pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93210   Megfigyelési adatok száma: 310108
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Costa Rica 2016 - Észak-Amerika / Costa Rica Megosztom Facebookon
2017.01.29. 17:51 Szász Előd

Costa Rica 2016. 12. 16-31.

Résztvevők:

Erőss Mariann, Szász Előd
Kapcsolat: szaszele@gmail.com

Felhasznált irodalom:

Barrett Lawson – Where to Watch Birds in Costa Rica: részletesen beszámol az ország 53 madártanilag érdekes területéről, minden egyes helyszín mellé térképeket és a lehetséges fajokról fajlistát is közöl, nagyon jól használható. 10 éve készült, azóta már a feltüntetett árak megváltoztak, egyes élőhelyek megszűntek (El Tigre Fields)
Richard Garrigues, Robert Dean – Birds of Costa Rica: jól használható határozó, talán a ragadozóknál hiányoltuk a fiatal madarak és röpképek ábráit, egyes madaraknál csak a hímeket mutatja be

Általános információk

Costa Rica 51100 km2 területű közép-amerikai ország kb. 5 millió lakossal, amelynek nagy része San Joséban és a környékén, az ország közepén elhelyezkedő Central Valley-ban él.
Északról Nicaragua, délről Panama, keletről a Karib-tenger, nyugatról pedig a Csendes-óceán határolja. Az ország közepén egy vulkanikus eredetű hegyvonulat, a Kordillerák húzódik. Délre haladva a hegyvidék egyre magasabbá válik, a Cordillera de Talamanca hegységben éri el a legnagyobb magasságot (3810 méter magas Chirippó csúcs).
Az ország földrajzi elhelyezkedése, változatos geográfiája mind hozzájárul az itt található madárfauna gazdagságához. Észak-amerikai és dél-amerikai faunaelemek vegyesen találhatóak meg Costa Ricában, emellett sok az endemizmus, főleg a közép- és magashegységekben. Ráadásul sok Észak-Amerikában fészkelő madárral futhatunk össze, amelyek átvonulnak, vagy telelnek a területen.

6 régióra osztható az ország, amelyekben igen különböző madárfajok találhatóak:

1. Karibi síkság
2. Pacifikus síkság
3. Középhegység
4. Magashegység
5. Tengerparti zóna
6. Central Valley

Próbáltuk úgy szervezni utunkat, hogy mindegyik régió élővilágát megismerhessük a két hét alatt. Nagy előnye az országnak, hogy 2-3 óra vezetéssel eljuthatunk egyik régióból a másikba, így kevés időt kell közlekedéssel tölteni.

Éghajlat: decemberben kezdődik a száraz időszak, ami azt jelenti, hogy az ország nyugati síkságain ilyenkor kevés a csapadék, a többi régióban viszont teljesen kiszámíthatatlan az idő. A középhegységekben minden nap szakadt az eső, de ha 1-2 órára szünetelt, akkor nagyon beindult a madármozgás.

Közlekedés: „Here” navigációs programot használtuk, az általa írt utazási időket kettővel szorozva kaptuk meg a reális időt. A főutak állapota általában egész jó, kivéve az Arenal vulkán környékét és a San Joséból Tarcoles-be vezető utat. Néhol fizetős utak vannak, itt kb. 100 Colon-t kérnek el a kapuknál. Nagy a tumultus az utakon, rengeteg a kamion, amik a hegyvidéken nagyon lassítják a forgalmat. 40-50 km/h átlagsebességgel lehet számolni. Összesen 2500 km-t tettünk meg.
Érdemes 4x4 terepjárót bérelni, mert egyes jó területeket csak rossz minőségű, gyakran nagyon meredek földúton lehet megközelíteni. Mi egy Daihatsu Bego-t kértünk, ez 170ezer forint volt két hétre. Az üzemanyag olcsóbb, mint Magyarországon.

Pénz: Colon a fizetőeszköz, de Dollárt szinte mindenhol elfogadnak és bankkártyával is lehet fizetni a legtöbb helyen, ezért nem is érdemes sok helyi pénzt váltani (10%-ot buksz a váltás során). 1 $ = 550 Colon

Étkezés: kb. itthoni árakon lehet étkezni, főleg babot, rizst, csirkét és disznót variálgatnak egy kis salátával. A nemzeti parkok sokszor távol estek a településektől, az étkezést itt is meg lehetett mindig oldani, de kb. dupla áron. A sör drága, a csapvíz iható. Nekünk nem volt semmi egészségügyi problémánk a két hét alatt.

Szállások: célszerű interneten egy fél évre előre már lefoglalni a szobákat, mivel télen van a fő turista szezon. A szállások elég drágák, kb. 15-20 ezer forint egy éjszakára, ami az étkezést nem tartalmazza. Két nemzeti parkban az ár magában foglalt egy ingyenes vezetett túrát is.

Belépők: a nemzeti parkokba napi belépőt kell váltani, ez fejenként 10 $ volt általában, egy vízesés meglátogatásakor a parkolásért és a túráért fejenként 20 $-t kértek el. Szerintünk elég pofátlanok az árak, főleg, hogy nem nyújtanak cserébe semmit.

Nyelv: egy szállást kivéve mindenhol beszéltek angolul, az éttermekben pedig mindig volt angol nyelvű étlap is, szóval spanyol nélkül is jól lehet boldogulni

Vízum: 90 napig vízum nélkül lehet tartózkodni az országban

Védőoltások: kötelező oltás nincsen

Költségek összesen: 800-850ezer forint

Helyszínek:

Carara National Park (2 nap):
2 óra autózással érhető el a repülőtértől. Az ország délnyugati részére jellemző síkvidéki esőerdők itt találkoznak az északabbra előforduló szárazerdőkkel, ezért nagyon fajgazdag a terület. Mindkét élőhely jellemző madarai megtalálhatóak ezen a területen.
Szállásunk a Cerro Lodge-ban volt, a kertben jó volt a mozgás, etették a madarakat, este pedig baglyok is szóltak (Ferruginous Pygmy-Owl, Black-and-white Owl). Az ide vezető földúton láttunk Turquoise-browed Motmot-ot és több Pauraque-ot.
A parkba napi 10$ a belépő, amelyet reggel 7-től lehet megvenni. Ezután két trail látogatható: az egyik a Tarcoles folyó hídja mellől induló River trail, a másik pedig a Headquarter trail. Előbbi kicsit sáros, szúnyogos területen megy keresztül. Nekünk a parkolóhoz közelebb eső része nagyon bejött (White-whiskered Puffbird, Rufous-tailed Jacamar, Dot-winged Antwren, Northern Bentbill, Eye-ringed Flatbill, Riverside Wren, Black-bellied Wren, Gray-headed Tanager). A másik trail végig jól kiépített, sok csapatosan hangyát evő fajjal találkoztunk (Barred Antshrike, Black-hooded Antshrike, Dusky Antbird, Chestnut-backed Antbird, Bicolored Antbird, Black-faced Antthrush, Northern Barred-Woodcreeper), és láttunk még más érdekességeket is az ösvény mentén főleg egy éppen gyümölcsöt hozó fán (Great Tinamou, Gray-necked Wood-Rail, Orange-collared Manakin, Red-headed Manakin, Turquoise Cotinga, Yellow-billed Cotinga).
A park központjától 2 km-re, délre indul a Waterfall trail, autóval felmentünk egy kis parkolóig, ahol 20$ ellenében elgyalogolhattunk egy vízesésig nagyon meredek, nehéz terepen. A magasból gyönyörűen lehetett látni a Tarcoles folyó torkolatvidékét. Jobb fajok: King Vulture, Scarlet Macaw, Blue-crowned Manakin, Slaty-tailed Trogon.
Tarcoles folyó, hajótúra: 2 órát csónakáztunk a mangrovében és a folyó torkolattól távolabb eső szakaszán. A nagy attrakció a hatalmas krokodilok etetése és nézegetése, de a 30$-t mindenképpen megéri a túra. Látott érdekességek: Magnificant Frigatebird, Mangrove Hummingbird, Bare-throated Tiger-Heron, Boat-billed Heron, Common Black-Hawk, Yellow Warbler itteni alfaja, Yellow-headed Caracara, Mangrove Swallow.

Chomes (1 délelőtt):
Az óceán partján fekvő ráktenyésztő medencék találhatóak itt mangrove foltokkal körülvéve. Dagálykor a vízimadarak előszeretettel látogatják a sekély tavakat. Mi jobb mozgásra számítottunk, de azért limicolából sok fajt hozott a terület (Willet, Short-billed Dowitcher, Marbled Godwit, Southern Lapwing, American Oystercatcher, Collared Plover, Wilson’s Plover, partfutók).

Palo Verde National Park (2 nap):
Egy hatalmas mocsárvidék, amelyet száraz tüskeerdő határol. Bagaces településről, földúton érhető el a park központja 30 perces autózással. A belépő 10$ volt egy napra fejenként. A szállást érdemes a területen belül foglalni, az étkezést is csak itt lehet megoldani elég drágán. Egy vezetett túra is benne foglaltatott a szállás díjában. Egy aranyos sráccal mentünk este gyalogolni, aki valójában semmihez sem értett (a lappantyúra galambot mondott).
A Tempisque folyó és a szállásunk közti 3 km-es úton madarásztunk, itt több helyen ki lehetett nézni a hatalmas mocsárra, amin nyílt vízfelület alig volt, az egészet úszónövényzet borította. Amerre néztünk mindenhol Northern Jacana-k mozogtak. Bozótos, száraz erdők jellemzik emellett még a területet, amely több, máshol az országban ritkán előforduló madár élőhelye. Jobb fajok: Muscovy Duck, Limpkin, Zone-tailed Hawk, Snail Kite, Scissor-tailed Flycatcher, Great Curassow, Plain Chachalaca, Purple Gallinule, Mangrove Cuckoo, Streak-breasted Oriole, Double-striped Thick-Knee, Scarlet Macaw, White-throated Magpie-Jay, White-lored Gnatcatcher
A park bejárata előtt rizsföldek és cukornád ültetvények találhatóak. Itt érdemes szétnézni, ragadozókra és gémekre jó a terület. Itt láttunk a Wood Stork-ok között egy traktor mellett 3 Jabiru-t.

Arenal Volcano National Park (2 nap):
A nemzeti park az 1630 méter magas, még ma is aktív Arenal vulkán lábánál helyezkedik el. Főleg másodlagos erdők alkotják a növényzetet. Itt már a középhegységekre jellemző madarakkal futhatunk össze.
Szállásunk az Arenal Observatory Lodgeban volt, amihez egy jól kiépített trail hálózat, egy virágokkal és gyümölcsfákkal teli kert és néhány madáretető tartozott. A két nap alatt, amit itt töltöttünk fél óránként folyamatoson váltakozott az esős és a napsütéses idő, ezért csak esőkabátban mertünk nekiindulni. A kert tele volt kolibrikkel, tangarákkal, ökörszemekkel, 2 tukán fajt, arakárit, sok oropendolát sőt még egy hangyászt is láttunk. Az erdőben további jó fajokat szedtünk össze: Bicolored Hawk, Streak-crowned Antvireo, Scale-crested Pygmy-Tyrant, White-throated Shrike-Tanager, Blue-and-gold Tanager.
Ellátogattunk még egy fizetős ösvényre (10$/fő), ami az 1992-es vulkánkitörés során keletkezett lávafolyáshoz vezetett. Mivel végig esett az eső, nem volt egy eredményes túra.
A szállás éttermének ablaka a vulkánra nézett, amit sosem láttunk teljes egészében, mindig felhő takarta. Az etetőt is a közelben állították fel, a 2 nap alatt 3 törött nyakú tangarát találtunk az üveg tövében.
Sajnos az étkezés itt is nagyon drága volt, a közelben nem volt máshol étterem, vagy bolt.

La Selva Biological Station (3 nap):
Costa Rica talán leghíresebb madarászhelye, a karibi síkvidéken, Puerto Viejo településtől 3 km-re fekszik. Hatalmas esőerdő a Puerto Viejo folyó mentén, ahol nagyokat lehet barangolni a jól kiépített ösvényeken.
Az állomáson szálltunk meg, így nem kellett külön belépőt fizetnünk és reggelink is volt. Itt is kaptunk egy ingyenes vezetést, amit az érkezésünkkor rögtön igénybe is vettünk. Itt végre egy tapasztalt madarász kalauzolt minket, aki a hangokat is vágta. Főleg a recepció környéki erdőszéleken és nyíltabb erdőkben madarásztunk, ami sok jó fajt hozott (2 motmot, Rufous-tailed Jacamar, Pied Puffbird, Green Ibis, Chestnut-colored Woodpecker, Black-crowned Antshrike, Long-tailed Tyrant, Snowy Cotinga).
Később többször bementünk a zártabb erdőkbe, de túl nagy csapatokba nem sikerült belefutni (Great Tinamou, Gray-headed Chachalaca, Great-green Macaw), a legjobb mozgás továbbra is a kertek környékén és a folyón átívelő gyaloghíd környékén volt.
Este is próbálkoztunk kis baglyozással, kigyászással. Hallottuk többször a Vermiculated Screech-Owl-t, Mariann pedig talált egy falakó boát. 2 nyílméregbéka fajjal is összefutottunk a 3 nap alatt.
La Selva egy nagyon jó hely, öreg esőerdőkkel, sajnos nekünk nem sikerült katonahangyákba, és az őket követő madarakba belefutnunk, ezért a hangyákhoz kötődő fajokból alig láttunk néhányat.

El Copal (2 nap):
A karibi oldalon 1000 méter körüli magasságban elhelyezkedő kis rezervátum, ahol egy aranyos házaspár fogadja a látogatókat egy gyönyörű panorámával rendelkező faházikókból álló lodge-ban. A tulajdonosok mindig együtt étkeznek a vendégekkel, az kicsit nehezíti a dolgot, hogy nem beszélnek angolul. Áram nincs az épületekben, viszont nekem ez volt az összes közül a kedvenc szállásom. Családias, kevés vendéggel és a kertben és a traileken is sok érdekes, középhegységi erdőkhöz kötődő fajjal. Az étterem melletti virágokon és bogyót termő fákon reggelente nagy mozgás volt (Snowcap, Green Thorntail, Slate-Throated Redstart, Black-faced Grosbeak, White-ruffed Manakin, tangarák), az ösvényeket járva pedig sok erdei fajjal találkoztunk (Black Guan, Spotted Antbird, Smoky-brown Woodpecker, Barred Forest-Falcon, Sooty-faced Finch). A Ron-Ron ösvényt senkinek sem ajánlom, meredek, csúszós, sűrű növényzetben halad, ezért nehéz is rajta madarászni.
Délutánonként mindig megeredt az eső, ezért ragadozózni sajnos nem nagyon tudtunk.

Paraiso el Quetzal (3 nap):
Aki a magashegységben szeretne madarászni, annak vagy a Paraiso el Quetzal-t, vagy a San Gerardo del Dota-ban elhelyezkedő Savegre Lodge-ot ajánlom. Meleg ruhával érdemes készülni, mert reggel gyakran 5-6 fok körüli a hőmérséklet. Mindkét helyen a madarászokra rendezkedtek be, a kertben kolibri és egyéb etetők vannak, a szállásokhoz a köderdőkbe vezető, jól kiépített túraösvények tartoznak. Az étkezés drága és a közelben más alternatíva nemigen van.
San Gerardo del Dota település mentén folyik egy folyó, ahol a Torrent Tyrannulet könnyű.
Mindkét helyen rengeteg a turista, akik a Quetzal miatt érkeznek. 30$-ért viszik el az embereket azokhoz az avokádó fákhoz, ahol a madarak táplálkoznak. Utolsó napunkon mi is befizettünk egy túrára, igaz korábban már háromszor is belefutottunk a Quetzalba, de szerettünk volna jó fotókat is készíteni a fajról.
Jobb fajok:
Paraiso: Dusky Nightjar, Resplendent Quetzal, Barred Parakeet, Slaty Flowerpiercer, Golden-hooded Chlorophonia, Buff-fronted Quail-Dove, Buffy Tuftedcheek
San Gerardo: Sulphur-winged Parakeet, Red-headed Barbet, Emerald Toucanet, Torrent Tyrannulet, Flame-colored Tanager
Egy délután elmentünk még a Cerro la Muerte nevű helyre, ahol egy adótoronyig 3400 méter magasra lehet kocsival feljutni. Itt két endemizmust sikerült megfigyelnünk: Volcano Junco, Timberline Wren

Fajlista:

Összesen 364 madárfajt figyeltünk meg.
A Birds of Costa Rica könyvben használt fajneveket használtam fel a lista készítésekor, számokkal minden faj mellett jelzem, hogy melyik területen találkoztunk vele:

1. Carara NP
2. Chomes
3. Palo Verde NP
4. Arenal Volcano NP
5. La Selva
6. El Copal
7. Paraiso el Quetzal
8. Cerro la Muerte
9. San Gerardo del Dota

Fajok:

Great Tinamou 15
Great Crassow 345
Gray-headed Chachalaca 5
Plain Chachalaca 3
Black Guan 67
Crested Guan 145
Black-bellied Whistling-Duck 13
Muscovy Duck 3
Blue-winged Teal 23
Neotropic Cormorant 124
Anhinga 135
Brown Pelican 12
Magnificent Frigatebird 12
Laughing Gull 2
Gull-billed Tern 2
Caspian Tern 2
Royal Tern 12
American Oystercatcher 2
Bare-throated Tiger-Heron 1
Green Heron 123
Tricolored Heron 12
Little Blue Heron 123
Great Egret 1235
Great Blue Heron 1235
Cattle Egret 12345
Snowy Egret 123
Black-crowned Night-Heron 13
Yellow-crowned Night-Heron 12
Boat-billed Heron 13
White Ibis 123
Green Ibis 5
Roseate Spoonbill 123
Limpkin 3
Double-striped Thick-knee 3
Jabiru 3
Wood Stork 123
Southern Lapwing 2
Black-bellied Plover 2
Collared Plover 2
Wilson’s Plover 2
Semipalmated Plover 2
Black-necked Stilt 12
Marbled Godwit 2
Whimbrel 12
Willet 2
Spotted Sandpiper 1234
Ruddy Turnstone 2
Semipalmated Sandpiper 2
Western Sandpiper 2
Least Sandpiper 2
Short-billed Dowitcher 2
Northern Jacana 13
Purple Gallinule 3
Gray-necked Wood-Rail 15
Black Vulture 1234569
Turkey Vulture 123456
King Vulture 156
Ospey 13
Gray-headed Kite 5
Northern Harrier 3
Snail Kite 3
Bicolored Hawk 4
Short-tailed Hawk 3
White-tailed Hawk 3
Double-toothed Kite 5
Roadside Hawk 356
Broad-winged Hawk 56
Gray Hawk 13
Common Black-Hawk 123
Zone-tailed Hawk 3
Red-tailed Hawk 9
American Kestrel 8
Bat Falcon 4
Peregrine Falcon 13
Crested Caracara 1235
Yellow-headed Caracara 12
Barred Forest-Falcon 6
Ferruginous Pygmy-Owl 13
Common Pauraque 13456
Dusky Nightjar 7
Lesser Nighthawk 1
White-collared Swift 15679
Vaux’s Swift 6
Gray-rumped Swift 5
Mangrove Swallow 1
Blue-and-white Swallow 679
Gray-breasted Martin 16
Northern Rough-winged Swallow 15
Southern Rough-winged Swallow 56
Barn Swallow 1234
White-tipped Sicklebill 6
Green Hermit 46
Stripe-throated Hermit 456
Long-billed Hermit 15
Magnificent Hummingbird 79
Fiery-throated Hummingbird 79
Scaly-breasted Hummingbird 14
Purple-crowned Fairy 46
White-necked Jacobin 16
Canivet’s Emerald 3
Steely-vented Hummingbird 1
Crowned Woodnymph 5
Rufous-tailed Hummingbird 456
Cinnamon Hummingbird 13
Green-breasted Mango 2
Mangrove Hummingbird 1
Ruby-throated Hummingbird 13
Green Violetear 79
Plain-capped Starthroat 3
White-throated Mountail-gem 79
Green Thorntail 6
Black-crested Coquette 4
Snowcap 6
Violet-headed Hummingbird 4
Volcano Hummingbird 79
Pale-vented Pigeon 4
Red-billed Pigeon 3
Short-billed Pigeon 1
Ruddy Pigeon 69
White-winged Dove 12345
Inca Dove 123
Common Ground-Dove 23
Ruddy Ground-Dove 1256
Gray-headed Dove 5
White-tipped Dove 13456
Buff-fronted Quail-Dove 7
Ruddy Quail-Dove 1
Sulpur-winged Parakeet 9
Crimson-fronted Parakeet 4
Orange-fronted Parakeet 3
Barred Parakeet 7
White-crowned Parrot 56
Great Green Macaw 5
Scarlet Macaw 13
White-fronted Parrot 3
Red-lored Parrot 45
Mealy Parrot 5
Yellow-naped Parrot 13
Mangrove Cuckoo 3
Groove-billed Ani 13
Squirrel Cuckoo 1356
Black-headed Trogon 3
Gartered Trogon 145
Black-throated Trogon 15
Resplendent Quetzal 79
Slaty-tailed Trogon 15
Rufous Motmot 5
Broad-billed Motmot 56
Turquoise-browed Motmot 1
Ringed Kingfisher 125
Belted Kingfisher 3
Green Kingfisher 345
Amazon Kingfisher 12
Pied Puffbird 5
White-whiskered Puffbird 1
Rufous-tailed Jacamar 15
Red-headed Barbet 9
Emerald Toucanet 9
Collared Aracari 456
Fiery-billed Aracari 1
Keel-billed Toucan 456
Black-mandibled Toucan 145
Acorn Woodpecker 79
Golden-naped Woodpecker 1
Black-cheeked Woodpecker 5
Hoffmann’s Woodpecker 1234
Hairy Woodpecker 7
Smoky-brown Woodpecker 6
Rufous-winged Woodpecker 5
Lineated Woodpecker 14
Pale-billed Woodpecker 5
Chestnut-colored Woodpecker 5
Plain Xenops 5
Northern Barred-Woodcreeper 15
Olivaceous Woodcreeper 1
Wedge-billed Woodcreeper 1456
Tawny-winged Woodcreeper 1
Ruddy Woodcreeper 6
Cocoa Woodcreeper 15
Streak-headed Woodcreeper 15
Spot-crowned Woodcreeper 79
Buff-throated Foliage-gleaner 146
Spotted Barbtail 6
Ruddy Treerunner 79
Buffy Tuftedcheek 7
Barred Antshrike 1
Black-hooded Antshrike 1
Black-crowned Antshrike 5
Dusky Antbird 16
Chestnut-backed Antbird 1
Bicolored Antbird 16
Spotted Antbird 6
Streak-crowned Antvireo 4
Dot-winged Antwren 1
Black-faced Antthrush 1
Silvery-fronted Tapaculo 7
Rough-legged Tyrannulet 7
Paltry Tyrannulet 56
Yellow-bellied Elaenia 4
Mountain Elaenia 79
Yellow-olive Flycatcher 14
Yellow-margined Flycatcher 5
Olive-striped Flycatcher 6
Common Tody-Flycatcher 145
Scale-crested Pygmy-Tyrant 46
Northern Bentbill 1
Ruddy-tailed Flycatcher 1
Ochre-bellied Flycatcher 15
Tawny-chested Flycatcher 7
Sulphur-rumped Flycatcher 6
Bright-rumped Attila 5
Rufous Mourner 5
Torrent Tyrannulet 9
Long-tailed Tytant 5
Eye-ringed Flatbill 15
Ochraceous Pewee 7
Olive-sided Flycatcher 6
Tropical Pewee 145
Yellow-bellied Flycatcher 5
Least Flycatcher 6
Yellowish Flycatcher 469
Black-capped Flycatcher 79
Tufted Flycatcher 79
Scissor-tailed Flycatcher 23
Black Phoebe 46
Great Crested Flycatcher 5
Brown-crested Flycatcher 3
Dusky-capped Flycatcher 16
Great Kiskadee 123456
Boat-billed Flycatcher 5
Social Flycatcher 45
Gray-capped Flycatcher 45
White-ringed Flycatcher 5
Streaked Flycatcher 1
Tropical Kingbird 1234567
Barred Becard 9
Black-crowned Tityra 5
Masked Tityra 5
Rose-throated Becard 13
White-winged Becard 15
Cinnamon Becard 456
White-collared Manakin 5
Orange-collared Manakin 1
White-ruffed Manakin 6
Blue-crowned Manakin 1
White-crowned Manakin 6
Red-capped Manakin 1
Turquoise Cotinga 1
Yellow-billed Cotinga 1
Snowy Cotinga 5
White-throated Magpie-Jay 134
Brown Jay 4
Black-billed Nightingale-Thrush 79
Swainson’s Thrush 1
Wood Thrush 456
Black-faced Solitaire 79
Sooty Thrush 7
Mountain Thrush 79
Clay-colored Thrush 1457
Black-and-yellow Silky-flycatcher 67
Long-taield Silky-flycatcher 79
Tawny-faced Gnatwren 4
Long-billed Gnatwren 1
White-lored Gnatcatcher 3
Rufous-naped Wren 123
Band-backed Wren 456
Rufous-breasted Wren 1
Stripe-breasted Wren 456
Riverside Wren 1
Bay Wren 5
Plain Wren 6
Black-bellied Wren 1
Black-throated Wren 5
Ochraceous Wren 7
House Wren 45
Timberline Wren 8
White-breasted Wood-Wren 456
Gray-breasted Wood-Wren 79
Yellow-throated Vireo 1
Yellow-winged Vireo 79
Tawny-crowned Greenlet 1
Lesser Greenlet 1456
Loisiana Waterthrush 9
Northern Waterthrush 1345
Buff-rumped Warbler 1456
Golden-winged Warbler 456
Prothonotary Warbler 1
Black-and-white Warbler 6
Tennessee Warbler 134569
Yellow Warbler 123
Mourning Warbler 6
Kentucky Warbler 4
American Redstart 1
Flame-throated Warbler 79
Tropical Parula 6
Chestnut-sided Warbler 123456
Wilson’s Warbler 479
Slate-throated Redstart 6
Collared Redstart 79
Black-cheeked Warbler 79
Golden-crowned Warbler 46
Wrenthrush 7
Gray-headed Tanager 1
White-shouldered Tanager 16
Tawny-crested Tanager 6
White-lined Tanager 6
White-throated Shrike-Tanager 4
Passerini’s Tanager 456
Cherrie’s Tanager 1
Blue-and-gold Tanager 4
Blue-gray Tanager 14569
Palm Tanager 345
Black-and-yellow Tanager 6
Silver-throated Tanager 469
Emerald Tanager 46
Speckled Tanager 6
Golden-hooded Tanager 1456
Spangle-cheeked Tanager 79
Green Honeycreeper 145
Bay-headed Tanager 146
Blue Dacnis 5
Shining Honeycreeper 15
Red-legged Honeycreeper 14
Bananaquit 456
Slaty Flowerpiercer 7
Blue-black Grassquit 1
White-collared Seedeater 12
Variable Seedeater 456
Yellow-faced Grassquit 69
Buff-throated Saltator 456
Black-headed Saltator 56
Yellow-thighed Finch 79
Large-footed Finch 7
Sooty-faced Finch 6
Orange-billed Sparrow 146
Black-striped Sparrow 346
Stripe-headed Sparrow 14
Sooty-capped Chlorospingus 7
Rufous-collared Sparrow 679
Volcano Junco 8
Black-faced Grosbeak 6
Black-thighed Grosbeak 7
Rose-breasted Grosbeak 2
Red-throated Ant-Tanager 5
Carmiol’s Tanager 4
Summer Tanager 14567
Flame-colored Tanager 9
Red-winged Blackbird 24
Eastern Meadowlark 3
Melodious Blackbird 14
Great-tailed Grackle 1234567
Streak-backed Oriole 3
Black-cowled Oriole 45
Baltimore Oriole 12345
Scarlet-rumed Cacique 5
Chestnut-headed Oropendola 5
Montezuma Oropendola 456
Golden-browed Chlorophonia 7
Olive-backed Euphonia 45
Tawny-capped Euphonia 46
Yellow-throated Euphonia 14
Yellow-crowned Euphonia 1
Scrub Euphonia 3
White-vented Euphonia 6

Emlősök:

Spider Monkey
Mantled Howler
Capuchin Monkey
Two-toed Sloth
Lesser Anteater
Nine-banded Armadillo
Skunk
Tayra
White-nosed Coati
Collared Peccary
Agouti
Tapeti
White-tailed Deer
Variegated Squirrel
Bangs’s Mountain Squirrel

Kétéltűek, hüllők

Savage&s Bull Frog- Leptodactylus savageii
Red-eyed Leaf Frog-Agalychnis callidryas
Pepper Treefrog- Trachycephalus venulosus
Green & Black Poison Frog- Dendrobates auratus
Strawberry Poison Frog- Oophaga pumilio
White-lipped Mud Turtle- Kinosternon leucostomum
Black River Turtle- Rhinoclemmys funerea
Common Basilisk- Basiliscus basiliscus
Brown Basilisk- Basiliscus vittatus
Emerald Basilisk- Basiliscus plumifrons
Helmeted Basilisk- Corytophanes cristatus
Spinytail Iguana- Ctenosaura similis
Green Iguana- Iguana iguana
Green Spiney Lizard- Sceloporus malachiticus
Pug-nosed Anole- Anolis capito
Slender Brown Anole- Anolis limifrons
Dry Forest Anole- Anolis cupreus
Turnip-tail Gecko- Thecadactylus rapicauda
Spectacled Lizard-Gymnophthalmus speciosus
Central American Ameiva -Ameiva festiva
Barred Ameiva- Ameiva undulata
Annulated Tree Boa- Corallus annulatus
Ringed Snail-eater- Sibon dimidiatus
Northern Cat-eyed Snake- Leptodeira septentrionalis
Eyelash Pitviper- Bothriechis schlegelii
Godman&s Pitviper-Cerrophidion godmani
Salmon-bellied Racer-Mastigodryas melanolomus
Short-nosed Vine Snake- Oxybelis brevirostris

 
Megkereshető személyek:
Szász Előd: ,

csapat - Észak-Amerika / Costa Rica

kvezal - Észak-Amerika / Costa Rica

hangyasz - Észak-Amerika / Costa Rica

ara - Észak-Amerika / Costa Rica

kaja - Észak-Amerika / Costa Rica
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció