pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Kuvait Januárban - Európa / Magyarország Megosztom Facebookon
2019.02.16. 19:15 Lendvai Csaba

Résztvevők: Lendvai Csaba, Orbán Zoltán, Selmeczi-Kovács Ádám, Steiner Attila

Utazás: Pegasus Airlines Isztambulon keresztül, 75 000 HUF
A légitársaság rendben volt. Félfapadosnak mondanám, az ülések „wizzair-típusúak”, az ételért fizetni kell (ha kér valaki), de nincs díja a reptéri check-in-nek. Az online check-in eléggé problémás volt Ferihegyen, egyikünket külön foglalási számra tették, illetve visszafele a kuvaiti járatnál nem lehet becsekkolni előre. A menetrend nem a legjobb, mivel éjjel 1 körül érkezik a gép Kuvaitba, visszafele késő este indul, majd 7 óra várakozást kell kibírni Isztambulban.

Autóbérlés: Rentalcars.com-on keresztül (Rasmeel Car) 8 napra, 57 000 Ft plusz 12 KWD (11400 HUF) extra költség készpénzben. Ez utóbbit mindig elkérik és csak kp-ban lehet fizetni. A végén ki akartak erőszakolni 5 KWD-t takarításra, de a hosszas elégedetlenkedés végén 3-mal kiegyeztek. Bizonyos cégek nem akarják elfogadni, hogy az autótakarítás a kiadó cég költsége…

Vezetés: Ádám és Attila vezettek. Sportos sofőröknek való, semmi előzékenység, nagy sebesség, dudálás. Szóval óvatosan.

Benzin: 100 HUF körül van egy liter. A benzinkutaknál csak készpénzt fogadnak el, sehol nem lehet kártyával fizetni! Volt olyan, hogy nem túl jó rátával az USD váltás működött, de érdemes dinárral készülni. Al Abraq felé fogyott az üzemanyag, és kút nem volt sehol. Az útszéli árusoktól sikerült szerezni egy kanna üzemanyagot, majdnem ugyanazon az áron. Valószínűleg ez sokfelé így működik.

Internet: Az autóbérlő cég 12 KWD-ért egy mobil routert adott nekünk bérbe, ami végig jól működött. Wifi a hotelekben van, de mivel nem használtuk, így nincs vele tapasztalatunk. Hazafele a reptéren csak a belső részben volt wifi. A külső részen egy KFC-s eladó felajánlotta, hogy odaadja a sajátját amig eszünk. Ritkaság az ilyen jófejség.

Pénz: 1 kuvaiti dinár (KWD) kb. 950 HUF. Itthon nagyon nehéz dinárt szerezni, nekünk kis szerencsével sikerült egy 20-ast vennünk 950 Ft-os árfolyamon. Van pénzváltó a kuvaiti reptéren, de az ATM-ek is jó lehetőségnek tűntek. Sajnos komoly költséget számoltak fel a tranzakcióért, 10 KWD felvételéért 2 KWD-t kellett fizetni. Egy benzinkútnál nem adott ki pénzt egyik kártyára sem a gép, így az ATM nem biztos, hogy jó megoldás. Nagyobb bevásárlóközpontokban van pénzváltó, mi a Carrefour-ban egy nepáli cégnél váltottunk.

Vízum: E-visa rendszer van, azaz a neten kell regisztrálni, amely után küldenek egy visszaigazolást, amit majd fel kell mutatni a reptéri ügyintézéskor. (https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do)
Ahogy láttuk a reptéren is ki lehet tölteni egy vízumigénylő adatlapot, de ez több időt vesz ott igénybe. A vízumdíjat - 3 KWD-t - ott helyben kell egy automata segítségével fizetni. (Kártyával vagy valutával nem lehet fizetni.) Az automatából kinyert öntapadós „illetékbélyegek(e)t”, az ügyintéző ragasztja fel az A4-es vízumpapírra. A gép nem ad vissza, ezért érdemes készülni pontos összeggel. Nekünk 4 főre egy 20-asunk volt, de egy információs segédként működő srác felváltotta, de „valamiért” csak 19 volt nála. :-) Egyébként utána segített, a sorba előre kért minket, fejenként 210 Ft-ot ez megért. Egyébként lehet váltani egy kicsit odébb, mások megoldották, vagy ATM-ből vettek ki.

Szállás: Booking.com-on keresztül foglalva a Kuwait Residence-ben szálltunk meg 8 éjszakára. 4800 HUF/fő/éjre jött ki egy 4 ágyas apartman. Volt benne mikro, sütő, hűtő, de még mosógép is. Maga a szálloda kicsit lepattant volt, de a célnak tökéletesen megfelelt.

Étkezés: Rengeteg multicég van jelen (McDonalds, KFC, Burger King, Subway stb.) ahol normális áron lehet enni, de a plázákban is európai árakon lehet enni (2-3000 Ft). Mi zömmel hozott tésztákat ettünk, de a Carrefourban mindenféle étel elérhető volt. Grillcsirkét 0,9 KWD-ért vettünk, ami a hazai ár kb. fele. Csak ballonos, palackos illetve forralt vizet ittunk. Az alkohol tiltott, így nem lehet hozzájutni sehol.
Időjárás:

Eléggé hűvös, szeles időt fogtunk ki, reggel nagy kabát is kellett, de a melegebb órákban sem lehetett levenni a polárt. Egyik nap 60-70 km/h-ás szélvihart kaptunk, amely lehetetlenné tette a madarászást. Ezen a napon kisebb parkokban próbálkoztunk kevés sikerrel. Novemberben hatalmas esőzések voltak, amelyek sok helyen komoly árvizeket okoztak. Ez néhol megnehezítette a közlekedést (saras átjárók, elmosott utak). Egyik éjjel komoly mennydörgéssel kisért viharok is voltak.

Egyéb költségek:
Green Island belépő: 1 KWD.
Guide: AbdulRahman Al-Sirhan a helyi madarász guide. A napidíja 300 EUR, ami elég magas. Mi végül csak belépési engedélyek (Jahra Pools Reserve, Kabd Reserve) beszerzésében kértük a segítségét. Ez utóbbit 115 EUR-ért intézte. Az engedélyek átadásakor fizettünk, kedves volt, sok hasznos madaras infóval látott el minket.
Segítségünkre volt még Neil Tovey, aki a Sulaibiya Pivot Fieldsre vitt be minket, illetve egy másik napon elintézte, hogy bemehessünk. Első nap személyesen kalauzolt minket egy délelőtt erejéig.

Területek bemutatása:
1. Adan Park (29.135365, 48.100277): Egy kórház melletti park, amely eléggé gyér növényzetű volt, pálmagerlék, csilpcsalpfüzikék mozogtak itt mindössze. Egy korábban megfigyelt bengáli szalakóta miatt látogattunk ide, de sajnos nem láttuk.

2. Fintas park (29.165887, 48.121885): Kisebb park aljnövényzet nélkül, szép öreg fák azért vannak. Könnyen láttunk itt pusztai gébicset, álarcos gébicset. A terület exótája a Rüppell’s Weaver, amelynek néhány párja költ a területen. A leírások alapján itt a legkönnyebb keleti darázsölyvet látni, de nekünk kimaradt. Közönséges itt a fehérarcú bülbül. A nagy szélvihar folyamán itt lehetett valamennyit madarászni, de a park szélén található Starbucksban is sok időt töltöttünk.

3. Al Hassaniya Beach (29.212361, 48.108639): Nagyon jó fajokkal találkoztunk itt. Halászsirályt, bengáli csért (1 pld.), kenti cséreket, vékonycsőrű sirályt, mongol és sivatagi lilét láttunk itt. Egyedül itt jött be az üstököscsér (kb 20 pld).

4. Rumaithiya Park (29.316559, 48.082714): Kisebb zöld park, érdemlegeset nem láttunk, vonulási időszakban nagyon jó lehet.

5. Al-Shaheed Park (29.369169, 47.993367): A város kellős közepén elhelyezkedő nagyon „modern” park. Alatta mélygarázs található, fent öntözött zöld gyepek, kisebb tó. Igazi városi park sétálni vágyó embereknek. Amiért mégis eljöttünk ide az az, hogy ez az egyik legjobb hely a selyemgébicsre. Sajnos nekünk itt nem jött be, de pár apró érdekesség azért akadt: ezüstcsőrű pinty, karvalyposzáta

6. Sulaibikhat Bay (29.319167, 47.861111): Első látogatásunk alkalmával éppen dagály volt, aminek következtében a madarak közel voltak a parthoz. 33 példány gémlile megfigyelése volt a legkiemelkedőbb. Nagyon nagy mennyiségben láttunk itt zátonykócsagokat is, főleg a sötét színváltozatút. Fontos odafigyelni a dagályra. Első napunk után apály volt, ami kitartott még 10 napig, így később sokkal távolabbról tudtuk a madarakat nézni. Érdekesebb fajok: fehérszárnyú szerkő, kacagócsér. Fontos, hogy csak ezen a ponton láttunk gémliléket! Az öbölre még sok helyen ki lehet nézni, pl. a Maternity Hospitalnál.

7. Sulaibiya Pivot Fields (29.266096, 47.754447): Öntözött mezőgazdasági területek, amelyek kiváló zöld és táplálékdús területet jelentenek a madarak számára. A terület déli részén jártunk főleg, itt rengeteg madár tartózkodik télen is. Nagy mennyiségben vannak mezei pacsirták, havasi és réti pityerek, illetve barázdabillegetők. Nagy számban mozognak a barna kányák, sok a fekete sas, de láttunk itt törpesast is. Van egy kerítéssel körbevett kis mesterséges tó a terület közepén, amelybe egy krokodil van betelepítve. Erre a tóra járnak táplálkozni a tarka és barna halkapók. A nedvesebb szántókon láttunk 3 lilebíbicet, illetve sok bíbicet. Egy mélyebb részen a novemberi esőzések következtében egy komoly elöntés alakult ki, ahol 80 gólyatöcs mozgott néhány egyéb partimadárral együtt. Második látogatásunkkor itt egy csapat fehérfarkú lilebíbic is jelen volt. Második alkalommal egy 50 fős füsti fecske csapatot láttunk, amelyben egy partifecskét és egy ázsiai alfajhoz tartozó (ssp. japonicus) vörhenyes fecskét is si került megfigyelni. A terület északi felén kevesebbet mozogtunk, itt találkoztunk nagy számban bakcsókkal és fehérfarkú lilebíbicekkel. A hely csak külön engedéllyel látogatható lezárt magánterület. Csak külföldi madarászokat enged be az üzemeltető. Zömmel jó minőségű aszfaltutakon lehet mozogni, de a földutak is jól járhatóak.

8. Green Island (29.365165, 48.026529): Egy mesterséges sziget, amelyen kisebb facsoportok találhatóak. Ide járnak be délután 3 és 5 óra között a selyemgébics csapatok. Elsőre nem tudtuk elképzelni, hogy itt mivel táplálkoznak. A kis akáciaszerű fák apró leveleit ették kisebb nagyobb csapatokban. Sötétedés előtt kihúztak a szigetről, valószínűleg a közeli telepített facsoportban töltik az éjszakát. Hétvégeken nagyon sokan jönnek ki a szigetre, elsősorban piknikezni, sütögetni. A belépő 1 KWD.

9. Abdaly Farms (29.961884, 47.806923): Kuwait City-től északra egy farmokból álló nagyobb ültetvény. A legfőbb célpont itt az Afghan Babbler (rigótimália) megfigyelése. Csapatokban mozognak a farmokon. Ahol nyitva volt a kapu, kicsit besétáltunk. Rendszeresen lehet itt látni bibircses bíbicet, de nekünk nem volt hozzá szerencsénk. Valószínűleg „titkos” helyen vannak, amit mi nem ismertünk, csak a helyi guide-ok tudják

10.Mutla’a Ranch (29.549750, 47.710440): Kuwait City-től északabbra egy nagyobb ranch. Amikor nyitva volt a kapu be tudtunk menni a területre, de a kerítésen kívül is jó facsoportok, bokrosok találhatóak. Szép számban mozogtak karvalyok, illetve egy hím fakó rétihéja vadászott a ranch mellett. Énekesmadarakból sem volt hiány. Megérkezéskor egy nagy kapuval állunk szembe „No entry” felirattal, de ettől nem kell megijedni, a kerítés mellett ki lehet sétálni és végignézni a területet. A vörös róka arabica alfaját kétszer is láttuk itt.

11.Jahra Farms (29.352428, 47.673495): Kisebb zöld folt Jahra településen belül. Apró kazettákban termelnek mindenfélét. A sok víz és a zöld felület miatt énekesekből nincs hiány, gyakori a barna halkapó, sok a mejnó (Common, Bank és Javan Myna), bejárnak a selyemgébicsek, lehet látni álarcos és pusztai gébicset, valamint füzikékből is van bőven.

12.Jahra East Outfall (29.357889, 47.730111): Az autóút és az öböl közötti 1 km-es homokos terület alacsony bokrosokkal. A célfaj itt a sivatagi poszáta, amit láttunk is jól. Szintén itt került elő tamariszkusz poszáta, amely közösen mozgott egy szibériai csukkal. Itt a bokrok közötti kitartó séta a jó stratégia. Egy szép fekete mellű arabica alfajú vörös rókát sikerült látnunk a területen.

13.Jahra Pools Reserve (29.361656, 47.694947): Előzetes engedélykérelem után lehet a területet látogatni. Ezt a helyi guide intézte nekünk. A terület hátránya, hogy a nyílt vizek egy része elnádasodott. Ezt most egy magasabb toronnyal igyekszenek kompenzálni, ami még nem készült el ottjártunkkor. Számos érdekességet láttunk a területen. Itt telel a nádasokban a hegyi füzike, van karcsú prínia, de az egyik legfontosabb faj a kék fú itteni fajának megfigyelése volt. Az első alkalommal csak a hangját hallottuk, de másodszorra a készülő les lépcsőiről egy tisztán kiülő példányt sikerült megfigyelni. Gyakoribb récék (kontyos, kanalas) mellett sok vizítyúk és szárcsa úszkált a vizeken. Az öböl közeli részeken (közel a kifolyó csatornához) sok ragadozó mozgott: parlagi sas, fekete sas (ssp. fulvescens is, 1 pld.). Ritkaságként egy barátkeselyűt érdemes megemlíteni, amely a homokpadokon pihent meg. A terület ellenkező oldala felé haladva több fekete sast láttunk, és itt jött be az utazás egyetlen bibircses bíbice.

14.SAANR (Sabah Al Ahmad Natural Reserve): Az utóbbi években egy kuvaiti madarászon kívül senki nem mehet be a körbekerített területre. Mi csak az út szélén megállva kívülről néztük meg a rezervátumot. Hatalmas élőhelyről van szó, amelyet sok helyen öntöznek. Nagyon jó fajokról vannak korábbi adatok, így sajnálatos, hogy nem látogatható a SAANR. Mi türk, gyászos és pusztai hantmadarat láttunk a rövid megállónk során.

15.Doha Spit (29.382960, 47.847650): Egy kinyúló félsziget, amely elsősorban parti- és gázlómadarak megfigyelésére kiváló. Csigaforgatókat, kőforgatókat, apró partfutókat, piroslábú cankókat láttunk nagyobb mennyiségben. Ebben az időszakban apály volt, igy nagy távolságokról lehetett csak partimadarakat határozni. Meglepetésként ért minket, hogy a part mentén felhalmozott sittdombokon egy vörösfarkú hantmadarat sikerült látnunk. Így a déli hotspot-ra már nem kellett elmennünk.

16.Suwaikh Park (29.352329, 47.950234): Nagy méretű zöld park, amelyet egyik késő délután látogattunk meg. Elég sok ember volt sajnos, ami részben oka lehetett a gyenge madármozgásnak. Pusztai gébicsekkel és egy nagyobb seregélycsapattal találkoztunk mindössze. Vonulás idején ez a park is nagyon izgalmas lehet.

17.Kabd Reserve (29.173639, 47.736167): Szintén engedély szükséges a belépéshez, amelyet a Jahra Pools engedéllyel együtt szerzett meg a helyi guide. Kopár sivatagos élőhely kisebb homokbuckákkal. Az autót letettük, majd egy nagyobb sétát tettünk. Fő célunk a feketetorkú verébpacsirta megfigyelése volt, amely végül a parkolóhelyünktől nem messze jött össze. Hat példány láttunk a területen, emellett mezei pacsirták és sivatagi hantmadarak kerültek elő. Egy elpusztult tüskésfarkú gyíkot találtunk még, ami említésre méltó.

18. Al Abraq (29.369278, 46.963417): Híres oázis egy az eddigieknél még kopárabb, tevékkel „legeltetett” sivatagban. Az előzetes információkkal ellentétben simán el tudtunk jutni ide sima személyautóval. Nyitott terület, ahol lehet bent autózni, sétálni. Zöld ligetek, bokrosok között lehet madarászni, elsősorban vonuláskor lehet itt nagyon sok fajt látni. Elég sok állatot tartottak az oázisban, pl. lámákat, antilopokat, emukat. A legnagyobb eséllyel itt lehet találkozni sikrával, amelyek nagy valószínűséggel az iráni állományból érkeznek ide télre. Sok tovább is vonul a guide elmondása szerint. Érdekesebb megfigyelés egy himalájai füzike volt, amely sokat szólt.

Érdekesebb fajok:

Rózsás flamingó: Több ezer példány látható a tengerparton, estefelé hatalmas csapatokban húztak az éjszakazóhelyükre.

Fekete sas: Több területen is megfigyeltük nagyobb számban (Pivot Fields, Jahra Pools Reserve). Sikerült egy ssp. fulvescens-t is látnunk Jahra Poolsnál.

Sikra: Az iráni alfaj egyedei bukkannak fel Kuvaitban, de innen még tovább is vonulnak. A nagy számban előforduló karvalyok közül nehéz kiszűrni. A legjobb terület rá Al Abraq, illetve a Mutla’a Ranch. Mi az előbbi területen figyeltünk meg egy hím egyedet. A Birds of the Middle East könyvben nem jól vannak leírva a bélyegek, érdemes a Birding Frontiers cikkét elolvasni a határozáshoz.

Gémlile: Csak egy helyen találkoztunk velük a tengerparton (Sulaibikhat Bay). A legtöbb együtt 77 példány volt.

Bibircses bíbic: Ritka, de állandó faj Kuvaitban. Mi egy példányt figyeltünk meg a Jahra Pools Reserve-ben. Legnagyobb számban Abdalyban látják, itt 20 fölötti csapatok is megfigyelhetőek. Mi pontos helyet nem tudtunk rá, de pár nappal utánunk látták őket. Szintén esély van rá a Pivot Fields-en.

Lilebíbic: A Pivot Fields-en rendszeres telelő faj, mi 3 példányt láttunk átrepülni egy tárcsázott, nedvesebb táblán.

Fehérfarkú lilebíbic: Fészkelő faj Kuvaitban, de télen is kisebb csapatokban megfigyelhető. A Pivot Fields-en 30 fölötti csapatot is láttunk, a Jahra Pools Reserve területén 10 példány körüli csapatot számoltunk.

Halászsirály: Kis számban látható faj, Al Hassaniya Beach-en mindkét alkalommal több egyedet figyeltünk meg.

Örménysirály: Sulaibikhat Bay-nél 2 egyeddel találkoztunk. A barabensis-eket és a heuglini-ket jobban átnézve biztosan többet is lehetett volna találni.

Üstököscsér: Csak egy területen (Al Hassaniya Beach) láttuk őket, viszont itt nagyobb számban (20+)

Bengáli csér: Ritka faj ilyenkor, Al Hassaniya Beach-en, illetve a Scientific centernél láttunk 1-1 példányt.

Álarcos gerle: Kis számban látható faj, 10+ példányt láttunk a Pivot Fields-en, illetve Abdaly-nál.

Bengáli szalakóta: A WP-n belül szinte csak Kuvaitban látható. Délebbre pl. az Emirátusokban már költ és gyakori. A Pivot Fields-en sikerült két alkalommal is megfigyelni. Az európai rokonához hasonlóan nagyon félénk madár. Az érkezésünk előtti hetekben az Adan Parkban is megfigyeltek egy egyedet, amit mi már nem találtunk meg.

Barna halkapó: Gyakori faj, amely a városokban és a városon kívül is előfordul. Félénk, nehezen megközelíthető madár.

Tarka halkapó: Jahra Pools Reserve-ben és a Pivot Fields-en láttuk. A barna halkapóval ellentétben csak nagyobb vizek mellett fordul elő.

Pusztai gébics: A leggyakoribb gébicsfaj ebben az időszakban. Parkokban és külterületeken egyaránt megtalálható.

Nagy őrgébics ssp. pallidirostris: Csak Abdaly-nál és a Pivot Fields-en láttuk ezt a jelenleg ismét a nagy őrgébics alfajaként nyilvántartott taxont.

Selyemgébics: A túra legfontosabb célfaja volt. Gyakori, de nehezen megfigyelhető faj Kuwait Cityben. Bármelyik parkban feltűnhet, de kisebb facsoportokban is megpihennek. A legjobb hely a Green Island, ahol késő délutáni órákban van a legnagyobb esély a megfigyelésükre. Láttuk még a Jahra Farms-nál területén és átrepülőben a Mutla’a Ranchnál is. Leginkább a csonttollúakhoz hasonlító csapatos madár. A WP-ben könnyen látogatható országok között itt lehet a legkönnyebben találkozni vele.

Feketetorkú verébpacsirta: Egyetlen helyen, a Kabd Reserve-ben volt esély látni. Több km-es séta után végül a kocsitól nem messze tűnt fel egy 6 példány számláló csapat. Költ is ezen a területen.

Fehérfülü bülbül: Az egyik leggyakoribb, legelterjedtebb madár Kuvaitban, minden parkban és külterületen egyaránt megfigyelhető.

Kaffer bülbül: Betelepített, önfenntartó populációval rendelkező C kategóriás faj. 4 egyedet láttunk a Green Island-en.

Himalájai füzike: Télen néhány példány Kuvaitig vándorol. Mi egy példányt láttunk és hallottunk Al Abraq-ban.

Hegyi füzike: A helyiek elmondása szerint nádasokban telel, és ennek megfelelően Jahra Pools Reserve nádasában figyeltük meg.

Afgán rigótimália: Abdaly Farm-on lehet látni, ahol úgy fest az ültetvényes élőhely kiváló számukra. Kisebb-nagyobb csapatokban mozog, könnyű megtalálni őket.

Sivatagi poszáta: Klasszikus élőhelyén (kopár sivatagos területen található kisebb-nagyobb bokrosok) több egyed is a szemünk elé került. Ilyen habitat a Jahra East Outfall-nál található.

Tamariszkusz-poszáta: Élőhelye hasonló a sivatagi poszátához, Jahra East Outfall mellett a Kabd Reserve-ben láttuk egy példányát.

Pásztormejnó: Parkokban gyakori C kategóriás faj.

Parti mejnó: Szintén C kategóriás faj, amelynek 9 példányát a Jahra Farms bejáratánál tudtuk megfigyelni.

Jávai mejnó: Betelepített faj, amely még nem kapta meg a C kategóriás státuszt. Szintén Jahra Farms-on láttunk 2 példányát

Szibériai csuk: Gyakori faj a zöldebb területeken. A Pivot Fields-en egy ssp. variegatus-szal is találkoztunk.

Vörösfarkú hantmadár: Kis számban telel Kuvaitban. A délebbi területeken biztosabban meg lehet figyelni, de végül nekünk nem kellett odamennünk, mivel a Doha Spitnél sikerült egy egyeddel találkoznunk.

Rüppell-szövőmadár: C kategóriás, önfenntartó populációval rendelkező betelepített faj, könnyen megfigyelhető a Fintas Parkban és Green Island-en.

Néhány videó a túráról (fotók helyett):

https://www.youtube.com/watch?v=U3apa9Lrk-4

https://www.youtube.com/watch?v=gGOKfOCHzGQ

https://www.youtube.com/watch?v=B44BTX-NrjU

https://www.youtube.com/watch?v=1TQ7ZhifEGw

https://www.youtube.com/watch?v=29ZJ6ojqIJI

A meglátogatott területek:
1. Adan Park
2. Fintas park
3. Al Hassaniya Beach
4. Rumaithiya Park
5. Al-Shaheed Park
6. Sulaibikhat Bay
7. Sulaibiya Pivot Flelds
8. Green Island
9. Abdaly Farm
10. Mutla&a Ranch
11. Jahra Farms
12. Jahra East Outfall
13. Jahra Pools Reserve
14. SAANR (outside)
15. Doha spit
16. Suwaikh Park
17. Kabd Reserve
18. Al Abraq

Common Shelduck Tadorna tadorna 13
Northern Shoveler Spatula clypeata 13
Gadwall Mareca strepera 13
Mallard Anas platyrhynchos 7
Ferruginous Duck Aythya nyroca 13
Tufted Duck Aythya fuligula 13
Common Quail Coturnix coturnix 7H
Little Grebe Tachybaptus ruficollis 7 13
Greater Flamingo Phoenicopterus roseus 6 13 15
Black-cr. Night Heron Nycticorax nycticorax 7 13
Squacco Heron Ardeola ralloides 7
Western Cattle Egret Bubulcus ibis 7 9 11
Grey Heron Ardea cinerea 3 6 7 9 13
Great Egret Ardea alba 6 7 13
Little Egret Egretta garzetta 7 9 13
Western Reef Heron Egretta gularis 3 6 8 13 15
Great Cormorant Phalacrocorax carbo 3 5 6 7 8 13 15
Western Osprey Pandion haliaetus 13
Cinereous Vulture Aegypius monachus 13
Greater Spotted Eagle Clanga clanga 7 13 Clanga clanga fulvescens 13
Booted Eagle Hieraaetus pennatus 7
Eastern Imperial Eagle Aquila heliaca 7 13
Shikra Accipiter badius 18
Eurasian Sparrowhawk Accipiter nisus 1 7 9 10 13 18
Western Marsh Harrier Circus aeruginosus 7 13
Pallid Harrier Circus macrourus 7 10
Black Kite Milvus migrans lineatus 7
Long-legged Buzzard Buteo rufinus 7 10 14 17
Common Buzzard Buteo buteo vulpinus 7
Water Rail Rallus aquaticus 13H
Grey-headed Swamphen Porphyrio poliocephalus 13
Common Moorhen Gallinula chloropus 7 13
Eurasian Coot Fulica atra 7 13
Eurasian Oystercatcher Haematopus ostralegus 13 15
Crab-plover Dromas ardeola 6
Black-winged Stilt Himantopus himantopus 7
Pied Avocet Recurvirostra avosetta 6
Northern Lapwing Vanellus vanellus 7
Red-wattled Lapwing Vanellus indicus 13
Sociable Lapwing Vanellus gregarius 7
White-tailed Lapwing Vanellus leucurus 7 13
Grey Plover Pluvialis squatarola 15
Common Ringed Plover Charadrius hiaticula 3 15
Kentish Plover Charadrius alexandrinus 3 15
Lesser Sand Plover Charadrius mongolus 3 15
Greater Sand Plover Charadrius leschenaultii 3 15
Whimbrel Numenius phaeopus 15
Eurasian Curlew Numenius arquata 6 13 15
Bar-tailed Godwit Limosa lapponica 6 13
Black-tailed Godwit Limosa limosa 6
Ruddy Turnstone Arenaria interpres 15
Ruff Calidris pugnax 7
Curlew Sandpiper Calidris ferruginea 3
Sanderling Calidris alba 3 6
Dunlin Calidris alpina 6
Little Stint Calidris minuta 7 15
Common Snipe Gallinago gallinago 7 13
Common Sandpiper Actitis hypoleucos 7
Green Sandpiper Tringa ochropus 7 13
Common Redshank Tringa totanus 3 6 13 15
Marsh Sandpiper Tringa stagnatilis 7 15
Wood Sandpiper Tringa glareola 7
Common Greenshank Tringa nebularia 13 15
Slender-billed Gull Chroicocephalus genei 3 6 8 13 15
Black-headed Gull C. ridibundus 3 6 13 15
Pallas&s Gull I. ichthyaetus 3 6 15
Lesser Black-backed Gull Larus fuscus heuglini 3 6 13 L. fuscus barabensis 3 6 13
Armenian Gull Larus armenicus 6
Gull-billed Tern Gelochelidon nilotica 6 8 15
Caspian Tern Hydroprogne caspia 3 6 8 15
Greater Crested Tern Thalasseus bergii 3
Lesser Crested Tern Thalasseus bengalensis 3
Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis 3 8
Whiskered Tern Chlidonias hybrida 6
White-winged Tern Chlidonias leucopterus 6
Rock Dove Columba livia gyakori
Eurasian Collared Dove Streptopelia decaocto gyakori
Laughing Dove Spilopelia senegalensis gyakori
Namaqua Dove Oena capensis 7 9
Short-eared Owl Asio flammeus 7
Pallid Swift Apus pallidus 1 2 7 15 17
Indian Roller Coracias benghalensis 7
White-throated Kingfisher Halcyon smyrnensis 6 7 9 11 13 15 16 18
Common Kingfisher Alcedo atthis 13 15
Pied Kingfisher Ceryle rudis 7 13
Eurasian Hoopoe Upupa epops 7 11 16
Common Kestrel Falco tinnunculus 7 9 11 14 18
Rose-ringed Parakeet Psittacula krameri 11
Isabelline Shrike Lanius isabellinus 2 5 6 7 9 10 14
Great Grey Shrike Lanius excubitor aucheri 17
Steppe Grey Shrike Lanius excubitor pallidirostris 7 9
Masked Shrike Lanius nubicus 2 5 11 16
House Crow Corvus splendens 2
Grey Hypocolius Hypocolius ampelinus 8 10 11
Eurasian Penduline Tit Remiz pendulinus 13H
Black-crowned Sparrow Lark Eremopterix nigriceps 17
Eurasian Skylark Alauda arvensis 7 17
Crested Lark Galerida cristata 7 9 10 14
White-eared Bulbul Pycnonotus leucotis gyakori
Red-vented Bulbul Pycnonotus cafer 8
Sand Martin Riparia riparia 7
Barn Swallow Hirundo rustica 7 9 13
Red-rumped Swallow Cecropis daurica japonica 7
Hume&s Leaf Warbler Phylloscopus humei 18
Mountain Chiffchaff Phylloscopus sindianus 13
Common Chiffchaff Phylloscopus collybita 1 2 4 5 7 10 11 17
Moustached Warbler Acrocephalus melanopogon 7H
Eurasian Reed Warbler Acrocephalus scirpaceus 10
Graceful Prinia Prinia gracilis 7 13
Afghan Babbler Turdoides huttoni 9
Barred Warbler Sylvia nisoria 5
Lesser Whitethroat Sylvia curruca 10 11
Asian Desert Warbler Sylvia nana 12
Common Whitethroat Sylvia communis 8
Menetries&s Warbler Sylvia mystacea 12 17
Javan Myna Acridotheres javanicus 11
Bank Myna Acridotheres ginginianus 11
Common Myna Acridotheres tristis gyakori
Rosy Starling Pastor roseus 7
Common Starling Sturnus vulgaris 7 16 18
Common Blackbird Turdus merula 11
Song Thrush Turdus philomelos 5 7 9 10 11 13 16
European Robin Erithacus rubecula 7 10
Bluethroat Luscinia svecica 7 13 17
Black Redstart Phoenicurus ochruros 7 10
Common Redstart Phoenicurus phoenicurus 10
European Stonechat Saxicola rubicola 7 11 12 17
Siberian Stonechat Saxicola maurus hemprichii 7 9 10 18 S. maurus variegatus 7
Isabelline Wheatear Oenanthe isabellina 7 14 17
Desert Wheatear Oenanthe deserti 9 14 17
Finsch&s Wheatear Oenanthe finschii 14
Mourning Wheatear Oenanthe lugens 14
Red-tailed Wheatear Oenanthe chrysopygia 15
House Sparrow Passer domesticus gyakori
Spanish Sparrow Passer hispaniolensis 7 10 11
Rüppell&s Weaver Ploceus galbula 2 8
Indian Silverbill Euodice malabarica 5
Grey Wagtail Motacilla cinerea 5 11
White Wagtail Motacilla alba 1 2 5 7 11 13
Tawny Pipit Anthus campestris 17
Meadow Pipit Anthus pratensis 7
Water Pipit Anthus spinoletta 6 7 13
Corn Bunting Emberiza calandra 7 17

Egyéb állatfajok:
Long-eared Hedgehog Hemiechinus auritus 17
Red Fox Vulpes vulpes arabica 10 12
Plain Tiger Danaus chrysippus 11
Painted Lady Vanessa cardui gyakori
Zarudny&s Worm Lizard Diplometopon zarudnyi 7
 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Steiner Attila: ,
Selmeczi Kovács Ádám: ,
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció