Feltöltött képek száma: 79448   Megfigyelési adatok száma: 268428
   
E-mail cím:
Jelszó:
Beszámolók
Finnország, Norvégia Megosztom Facebookon
2005.10.06. 14:03 Ferenczi Márta

Résztvevők: Tomor Ádám, Mészáros Gábor, Király László, Ferenczi Márta

Útvonal:
Győr-Komárom-Nyitra-Trstna-Krakko-Varsó-Augustow-Suwalki-Kaunas-Riga-Parnu-Helsinki-Lachti-Mikkeli-
Savonlinna-Liperi-ErnoLieksa-Kuhmo-Kuusamo-Kemijarvi-Ivalo-Inari-Utsjoki-Tana-Vardo-Ifjord-Lakselv-
Nordkapp-Karasjok-Inari-Lemenjoki NP-Rovaniemi-Ranua-Kaajarni-Iisalmi-Kuupio-Lachti-Helsinki...

Időjárás:
Az időjárással szerencsénk volt az egész út során. Egyszer kaptunk esőt Kuusamo környékén. A hőmérséklet éjjel 10 fok körül alakult, nappal akár 20fokra is felment. A szúnyogokkal, harapós legyekkel és böglyökkel már nem volt ilyen szerencsénk.

Beszámoló:
Útunk során először Észtországban, Tallintól pár km-re éjszakáztunk. Hűvös, szeles tengerparti ébredésünket hangos csigaforgatók és füstös récék tették vidámabbá. Innen a tallini kikötőbe indultunk, ahol a kompra várakozva kenti cséreket figyeltünk meg. A hajóút másfél óráig tartott. Helsinki partjához közeledvesarki- és kenti csérek, nagy bukók, pehelyrécék, vihar-, hering- és dolmányos sirályok kerültek távcsöveink elé. A városban atengerparti füves területen apácaludak pihentek fiókáikkal. Helsinkit elhagyva Finnország keleti felén tartottunk északra.
Egy éjszakát Pumalától dél-keletre egy tónál töltöttünk, amit egy viharsirály pár birtokolt két fiókájával. A tó felett nászrepülő erdei szalonkákat többször is láttuk az este során.
Másanap Kuusamo irányába indultunk tovább. A hatalmas fenyőerdők és tavak között, az orosz határtól pár km-re kiváló minőségű utakon autóztunk. Útközben nagy bukó családokat, sarki búvárokat, vörösnyakú vöcsköket, egy nyírfajdot és keresztcsőrűeket figyeltünk meg. Errefelé pillantottuk meg az első rénszarvasunkat is. Meglepetés volt számunkra, amikor az egyik tónál az út egyszer csak véget ért és egy oda-vissza közlekedő kis komp segített át minket a túlpartra, ahol egy karmazsinpirók énekelt.
Kuusamotól nem messze a táborhelyünkön énekes hattyúkat, egy északi szajkót, sarki búvárokat, erdei-, szürke- és billegető cankókat figyeltünk meg. Következő célállomésunkon az Urho Kekkosen Nemzeti Parkban túrázva a tunturik(kopasz hegy) jellemző madarai, az aranylilék és fán álldogáló kis pólingok, sárszalonkák, zsezsék kerültek szemünk elé. Utunk során fészkelő kis pólingokkal lápos tajgán, törpenyíres zuzmós tundrán és köves hegyvidéki tundrán is találkoztunk. A leggyakrabban látoott fajok pedig szőlőrigó, fitiszfüzike és fenyőpinty voltak.
Egy éjszakát Inariban töltöttünk, ahol megnéztük a számi múzeumot majd a környéken barangolva Temminck-partfutókat, sarki cséreket, egy halászsast, egy örvös bukót és egy császármadarat figyeltünk meg. Inariból a norvég határ felé vettük az irányt, de még az átkelés előtt sikerült az út mellett megpillantani egy sarki hófajd családot négy fiókával.
Norvégiában a Waranger-fjord mentén haladtunk észak felé. A tengerparton egy parti pityert, egy szürkezsezsét, csigaforgatókat, pehelyrécéket, piroslábú cankókat, kis godákat, réti sasokat és gatyás ölyveket figyeltünk meg.
Miután Vardo mellett lesátoroztunk, nekivágtunk a törpenyíres, lápos, zsombékos tundrának, ahol fiókáikra vigyázó ékfarkú halfarkasok és ezüstsirályok cikáztak veszélyesen a fejünk felett. A megriasztott kis pólingokon kívűl sarkantyús sármányokat, havasi partfutókat, kőforgatókat, aranyliléket, hantmadarakat,északi búvárokat, vékonycsőrű víztaposókat és egy jeges récét figyeltünk meg. Végül egy sarki rókát is meglestünk.
Másnap a tenger alá fúrt alagúton jutottunk át a szigeten fekvő Vardobe, ahol a faházakon fészkelő csüllőket könnyebb volt megtalálni, mint emberrel találkozni a városban. Felkerestük a hotelt, ugyanis itt vettük meg a jegyet a hajóra, ami Hornoya szigetére vitt át minket. Hornoyán fél napot tölthettünk tíz külföldi madarász társaságában. Útunk egyik legjobb élménye ez volt, ugyanis a szigeten a következő madarak költöttek: lumma, fekete lumma, vastagcsőrű lumma, alka, csüllő, dolmányos sirály, ezüstsirály, üstökös kárókatona. A sziget lankásabb oldalán egy elpusztult ezüstsirályt fémgyűrűvel a lábán. Azóta kiderült, hogy Angliában 2700 km-re 2004 januárjában min. négy éves madárként jelölték. Ezen kívűl még egy színes gyűrűs alkát és üstökös kárókatonát olvastunk le.
A Waranger-fjordot elhagyva Nordkappra indultunk. Útközben Ifjordnál pihentünk meg, ahol két szirti sas körözött be a fejünk fölé. Az út lenyűgöző volt, az ember jókedvét csupán Európa legészakibb pontja felé vezető úton elszedett alagútpénz szegte kissé. A látvány azonban megérte. A világ végének tűnő ködös tájon mindenfele rénszarvasokat láttunk, a legészakibb ponton sátrazók lábainál hósármányok szedegettek. A közelben rozsdástorkú pityer énekelt, majd a köves tundrára jellemző havasi hófajd is előkerült két alkalommal egy-egy sarki nyúl társaságában.
Nordkappról a Kaamasjoki folyó mentén tértünk vissza Finnországba, Inariba.
Következő célállomásunk a Lemenjoki Nemzeti Park volt, ahol egy 18 km-es túra alatt lappföldi cinkéket, északi szajkókat, egy nyírfajdot, egy siketfajdot, egy kerceréce és egy havasi hófajd családot is megfigyeltünk.
Dél felé tartva egy jávorszarvas tehenet filmeztünk le borjával együtt. Legközelebb Ranua mellett pihentünk meg, ahol darvak is tanyáztak egy gyapjúsásos területen.
Innen már nagyobb tempóval haladtunk délnek, de még útközben egy sarki hófajdhoz és egy nyírfajdhoz is szerencsénk volt.
Élményekben gazdag napokat töltöttünk az északi tájakon. Még vissza megyünk.

Ferenczi Márta
2005.október 6.
Fórum
Kárpát-medencei terepi hírek
Ja.. bocs. Határozási problémák fórumba akartam... :)
Ma, 01:09 - Ampovics Zsolt
Határozási problémák
Kedves Gábor! Ma délután lehet, hogy tudnék arra járni....
Tegnap, 07:51 - Schmidt András
Távcsövek, teleszkópok
Most figyeltem fel Szilárd kolléga aranyköpésére... :-) ...
2020.09.22. 23:39 - Kern Rolland
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
Madarászverseny, Tata
2020.09.24.
Sziasztok Madarászok! Szervezzük a "Tatai Vadlúd Sokadalom speciál" szervezését. Ez... Tovább »
Beszámolók
XX. Terepmadarász Találkozó beszámoló
2020.09.08.
Sziasztok! Az elmúlt hétvégén zajlott le a hazai terepmadarászok legnépesebb hazai jubileumi... Tovább »
Galériák
Szürke cankó
Tringa nebularia
2020. szeptember 24.
 
Füstös cankó
Tringa erythropus
2020. szeptember 24.
 
Vékonycsőrű víztaposó
Phalaropus lobatus
2020. szeptember 24.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció