A bátor kis gulipán
Feltöltött képek száma: 95446   Megfigyelési adatok száma: 316312
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Ciprusi madarászat 2022. április - Ázsia / Ciprus Megosztom Facebookon
2022.06.04. 20:26 Bátky Gellért

Ciprus, 2022. április 18-25.

Résztvevők: Cseh Patrícia, Bátky Gellért

Felhasznált irodalom, honlapok:

Hilary Welch – Where to Watch Birds In Turkey, Greece And Cyprus (1996): Sajnos Ciprus kevésbé van feldolgozva benne, mint a másik 2 ország. Nincsen benne kis térképek a fontosabb területekről.
Ebird.org: Sok adat van feltöltve a jobb helyekről, viszonylag friss megfigyelések is. Így a honlap alapján elég jól be lehet lőni, hova érdemes ellátogatni.
A ciprusi madarászoknak van 1 facebook oldala és 1 levelezőlistája is. Ha időben felkerülünk rá, akkor ez is segíthet megtervezni az utat. Az 1 hetünk alatt 2 ritkább madárfaj volt a szigeten. Sajnos a turkesztáni gébicset másnap már nem találták vissza. Viszont a hím csuklyás hantmadarat mi is megnéztük Páfoszon.

Általános információk:

Ciprus a Földközi-tenger 3. legnagyobb szigete, kiterjedése 9.250 km2. Kb tizede hazánknak. Ráadásul az 1970-es években Törökország elfoglalta az egyharmadát. A Ciprusi Török Köztársaság csak szigorú szabályok mellett látogatható. Ezek miatt egyszerűbb a bakancsos túrázók dolga, hiszen nincsenek nagy távolságok. Szinte az egész sziget hegyvidékes. Nagyjából a sziget közepén található a legmagasabb hegycsúcsa az Ólimbosz, amely 1953 méter magas. Jobbára csak a magasabb hegyeken vannak összefüggő erdők. A hegyek és dombok között több víztározót is létesítettek. Ezeken kívül vizes élőhelyek inkább a déli részeken vannak. Ezek közül 3 jelentősebbet emelnék ki. A Lárnakai-sóstó és környéke, a Limassoli-sóstó és környéke valamint az Akrotiri-mocsár. Sok a bokros, gyepes és szegényes növényzetű terület, domboldal, hegyoldal. Mezőgazdasága tipikus mediterrán. Sík területen van szántó, kevés szőlő és sok citrus ültetvény van (banán, citrom, narancs, pomeló). A tengerpartoknál sok pálmafával lehet találkozni, illetve több helyen voltak szép nagy kaktuszok is.

Elképesztően gazdag történelme van a szigetnek. Voltak itt egyiptomiak, rómaiak, keresztes lovagok, velenceiek és oszmánok is. Végül 1878-tól 1960-ig brit gyarmat volt. Ennek is köszönhető, hogy mindenki beszél angolul. Érdemes megnézni a szabadtéri, jelentősebb kulturális látnivalókat, ahol egyébként jobb madárfajok is megtalálhatók. Célunk a ciprusi endemikusok (ciprusi poszáta, ciprusi hantmadár és ciprusi füleskuvik) megfigyelése volt, az összes többi, általunk még nem látott WP-s faj mellett.

Ciprus állatvilága:

Régen éltek a szigeten törpeelefántok, törpevízilovak, petymegek és vadjuhok, de ezek már kipusztultak. Ma a legnagyobb emlősállat a muflon, róka és a ciprusi nyúl. Ezek közül mi csak 1-2 nyúllal találkoztunk. Eddig nyolc különféle denevérfajt találtak, közülük a gyümölcsevő denevér a legérdekesebb, amely Páfoszon található. A hosszúfülű sünnek sanyarú sors jutott osztályrészül, mert egy helyi babona szerint a tyúkólban ráveti magát a kotlósra. Bár ez fizikailag szinte képtelenség, a helybeliek emiatt üldözték a sünt. Sajnos nem is láttunk egyet sem.
A 4. században nagy mennyiségben importáltak macskákat Ciprusra, hogy megszabadítsák a városokat a mérges kígyóktól. A munkájukat rendkívül jól végezték és a mai napig kb. 1 millió macska jelenti a legnagyobb veszélyt a sziget kígyói számára. Ennek megfelelően nem is láttunk 1 kígyót sem a túránk során. Egyébként 9 kígyófaj található meg a szigeten. Ezek közül a tompaorrú vipera jelent veszélyt az emberre nézve, amely akár 2 méteresre és 5 kg-osra is megnőhet.
Gyíkfélék közül 11 faj létezik. Ezek közül mi a ciprusi sziklaagámát, a troodos gyíkot és a kígyószemű gyíkot láttuk. Sajnos gekkót és kaméleont nem láttunk és a szkinkfajokat sem. Ciprus leghíresebb hüllője azonban a teknős. A nyugati parton kétféle is költ: az álcserepes teknős és a levesteknős. Akámas Nemzeti Park és a Lára település homokos strandjai egyaránt vonzzák a teknősöket. Május végétől augusztusig jönnek ki a partra, hogy tojásaikat lerakják. A homokba mélyen beágyazott teknőstojásokat drótketrecekkel igyekeznek védeni a természetvédők. A teknőcök legfőbb ellensége a róka és a turisztikai fejlesztések.

Éghajlat:

Jellegzetesen mediterrán. Meglehetősen meleg és száraz, csapadék főleg november és március között esik. Havazás csak a hegyekben fordul elő. Ólimboszon viszont van sípálya is. A tengerparti övezetben sosem fagy. Az április átmeneti időszak. Túrázásokhoz ezt javasolják a leginkább. Ilyenkor még zöldben pompázik a természet, és nincsen tikkasztó hőség. Viszont a tenger csak május végétől lesz kellemes hőmérsékletű.
A nyaralásunk első napjaiban tipikus tavaszi idő volt. Árnyékban hűvös volt, míg napon melegünk volt. Az utolsó napokban már nyárias idő lett. Hamar le lehet égni, ezért érdemes naptejet használni még enyhe időben is. Kis csendes eső csak az első éjszaka volt, de a port sem verte el. Kisebb záporral kétszer találkoztunk, de minket elkerültek. Egyébként végig jó idő volt.

Érdekességek:

Az angol szabvány szerinti aljzatok miatt érdemes hálózati konnektor átalakító adaptert vinni magunkkal.
A szennyvíz csatornák keskeny átmérőkkel rendelkeznek, ezért a wc papírt nem szabad a csészébe dobni, hanem a kukába kell.
Nagyon sok durrogtatást lehetett hallani még az éjszaka közepén is. Nem tudjuk, hogy mi okozza, csak arra tudtunk gondolni, hogy nagyon szeretnek petárdázni.

Covid:

Három oltással rendelkeztünk. Vittük magunkkal az Uniós digitális COVID igazolványt. Az utazás előtt kitöltöttük és kinyomtattuk a vakcinaútlevelet. Ezeket a páfoszi reptéren ellenőrizték, amint leszálltunk a repülőgépről.
A repülőgépen végig maszkban kellett lenni. Cipruson a zárt helyeken kötelező volt a maszk használata.
Egy szuvenír boltban elkezdtük válogatni a hűtőmágneseket, mire az eladó kedvesen nyújtott nekünk kézfertőtlenítőt, hogy csak annak a használata után fogjuk meg a portékákat.

Közlekedés:

Ryanairral mentünk oda és vissza is Budapest-Páfosz vonalon. A fapados járaton többe került a 20 kg-os poggyászunk jegye, mint a sajátunké. A reptéren vettük fel a bérelt autót és ott is adtuk vissza. A Sixt rent a car-nál kaptunk egy kis Kia Riot. Tele tankkal kaptuk és úgy is adtuk vissza. A benzin literenkénti ára az ismert okok miatt 1,5 Euro volt. Szerencsére a kis autó keveset fogyasztott. Nincsenek fizetős utak. Elvileg a parkolásért sem kell fizetni, de ez lehet, hogy 1-2 nagyobb forgalmú turisztikai helyen már megváltozott. Van néhány autópálya, ezeken viszont csak 100 km/h-val lehet közlekedni. Cipruson nagyon sok fekvőrendőr van. Szinte minden 50-es és 30-as táblánál van 1-1 fekvőrendőr. Elvileg nem lett volna szabad földúton közlekedni, de néhány murvás utat nem tudtunk kikerülni. Akamas NP környékén a sok földút miatt nagy divat a quadok bérlése. Igen sok bérelt autóval lehet találkozni. Valószínűleg azért is, mert elég rossz a tömegközlekedés. Buszon kívül más lehetőség nincsen, de állítólag az sem jól szervezett.
Szerencsére a bérelt autóknak megkülönböztető módon piros rendszámuk van.
Angliához hasonlóan itt is jobb kormányosak az autók és baloldali a közlekedés. Ez 2 esetben okozott nehézséget. Amikor alig volt autó az utakon és nem volt kit követni, illetve a limassoli nagyobb, soksávos körforgalmaknál, ahol nem volt közlekedési lámpa sem. Számomra az volt fura, hogy bal kézzel kellett indexelni és sebességet váltani is. Így ebbe párszor belezavarodtam, hogy melyiket csináljam előbb. Kb. 3 nap után már egész jól ment. Egyébként az utak jó minőségűek.

Pénz:

Euro a pénzneműk. Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni. Viszont egy kisebb pékségben problémás volt a kártyás fizetés, ezért a kisebb üzletekben inkább kézpénzzel fizettünk.

Étkezés:

A téli termést nem szedik össze a gyümölcsfákon, így a fákon díszlik. Nekünk a narancs nagyon nem jött be. Viszont a pomeló az jó volt. Csak néhányszor ettünk étteremben. Nekem a musaka nagyon bejött. Leegyszerűsítve ez rakott padlizsán darálthússal. Csak utólag tudtam meg, hogy ez inkább görög étel. Kebabot pár alkalommal ettünk. Az első helyen brutál jó volt. Csapvíz mindenhol jó volt.

Szállás:

Booking.com segítségével foglaltunk 2 szállást 3-3 éjszakára. Az első szállásunk északnyugaton volt Polis településen. Ez Aphrodité fürdőjéhez volt közel. A második szállásunk délen volt Lárnaka közelében Kivisili mellett egy tanyán. A vendéglátók mindenhol kedvesek voltak.

Túranapló:

2022.04.18.

A repülőgépünk este landolt Páfoszon, ahol felvettük a bérelt kocsit és kihajtottunk Aphrodité sziklájához. Itt már korom sötét volt. Itt vadkempingeztünk a parkolóban. Ami jól indult, mert a kellemes sós levegő és a halk tengerparti hullámzás hangulatos volt. Aztán jött a fekete leves. Éjfél körül jöttek helyi fiatalok, akik bőgették az autókat, italoztak, petárdáztak stb. Miután ők elmentek, akkor meg jött egy kis eső is. Szóval nem lett pihentető éjszakázás. Nem baj, majd a következő éjszaka a szálláson kipihenjük magunkat…

2022.04.19.

Még napfelkelte előtt veréb csivitelésre és kucsmás poszáta énekhangra ébredtünk. A dombokon vannak kisebb túrák és kilátópontok, ahonnan szépen lehet látni Aphrodité szikláját. Az egyik ösvényt végigjártuk. Reggel hamar meglett a ciprusi poszáta. Volt itt több pár is. A hímek szépen kiültek egy-egy bokor tetejére énekelni. Véletlenül ugrasztottunk egy kuvikot, aminek külön ciprusi alfaja él itt. A tengerparton volt egy ugartyúk és üstökös kárókatona.
Délelőtt elmentünk az Asprokremmos-víztározóhoz. A vízen alig volt madár. Talán azért, mert 2 helikopterrel folyamatosan hordták a vizet a mezőgazdasági földekre. Érdekesebb madarak a szuharbújó, berki poszáta, kucsmás poszáta, vörösfejű gébics, csukár és havasi sarlósfecske, déli hantmadár voltak.
Délután már Páfoszon voltunk. Sajnos a headland nevű részen rozsdástorkú pityeren és vörösfejű gébicsen kívül más érdemleges nem került elő. Viszont a királyi síroknál volt kucsmás poszáta, törpeposzáta, kerti sármány, vörösfejű gébics és pusztai hantmadár. Pár nappal előttünk itt még láttak futómadarat is, de sajnos minket már nem várt meg. Viszont itt láttunk egy ciprusi nyulat is.
Este elfoglaltuk a szállást Polis településen.

2022.04.20.

Hajnalban Aphrodité fürdőjéhez mentünk. Még szürkület előtt volt egy kis zápor. Lehet, hogy ezért is, de igen jó énekesmadár mozgást tapasztaltunk itt. Végre meglett a ciprusi hantmadár a tengerparton. Láttunk balkáni füzikét, berki poszátát, halvány gezét és halvány sarlósfecskét. Majd egy hím örvös légykapó okozott kisebb izgalmat.
Aztán nekivágtunk a kicsit hosszabb Aphrodité Nature Trail-nek. Ez a túraútvonal felvezet a közeli kb. 350 méter magas hegy tetejére, ahonnan elképesztően gyönyörű kilátás volt a kéklagúnára. Aki erre jár, annak nem szabad kihagyni ezt a látványt. Fajokban viszonylag jó terület volt. Láttunk 1 éneklő rozsdás sármányt és néhány álarcos gébicset. Volt még csukár, vörhenyes fecske és a túra legvégén 2 példány eleonóra-sólyom termikelt felettünk. A túra alatt itt láttuk a legtöbb ciprusi sziklaagámát. Nem számoltuk, de 30 egyedet biztos láttunk. Sok gyíkot is láttunk, de csak néhányat tudtunk jobban megfigyelni, azok pedig kígyószemű gyíkok voltak.
A szállásunknál minden este szólt a ciprusi füleskuvik.

2022.04.21.

A Mavrokolympos víztározónál kezdtünk korán reggel. Az oda vezető úton majdnem elütöttünk 2 csukárt. Majd ez a 2 madár úgy szaladt a lelassított autónk előtt, mint itthon a fácánok szoktak. A tározónál találtunk 1 halászsast. Láttunk csukárt, vörhenyes fecskét, ciprusi hantmadarat és kucsmás poszátát. Még korán reggel volt, amikor egyszer csak arra lettünk figyelmesek mintha 1 terelővadászatba kerültünk volna bele. A környező dombokon több pickup-os autó is állt. Sokfelé láttunk és hallottunk kutyákat. De embert csak 1-2-öt találtunk. 1 órás tanakodás után azt vettük észre, hogy elmennek az emberek az autókkal. Végül nem tudtuk meg, hogy mit csináltak, de volt akinél 5 vadászkutya is volt. A nagy izgalom után folytattuk a madarászatot. Jól is tettük, mert még láttunk ciprusi poszátát, berki poszátát és félörvös légykapó hímet.
Még délelőtt elmentünk az Avagas-szurdokba. Sajnos itt rengeteg ember volt. Ennek megfelelően madarat alig láttunk. Csupán berki poszáta, ciprusi hantmadár, kucsmás poszáta és a csukár volt említésre méltó. Bíztunk benne, hogy fogunk itt látni kaméleont, de nem sikerült. Néhány gyíkot viszont sikerült megfigyelni, amik troodos gyíkok voltak.
Délután elmentünk a páfoszi régészeti parkba, mert itt láttak csuklyás hantmadarat. 2 órás keresés után szerencsésen megtaláltuk és nagyon közelről is sikerült megnéznünk a madarat. Említésre méltó fajok voltak még a pálmagerle, kucsmás poszáta, pusztai hantmadár, szuharbújó és a vörösfejű gébics

2022.04.22.

A szállás környékén minden este hallottuk a ciprusi füleskuvik hangját, míg reggelente az örvös frankolin hangjára figyeltünk fel. A ciprusi füleskuvikot végül több sikertelen próbálkozás után, ezen az utolsó reggelen sikerült jól megfigyelnem. Sajnos a frankolin nem hagyta magát megnézni, így ez még váratott magára. Ezen a reggelen még 1 balkáni füzikét és 1 berki poszátát is sikerült látni.
Viszonylag hosszú út várt ránk, hiszen a Tródosz-hegységbe indultunk. Az első utunk a Tzelefos-hídhoz vezetett. A híd megcsodálása közben 1 szajkó és 1 rövidkarmú fakusz ciprusi alfaját láthattuk. Az egyik sziklán pedig troodos gyík napozott teljes nyugalomban.
Az Ólimbosz-hegyen egy kis túrát mentünk csak. Itt még nyomokban hófoltok voltak. Számomra nagyon meglepő volt, hogy még itt is láttunk ciprusi hantmadarat (kb. 1900 méteren). Itt láttuk a 3 hegyvidéki ciprusi alfajt, a szajkót, rövidkarmú fakuszt és a fenyves cinegét. Érdekesebb volt még a csukár és az álarcos gébics. Délután megnéztük a Kaledóniai-vízesést, ami nagyon hangulatos volt, de madártanilag semmi érdekeset nem hozott.
A sok bozótos, erdős és gyepes madarászat után már nagyon hiányzott egy jó kis vizes élőhely, egy jó kis vízimadarászat. Így még a szállás elfoglalása előtt elszaladtunk kicsit az Akrotiri-sóstóhoz. Érdekesebb madarak egy mocsaras helyszínen a berki poszáta, szuharbújó és örvös frankolin voltak. Aztán megtaláltuk a sóstavakat. Kb. 300 partimadár volt. A tömeget az apró partfutó adta, de volt még sárjáró, széki lile, és szintén kb. 300 flamingó. A nap végén még átrepült 1 eleonóra-sólyom.

2022.04.23.

Hajnalban a Kiti-víztározónál kezdtem, ahol az előző napon láttak pettyes kakukkot. Ez a víztározó közel szárazon állt, mert gépi munkákat végeztek a már benövényesedett medrében. Kb. 2 órás madarászat után előkerült 2 pettyes kakukk. Többek között volt még 6 tüskés bíbic, 2 csukár, 12 batla, kucsmás poszáta, berki poszáta és szuharbújó.
A Kivisili melletti szállásunkon (ami egy tanyán volt) hajnalonként és esténként is madarásztunk. Összesen a következő jobb fajokat szedtük össze. Örvös frankolin, berki veréb, kalandrapacsirta, pálmagerle, ugartyúk, ciprusi füleskuvik, pettyes kakukk (az utolsó reggelen).
Délután a Capo Grecco, Blue lagoon és Ayia Nappa környékén voltunk, de semmi érdemleges madarat nem láttunk. Viszont ez inkább egy pihentető kirándulás volt a már kellemesen meleg időben. A Nissi beach-re ki is feküdtünk kicsit napozni. Sajnos a tengervíz még hideg volt. Csak a bátrabbak mentek bele megmártózni.

2022.04.24.

Lárnakai-sóstó környékét jártam be a reggeli órákban. Végre sok vízimadarat is láthattam. Tüskés bíbicek és kis csérek mellett volt tavi cankó, széki lile, sárjáró, pásztorgém, flamingó, 3 kacagó csér, 1 vékonycsőrű sirály. Volt egy nagy csapat (180) apró partfutó, és végre láttam az örvös frankolint sok-sok próbálkozás után. Alábbi énekesek voltak még ezeken a vizes élőhelyeken. Törpeposzáta, szuharbújó, vörösfejű gébics, pálmagerle, berki poszáta. Visszamentem a szállásra és együtt elmentünk a Sultán Tekke-hez, ahol kis kirándulással lemadarásztuk a területet. Itt láttuk az idei első kabasólymot és tövisszúró gébicset. Itt is volt a sóstavon flamingó, tüskés bíbic. Szóltak az örvös frankolinok és a kis erdős részben volt halvány geze, berki poszáta, kucsmás poszáta.
Szemmel láthatóan még sok víz volt a sóstavakban, amik nyárra rendszerint ki szoktak száradni. Délben már nagyon meleg lett. A madarak is alig mozogtak már, így tettünk egy városi kirándulást Lárnakába és a tengerparton. Délután Lárnaka belvárosa fölött 1 fehérkarmú vércsét és 1 karvalyt láttunk.

2022.04.25.

Korán reggel a szálláson összepakoltunk és egyből az Akrotiri-mocsárhoz mentünk. Nagyon tetszett nekünk ez a Ramsari terület. Itt már voltak kiépített madár megfigyelő helyek. Az egész túra alatt itt volt a legváltozatosabb madárvilág. Ezt nem szabad kihagyni. Itt már több madarásszal is találkoztunk, főleg lengyelekkel. Csak az északi, mocsarasabb részre volt időnk, míg a déli szárazabb területre már nem jutottunk el. Viszont így is láttunk szinte mindent, amit szerettünk volna. Napok óta 1 pártásdaru volt már csak, amit sikeresen láttunk mi is kb. 100 méterről.  Volt még pásztorgém, nagy sárszalonka, székicsér, 100 pld batla, tüskés bíbic. A nagy sárszalonkát lengyel madarászok találták és mutatták meg nekünk is. Énekesmadarak közül érdekesebbek a berki poszáta, szuharbújó, örvös frankolin (láttuk is), kucsmás poszáta, 2 pld pettyes kakukk és végre 1 zöld gyurgyalag is megmutatta magát- A zöld gyurgyalagot reptében találtuk majd leszállt egy száraz faágra. A napokban láttak itt még törpe vízicsibét és kis pólingot is, de nekünk azok nem jöttek be.
Délben megnéztük a Kolossi várat. Nem nagy durranás, de mi szeretjük a várakat is megnézni. A tetejéről pedig egészen jó kilátás volt. Ezután Kurionba mentünk. Páfosz mellett a déli partvidék legkiemelkedőbb régészeti ásatási területe ez a római kori városrom. Elég nagy területen terül el. Mivel igen meleg volt már, így nem láttunk sok madarat. De mégis hozott új fajt még a túrára. A nagyon várt feketetorkú poszáta végül itt lett meg, szerencsére fotózni is sikerült. Volt még kucsmás poszáta, ciprusi hantmadár és örvös frankolin. Meglepetésként 1 ad. vándorsólyom is átrepült. Egyébként az egész 1 hetes túrán kevés ragadozómadarat láttunk. Talán vörös vércséből volt a legtöbb, de az sem sok.
Kurion után mentünk Páfoszra. Szerettünk volna még vásárolgatni pár dolgot, de a hétfői nap ellenére minden zárva volt. Végül kiderült, hogy 1 héttel később tartják a húsvétot, mint mi idehaza. Ezt jól benéztük. Így viszont lett még egy kis szabadidőnk, ezért tettünk még egy rövid sétát a páfoszi tengerparton, hogy elbúcsúzzunk ettől a szépséges szigettől, de valószínűleg fogunk még jönni. Végül egy kis autótakarítás és pakolászás után irány a benzinkútra majd a reptérre. Leadtuk az autót és elkezdtük a becsekkolást…

Kiépített madármegfigyelőt, lest vagy tornyot csak pár helyen láttunk. Az Aphrodité fürdője melletti kicsi arborétumban volt egy, ami alatt egy kis patak csordogált. A Limmasoli-sóstónál volt 1 jól kiépített megfigyelő torony, de sajnos csak nádast lehetett onnan látni, pedig ez volt a legnagyobb ilyen létesítmény a túránk során. A lárnakai Sewage Worksnál volt egy jó megfigyelő torony. Ez a terület kerítéssel körbe van kerítve, csak a toronyból lehet rálátni. Az Akrotiri-mocsárnál több megfigyelőhely is ki van építve.

Összesen 138 madárfajt láttunk 1 hét alatt. Ami teljesen jó ciprusi madarászatnak tudható be. Így 13 új fajom lett ezzel a túrával. Nagyon szép tájak és tengerpartok vannak Cipruson. Érdemes meglátogatni!

Fajlista:

tőkés réce
kanalas réce
böjti réce
cigányréce
örvös frankolin
csukár
kis vöcsök
búbos vöcsök
nagy kárókatona
üstökös kárókatona
bölömbika
bakcsó
pásztorgém
üstökösgém
kis kócsag
szürke gém
vörös gém
batla
kanalasgém
rózsás flamingó
halászsas
barna rétihéja
egerészölyv
karvaly
héja
vörös vércse
fehérkarmú vércse
kabasólyom
eleonóra-sólyom
vándorsólyom
guvat
vízityúk
szárcsa
pártásdaru
gulipán
gólyatöcs
ugartyúk
székicsér
kis lile
parti lile
széki lile
tüskés bíbic
havasi partfutó
sarlós partfutó
sárjáró
apró partfutó
réti cankó
erdei cankó
billegetőcankó
füstös cankó
tavi cankó
nagy goda
nagy sárszalonka
sárszalonka
pajzsoscankó
vékonycsőrű sirály
sárgalábú sirály
kis csér
kacagó csér
küszvágó csér
szirti galamb
örvös galamb
balkáni gerle
vadgerle
pálmagerle
kakukk
pettyes kakukk
kuvik ciprusi alfaj
ciprusi füleskuvik
sarlósfecske
halvány sarlósfecske
havasi sarlósfecske
búbosbanka
gyurgyalag
zöld gyurgyalag
nyaktekercs
mezei pacsirta
búbos pacsirta
partifecske
füsti fecske
vörhenyes fecske
molnárfecske
parlagi pityer
erdei pityer
rozsdástorkú pityer
sárga billegető
vörösbegy
fülemüle
kerti rozsdafarkú
hantmadár
pusztai hantmadár
déli hantmadár
ciprusi hantmadár
csuklyás hantmadár
rozsdás csuk
fekete rigó
barátposzáta
kis poszáta
kucsmás poszáta
ciprusi poszáta
feketetorkú poszáta
mezei poszáta
törpeposzáta
szuharbújó
berki poszáta
cserregő nádiposzáta
énekes nádiposzáta
nádirigó
halvány geze
fitiszfüzike
sisegő füzike
balkáni füzike
csilpcsalpfüzike
ökörszem
szürke légykapó
félörvös légykapó
örvös légykapó
széncinege
fenyvescinege ciprusi alfaj
rövidkarmú fakusz ciprusi alfaj
tövisszúró gébics
vörösfejű gébics
álarcos gébics
szarka
szajkó ciprusi alfaj
csóka
dolmányos varjú
sárgarigó
házi veréb
berki veréb
erdei pinty
kenderike
tengelic
zöldike
csicsörke
kerti sármány
rozsdás sármány
sordély 
Megkereshető személyek:
Bátky Gellért: ,
Fórum
Milyen madarat láttam?
Orosháza Dózsa György utca végén kell egyenesen tovább...
Tegnap, 21:57 - Kovács Erik
Könyvek, újságok, weblapok
ELKELT! Pannon enciklopédia: Magyarország földje eladási...
Tegnap, 08:35 - Szelle Ernő
Vendégkönyv
Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül, hogy a...
Tegnap, 08:17 - Dr. Hadarics Tibor
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
TVS Madarászverseny eredmények
2022.11.27.
Sziasztok! Hétvégén lezajlott a XXII. Tatai Vadlúd Sokadalom. A pénteki napon a Malom és Kacsa... Tovább »
Beszámolók
Ecuador 2022
2022.11.14.
pdf logoEcuadori fényképes beszámolóm Tovább »
Galériák
Jegesréce
Clangula hyemalis
2022. december 4.
 
Jegesréce
Clangula hyemalis
2022. december 4.
 
Üstökösgém
Ardeola ralloides
2022. július 23.
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció