pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93209   Megfigyelési adatok száma: 310086
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Costa Ricai madarásztúra Megosztom Facebookon
2006.05.30. 12:19 Katona István

Grupo Quetzal

Costa Rica útibeszámoló

2006. január 30 - február 26.

Grupo Quetzal: Csendes Anna, Urbán Gabriella, Katona István, Vámosi Krisztián.

Lejegyezte: Vámosi K. (vamosikrisztian@hotmail.com) és Katona I. (katona@koki.hu)

Meglátogatott helyek: Carara Nemzeti Park (Carara N. P), Palo Verde N. P., Colorado-Salinas de Finca Piedra, La Selva Bilogical Station (La Selva BS), Rancho Naturalista, Durika Reserve, San Vito Botanical Garden, San Joaquín Wetland, Rincón, Tapantí-Macizo Cerro de la Muerte N. P., Mirador de Quetzales (Finca Eddie Serrano), Braulio Carrillo N. P., Gavilán Lodge, Volcán Poás N. P., Sarapiquís Neotropical Center, Kiri Lodge.

Előjáróban

Mielőtt röviden összefoglalnám az utunk során látott 455 madárfajjal kapcsolatos főbb élményeinket, előbb hadd essen néhány szó az országról általában, hátha kedvet kap valaki az utazáshoz, s így megkönnyíthetnénk tanácsainkkal a szervezőmunkáját.

Célszerű a száraz időszakban idejönni madarászni, így az ország nagyobbik felén nem minden nap, csak minden második-harmadik nap fog esni nagy átlagban. Bizonyos területeken (pl. a karibi partvidék egyes részein) nincs kifejezett száraz évszak, minden nap eshet. Leginkább csapadékszegény hónap a február, ám december-március között is kevesebb csapadékra számítani, mint a többi hónapban. A tengerparton kb. 28-35 Celsius közötti a meleg, a magasság növekedésével ez 1600 méter körül 25 fok körülire csökken, 2600 méter körül 18-20 fokra, 3000 körül pedig 12-14 fokra, a nappali órákban. A magashegységekben nagyon jó hasznát vettük a hajnali madarászatokon a téli kesztyűknek és kabátoknak.

Az út során mindössze 3400 kilométert tettünk meg bérelt terepjáróval az ország úttalan útjain, de ez már önmagában emlékezetes volt számomra, mivel zömében én vezettem az autót. A négykerék-hajtásnak (és kitartásunknak!) köszönhetően sikerült csak pl. eljutnunk a Durika rezervátumba az ország délnyugati felében, ami csak 14 km-re esik San Vitótól, de két és fél óra alatt! Az országba készülődőknek -a többi útleírásban olvashatókkal egybecsengőn- melegen ajánljuk, hogy ne tervezzenek 30 km/h-nál nagyobb átlagsebességű autós utazást, s előre barátkozzanak meg a gondolattal, hogy (lehetőleg a rövid nappali időszak madarászattal töltött órái előtt vagy után) sokat fognak autóban zötykölődni: az utak állapota jelenleg katasztrofális. A Panamerican Highway csak az ország északi és középső felén megbízható, délen elefántcsapdányi lyukak késztetik manőverekre és sávelhagyásra az autósokat, és igazán jó minőségű út csak San Vito környékén található (pl. a 34-es, 4-es vagy 10-es utak).

Érdemes szállást foglalni előre az interneten keresztül, ez remekül működött pl. a La Selva BS, és a többi, híres lodge esetében. Előre lehet több esetben fizetni, ám arra érdemes figyelni, hogy a banki átutalások szabványos európai módjával intézendő kifizetések (IBAN- és BIC-kódos átutalások) csak hosszas rábeszéléssel ejthetők meg, eléggé értetlenek tudnak lenni ilyen téren a helyiek. Ja, és mindenre sok-sok időt kell rászánni, nagyon lassú az ügyintézés, mindig és mindenhol!

Angolul sokan és elég jól beszélnek a helyiek közül, hála vagy sem az észak-amerikai madarász- és szörfturizmusnak. Ennek ellenére a vidéki régiókban és a városokban, nagyobb településeken is, óriási segítséget jelent a spanyol nyelv tudása, lehetőleg a közép- és dél-amerikai nyelvi ínyencségek ismeretével együtt.

A biztonságra nem volt panaszunk, igaz, mindenkor a tőlünk telhető legszigorúbb módon jártunk el (a megpakolt autó állandó, személyes felügyelete; szállásokon minden felszerelés bepakolása a zárható szobába; csak tökéletesen üres autó őrzés nélküli leparkolása, stb.). San José ennek ellenére erősen kerülendő, mint a többi nagyváros centruma is. Főleg, mert iszonyatosan zavaros a közlekedés, lámpa csak imitt-amott tűnik fel, a behajtani tilos táblák hiányoznak az egyirányú utcák sarkairól, és mert a minden utcanévtáblát és házszámot nélkülöző, egyirányú utak szövedékéből álló településeken csak a helyi néprajz ismerte útjelzések és irányok mentén kalauzolnak a lakosok.

Bárhova fordultunk segítségért, minden alkalommal rendkívül barátságos és segítőkész emberekbe botlottunk, legyenek azok helyi földművesek, vendéglátósok, vagy akár rezidens guide-ok.

Az eltelt egy hónap alatt egyszer sem volt semmilyen gyomorrontásunk vagy hasonló bajunk az ételek miatt, még ha időnként nem is éreztünk 100%-os tisztaságúnak egy-egy kifőzdét. Általánosságban eléggé ügyelnek a higiéniára. A reggeli gerincét a „gallo pinto” adja (főtt bab és rizs keveréke) valamint a tojásrántotta, különböző feltétekkel. Főétkezésre a tengerparton sokfelé lehet tenger gyümölcseit vagy rántott halfilét kapni. A kevésbé igényesek sok helyütt próbálkozhatnak amerikai típusú gyorskajával, az éttermek is kínálnak hamburgert, hot dogot, ezek árai a normális fogások alattiak és nagy adagokat jelentenek. Italok közül elengedhetetlen megemlíteni a hatalmas adag tejeskávékat, valamint a különböző trópusi gyümölcsök jégkásával, vízzel vagy tejjel készített turmixait. Felesleges az útra kaját pakolni; a legutolsó településen is több bár és „soda” (helyi kifőzde) található, mindenütt lehet frissen elkészített kaját kapni.

Annak ellenére, hogy manapság Costa Ricában nagy az infláció, az ország még magyar szemmel is –megkockáztatom- olcsó. Egy USA-dollár jelenleg 500 kolón. 1250 kolónért literes hűtött söröket lehet kapni, s legolcsóbb „cabanas” szállásunk (ez olcsó egyéjszakás, khmm…szobáztató helyet jelent) páronként 3000 kolónba (6 $) került. A kempingek Jacóban (Közép-Csendes-Óceán) fejenként 1500 (3$) kolónért engednek sátorozni, ennyiért persze csak hideg vizes zuhanyzó jár. Hasonlóan olcsó hely a Nicoya-félsziget is, valamint a Csendes-Óceán partja délen és San Vito környéke. Gyakorlatilag bárhol s bárkinek lehet kolónban és dollárban is fizetni, ám az átváltást a jövőben érdemes lesz vizsla szemekkel követni; nekünk szerencsénk volt az egyszerűen számolható 1:500 aránnyal.

Az „olcsóság” magyarázatához egy fontos részlet: mi összesen egy alkalommal fizettünk külön vezetőért (Carara N. P.), két alkalommal pedig a szállás árában benne foglaltatott a kísérő (La Selva BS, Rancho Naturalista); nyilvánvaló, hogy sok gájdolás igénybe vételekor a mi low-budget költségvetésünk könnyen a két-háromszorosára duzzadhat, lévén napi 100-130 $-ról van szó egy profi kísérő esetén, minimálisan.

Lényeg

Mindenkinek szívből ajánlom a lehető leghosszabb és legalaposabb felkészülést, mivel a kis országban már 870 felett jár a fajlista, tehát óriási a merítési lehetőség és mivel nagyon sok az észak-amerikai telelő-kóborló faj, ezek bárhol felbukkanhatnak – ráadásul ezek határozása nehezebb is, mint a színpompás rezidenseké. Jól használható dupla-CD hanganyag rendelhető a karibi oldal madárhangjaiból, több mint 200 faj énekével. A tirannuszfélék családjából több genus, mint pl. az Emphidonax-fajok, az Elaenia-légykapók, valamint a nagyobb légykapófajok és más családokból különösen a kisebb lombgébicsek és a téli ruhás lombjárók igen kemény diónak bizonyultak határozási szempontból. Nagy szerencse, hogy még a problémásabb madárfaj-csoportok tagjai is rendkívül nyugodtan viselkednek, így könnyű őket alaposan megfigyelni és lefotózni. Ezt szintén alátámasztja, hogy a madarak több mint 95%-át mind a négyen láttuk, ami még a hortobágyi madarászfutamon is elfogadható lenne és a trópusokon kiemelkedőnek számít.

Utunk során gyakorlatilag az összes nagyobb biogeográfiai régióját érintettük az országnak, talán csak a karibi part és hegylábi esőerdő lett kissé alulreprezentált. Az alábbiakban csak kivonatos formában említem a helyeket és jobb fajokat. Az élőhelyfotók mellett a madarak körülbelül egyharmadáról fénykép is készült, a legérdekesebbek a www.birding.hu honlap Világ Madárfajai galériában láthatóak. Az elkészült anyagból szívesen tartunk vetítéses előadásokat igény esetén.

A madárnevek közül csak a legfigyelemreméltóbb vagy nehezebben megfigyelhető madarak nevét írtam meg. Mivel én spanyolul, István angolul írta napi fajlistáit, a magyar nevek pedig részben István tudományos alaposságú magyar nyelvű szakirodalmi gyűjtésének, részint pedig névadási hevületünknek köszönhető, a sok név felemlegetését feleslegesnek éreztem. A megfigyelt fajok kb. felének nincs még elfogadott hivatalos magyar neve, ugyanakkor genus szinten szinte mindegyik csoportnak már igen. Az általunk adott magyar madárneveket a spanyol és angol nomenklatúra figyelembevételével alkottuk, illetve igyekeztünk a speciális morfológiai, viselkedési bélyeget valamint elterjedési mintázatokat tükrözni a nevekkel. Úgy gondoltuk, hogy egy magyar útleírásban magyar nevek feltüntetése dukál; egyébként meggyőződésünk, hogy az angol nevek ismerete kulcsfontosságú, így is, úgy is, mivel jelenleg Costa Ricában inkább használatosak az angol madárnevek, mint a sokféle változatban keringő és nem kiforrott spanyol nomenklatúra. A részletes magyar, latin és angol nyelvű megfigyelt madarak listát a beszámoló alján lehet megtalálni.

Carara Nemzeti Park

A Tárcoles-folyó mentén fekvő park elsődleges és másodlagos, síkvidéki és hegylábi esőerdőkkel bír, s másfél órányi autóútra esik csak a reptértől, így gyakorta az első (és sokkoló) megállóhelye a madarásztúráknak. A Csendes-óceán partján fekszik, és fontos ismérve, hogy az északnyugati lombhullató erdők régiója itt találkozik a déli tengerparti síkvidéki esőerdők régiójával, így madártani szempontból igen gazdag a park. Iszonyatos hőség és páratartalom, irdatlan kabócazsizsegés az esőerdőben, és igazi, kihívásokkal teli, sűrű őserdei aljnövényzet-beli madarászat. Az első egész napos túra során gájdunknak összesen 167 látott-hallott faja volt, nekem 89 új fajom, Istvánéknak több, de csak azért nem 100 feletti ez a szám, mert előző nap magunktól madarásztunk Jacó környékén és 48 új fajt szedtünk össze. Életem legfrusztrálóbb madarászélménye volt a Carara; ahogy a távcső szememhez emelése után azonnal párásodni kezdett szemüvegem, csak emiatt több fajról csúsztam le itt... Említésre méltó jó fajok, a parkon belül: nagy tinamu, királytirannusz, tüzesnyakú barátpipra, feketearcú hangyászrigó, vörösfarkú jakamár, lebernyeges harangozómadár, sárgaszárnyú ara. Emellett láttunk itt pókmajmot, háromujjú lajhárt is és az első nyílméregbéka fajunkat, az arany famászóbékát. A park területén összesen kb. 150 fajt láttunk, két nap alatt.

Tárcoles torkolati hajózás:

Randall Leonard Ortega Chaves-szel (helyi vezetőnk: www.costaricabirdingjourneys.org) és hajós barátjával Lius Campoval nagyon nagy élmény volt, sok speciális fajt láttunk. A hajókapitány is remekül ismerte a madarakat, volt, hogy ő talált jó fajt. Négy halkapófajt, kanálcsőrű bakcsót, rózsás kanalasgémet, koronás ugartyúkokat, amerikai kígyónyakú madarakat, erdei gólyákat, szürkefejű papagájgébicset, mangrovekakukkot, stb. láttunk.

Villa Lapas Lodge útja, José Mora kilátója:

A híres lodge 600 méterre fekszik a 34-es számú főúttól, egy mély folyóvölgy alján. Odáig is jó az út két oldala, fás legelők vannak itt növendék fákkal, ahol sikerült magunktól pápapintyet találnunk, ráadásul már tavaszi nászruhába vedlett gyönyörű hímet is közvetlenül a 34-es főút mellett, ám a lodge után a meredeken felfelé kapaszkodó úton bárhol jó fajokba botolhat az ember, az esőerdő itt az út két oldaláig ér (ez az út tartja a costa ricai 24 órás rekordot is). José kilátója remek hely a királykeselyűk megfigyelésére (a főúttól kb. 4 km-re), minden nap látnak itt több alkalommal is, ezen kívül sok más ragadozómadár is bejöhet a völgy felett (fehér erdeiölyv, szalagos ölyv). Legjobb időszak ragadozózásra ugyanaz, mint nálunk otthon! Az út melletti erdőszélen rendkívül jól láttunk bajszos bukkót, lombjárókat, bentévit.

Colorado – Salinas de Finca Piedra

A Nicoya-öböl keleti partján több sólepárló is fekszik, ezek közül mi a Colorado melletti Finca Piedrát találtuk meg a helyiek útbaigazításának segítségével. Gond nélkül bekéredzkedtünk és sétálhattunk a területen, ahol mangrove hagyáserdők között rengeteg kisebb-nagyobb sólepárló meder sorakozik. Fantasztikus partimadár mozgás volt itt abban az értelemben, hogy a táplálkozó-pihengető csapatok a hazainál sokkalta bizalmasabban viselkedtek, így a madarakat nemegyszer 25-30 méterről tudtuk távcsövezni. Egyébként nem volt nagyon nagy fajgazdagság, csak 10 partimadárfajt láttunk, de köztük olyan érdekességeket, mint a mocsári cankó és sárgalábú cankó, rövidcsőrű cankógoda, töcspartfutó, szibériai vándorcankó. A környéki legelők jó koronás ugartyúk lelőhelyek. Összesen 44 fajt láttunk e helyen, emlősök közül a mellényes bőgőmajmok voltak érdekesebbek.

Palo Verde N. P.

A Tempisque-folyó torkolati szakaszát szegélyező füves puszták és lombhullató trópusi tüskeerdők védett övezete, ahol nagy tömegben telelnek vízi- és gázlómadarak a folyóhoz közeli, hatalmas kiterjedésű vizes élőhelyen (ezres csapatokban láttunk feketehasú fütyülőludat, elszórva pedig mintegy 14-16 sujtásos fütyülőludat; a sárgahomlokú jasszánák és a különböző gémfélék roppant közönségesek). A környék rizsföldjei között is sok madár figyelhető meg, a legeltetett pusztarészek pedig nagyon jó ragadozómadaras élőhelyek. Ilyen száraz pusztarészek találhatóak a Panamerican Hwy bagacesi leágazásától a Nemzeti Park bejáratáig vezető 23 kilométeres út alatt mindkét oldalon. A lombhullató trópusi tüskeerdők eredeti állapotukban szinte már csak itt, a parkon belül találhatók meg, rendkívül izgalmas élőhelyet jelentenek; gyakorlatilag ember számára áthatolhatatlan bozóterdőről van szó. Olyan ritkább és csak Északnyugat-Costa Ricára jellemző fajokat sikerült itt megfigyelnünk, mint az odúölyv, tarkavércse (telelő), óriásguvat, szavanna-lármásfüleskuvik, nyílfarkú pipra, Nutting-rozsdafarktirannusz, fehércsőrű fahágó. Ajánlott egy éjszakai vezetést csinálni a park belsejében végighúzod úton, egy óra alatt 27 példány kurjangót figyeltünk meg hihetetlen közelről és itt láttunk övesállatot is. A Nemzeti Park központjában az OTS-kutatóállomáson és a természetvédelmi állomáson is lehet aludni; az utóbbi egyszerűbb és olcsóbb szállás (éjszakánként 10$/fő, többágyas szobákban, esetünkben skorpiókkal). Az OTS-állomásnak és környékének csendjét bosszantó módon zavarták az éppen terepgyakorlaton lévő spanyol és francia ajkú egyetemisták, többször összefutottunk velük terepen és a találkozók után jó ideig nem láttunk aztán a környéken madarakat. Egyébként itt volt leginkább használható a rozsdás törpekuvik-hívóhang utánzása a kis énekesmadarak izzítására, a pisszegéssel együtt tucatnyi új fajt köszönhettünk ennek a technikának. Összesen kb. 90 különböző fajt figyeltünk meg a parkban.

La Selva Biological Station (OTS)

A La Selva BS méltán népszerű és elismert madarászcélpont. Fantasztikusan kiépített kutatócentrum húzódik meg az elsődleges és másodlagos esőerdő foltokból álló síkvidéki területen, ahol a kulturált szállásoktól két lépésnyire már az igazi esőerdőben folytatódnak a sétautak. A helyszínen nagyon jó helyszínrajzot kap minden látogató, emellett tematikus térképek is vásárolhatók. A szállásárban egy vezetett túra benne foglaltatik, ám meg kell jegyezni, hogy a helyi vezetők nem a legmegbízhatóbbak. Mi kizárólag fiatal srácokkal találkoztunk, akiknek madártani tudása nem volt feddhetetlen, négy komoly félrehatározásuk volt két nap alatt (nekünk mind a négy faj új volt).

Legjobb megfigyelt fajok itt: két mega, a kotingák családjába tartozó hókotinga és a csupasznyakú sisakosmadár (CEN 600-as tábla közelében, elsődleges esőerdőfoltban), fehérnyakú barátpipra, királykeselyű, vastagcsőrű bukkó, mindkét titirafaj, sárgaszárnyú ara, rengeteg tangarafaj, macskamadár, sok papagájfaj.

Szerencsénk volt, hogy az ebédlő teraszával ellentétes oldalon lévő bejárati ajtó előtti álló kis gyümölcsfa éppen termőre fordult, így itt, a fa előtti padok és asztal mellől láttunk tucatnyi új, a fán táplálkozó fajt, főleg tangarákat. A szállásunknak helyet adó 3-as számú lakóház mellett vörösfarkú kolibri énekelgetett reggelente, gesztenyeszínű harkályok mozogtak a föld felett 1-2 méterre a fatörzseken, esténként pedig népes örvös pekaricsapatok táplálkoztak a ház közelében.

A La Selva madárfaunája annyira gazdag és összetett, hogy képtelenség a madarászaton kívül bármi mást is csinálni itt. Egy adag ruha mosásának elindítása kerek egy óra, mivel az oda vissza 200 méteres séta alatt, útközben minden bokorból pattognak elő az új fajok. Ezért mindenre és minden alkalommal erősen figyelni kell; volt, hogy pl. a bevezető út mentén két nyársas tirannuszt is láttunk egyik késő délután, majd utána soha többé nem sikerült megfigyelni se itt, se másutt e fajt.

Mivel a száraz évszak közepén tettünk itt látogatást (s fantasztikus módon, három egymást követő nap nem hullott csapadék, pedig itt az év 365 napjából 351-en esik), viszonylag kevés nyílméregbékával és hüllővel (például zöld leguán) találkozunk.

A 4-es főúton a La Selva felé vezető földút torkolatától délnek fordulva, pontosan 5 kilométernyi távolságra (a Río Tigre hídján jóval túl), az úttól keletre eső mocsaras marhalegelő a jelenleg egyetlen biztos költőhelye az országban a nicaraguai magtörőnek. Az út mellett több kis kiálló és útpadka tesz lehetővé rövidebb-hosszabb teleszkópozást.

Az egyik délelőtt tettünk egy felejthetetlen hajótúrát is Puerto Viejo városából a Sarapiquí-folyón, ahol az amerikai krokodilokon kívül igen nagy szerencsénk volt a madarakkal is, nagyon jól sikerült megfigyelni az egyik legnehezebb trópusi madarat a guvatgémet, amelyet egyedüli fajként külön családba sorolnak és legközelebbi rokona az Új-Kaledóniában élő kagunak. Szintén speciális madárnak számít a törpebúvárcsibe és igen ritka a zöld batla, amelyből itt kisebb csapatot is láttunk.

Rancho Naturalista

A karibi oldalon, kb. 1100 méter magasan fekvő magánbirtok San Josétól délkeletre fekszik, s nagyon híres hely, ennek megfelelően kalkulált árlistával (www.birdwatchingcostarica.com/ranchonaturalista). A mintaszerűen kialakított és igényes szobákban, napi háromszori közös étkezéssel és egész napos vezetéssel 160 dollárba kerül egy éjszaka, de ezért ár-értékarányos szolgáltatást kapni (mi váratlan betoppanóként és első magyarokként megkaptuk a cselédszállásokat napi 116$/fő áron). A rezidens vezető általában négy hónapot tölt itt, majd új érkezik a helyébe; az itt töltött idő alatt gyakorlatilag minden nap vezet és madarászik, a nap minden ébren töltött percében. Az állás bárki számára megpályázható, de amerikai trópusi madarászgyakorlat szükséges hozzá.

A szállásnak helyet adó ház egy észak-déli irányú folyóvölgy meredek oldalában fekszik, így hatalmas területre enged panorámás kilátást. A kilátás egy, az egész ház hosszában kiépített erkélyről nyílik, amely helyről eddig több mint 220 madárfajt figyeltek meg. Ennek az eredménynek egyik kulcseleme a madarak folyamatos etetése az erkély előtt, amelyhez minden nap egy egész fürt banánt használnak fel. A madarak folyamatosan cserélődnek a kert hatalmas fáin, és remek fotózási lehetőséget nyújtanak: 10-20 méterről zavartalanul fényképezhetők. Az erkély mellett a birtok saját ösvényein is kialakítottak fotós beállót és kolibrietetőket, szintén remek megfigyelési lehetőséget biztosítva madarászoknak. A birtok sétaútjai egyébként rendkívül meredek hegyoldalakon vezetnek, ahol elsődleges és másodlagos hegyi esőerdő-mozaikokban lehet madarászni.

A Rancho Naturalista egyik fő nevezetessége az egész Costa Ricában legkönnyebben itt megfigyelhető hósapka, amely egy hófehér fejtetejű, bíborszínű, igen apró, gyönyörű kolibri, amely a birtok első vendégházától a völgy felé eső oldalon, az autóparkoló füves területe mellett növő alacsony dísznövénybokorban tart revírt és táplálkozik. Emellett néha még az őserdei kolibrietetőnél is felbukkan, az előbb említett fotós beállónál.

Ottlétünk során sajnos másfél napig megállás nélkül esett, így két-három óránkénti elkeseredett próbálkozásunkat a madarászatra, viszonylag kevés siker koronázta. Ennek ellenére az erkélyes madarászat nagyon nagy élményt jelent, és rendkívül produktív. Innen sikerült megfigyelnünk pl. a kerti smaragdkolibrit, a gyakoribb villásfarkú smaragdkolibriről nemrégen lesplittelt fajt. Szintén itt láttuk az esőerdei ösvény bejáratánál a nagyon ritka karibi tirannuszt, amelynek jelenleg ez az egyetlen biztos megfigyelési lehetősége a világon.

Durika Rezervátum

A délnyugati csendes-óceáni parttól távolabb, a hegylábi Buenos Aires városkától a Tilarán-hegylánc felé fekvő rezervátum igazán unikális hely Costa Ricában (www.durika.org). Harmincöt fős kommuna éli mindennapjait a várostól 14 kilométerre, rendkívül nehezen megközelíthető helyen, 1600 méteres magasságban. A kommuna megalapítói a hajdanán elsődleges hegylábi esőerdők kiirtását követő, rövid és dicstelen kávétermesztési és legeltetési időszakot feledtetni kívánva, immár 4500 hektárnyi területen telepítették vissza az esőerdőt a környező területekre. A közösségben lehetőség van min. egy hónapos önkéntes munkavállalásra, amikor fél napos tevékenységet követően másik fél nap szabadon eltölthető a fantasztikus panorámájú és madárvilágú hegyek között. A rezervátum területén eddig 417 madárfajt figyeltek meg, közöttük elég sok a panamai-costa ricai regionális endemizmus. Büszkeségünkre a 417. sáfránytangara megfigyelésében és határozásában mi is résztvettünk. Már a kicsiny településre vezető út során is rendkívül sok madárfaj jöhet be (mi például fél óra alatt csak galambokból négy új fajt láttunk), a házak felett pedig délutánonként fecskekányák körözgettek és sokféle tangarát és kántormadarakat figyelhettünk meg (tűztangara, pompás kántormadár, feketehátú tengelic, tüzescsőrű arasszári, kéktorkú arasszári).

Az egyik felejthetetlen útiélményt jelentette, amikor a rezervátum felé vezető út patakvölgyi részén egy helyütt belebotlottunk egy katonahangya-csapatba és az azt kísérő népes madárcsoportba. Fantasztikus volt, ahogy a kétszínű hangyászmadarak magukról megfeledkezve, minket 1 méter közelre engedve figyelték a hangyák által felvert rovarok menekülését.

A rezervátumba menet és onnan jövet, a marhalegelők útmenti széleiben többször sikerült megfigyelnünk a nagyon rejtett életmódú és nehezen megpillantható ékfarkú rétisármányt.

San Joaquín Wetland

San Vito városából a dél felé vezető országút közelében elterülő, mára a település által körbeölelt mocsaras élőhely, kicsiny nyílt vízfelülettel. Az odafelé vezető országúton először még jobb kéz felé, egy bár mellett tűnik fel egy kicsiny tó, ahol szintén van esély az álarcos réce felbukkanására (mi is itt láttunk először). Maga a mocsár az úttól bal kézre esik, egy kicsiny repülőgép-leszállópálya és sok lakóház mögött. Egészen a leszállópálya végéig kell autózni, ahol jobb kéz felé egy füves autókiálló, balra pedig egy földút tűnik fel. A földúton az első bal kézre eső házban érdemes Don Hectort keresni, aki rendkívül készségesen kalauzol saját és szomszédai kertjében, a nyílt vízfelület tőzeges-süppedős partján. Fejenként egy dollárnyi belépődíjat szed, de érdemes ezt kiperkálni neki, lévén ez az egyetlen biztos hely Costa Ricában az álarcos réce, valamint a déli álarcosposzáta megtekintésére. Ez utóbbi faj Costa Ricában és Panamában élő alakját feltehetően splittelni fogják nemsokára és nagyon kevés helyen lehet megfigyelni. A tavon ezen kívül gyakoriak a sárgahomlokú jasszána, szultántyúkok, itt telelő kékszárnyú récék.

Wilson Botanical Garden

A botanikuskert az OTS kezelésében lévő, részben bemutató, részben kutatóterület, amelynek egy része (pont a legjobb hely, a folyó menti ösvény) elméletileg csak az ott éjszakázó vendégek számára látogatható, de mi simán belógtunk oda is. A szép növénygyűjtemény mellett kiemelkedően jó a madármozgás is, lévén a folyó menti ösvényen elsődleges jellegű magas hegylábi erdőfoltok maradtak meg, ahol számos új madárfajt sikerült behoznunk az ország déli felének faunájából. Az étterem teraszán folyamatos a madáretetés, de ez három hét ittlét után sok meglepetést már nem tartogat a madarászoknak. A folyóparti ösvényen a sűrű vegetációban roppant óvatosan közlekedtek a madarak, nehéz volt megfigyelni őket, ám fantasztikus élmény volt a lekben beizzítani az ösvénytől 20-25 méterre udvarló fehérnyakú barátpiprákat.

Mirador de Quetzales, Finca Eddie Serrano

A Panamerican Highway 70-es kilométerkövénél, San Josétól délre, 2600 méteres magasságban fekvő hegyi köderdő szélére épült fel az 1990-es évektől kezdve az a szálláshely és étterem, amely most a legjobb kvezálozó helyként hirdeti magát az egész országban. A szállás négyszemélyes faházban 38$/fő volt, napi háromszori étkezést is beleértve, ami egy ilyen jó madarászhely közvetlen közelében nem számít soknak. A nagy forgalmú főúttól légvonalban kb. egy kilométerre eső szállás nagyon csendes, és nagyon hideg. Az étterem és a szállás felett elterülő, fennsík jellegű köderdő körbejárható jelzett ösvényen, ám elég sok köztes kisebb ösvényre tilos a belépés. A kvezálokat legeredményesebben a kora hajnali órákban lehet megtekinteni, vezető segítségével; a vezető folyamatos hívózásával a madarak egyáltalán nem foglalkoztak, a táplálkozó fákon találtuk meg őket. Mi első nap vezetővel láttuk a madarakat, bent az erdőben, második reggel viszont, mialatt egy francia csoport dúlta végig ordibálva az erdőt a vezetővel, egy pár kvezál az erdő szélén vezető ösvény széléig kijött, és nagyon szépen megmutatták magukat nekünk.

A magashegyi köderdő rendkívül egzotikus és szép hely, a fákról lelógó hatalmas mennyiségű szakállzuzmók és epifiton növények miatt, a családi birtokot pedig hosszú évek óta a legteljesebb természetes állapotban hagyják, emiatt nagyon vastag az avarréteg, tele van faágakkal, levelekkel, törmelékkel, amiben elég nehéz és hangos járás esik.

Megfigyelt jó fajok : ezüsttorkú szajkó, hegyi pivi, gyüjtő küllő, kvezál, hegyi lappantyú. Mintegy 40 madárfajt láttunk itt.

Cerro de la Muerte, Panamerican Highway 86 km., paramo-élőhely

A szinte teljesen famentes, csak bokrokkal, törpe növésű növényekkel, zuzmókkal, mohákkal borított „paramo” élőhely jó példája, ahol a palaszínű virágfúró mellett sikerült megfigyelni a vulkánjunkót, vulkánkolibrit, csipeszcsőrű pintyet, fekete sarlósfecskét. Egyébként nagyon kevés madár kerül itt szem elé.

Braulio Carrillo Nemzeti Park

A Nemzeti Park nagyon közel fekszik San Joséhoz és a város közeli részein a ’90-es években több rablás történt madarászok rovására, ezért még ma sem javasolt arra madarászni. A Park főhadiszállása a Panamerican Highway mellett fekszik, távol San Josétól, elég jól kitáblázva; az útról egyenesen az őrök által lakott házak előtti parkolóhoz érkezik a látogató. Innen indul a rövidebbik ösvény az elsődleges trópusi esőerdőbe, a főút túlsó felén pedig két másik, nyolcas alakban összefonódó trail bejárata látható, ahonnan egészen a Río Sucio-folyó fölé magasodó oromra lehet kisétálni. Mi esős időben, kevéssé produktív madarászatot kellett, hogy folytassunk, ennek ellenére számtalan fantasztikus fajt láttunk itt, többek között pikkelyeshátú hangyászpittát, denevérsólymot, sárgarigótangarát. A park további, délkeleti részeinek meglátogatásához viszonylag sok információ gyűjthető az interneten fellelhető útleírásokból.

Volcán Poás Nemzeti Park

Ez a nemzeti park Costa Rica egyik első számú turisztikai látványossága, fél órányi autóútra San Josétól. A kráter környékének hihetetlenül sűrű törpe köderdejében nagyon nehéz madarászni, ennek ellenére pár magashegyi fajra jó a hely. Mi a turisták által egyáltalán nem látogatott, a vulkán oldalában vezető földút mellett madarásztunk igen eredményesen, amely út a nemzeti park első kapuja előtt bal kéz felé vezet felfelé. Itt láttunk sárgaoldalú selymeslégykapót, fekete guánt, több légykapófajt, összesen mintegy 30 fajt.

Cinchona kávézó, Virgen del Socorro-völgy

Cinchona település, valamint aVirgen del Socorro völgye a Puerto Viejo és Vara Blanca települések közötti hegyvidéki főút mentén fekszenek. A cinchonai kávézótól pontosan 5 kilométerre délre található a Virgen del Socorro felé vezető völgyút lejárata. A két hely a közép-magas hegyvidéki területek madárfaunájával büszkélkedhet. A völgyben igazi út melletti esőerdei madarászatot kell folytatni, a kávézóban viszont nagyon kényelmes és izgalmas az etetőre járó mintegy 10 különböző fajú kolibri megfigyelése. Ez biztos helynek számít a costa ricai endemizmus rezes smaragdkolibrire. A késő délutáni órákban az etetésre kihelyezett banánokra olyan fajok is bejönnek, mint az andesi tarkabajszika (mi csak a völgyben láttuk) vagy a sárgafejű bajszika, a bozóttangara-fajok, stb.

Gavilán Lodge

A lodge a La Selva közelében fekszik, a Sarapiquí-folyóval a kertje alján, és a La Selváénál csöppet nyíltabb környezetben, emiatt más madárfaunával. Itt is folyamatos a madarak etetése, mint a Rancho Naturalistában vagy a cinchonai kávézóban. Nagyon sok a különböző tangara, az utolsó napokban itt sikerült megfigyelni füstösképű szajkótangarát, emellett barkós szaltatort, rozsdástorkú hangyásztangarát, tukánokat, harkályokat, légykapókat, a folyóparton ártéri ökörszemeket, jégmadarakat. A lodge épületeinek felújítása miatt az utóbbi időben elkezdték kivágni a bambuszcsoportokat a kertben, emiatt az eddig itt tradicionálisan megfigyelhető álarcos bagoly már nem látható.

Összefoglalás:

Felejthetetlen négy hetet töltöttünk Costa Ricában, amelyet mindenkinek szívből ajánlunk, mert ideális áttekintést nyújt Közép- és Dél-Amerika (a Neotropis faunabirodalom) jellegzetes madárvilágának megismeréséhez. Dunántúlnyi területen nyolc nagy növényzeti típus fordul elő, amely hozzájárul a lenyűgöző biodiverzitáshoz és nagyban megkönnyíti a túraszervezést. Panamával közös regionális endemizmusai a teljes avifauna körülbelül 20%-át teszi ki, amely egyedülálló a világon. Végül, de nem utolsósorban jelenleg talán a legbiztonságosabb latin-amerikai ország, amely lehetővé teszi, hogy egy sokkal olcsóbb saját szervezésben is bejárható legyen, nem szükséges a jóval drágább nagy túracégekre támaszkodni.

Szárnyas fajvadászat:

Habár a túra során a madarászás volt a fő célunk, de nem a „mindenáron minél több faj kipipálása” volt az elsődleges terv, hanem inkább minél több élőhelyet és speciális Neotropisra jellemző madárcsaládot akartunk igen jól megfigyelni és megismerni. Mivel mindannyian először jártunk az amerikai trópusokon, „újszülött tvícsernek minden faj új” alapon úgy gondoltuk, hogy inkább életreszóló élményt jelent több időt eltölteni egy-egy helyen ugyanazokat a madarakat figyelgetve, mint esztelenül rohanni és pipálni a világ túlsó felén, utána pedig otthon a vetítéseken találgatni, hogy a képen látható madár a szutymótruttyogó vagy a trutymószuttyogó-e. Persze azért az „amit ma tvícselhetsz, ne halaszd holnapra” klasszikus mondást annyiban megfogadtuk, hogy napfelkeltétől napnyugtáig (sőt utána is) igyekeztünk madarászni. Általában egy-egy élőhelyen a nehezebbnek számító madarakat vagy az út elején előre megbeszélt Top 30 „titkos vágyakat” kerestük, mert közben a gyakoribb madarakat könnyen össze lehetett szedni. Igen jól jellemzi a costa ricai madarászás erejét, hogy annak ellenére, hogy a trópusokon szinte kötelezőnek számító magnózást kihagytuk és saját fizetett vezetőnk is csak egy helyen volt, így is bőven alatta maradtunk a világ tvícserei által klasszikusnak mondott 10 $ / új faj (kb. 2000Ft/új faj) túraárnak. (Kb. 7 $ / új faj-ra jött ki a teljes túra).

Az alábbi listában szereplő 455 madárfajt mind láttuk, a csak hallott madarakat nem számoltuk bele. A madarak 95%-át mind a négyen láttuk, ami sokszor igen komoly erőfeszítést igényelt az adott madarat megtalálótól, hogy az esőerdő vagy a köderdő sűrűjében mindenkinek megmutassa. Igyekeztünk tartani, hogy addig nem megyünk tovább, amíg mindenki nem látta az adott madarat száz százalékosan, de ez néha egyszerűen lehetetlen volt ugyanis ezeken az élőhelyeken az ösvények igen keskenyek, aki elől megy annak sokkal nagyobb esélye van, hogy jól lássa mondjuk a hangyászmadarakat, mint a mögötte jövőknek. A túra végére már egész rutinosan ugrottunk az elsőként megfigyelő lábára és nyakára, hogy pont ugyanabból az egyetlen szögből tudjunk átnézni az esőerdő lombkoronáján, ahonnan még látható az adott madár. Csak azok a madarak szerepelnek a listán, amelyekben a magunk szintjén 100%-osan biztosak vagyunk, becsléseink szerint kb. 20 fajt buktunk, mert nem tudtuk pontosan meghatározni különböző okok miatt. Számos közülük már itthon, az alapos irodalmazás után esett ki a listáról. Sebaj, 30 év múlva, amikor zsírgazdag kövér amerikai turisták leszünk, majd egy clean up trip-en feltakarítjuk ezeket is.

A rendszertani sorrend családok szerint csoportosítva található és a 2005. decemberben megjelent utolsó Clements-ig található rendszertani változásokat foglalja magában. Minden család neve mögött egy szám található zárójelben, ami az adott családból látott fajok száma. Összeszedtük az általunk elérhető irodalmakból a madarak magyar neveit is, amely nyilván nem teljes. A családoknak mind van magyar neve és a genusok 95%-ának is sikerült találni. Nagy örömünkre a fajok több mint felének különböző forrásokban sikerült meglelni a hivatalos magyar nevét vagy olyan nevet, amelyet korábbi vezető magyar ornitológusok adtak neki (pl. Keve András az Urániában). Amennyiben ez egyezett a Gozmány-féle szabályokkal, akkor ezt természetesen megtartottuk.

A megtalált magyar nevek forrásai a következők voltak prioritási sorrendben:

1. Magyar et al., Lúdalakúak, Nappali Ragadozók, Lilealkatúak hivatalos neve, Aquila 2004/111.
2. A www.birding.hu-n található, hivatalos WP lista.
3. David Attenborough könyvei (Madarak élete, Az élet erőpróbái, Élő bolygó, Élet a Földön). Azért kerültek előre a prioritásban, mert a Nomenclator Bizottság tagjai fordították vagy lektorálták és feltételeztük, hogy ők már az újabb nyelvtani szabályok szerint dolgoztak.
4. Uránia: Madarak (Keve András adta a magyar neveket).
5. Világ Madarai (Bankovics Attila adta a magyar neveket).

Ezek az irodalmak lefedték az összes családot és majdnem az összes genust is. További publikált neveket sikerült összeszedni a Madárvonulás Atlaszából, az Állatkerti Madarak és a Díszmadarak Búvár zsebkönyvből és a Papagájkedvelők kézikönyvéből, ahol a világ összes papagájalkatújának adtak már magyar nevet.

A már irodalomban megjelent magyar neveket változatlanul hagytuk, kivéve, ha azóta a rendszertan fejlődése miatt a besorolás más genus nevet indokolt. Mivel nagyon utáljuk olvasni a magyar útibeszámolókat tele angol nevekkel köznapi, mindenki által ismert fajokra is, és látni a birding.hu weblapon rendszeresen képeket olyan tengerentúli madarakról, amelyek már a magyar nyelvű Svensson et al. határozóban is szerepelnek, ezért úgy gondoltuk, hogy próbaképpen a hiányzó fajoknak magunk adunk magyar nevet (ennek oka az is, hogy a népszerűsítő előadásokon is magyarul illik megnevezni a madarakat). Tudomásunk szerint a Nomenclator Bizottság tervezi egy teljes magyar nevű lista elkészítését, ezért hangsúlyozottan nem volt célunk a munkájukkal versenyezni, amelyet nyilván tudományos publikációként referált folyóiratban kell megjelentetniük, nem pedig egy útibeszámolóban. Reméljük azonban, hogy a saját céljainkra elkészített nevek közül lesz olyan, ami másoknak is tetszeni fog.

A névadás atfedésének elkerülésére az interneten elérhető hivatalos Neotropis listán ellenőriztük, hogy ugyanezzel a jelzővel szerepel-e más faj is. Ez a lista a Dél-Amerikai Nomenclator Bizottság listája. Az észak-amerikai telelőmadarak (pl. lombjárók) esetében pedig a Howell Mexikótól Hondurasig terjedő határozót és Sibley Kanada-USA határozóját használtuk e célra. Példa egy típushibára, amit igyekeztünk ezzel kiküszöbölni, a www.birding.hu-n szereplő angolul Red-winged Blackbird (azaz pirosszárnyú csiröge szó szerint), hivatalosan magyarul pirosvállú csiröge, ami inkább illik a Kubában endemikus Red-shouldered Blackbirdre (pirosvállú szó szerint).

A lista szerkezetéért elnézést kérünk, sajnos nem volt megoldható, hogy oszlopos formában elkülöníthető legyen a magyar, a latin és az angol név. Igény szerint xls formátumban is el tudjuk küldeni, az használhatóbb.


Costa Ricában megfigyelt madarak listája


Tinamufélék (1): Tinamidae

Nagy tinamu Tinamus major Great Tinamou


Vöcsökfélék (1): Podicipedidae

Törpevöcsök Tachybaptus dominicus Least Grebe


Gödényfélék (1): Pelecanidae

Barna gödény Pelecanus occidentalis Brown Pelican


Szulafélék (1): Sulidae

Barna szula Sula leucogaster Brown Booby


Kárókatonafélék (1): Phalacrocoracidae

Brazil kárókatona Phalacrocorax brasilianus Neotropic Cormorant


Kígyónyakúmadárfélék (1): Anhingidae

Amerikai kígyónyakúmadár Anhinga anhinga Anhinga


Fregattmadárfélék (1): Fregatidae

Pompás fregattmadár Fregata magnificens Magnificent Frigatebird


Gémfélék (11): Ardeidae

Királygém Ardea herodias Great Blue Heron
Nagy kócsag Ardea alba Great Egret
Lagúnagém Egretta tricolor Tricolored Heron
Kék gém Egretta caerulea Little Blue Heron
Hókócsag Egretta thula Snowy Egret
Pásztorgém Bubulcus ibis Cattle Egret
Zöld gém Butorides virescens Green Heron
Sárgakoronás bakcsó Nyctanassa violacea Yellow-crowned Night-Heron
Bakcsó Nycticorax nycticorax Black-crowned Night-Heron
Kanálcsőrű bakcsó Cochlearius cochlearius Boat-billed Heron
Csupasztorkú tigrisgém Tigrisoma mexicanum Bare-throated Tiger-Heron


Gólyafélék (1): Ciconiidae

Erdei gólya Mycteria americana Wood Stork


Ibiszfélék (4): Threskiornithidae

Zöld batla Mesembrinibis cayennensi Green Ibis
Hóbatla Eudocimus albus White Ibis
Batla Plegadis falcinellus Glossy Ibis
Rózsás kanalasgém Platalea ajaja Roseate Spoonbill


Récefélék (6): Anatidae

Sujtásos fütyülőlúd Dendrocygna bicolor Fulvous Whistling-Duck
Feketehasú fütyülőlúd Dendrocygna autumnalis Black-bellied Whistling-Duck
Pézsmaréce Cairina moschata Muscovy Duck
Kékszárnyú réce Anas discors Blue-winged Teal
Kanalas réce Anas clypeata Northern Shoveler
Feketearcú réce Nomonyx dominica Masked Duck


Pulykakeselyű-félék (3): Cathartidae

Hollókeselyű Coragyps atratus Black Vulture
Pulykakeselyű Cathartes aura Turkey Vulture
Királykeselyű Sarcoramphus papa King Vulture


Halászsasfélék (1): Pandionidae

Halászsas Pandion haliaetus Osprey


Vágómadárfélék (17): Accipitridae

Fecskekánya Elanoides forficatus Swallow-tailed Kite
Amerikai kuhi Elanus leucurus White-tailed Kite
Szalagos csigászkánya Rostrhamus sociabilis Snail Kite
Rozsdásmellű fogaskánya Harpagus bidentatus Double-toothed Kite
Odúölyv Geranospiza caerulescens Crane Hawk
Fehér erdeiölyv Leucopternis albicollis White Hawk
Kormos rákászölyv Buteogallus anthracinus Common Black-Hawk
Mangroverákászölyv Buteogallus subtilis Mangrove Black-Hawk
Harris-ölyv Parabuteo unicinctus Harris's Hawk
Hamvas ölyv Asturina nitida Gray Hawk
Rovarászölyv Buteo magnirostris Roadside Hawk
Szélesszárnyú ölyv Buteo platypterus Broad-winged Hawk
Rövidfarkú ölyv Buteo brachyurus Short-tailed Hawk
Prériölyv Buteo swainsoni Swainson's Hawk
Szalagos ölyv Buteo albonotatus Zone-tailed Hawk
Rőtfarkú ölyv Buteo jamaicensis Red-tailed Hawk
Fekete vitézsas Spizaetus tyrannus Black Hawk-Eagle


Sólyomfélék (6): Falconidae

Bóbitás karakara Caracara cheriway Crested Caracara
Pásztorkarakara Milvago chimachima Yellow-headed Caracara
Kígyászsólyom Herpetotheres cachinnans Laughing Falcon
Tarka vércse Falco sparverius American Kestrel
Denevérsólyom Falco rufigularis Bat Falcon
Vándorsólyom Falco peregrinus Peregrine Falcon


Hokkófélék (4): Cracidae

Szürkefejű erdeityúk Ortalis cinereiceps Gray-headed Chachalaca
Bronzguán Penelope purpurascens Crested Guan
Fekete guán Chamaepetes unicolor Black Guan
Nagy hokkó Crax rubra Great Curassow


Óriásguvatfélék (1): Aramidae

Óriásguvat Aramus guarauna Limpkin


Guvatfélék (3): Rallidae

Szürkenyakú erdeiguvat Aramides cajanea Gray-necked Wood-Rail
Amerikai szultántyúk Porphyrio martinica Purple Gallinule
Vízityúk Gallinula chloropus Common Moorhen


Búvárcsibefélék (1): Heliornithidae

Törpebúvárcsibe Heliornis fulica Sungrebe


Guvatgémfélék (1): Eurypygidae

Guvatgém Eurypyga helias Sunbittern


Levéljárófélék (1): Jacanidae

Sárgahomlokú jasszána Jacana spinosa Northern Jacana


Gulipánfélék (1): Recurvirostridae

Mexikói gólyatöcs Himantopus mexicanus Black-necked Stilt


Ugartyúkfélék (1): Burhinidae

Koronás ugartyúk Burhinus bistriatus Double-striped Thick-knee


Lilefélék (2): Charadriidae

Ezüstlile Pluvialis squatarola Black-bellied Plover
Kanadai lile Charadrius semipalmatus Semipalmated Plover


Szalonkafélék (13): Scolopacidae

Rövidcsőrű cankógoda Limnodromus griseus Short-billed Dowitcher
Kis póling Numenius phaeopus Whimbrel
Mocsári cankó Tringa melanoleuca Greater Yellowlegs
Sárgalábú cankó Tringa flavipes Lesser Yellowlegs
Pettyes billegetőcankó Actitis macularia Spotted Sandpiper
Szibériai vándorcankó Heterosceles incanus Wandering Tattler
Lármás cankó Catoptrophorus semipalmatus Willet
Kőforgató Arenaria interpres Ruddy Turnstone
Fenyérfutó Calidris alba Sanderling
Kis partfutó Calidris pusilla Semipalmated Sandpiper
Alaszkai partfutó Calidris mauri Western Sandpiper
Törpepartfutó Calidris minutilla Least Sandpiper
Töcspartfutó Calidris himantopus Stilt Sandpiper


Csérfélék (3): Sternidae

Kenti csér Sterna sandwichensis Sandwich Tern
Pompás csér Sterna elegans Elegant Tern
Királycsér Sterna maxima Royal Tern


Galambfélék (16): Columbidae

Parlagi galamb Columba livia Rock Pigeon
Pikkelyes galamb Patagioenas speciosa Scaled Pigeon
Sávosfarkú galamb Patagioenas fasciata Band-tailed Pigeon
Kopotthasú galamb Patagioenas cayennensis Pale-vented Pigeon
Piroscsőrű galamb Patagioenas flavirostris Red-billed Pigeon
Rövidcsőrű galamb Patagioenas nigrirostris Short-billed Pigeon
Hegyi galamb Patagioenas subvinacea Ruddy Pigeon
Sirató gerle Zenaida macroura Mourning Dove
Fehérszárnyú gerle Zenaida asiatica White-winged Dove
Verébgalambocska Columbina passerina Common Ground-Dove
Homokszínű galambocska Columbina minuta Plain-breasted Ground-Dove
Fahéjszínű galambocska Columbina talpacoti Ruddy Ground-Dove
Inkagalambocska Columbina inca Inca Dove
Kék galambocska Claravis pretiosa Blue Ground-Dove
Pufókgerle Leptotila verreauxi White-tipped Dove
Szürkemellű pufókgerle Leptotila cassini Gray-chested Dove


Papagájfélék (11): Psittacidae

Sárgaszárnyú ara Ara macao Scarlet Macaw
Vöröshomlokú ékfarkúpapagáj Aratinga finschi Crimson-fronted Parakeet
Narancshomlokú ékfarkúpapagáj Aratinga canicularis Orange-fronted Parakeet
Hoffmann-papagáj Pyrrhura hoffmanni Sulphur-winged Parakeet
Sárgaállú papagáj Brotogeris jugularis Orange-chinned Parakeet
Vörösfülű papagáj Pionopsitta haematotis Brown-hooded Parrot
Fehérsapkás papagáj Pionus senilis White-crowned Parrot
Fehérhomlokú amazonpapagáj Amazona albifrons White-fronted Parrot
Őszi amazonpapagáj Amazona autumnalis Red-lored Parrot
Sárgatarkójú amazonpapagáj Amazona auropalliata Yellow-naped Parrot
Molnár-amazonpapagáj Amazona farinosa Mealy Parrot


Kakukkfélék (4): Cuculidae

Mangrovekakukk Coccyzus minor Mangrove Cuckoo
Mókuskakukk Piaya cayana Squirrel Cuckoo
Simacsőrű ani Crotophaga ani Smooth-billed Ani
Barázdáscsőrű ani Crotophaga sulcirostris Groove-billed Ani


Bagolyfélék (4): Strigidae

Szavanna-lármásfüleskuvik Megascops cooperi Pacific Screech-Owl
Zebrabagoly Ciccaba nigrolineata Black-and-white Owl
Rozsdás törpekuvik Glaucidium brasilianum Ferruginous Pygmy-Owl
Trópusi fülesbagoly Asio clamator Striped Owl


Álmosmadárfélék (1): Nyctibiidae

Óriás álmosmadár Nyctibius grandis Great Potoo


Lappantyúfélék (3): Caprimulgidae

Kis estifecske Chordeiles acutipennis Lesser Nighthawk
Kurjangó Nyctidromus albicollis Pauraque
Hegyi lappantyú Caprimulgus saturatus Dusky Nightjar


Sarlósfecskefélék (5): Apodidae

Fekete sarlósfecske Cypseloides niger Black Swift
Örvös sarlósfecske Streptoprocne zonaris White-collared Swift
Szürkefarkú sarlósfecske Chaetura cinereiventris Gray-rumped Swift
Vaux-sarlósfecske Chaetura vauxi Vaux's Swift
Csöves sarlósfecske Panyptila cayennensis Lesser Swallow-tailed Swift


Kolibrifélék (41): Trochilidae

Rozsdás remetekolibri Glaucis aenea Bronzy Hermit
Szakállas remetekolibri Threnetes ruckeri Band-tailed Barbthroat
Zöldhátú remetekolibri Phaethornis guy Green Hermit
Hosszúfarkú remetekolibri Phaethornis longirostris Western Long-tailed Hermit
Csíkostorkú remetekolibri Phaethornis striigularis Stripe-throated Hermit
Pikkelyesmellű kolibri Phaeochroa cuvierii Scaly-breasted Hummingbird
Lila kardoskolibri Campylopterus hemileucurus Violet Sabrewing
Örvös jakobinuskolibri Florisuga mellivora White-necked Jacobin
Barna füleskolibri Colibri delphinae Brown Violet-ear
Zöld füleskolibri Colibri thalassinus Green Violet-ear
Zöldmellű mangó Anthracothorax prevostii Green-breasted Mango
Lilafejű kolibri Klais guimeti Violet-headed Hummingbird
Feketeüstökű kacérkolibri Lophornis helenae Black-crested Coquette
Zöld fecskekolibri Discosura conversii Green Thorntail
Kerti smaragdkolibri Chlorostilbon assimilis Garden Emerald
Villásfarkú smaragdkolibri Chlorostilbon canivetii Canivet's Emerald
Lángfoltos kolibri Panterpe insignis Fiery-throated Hummingbird
Fehérfarkú smaragdkolibri Elvira chionura White-tailed Emerald
Rezes smaragdkolibri Elvira cupreiceps Coppery-headed Emerald
Feketehasú kolibri Eupherusa nigriventris Black-bellied Hummingbird
Lilakoronás erdeinimfa Thalurania colombica Violet-crowned Woodnymph
Sárgafarkú zafírkolibri Hylocharis eliciae Blue-throated Goldentail
Rozsdásfarkú amazília Amazilia tzacatl Rufous-tailed Hummingbird
Fahéjszínű amazília Amazilia rutila Cinnamon Hummingbird
Kékmellű kolibri Polyerata amabilis Blue-chested Hummingbird
Mangrovekolibri Polyerata boucardi Mangrove Hummingbird
Szavannakolibri Saucerottia saucerrottei Steely-vented Hummingbird
Panamai kolibri Saucerottia edward Snowy-bellied Hummingbird
Hósapka Microchera albocoronata Snowcap
Piroslábú kolibri Chalybura urochrysia Bronze-tailed Plumeleteer
Fehérhasú hegyikolibri Lampornis hemileucus White-bellied Mountain-gem
Lilatorkú hegyikolibri Lampornis calolaema Purple-throated Mountain-gem
Talamanca-hegyikolibri Lampornis cinereicauda Gray-tailed Mountain-gem
Zöldkoronás brilliánskolibri Heliodoxa jacula Green-crowned Brilliant
Tündöklő kolibri Eugenes fulgens Magnificent Hummingbird
Lilahomlokú tündérkolibri Heliothryx barroti Purple-crowned Fairy
Hosszúcsőrű bíborbegy Heliomaster longirostris Long-billed Starthroat
Tüzestorkú kolibri Archilochus colubris Ruby-throated Hummingbird
Törpekolibri Selasphorus scintilla Scintillant Hummingbird
Dárdacsőrű kolibri Doryfera ludoviciae Green-fronted Lancebill
Vulkánkolibri Selasphorus flammula Volcano Hummingbird


Trogónfélék (8): Trogonidae

Kormosfejű aranytrogón Trogon melanocephalus Black-headed Trogon
Baird-trogón Trogon bairdii Baird's Trogon
Lilafejű aranytrogón Trogon violaceus Violaceous Trogon
Hegyi trogón Trogon collaris Collared Trogon
Narancshasú trogón Trogon aurantiiventris Orange-bellied Trogon
Feketetorkú aranytrogón Trogon rufus Black-throated Trogon
Feketefarkú trogón Trogon massena Slaty-tailed Trogon
Kvézál Pharomachrus mocinno Resplendent Quetzal


Jégmadárfélék (4): Alcedinidae

Gyűrűs halkapó Ceryle torquatus Ringed Kingfisher
Amazón-jégmadár Chloroceryle amazona Amazon Kingfisher
Zöld jégmadár Chloroceryle americana Green Kingfisher
Amerikai törpejégmadár Chloroceryle aenea American Pygmy Kingfisher


Motmotfélék (3): Momotidae

Diadém-motmot Momotus momota Blue-crowned Motmot
Rozsdásfejű motmot Baryphthengus martii Rufous Motmot
Feketetorkú motmot Eumomota superciliosa Turquoise-browed Motmot


Jakamárfélék (1): Galbulidae

Vörösfarkú jakamár Galbula ruficauda Rufous-tailed Jacamar


Bukkófélék (2): Bucconidae

Vastagcsőrű bukkó Notharchus macrorhynchos White-necked Puffbird
Bajszos bukkó Malacoptila panamensis White-whiskered Puffbird


Bajszosmadárfélék (2): Capitonidae

Sárgafejű bajszika Semnornis frantzii Prong-billed Barbet
Andesi tarkabajszika Eubucco bourcierii Red-headed Barbet


Tukánfélék (5): Ramphastidae

Fűrészescsőrű arasszári Pteroglossus torquatus Collared Aracari
Tüzescsőrű arasszári Pteroglossus frantzii Fiery-billed Aracari
Élescsőrű tukán Ramphastos sulfuratus Keel-billed Toucan
Swainson-tukán Ramphastos ambiguus Black-mandibled Toucan
Kéktorkú tukán Aulacorhynchus caeruleogularis Blue-throated Toucanet


Harkályfélék (13): Picidae

Olívhátú törpeharkály Picumnus olivaceus Olivaceous Piculet
Gyűjtő küllő Melanerpes formicivorus Acorn Woodpecker
Costa ricai küllő Melanerpes chrysauchen Golden-naped Woodpecker
Álarcos küllő Melanerpes pucherani Black-cheeked Woodpecker
Nyugati küllő Melanerpes rubricapillus Red-crowned Woodpecker
Hoffmann-küllő Melanerpes hoffmannii Hoffmann's Woodpecker
Szőrös hőcsik Picoides villosus Hairy Woodpecker
Vörösszárnyú zöldfakopáncs Piculus simplex Rufous-winged Woodpecker
Fehérarcú zöldfakopáncs Piculus rubiginosus Golden-olive Woodpecker
Fahéjszínű harkály Celeus loricatus Cinnamon Woodpecker
Gesztenyeszínű harkály Celeus castaneus Chestnut-colored Woodpecker
Csíkos feketeharkály Dryocopus lineatus Lineated Woodpecker
Hercegharkály Campephilus guatemalensis Pale-billed Woodpecker


Fazekasmadárfélék (3): Furnariidae

Hegyi tüskefarkú Margarornis rubiginosus Ruddy Treerunner
Közönséges csipeszcsőrű Xenops minutus Plain Xenops
Sárgatorkú fürkészmadár Automolus ochrolaemus Buff-throated Foliage-gleaner


Fahágófélék (9): Dendrocolaptidae

Füstös harkályrigó Dendrocincla fuliginosa Plain-brown Woodcreeper
Álfakusz Sittasomus griseicapillus Olivaceous Woodcreeper
Ékcsőrű fahágó Glyphorynchus spirurus Wedge-billed Woodcreeper
Tigrisfahágó Dendrocolaptes sanctithomae Northern Barred-Woodcreeper
Kakaó fahágó Xiphorhynchus susurrans Cocoa Woodcreeper
Fehércsőrű fahágó Xiphorhynchus flavigaster Ivory-billed Woodcreeper
Foltos fahágó Xiphorhynchus erythropygius Spotted Woodcreeper
Csíkosfejű fahágó Lepidocolaptes souleyetii Streak-headed Woodcreeper
Pettyesfejű fahágó Lepidocolaptes affinis Spot-crowned Woodcreeper


Hangyászmadárfélék (11): Thamnophilidae

Amazoniai hangyászgébics Cymbilaimus lineatus Fasciated Antshrike
Csíkos hangyászgébics Thamnophilus doliatus Barred Antshrike
Gyöngyösvállú hangyászgébics Thamnophilus bridgesi Black-hooded Antshrike
Palaszínű hangyászgébics Thamnophilus atrinucha Western Slaty-Antshrike
Kávészínű hangyászgébics Thamnistes anabatinus Russet Antshrike
Gyászos hangyászökörszem Myrmotherula schisticolor Slaty Antwren
Csíkosszárnyú hangyászökörszem Microrhopias quixensis Dot-winged Antwren
Füstös hangyászmadár Cercomacra tyrannina Dusky Antbird
Kapucinus-hangyászmadár Gymnocichla nudiceps Bare-crowned Antbird
Barnahátú hangyászmadár Myrmeciza exsul Chestnut-backed Antbird
Kétszínű hangyászmadár Gymnopithys leucaspis Bicolored Antbird


Földihangyászmadárfélék (2): Formicariidae

Feketearcú hangyászrigó Formicarius analis Black-faced Antthrush
Pikkelyeshátú hangyászpitta Grallaria guatimalensis Scaled Antpitta


Kotingafélék (3): Cotingidae

Hókotinga Carpodectes nitidus Snowy Cotinga
Csupasznyakú sisakosmadár Cephalopterus glabricollis Bare-necked Umbrellabird
Lebernyeges harangozómadár Procnias tricarunculata Three-wattled Bellbird

Piprafélék (6): Pipridae

Fehérnyakú barátpipra Manacus candei White-collared Manakin
Tüzesnyakú barátpipra Manacus aurantiacus Orange-collared Manakin
Fehértorkú pipra Corapipo altera White-ruffed Manakin
Nyílfarkú pipra Chiroxiphia linearis Long-tailed Manakin
Kékkoronás pipra Lepidothrix coronata Blue-crowned Manakin
Kárminsapkás pipra Pipra mentalis Red-capped Manakin

Tirannuszfélék (50): Tyrannidae

Zöld elénia Myiopagis viridicata Greenish Elaenia
Sárgahasú elénia Elaenia flavogaster Yellow-bellied Elaenia
Hegyi elénia Elaenia frantzii Mountain Elaenia
Kucsmás vízitirannusz Serpophaga cinerea Torrent Tyrannulet
Bogyóevő tirannusz Mionectes oleagineus Ochre-bellied Flycatcher
Fagyöngytirannusz Zimmerius vilissimus Paltry Tyrannulet
Kontyos törpetirannusz Lophotriccus pileatus Scale-crested Pygmy-Tyrant
Horogcsőrű tirannusz Oncostoma cinereigulare Northern Bentbill
Sárgaszemű toditirannusz Todirostrum cinereum Common Tody-Flycatcher
Pápaszemes laposcsőrűtirannusz Rhynchocyclus brevirostris Eye-ringed Flatbill
Fehérszemű levéltirannusz Tolmomyias sulphurescens Yellow-olive Flycatcher
Sötétszemű levéltirannusz Tolmomyias assimilis Yellow-margined Flycatcher
Sárgafejű királykatirannusz Platyrinchus coronatus Golden-crowned Spadebill
Fehértorkú királykatirannusz Platyrinchus mystaceus White-throated Spadebill
Királytirannusz Onychorhynchus mexicanus Northern Royal-Flycatcher
Kerti tirannusz Myiophobus fasciatus Bran-colored Flycatcher
Rozsdásmellű bozóttirannusz Myiobius sulphureipygius Sulphur-rumped Flycatcher
Karibi tirannusz Aphanotriccus capitalis Tawny-chested Flycatcher
Búbos tirannusz Mitrephanes phaeocercus Tufted Flycatcher
Hegyi pivi Contopus ochraceus Ochraceous Pewee
Nyugati pivi Contopus sordidulus Western Wood-Pewee
Trópusi pivi Contopus cinereus Tropical Pewee
Sárgahasú tirannusz Empidonax flaviventris Yellow-bellied Flycatcher
Égertirannusz Empidonax alnorum Alder Flycatcher
Sárgás tirannusz Empidonax flavescens Yellowish Flycatcher
Kormosfejű tirannusz Empidonax atriceps Black-capped Flycatcher
Kormos tirannusz Sayornis nigricans Black Phoebe
Nyársas tirannusz Colonia colonus Long-tailed Tyrant
Sárgafarkú attila Attila spadiceus Bright-rumped Attila
Rozsdás siratómadár Rhytipterna holerythra Rufous Mourner
Rozsdás piha Lipaugus unirufus Rufous Piha
Feketefejű rozsdafarktirannusz Myiarchus tuberculifer Dusky-capped Flycatcher
Nutting-rozsdafarktirannusz Myiarchus nuttingi Nutting's Flycatcher
Nagy rozsdafarktirannusz Myiarchus crinitus Great Crested Flycatcher
Fakó rozsdafarktirannusz Myiarchus tyrannulus Brown-crested Flycatcher
Bentévi Pitangus sulphuratus Great Kiskadee
Csónakcsőrű bentévi Megarynchus pitangua Boat-billed Flycatcher
Kerti bentévi Myiozetetes similis Social Flycatcher
Szürkefejű bentévi Myiozetetes granadensis Gray-capped Flycatcher
Koronás bentévi Conopias albovittata White-ringed Flycatcher
Csíkos bentévi Myiodynastes maculatus Streaked Flycatcher
Tojvajtirannusz Legatus leucophaius Piratic Flycatcher
Trópusi királygébics Tyrannus melancholicus Tropical Kingbird
Ollósfarkú tirannusz Tyrannus forficatus Scissor-tailed Flycatcher
Villásfarkú tirannusz Tyrannus savana Fork-tailed Flycatcher
Fahéjszínű bekard Pachyramphus cinnamomeus Cinnamon Becard
Fehérszárnyú bekard Pachyramphus polychopterus White-winged Becard
Barátbekard Pachyramphus aglaiae Rose-throated Becard
Álarcos titira Tityra semifasciata Masked Tityra
Koronás titira Tityra inquisitor Black-crowned Tityra


Fecskefélék (7): Hirundinidae

Szürkemellű bíborfecske Progne chalybea Gray-breasted Martin
Mangrovefecske Tachycineta albilinea Mangrove Swallow
Kék-fehér fecske Notiochelidon cyanoleuca Blue-and-white Swallow
Északi tüskésszárnyúfecske Stelgidopteryx serripennis Northern Rough-winged Swallow
Déli tüskésszárnyúfecske Stelgidopteryx ruf

Útvonal

A hajtók: Urbán Gabriella és Csendes Anna

A fajvadászok: Katona István és Vámosi Krisztián

A zsákmány: vastagcsőrű bukkó

És a trófea!
Fórum
A WP és a világ terepmadarász hírei
Bocsánat! A történet röviden: tegnap feltettek egy...
2022.08.13. 11:37 - Asztalos András
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Milyen madarat láttam?
Rendben, köszönöm.
2022.08.11. 23:08 - Persei Jenő
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Olasz veréb
Passer italiae
2022. július 20.
 
Szerecsensirály
Ichthyaetus melanocephalus
2022. augusztus 12.
 
Pettyes vízicsibe
Porzana porzana
2022. április 24.
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció