pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
II. birding.hu találkozó, Zebegény Megosztom Facebookon
2006.02.04. 10:09 Selmeczi Kovács Ádám

Örömmel mondhatjuk el, hogy a Pest Környéki Madarász Kör (PKMK) anyagi, valamint a Juhar Zöld Erdei Iskola támogatásának jóvoltából immár második ízben sikerült "egy asztalhoz ültetni" a birding.hu eddigi és jövőbeni fejlődését meghatározó terepmadarászokat.
(Anyagi és egyéb korlátaink okán a korábbi terveinkkel ellentétben sajnos nem állt módunkban bővíteni a meghívottak körét, így újfent azokat hívtuk meg, akik egy-egy régióban a legaktívabban tevékenykednek és/vagy meghatározó személyiségei a magyar terepi madarászatnak.)

A találkozó alapvető célja, hogy a honlapot önkéntes munkában végző három adminisztrátor megerősítést kérjen - és lehetőség szerint kapjon (természetesen új ötletek, gondolatok, vélemények cseréje mellett) - a honlappal kapcsolatos tervezett fejlesztésekre, elgondolásokra.

Úgy érezhetjük, hogy a tavalyihoz hasonlóan, ezt az idén is igen összefogottan szakmai vitákkal fűszerezve sikerült megvalósítani, amelyet másnap egy dunai madarászat koronázott meg, melynek eredményei (ludak, örvös bukó, rétisas, csonttollúak, zsezsék, stb.) a honlapon is megtalálhatók.

A találkozót mi (mint a birding.hu honlap üzemeltetői) egyfajta "ajánló-szervezet" összejövetelének tekintjük, amely az alábbi kérdéskörökben fogalmazott meg ajánlásokat, javaslatokat:

1. Fejlesztési elgondolások
A találkozó nyitásaként egy kis előadást tartottunk a b.hu eddigi eredményeiről, a feltöltött adatok számának és országos léptékben való elhelyezkedésének alakulásáról (lásd mellékelt térképek!), és jövőbeni terveinkről.
Ez utóbbi három témakörbe foglalható:
- portálrendszer bevezetése (pl. új főoldal; keresők; külföldi verziók; FAQ)
- szolgáltatások bővítése (pl. térképes megoldások; állományadatok; naplók; etikai kódex)
- támogatói megoldások (pl. bannerek; sms-játék; főtámogató; pályázatok)
A tervezett fejlesztések anyagi és emberi erőforrásaink függvényében, de terveink szerint a tavalyi évhez hasonlóan folyamatosan és növekvő mértékben kerülnek megvalósításra.

2. Etikai kódex
Szükségét és értelmét látjuk egy "terepi viselkedési szabályrendszer" ajánlásként való közzétételének honlapunkon, amely egyaránt eligazíthatja a tapasztalatlan megfigyelőket és figyelmeztető segítséget nyújthat az aktív terepi madarászoknak is.
A szabályzatban megemlítés és/vagy egyéb oldalakon található tartalmakra mutató link segítségével hívnánk fel a figyelmet a terepi madárfotózás, a madáretetés és a madárgyűrűzés etikája betartásának fontosságára is, valamint az ide vonatkozó jogszabályok tartalmára.
Ezen etikai kódex kidolgozásával (külföldi minták felhasználásával és persze a magyar viszonyokra való igazításával) a találkozó dr. Magyar Gábort bízta meg, aki a munkába bevonja a korábban már e témakörben velünk konzultáló megfigyelőket és a jelenlévők között megtalálható, az állami természetvédelemben dolgozókat is.
Az etikai kódex honlapunkon való közzétételére az első félévben szeretnénk sort keríteni.

3. Területi koordinátori hálózat
Bár tavaly februárban már érintettük ezt a kérdést, most egy kicsit új megvilágításba került a koordinátori hálózat felállításának szükségessége.
A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy megyénként egy-egy fő legyen elérhető (névvel, e-mail címmel, telefonszámmal), aki figyeli a honlapra felérkező adatokat, és ha ismétlés vagy feltételezhető tévedés fordul elő, akkor az adminisztrátorokkal és a megfigyelővel is kapcsolatba lép, segítséget nyújt.
Emellett a területi koordinátor információval tud szolgálni az adott megye madaras területeit érintő látogatási, stb. korlátozásokról, szabályokról az őt megkeresőknek.
Szeretnénk elérni, hogy megyei vagy tájegység szintű listák készüljenek, amelynek révén megjeleníthetőek lennének honlapunkon a lokális érdekességek, fontos fajok, stb. E munkának szintén a koordinátorok lennének a felelősei, generálói.

4. Listaszabályzatok
Mivel a különböző nézetek és vélemények kifejtése után sem tudott a találkozó e kérdéskört illetően vitás kérdésekben dönteni, ezért megállapodtunk abban, hogy egy három fős ad hoc bizottság (Horváth Gábor, dr. Magyar Gábor, Zalai Tamás) keretében kerülnek a listázási szabályok ki és/vagy átdolgozásra.
Annyi bizonyos, hogy a szabályok egyszerűsödése, valamint - minden, földrajzi területhez köthető listához - segítséget adó térképek feltöltése várható a közeljövőben.

Ezúton is köszönjük a résztvevőknek - Ampovics Zsolt, Bodor Gábor, Borbáth Péter, Cser Szilárd, Fodor András, Gál Szabolcs, Kókay Bence, Kókay Szabolcs, Lendvai Csaba, Magyar Gábor, Nagy Tamás, Nehézy László, ifj. Oláh János, Ónodi Miklós, Pigniczki Csaba, Simay Attila, Szimuly György, Tar János, Tokody Béla, Vasas András, Zalai Tamás - hogy aktív közreműködésükkel, ötleteik, meglátásaik, véleményük megosztásával segítették a II. birding.hu találkozó sikeres lebonyolítását!
Tovább köszönet illeti azon magánszemélyeket (Pataki Zsolt; Pánczél Kriszta; Pánczél Sándor) és szervezeteket (PKMK, MME) akik és amelyek önzetlen segítségükkel lehetővé tették a találkozó létrejöttét!
A honlap informatikai fejlesztéseit végző Árvay Dénes és Vig Éva Virág (Wavu Bt.) áldozatos munkájáért ezúton is köszönettel tartozunk!

A birding.hu fenntartását és kezelését továbbra is a jelenlegi adminisztrátori team (Horváth Gábor, Kóta András, Selmeczi Kovács Ádám) végzi a PKMK szervezeti keretein belül, teljes mértékben önkéntes alapon - természetesen továbbra is várjuk az építő javaslatokat, ötleteket az info@birding.hu címre!

A b.hu-ra feltöltött adatok országos eloszlása

A b.hu-ra feltöltött adatok országos eloszlása

Hangulatkép - inside

Hangulatkép - outside
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció