pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Indiai úti beszámoló - csak fajok és élőhelyek kibővítve tervezési alapadatokkal, impressziókkal Megosztom Facebookon
2005.09.18. 00:04 Veszelinov Ottó

Észak-nyugat India rövid bemutatása a 2005. február 28. – április 05. között tett látogatás élményeire támaszkodva – tények, adatok, impressziók

Úti cél: 3 hét madarászat egyedül, majd 2 hét turistáskodás Kiss Andival. A madarász célok kiválasztásában nagy segítségemre volt az előttem részben azonos utakat bejárt 2 magyar csapat, akiktől az indulás előtt rengeteg hasznos információt sikerült begyűjtenem. Ezúton is köszönet Kókay Szabolcsnak és Fodor Andrisnak!
Utam során a felkeresendő helyszínek kiválasztásában segítségemre volt még a Krys Kazmierczak és Raj Singh szerzőpáros nevével fémjelzett „A Birdwatchers’ Guide to India” című 2004-es kiadású könyv (BGI). A fajok határozását a R. Grimmett, C. Inskipp, T. Inskipp által alkotott „Pocket Guide to the Birds of the Indian Subcontinent” alapján végeztem.

Előkészületek: a megfelelő oltások beszerzése miatt ez 2004. decemberéig nyúlik vissza, ha nem vesszük figyelembe a tervezgetés korábbi időszakban lezajlott fázisait. Az út megtervezéséhez az előző pontban leírtak adtak segítséget. Az oltások közül az ÁNTSZ-nél az alábbiak elleni oltóanyagot ajánlották felvenni: polio, diftéria, tetanusz, hepatits-A és –B, meningitisz, tífusz, malária. Egy tengerparti hotelben történő nyaralás esetén nincs kötelezően ajánlott védőoltás, de egy saját szervezésű, előreláthatóan sok helyi emberrel történő kontaktust feltételező utazásnál más a helyzet. Ha valaki hozzánk hasonlóan felveszi a fent említett összes oltóanyagot az kb. 30.000 forintos költségre (plusz infláció és egyéb árváltoztató tényezők) és kondíciótól függő időtartamú és erősségű általános vagy átlagon felüli levertségre számíthat. A vízum, útikönyv, úti holmik és a legolcsóbb repülőjegy beszerzésével máris fölötte vagyunk a 200.000 forintnak.

Utazás oda és vissza: a repülőutat kijevi átszállással oldottam meg, amit nem bántam meg. Az Aerosvit gépeken kellemes kiszolgálás, a kijevi reptéren kényelmes, bár zsúfolt (hangolódás Indiára) Neoplan buszok és jól felszerelt, kulturált váróterem fogadott. Meglepetést okozott ugyan a dohányozni tilos tábla alá kirakott hamutartó, amit előszeretettel használtak is a váróteremben. A tájékoztatás nem volt igazán elsőrangú, mivel a kijelzőn szereplő indulási adat, az információnál közölt indulási adat és a valós, jópár órás késéssel megvalósuló indulási időpont között egyaránt különbség volt, ami bennem némi feszültséget keltett. Visszatekintve azonban ez semmiségnek tűnik egy indiai út memoárjában. Delhiben a hajnali hőmérséklet 20-21 fok volt, távozásunk éjszakáján ez 25 fokig kúszott fel. Az indiai főváros repülőterén jó színvonalú ügyintézéssel találkoztam, de már a repülőgépből kiszállva megcsapta orromat a helyi illatok, szagok sokasága, ami együttesen nem túl kellemes az európai ember szaglószervének, de kis idő elteltével megszokható. Napközben 30 fok fölötti hőmérsékletek uralkodtak Delhiben. A hazaút során a kijevi 5-6 órás átszállási időt felhasználtuk arra, hogy egy taxival benéztünk a meglepően tiszta és rendezett Kijev belvárosába. A reptéren csak egy kis papírt írtak meg a városba távozásunkkor, amit a visszaérkezéskor le kellett adnunk.

Útviszonyok, közlekedési morál: az általam részben bejárt 7 állam területén az utak katasztrofális állapotban voltak, ez alól csak az Arany háromszög 3 városa közötti frekventált utak voltak némileg kivételek. A rengeteg gépjármű olyan mértékben károsítja az aszfaltburkolatot, amit nem bírnak folyamatosan kijavítani, így hatalmas kátyúk alakulnak ki. Megdöbbenésemre Vadodara városában az útjavítás során az aszfalt feltörésére is emberi munkaerőt használtak csákánnyal felszerelkezve! Az rendben hogy traktort nem igazán láttam utam során, mivel a mezőgazdasági munkákat szinte teljes mértékben kézi munkaerő végzi el, de a fenti eset már kicsit sok volt az emberi munkaerő kihasználásából! Fentieket tetézi a gépjármű vezetők hozzáállása, akik kizárólag saját előre haladásukban és csakis saját testi épségük megvédésében érdekeltek, s csakis a legvégső pillanatban hajlandóak engedni. Erre csak egy példa az a buszsofőr, aki az emberekkel telerakott busszal úgy előzött egy teherautót, hogy közben a két sávos úton szembe szintén teherautó közeledett. Ekkor a két tehergépjármű lehúzódott a padkára, hogy a busz elférjen! Kényelmesen közúton én nem tudtam utazni Indiában, mindig volt valami negatív tényező (rengeteg dudálás, nagyvárosokban szmog, kisvárosokban rendkívül rossz minőségű utak, tolakodó sofőrök, stb.). A vonat volt az egyedüli kényelmes utazási eszköz számomra (hosszabb távon a belföldi légiforgalom lehet még alternatíva).

Utazás Indiában: mivel egyedül voltam 3 héten keresztül, így eleve az olcsóbb tömegközlekedésre építettem az országon belüli mozgásomat. A távolsági buszok egyik fapados, rövidlábú emberekre tervezett ülésekkel ellátott, ütött-kopott példányával kezdtem az ismerkedést. Az indulási állomást nem volt könnyű megtalálni Delhiben, mivel a BGI-ben megadott állomásról nem indultak buszok Nainital felé, így többfrontos egyeztetéseket követően motoros riksával kellett átgurulnom egy másik buszállomásra (max. 5 km – 150 INR). Természetesen már ekkor megkezdődött a próbálkozás a helyiek részéről, hogy ki hogyan tudna átverni, minél több pénzt kicsikarni tőlem. Erre jó példa volt az az úr, aki előbb kiderítette nekem, hogy csak este fog busz indulni Nainitalba, de az is a drágább privát busz lesz. Miután azonban erősködtem, hogy de itt lennie kell állami busznak is azon a vonalon, rövid időn belül kiderült általa hogy valóban létezik másik állomás is, ahonnan az állami buszok indulnak. Ott hamarosan, reggel 7 órakor indult is egy állami járat. Ezen is, mint később minden alkalommal az állami buszokon, egy „kalauz”-tól kellett megvenni a jegyet néha már menet közben. Érdemes figyelni, hogy a helyiek mennyit fizetnek, mivel itt is előszeretettel nyúlják le a felkészületlen turistát! Néhány állami busszal megtett távolságra vonatkozó menetjegyek díjai egy főre vonatkozóan (1 INR = 4,5 Ft):
Delhi – Nainital (kb. 320 km) – 164 INR
Jhansi – Khajuraho (kb. 150 km) – 90 INR
Amritsar – Pathankot (kb. 108 km) – 46 INR
Pathankot – Dharamsala (kb. 90 km) – 75 INR

A nem állami, hanem privát buszokra kis utazási irodákban lehet megváltani a jegyet. Találkoztam olyan irodával ahol az úticélokat kis tábla hirdette, míg máshol csak az iroda felirata utalt a tevékenységére, itt belül adtak felvilágosítást. Elvileg ezekre a buszokra csak annyi jegyet adnak el, amennyi ülőhely van. Ez senkit ne tévesszen meg, mivel Indiában nem meglepő a privát buszokon sem hogy egy helyen két embernek kellene ülnie. Ilyenkor persze az egyik (általában aki később száll fel a buszra) leszorul a padlóra. Ezt némi hangos perlekedés szokta megelőzni, de aztán a később érkező belátja reménytelen helyzetét, s elfoglalja helyét a mélyben. Ezek a buszok már kényelmesebbek, jól párnázott székekkel, hosszabb távra vagy éjszakai járatnál külön opcióként (persze felárért) választható fekhellyel ellátottak. Az általam tapasztalt fekhelyek vastag szivaccsal voltak ellátva, kis olvasólámpa és a központi tértől történő elszeparálásra elhúzható műanyag ajtócska szolgálta az utasok kényelmét. Hosszú távon természetesen ezek a buszok sem kényelmesek, ha ülőhelyet és nem fekvőhelyet választ az ember. Néhány tájékoztató ár ülőhelyekre vonatkoztatva egy főre:
Pushkar – Bharatpur : 165 INR
Dharamsala – Delhi (520 km): 400 INR

A vonatközlekedésről főleg negatív információim voltak a tervezés időszakában, így tartottam kissé ettől az utazási formától. Való igaz, hogy rá kell szánni az időt a jegyvásárlásra, s érdemes már előre itthon kinyomtatni azokat a tervezett indulási időpontokat és járatszámokat, amelyeket igénybe kívánunk venni. Így sok időt tudunk megspórolni főleg azért, mert a külföldi turisták részére fenntartott jegykiadó ablakoknál nem egyszer találkoztam angolul egyáltalán nem beszélő emberrel. Az utazás előtti vasúti közlekedés tervezését a www.indianrail.gov.in honlap igénybe vételével ajánlatos kivitelezni. Én nagy többségben a 2A és az SL kóddal ellátott kocsikat vettem igénybe, ahol előbbi a másodosztályt, míg utóbbi az alvókocsit jelöli. Minden esetben érdemes kihangsúlyozni, hogy légkondival (AC) rendelkező kocsiban kívánunk utazni (ami lehet, hogy csak sűrűn elhelyezett ventilátorokat jelent, de ezen ugye senki sem lepődik meg Indiában!). Fenti feltételek mellett váltva meg jegyedet garantált, hogy a te helyedre nem adtak el másnak jegyet és megkapod azt a kényelmi fokozatot, ami hosszú távon is kényelmes utazást biztosít és ami nagyon jó árfekvésű az európai ember szemével nézve, de már túl drága a helyiek többségének. Ezen az osztályon mindig adtak kispárnát, takarót, lepedőt, egy alkalommal az ár tartalmazott egy másfél literes ásványvizet is. Utóbbit és egyéb inni és ennivalókat a vonatban gyakran szaladgáló árusoktól lehet beszerezni, vagy az állomásokon az ablakon át kívülről portékájukat kínáló emberektől. A vágányok megtalálása nem nehéz, ellenben a jegyen feltüntetett kocsi megtalálása többször okozott fejtörést, amit az esetek nagy többségében a vasutasok segítségével mindig sikerült megoldani. Ilyen esetekben is érdemes odafigyelni, hogy nehogy egy túlbuzgó segítőkész, de nem vasutas kezei közé kerüljünk. Vele nem garantált, hogy megtaláljuk a kocsinkat, de számíthatunk rá, hogy ennek ellenére tartani fogja a markát. Íme néhány vonal és a fenti 2A, SL, AC kategóriájú jegy ára fejenként:
Agra – Jhansi (216 km): 556 INR
Satna – Varanasi (306 km): 157 INR (ez 3.osztályú alvókocsis vonatra szólt)
Vadodara – Delhi (1115 km): 1940 INR
Delhi – Ajmer (442 km): 827 INR
Bharatpur – Vadodara (819 km): 1318 INR
Ramnagar – Delhi (240 km): 542 INR
Varanasi – Amritsar (kb. 1000 km): 1565 INR

A városokon belüli közlekedést biciklis és motoros riksákkal, taxikkal, buszokkal, Delhiben metróval oldják meg. A biciklis riksa ugyan olcsó és nem szennyezi a környezetet, de egy kissé is emelkedővel megáldott úton rossz nézni, ahogy az idősebb riksások alig kapnak levegőt, csak hogy téged kiszolgáljanak. Ezt a közlekedési módot amennyire lehet hanyagoltuk, csak síkvidéken, ráérős időkben alkalmaztuk. A motoros riksák okozzák a legnagyobb légszennyezést, így bár ez gyors és viszonylag olcsó utazási mód, mégis elhanyagolható mértékben vettük igénybe. A legjobb választás talán egy újabb kocsitípusú taxi bérlése egy napra, ami körbevisz a látnivalók között, kényelmes és a motoros riksákhoz képest jóval kevesebb légszennyező anyagot bocsát ki. Nainital-ban egy egész napra kibérelt mikrobusz taxiért Sattal menettérti járatban (kb. 40 km) és kb. 10 órás várakozási idővel 700 INR-t fizettem. Delhiben egy taxiért a turista-látványosságokat érintő 7 órás körért 500 INR-t fizettünk, míg a Delhi - Jaipur - Agra – Delhi távra 4 napra sofőrrel együtt 5100 INR-ért béreltünk taxit. A sofőr srác nagyon jól beszélt angolul, bár olvasni és írni nem tudott. Nekünk nem is ez volt a lényeg, hanem hogy nagyon jól ismerte a városokat és látványosságaikat. Sok olyan helyet is megmutatott ami még a Lonely Planet-ban sem volt benne, pedig érdemes a felkeresésre.
Lehetőségem volt még az Indiában nagyon elterjedt robogóval, kismotorral is utazni néhány alkalommal. Ennek sofőrjei igazi kaszkadőrök, mivel halált megvető bátorsággal szlalomoznak a kocsik között. Vadodara-ban ismerősöknél szálltam meg 5 napra, s Stanley nevű barátomnak volt egy Suzukija, amin ülve kétszer is halálfélelem uralkodott el rajtam. Csak a legutolsó pillanatban fékeznek, de akkor teljes erőből, hogy majdnem lerepültem a motorról, máskor meg pár centiméterre húztunk el a szomszédos gépjárművek mellett, alig fért el a lábam.

Szállás: változó felhozatal tapasztalható mindenhol a legolcsóbb dormitory room-októl kezdve (40 INR/fő/éj – Nainital – Youth Hostel) az általam helyenként igénybe vett háromcsillagos szállodákon át (2 ágyas szoba 2100 INR/2 fő/éj – Delhi – Hotel ARIHANT) a kastélyszállókig. A legszebb, legesztétikusabb szállásunk Jaipurban volt a Hotel Aashish-ban, ahol 1000 INR/2 fő/éj árat fizettünk. Az átlagár amit egy alap felszereltségű, nem lepukkant kétágyas szobáért fizettem 300-400 INR/éj volt. Mindenhol bekérik a turista adatait bejelentkezéskor, még a legkisebb helyen is, mivel nyílván kell tartaniuk az éppen náluk megszálló külföldieket. Ez némi kellemetlenség, de ebbe bele kell törődni.

Egyebek: az Internet használata meglehetősen olcsó (kb. 30-60 INR/óra) Indiában és a telefonálás is végtelenül egyszerű. Nem ajánlatos tehát mobiltelefont vinni, hacsak több napra nem akarunk eltávolodni településektől. Minden kis és nagy településen található ugyanis telefonfülke vagy csak egy boltban lerakott telefon, aminek a használatáért aztán a kasszánál kell fizetni (kb. 10 INR/ 1 perc hazánkba telefonálás esetén), ahol adnak egy nyomtatott papírt is, amin szerepel a hívás időtartama. Az étkezés nagyon olcsó, akár boltban vásárolunk akár beülünk egy kisvendéglőbe (pl. nagy adag második fogás és egy desszert 50-100 INR a szállodában rendelve és elfogyasztva). A frissen elkészített ételektől általában nem kell félni, csak a fogyasztott, vásárolt víz mindig palackozott legyen. Nekem az 5 hét alatt egyedül Varanasi-ban, a szent Gangesz partján sikerült úgy elrontanom a gyomromat, hogy egy éjszakás hányás-hasmenés után kb. 1,5 héten át csak fostam, bármit is ettem. Pedig ott is frissen sült ételt fogyasztottam, de ez nem számított. A halottak hamvaival szennyezett és naponta 40-60.000 ember fürdőhelyének mondott Gangesz partján erre számítani lehet.

Saját vélemény: a koszos, büdös utcák és települések, a rengeteg kéregető szegény ember látványa hatalmas kontrasztot képeznek azzal az élővilággal és fennmaradt épített emlékekkel, melyek miatt mindenképp érdemes ellátogatni ebbe az országba. Én nem bántam meg, hogy sikerült kijutnom és felfedeznem ennek a kultikus országnak a szépségeiből egy adagot, bár egy darabig nem vágytam vissza hazaérkezésemet követően. Az utam során semmilyen incidens nem ért, az emberek inkább segítőkésznek bizonyultak. Természetesen nagyon sokan utaztak a minél több pénz kisajtolására a szegény turistából, de ez az ország gazdasági helyzetéből adódik, nem meglepő. Körültekintőnek kell lenni. Az alkudozás kötelező, akárcsak az arab országokban. Nem kizárt, hogy tízszeres árat mondanak elsőre, innen indulnak.

Legnagyobb madarász élmény: fejem fölött 30 méterre átrepülő Great Hornbill a Corbett National Parkban.
Legjobb turista élmény: a XIV. Dalai Láma megtekintése kántálásos tanítás közben a lakhelye melletti kis templomban.


Indiai úti beszámoló - csak fajok és élőhelyek
2005. február 28. – április 05.

Utam során az alábbi élőhelyeket kerestem fel:
- Nainital és környékének hegyes, erdős területei (Nai)
- Mongoli völgy és környéke – pl. Khurpatal környéke (Mon)
- Sat Tal és környéke (Sat)
- Ramnagar és környéke, Kosi folyó a településnél (Ram)
- Mohan és Kumeria környéke és Kosi folyó a 2 település között (MK)
- Corbett Nemzeti Park (CNP)
- Pushkar és környékének hegyei (Push)
- Sonkhaliya Zárt Terület (Sonk)
- Keoladeo Ghana Nemzeti Park vagy más néven Bharatpur (Bha)
- Bund Baretha (Bb)
- Vadodara, s környéke–pl. Timby víztározó + Természeti Oktató Központ (Vado)
- GIR Nemzeti Park és környéke (Gir)
- Amreli és Bagodra közötti vizes élőhelyek + Velavadar Nemzeti Park (ABV)
- Pariyaja Víztározó (Par)
- Vadhvan Víztározó (Vadh)
- Turistaként barátnővel minimális madarászással: Delhi (D)– Jaipur (J)– Agra (A)– Khajuraho (K)–Varanasi (V)–Amritsar–Dharamsala és McLeod Ganj (M)– Delhi.

A 3 hét aktív és 2 hét passzív madarászat közben látott fajok listáját az An Annotated Checklist of the birds of the Oriental Region by Tim Inskipp, Nigel Lindsey and William Duckworth (1996) alapján állítottam össze. Azon fajoknál, amelyeket maximum 2 élőhelyen láttam vagy kiemelten kezeltem utam során, részletezem a helyeket és hozzájuk tartozó, megfigyelt egyedszámokat. A többi esetben csak felsorolásra kerülnek az élőhelyek, ahol észleltem a fajt, vagy egyszerű utalást teszek a faj gyakoriságára.

E: endemikus Indiában vagy az indiai szubkontinensen
(E): közel endemikus az indiai szubkontinensen–a faj fő elterjedési területe ide koncentrálódik

Fajok:

1. Black Francolin (Fr. francolinus): Sat-1
2. Grey Francolin (Fr. pondicerianus): közönséges
3. E-Jungle Bush Quail (Perdicula asiatica): Gir-2 hím+2 tojó
4. Small Buttonquail (Turnix sylvatica): Bb-2
5. Red Junglefowl (Gallus gallus): MK-1, CNP-10
6. Kalij Pheasant(Lophura l. hamiltonii):MK-1,CNP-6,Mon-1
7. E-Indian Peafowl (Pavo cristatus): Himaláján kívül gyakori
8. Bar-headed Goose (Anser indicus): Bha-min. 350, Bb-200
9. Lesser Whistling-duck (Den. javanica): Bb-35, ABV-2
10. Ruddy Shelduck (Tadorna ferruginea): vizek körül gyakori
11. Comb Duck (Sarkidiornis melanotos): Bb-10, Vado-6, ABV-1, Vadh-20
12. Cotton Pygmy-goose (Nettapus coromandelianus): Bb-50, Vadh-min. 40, ABV-30
13. Gadwall (Anas strepera): Bb-min. 140, Vado-20, ABV-sok
14. Eurasian Wigeon (A. penelope): vizes élőhelyeken gyakori
15. Mallard (A. platyrhynchos): vizes élőhelyeken gyakori
16. Spot-billed Duck(A. p. poecilorhyncha):Bha,Bb,Vado,ABV
17. Common Teal (Anas crecca): gyakori
18. Garganey (Anas querquedula): gyakori
19. Northern Pintail (Anas acuta): Bb-min. 80, ABV-8
20. Northern Shoveler (Anas clypeata): gyakori
21. Red-crested Pochard (Rhodonessa rufina): Bb-3
22. Common Pochard (Aythya ferina): Bb-15, Par-20
23. Tufted Duck (Aythya fuligula): Bb-min. 200, Par-25
24. Eurasian Wryneck (Jynx torquilla): Sonk-1
25. Speckled Piculet (Picumnus innominatus): Sat-4
26. Rufous Woodpecker (Celeus brachyurus): MK-1
27. Grey-capped Pygmy Woodp. (Den. canicapillus): Sat-2, MK-6, CNP-8
28. (E)-Brown-fronted Woodpecker (Den. auriceps): Nai-1, Mon-3, Sat-gyakori
29. Yellow-crowned Woodp.(Den. mahrattensis):Sonk-1,Bha-1
30. Rufous-bellied Woodpecker (Den. hyperythrus): Nai-1
31. (E)-Himalayan Woodpecker (Den. himalayensis): Nai-8
32. Lesser Yellownape (Picus ch. chlorolophus): Sat-1, MK-1
33. Greater Yellownape (Picus flavinucha): Sat-2
34. Streak-throated Woodpecker (P. xanthopygaeus): MK-1
35. Grey-headed Woodpecker (Picus canus): Sat, MK, CNP
36. Himalayan Flameback (Dinopium shorii): MK-1, CNP-1
37. (E)-Black-rumped Flameback (D. b. benghalense): Sonk-1, Bha-5, Bb-1
38. Great Barbet (Megalaima virens): Sat-8, M-1
39. E-Brown-headed Barbet (M. zeylanica): Bha, K, Bb, D
40. Lineated Barbet (Megalaima lineata): MK-1, CNP-4
41. Blue-throated Barbet (Megalaima asiatica): Sat-2
42. Coppersmith B. (M. haemecephala):MK,CNP,Gir,Bha,K
43. E-Indian Grey Hornbill (Ocyceros birostris): szórványos
44. Great Hornbill (Buceros bicornis): MK-1, CNP-1
45. Common Hoopoe (Upupa epops): gyakori
46. Indian Roller (Coracias b. benghalensis): nagyon gyakori
47. Common Kingfisher (Alcedo atthis): vizes élőhelyen bárhol
48. White-throated Kingfisher (Halcyon smyrnensis): gyakori
49. Crested Kingfisher (Megaceryle lugubris): MK-4, CNP-2
50. Pied Kingfisher (Ceryle rudis leucomelanura): szórványos
51. Blue-bearded Bee-eater (Nyctyornis athertoni): MK-2+2
52. Green Bee-eater (Merops orientalis beludschicus): sok
53. Chestnut-headed Bee-e. (M. l. leschenaulti): MK-3,CNP-6
54. Common Hawk Cuckoo (Hierococcyx varius): Bha-3,V-2
55. Asian Koel (Eudynamys scolopacea): Vado-2,Gir-3,Vadh-1
56. E-Sirkeer Malkoha (Phaenicophaeus leschenaultii): Bha-1
57. Greater Coucal (Centropus sinensis): szórványosan gyakori
58. Rose-ringed Parakeet (Psittacula krameri): nagyon gyakori
59. (E)-Slaty-headed Parakeet (Ps. himalayana): Sat--6
60. E-Plum-headed Parakeet (Ps. cyanocephala): szórványos
61. Red-breasted Parakeet (Ps. alexandri): MK-5, CNP-6
62. Himalayan Swiftlet (Collocalia brevirostris): Nai-2
63. Common Swift (Apus apus): Nai-1
64. House Swift (Apus affinis nipalensis): hegyekben gyakori
’Little Swift’ (A. a. affinis): Himaláján kívül gyakori
65. Crested Treeswift (Hemiprocne coronata): MK, CNP, Gir
66. Collared Scops Owl (Otus bakkamoena): Bha-1
67. Eurasian Eagle Owl (Bubo bubo bengalensis): Sonk-2 család 3-3 repülős fiókával – indiai bennszülött alfaj
68. Dusky Eagle Owl (Bubo coromandus): Bha-2 ad. + 1 juv.
69. Brown Fish Owl (Ketupa zeylonensis): CNP-1
70. Spotted Owlet (Athene brama indica): nagyon gyakori
71. Short-eared Owl (Asio flammeus): Sonk-1
72. Rock Pigeon (Columba livia neglecta): Sat-8
73. Laughing Dove (Streptopelia senegalensis): nagyon gyakori
74. Spotted Dove (Str. chinensis suratensis):szórványos gyakori
75. Red Collared Dove (Str. tranquebarica): Sonk, J
76. Eurasian Collared Dove (Str. decaocto): nagyon gyakori
77. Yellow-footed Green Pigeon (Treron p. phoenicoptera): CNP-2
… (Treron p. chlorigaster): CNP, Bha, D, Push
78. Sarus Crane (Grus a. antigone): Bha-2, ABV-2, Par-2
79. Common Crane (Grus grus): Bha-40, ABV-1
80. Brown Crake (Amaurornis akool): Gir-2
81. White-breasted Waterhen(Am. phoenicurus): közönséges
82. Purple Swamphen (Porphyrio porphyrio): Bha, ABV, Vadh
83. Moorhen (Gallinula chloropus): gyakori
84. Coot (Fulica atra): Bb-min. 600, Par-sok, Vado-10
85. Chestnut-bellied Sandgrouse (Pterocles exustus): Sonk-10, ABV-2
86. Common Snipe (Gallinago gallinago): gyakori
87. Black-tailed Godwit (Limosa l. limosa): víz mellett gyakori
88. Eurasian Curlew (Numenius arquata orientalis): Vado, ABV
89. Spotted Redshank (Tringa erythropus): gyakori
90. Common Redshank (Tringa totanus): gyakori
91. Marsh Sandpiper (Tringa stagnatilis): Bha-1, Bb-1, ABV-1
92. Common Greenshank (Tringa nebularia): síkvidéken néhol
93. Green Sandpiper (Tringa ochrupos): gyakori
94. Wood Sandpiper (Tringa glareola): síkvidéken gyakori
95. Common Sandpiper (Actitis hypoleucos): szórványos
96. Little Stint (Calidris minuta): Bha, Bb, Vado, ABV
97. Temminck’s Stint (Calidris temminckii):Bha,Bb,Vado,ABV
98. Ruff (Philomachus pugnax): nagyon gyakori
99. Greater Painted-snipe (Rostratula benghalensis): Sonk-3
100. E-Indian Courser (Curs. coromandelicus): Sonk-2, Bha-4
101. Eurasian Thick-knee (Burhinus oedicnemus): Bha-2
102. Black-winged Stilt (H. himantopus): nagyon gyakori
103. Pied Avocet (Recurvirostra avosetta): Sonk-2, ABV-1
104. Pheasant-tailed J.(Hydrophasianus chirurgus):Bb,Vado,Par
105. Bronze-winged Jacana (Metopidius indicus): Bb,Vado,Par
106. Collared Pratincole (Glareola pratincola): Par-10, Vadh-30
107. Small Pratincole (Glareola lactea): Bb-min. 14
108. Pacific Golden Plover (Pluvialis fulva): Vado-38
109. Little Ringed Plover (Charadrius dubius): Bha, Vado, ABV
110. E-Yellow-wattled Lapwing (Vanellus malabaricus): Sonk-2, Bha-4, Vado-1, Gir-2
111. River Lapwing(Vanellus duvaucelii):MK-10,Ram-3,CNP-6
112. Red-wattled Lapwing (Vanellus i. indicus): közönséges
113. White-tailed Lapwing (V. leucurus): Bha-7
114. Gull-billed Tern (Gelochelidon nilotica): ABV, Vadh, Vado
115. Caspian Tern (Hydroprogne caspia): Vado-3
116. River Tern (Sterna aurantia): Bha-2, Bb-40, CNP-6,ABV-1
117. Whiskered Tern (Chlidonias hybridus): Bb, Vado, Vadh
118. Indian Skimmer (Rynchops albicollis): Bb-6
119. Osprey (Pandion haliaetus): Vado-2, CNP-4, Vadh-3
120. Black-shouldered Kite (Elanus caeruleus): szórványos
121. Black Kite (Milvus migrans): nagyon gyakori
122. Pallas’s Fish-eagle (Haliaeetus leucoryphus): CNP-2
123. Lesser Fishing-eagle (Ichthyophaga humilis): CNP-3+2
124. Bearded Vulture (Gypaetus barbatus): Mon-1, Sat-1
125. Egyptian Vulture (Neophron percnopterus): néhol gyakori
126. Indian White-backed V. (Gyps bengalensis): leggyakoribb
127. Long-billed Vulture (Gyps indicus): Gir-1
128. Himalayan Griffon(Gyps himalayensis):hegyekben gyakori
129. Eurasian Griffon (Gyps fulvus): Ram-6, MK-3, CNP-2
130. Eurasian Black Vulture (Aegypius monachus): CNP-12
131. Red-headed Vulture (Sarcogyps calvus): CNP-10, Bha-1
132. Short-toed Snake-eagle (Circaetus gallicus): Gir-1
133. Crested Serpent-eagle (Spilornis c. cheela):nagyon gyakori
134. Eurasian Marsh Harrier(Circus a. aeruginosus):Bb-2,ABV-3
135. Hen Harrier (Circus cyaneus): CNP-2
136. Pallid Harrier (Circus macrourus): Sonk-1
137. Montagu’s Harrier (Circus pygargus): Sonk-1
138. Shikra (Accipiter badius dussumieri): gyakori
139. Eurasian Sparrowhawk (Accipiter nisus melaschistos): Sonk-1, Push-2, Bha-2
140. Northern Goshawk (Accipiter gentilis): Nai-1
141. Crested Honey B. (Pernis ptilorhyncus): Bha, Gir, Vado
142. White-eyed Buzzard (Butastur teesa): Gir-1
143. Eurasian Buzzard (Buteo buteo japonicus): D-Nai úton 1
144. Long-legged Buzzard (Buteo rufinus): Sonk-1
145. Lesser Spotted Eagle (Aquila pomarina hastata):Bha-3,Gir-3
146. Greater Spotted Eagle (Aquila clanga): Bha-1, Bb-1, Par-1
147. Steppe Eagle (Aquila nipalensis): leggyakoribb sasfaj
148. Booted Eagle (Hieraaetus pennatus): Push-3, Gir-3
149. Changeable Hawk-eagle (Spizaetus cirr. limnaetus): Gir-1
150. Common Kestrel (Falco tinnunculus): gyakori
151. Little Grebe (Tachybaptus ruficollis): Bb, Vado, ABV,Vadh
152. Great Crested Grebe (Podiceps cristatus): Par-1
153. Darter (Anhinga melanogaster): Bb, D-Nai között,CNP,Bha
154. Little Cormorant (Phalacrocorax niger): szórványos
155. Indian Cormorant (Ph. fuscicollis): Bb-30,Vado, Vadh-sok
156. Great Cormorant (Ph. carbo): CNP-15, Bb-min.80,Vadh-sok
157. Little Egret (Egretta garzetta): nagyon gyakori
158. Western Reef Egret (Egretta gularis): ABV-2 sötét változat
159. Great Egret (Casmerodius albus): gyakori
160. Intermediate Egret (Mesophoyx intermedia): gyakori
161. Cattle Egret (Bubulcus ibis): nagyon gyakori
162. Indian Pond Heron (Ardeola grayii): helyenként gyakori
163. Grey Heron (Ardea cinerea): gyakori
164. Purple Heron (Ardea purpurea): Bha-2, Vado-3, ABV-6
165. Little Heron (Butorides striatus): Bha-2, Ram-1
166. Black-crowned Night Heron (Nyc. nycticorax): Bha-sok
167. Black Bittern (Dupetor flavicollis): Bha-1 vezetővel
168. Greater Flamingo (Phoenicopterus ruber): Vadh-8
169. Glossy Ibis (Plegadis falcinellus): Vadh-50, Bb-15, Par-10
170. Black-headed Ibis (Threskiornis melanocephalus): gyakori
171. Black Ibis (Pseudibis papillosa): Bha ,Push, Vado, Gir, Par
172. Eurasian Spoonbill (Platalea leucorodia): síkvidéken gyakori
173. Great White Pelican (P. onocrotalus): ABV-42
174. Dalmatian Pelican (Pelecanus crispus): ABV-1
175. Painted Stork (Mycteria leucocephala): Bha-8, Vado-16, Gir-1, ABV-14, Vadh-55
176. Asian Openbill(Anastomus oscitans):Bb-1,Vado-8,Vadh-12
177. Wooly-necked Stork (Ciconia episcopus): CNP-6, Bb-1
178. White Stork (Ciconia ciconia): Vado-1, ABV-1
179. Black Stork (Ciconia nigra): CNP-12
180. Black-necked S.(Ephippiorhynchus asiaticus):CNP-2,Bha-2
181. Golden-fronted Leafbird (Chloropsis a. aurifrons): MK-2
182. Rufous-tailed Shrike (Lanius i. isabellinus): szórványos
…(Lanius i. phoenicuroides): Sonk-1, Bha-1
183. Brown Shrike (Lanius c. cristatus): Ram-1
184. Bay-backed Shrike (Lanius vittatus): Sonk, Bha, Bb, Gir
185. Long-tailed Shrike (Lanius schach erythronotus): gyakori
(Lanius schach caniceps): Bha-2
186. Southern Grey Shrike (Lanius meridionalis lahtora):Sonk-10
187. Eurasian Jay (Garrulus glandarius): Nai-ottani alfajból 3
188. (E)-Black-headed Jay (Garrulus lanceolatus): Mon-4, Sat-5
189. Yellow-billed Blue Magpie (Urocissa flav. cucullata): M-1
190. Red-billed Blue Magpie (U. erythrorhyncha): Nai-2, Sat-4
191. Rufous Treepie (Dendrocitta vagabunda): sokfelé látható
192. Grey Treepie (Dendrocitta formosae): CNP-1,Mon-1,MK-6
193. House Crow (Corvus s. splendens): nagyon gyakori
194. Large-billed Crow (Corvus macrorhynchos): gyakori
195. Eurasian Golden Oriole (O. oriolus kundoo):Gir,Par,Vadh,K
196. Large Cuckooshrike (Coracina m. macei): Vadh-1
197. Small M. (P. cinnamomeus pallidus): Push,Bha,Vado,CNP
198. (E)White-bellied Minivet (P. erytropygius):Gir-1 pár
199. Long-tailed Minivet (Pericrocotus ethologus): Mon,Nai,Sat
200. Scarlet Minivet (Pericrocotus flammeus): MK-8, CNP-38
201. Bar-winged Flycatcher Shrike (Hemipus picatus capitalis): Sat, MK, CNP
202. Yellow-bellied Fantail (Rh. hypoxantha): Mon-1, MK-1
203. White-throated Fantail (Rh. alb. canescens): Sat,MK,CNP
E-(Rhipidura albicollis albogularis): Vado-2
204. White-browed Fantail (Rhipidura aureola): Vado-1
205. Black Drongo (Dicrurus macrocercus): nagyon gyakori
206. E-White-bellied Drongo(D. c.caerulescens):D-Nai között 1
207. Spangled Drongo (Dicrurus hottentottus): MK-15, CNP-12
208. Asian Paradise-flycatcher (Terpsiphone paradisi): Vado-1
209. Common Iora (Aegithina tiphia humei): Gir-1, Vado-1 pár
210. Common Woodshrike (Tephrodornis pondicerianus): gyakori
211. Blue Rock Thrush (Monticola solitarius pandoo): MK-1
212. Blue Whistling Thrush (Myophonus caeruleus): Himalájában nagyon gyakori
213. Grey-winged Blackbird (Turdus boulboul): Mon, Sat, CNP
214. Eurasian Blackbird (Turdus merula maximus): MK-1
215. Dark-throated Thrush (T. ruficollis atrogularis): CNP-2, Mon-1, Ram-1
216. Asian Brown Flycatcher (Muscicapa dauurica): Nai-1
217. Rufous-gorgeted Flycatcher (F. strophiata): Sat-1, MK-1
218. Red-throated Flycatcher (Ficedula p. parva): gyakori
219. Ultramarine Flycatcher (F. s. superciliaris): Mon-1, Sat-1
220. Slaty-blue Flycatcher (Ficedula t. tricolor): Sat-1, MK-2
221. Verditer Flyc. (Eumyias thalissina): Gir,Sat,MK,CNP,Bha
222. Small Niltava (Niltava macgrigoriae): MK-1
223. Rufous-bellied Niltava (Niltava sundara): Sat-1, MK-1
224. Tickell’s Blue Flyc. (Cyornis t. tickelliae): Gir-1, Vado-1
225. Grey-headed Canary Fl. (Culicicapa ceylonensis): gyakori
226. Bluethroat (Luscinia svecica): Bha-1
227. Orange-flanked Bush Robin (Tarsiger cyanurus):Mon-,Sat-6
228. Oriental Magpie Robin (Copsychus saularis): gyakori
229. E-Indian Robin (Saxicoloides fulicata cambaiensis): gyakori
230. Blue-capped Redstart (Phoenicurus coeruleocephalus): Nai-1
231. Black Redstart (Ph. ochruros phoenicuroides): gyakori
232. Blue-fronted Redstart (Ph. frontalis): MK-1, Mon-1, Sat-1
233. White-capped Water Redstart (Chaimarrornis leucocephalus): Himalájában gyakori
234. Plumbeous Water Redstart (Rhyacornis fuliginosus): -II-
235. Spotted Forktail (Enicurus m. maculatus): Mon-1
236. E-Stoliczka’s Bushchat (Saxicola macrorhyncha): Sonk-1
237. Common Stonechat (Saxicola torquata indica): gyakori
238. Pied Bushchat (Saxicola caprata bicolor): gyakori
239. Grey Bushchat (Saxicola ferrea): gyakori
240. E-Brown Rock-chat (Cercomela fusca): gyakori
241. Variable Wheatear (Oenanthe p. picata): Sonk-1
242. (E)-Brahminy Starling (Sturnus pagodarum): gyakori
243. Rosy Starling (Sturnus roseus): Vado és ABV-gyakori
244. Asian Pied Starling (Sturnus c. contra): gyakori
245. Common Myna (Acridotheres t. tristis): nagyon gyakori
246. E-Bank Myna (A. ginginianus): nagyon gyakori
247. Jungle Myna (A. f. fuscus): CNP-8, Ram-3, MK-2
248. Chestnut–bellied Nuthatch (Sitta castanea almorae): M-2, Sat-2, MK-6, CNP-3
249. White-tailed Nuthatch (S. himalayensis): Nai-sok, Sat, MK
250. Velvet-fronted Nuthatch (Sitta frontalis): MK-10, CNP-3
251. Wallcreper (Tichodroma muraria): MK-1
252. Bar-tailed Treecreeper (Certhia himalayana): Nai-3,Mon-3
253. Rufous-naped Tit (Parus rufonuchalis): Nai-gyakori
254. Great Tit (Parus major stupae): gyakori
255. Green-backed Tit (Parus monticolus): hegyekben gyakori
256. E-Black-lored Tit (Parus x. xanthogenys): Mon, Sat, MK
257. Black-throated Tit (Aegithalos cocinnus): Nai-gyakori
258. Plain Martin (Riparia paludicola): néhol gyakori
259. Dusky Crag Martin (Hirundo concolor): Ram, Push, Vado
260. Barn Swallow (Hirundo r. rustica): gyakori
261. Wire-tailed Swallow (Hirundo smithii): szórványos
262. Red-rumped Swallow (H. daurica nipalensis): szórványos
263. (E)-Streak-throated Swallow (H. fluvicola): Sonk-2
264. Red-whiskered Bulbul (Pycnonotus jocosus): néhol kevés
265. White-eared Bulbul (P. leucotis): Bha-3,Gir félszigetén sok
266. (E)-Himalayan Bulbul (P. leucogenys): Himalája-gyakori
267. Red-vented Bulbul (P. cafer 2 alfaja): nagyon gyakori
268. E-White-browed Bulbul (P. luteolus): Vado-2
269. Ashy Bulbul (Hemixos flavala): Sat-20, MK-3
270. Black B. (Hypsipetes leucocephalus psaroides):hegyvidéken
271. Striated Prinia (Prinia c. criniger): Mon-1
272. E-Rufous-fronted Prinia (Prinia buchanani): Sonk-8
273. Grey-breasted Prinia (Prinia hodgsonii): Sat-2, Vado-2
274. E-Jungle Prinia (Prinia sylvatica): Push-1
275. Plain Prinia (Prinia inornata): nagyon gyakori
276. E-Ashy Prinia (Prinia socialis): gyakori
277. Bright-headed Cisticola (C. exilis erythrocephala): CNP-2
278. Oriental White-eye (Zosterops palpebrosus): gyakori
279. Paddyfield Warbler (Acrocephalus agricola): Par-3
280. Blyth’s Reed Warbler (Acrocephalus dumetorum): Vado-1
281. Clamorous R. W. (A. stentoreus brunnescens): Par-1,Vadh-3
282. Booted Warbler (Hippolais caligata): Gir-2
283. Lesser Whitethroat (Sylvia curruca blythi): gyakori
284. Orphean Warbler (Sylvia hortensis): Bha-1
285. Common Tailorbird (Orthotomus sutorius guzuratus): gyakori
286. Common Chiffchaff (Ph. collybita tristis): sokfelé kevés pld.
287. Tickell’s Leaf Warbler (Phylloscopus affinis): Bha-1
288. Sulphur-bellied Warbler (Ph. griseolus): Push-2, Vado-1
289. Buff-barred Warbler (Ph. pulcher): Sat-6
290. Ashy-throated Warbler (Ph. maculipennis): Mon-2
291. Lemon-rumped Warbler (Ph. chloronotus): Mon-2-3
292. Hume’s Warbler (Ph. humei): Nai, Mon, Sat, Bha
293. Greenish Warbler (Ph. t. trochiloides és viridanus): gyakori
294. Western Crowned Warbler (Ph. occipitalis): Vado-1
295. Blyth’s Leaf Warbler (Ph. reguloides): MK-1
296. Golden-spectacled Warbler (Seicercus burkii): MK-3
297. Grey-hooded Warbler (Seicercus x. xanthoschistos): Himalájában nagyon gyakori
298. White-throated Laughingthrush (G. albogularis): Mon-50
299. White-crested Laugh. (Garrulax leucolophus): MK-26
300. Striated Laugh. (Garrulax striatus vibex): Mon-2
301. Rufous-chinned Laugh. (G. rufogularis occidentalis): Sat-2
302. Streaked Laugh. (G. l. lineatus): Himalája -nagyon gyakori
303. Rusty-cheeked Scimitar Babbler (Pomatorhinus erythrogenys): Mon-2, MK-1
304. E-Black-chinned Babbler (Stachyris pyrrhops): Sat-3, Mon-2, MK-2
305. E-Tawny-bellied Babbler (Dumetia hyperythra albogularis): Vado-2
306. Yellow-eyed Babbler (Chrysomma sinense): Ram-4,CNP-2
307. Common Babbler (Turdoides caudatus): Vado, Sonk, Par
308. E-Large Grey Babbler (Turdoides malcolmi): gyakori
309. E-Jungle Babbler (T. s. striatus, orientalis): nagyon gyakori
310. Red-billed Leiothrix (Leiothrix lutea): Sat-8
311. Blue-winged Minla (Minla cyanouroptera): Sat-2, MK-3
312. Rufous Sibia (Heterophasia capistrata): Nai, Mon, Sat
313. E-Indian Bushlark (Mirafra erythroptera): Sonk-4,Push-1
314. E-Ashy-crowned Sparrow L. (Eremopterix grisea): Sonk-4, Bha-10, Vado-16, Gir-4, Gujarat-ban sokfelé látható
315. E-Rufous-tailed Lark (Ammomanes phoenicurus): Push, Vadh, ABV, Bha
316. Greater Short-toed Lark (Cal. brachydactyla): ABV-min. 15
317. Crested Lark (Galerida cristata): gyakori
318. Oriental Skylark (Alauda gulgula inconspicua): CNP-sok
319. Purple Sunbird (Nectarinia asiatica): nagyon gyakori
320. Crimson Sunbird (Aethopyga siparaja seheriae): MK-2
321. House Sparrow (Passer domesticus): nagyon gyakori
322. Russet Sparrow (Passer rutilans): Mon-15, M-8
323. Chestnut-shouldered Petronia (Petronia xanthocollis): sok
324. White Wagtail (Motacilla alba alboides, ssp. personata, ssp. baicalensis): gyakoriak; (ssp. dukhunensis): Vadh - 1 hím
325. E-White-browed Wagtail (M. maderaspatensis): szórványos
326. Citrine Wagtail (M. c. citreola, calcarata): sokfelé 1-6 pld.
327. Yellow Wagtail (M. flava beema): gyakori
(M. flava melanogrisea): Vado – 1 hím
328. Grey Wagtail (Motacilla cinerea): sokfelé 1-3 pld.
329. Paddyfield Pipit (Anthus rufulus): szórványos
330. Tawny Pipit (Anthus campestris): Sonk-8
331. Blyth’s Pipit (Anthus godlewskii): Sonk-1
332. Tree Pipit (Anthus trivialis): szórványos
333. Water Pipit (Anthus spinoletta): CNP-2
334. Black-throated Accentor (Prunella atrogularis):Nai-1,Sat-1
335. E-Black-breasted Weaver (Ploceus benghalensis): Par-20
336. Baya Weaver (Ploceus ph. philippinus): Sonk-3, Vadh-4
337. Indian Silverbill (Lonchura malabarica): gyakori
338. Yellow-breasted Greenfinch (Carduelis s. spinoides): Mon-1, M-8
339. Common Rosefinch (Carpodacus e. erythrinus, roseatus): Mon-7 ssp. erythrinus, Sat-vegyes alfaji csapatban 10 pld.
340. (E)-Pink-browed Rosefinch (C. rodochrous): Sat-1
341. White-capped Bunting (Emberiza stewarti): Bb-2
342. House Bunting (Emberiza striolata): Push-1
343. Black-headed Bunting (E. melanocephala): Vadh-2
344. Red-headed Bunting (E. bruniceps): Vadh-4
Megfigyelt egyéb állatfajok nélkülözve mindenféle rendszerezést:

Tiger (Panthera tigris): CNP-1 vad példány
Asian Lion (Panthera leo): Gir-4 félvad példány
Indian Elephant (Elephas maximus): CNP-26 vad egyed, szelidített sokfelé látható
Sloth Bear (Ursus ursinus): 2 láncra vert táncoló példány Fatehpur Shikri-nél
Rhesus Macaque (Macaca mulatta): nagyon gyakori
Hanuman Langur (Semnopithecus entellus): gyakori
Northern (Five-stripped) Palm Squirrel (Funambulus pennantii): nagyon gyakori
Spotted Deer (Axis axis): nagyon gyakori
Blackbuck (Antilope cervicapra): Velavadar NP-kb. 200 pld.
Indian Hare (Lepus nigricollis): MK, Sonk, Bha
Sambar Deer (Cervus unicolor): CNP-gyakori, máshol szórványos
Barking Deer (Muntiacus muntjak): CNP-25
Hog Deer (Axis porcinus): CNP-4
Ghavial (Gavialis gangeticus): CNP-6
Wild Boar (Sus scrofa): CNP-25, Bha-1, Gir-sok
Golden Jackal (Canis aureus): CNP-1, Bha-4, Gir-6
Mugger (Crocodylus porosus): CNP-2
Nilgai (Boselaphus tragocamelus): Sonk-14, Bha-80<, Gir-8
Indian Grey Mongoose (Herpestes edwardsii): Push-2, Bb-1, Vado-1, Gir-2
Flying Fox (Pteropus sp.): Bb-140
Mouse-tailed Bat (Rhinopoma sp.): K-8
Monitor Lizzard (?): Bha-1


Debrecen, 2005. szeptember 28.


Weszelinov Ottó
4225 Debrecen-Józsa
Csonkatorony u. 19.
E-mail: ottawa2@freemail.hu
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció