pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93212   Megfigyelési adatok száma: 310111
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Kalandtúra Dalmáciában erdőtüzekkel, vészmadarakkal és Eleonóra-sólymokkal. Megosztom Facebookon
2007.08.10. 20:28 Hernádi László

Kalandtúra Dalmáciában erdőtüzekkel, vészmadarakkal és Eleonóra-sólymokkal.

Felségemmel, Marikával, mint jól összeszokott páros indultunk a már szokásos adriai kemping-túránkra. Ezúttal Dalmácia, Vis sziget volt a cél.

2007 jul. 24. Grebastica, Sparadici ( Sibenik és Primostein között)

Az első éjszakán, egy kicsi tengerparti kempingben, hajnali három körül hatalmas „feuer” kiáltásra riadtunk. A felettünk levő domboldal mögött vörösen izzott az ég! Először úgy gondoltuk, hogy lesz időnk mindent becsomagolni, lebontani a sátrat stb, de amint beraktuk a kocsiba a legszükségesebbeket, a lángok már fölöttünk ropogtak, a füst meg már a szemünket csípte. Pánikhangulat volt, mindenki rohant menteni a még menthetőt, csikorogtak az induló autók! A tűz erős szélben igen gyorsan szaladt lefelé a dombokról a tengerpart felé ! Gyorsan be az autóba, belső keringetés, klima maximumra, aztán tünés innen, a többiek után Primostein felé! A lángok még jó ideig nem akartak a hátunk mögé kerülni, a tűz több kilométer szélességben szinte egyszerre érte el a tengerparti utat, majd onnan a mindössze kb. 100m-re levő tengert. Tűzoltó autó jött szembe, majd végre tisztulni kezdett a táj. A legrosszabb a bizonytalanság volt: fogalmunk sem volt, hogy mekkora a tűz, hogy meddig kell menekülnünk! Nyomtam a gázt, már pirkadt, mire egy benzinkútnál megálltunk, hogy rendbe hozzuk magunkat. Kiderült, hogy már Trogír felett vagyunk, hát jó messze futottunk!
( Eszembe jutott, hogy IV. Béla is pont eddig futott, ő nem a tűz, hanem a tatárok elől. Itt Trogírban aztán kihajóztak a szigetre, miután minden hajót, bárkát magukkal vittek. A tatárok így aztán kénytelenek voltak visszafordulni. Ennek emlékére, menekülésünket IV. Béla futásnak neveztük el.)
Másnap visszamentünk megnézni, mi maradt a tűz után…Primostein után szomorú látvány fogadott: lepörkölt domboldalak mindenütt, egészen a tengerig. A fák kormosan, csupaszon meredeztek, nem égtek el. Érdekes, hogy a lángok csak a lombozatot és a vékonyabb ágakat égették el, azokon viszont igen gyorsan terjedtek! A kempingünk csak félig-meddig égett le, ugyanis a tűzoltó autó majdnem időben érkezett, a kemping nagyobb részét meg tudták menteni. Az erős vízsugarak jól szétmosták a sátrakat, így a miénket is, ami ráadásul teljesen szita lett a pattogó szikráktól. Szerencsénkre a következő 10 napban semmi eső nem esett, tehát tovább tudtunk sátorozni, kissé szellősebben.

Jul.26. Vis sziget, Komiza. Eleonóra-sólyom, Mediterrán vészmadár.

A komp 9-kor indult Splitből, az autót a városban hagytuk, így lényegesen olcsóbb lett a kirándulás. ( 41 Kn volt az út személyenként, az autó viszont plusz 270 Kn lett volna. A Vis-Komiza busz 20 Kn. Ezek a számok egy útra értendők, oda-vissza természetesen ezek duplája.)
A változatosság kedvéért útközben, Solta szigetén újabb erdőtüzeket láttunk, amiket repülőgépekről oltottak. Madár helyett ezeket fotóztam a 300-as telével.
A komp 11.20-kor kötött ki Vis városban, onnan a busz még kb. 20 perc volt Komizáig. Még tavaly kértem egy útbaigazítást Lendvai Csabától, akkor ugyan nem jutottunk el a szigetre, a leírás viszont megvolt, ennek alapján indultunk a város déli oldalán levő strandok felé. A déli forróságban értük el a kiszemelt helyet, jól ráláttunk a tengerparti sziklákra, de hiába vártunk, nézelődtünk, a sólymok sehol. Lehet, hogy elhúzódtak a nagy forróság elől? Visszamentünk a városba, ettünk egy finom pizzát, söröztünk, kávéztunk, várost néztünk. Komiza északi oldalán hatalmas sziklafalak sorakoznak, lehet, hogy oda költöztek a sólymaink? Ígéretes helynek látszott, de arra sajnos már nem volt időnk, hogy oda is ellátogassunk.
A busz indulásáig volt még kb. egy óránk, leballagtunk a megállóhoz, és akkor: HURRÁ, megláttunk egy Eleonóra-sólyom párt, amint a város déli széle táján kőröznek! Hát mégiscsak van ezen az oldalon Eleonóra! Párom lent maradt a busznál, szigorúan meghagytam neki is, meg a sofőrnek is, hogy addig ne induljanak, amíg vissza nem érek! Futás fel a dombon, amerre a madarakat láttuk. Tényleg ott volt az Eleonóra-sólyom pár, a kertek fölött vadászgattak bogarakra. Izgalmas 30-40 perc volt, minden pillanatot kihasználva fotóztam, az eleonórák néha egészen közel végezték akrobatikus mutatványaikat! Sajna hamar letelt az idő, futás vissza, utolsó percben, csurom-vizesen zuhantam a már indulni készülő buszba!
Az utolsó komppal, 18 órakor indultunk vissza Splitbe. Kényelmesen elhelyezkedtünk az 5. emeleten levő fedélzeten, ahonnan jól beláttuk a vizet. Emlékeztem, egy 2004-es Vis-szigeti beszámolóból, hogy a szigethez közel Mediterrán vészmadarakat is láttak Lendvai Csabáék. Figyelgettünk és valóban, valahol a Vis és a Hvar szigetek között, a hajó orránál megjelentek várva-várt vészmadaraink. Érdekes helyzetből, egészen felülről tudtam őket fotózni.

A továbbiakban már inkább csak pihengettünk a Peljesac félsziget Divna nevű kempingjében. Egyik éjszaka üvöltésre, vérfagyasztó sikoltozásra ébredtünk. Meg voltam győződve, hogy megint jön a tűz, de hál Istennek csak aranysakálok, vagy rókák veszekedtek a tábor körül.

Erdőtűz után
Az a kék folt a sátrunk, illetve ami maradt belőle.

Komiza
Gyönyörű, hangulatos város.

A déli oldal sziklái
Valahol itt kellett volna lenni a sólymoknak.

Az északi oldal sziklái
ígéretes hely. Lehet, hogy itt is fészkelnek?

Erdőtűz a Solta szigeten
Biztonságos távolsából figyelve.
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció