pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
I. birding.hu találkozó, Zebegény Megosztom Facebookon
2005.02.07. 11:19 Selmeczi Kovács Ádám

I. birding.hu találkozó, Zebegény 2005. február 4-5.

A Pest Környéki Madarász Kör (PKMK) támogatásának jóvoltából a hét végén megrendezésre kerülhetett az I. birding.hu találkozó, amelynek a zebegényi Juhar Zöld Iskola adott helyet.
A találkozóra az ország minden tájáról hívtunk meg olyan aktív terepmadarászokat, akik a birding.hu működtetésében, fejlődésében - ötleteiken, javaslataikon keresztül - már eddig is részt vállaltak. Anyagi kereteink szűkössége miatt sajnos csak korlátozott számú madarász meghívása volt lehetséges - mivel a találkozó költségeinek (szállás, étkezés) fedezetét a PKMK biztosította.
A 27 meghívott közül végül 21 fő élt a lehetőséggel és vett részt az alapvetően jó hangulatú összejövetelen, amely péntek estétől szombat délutánig tartott.
Külön örömükre szolgált, hogy igen összefogott módon sikerült hat fő kérdéskört megvitatni, péntek este hét és szombat éjjel egy között. Ezek után kötetlen beszélgetések és vetítések következtek, melyet rövidke alvás után a teljes szombat délelőttöt betöltő madarászat követett a Dunakanyarban - a honlapon is látható eredményekkel (16 füstös réce, 2 örvös bukó, rétisasok, havasi szürkebegyek, csonttollúak, stb.).

A találkozót mi (mint a birding.hu honlap üzemeltetői) egy ajánló szervezet összejövetelének tekintjük, amely az alábbi kérdéskörökben fogalmazott meg ajánlásokat, javaslatokat.


1. A birding.hu honlapon található adatok felhasználásának kérdései

A honlapon szereplő madártani megfigyelésekből származó adatok "tulajdonjoga" mindenkor a megfigyelőt illeti. Ugyanakkor a honlapon látható információk szabad hozzáférését biztosítani kell mindenki számára az alábbi megszorításokkal: a feltöltött adatok harmadik személy részére való átadása csak a megfigyelőre és a birding.hu honlapra (mint forrásra) való pontos hivatkozással tehető meg.
Aki adatot tölt fel és/vagy le annak tisztában kell lennie mindezzel, ezért a későbbiekben egyfajta elektronikus jogi nyilatkozat elfogadtatását tervezzük.
A találkozó résztvevői egyetértetek abban, hogy a honlap fennmaradása a magyar madarásztársadalom alapvető érdeke, és ezzel együtt a bizalom - mint alapelv - kell, hogy működtesse az adatok kezelését.
A birding.hu fenntartói nem tulajdonosai az adatoknak, ezért az adatokat semmilyen formában nem értékesítheti, de külön megkeresésre az adatok adatbázisból történő leválogatása, köznapi (pl.: .xls) formátumba konvertálása, stb. után díjat számolhat fel, amelyet bizonyíthatóan a honlap fenntartására köteles fordítani.


2. A területi koordinátor-rendszer kérdésköre

A találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy szükség van egyfajta területi koordinátori rendszerre, amelynek tagjai egy-egy adott régió megkereshető személyei lesznek, pl. olyan esetben, amikor egy adatról a megfigyelő (tapasztalati háttere okán) nem tudja eldönteni, hogy lokálisan és/vagy országosan érdekes e.
A koordinátorok ugyanakkor vállalják, hogy esetenként, külön megkeresésre mások adatait is feltöltik - természetesen mindez csak a megfigyelő külön kérésére és feltüntetésével történhet!
A koordinátorok a megfigyelők és a honlap fenntartói közötti kommunikációt gyorsítandó ill. megkönnyítendő heti rendszerességgel felügyelik a területükről érkező adatokat.


3. A birding.hu hosszútávú fenntartásának lehetőségei

A jövőben várható a honlap jelentős fejlesztése, portál jellegű átalakítása, amely jelentős költségekkel jár. Ennek előteremtésére a jelenlévők a reklámozási lehetőségeket javasolták, amelyre konkrét felajánlások is elhangzottak.
Ezek mellett telefonos felajánlásokat fogadó rendszer telepítésének szükségessége (emelt díjas sms küldési lehetősége, nyereményjáték vagy egyéb megoldás formájában) is felmerült.
Alapelv, hogy a jövőben a birding.hu szolgáltatásaiért - természetesen elfogadható mértékben és módon - ellentételezést kell nyújtani.


4. Különböző fajlisták szabályzatának, stb. kérdései

Minden listához rövid szabályleírás (területi lehatárolás, számolható fajok, stb.) készül, amelynek betartása javasolt.
A résztvevők megállapodtak abban, hogy a magyar lista mintájára a WP lista is jelölhető, nem pedig szabad beírású lesz (természetesen a magyar lista jelölt fajai átemelődnek abba!).
A különböző szabályok meghatározása a közeljövőben várható.


5. A birding.hu és a MME Nomenclator Bizottság együttműködése

A közeljövőben várható a MME NB hangsúlyosabb megjelenése a honlapunkon. A jelentésköteles fajok esetében kidolgozás alatt áll, hogy a NB által elfogadottságot színkódokkal (pl.: jelenlegi piros szín a még/már el nem fogadott; sárga az elküldött, még bírálás alatt álló; zöld a már elfogadott adatok esetében), stb.
A jelentésköteles fajok megfigyelői minden esetben felhívó üzenetet kapnak, hogy töltsék ki és küldjék el - akár elektronikusan - a NB jelentőlapját.
A NB döntési rendszerének felgyorsulása várható, amelyet a birding.hu is elősegítene szűkített admin-felület átadásával, stb.
A honlapon megtalálhatóak lesznek az eddigi jelentések, a friss hírek (elfogadott/elutasított adatokról), aktuális fajlisták (pl. magyar lista, a világ fajainak magyar nevű listái) egy letölthető és egy elektronikusan tölthető és küldhető adatlap, stb.


6. Egyéb felmerült javaslatok

A találkozón beszámoltunk az idén várható fejlesztésekről, egyéb elképzelésekről. Részletesen bemutattuk a honlap működését, statisztikai rendszerét, az eddig beérkezett több, mint 2200 adat területei megoszlását, stb.
A résztvevők további ötletekkel szolgáltak a különböző információk megosztásával kapcsolatban (pl. birdline sms szám közzététele; fórum nyitása; WP és világ madártani hírei; stb.).

A találkozó résztvevői megállapodtak, hogy a birding.hu fejlesztését továbbra is a jelenlegi team végzi a PKMK szervezeti keretein belül, akik természetesen továbbra is várják az építő javaslatokat, ötleteket.
A szeptemberi hortobágyi madarászfutamon "birding.hu fogadóórá" tartunk, amelyre ezúton is szeretettel hívunk és várunk mindenkit!
A jelenlegi találkozó folytatását jövő január-februárban kibővített keretek közt tervezzük, amelyről mindenkit értesíteni fogunk.
Természetesen addig is várjuk a kérdéseket, javaslatokat, ötleteket az info@birding.hu címen!

A találkozó sikeres lebonyolítását lehetővé tevő személyeknek (elsősorban a szervezőknek és a részvevőknek) ill. szervezeteknek (PKMK, OKTVF, Juhar Zöld Iskola) ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

A szobi zátonyoknál
Több, mint tucatnyi madarász szkennelte a területet...

A szobi zátonyoknál
Az eredmény: egy távoli örvös bukó...

A marosi zátonynál
Itt már jobban érezhettük magunkat egy hamvas küllő és 11 füstös réce megfigyelése okán...

Váci veszedelem
A helyiek nem nagyon tudták hova tenni a tevékenységünket, pedig csak néhány ezer csonttollúval küzdöttünk - semmi érdekes nem volt...

A birding.hu eddigi adatainak területi megoszlása
Érdemes néhány percet rászánni - elgondolkodtató...
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció