pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310116
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Izrael márciusban - Ázsia / Izrael Megosztom Facebookon
2012.06.12. 22:40 Lendvai Csaba

Izrael Márciusban

2012.03.15-2012.03.23.

Résztvevők: Bodor Gábor, Kvetko Richard, Lendvai Csaba, Simay Attila, Steiner Attila

Izrael általánosságban
Madártanilag legendás terület, az európai madárvonulás keleti fő útvonalának egyik legfontosabb állomása. A szomszédos Egyiptommal és Jordániával szemben nagyon előnyős, hogy sok zöld felület, ültetvény található Dél-Izraelben, ahol a vonuló énekesek pihenni és táplálkozni tudnak. Nem véletlen, hogy az eilati gyűrűző állomás az egyik legismertebb a világon, évről évre sok önkéntes segíti a munkát. Az Afrikából érkező fajok jelentős része itt vonul át, többek között több ezer vörösfarkú egerészölyvet lehet látni naponta, de gyakori átvonuló a pusztai sas is.
Az országban az utóbbi években kevesebb terrorcselekmény történt, de azért manapság sem ritka egy-egy robbantás.
Az izraeliekkel többnyire pozitív tapasztalataink voltak, néha nem tűntek túl kedvesnek, de mindig segítőkészek voltak.
Madarászok számára mindenképpen ajánlott egyszer ellátogatni ide, többek között az itt könnyen látható ritka fajok (sivatagi sármány, csuklyás hantmadár), vagy a WP-ben többnyire csak itt megfigyelhető fajok (núbiai lappantyú, pettyes túzok, sivatagi bagoly, bóbitás darázsölyv, sztyeppi lile stb.) miatt. A madaras területek egy jó része mezőgazdasági művelés alatt álló szántó, illetve ültetvény, de persze jó sivatagos élőhelyeken is alkalom nyílik madarászni. Természetesen nem szabad elfeledkezni a Vörös-tengerről és a Holt-tengerről sem, előbbi esetében a jó tengeri fajok mellett a búvárkodásra érdemes időt szánni, utóbbi esetében pedig a tömegturizmust vonzó sósvízben lebegést is ki kell próbálni.

Beutazás
Korábbi leírásokban hosszas kikérdezésekről, faggatózásokról olvashattunk, de nekünk gyakorlatilag csak egy fél perces útlevél ellenőrzésen kellett átesnünk, ahol csak egy kérdést (Mit fogunk csinálni?) kaptunk, majd egy pecsétet. Meglepő volt viszont, hogy hazautazás előtt másfél óránkba telt eljutni a check-in pultig, ugyanis egy hosszú procedúra keretében ellenőriztek minket, majd a csomagjainkat. Nem volt véletlen, hogy két órával a felszállás előtt kell becsekkolni.

Időzítés
Hosszas gondolkodás után a március 15-23. közötti időpontot választottuk ki. Ekkor még biztosan láthatóak az itt telelő ritkaságok (bóbitás darázsölyv, keleti pacsirta, olívhátú pityer), de jó esély van még ciprusi és sivatagi poszátára is. A vonulás is elég intenzív optimális esetben. Természetesen vannak később vonuló fajok, de számukra azok már nem voltak olyan fontosak. Pont utánunk kezdődött az Eilat Bird Festival (http://www.eilatbirdsfestival.com), amit szerettük volna elkerülni a nagy tömeg miatt, ezért is esett a választásunk a fenti időpontra. Félő volt azonban, hogy a nagyszámú érdeklődő sok jó fajt fog találni, de az eredmények szerint ez nem így történt, így azt mondhatjuk, hogy jól sikerült időzíteni a túrát.

Utazás
A Malév sajnálatos csődje miatt a Swiss légitársaság járatát választottuk (79 300 Ft) zürichi átszállással. Közvetlen járatot már csak az EL AL izraeli légitársaság üzemeltet, de az árai jóval magasabbnak bizonyultak.
A foglaláshoz javasolt a www.skyscanner.com illetve a www.momondo.com oldalon keresgélni. Bizonyos esetekben olcsóbban vehetünk jegyet mint magánál a légitársaságnál, illetve több légitársaság járatait is tudja kombinálni.
Országon belül is lehet repülni (http://www.israir.co.il), de esetünkben ez nem érte volna meg.

Autóbérlés
A neten található cégek közül a legolcsóbbnak tűnő Thrifty-t (http://www.thrifty.com) választottuk. Két autót béreltünk 3+2 fős felosztással. A nagyobb autó egy automata Ford Focus volt, amit 9 napra 352 USD-ért kaptunk meg. Itt kell megjegyezni, hogy csak automata kocsit lehet bérelni. A neten mindez 180 USD-nél indult, majd a különféle kötelező biztosítások hozzáadásával a helyszínen majd kétszeresére hízott ez az összeg. Emellett 1100 USD-t foglaltak be a kártyánkon, ami azért kellemetlenül nagy összeg a korábbi példákkal összehasonlítva. (A Kanári-szigeteken például nem kellett foglaló.) Végül is a neten kellett limitet emelnünk, hogy ki tudjuk bérelni az autót. Magával a kocsival meg voltunk elégedve, csak itthon a kuplung használatára vissza kellett szokni. 
Plusz nehézséget jelentett, hogy Gábor útlevelébe nem nyomtak pecsétet, ami annyi problémát okozott, hogy az ő nevére nem tudtunk autót bérelni, mert adót kellett volna fizetni, mivel a hölgy úgy értelmezte, hogy pecsét nélkül egy magyar is izraeli polgárnak minősül. Szóval erre érdemes odafigyelni!

Közlekedés autóval
Az úthálózat kiváló, jól lehet haladni szinte mindenhol. Főúton 90, autópályán 110 km/h a sebességkorlátozás, de ennek ellenére mindenki gyorsabban megy, trafipax-szal nem találkoztunk. A vezetési morál megfelelő, nincs káosz többnyire. Természetesen a nagyobb városokban azért már más a helyzet, amit rövid jeruzsálemi látogatásunk során érzékeltünk is.
A határokhoz gyakorlatilag pár méterre oda lehet menni autóval is, nincs szabályozás, de az éjjeli mászkálásokkal már vigyázni kell, mert akkor kirakják a katonák az arra járókat.

A szervezéshez hasznos információk
Kb 6-tól fél 7-ig van világos ebben az időszakban, így a korai kelést nem lehet megúszni. A Dél-Izraelbe utazóknak javasolt Eilatban megszállni, illetve egy éjszakát eltölteni a Holt-tengernél.
Márciusban elvileg már jó meleg is lehet, a mi esetünkben nem így volt. A túra során mindennap polárban vagy kabátban kellett madarászni, meleg kizárólag a Holt-tengernél volt, míg Eilatban jóval hűvösebb időjárással kellett szembenéznünk és rendszeresen északi szél fújt. Ez utóbbi a ragadozóvonulásnak sem tesz jót, ekkor többnyire az eilati hegyláncok felett vonulnak a madarak.
Pénteken és szombaton sabbath van, azaz a gyorséttermek zárva vannak, de sok más üzlet is zárva tart. Az élelmiszerboltok és a McDonald’s ezen a napon is üzemel. A katonai gyakorlatok is szünetelnek,, ekkor „lazábban” járkálhatunk a katonai gyakorlótereken.
Izrael hadi tevékenysége érthető módon igen erős, ezért mindenfelé katonákkal, vadászgépekkel találkozhatunk. Sok hely van, ahova elvileg be lehet menni, de mégis vadászgépek repkednek. Ezekre a részekre óvatosan, de bejuthatunk. A Holt-tengernél már érdemes figyelni az aknásított területet jelző táblákat, mert azok nem viccből vannak kitéve.

Szállások
Majdnem végig Eilatban, mégpedig az Arava Hostelben szálltunk meg. Magasan ez volt a legolcsóbb lehetőség (6000 Ft/fő/éj 2 vagy 3 ágyas szobákban reggeli nélkül) a fele ennyibe kerülő sátrazás mellett. Számos további opciót lehet találni a booking.com oldalon. Másik lehetőség az Eilat Field School (http://aspni.org/), de árát tekintve jóval drágábbnak bizonyult, továbbá hangos gyerekseregre is számítani kell. A sok autózást elkerülendő egy éjszakát a Holt-tengernél aludtunk az En Gedi Field Schoolban (6000 Ft/fő 6 ágyas szobában). A vadkempingezés nem ajánlott, de a tengerparton a csövesek azért megoldották.

Árak
1 shekel (NIS) kb 60 Ft-nak felel meg.
Eilat adómentes zóna, így sok minden olcsóbb, mint máshol. A benzin Eilatban 6,6 shekel, máshol 7,8 körül mozgott. Az élelmiszerboltokban kb másfélszeres árak vannak a mienkhez képest, az éttermek borzasztóan drágák (100 shekel egy főétel), így utcai gyorséttermekbe jártunk, ahol 20-32 NIS közötti áron lehetett enni. Egy 2x akkora kebab/gyros, mint itthon, egy adag sült krumplival és bármennyi zöldséggel (önkiszolgáló) kb. 2000 Ft-ba került. A sör a boltban 6 NIS-től kezdődik, a hotelben már 13-ért adták. A kávé többnyire 11 NIS, de volt olyan benzinkút ahol 3-ra sikerült lealkudni, ami Simay Atka kommunikációs menedzsmentjének volt köszönhető.

Ételek
Semmi nagy extra, a nálunk is megszokott gyros-szerű kaja gyakori a gyorséttermekben. A boltokban sok padlizsánkrém és hummus kapható. A gyrost is hummus-szal kenik meg.

Guideok
Yoav Perlman – núbiai lappantyú 700 Shekel
Barak Granit – sivatagi bagoly 900 Shekel

Weboldalak
A ritkaságok adatait megtalálhatjuk az Israel Ornitihological Center weboldalán, amit Yoav frissít, bár nem mindig naprakészen. http://www.israbirdcenter.org/rarebirds/1pagerare.htm
IBRCE blogja: http://eilatbirding.blogspot.com/
Yoav blogja: http://nubijar.blogspot.com/

Egyéb
Holt-tengeri fürdés
Fürdeni mindenképpen érdemes a Holt-tengerben. Sajnos minden strand fizetős, a kb. 3000 Ft-os belépő azért nem olcsó. Mindenképpen papucsot vagy szandált érdemes vinni, mert a sókristályok eléggé megnehezítik a járást a vízben.

Búvárkodás
Szintén érdemes benevezni egy snorkelezésre a Vörös-tengerben. Ez sem olcsó mulatság. Több diving center van Eilatban. Mi sajnos ezt kihagytuk, mert épp az utolsó adandó alkalomkor rohannunk kellett sztyeppi lilét tvicselni.

Az általunk használt útibeszámolók listája
Dél-Izraeli túra, 2011. április, Vámosi Krisztián
http://birding.hu/beszamolok/del-izraeli_tura_2011__aprilis

Israel, 30 March - 7 April 2009, Rod Standing
http://www.travellingbirder.com/tripreports/view_birding_tripreport.php?id=643

Israel, 12th - 22nd March 2011, John Gallagher
http://www.surfbirds.com/trip_report.php?id=1965

Eilat, 4-11 March 2007, Heikki Karhu & Tapio Tuomenoja
http://www.karhut.org/trips/Israel07.pdf

ISRAEL, 15-29th March 2008, Velasco
http://www.israbirding.com/reports/birding_reports/15-29th_march_2008/Israel2008-TripReport.pdf

Israel, Spring 2008, Richard Bonser
http://www.freewebs.com/richbonser/israelmarchapril2008.htm

Meglátogatott helyek
(Részletesebb leírások Vámosi Krisztián beszámolójában olvashatóak)

Hameishar (N30.41121, E34.95466)
A Negev-fennsíkon az egyik legjobb hely sivatagi poszátára. A 2012-es év nagyon száraz volt, a bokrok eléggé ki voltak száradva, nem tűnt esélyesnek és nem is láttuk a fajt.
Egy kis zöldebb bokrosban sétáltunk egy órát, ahol pár érdekesebb faj is előkerült, pl fehérfülű sivatagifogoly, rozsdás sármány, kígyászölyv.
Ezen a területen esély van vastagcsőrű pacsirtára is.

Neot Smadar (N30.0478, E35.02742)
Eilattól kb 70 km-re található kibuc. Öntözött területek és néhány kis vizes élőhely található itt, emellett egy kis tavat (N30.04938, E35.02181) néztünk át. Utóbbin egy üstökösgémet figyeltünk meg mindössze. A gyakoribb énekesmadarakból nagyon sokat láttunk, van adata innen a pusztai gébicsnek és a fekete tüskebújkálónak is.
Nem messze a kibuctól kicsit északabbra található egy kis szennyvíztó (N30.10556, E35.01283), de mi oda ne mentünk el.

Yotvata
Az egyik legjobb izraeli madarászhely, annak ellenére, hogy agrárkörnyezetben kell mozogni. Eilattól 40 km-re található, jól látható a főútról. A pihenőhelyen sok turista fordul meg, van wifi, kávé és illemhely.

Yotvata szennyvíztavak (N29.88526, E35.06553): A Yotvata Inn-nek nevezett megálló (kávézó, étterem és bolt) mellett, elhagyva a benzinkutat délkelet felé kell tartani, majd a tavak partján kell nézelődni. Mindig látható a területen néhány tüskés bíbic, egyéb partimadarak, és akinek szerencséje van, az fehérfarkú lilebíbicet is láthat. A parton pityerek, billegetők szép számmal láthatóak. A tavakat környező bokrosokban poszáták, arab rigótimália, smaragdgyurgyalag, jerikói nektármadár fordul elő.

Yotvata Arab poszáta élőhely (N29.88431. E35.04853): Eilat felé visszafelé haladva az útról le kell térni egy régebbi útra, ami mentén egy jobb akáciás van. Itt lehet a legkönnyebben látni a fogyatkozó állományú faj néhány példányát. További érdekesebb fajok: jerikói nektármadár, smaragdgyurgyalag, koromfarkú csuk, ciprusi poszáta, kis héja.

Yotvata Circular Fields: (Northern CF: N29.90085, E35.07159, Southern CF: N29.89227, E35.07480) A pihenőhely után közvetlen sréhen jobbra haladó utat (északkelet felé elhagyva a helyi kis repteret) kell követni. Innen jobb fele van a déli, balra az északi „circular field”. Ottlétünkkor a déli teljesen be volt vetve. Besétálva kékbegyeket, fürjeket, pityereket riasztottuk meg, de sok sivatagi szirti fecske is vadászgatott a területen. Innen nem messze szokták látni a sivatagi lappantyút, amely itt csak átvonul (Izraelben máshol ritkán kerül szem elé). Az északi földek le voltak kaszálva, viszonylag szárazak voltak, ami kedvezett a pacsirtáknak. Több ezer szikipacsirtát láttunk minden alkalommal. A csapatokba kisebb számban hegyi kalandrapcsirták is elvegyültek. Ezek mellett sordély, rozsdás sármány, illetve egy álarcos gerle került elő az első alkalommal. Egymásnak ellentmondó infók alapján végül is itt láttuk és hallottuk később a keleti pacsirtát. Ez a terület talán a legesélyesebb márciusban a sztyeppi lilére. Mi az északi területen láttuk két napon is. Ettől északabbra vannak kisebb öntözött földek, amelyek énekesekre szintén nagyon jók. A kerti rozsdafarkú és a déli hantmadár nagyon gyakori, de ha van víz, sok madár jön ide inni. Szintén itt láttunk sivatagi és kis sólymot, pusztai ölyvet, kékes rétihéját és törpesast. Külön meglepetés volt egy szép csuklyás hantmadár megfigyelése a területen. A lilék elsősorban a hagymaföldeken kerülnek elő, ami szintén a legészakabbi részeken jellemző. Állítólag a nagy, nem vetett részeket kedvelik, de mi a kaszált száraz részeken láttuk.
Éjjeli kilátogatás során esély van sivatagi uhu megfigyelésére is, de csak vezetővel, mert a katonák az engedéllyel nem rendelkezőket éjjel kizavarják.

Eilat – IBRCE (N29.57256, E34.97156)
Eilathoz nagyon közel fekvő kiváló madarászterület. A 90-es főútról a határ felé kell lejönni, majd előtte délfelé kanyarodva, csak a táblákat kell követni a parkolóhoz. Maga a park szabadon látogatható, a tavakkal együtt. Kicsit lepattant már a hely, a lesek kialakítása nem túl profi, viszont nagyon sok a madár. Jobb fajok: sivatagi lile, tavi cankó, vékonycsőrű sirály, lócsér, rózsás flamingó. Itt lehet látni a partifecske itt fészkelő kisebb termetű ssp. eilatea alfaját, amelyen megy az agyalás, hogy esetleg külön faji státuszt kapjon. A gyűrűzőállomás, ahova a kb. 150 méterrel korábban bevezető úton lehet bejutni, előzetes megbeszélés nélkül nem látogatható. Mi bepofátlankodtunk, és amikor nem volt szervezett csoport, akkor maradhattunk is. Többek között fogtak rozsdás sármányokat, balkáni poszátát, nektármadarat. A tábor felett több száz vörösfarkú egerészölyv vonult át egy óra alatt, köztük néhány pusztai sast is sikerült látnunk. Több helgolandi csapdával, varsákkal és természetesen függönyhálóval dolgoznak, hangoznak is erősen. Az állomáson dolgozó srácok szerint az elmúlt 5-10 év legjobbja volt a 2012-es. Az effektivitásuk jól látszott, hiszen a madarak zömén láttunk gyűrűt. Hiányoltuk, hogy színes gyűrűt semmire sem raktak.

Eilat datolyapálma ültetvények /Northern Date Plantation/ (N29.58250, E34.97500)
Az IBRCE-hez nagyon közeli, attól északra fekvő ültetvény (gyakorlatilag csak az út választja el a kettőt), amely kiváló pihenő és táplálkozó hely a vonuló énekeseknek. Körbe van kerítve, de többnyire nyitva vannak a kapuk. Folyamatosan öntöznek, sok a zöld, emiatt nagyon komoly madármozgás jellemzi ezt az amúgy eléggé homogén területet. A vonuló énekesek (pityerek, füzikék, rozsdafarkúak stb) mellett a több éve itt telelő bóbitás darázsölyv az egyik fő célpont. A madár nagyon el tud bújni és sok esetben Jordániában tartózkodik, ahol szintén hasonló ültetvények találhatóak. WP fajok szempontjából a telelőként felfedezett olívhátú pityer is komoly vonzóerőt jelent a madarászoknak. További érdekességek: ciprusi és apácahantmadár, nyaktekercs stb. Utolsó napunkon megérkeztek a félörvös légykapók is, amiről Uvdában szereztünk tudomást Dick Forsmantól. Egy 100 km-es kanyart azért megért egy új faj.

Eilat North Beach N29.54643, E34.96868)
A Vörös-tenger partján fekvő strand, ahol naplemente előtt összegyűlnek a madarászok. Erősebb déli szelek esetén jó tengeri fajok is elvetődhetnek ide. A bólyákon láttunk két barna szulát, kis számban mindig láthatóak pápaszemes sirályok, minden alkalommal láttunk tarka halkapót. Estefelé jók a fények, és a sirályok is ekkor húznak be a tenger felől éjszakázó helyükre. Jó eséllyel látható itt szibériai heringsirály és halászsirály. Kisebb nagyobb récecsapatok (kanalas és kontyos réce) is mozogtak a tengeren. Ma már nem könnyű itt mangrovegémet illetve zátonykócsagot látni, de 1-1 példány mindig van a közelben, megfigyelésükhöz kell azért némi szerencse. Nekünk egyik faj sem jött be.

Eilat - Holland Park (N29.57259, E34.96067)
Eilatot északról megközelítve a körforgalomban nyugat felé haladva könnyen elérhető. Nagyon jó bokros terület, rengeteg vonuló fajt lehet látni. Érdemes kora reggel kilátogatni. Jobb fajok: kék kövirigó, jerikói nektármadár, koromfarkú csuk.

Eilat – Ofira Park (N29.55209, E34.95705)
A reptér mellett egy apró park a városban, ahol álarcos gébicset, hegyi billegetőt, nagyon sok rozsdás sármányt figyeltünk meg a közönségesebb vonuló fajok mellett. Pár nappal előttünk szürke sármányt is láttak itt.

Eilat, km 19 tavak (N29.60984, E34.99119)
Az odatalálás pontosan le van írva Vámosi K. anyagában. Ez tulajdonképpen már nem szennyvíztó, hanem halastóként üzemel. A tulaj nagyon féltheti a halait, mert sok gém volt lelőve, és még egy halott gólya is hevert az egyik tómederben. A terület körbe van kerítve, de ahogy sok helyen, így itt sem túl fontos mindez, mert a kerítés egy részen le van döntve és be lehet menni, nem is őrzik. Sötétedés előtt ide érdemes jönni csíkos pusztaityúkra. Mi összesen 5 madarat láttunk (a hely ahova leszálltak: N29.60945, E34.99274). Elég sötét volt, de a mintázat még így is jól látszott teleszkóppal. Egyszerűen csak fel kell menni a gátra és a tó keleti partját figyelni a tó ellenkező oldaláról, lehetőleg nem túl közelről. Érdekesebb fajok a területről: héjasas, ugartyúk, feketecsőrű sivatagipinty.

Km 20 sólepárlók (N29.62412, E34.99712)
Cankókra, partfutókra, flamingókra nagyon jó terület, sivatagi liléket is itt szoktak látni. Ahogy a KM 19-en, itt is vannak récék, illetve nagy számban bütykös ásóludak. A gátakon óvatosan autózva, nagyon közelről kézitávcsővel is lehet madarászni. A KM 19 és 20 körül kora reggel jó esély van dorkász gazellára. Mi kb. 10 példányt láttunk két csapatban, plusz egy kis fiatal példányt is külön.

KM 33 és 37
A főút szélén parkoltunk le, a bokrosokat fésültük át, elsősorban a sivatagi poszáta után kutattunk, kevés sikerrel. Egy nagyobb sivatagot kell elképzelni nagyon vérszegény kis bokrocskákkal. Néhány folton homokbuckák is vannak, talán ezek a legjobbak a poszátára. Itt láttunk ciprusi poszátát, csuklyás hantmadarat, sivatagi fülespacsirtát.

Nizzana (N30.82593, E34.46936)
A Vámosi Krisztián által leírt kanyarhoz mentünk, ahol 5 madarat láttunk összesen, volt amelyik az igen vicces násztáncát is bemutatta. Ugyanerről a pontról repülve láttunk két futómadarat és egy nagyobb csapat nyílfarkú pusztaityúkot. A terület megközelítése (hajnali 4 órás indulás Eilatból) nem volt könnyű, ugyanis az egyiptomi határ mentén húzódó út le volt zárva a terroristák miatt, így csak egy jóval hosszabb vonalon tudtunk odajutni (40-es út majd 211-es). Az előző nap a katonák javasoltak egy rövidebb utat, ami szintén le volt zárva, így a lehető leghosszabb vonalon tudtuk elérni a túzokok élőhelyét. A közelben levő romnál (Tel Nizzana) 3 nappal előbb egy pusztai gébicset láttak, de mi lemaradtunk róla. Ugyanott láttunk csukárokat és fehérfülű sivatagifoglyokat.

Queziot szennyvízülepítő tavak (N30.89352, E34.43646)
Szintén körbekerített tavak, de simán be lehet autózni. A fotósok itt kocsiból szeretnek nyomulni és sajnos itt is a gátakon mozognak. Ez annyira nem zavarja a madarakat, de azért mégsem a legjobb nekik. Mi a kerítés mellett maradtunk, innen is mindent jól lehetett látni. Több kisebb tó van a területen, a többségben csak kevés víz volt, így partimadarakra is jó a hely. 9 óra után értünk a tavakhoz, ami mint kiderült, az utolsó csapatok érkezési időpontjával esett egybe. Több kisebb csapatban érkeztek koronás és feketehasú pusztaityúkok. A ragadozók is jól mozogtak, láttunk pusztai ölyvet és törpesast.

Mizpe Ramon (N30.61020, E34.81900)
A település legérdekesebb faja a focipálya közelében telelő szíriai csicsörke, amelynek csapatai ottlétünkkor már valószínűleg elvonultak. Szíriai fészkelő helyük kb. 300 km-re van ettől a telelőhelytől, de mint megtudtuk így is több mint 1 hónapig tart az út nekik. Vonuló fajokra is jó esély van, többek között félörvös légykapót figyeltek meg a focipálya melletti pihenőparkban (30.61438, 34.80492).
A városka melletti terület nagyszerű „grand canyon szerű” látványt nyújt. A közeli kilátónál sivatagi pacsirták rohangálnak a turisták között. Érdekességek közül a dögkeselyű néhány példányát és vonuló békászó sasokat lehet kiemelni. A focipályán koronás illetve gyászos hantmadarat sikerült megfigyelni.

Qetura
Lotan kibuc előtt egy kis gazdaság. Az infók szerint halvány köviverébre van itt esély, főleg a bálák környékét kell nézni. Sajnos ez a faj nekünk kimaradt, de sikerült látni egy újabb csuklyás hantmadarat és egy kerti sármányt.

Lotan (N29.98577 E35.08566)
Egy nagyon híres kibuc, madártanilag is jó. A többi kibuccal ellentétben egy zárt kapuval találtuk szembe magunkat, de telefonon beszóltunk, így kinyitották a nekünk. Kicsit tanácstalanok voltunk, ezért megkerestük a turista infót (ki van táblázva), ahol pár perc múlva hívták is nekünk az ott lakó madarászt. 15 perc alatt megkaptunk minden infót, többek között azt is megtudtuk, hogy egy szürke sármány tartózkodik a területen. Rövid keresgélés után megtaláltuk az állattartó részleg mellett. Ez a faj azért is érdekes, mert a nyugat-törökországi alfajról van szó, amelyet a török túrák során elég nehéz látni.
A területen egy „constructed wetlandnak” nevezett ülepítő (N29.98378, E35.08750) is található 5 kis tavacskával. Ezeken brutális mennyiségű poszáta, füzike, pityer, billegető és kékbegy mozgott. A legérdekesebb fajnak egy hím citrombillegető bizonyult. Érdemes ide többször kinézni, mert bármi beeshet.

Ne’ot Hakikar + Old quarry pools (N30.99510, E35.34115)
A núbiai lappantyú egyetlen ismert WP-s előfordulási helye. Összesen 15 pár él a környéken, és élőhelyük egyre nagyobb veszélyben van. A terület védettségét „okozó” aknákat folyamatosan távolítják el és mezőgazdasági termelésbe akarják vonni a fészkelő területként szolgáló homokos részeket.
Először a főút mellett „Old Quarry pools” nevű területet (N31.00351, E35.35400) néztük át, míg vártunk vezetőnkre, Yoav Perlmanra. Az útról nem szabad lemenni, mert itt is aknák vannak a táblák tanúsága szerint. Itt nádassal övezett kisebb bányatavakat kell elképzelni. Láttunk fütyülő és böjti récéket, kis vöcsköt, vízityúkot, és énekeltek a hosszúcsőrű nádirigók is.
A 90-es út Ne’ot Hakikari leágazásánál (N30.99510, E35.34115) találkoztunk vezetőnkkel. Innen a kibuc felé autóztunk. Útközben egy parlagi sas repült át az út felett, majd kisebb tavaknál álltunk meg, ahol pl. smaragdgyurgyalagot és darvakat figyeltünk meg. Yoav elmondása szerint utóbbiakból egyre több példány marad Izraelben telelni, elsősorban a Hula-völgyben tartózkodnak. Kicsit később a hatalmas sólepárlók közelében egy csatorna nádasa mentén próbálkozunk a hosszúcsőrű nádirigóval, de csak hallottuk a madarat. Továbbhaladva egy újabb kis nádas folthoz értünk, ahol már szépen megmutatta magát. Itt láttuk a túra egyedüli fakó rétihéjáját, jégmadarat és kis vízicsibét. Innen egyenesen egy csatorna menti bokroshoz igyekeztünk. Leparkoltunk, majd fél óra várakozás után leszállt elénk két núbiai lappantyú. 10 másodperc után elindultak vadászni, ahova követtük is őket. A táplálkozó terület egy kis parcellákból álló, melegházakkal rendesen megszórt terület volt. Keresés közben Yoav kiszúrt egy sivatagi lappantyút, aminek ez volt a 2 előfordulása ezen a helyen. Miután kiváló fotókat készített (http://nubijar.blogspot.com/2012/03/egyptian-and-nubian.html) rápróbáltunk a núbiaira. Többször láttuk repülve, majd a „tuti helyen” a földön ülve is sikerült megtalálni. Fantasztikus este volt!

Holt-tenger partja
A másik éjszakai célfajunk a sivatagi bagoly volt. Vezetőnkkel Barak Granittal a Holt-tenger északi részénél egy benzinkútnál találkoztunk. Innen indulva több helyre próbáltunk rá, de nem jártunk sikerrel, végül a negyedik helyen nagyon szuperül láttuk a fajt.
Yoav infója alapján az En Gedi Spa előtti területen rápróbáltunk a sivatagi sármányra is és 10 percen belül sikerült is látni egy példányt, (N31.41405 E35.37896) gyakorlatilag a főút szélén.
Csak a Holt-tenger mellett találkoztunk csutakfarkú hollóval, többek között az előbbi területen is.

Mt. Amasa (Arad) GPS (N31.35377, E35.11279, ponttól még tovább kell haladni)
Mivel volt egy teljes napunk a Holt-tenger környékén, maradt időnk elugrani az Arad melletti Amasa-hegyre. Az eddigi kopár területek után egy nagyon szép zöld, dombos területre értünk, ami kicsit Törökországra emlékeztetett. Nem csak növényvilága tekintetében volt török utánérzésünk, hanem az itt éppen vonulásban levő türk hantmadarak miatt is.
A fő célunk a hosszúcsőrű pityer megfigyelése volt, ami hosszabb keresés után lett meg. Több jó fajjal találkoztunk a keresés közben, mint például a kövi veréb, egy 50-es csapat békászó sas, fehérkarmú vércsék, darvak, kuvik, törpeposzáta, fuvolázó fényseregély, kövirigó illetve 3 sakál.
A terület gépkocsival könnyen megközelíthető, de itt már vigyázni kell, nem szabad semmi értéket a kocsiba tartani, mert ez a részen már sokkal gyengébb a közbiztonság.

Uvda (N29.99062 E34.97429)
Mizpe Ramontól északra a 40-es út mentén található, elég kopár terület néhány kisebb zöld bokorral. Jó esély van itt vastagcsőrű és sivatagi fülespacsirtára is. Mi elsősorban a néhány napja itt megfigyelt bazalt hantmadár miatt látogattunk el ide. Kisebb nehézségek árán mindannyian megtaláltuk a helyet és madarat is. Ebben az esetben is konstatálnunk kellett, hogy már meg is gyűrűzték.


Érdekesebb fajok
Csukár
Elterjedt faj a sziklásabb területeken, de többfelé láttuk a főutak mellett is.

Fehérfülű sivatagifogoly
Elterjedt faj, a csukárhoz hasonlóan sokfelé hallani, de eléggé bujkáló. Mindkét fajt Nizzana mellett láttuk jól.

Rózsás flamingó
Az IBRCE tavainál, illetve a KM 20 sóstavainál kisebb-nagyobb csapatait figyeltük meg.

Barna szula
Eilat északi tengerpartjánál láttunk 2 példányt több alkalommal az esti órákban. Napközben egyszer mentünk ki, de akkor nem voltak a helyükön, bizonyára a nyílt tengeren vadászgattak.

Bóbitás darázsölyv
Az utóbbi években az északi pálmaültetvényen telel egy sötét tollazatú tojó madár. Nem könnyű megfigyelni, mivel jól el tud bújni a nagy levelek között. Nem is mindig tartózkodik ott, sokszor Jordániában mozog. Mi is a határ irányából láttuk berepülni, majd nem sokkal később vissza is repült.

Pusztai sas
Kisebb számban láttuk vonuló példányait több száz vörösfarkú egerészölyv között.

Parlagi sas:
Ne’ot Hakikar mellett láttunk egy immatur madarat Yoavval.

Héjasas
Egy immatur hím madár mozgott a KM 19-nél. A helyi guide-ok szerint az egész telet ott töltötte.

Sivatagi sólyom
Yotvatánál kétszer láttuk, de egy előkerült a tengerparton is.

Pettyes túzok
A tuti helyen Nizzana közelében, nem messze az egyiptomi határtól. Napfelkelte után érdemes ott lenni. A helyet pontosan leírta Vámosi Krisztián. Mi 5 kakast láttunk, ebből az egyik bemutatta vicces násztáncát is.A WP-ben csak itt és Kuwaitban látható ez a faj.

Sivatagi lile
A túra utolsó napján érkeztek meg, ekkor az IBRCE tavain láttunk néhány példányt.

Sztyeppi lile
Néhány példány rendszeresen átvonul Izraelen. Március közepétől április elejéig van rá esély, de sokat kell keresni, illetve várni a hotline üzenetet. Yoav folyamatosan küldte nekünk a híreket, illetve csekkoltuk a ritkaság weboldalt. Így sikerült látnunk a fajt felbukkanásának első napján nagyon közelről, majd másnap véletlenül újra. Elsősorban a beszántott, homokos talajokat szeretik, (főleg hagymaföldek), mi viszont kaszált helyen láttuk. Időnként kisebb csapatokat is megfigyelnek.

Vékonycsőrű víztaposó
Kis csapatait láttuk az IBRCE tavain és KM20-nál.

Futómadár
Nizzana mellett láttunk két átrepülő madarat.

Halászsirály
A strandon láttuk, amint a tenger felől húztak be éjszakázni, valószínűleg az IBRCE tavaira, vagy a jordániai oldalon levő tavakra.

Pápaszemes sirály
Kis számban mindig látható az eilati strandon.

Csíkos pusztaityúk
5 példányt láttunk naplementekor a KM19-nél. A részleteket lásd fentebb.

Álarcos gerle
Yotvatán, KM20-nál és a Holt-tengernél láttuk. Öntözőkön, kerítéseken ücsörögtek egyesével.

Sivatagi bagoly
Barak Granittal némi küszködés után, a negyedik potenciális helyen láttuk nagyon jól.

Sivatagi lappantyú
A tuti helyen (Yotvata circular fields) nem próbáltunk rá, viszont Ne’ot Hakikarban a núbiai lappantyú élőhelyén sikerült egyet találni véletlenül.

Núbiai lappantyú
Csak vezetővel lehet megfigyelni. Egyrészt a madarak védelme érdekében, másrészről egy kibuc területén van a hely, ahol éjszaka nem lehet helyi segítség nélkül mozogni. Yoay Perlman segítségével több alkalommal is láttuk a madarakat. Slusszpoénnak a végén 5 méterre tőlünk a földön ülve láttuk, fotóztuk. Sajnos csak 15 pár maradt belőle, és egyre nagyobb veszélyben vannak az élőhelyei. Sokáig vonulónak gondolták, de kiderült, hogy egész évben ott vannak a madarak, de a téli időszakban nagyon „hibernálódnak”, van hogy csak 10 percig mozognak, elkapnak pár rovart és újra elülnek.

Barna halkapó
Tel-Aviv közelében az autópályáról láttunk egy példányt.

Tarka halkapó
Csak a tengerparti strandon láttunk két példányt minden este.

Smaragdgyurgyalag
Viszonylag elterjedt, könnyen megfigyelhető faj szinte mindenhol.

Csutakfarkú holló
A Holt-tenger környékén figyeltük meg mindössze.

Hegyi kalandrapacsirta
Yotvatánál szikipacsirták között láttuk 10-20 példányos csapatait, illetve a KM19-nél láttuk egyszer.

Keleti pacsirta
Ez egy nehéz faj. Több ellentétes infót kaptunk. Volt aki azt mondta, hogy magas vetésben mozog, volt aki azt állította, hogy a vetés szegélyében van. Végül az utolsó információ bizonyult helyesnek, hogy a lekaszált részen mozogtak a szikipacsirták között. Jól csak ideális esetben lehet látni, például amikor iszik egy pocsolyából. Jellegzetes zrii hangjáról lehet felismerni, felrepül a szikipacsirtákkal együtt. Az első Yotvatai napunkon is láttuk valószínűleg, egy locsolt területre jött inni, de ezt az első példányt akkor nem mertük bevállalni. Március közepéig, végéig tartózkodik Izraelben. Biztosan több példányt láttunk, de 10 alatt volt a teljes létszám.

Sivatagi fülespacsirta
KM 37-nél és Uvdánál láttunk néhány példányt. Nem olyan gyakori, mint Marokkóban, de azért össze lehet vele futni.

Arab rigótimália
Elterjedt faj, nagyon tud bujkálni a bozótosban. 3 helyen láttuk.

Arab poszáta
Erősen fogyatkozó állományú faj. Eilathoz legközelebb Yotvatánál látható, pár jó hely van rá északabbra. Régebbi tuti helyekről sokfelé eltűnt. Kis keresés után jól láttuk, össze tudtuk hasonlítani a területen tartózkodó vonuló dalos poszátákkal.

Törpeposzáta
Mt Amasa területén nagyon gyakori volt.

Feketetorkú poszáta
Bokrosokban gyakori vonuláson, Uvdában, Eilatban és Yotvatán láttuk példányait.

Ciprusi poszáta
Általában március közepére elvonulnak Izraelből, de az idei évben elhúzódott a vonulásuk és jóval nagyobb egyedszámban voltak megfigyelhetők, mint más években. Sokszor láttuk, többek között öreg madarakat is.

Szibériai csuk
Újonnan splittelt faj, amely nagyon gyakori volt mindenfelé.

Ciprusi hantmadár
Extra jó év volt rá, mi a nyugati pálmaültetvénynél láttuk.

Apácahantmadár
Határozása nem könnyű, de egy példányt biztosan sikerült meghatározni szintén a pálmaültetvény mellett.

Bazalt hantmadár
5. izraeli adata, a tavasz legjobb faja. Több mint egy hétig a területen tartózkodott, Hadoram Shirihai a második napon meg is gyűrűzte.
Egyelőre a gyászos hantmadár alfaja, de hamarosan szplittelni fogják (reméljük). Ezt mind viselkedése, mind külleme alátámasztja. Szíriában és Jordániában él, de ott sem könnyű faj.

Csuklyás hantmadár:
A csapat két tagjának igazi mumusfaja volt. Összesen 4 alkalommal láttuk, 3 hím és egy tojó madarat figyeltünk meg (Yotvata, Qetura, KM33).

Félörvös légykapó
A legkorábban érkező légykapó. Ottlétünk utolsó napján estek be a pálmaültetvénybe, egyszerre 3 madarat láttunk. 1-1 megfigyelése volt pár nappal előtte.

Jerikói nektármadár
Gyakori kis ékkő, jellegzetes hangjáról is ki lehet szúrni.

Tamariszkusz veréb
Kis számban fordul elő de egészen elterjedt. Mi Neot Smadarban és az IBRCE mellett láttuk.

Citrombillegető
Annak ellenére, hogy jól vonul ebben az időszakban, csak egy alkalommal láttuk Lotanban.

Hosszúcsőrű pityer
Eilathoz legközelebb Mt Amasánál látható.

Olívhátú pityet
Kis számban telel a pálmaültetvényen, sok erdei pityer között mozognak.

Feketecsőrű sivatagipnty
KM19-nél láttuk egy kiszáradt tómederben.

Szürke sármány
A Lotan kibucban láttunk egy nyugati alfajhoz tartozó egyedet, amelyről egy ott lakó madarász tájékoztatott bennünket.

Sivatagi sármány
Nehezen megfigyelhető, nomád faj, de a Holt-tengernél több helyen esélyes. Mi az En Gedi Spa előtt, a hegyoldalon láttuk 1 példányát.

Dippek
Sivatagi poszáta
Sajnos gyenge év volt rájuk, a sivatagban szinte minden növényzet ki volt száradva. Nem csak átvonul már, hanem jobb években néhány példány itt is telel. Legjobb esély a KM 33 és 37-nél, illetve Hameisharnál van.

Zátonykócsag, mangrovegém:
Az utóbbi években nagyon megritkult, nem könnyű látni.

Pusztai gébics:
Nizzanában láttak egy példányt, de mire odaértünk már eltűnt a madár.

Túra összefoglaló
Összességében egy kellemes hangulatú, könnyű túra leszámítva a hajnali hosszú vezetést a túzokos helyre. 204 madárfaj és több értékes emlősfaj is a szemünk elé került. A hazafelé út előtti repülőtéri ellenőrzés kivételével, semmi problémánk sem volt.

Köszönetnyilvánítás
Köszönet a segítségért Vámosi Krisztiánnak az infókért, illetve Yoav Perlmannak és Barak Granitnak a kiváló vezetésért!
Helylista és fajok

Helyek:
1 – Telaviv
2 – Hameishar
3 – Neot Smadar
4 – Yotvata (fields and pools)
5 – Eilat - IBRCE
6 – Eilat - North Date Plantation
7 – Eilat - North Beach
8 – Eilat - Holland Park
9 – Eilat – Ofira Park
10 – KM 19
11 – KM 20
12– KM 33
13 – KM 37
14 – Nizzana
15 – Queziot Pools
16 – Mitzpe Ramon
17 – Qetura
18 – Lotan
19 – KM 76
20 – Neot Hakikar + Old quarry pools
21 – Dead Sea shore
22 – En Gedi Spa
23 – Mt Amasa (Arad)
24 - Uvda
25 – Jerusalem
26 – útközben/en route
27 – Aqaba, Jordan

Madárfajlista:

1. csukár Alectoris chukar 14,23
2. fehérfülű sivatagifogoly Ammoperdix heyi 2,14
3. fürj Coturnix coturnix 4,9,19,23
4. bütykös ásólúd Tadorna tadorna 11
5. fütüylő réce Ana penelope 20
6. tőkés réce Anas platyrhynchos 10, 20
7. nyílfarkú réce Anas acuta 10,11
8. böjti réce Anas querquedula 20
9. kanalas réce Anas clypeata 7,10,11
10. csörgő réce Anas crecca 7,10
11. kontyos réce Ayzhya fuligula 7
12. kis vöcsök Tachybaptus ruficollis 20,25
13. rózsás flamingó Phoenicopterus roseus 5,11
14. fekete gólya Ciconia nigra 4,5,20
15. fehér gólya Ciconia ciconia 7,10
16. batla Plegadis falcinellus 1
17. kanalasgém Platalea leucorodia 11
18. üstökösgém Ardeola ralloides 3,4,7
19. pásztorgém Bubulcus ibis gyakori
20. szürke gém Ardea cinerea gyakori
21. kis kócsag Egretta garzetta 4,5,10
22. barna szula Sula leucogaster 7
23. kárókatona Phalacrocorax carbo 7,10
24. halászsas Pandion haliaetus 12
25. bóbitás darázsölyv Pernis ptilorhnychus 6,27
26. barna kánya Milvus migrans gyakori
27. dögkeselyű Neophron percnopterus 16,20
28. kígyászölyv Circaetus gallicus 2,4,23
29. barna rátihéja Circus aeruginosus gyakori
30. kékes rétihéja Circus cyaneus 4
31. fakó rétihéja Circus macrorus 20
32. kis héja Accipiter brevipes 4
33. karvaly Accipiter nisus 4,8
34. vörösfarkú egerészölyv Buteo buteo vulpinus gyakori
35. pusztai ölyv Buteo rufinus 4,15
36. békászó sas Aquila pomarina 4,12,16,23
37. fekete sas Aquila clanga 10
38. pusztai sas Aquila nipalensis 5,6,19
39. parlagi sas Aquila heliaca 20
40. héjasas Aquila fasciata 10
41. törpesas Aquila pennata 4,15
42. fehérkarmú vércse Falco naumanni 23
43. vörös vércse Falco tinnunculus gyakori
44. kis sólyom Falco columbarius 4
45. sivatagi sólyom Falco pelegrinoides 4,7
46. pettyes túzok Chlamydotis macqueenii 14
47. kis vízicsibe Porzana parva 5,20
48. vízityúk Gallinula chloropus 20
49. szárcsa Fulica atra 10,20
50. ugartyúk Burhinus oedicnemus 10
51. daru Grus grus 4,20,23
52. gólyatöcs Himantopus himantopus 4,11,15
53. gulipán Recurvirostra avosetta 5,11
54. tüskés bíbic Vanellus spinosus gyakori
55. ezüstlile Pluvialis squtarola 7
56. parti lile Charadrius hiaticula 5,7,11
57. kis lile Charadrius dubius 4,11
58. széki lile Charadrius alexandrius 5,11
59. sivatagi lile Charadrius leschenaultii 5
60. sztyeppi lile Charadrius asiaticus 4
61. sárszalonka Gallinago gallinago 7,15,18
62. nagy goda Limosa limosa 5,20
63. füstös cankó Tringa erythropus 5
64. piroslábú cankó Tringa totanus 5,11,15,20
65. tavi cankó Tringa stagnatilis 5,11
66. szürke cankó Tringa nebularia 11
67. erdei cankó Tringa ochropus gyakori
68. réti cankó Tringa glareola 4
69. billegetőcankó Actitis hypoleucos 5,10,15
70. apró partfutó Calidris minuta 5,11
71. sarlós partfutó Calidris ferruginea 5
72. havasi partfutó Calidris alpina 11
73. pajzsoscankó Philomachus pugnax gyakori
74. vékonycsőrű víztaposó Phalaropus lobatus 5,11
75. futómadár Cursorius cursor 14
76. vékonycsőrű sirály Chroicocephalus genei 5,7,11
77. dankasirály Larus ridibundus 5,11
78. kis sirály Hydrocoloeus minutus 7
79. halászsirály Ichthyaetus ichthyaetus 7
80. pápaszemes sirály Ichthyaetus lecuophthalmus 7
81. sztyeppi sirály Larus cachinnans 7
82. örménysirály Larus armenicus 7
83. heringsirály Larus fuscus 5,7
84. szibériai heringsirály Larus heuglini 7
85. kacagócsér Gelochelidon nilotica 5,11
86. lócsér Hydroprogne caspia 5
87. kenti csér Thalasseus sandvicensis 7
88. küszvágó csér Sterna hirundo 7
89. nyílfarkú pusztaityúk Pterocles alchata 14
90. feketehasú pusztaityúk Pterocles orientalis 15
91. koronás pusztaityúk Pterocles coronatus 15
92. csíkos pusztaityúk Pterocles lichtensteinii 10
93. szirti galamb Columba livia 14,20,23
94. balkáni gerle Streptopelia decaocto gyakori
95. pálmagerle Streptopelia senegalensis gyakori
96. álarcos gerle Oena capensis 4,11,21
97. kissándor papagáj Psittacula krameri
98. sivatagi bagoly Strix butleri 21
99. kuvik Athene noctua lilith 14,23
100.erdei fülesbagoly Asio otus 25 BG
101.sivatagi lappantyú Caprimulgus europaeus 20
102.núbiai lappantyú Caprimulgus nubicus 20
103.havasi sarlósfecske Tachymarptis melba 4,23
104.sarlósfecske Apus apus gyakori
105.halvány sarlósfecske Apus pallidus 4
106.kis sarlósfecske Apus affinis 7
107.barna halkapó Halcyon smyrnensis 1 (út mentén)
108.jégmadár Alcedo atthis 20
109.tarka halkapó Ceryle rudis 7
110. smaragdgyurgyalag Merops orientalis cyanophrys 4,11,20,21
111. gyurgyalag Merops apiaster 4
112. búbos banka Upupa epops gyakori
113. nyaktekercs Jynx torquilla 6
114. sivatagi őrgébics Lanius meridionalis aucheri 14
115. vörösfejű gébics Lanius senator gyakori
116. álarcos gébics Lanius nubicus gyakori
117. szajkó Garrulus glandarius 1,24
118. csóka Corvus monedula 1,25
119. i ndiai varjú Corvus splendes 5,6,7,8,9
120. dolmányos varjú Corvus cornix
121. barnanyakú holló Corvus ruficollis 2,4,14,21
122.csutakfarkú holló Corvus rhiphidurus 21
123. hegyi kalandrapacsirta Melanocorypha bimaculata 4,10
124. homoki pacsirta Ammomanes cinctura 14
125. sivatagi pacsirta Ammomanes deserti gyakori
126. szikipacsirta Calandrella brachydactyla gyakori
127. búbos pacsirta Galerida cristata gyakori
128. keleti pacsirta Alauda gulgula 4
129. sivatagi fülespacsirta Eremophila bilopha 13,24
130. pápaszemes bülbül Pycnonotus xanthopygos gyakori
131. partifecske Riparia riparia eilatea gyakori, IBRCE
132. füsti fecske Hirundo rustica transitiva is gyakori
133. sivatagi szirtifecske Ptyonoprogne fuligula gyakori
134. molnárfecske Delcuhon urbicum gyakori
135. vörhenyes fecske Cecropis daurica gyakori
136. csíkos prínia Scotocerca inquieta 2
137. csilpcsalpfüzike Phylloscopus collybita gyakori
138. keleti füzike Phylloscopus orientalis gyakori
139. nádirigó Acrocephalus arundinaceus 12
140. hosszúcsőrű nádirigó Acrocephalus stentoreus 20
141. foltos nádiposzáta Acrocephalus schoenobaenus 10
142. cserregő nádiposzáta Acrocephalus scirpaceus 4 BG, SA
143. halvány geze Iduna pallida 4,5,10,
144. nádi tücsökmadár Locustella luscinioides 20
145. karcsú prínia Prinia gracilis gyakori
146. arab rigótimália Turdoides squamiceps 11,14,20
147. barátposzáta Sylvia atricapilla gyakori
148. kis poszáta Sylvia curruca gyakori
149. balkáni poszáta Sylvia crassirostris 2,5,6,12,23
150. arab poszáta Sylvia leucomelaena 4
151. mezei poszáta Sylvia communis gyakori
152. törpeposzáta Sylvia conspicillata 23
153. kucsmás poszáta Sylvia melanocephala gyakori
154. feketetorkú poszáta Sylvia ruppeli 4,9,24
155. ciprusi poszáta Sylvia melanothorax 4,7,12,13
156. pásztormejnó Acridotheres tristis 1 (I)
157. fuvolázó fényseregély Onychognathus tristramii 4,23
158. fekete rigó Turdus merula 1,5
159. kékbegy Luscinia svecica 4,5,6,18
160. házi rozsdafarkú Phoenicurus ochruros 2,4,9
161. kerti rozsdafarkú Phoenicurus phoenicurus + sammamisicus gyakori
162. cigánycsuk Saxicola rubicola 11
163. keleti csuk Saxicola maurus gyakori
164. pusztai hantmadár Oenanthe isabellina gyakori
165. hantmadár Oenanthe oenanthe gyakori
166. ciprusi hantmadár Oenanthe cypriaca 6
167. apácahantmadár Oenanthe pleschanka 6
168. déli hantmadár Oenanthe hispanica gyakori
169. gyászos hantmadár Oenanthe lugens 16,23
170. bazalt hantmadár Oenanthe lugens basalti 24
171. türk hantmadár Oenanthe finschii 23
172. koronás hantmadár Oenanthe leucopygia 16,17,24
173. csuklyás hantmadár Oenanthe monacha 4,12,17
174. koromfarkú csuk Oenanthe melanura gyakori
175. kövirigó Monitcola saxatilis 4,23
176. kék kövirigó Monitcola solitarius 3,8,23
177. félörvös légykapó Ficedula semitorquata 6
178. jerikói nektármadár Cinnyris osea 4,5,16,20
179. házi veréb Passer domesticus gyakori
180. berki veréb Passer hispaniolensis gyakori
181. tamariszkuszveréb Passer moabiticus 3,5
182. kövi veréb Petronia petronia 23
183. ezsütcsőrű pinty Euodice malabarica 6
184. sárga billegető Motcailla flava (feldegg, thunber, superciliaris)gyakori
185. citrombillegető Motacilla citreola 18
186. hegyi billegető Motacilla cinerea 6,9
187. barázdabillegető Motacilla alba gyakori
188. parlagi pityer Anthus campestris 4,12
189. hosszúcsőrű pityer Anthus similis 23
190. réti pityer Anthus pratensis 4
191. erdei pityer Anthus trivialis 4,6,16,23
192. olívhátú pityer Abthus hodgsoni 6
193. rozsdástorkú pityer Anthus cervinus gyakori
194. havasi pityer Anthus spinoletta 3,4,18
195. zöldike Carduelis chloris 1,4,16
196. tengelic Carduelis carduelis 1
197. kenderike Carduelis cannabina 3,4,16
198. trombitás sivatagipinty Bucanetes githagineus 18,24
199. feketecsőrű s.pinty Rhodospiza obsoleta 10
200. sordély Miliaria calandra 4
201. szürke sármány Emberiza cineracea cineracea 18
202. kerti sármány Emberiza hortulana 1,12,17,19
203. rozsdás sármány Emberiza caesia gyakori
204. sivatagi sármány Emberiza striolata 22


Emlősök:

fokföldi nyúl Km 33 (1 pld.)
róka Holt-tenger
dorkász gazella KM19, KM20 (13 pld.)
hegyi gazella Mt Amasa (4 pld)
núbiai kőszáli kecske Holt-tenger (6 pld.)
vadszamár Mitzpe Ramon után (2 pld.)
farkas Roadside (1 pld.)
aranysakál Mt Amasa (3 pld.)
zömök homoki egér Tel Nizzana (1 pld.)
Sundevall-futóegér Útközben

Hüllők
Laudakia stelio agama Mt Amasa
Gekkófaj Mt Amasa

Lepkék
Bogáncslepke Vanessa vardui

Szitakötők
Nyerges acsa - Anax ephippiger Több helyen 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Steiner Attila: ,
Bodor Gábor: ,

Sztyeppi lile - Ázsia / Izrael

Egy szép gekkófaj - Ázsia / Izrael

Pettyes túzok - Ázsia / Izrael

- Ázsia / Izrael

Núbiai kőszáli kecske - Ázsia / Izrael

Núbiai lappantyú - Ázsia / Izrael
A WP-ben csak Izraelben fordul elő.

Látkép Mitzpe Ramon szikláiról - Ázsia / Izrael
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció