pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310116
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Délkelet-India (Chennai) és Andamán - Ázsia / India Megosztom Facebookon
2013.05.05. 17:16 Bodor Gábor

Délkelet-India (Chennai) és Andamán – 2013. február - március

Hiánypótlónak szánom ezt a beszámolót mert elég kevés infót találtam a neten arról, hogy hová érdemes menni madarakat nézni ha valami oknál fogva éppen Chennaiban vagyunk kénytelenek pár napot (hetet) eltölteni, ami nem éppen India madarászturisták által leglátogatottabb környéke. Mivel minden madarász kivétel nélkül csak azért jön ide, hogy innen repüljön tovább az Andamán- és Nikobár-szigetekre, gyakorlatilag nem találtam használható információkat a térségről.

2013. február végétől 6 hétre mentem ki Chennaiba dolgozni, ezt a helyzetet szerettem volna kihasználni arra, hogy a lehetőségekhez képest a legtöbbet tudjak madarászni a környéken. Mivel a munka miatt csak a hétvégék álltak szabadon a rendelkezésemre, emiatt hosszabb útra nem vállalkozhattam – kivétel volt ez alól egy hétvége Andamánra. Indulás előtt a lehető legtöbb trip reportot átolvastam, de legtöbb infót a helyekről szokatlan módon a Wikipédián találtam: http://en.wikipedia.org/wiki/Birding_in_Chennai . Ez a szócikk már eléggé fellelkesített, hiszen több mint egy tucat madarászhelyet említ a városban és egy napnyi útra a környékén, ráadásul mindegyikhez kmz-ben letölthető koordináták is elérhetőek! Ez már bőven elég is volt nekem, hogy ezekkel az információkkal útra keljek és az első hétvégémen felkeressem a városban található helyeket. És az első, a valósággal való kiábrándító találkozásaim is itt kezdődtek… Szóval ez a beszámoló inkább egy kiegészítése a fent említett Wikipédia szócikknek.

Guindy National Park:
Nem látogatható. Elméletileg van lehetőség vezetővel bemenni, de nem indiai állampolgárnak ehhez előbb szüksége van beszerezni egy engedélyt a helyi rendőrségtől. Nekem ehhez a procedúrához nem volt időm, így kénytelen voltam kihagyni. További infó ezzel kapcsolatban a Guindy National Park Children’s Park nevezetű mini vadasparkban található irodaépületben kapható, a Ranger Officer-t kell keresni. (Félreértésre adhat okot, hogy aki a Guindy National Parkot említi, hogy micsoda remek szórakozás, az erre a béna vadasparkra gondol…)

Theosophical Society Garden:
Annyi igaz, hogy az egyik legjobb hely Chennaiban. Sok a madár, kevés az ember (ez ott Indiában már eleve pozitívum). Annyi kiegészítésem van, hogy semelyik taxis/tuk-tukos nem tudja, hogy hol van és hogy korlátozottan látogatható. A park nyitvatartási ideje hétköznap 8:00-10:00, délután 14:00-16:00, vasárnap zárva. A parkot az Adyar folyó határolja, az észak-keleti végében remek rálátás nyílik a torkolatra (Adyar Sanctuary). Mondanom sem kell, hogy egy 2 órás intervallum semmire sem elég. Én többször voltam itt és mindig „véletlenül” eltévedtem és ez volt az indok, hogy nem sikerült betartanom, hogy zárásra elhagyjam a területet. Elméletileg a parkban a fotózás tilos, így a teleszkópom és az állványom miatt állandó nézeteltéréseim akadtak a park őrségével. A madarak mellett itt láttam Indian Flying Fox-ot és Indian Grey Mongoose-t is.

Indian Institute of Technology (IIT) Campus:
Nem látogatható. Elméletileg hétköznap van lehetőség bemenni, de úgy vettem észre, hogy ehhez a kapuban szolgálatot teljesítő biztonsági szolgálatnak valami jó indokot kell mondani, mert engem azzal nem engedtek be, hogy a parkot akarom megnézni.

Pallikaranai Marsh:
Ehhez nincs kiegészítésem. Az útról remekül átnézhető az egész tó.

Nanmangalam Reserve Forest:
Nem látogatható. Több infót nem sikerült helyben sem szereznem. Mivel a hely inkább botanikailag érdekes és ahhoz nem értek így nem is erőltettem a dolgot. Ha valakinek van kedve az indiai bürokráciához, akkor érdeklődjön itt: wlwchen@tn.nic.in (Tamil Nadu Forest Department, WILDLIFE WARDEN - http://agritech.tnau.ac.in/forestry/contact_chennai.html)

Siruthavur Lake:
Negyon jó hely de sajnos a leírásban nem elég egyértelmű, hogy melyik terület is ez. Én a Google Maps-en Amoor Lake-nek nevezett helyet és az ettől északra lévő Sembakkam falutól keletre fekvő, a térképen vizes élőhelynek tűnő, ám a valóságban kiszáradt placcot látogattam meg. Ha valaki ide akar eljutni, akkor javaslom, hogy előtte készüljön fel arra, hogy hol is van a hely pontosan mert a taxisoknak fogalmuk sincsen. Én ha már ott voltam akkor a Google Maps alapján kigyűjtött környékbeli tavakat is átnéztem.

Chembarambakkam Lake:
Itt nem jártam.

Kelambakkam Backwaters:
Ehhez nincs kiegészítésem. Az utakról jól átnézhető az egész hely.

Vedanthangal Bird Sanctuary:
Na, ez az a hely amit még a taxisok is ismernek. Chennaiból kb. másfél órányira van, jól kiépített lesekkel, stb. Ha valaki esetleg nyitvatartási időn kívül érkezik és zárva van a kapu, akkor a kerítés mentén, a bejárattól továbbhaladva is be lehet menni.

Mudaliarkuppam backwaters:
Itt nem jártam.

Vedanthangal scrub & reed bed:
Ehhez nincs kiegészítésem, Vedanthangal Bird Sanctuary felé menve megtalálható. A „Reed Bed near Vedanthangal” nevű helyen viszont nem jártam.

Adyar/Tholkappia Poonga:
Nagyon jó kiépített tanösvény jó fajokkal de sajnos aki nem a helyi egyetem hallgatója az nem látogathatja. Próbáltam egyéb, kelet-európai módszereket is kipróbálva bejutni, de eredménytelenül. (Időközben egy chennai kollégámtól azt a hírt kaptam, hogy hamarosan a tanösvény szabadon látogatható lesz)

Pulicat Lake/Shar Road & Annamalaichery Backwaters / Nelapattu Bird Sanctuary:
Ide nem jutottam el. Többször is megpróbáltam, de valahogy ebben mindig megakadályozott az indiai realitás. A legfőbb probléma az volt, hogy a taxisok nem tudták, hogy hol van, aki meg azt állította, hogy tudja az meg végül máshová vitt.

Egyéb, a szócikkben nem említett helyek:

Mahabalipuram:
Ide a kulturális látnivalók miatt látogattam el, de a környéken sok madár van, így madarászni is lehet a templomromok megtekintése után/között.

Elliot&s Beach:
Theosophical Society Gardens tengerparti falán kívüli rész, innen is meg lehet közelíteni az Adyar torkolatát. Ehhez keresztül kell gyalogolni a helyi halászok lakta szakaszon. Én ezt gondolkodás nélkül megtettem de később, a helyi lakosoktól hallottam, hogy ez a hely azért nem tartozik Chennai jó közbiztonságú részeihez.

Andamán- és Nikobár-szigetek:
Erről részletesen nem írnék hisz az internet tele van útleírásokkal. Annyi megjegyzésem lenne, hogy az előzetes információkkal ellentétben nem vészes a belépési procedúra (én kb. negyed óra alatt végeztem a papírmunkával) és sok ATM van Port Blairben (nem csak a kikötőben). Továbbá ha valaki át akar menni Havelock-ra, akkor érdemes előre foglalni a jegyet (www.makruzz.com). Én csak a szerencsém miatt tudtam a másnap induló járatra jegyet venni.

Közlekedés:
Chennaiban motoros riksával közlekedtem. Hosszabb távokra érdemes a sofőrnek térképen is megmutatni az úticélt, de ez még egyáltalán nem garancia arra, hogy problémamentes lesz az odajutás. Városon kívülre egy helyi taxitársaságot, az NTL-t vettem igénybe, előző nap telefonon lefoglalva az autót (www.ntltaxi.com). Nekik különböző csomagjaik vannak távolságra/időtartamra, 1000-3000 INR-ért. Őszintén senkinek sem ajánlanám őket, de ennél ott nincs jobb.

Andamánra az Air India menetrend szerinti járatával repültem, jegyet csak pár nappal az indulás előtt foglaltam, de nem volt gond a hellyel. Sok panaszt olvastam és hallottam a céggel kapcsolatban de nekem semmi bajom nem volt velük.

Fajok/helyek:
1 Lesser Whistling-Duck (Dendrocygna javanica) Andaman
2 Cotton Pygmy-Goose (Nettapus coromandelianus) Andaman
3 Indian Spot-billed Duck (Anas poecilorhyncha) Vedanthangal Bird Sanctuary
4 Little Grebe (Tachybaptus ruficollis) Pallikaranai Marsh
5 Asian Openbill (Anastomus oscitans) Mahabalipuram
6 Black Stork (Ciconia nigra) Kelambakkam Backwaters
7 Painted Stork (Mycteria leucocephala) Adyar Sanctuary
8 Indian Cormorant (Phalacrocorax fuscicollis) Adyar Sanctuary
9 Little Cormorant (Phalacrocorax niger) Adyar Sanctuary
10 Oriental Darter (Anhinga melanogaster) Vedanthangal Bird Sanctuary
11 Spot-billed Pelican (Pelecanus philippensis) Adyar Sanctuary
12 Black Bittern (Ixobrychus flavicollis) Vedanthangal Bird Sanctuary
13 Purple Heron (Ardea purpurea) Pallikaranai Marsh
14 Great Egret (Ardea alba) Adyar Sanctuary
15 Intermediate Egret (Mesophoyx intermedia) Andaman
16 Little Egret (Egretta garzetta) Adyar Sanctuary
17 Pacific Reef-Heron (Egretta sacra) Andaman
18 Cattle Egret (Bubulcus ibis) Adyar Sanctuary
19 Indian Pond-Heron (Ardeola grayii) Elliot&s Beach
20 Striated Heron (Butorides striata) Andaman
21 Black-crowned Night-Heron (Nycticorax nycticorax) Mahabalipuram
22 Black-headed Ibis (Threskiornis melanocephalus) Kelambakkam Backwaters
23 Osprey (Pandion haliaetus) Pallikaranai Marsh
24 Black-shouldered Kite (Elanus caeruleus) Kelambakkam Backwaters
25 Andaman Serpent-Eagle (Spilornis elgini) Andaman
26 Short-toed Eagle (Circaetus gallicus) Siruthavur Lake
27 Booted Eagle (Hieraaetus pennatus) Chennai
28 Pallid Harrier (Circus macrourus) Siruthavur Lake
29 Shikra (Accipiter badius) Chennai
30 Black Kite (Milvus migrans) Chennai
31 Brahminy Kite (Haliastur indus) Andaman
32 White-bellied Sea-Eagle (Haliaeetus leucogaster) Andaman / Havelock
33 Ruddy-breasted Crake (Porzana fusca) Andaman
34 Watercock (Gallicrex cinerea) Andaman
35 Purple Swamphen (Porphyrio porphyrio) Pallikaranai Marsh
36 Eurasian Moorhen (Gallinula chloropus) Chennai
37 Eurasian Coot (Fulica atra) Pallikaranai Marsh
38 Yellow-wattled Lapwing (Vanellus malabaricus) Siruthavur Lake
39 Gray-headed Lapwing (Vanellus cinereus) Pallikaranai Marsh
40 Red-wattled Lapwing (Vanellus indicus) Adyar Sanctuary
41 Pacific Golden-Plover (Pluvialis fulva) Adyar Sanctuary
42 Lesser Sand-Plover (Charadrius mongolus) Adyar Sanctuary
43 Greater Sand-Plover (Charadrius leschenaultii) Adyar Sanctuary
44 Little Ringed Plover (Charadrius dubius) Adyar Sanctuary
45 Black-winged Stilt (Himantopus himantopus) Adyar Sanctuary
46 Pheasant-tailed Jacana (Hydrophasianus chirurgus) Pallikaranai Marsh
47 Terek Sandpiper (Xenus cinereu)s Adyar Sanctuary
48 Common Sandpiper (Actitis hypoleucos) Adyar Sanctuary
49 Marsh Sandpiper (Tringa stagnatilis) Adyar Sanctuary
50 Wood Sandpiper (Tringa glareola) Adyar Sanctuary
51 Common Redshank (Tringa totanus) Adyar Sanctuary
52 Whimbrel (Numenius phaeopus) Siruthavur Lake
53 Eurasian Curlew (Numenius arquata) Adyar Sanctuary
54 Bar-tailed Godwit (Limosa lapponica) Adyar Sanctuary
55 Little Stint (Calidris minuta) Adyar Sanctuary
56 Temminck&s Stint (Calidris temminckii) Adyar Sanctuary
57 Common Snipe (Gallinago gallinago) Andaman
58 Pin-tailed Snipe (Gallinago stenura) Pallikaranai Marsh
59 Brown-headed Gull (Chroicocephalus brunnicephalus) Adyar Sanctuary
60 Gull-billed Tern (Gelochelidon nilotica) Adyar Sanctuary
61 Whiskered Tern (Chlidonias hybrida) Kelambakkam Backwaters
62 Black-naped Tern (Sterna sumatrana) Andaman / Havelock
63 Common Tern (Sterna hirundo) Pallikaranai Marsh
64 Great Crested Tern (Thalasseus bergii) Elliot&s Beach
65 Andaman Wood-Pigeon (Columba palumboides) Andaman
66 Red Collared-Dove (Streptopelia tranquebarica) Andaman
67 Spotted Dove (Streptopelia chinensis) Theosophical Garden
68 Common Hawk-Cuckoo (Hierococcyx varius) Vedanthangal Bird Sanctuary
69 Asian Koel (Eudynamys scolopaceus) Chennai
70 Greater Coucal (Centropus sinensis) Theosophical Garden
71 Andaman Coucal (Centropus andamanensis) Andaman
72 Barn Owl (Tyto alba) Chennai
73 Spotted Owlet (Athene brama) Theosophical Garden
74 Brown-backed Needletail (Hirundapus giganteus) Andaman
75 Glossy Swiftlet (Collocalia esculenta) Andaman
76 Edible-nest Swiftlet (Aerodramus fuciphagus) Andaman / Havelock
77 Asian Palm-Swift (Cypsiurus balasiensis) Elliot&s Beach
78 Common Kingfisher (Alcedo atthis) Kelambakkam Backwaters
79 White-throated Kingfisher (Halcyon smyrnensis) Elliot&s Beach
80 Collared Kingfisher (Todiramphus chloris) Andaman
81 Pied Kingfisher (Ceryle rudis) Kelambakkam Backwaters
82 Green Bee-eater (Merops orientalis) Elliot&s Beach
83 Blue-tailed Bee-eater (Merops philippinus) Vedanthangal Bird Sanctuary
84 Indian Roller (Coracias benghalensis) Kelambakkam Backwaters
85 Eurasian Hoopoe (Upupa epops) Elliot&s Beach
86 Black-rumped Flameback (Dinopium benghalense) Mahabalipuram
87 Eurasian Kestrel (Falco tinnunculus) Kelambakkam Backwaters
88 Rose-ringed Parakeet (Psittacula krameri) Chennai
89 Red-breasted Parakeet (Psittacula alexandri) Andaman
90 Long-tailed Parakeet (Psittacula longicauda) Andaman / Havelock
91 Vernal Hanging-Parrot (Loriculus vernalis) Andaman
92 Common Woodshrike (Tephrodornis pondicerianus) Theosophical Garden
93 Ashy Woodswallow (Artamus fuscus) Mahabalipuram
94 Scarlet Minivet (Pericrocotus flammeus) Andaman / Havelock
95 Ashy Minivet (Pericrocotus divaricatus) Theosophical Garden
96 Large Cuckooshrike (Coracina macei) Theosophical Garden
97 Brown Shrike (Lanius cristatus) Elliot&s Beach
98 Indian Golden Oriole (Oriolus kundoo) Theosophical Garden
99 Black Drongo (Dicrurus macrocercus) Elliot&s Beach
100 Ashy Drongo (Dicrurus leucophaeus) Theosophical Garden
101 White-bellied Drongo (Dicrurus caerulescens) Theosophical Garden
102 Andaman Drongo (Dicrurus andamanensis) Andaman / Havelock
103 Greater Racket-tailed Drongo (Dicrurus paradiseus) Andaman
104 Black-naped Monarch (Hypothymis azurea) Andaman
105 Asian Paradise-Flycatcher (Terpsiphone paradisi) Theosophical Garden
106 Rufous Treepie (Dendrocitta vagabunda) Theosophical Garden
107 House Crow (Corvus splendens) Chennai
108 Large-billed Crow (Corvus macrorhynchos) Chennai
109 Ashy-crowned Sparrow-Lark (Eremopterix griseus) Siruthavur Lake
110 Oriental Skylark (Alauda gulgula) Siruthavur Lake
111 Barn Swallow (Hirundo rustica) Elliot&s Beach
112 Pacific Swallow (Hirundo tahitica) Andaman
113 Red-rumped Swallow (Cecropis daurica) Mahabalipuram
114 Red-vented Bulbul (Pycnonotus cafer) Siruthavur Lake
115 Red-whiskered Bulbul (Pycnonotus jocosus) Andaman
116 White-browed Bulbul (Pycnonotus luteolus) Vedanthangal Bird Sanctuary
117 Sykes&s Warbler (Iduna rama) Theosophical Garden
118 Zitting Cisticola (Cisticola juncidis) Elliot&s Beach
119 Common Tailorbird (Orthotomus sutorius) Theosophical Garden
120 Ashy Prinia (Prinia socialis) Theosophical Garden
121 Plain Prinia (Prinia inornata) Pallikaranai Marsh
122 Jungle Babbler (Turdoides striata) Theosophical Garden
123 Asian Brown Flycatcher (Muscicapa latirostris) Theosophical Garden
124 Indian Robin (Copsychus fulicatus) Siruthavur Lake
125 Oriental Magpie-Robin (Copsychus saularis) Theosophical Garden
126 Taiga Flycatcher (Ficedula albicilla) Andaman
127 Pied Bushchat (Saxicola caprata) Siruthavur Lake
128 Orange-headed Thrush (Geokichla citrina) Andaman
129 Asian Glossy Starling (Aplonis panayensis) Andaman
130 Common Myna (Acridotheres tristis) Chennai
131 White-headed Starling (Sturnia erythropygia) Andaman
132 Andaman Flowerpecker (Dicaeum virescens) Andaman / Havelock
133 Purple-rumped Sunbird (Leptocoma zeylonica) Theosophical Garden
134 Purple Sunbird (Cinnyris asiaticus) Elliot&s Beach
135 Olive-backed Sunbird (Cinnyris jugularis) Andaman
136 Long-billed Sunbird (Cinnyris lotenius) Theosophical Garden
137 Western Yellow Wagtail (Motacilla flava) Siruthavur Lake
138 Citrine Wagtail (Motacilla citreola) Pallikaranai Marsh
139 White-browed Wagtail (Motacilla madaraspatensis) Mahabalipuram
140 Richard&s Pipit (Anthus richardi) Mahabalipuram
141 Oriental Pipit (Anthus rufulus) Siruthavur Lake
142 House Sparrow (Passer domesticus) Chennai
143 Tricolored Munia (Lonchura malacca) Siruthavur Lake

 
Megkereshető személyek:
Bodor Gábor: ,

Adyar Sanctuary - Ázsia / India

Siruthavur Lake - Ázsia / India

Theosophical Society Garden - Ázsia / India

Havelock - Ázsia / India

Kelambakkam Backwaters - Ázsia / India

Vedanthangal Bird Sanctuary - Ázsia / India

Andamán-szigetek, Wandoor - Ázsia / India

Vedanthangal Bird Sanctuary - Ázsia / India

Vedanthangal Bird Sanctuary - Ázsia / India

Pallikaranai Marsh - Ázsia / India
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció