PKMK
Feltöltött képek száma: 92522   Megfigyelési adatok száma: 308254
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Hollandia Megosztom Facebookon
2004.11.07. 11:36 Faragó Ádám

Cser Szilárd, Gál Szabolcs, Faragó Ádám

26-án, délután fél 4-kor indultunk autóval Zalaegerszegről. Sopronnál hagytuk el az or-
szágot, majd Ausztriát és Németországot átszelve, másnap reggel fél 6-kor érkeztünk meg Scheveningen-be (Hága mellett) az Északi-tenger partjára. Egészen 8 óráig vár-nunk kellett, míg világosodni kezdett, addig reménykedtünk, hogy a napokban itt tartóz-
kodó JEGES SIRÁLY még itt lesz. Sajnos idővel már végképp úgy tűnt, hogy odébbállt. Elkeseredésre azonban nem volt okunk, hiszen napfelkelte után szinte zsinórban jöttek a várva-várt fajok, Szilárd például 7 újat is begyűjtött alig egy óra alatt. A móló hatalmas kockakövein 2 TENGERI PARTFUTÓ és számos PARTI PITYER mutatkozott. Előbbivel később sehol sem találkoztunk, így utólag örülhettünk annak a nemlátott jeges sirálynak is, hiszen az térített ki minket tervezett útvonalunkból. Kiérve a móló végére a spektíveket a tengerre állítva vártuk a meglepetéseket. ÖRVÖS LÚD, DOLMÁNYOS SIRÁLY és CSÜLLŐ alapok után a SZULÁVAL és az ALKAFÉLÉKKEL való első találkozás nyűgözött le minket a legjobban – igazi tengeri madarak ! Talán tíz óra tájban indultunk tovább a parton északi irányba, IJmuiden érintésével Schoorl-ig utaztunk, ahol egészen tűrhető árban ta-
láltunk szállást mind az öt napra. A közeli kis tavat Camperduin-nál minden nap áttekintettük, sok madarat vonzott, a napi fajlistáinkat jól feldobta.
Az időjárás mindvégig kedvező volt, a terepi munkát nem nehezítette. Meglehetősen gyenge légmozgást tapasztaltunk, az eső is csak egyik este eredt meg.

Október 28. – Az IJssel-tó és Watt-tenger közötti gáton átutazva Harlingen-ig jutottunk, ahol igen sok, több mint 400 PEHELYRÉCÉT számoltunk, magán a gáton pedig közel 100 dolmányos sirály mozgott.

Október 29. – A Texel nevezetű szigetet jártuk be a nap folyamán. Szinte végig sütött a
nap, minden bizonnyal ma volt a legmelegebb. A tengeren a horizont alatt FEKETE RÉCÉK csapatai száguldoztak, időnként FÜSTÖSÖK és JEGESEK is felbukkantak köztük. Voltak hajók melyeket szulák és fiatal csüllők kísértek a távolban. A sziget ÉK-i partvidékén az árapály-zónákban partimadarak tízezrei terültek szét, létszámukat csak ezres nagyságrendben lehetett saccolgatni. Merész vállalkozás ekkora tömeget átnézni, vagy bármit is megtalálni benne. A meghatározható közelségben lévők nagy része minden esetre ARANYLILE, SARKI ill. HAVASI PARTFUTÓ volt, de jelentős számban mutatkoztak EZÜSTLILÉK, PIROSLÁBÚ CANKÓK. A közelben figyeltünk meg először BORJÚFÓKÁT is.

Október 30. – Egész nap egy pontból, Camperduintól figyeltük a tenger feletti mozgást,
közel sem eredménytelenül. A madarak jó része azon a távolságon belül mozgott, amelyen belül még határozni lehetett őket, ám néhányat „el kellett engednünk”, köztük egy erősen SIRÁLYHOJSZA- gyanúsat is. Folyamatosan mentek a BÚVÁROK, a pehelyréce és melanitta-csapatok, délelőtt szinte 5-10 percenként bukkantak fel HALFARKASOK. Közelebb a parthoz 2 SARKI és 2 KENTI CSÉR repült át. Sikerült fajra pontosan határozni átsurranó alkaféléket ,nevezetesen LUMMÁT, ALKÁT (Szilárd szerint Lammát és Ulkát), de nem kis meglepetésre meglett a LUNDA is. A délután kétségtelenül a szula jegyében telt, volt óra mikor nem tudtunk úgy belenézni a teleszkópba, hogy legalább egy ne lett volna a látómezejében. Találtunk beljebb úszó csapatot is 19 madárral, sőt jellegzetes vízbezuhanását is megcsodálhattuk. Ma láttunk először és egyben utoljára is lent a földön BARÁZDABILLEGETŐT, ami beigazolva előzetes sejtésünket YARRELLII volt. A hosszas tengeri keresgélések folyományaként néhány DELFIN sem tudta elkerülni a figyelmünket.

Október 31. – Utolsó nap Hollandiában! Mit nem láttunk még? A Nyugati-Friz-szigetek legkeletibb tagjára, Schiermonnikoog-ra hajóztunk be, közel 45 perc alatt. Na nem mintha messze volna a parttól (kb. 4 km) , a számos iszappad kerülgetése telt ennyi időbe. Autót nem lehet behozni, a leggyorsabb módja a közlekedésnek az, ha az ember kerékpárra ül. Mi gyalog mozogtunk egy kb. 2 km-es partszakaszon, volt bőven látnivaló. A helyi tvicserek feltűnő sokaságban özönlöttek a sziget egy tőlünk távolabb eső területe felé. Mi azt a hírt kaptuk tőlük, hogy”BLACK-EARED WHEATEAR”-t mennek nézni. Igazából annyira nem mozdultunk rá a Horvátországból már egész jól megismert hantmadárfajra, inkább a jellemzően Északi-tengeri fajok megfigyelésére fordítottuk az időnket. Csak itthon láttam a Dutch Birdingen, hogy nem is déli, hanem APÁCAHANTMADÁR (Pied wh.!) került elő akkor, tőlünk szinte karnyújtásnyira. Ez azért érdekelt volna minket, bár nem feltétlenül tragédia, hogy apácahantmadár nélkül tértünk haza Hollandiából. Mindannyiunk új fajaként a szigeten lett meg végre a HAVASI FÜLESPACSIRTA (35 pd.), remek alkalom volt „megtanulni” röpképét ill. hangját. A szigeten való madarászás alaphangulatát a BRANTA-ludak népes seregei határozták meg. Ember nem lehetett a közelben, akinek nem tűntek volna fel. A Kis-Balatoni gyakorlattal ellentétben itt ANSER-t kerestünk a tengeri ludak között, nem pedig fordítva. Egyetlen egyet találtunk, egy nem messze legelésző KIS LILIKET! Igazán régen találkoztunk vele is, élmény volt újra szemügyre venni ezt a megritkult fajt. Ezen felül még egy VÖRÖSNYAKÚ LÚD, és egy APÁCA-ÖRVÖS HIBRID tarkította a csapatokat. Apály beálltával Texelhez hasonlóan itt is zavarbaejtően sok partimadár gyűlik össze. A közelben pihenő CSIGAFORGATÓK számát óvatoskodva is minimum 20 ezer-re becsültük !!! Látványosak voltak a szárazon álldogáló pehelyrécék is, kiváltképp a gyönyörű, kiszíneződött gácsérok. A visszaúton a hajóval két iszapon maradt fóka mellett is elhaladtunk. Állati jó fejek !

Sikeresnek mondhatjuk a Hollandiában töltött öt napot, ez idő alatt 128 madárfajjal találkoztunk, ebből hármunknak összesen 11 jelentett újdonságot. Meglepő volt viszont néhány faj hiánya, melyeknek úgy gondoljuk alapban (?) meg kellett volna lenniük. Például egyetlen egy ÉNEKES HATTYÚT sem láttunk, miközben KIS HATTYÚT háromszor is (4, 35, majd 15 pd.). Nem volt szerencsénk APRÓ ill. TEMMINCK-PARTFUTÓHOZ, de még PAJZSOSCANKÓHOZ sem. HERINGSIRÁLYT ugyan láttunk, de az a néhány madár szinte elveszett a dolmányosok árnyékában. A HÓSÁRMÁNY éppen hogy meglett az utólsó pillanatban Schier-en. Sajnos nem került elő a RÉTI FÜLESBAGOLY sem, pedig a holland madarászok „könnyű” fajnak mondták. A SARKANTYÚS SÁRMÁNY-t is nagyon kerestük, bár az ennyire nem egyszerű.

31-én kb. 20 órakor indultunk haza felé, abban a tudatban, hogy egy igen élménygazdag,
gond nélküli úttal a hátunk mögött érkezünk meg Zalaegerszegre. Akadtak azonban nem várt kellemetlenségek: a fotócuccomban érthetetlen okok miatt „bekattant”a memória kártya (a reklám helye lehetne), és a képek jó része megsemmisült!Köztük számos remek madárfotóval, a kis lilik és a havasi füles például csak nekem voltmeg! De ez még semmi ahhoz képest ami Ausztriában, Linz-nél történt. Rendőrők követtek, majd állítottak le minket az éjszaka közepén: az autó erős füst csíkot húzott maga után, mikor pedig az egyenruhások határozott felszólítására villámgyorsan kipattantunk, a motor is belobbant…..idegbaj, poroltó, büntetés, telefonálgatás, várakozás, vontatás………..sokkal rosszabb is történhetett volna!

A megfigyelt madárfajok listája:

1. Északi búvár (Gavia stellata)
2. Sarki búvár (Gavia arctica)
3. Kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis)
4. Búbos vöcsök (Podiceps cristatus)
5. Füles vöcsök (Podiceps auritus)
6. Szula (Morus bassanus)
7. Kárókatona (Phalacrocorax carbo)
8. Üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis)
9. Kis kócsag (Egretta garzetta)
10. Szürke gém (Ardea cinerea)
11. Bütykös hattyú (Cygnus olor)
12. Kis hattyú (Cygnus columbianus)
13. Vetési lúd (Anser fabalis)
14. Rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus)
15. Nagy lilik (Anser albifrons)
16. Kis lilik (Anser erythropus)
17. Nyári lúd (Anser anser)
18. Apácalúd (Branta leucopsis)
19. Örvös lúd (Branta bernicla)
20. Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis)
21. Nílusi lúd (Alopochen aegyptiacus)
22. Bütykös ásólúd (Tadorna tadorna)
23. Fütyülő réce (Anas penelope)
24. Kendermagos réce (Anas strepera)
25. Csörgő réce (Anas crecca)
26. Tőkés réce (Anas platyrhyncos)
27. Nyílfarkú réce (Anas acuta)
28. Kanalas réce (Anas clypeata)
29. Barátréce (Aythya ferina)
30. Kontyos réce (Aythya fuligula)
31. Hegyi réce (Aythya marila)
32. Pehelyréce (Somateria mollissima)
33. Jegesréce (Clangula hyemalis)
34. Fekete réce (Melanitta nigra)
35. Füstös réce (Melanitta fusca)
36. Kerceréce (Bucephala clangula)
37. Örvös bukó (Mergus serrator)
38. Nagy bukó (Mergus merganser)
39. Kékes rétihéja (Circus cyaneus)
40. Héja (Accipiter gentilis)
41. Karvaly (Accipiter nisus)
42. Egerészölyv (Buteo buteo)
43. Vörös vércse (Falco tinnunculus)
44. Fácán (Phasianus colchicus)
45. Guvat (Rallus aquaticus)
46. Vízityúk (Gallinula chloropus)
47. Szárcsa (Fulica atra)
48. Csigaforgató (Haematopus ostralegus)
49. Gulipán (Recurvirostra avosetta)
50. Parti lile (Charadrius hiaticula)
51. Aranylile (Pluvialis apricaria)
52. Ezüstlile (Pluvialis squatarola)
53. Bíbic (Vanellus vanellus)
54. Sarki partfutó (Calidris canutus)
55. Fenyérfutó (Calidris alba)
56. Tengeri partfutó (Calidris maritima)
57. Havasi partfutó (Calidris alpina)
58. Sárszalonka (Gallinago gallinago)
59. Kis goda (Limosa lapponica)
60. Nagy póling (Numenius arquata)
61. Füstös cankó (Tringa erythropus)
62. Piroslábú cankó (Tringa totanus)
63. Kőforgató (Arenaria interpres)
64. Szélesfarkú halfarkas (Stercorarius pomarinus)
65. Ékfarkú halfarkas (Stercorarius parasiticus)
66. Szerecsensirály (Larus melanocephalus)
67. Kis sirály (Larus minutus)
68. Dankasirály (Larus ridibundus)
69. Viharsirály (Larus canus)
70. Heringsirály (Larus fuscus graellssii)
71. Ezüstsirály (Larus argentatus)
72. Dolmányos sirály (Larus marinus)
73. Csüllő (Rissa tridactyla)
74. Kenti csér (Sterna sandvicensis)
75. Sarki csér (Sterna paradisaea)
76. Lumma (Uria aalge)
77. Alka (Alca torda)
78. Lunda (Fratercula arctica)
79. Parlagi galamb (Columba livia f. domestica)
80. Kék galamb (Columba oenas)
81. Örvös galamb (Columba palumbus)
82. Balkáni gerle (Streptopelia decaocto)
83. Macskabagoly (Strix aluco)
84. Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
85. Mezei pacsirta (Alauda arvensis)
86. Havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris)
87. Réti pityer (Anthus pratensis)
88. Parti pityer (Anthus petrosus)
89. Hegyi billegető (Motacilla cinerea)
90. Barázdabillegető (Motacilla alba)
91. Ökörszem (Troglodytes troglodytes)
92. Erdei szürkebegy (Prunella modularis)
93. Vörösbegy (Erithacus rubecula)
94. Házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)
95. Cigánycsuk (Saxicola torquata)
96. Hantmadár (Oenanthe oenanthe)
97. Fekete rigó (Turdus merula)
98. Fenyőrigó (Turdus pilaris)
99. Énekes rigó (Turdus philomelos)
100. Szőlőrigó (Turdus iliacus)
101. Léprigó (Turdus viscivorus)
102. Csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita)
103. Sárgafejű királyka (Regulus regulus)
104. Barkóscinege (Panurus biarmicus)
105. Búbos cinege (Parus cristatus)
106. Kék cinege (Parus caeruleus)
107. Széncinege (Parus major)
108. Rövidkarmú fakusz (Certhia brachydactyla)
109. Szajkó (Garrulus glandarius)
110. Szarka (Pica pica)
111. Csóka (Corvus monedula)
112. Vetési varjú (Corvus frugilegus)
113. Kormos varjú (Corvus corone)
114. Seregély (Sturnus vulgaris)
115. Házi veréb (Passer domesticus)
116. Mezei veréb (Passer montanus)
117. Erdei pinty (Fringilla coelebs)
118. Fenyőpinty (Fringilla montifringilla)
119. Zöldike (Carduelis chloris)
120. Tengelic (Carduelis carduelis)
121. Csíz (Carduelis spinus)
122. Kenderike (Carduelis cannabina)
123. Sárgacsőrű kenderike (Carduelis flavirostris)
124. Zsezse (Carduelis flammea)
125. Keresztcsőrű (Loxia curvirostra)
126. Süvöltő (Pyrrhula pyrrhula)
127. Hósármány (Plectrophenax nivalis)
128. Nádi sármány (Emberiza schoeniclus)

Madárfotók a WP-képtárban !
Fórum
Milyen madarat láttam?
Lehet e ez Pusztai Ölyv? A választ előre köszönöm
Ma, 21:41 - Ceglédi Károly
Magyarországi terepi hírek
Csepel-Sziget északnyugati ártéri erdei szakaszán, pár...
Tegnap, 08:52 - Zsoldos Csaba
Furcsa madarak
Sziasztok! 2022.06.10-én Vámosoroszi és Csaholc közötti...
2022.06.18. 09:03 - Papp Gábor
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Ciprusi madarászat 2022. április
2022.06.04.
Ciprus, 2022. április 18-25. Résztvevők: Cseh Patrícia, Bátky Gellért Felhasznált irodalom,... Tovább »
Galériák
Bütykös ásólúd
Tadorna tadorna
2022. június 18.
 
Pásztorgém
Bubulcus ibis
2022. június 27.
 
Békászó sas
Clanga pomarina
2022. június 26.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció