok repültek át a fejünk felett és a víztől nem messze leszálltak. Néhányan óvatosan a partra sétáltak és gyorsan kortyoltak néhányat. Nagy élmény volt látni őket fényes nappal ilyen közelről, ahogy isznak! Az út melletti sziklákat (kisebb hegyeket) gyorsan átnéztük, de az uhut onnan nem sikerült felfedeznünk, és az időt sem akartuk vele húzni, mert be kellett volna hozzá sétálni (mint később kiderült, nem is jó helyen kerestük). Elmentünk inkább a szalagos liléket megnézni a város közepén lévő kis tónál. Egészen közel mentünk a tavacskához, mire sikerült megpillantanunk ezeket a szép jószágokat. Mikor beteltünk a látványukkal és a nap is meglehetősen égette a hátunkat, áttértünk a szintén helyi specialitásnak számító gyászgerlék felkutatására. A templom közelében kellett keresnünk őket. Átfésültük az utcákat, erősen hallgatóztunk, és meg is hallottuk jellegzetes búgásukat, de megpillantani csak nehezen sikerült őket. Amikor az is összejött, átadtuk magunkat a kulturális élvezeteknek: belépőt vettünk a templomba.
Ez az a létesítmény, ami a Nílus duzzasztásakor víz alá került volna, ezért kőtömbönként áttelepítették eredeti sziklába vájt helyéről az egész templomot. Így megmaradhattak a szép falfestmények és sírkamrák. Valamint a sivatagi szirtifecskéknek is nagyon jó élőhelyet hoztak létre ezekkel a mesterséges dombokkal. Nyugodt körülmények között nézelődhettünk, a megtekintéssel nem kellett sietnünk, egyedül voltunk a műemlékben. A turistákat ugyanis a reggeli órákban hozzák ide, mert a keletre néző bejáratoknál található hatalmas kőszobrokat akkor világítja meg a legszebben a nap. A templom felé vezető úton egy trópusi elterjedésű gyíkfaj (Trachylepis quinquetaeniata) különféle korú és nemű példányait fotózgattuk.
A délután előrehaladtával újra első megfigyelési pontunkhoz autóztunk. Jó sokáig pásztáztuk a távolt az ollóscsőrűek miatt, míg végre felfedeztünk 3 madarat messze a víz fölött, de csak egy pillanatra láttuk őket. Ahogy alkonyodott, lappantyúk tűntek fel a bokrok fölött, ide-oda cikáztak rovarok után. Nem is lehetett ilyen közelről sokáig követni a röptüket. Távcsöveink elé egy világos színezetű sivatagi lappantyú is berepült. Naplemente után, de még világosban két csérforma madár közeledett felénk. Már így szemből, messziről nézve is furcsán repültek, ezért rájuk emeltük a távcsöveket: ollóscsőrű madarak voltak! Végül kb. 20 méterre húztak el előttünk. Méltó zárása ez a napnak!
Az estét illetően arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem keresünk szállást Abu Simbelben, végül is láttuk, amiért ide jöttünk, elindulunk visszafelé északnak. Az éjszakai utazást már kezdtük megszokni, bár fáradtak voltunk. Elalvás ellen egyébként sajátos módszert találtak ki ezek a trükkös arabok. Képesek ugyanis a semmi közepén, mindenféle előzetes jelzés nélkül teljesen fekete aszfaltszínű (vagyis észrevehetetlen – különösen éjszaka) fekvőrendőrt építeni. Méghozzá nem is akármekkorát és akár egymás után ötöt is (vagy amennyi épp kijön egy platónyi anyagból)! Ezek határozottan felrázzák az embert, különösen 120-as tempónál… „Renault” Loganunk futóműve ötcsillagos minősítést kapott a teszteken. Egy idő után már nem is lassítottunk: mire észreveszed a buckát, a rendelkezésre álló 0,001 másodperc alatt már úgyse tudsz a kívánt sebességre lelassítani. No egyszer azért csak nyomtunk egy padlóféket: amikor egy homoki róka bandukolt át előttünk. Így egyrészt nem ütöttük el szegényt, másrészt megpróbáltuk Ken Block-osra venni a figurát és némi pörgés közepette követni a fényszóróval a menekülő állatot. Hát ezt még azért gyakorolni kell legközelebb… (nem elég többször megnézni a neten) Végül a sivatag közepén, kb. 400 km megtétele után aztán úgy döntöttünk, nem erőltetjük a vezetést, és egy félreeső helyen megálltunk majd aludtunk egyet a kocsiban.

2012.09.24. Ugyanazon az úton haladtunk, amerről érkeztünk. A sivatagban nagy fékezéseket nem kellett tennünk a sok madár miatt, csupán egyszer álltunk meg egy sziklakibúvásos helyen, ahol szuvenírnek szélfújta sivatagi köveket gyűjtöttünk. A „semmi közepén” álltunk, kb. 15 km-re a legközelebbi település szélétől, mégis a sziklák között két arab kopácsolta a követ. Máig nem jöttünk rá, mi a bánatot kerestek ott, amikor a település szélén, közvetlenül a „házszerű építmények” mellett kottára ugyanilyen sziklák meredeztek. Megjegyezzük, nem ez volt az egyetlen dolog, aminek az okát és értelmét nem nagyon értettük.
Menet közben megbeszéltük, hogy menjünk vissza Hamatához, mert azért hátha összejön az a góliátgém… Most legalább nappal is láthattuk azt a völgyet, amin éjszaka autóztunk végig a tengerpartról. A leírások alapján megkerestünk egy vádit, ahol csíkos pusztaityúkokat szoktak látni. Egészen a völgy végéig beautóztunk, szép helyeket láttunk, meg a szokásos koronás hantmadarakat, sivatagi pacsirtákat, de pusztaityúkot egy szemet sem. A keresés ellenére még egy összeaszott gyíkot vagy gekkót sem sikerült leszerkesztenünk, de nem csak itt, lényegében más sivatagi területeken sem. A túra hüllő listája egyébként elég soványra sikeredett.
A tengerpart közelébe kiérve először északnak indultunk, hogy megtankoljuk a szomjas autót, majd Marsa Alamtól vissza Hamatához. Egyenest a mangrove déli végéhez hajtottunk és végignéztük az összes madarat, ami látótávolságon belül mozgott. Új fajként előkerült a heringsirály, csigaforgató, ismét megcsodáltuk a gémlilék szokatlan megjelenését, de a nagycsőrű gémet nem találtuk. Ránk sötétedett. A közelben csak a Lahami Bay Diving Ecolodge volt az egyetlen szálláslehetőség, de azt elég drágának találtuk (20EUR/fő/éj). A recepción és a konyha környékén nem találtunk senkit, akivel beszélni tudtunk volna, de a sivatagi por és a tengerparti sós, párás levegő egyvelege már meglehetősen irritálta a bőrünket, így egy gyors zuhanyozás mellett döntöttünk, majd angolosan (?) – inkább magyarosan  – távoztunk. Az éjszakát ismét a kocsiban töltöttük, közvetlenül a mangrove mellett.

2012.09.25. A nap első sugarai a távcsöveink mögött találtak bennünket. Ismét a mangrove déli részének átnézésével kezdtük – már rutinszerűen – a madarászást. A célfaj tekintetében sikertelenül. A nap emelkedett, a kétségbeesés kezdett úrrá lenni rajtunk. Autóval közelítettük meg az északi részt, és a korábbi megfigyelőhelyünkről pásztáztuk át ismét a korallzátonyokat. Már végigböngésztük az összes elénk kerülő gémet, amikor kissé reményvesztetten északnak irányítottuk a spektívet, a legtávolabbi korallzátonyok irányába, és nem akartunk hinni a szemünknek: egy magányos gém álldogált ott, láthatóan nagyobb csőrrel, mint egy szürke gémé! Bevágódtunk az autóba és irány északnak még vagy két kilométert, hogy közelebb kerüljünk a madárhoz. Igen, kétség kívül megállapíthattuk, hogy hosszas hajsza után csak nem bírt elbújni előlünk a góliátgém! Nagyot fújtunk, és jókedvűen vettük az irányt Hurghada felé, mert este indult haza a gépünk.
Út közben még sznorkelleztünk egy út melletti kis öbölben, ahol a „nagy kék halak” voltak a jellemzőek a szokásos színkavalkád mellett. Wadi Gimal-nál is megálltunk, ahol nagyon finom datolyát lehetett szedni. Abból jól belaktunk, meg szedtünk zacskóba az otthoniaknak is és folytattuk utunkat. Az úton semmi említésre méltó nem történt, már úgy vezettünk, mintha otthon lettünk volna.
Hurghadába érve elmentünk a Senzo Mall bevásárlóközpontba, hogy feltankoljunk ajándékokkal. Ekkor szembesültünk vele, hogy például a zöldségesek az út során milyen pofátlanul átvertek minket minden egyes vásárlásnál, pedig kb. a felére alkudtuk le az árat. Szóval érdemes egy ilyen utat a bevásárlóközpontban kezdeni, hogy tisztában legyünk a dolgok értékével…
Az autót a leadás előtt megtankoltuk, majd leparkoltunk a tengerparton egy kis távcsövezésre meg összepakolásra. Itt újra belénk botlott a magyar különítmény, úgyhogy jól telt az időnk az élmények átbeszélésével. Az autókölcsönző a közelben volt, a leadási határidő előtt nem sokkal indultunk, hogy átadjuk a járgányt. Ezen a rövid szakaszon majdnem sikerült vagy kétszer összetörni, de megúsztuk. Érdekes módon megjegyezték, hogy piszkos az autó. A tisztításért és a gumicseréért külön díjat számoltak fel, de nem volt húzós. Az autó piszkosságához csak annyit kell hozzáfűzni, hogy több mint 4000 kilométert vezettünk végig Egyiptom teljes hosszában (átszámolva 36 HUF-os „hemenivel” az annyi mint 10ezer HUF benzinköltség!). Az utak mindenütt porosak voltak, nem egy helyen akár fél méter por is összegyűlhetett az utcákon, és az eső sem sokat mosott le az autóról, a tengerparti reggeli pára pedig csak rontott a helyzeten. Ezek után kissé meglepő volt, hogy az autókölcsönzős arab szinte megbotránkozva mondta, hogy koszos az autó. Mintha nem ismerné a helyi viszonyokat…

Hazafelé a repülőúton nem volt semmi különös, de Abbassa magasságában azért mutogattunk az ablakból a bozótkakukknak egy-két szanyisat. Hajnalban értünk Budapestre, ahol szokatlanul hűvös volt az előző egy hét viszonylatában. A túra jól sikerült, ezúton is köszönjük Cser Szilárd, Kárász Balázs, Simay Gábor és Szász Előd segítségét, társaságát.

Összeállította: Laczik Dénes, kiegészítette: Riezing Norbert

Fajlista:

Sites:
1: Abassa
2: Wadi Hagol
3: Wadi Gimal and surroundings
4: Wadi Abu Ghusun
5: Hamata
6: Lahami
7: Idfu and surroundings
8: Aswan
9: Abu Simbel
10: útközben

1 Night Heron Nycticorax nycticorax 1, 3, 5
2 Striated Heron Butorides striatus 7, 9
3 Squacco Heron Ardeola ralloides 1, 7, 8, 9
4 Cattle Egret Bubulcus ibis 1, 7, 8, 9, 10
5 Western Reef-Heron Egretta gularis 5, 6, 10
6 Little Egret Egretta garzetta 1, 3, 5, 7, 8, 9, 10
7 Great White Egret Egretta alba 1
8 Grey Heron Ardea cinerea 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9
9 Purple Heron Ardea purpurea 1, 5
10 Goliath Heron Ardea goliath 5
11 Yellow-billed Stork Mycteria ibis 9
12 Black Stork Ciconia nigra 9
13 White Stork Ciconia ciconia 9, 10
14 Glossy Ibis Plegadis falcinellus 7
15 Spoonbill Platalea leucorodia (nom., archarii) 5, 9
16 Greater Flamingo Phoenicopterus ruber 9
17 Egyptian Goose Alopochen aegyptiacus 9, 10
18 Mallard Anas platyrhynchos 5
19 Gadwall Anas strepera 10
20 Garganey Anas querquedula 5, 10
21 Pochard Aythya ferina 5
22 Honey Buzzard Pernis apivorus 10
23 Black-winged Kite Elanus caeruleus 1, 7
24 Yellow-billed Kite Milvus aegyptius 1, 7, 8, 9
25 Marsh Harrier Circus aeruginosus 5, 7, 9, 10
26 Pallid Harrier Circus macrourus 3, 5, 10
27 Montagu’s Harrier Circus pygargus 5, 10
28 European Buzzard Buteo buteo 9, 10
29 Osprey Pandion haliaetus 5, 6
30 Sparrowhawk Accipiter nisus 9
31 Kestrel Falco tinnunculus 3, 8, 9, 10
32 Sooty Falcon Falco concolor 3, 5, 10
33 Lanner Falco biarmicus 3, 10
34 Quail Coturnix coturnix 5
35 Corncrake Crex crex 5
36 Common Moorhen Gallinula chloropus 1, 7
37 Purple Swamphen Porphyrio porphyrio madagascariensis 7
38 Common Coot Fulica atra 1
39 Painted Snipe Rostratula benghalensis 1
40 Oystercatcher Haematopus ostralegus 5
41 Black-winged Stilt Himantopus himantopus 7, 9
42 Crab Plover Dromas ardeola 5, 6
43 Senegal Thick-knee Burhinus senegalensis 1
44 Collared Pratincole Glareola pratincola 1
45 Little Ringed Plover Charadrius dubius 5, 9
46 Ringed Plover Charadrius hiaticula 5, 9, 10
47 Kentish Plover Charadrius alexandrinus 5, 10
48 Three-banded Plover Charadrius tricollaris 9
49 Greater Sand Plover Charadrius leschenaultii 5, 6
50 Golden Plover Pluvialis apricaria 5
51 Black-bellied Plover Pluvialis squatarola 5
52 Spur-winged Lapwing Hoplopterus spinosus 1, 7
53 Little Stint Calidris minuta 5, 9, 10
54 Temminck Stint Calidris temminckii 5, 8, 9
55 Dunlin Calidris alpina 5, 10
56 Ruff Philomachus pugnax 1, 3, 5, 6, 9, 10
57 Snipe Gallinago gallinago 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10
58 Black-tailed Godwit Limosa limosa 5
59 Bar-tailed Godwit Limosa lapponica 5
60 Whimbrel Numenius phaeopus 5
61 Eurasian Curlew Numenius arquata 5
62 Spotted Redshank Tringa erythropus 1, 5, 6, 9
63 Common Redshank Tringa totanus 1, 5, 6
64 Greenshank Tringa nebularia 1, 5, 8
65 Green Sandpiper Tringa ochropus 1, 8, 9
66 Wood Sandpiper Tringa glareola 1, 5, 6, 7, 10
67 Common Sandpiper Actitis hypoleucos 1, 5, 9
68 Ruddy Turnstone Arenaria interpres 5
69 Sooty Gull Larus hemprichii 3, 5, 6, 10
70 White-eyed Gull Larus leucophthalmus 3, 5, 6, 10
71 Slender-billed Gull Larus genei 5, 6
72 Baltic Gull Larus fuscus (graellsii/intermedius) 5
73 Gull-billed Tern Gelochelidon nilotica 7, 8, 9
74 Caspian Tern Sterna caspia 5, 6, 9
75 Greater Crested Tern Sterna bergii 5, 6, 10
76 Lesser Crested Tern Sterna bengalensis 5, 6, 10
77 Little Tern Sterna albifrons 1, 5
78 Common Tern Sterna hirundo 1
79 White-cheeked Tern Sterna repressa 5, 6, 10
80 Whiskered Tern Chlidonias hybridus 1, 7, 8
81 Black Tern Chlidonias niger 5, 7
82 White-winged Tern Chlidonias leucopterus 8, 9
83 African Skimmer Rhynchops flavirostris 9
84 Crowned Sandgrouse Pterocles coronatus 6
85 Spotted Sandgrouse Pterocles senegallus 8, 10
86 African Collared Dove Streptopelia roseogrisea 5, 9
87 E. Collared Dove Streptopelia decaocto 1, 3, 5, 7, 8, 9
88 Turtle Dove Streptopelia turtur 3, 5, 6, 9, 10
89 Laughing Dove Streptopelia senegalensis 5, 6, 8, 9
90 African Mourning Dove Streptopelia decipiens 9
91 Rock Dove Columba livia 10
92 Cuckoo Cuculus canorus 5
93 Pharaoh&s Eagle Owl Bubo ascalaphus 10 roadkill
94 Scops Owl Otus scops 6
95 Egyptian Nightjar Caprimulgus aegyptius 9
96 Europaean Nightjar Caprimulgus europaeus 9
97 White-br. Kingfisher Halcyon smyrnensis 1
98 Kingfisher Alcedo atthis 1, 3, 5, 6
99 Pied Kingfisher Ceryle rudis 1, 5, 7
100 Little-Green Bee-eater Merops orientalis cleopatra 1, 7, 8
101 Green Bee-eater Merops persicus 1
102 European Bee-eater Merops apiaster 5, 6, 7, 9, 10
103 European Roller Coracias garrulus 1, 7, 10
104 Hoopoe Upupa epops 1, 3, 5, 6, 8, 9, 10
105 Wryneck Jynx torquilla 5
106 Desert Lark Ammomanes deserti 2, 4, 10
107 Hoopoe Lark Alaemon alaudipes 5, 9
108 Greater Short-toed Lark Calandrella brachydactyla 10
109 Crested Lark Galerida cristata 1, 5, 6, 8, 9, 10
110 Sand Martin Riparia riparia 1, 5, 8, 9
111 Pale Crag Martin Ptyonoprogne fuligula 4, 8, 9
112 Swallow Hirundo rustica (nom., savignii) 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10
113 Red-rumped Swallow Hirundo daurica 8
114 House Martin Delichon urbica 1
115 Red-throated Pipit Anthus cervinus 5
116 Yellow Wagtail Motacilla flava (flava, beema) 1, 3, 5, 6, 7, 10
117 White Wagtail Motacilla alba 1, 3
118 African Pied Wagtail Motacilla aguimp 9
119 Common Bulbul Pycnonotus barbatus 1, 3, 5, 7, 8, 9
120 Rufous Bush Robin Cercotrichas galactotes galactotes 8
121 Black Redstart Phoenicurus ochruros 1, 5
122 Redstart Phoenicurus phoenicurus 5
123 Whinchat Saxicola rubetra 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10
124 Isabelline Wheatear Oenanthe isabellina 5, 10
125 Northern Wheatear Oenanthe oenanthe 3, 4, 5, 6, 10
126 Black-eared Wheatear Oenanthe hispanica 5
127 Mourning Wheatear Oenanthe lugens 2
128 White-crowned Wheatear Oenanthe leucopyga 4, 8, 9
129 Zitting Cisticola Cisticola juncidis 1
130 Graceful Warbler Prinia gracilis 1, 7, 8
131 Sedge Warbler Acrocephalus schoenobaenus 1
132 Reed Warbler Acrocephalus scirpaceus 8
133 Clamorous Reed Warbler Acrocephalus stentoreus 1
134 E. Olivaceous Warbler Hippolais pallida 1, 8
135 E. Orphean Warbler Sylvia crassirostris 2
136 Lesser Whitethroat Sylvia curruca 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
137 Whitethroat Sylvia communis 8
138 Willow Warbler Phylloscopus trochilus 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10
139 Chiffchaff Phylloscopus collybita 4, 5, 6, 8, 9
140 Wood Warbler Phylloscopus sibilatrix 1, 3
141 Spotted Flycatcher Muscicapa striata 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
142 Nile valley Sunbird Anthreptes metallicus 8
143 Golden Oriole Oriolus oriolus 3, 5, 6
144 Red-backed Shrike Lanius collurio 5, 8, 9, 10
145 Southern Grey Shrike Lanius meridionalis elegans 1, 3, 5, 8, 9
146 Masked Shrike Lanius nubicus 3, 5, 9
147 House Crow Corvus splendens 10
148 Hooded Crow Corvus cornix 1, 7, 8, 9, 10
149 Brown-necked Raven Corvus ruficollis 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
150 House Sparrow Passer domesticus 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10
151 Spanish Sparrow Passer hispaniolensis 8
152 Trumpeter Finch Bucanetes githagineus 7


 
Megkereshető személyek:
Laczik Dénes: ,
Riezing Norbert: ,

Norbi tankol - Afrika / Egyiptom

Szakmai feladat - Afrika / Egyiptom

Harmadrendű út - Afrika / Egyiptom

Hamata. Hol az a góliátgém?! - Afrika / Egyiptom

Ki érti ezt...? - Afrika / Egyiptom

Az asszuáni ellenőrzőpont. Ott már jól ismernek minket :) - Afrika / Egyiptom

Kultúrszállás Dél-Egyiptomban. Lahami Bay Diving Ecolodge - Afrika / Egyiptom

- Afrika / Egyiptom

- Afrika / Egyiptom

- Afrika / Egyiptom
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció