pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Fél szemmel Pekingben - Ázsia / Kína Megosztom Facebookon
2015.04.06. 12:02 Havasi Máté

Március és április fordulóján volt szerencsém egy hetet Pekingben és közvetlen környékén tölteni. Mivel az utazás munkaügyben történt, az idő- és térbeli mozgásom is rendkívül korlátozott volt. Sem teleszkóp, sem használható fényképezőgép, sem pedig kézi határozó nem volt nálam, csak egy kézitávcső.
Az út elsősorban nem madarászatról szólt, így ez a beszámoló is elsősorban azoknak íródott, akik egyéb ügyekben erre járva a madarakra is figyelnének.

Elöljáróban a terület természeti állapotáról: Le a kalappal minden élőlény előtt, amelyek ilyen körülmények között képesek életben maradni. A terület éghajlata a miénkhez nagyon hasonló, de szárazabb. Természetes vagy természetközeli élőhely nincs. A vizek és a levegő rendkívül szennyezett. A környezetszennyezés mértékére talán legszembetűnőbb módon a vízimadarak hiánya utal. Annak ellenére, hogy elég sok a folyó és állóvíz a környéken, egyetlen sirályt vagy gémfélét nem láttam 8 nap alatt. Récéket is csak a tőkések képviselték, összesen 6 példány.
A fásszárú növényzet mindenhol ültetett. A városban elsősorban nyár, juhar, szil, fűz és örökzöld fajok, ecetfa, bálványfa. A cserjeszintben bókoló aranyfa, orgona, borbolya, alacsonyra metszett díszfák és magnólia jellemző. A turistalátványosságok területén szinte kivétel nélkül ciprusok nőnek. A külterületeken pedig alma- és csonthéjas ültetvények, valamint nyarasok és némi akác jellemző. Aljnövényzet sehol, illetve ahol igen, ott kiégve. Legelő és gyepterülettel nem találkoztam. Lágyszárúak közül összesen három faj volt virágzásban; egy sárga fészkesvirágzatú, egy keskenylevelű ibolyafaj és valami, ami leginkább a mi holdviolánkhoz hasonlít.

A madarakat leginkább három tömegfaj képviselte minden helyszínen, minden időpontban: a szarka, a kékszarka és a mezei veréb. A szarkák gyakorisága megdöbbentő. Kül- és belterületen annyi szarkafészek van a fákon, traverzeken, mint Dunántúlon a fagyöngy. Úton, útfélen az ember mindenhol szarkát lát. Általában 2-7 példányos csapatokban mozog. Feltűnő volt, hogy a szarka és a kékszarka felosztja egymás között a területeket. Mindkét faj előfordul bárhol és bármikor, de egyszerre nagyon ritkán. A kékszarkát (Cyanopica cyanus) jelenleg az Ibériai félszigeten előforduló kékszarkától (Cyanopica cooki) külön fajként tartják számon. A szarkánál nagyobb létszámú csapatokat alkot, 5-20 példánnyal. A mezei veréb kapcsán érdekesnek találtam, hogy az állomány körülbelül 15-20% sötét, füstös színezetű fejtollakat visel, a többi külsőleg identikus a nálunk élő verebekkel.

Az általam látogatott helyszíneken viszonylag alacsony diverzitás és rendkívül alacsony példányszám volt jellemző, leszámítva a fenti triumvirátust.

Három területen tudtam kicsit nagyobb figyelmet szentelni a madarakra:

Nagy Fal környéke:
Vezetőink buszos kirándulással elvittek minket megtekinteni a Nagy Falat. Ennél pontosabb helymegjelölést sajnos nem tudok. A környék hegyes, sziklás, igen sekély talajjal és alacsony növésű lombhullató erdőkkel. Itt először egy hegyi billegető hímet vettem észre a hegyre kapaszkodás közben. Egy háztetőn énekelt, a környéken vízfolyást nem láttam. A területen leggyakoribb madár a daurian redstart (Phoenicurus auroreus). Sok éneklő hímet láttam errefelé. Hangjával és megjelenésével a hét kedvence lett nálam. Reggeli órákban érkeztünk a falhoz, de már ekkor is hatalmas volt a tömeg, ami igen megnehezítette a madarászatot. Külön élmény volt, hogy a turistahadat kizárólag ázsiaiak alkották, ezért mi legalább akkora szenzáció voltunk számukra, mint maga a fal. Folyamatosan készültek a közös fénykép- és videófelvételek . Kis idő elteltével elég erős ragadozó vonulás kezdődött a gerinc felett. Sajnos a nagy tömeg, az erős szórt fény, szmog és porfelhő miatt szinte lehetetlen volt a magasan húzó ragacsokat érdemben határozni. Egy fiatal black-eared kite (Milvus migrans lineatus) egyértelműen kitűnt a tömegben. A ragadozók többsége feltehetően oriental buzzard (Buteo japonicus) volt. Ezt néhányan külön fajként tartják számon, mások az egerészölyv alfajaként. Talán egy-két upland buzzard (Buteo hemilasius)is volt a csapatban, de ez csak feltételezés. A hegyeken is tömeges volt a szarka, kékszarka, mezei veréb trió. Emellett sikerült megfigyelni fácánt, hollót, széncinegét, nagy fakopáncsot és barátcinegét. Utóbbinak a hellmayri alfaja fordul itt elő, ami kissé barnásabb tónusú, mint a mi barátcinegénk. Itt láttam először large-billed crow-t (Corvus macrorhynchus). A Birds of East Asia szerint nagy csapatokban mozgó faj, de én mindig csak 2-3 példányt láttam. Városban és azon kívül mindenhol megtalálható. A mi hollónkhoz hasonló megjelenésű és méretű, de meredek homloka van, nem ék alakú a farok és alulról a szárnyfedők és evezők között erős kontraszt figyelhető meg. Szintén itt sikerült megfigyelni az oriental greenfinch (Carduelis sinica) néhány példányát.

Summer Palace parkja:
Császári palotához méltóan hatalmas terület cédrusokkal beültetve. A parkban található egy hatalmas tó, ami ez egyetlen valamire való élővíz, amit láttam. A sirályok, gémfélék innen is hiányoztak, de itt láttam először halakat és egyetlen béka is előkerült. Ezen a területen is kiegészült a szokásos trió large-billed crow-val. Egyedül itt találkoztam egy kisebb csapat fenyőpinttyel. A parkban felbukkant egy nagy fakopáncs valamint néhány példány spotted dove (Spilopelia chinensis). Ez szabad szemmel tekintve csak balkáni gerlének tűnhet, de távcsövön keresztül igen kellemes meglepetést nyújt. Nagyon csinos kis madár. A magasban itt is áthúztak ölyvek valamint egy black-eared kite ismét. A ragadozók számát itt tovább emelte három karvaly. Azt sajnos nem sikerült eldönteni, hogy a mi karvalyunkról van-e szó, vagy az itt szintén előforduló japanese sparrowhawk-ról, mivel mindhárom madár magasan köröző, tojó színezetű volt. A vízimadarakat a keleti tóegységen néhány tőkésréce, egy-két szárcsa mellett két kisvöcsök és kb. 10 búbos vöcsök képviselte a kisebb, nyugati tóegységen. Nagy öröm volt, hogy a víz felett kavargó füstifecske csapatban feltűnt néhány vörhenyes fecske is (Cecropis daurica). Futólag sikerült csak megpillantani fűzfán egy harkályt, ami fehérhátúnak tűnt, de fogalmam sincs, hogy a környéken előfordul-e urbánus környezetben. Sajnos a biztos határozáshoz nem volt elég idő.

Chinese Agricultural University, East Campus:
Kertvárosi hangulatú terület sok fával, bokorral, forgalmas belterületen. Ez volt az egyetlen hely, ahol kifejezetten madarászkodás céljából el tudtam tölteni egy órát. Ennek megfelelő a fajlista összetétele is. A szarka, kékszarka, mezei veréb és large-billed crow-t itt már csak a rend kedvéért említem. Esti behúzáson sikerült itt látni egy nagyobb csapat kormos varjút átrepülni. Valamint megfigyeltem itt kis fakopáncs tojót, spotted dove-ot, daurian redstart-ot (csak itt láttam tojót), balkáni gerlét, feketerigót. Utóbbinak itt a mandarinus alfaja fordul elő. Feltűnő, hogy a hangja, sokkal magasabb és élesebb, mint a hazai madaraknak. Szintén felbukkant itt egy fehérhátú gyanús harkály, de alaposan megfigyelni itt sem volt szerencsém. Elég gyakori volt a parkban a kékfarkú (Tarsiger cyanurus). Nekem első találkozásom volt a fajjal, így meglepett az a viselkedése, hogy gyakran felugrik a fák törzsére, mint egy fakusz. Nem volt kisebb meglepetés három búbosbanka megfigyelése sem. Itthon és Spanyolországban láttam már külvárosi területeken, de ennyire urbanizált környezetben nem számítottam a megjelenésére. Ráadásul nem átvonuló viselkedést mutattak, komolyan érdeklődtek a fák odvai iránt. Három olyan madárfajt sikerült itt találni, amelyeknek a hangja trópusi hangulatot idézett. A chinese bulbul-nek (Pycnonotus sinensis), mindig egy-egy példányát láttam, míg a white-cheeked starling (Sturnus cineraceus) 2-7 példányos csapatokban mozgott, a mi seregélyünkhöz igen hasonló viselkedést mutatott. A crested myna (Acridotheres cristatellus) összesen két példányát sikerült látni két alkalommal. Reptében igen látványos madár.

Bizonytalan meghatározású madarak maradtak a hazaútig: fehérhátú fakopáncs, upland buzzard, japanese sparrowhawk.

Hiányoltam a vízimadarakat, billegetőket, ázsiai rigókat és sármányokat.

Teljes fajlista:
1. kis vöcsök (Tachybaptus ruficollis)
2. búbos vöcsök (Podiceps cristatellus)
3. tőkésréce (Anas platyrhynchos)
4. szárcsa (Fulica atra)
5. fácán (Phasianus colchicus)
6. black-eared kite (Milvus migrans lineatus)
7. japanese buzzard (Buteo japonicus)
8. balkáni gerle (Streptopelia decaocto)
9. spotted dove (Spilotelia chinensis)
10. nagy fakopáncs (Dendrocopos major)
11. kis fakopáncs (Dendrocopos minor)
12. hegyi billegető (Motacilla cinerea)
13. füstifecske (Hirundo rustica)
14. vörhenyes fecske (Cecropis daurica)
15. búbosbanka (Upopa epops)
16. feketerigó (Turdus merula mandarinus)
17. daurian redstart (Phoenicurus auroreus)
18. kékfarkú (Tarsiger cyanurus)
19. chinese bulbul (Pycnonotus sinensis)
20. crested myna (Acridotheres cristatellus)
21. white-cheeked starling (Sturnus cineraceus)
22. szarka (Pica pica)
23. azure-winged magpie (Cyanopica cyanus)
24. kormos varjú (Corvus corone)
25. large-billed crow (Corvus macrorhynchos)
26. holló (Corvus corax)
27. mezei veréb (Passer montanus)
28. széncinege (Parus major)
29. barátcinege (Poecile palustris hellmayri)
30. oriental greenfinch (Carduelis sinica)
31. fenyőpinty (Fringilla montifringilla)

 
Megkereshető személyek:
Havasi Máté: ,
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció