pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310116
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Burma - Thaiföld útibeszámoló Megosztom Facebookon
2006.04.03. 23:25 Steiner Attila

Résztvevők: Szász Lilla, Steiner Attila

Látott fajok száma 392, ebből 114 lifer.

Utazás
Bangkokig Aerosvittel utaztunk. Bangkokból Yangonba a Bangkok Air légitársasággal repültünk. A jegyet Interneten rendeltük és fizettük ki (10 140 Baht, kb. 55 000 Ft két főre). Visszafele Yangonból Chiang Maiba az Air Mandalay nevű társasággal repültünk. A jegy felét Interneten keresztül, másik felét személyesen Yangonban kellett kifizetni (166 USD két főre). Mindkét légitársaság jó gépekkel, kulturált körülmények között repült, csak ajánlani tudom őket.

Vízum
A burmai vízumot lehet Bangkokban intézni, de ez 1-2 napot igénybe vehet. Mi nem akartunk odafelé Bangkokban időzni, ezért a vízumot a Journeys utazási irodával intéztettük Interneten keresztül (35 USD/fő). Bangkokban így nem kellett belépnünk az országba, a csomagunkat a Bangkok Air átvitte a gépünkre. Igaz, nem voltunk biztosak benne, hogy ez tutira működni fog, de végül bejött. Yangonban aztán soron kívül jutottunk át az útlevél-ellenőrzésen, mivel az utazási iroda alkalmazottja a kész vízummal várt minket.
Chiang Maiba érkezve a reptéren vettük meg a vízumot (1000 B/fő), 10 perc alatt készen volt. Ez a vízum azonban csak 2 hétig érvényes.

Belföldi utazás
Burmában az utak minősége jócskán hagy kívánnivalót maga után. Mi buszokkal utaztunk leginkább, mivel ez volt a legegyszerűbb és legolcsóbb. Aki többet rá tud szánni, belföldön is repülhet, az egyes városok között 50-80 USD-be kerül egy jegy. A fő vonalakon (Yangon - Bagan, Inle-tó - Yangon) modern, légkondicionált buszok közlekednek, amiken csak a maximumra vett légkondi és az iszonyatos hangerővel egész éjszaka bömbölő videó okoz problémát. Egyébként (Yangon - Chaungtha Beach, Bagan - Inle-tó) lerobbant, 30-40 éves buszokon lehet utazni, amik minden integető utasnak megállnak. Ezeken a buszokon nagyon kicsi az ülések közötti tér, kényelmetlenek az ülések és zsúfolásig vannak tömve utassal és csomagokkal. A 8-10 órás utak elég nagy megpróbáltatást jelentenek rajtuk, pláne, ha le is robbannak néhányszor, amire nagy az esély. A buszokra ajánlatos 1-2 nappal előre megvenni a jegyet, ezt a szállásokon el lehet intézni, csakúgy, mint a transzfert a pályaudvarra. Yangonban több buszpályaudvar is van, jó nagy távolságra a belvárostól. A taxisok elég borsos árat (5-6000 Kyat) kérnek a fuvarért.
Burmának vannak olyan területei, ahova egyénileg nem lehet eljutni, csak helyi utazási iroda szervezésében, a kormány engedélyével. Ilyen területen fekszik a Mount Victoria is, ami az egyik legjobb madaras hely az országban. Mi Interneten találtunk rá a Journeys Myanmar nevű irodára, akik fejenként 450 USD-ért vittek el minket 4 napra, jeepet, guide-ot, helyi madarászvezetőt, szállást és kaját biztosítva. Az ár borsos volt ugyan, de nem bántuk meg, hogy kifizettük.
Thaiföldön végig bérelt autóval közlekedtünk. A bérlést az Avisnél Interneten keresztül intéztük, teljes körű biztosítással 11 napra 15 700 Bahtot (87 000 Ft) fizettünk. A jobbkormányos autót kicsit nehéz volt megszokni, főleg a megcserélt indexet és ablaktörlőt, de a közlekedéssel nem adódott semmi gond. Az autót a reptéren vettük fel Chiang Maiban és a bangkoki reptéren adtuk le.

Pénz
Burmában a kyat (csat-nak ejtik) a hivatalos fizetőeszköz. A szállodákban érdemes váltani, 1 USD-ért 1050 körüli kyatot adtak. A szállásokat, belépőket, kormány által megszabott díjakat viszont dollárban kell fizetni. Myanmarban pénzautomata nem nagyon található, ezért megfelelő mennyiségű készpénzt kell magunkkal vinni.
Thaiföldön a Baht a fizetőeszköz. I USD 390 körüli Bahtot ér, a reptéren ugyanolyan jól váltják, mint máshol.

Egyéb költségek
Burmából kilépéskor fejenként 10 USD-t kell fizetni, Thaiföldön pedig 500 Bahtot.

Szállás
Burmában a Lonely Planet útikönyvből választottuk a szállásainkat. 12 dollárért mindenhol tiszta, saját fürdőszobás kétágyas szobát kaptunk, bőséges reggelivel együtt. A Mt. Victorián a nemzeti park fából készült bungalóiban lehetett csak megszállni. Itt meleg víz csak vödörben volt, ha kértünk, de a személyzet rendkívül figyelmes és készséges volt.
Thaiföldön már többet fizettünk a szállásokért, főleg a madaras helyeken. Doi Chiang Daóban a Malee’s olcsóbb (500 Baht), a Chiang Dao Nest viszont újabb és szebb (650 B). A Doi Ang Khangban a Ban Luang lodge a hasonló nevű faluban a legolcsóbb szálláshely (1000 B), de isteni reggelit adnak. A Doi Inthanonon szerencsénk volt, hogy kaptunk helyet a nemzeti parki Eco Lodge-ban (1000 B), mert így nem kellett minden nap belépőt fizetni a parkba, és 30-40 km-t autózni a jobb helyekre. A Khao Yai Nemzeti Parknál a Green Leaf Lodge-ban szálltunk meg (200 B), mert madarász guide-ot is ott béreltünk fel egy napra (1000 B/fő). A városokban a Lonely Planet által ajánlott szállásokat választottuk 400 Baht körüli áron.

Kaja
Burmában a kaja olcsó, bár nem annyira jó, mint Thaiföldön. A burmai konyha kevésbé csípős, viszont kevésbé kifinomult. A hosszabb buszutakon érdemes a jó öreg 'fried rice with vegetables" menüt választani, mert így biztosak lehetünk abban, hogy semmi rosszat nem teszünk az emésztésünkkel. Gondot okozhat viszont a kekszek, csokoládé stb. beszerzése az út során, mert a burmaiak más, a mi ízlésünknek kissé furcsa snackeket részesítenek előnyben. Yangonban és Baganban rengeteg jó étterem található és viszonylag olcsón lehet jókat enni.
Thaiföldön a reggeli sehol nincs benne a szoba árában (70-90 B/fő), viszont finom és bőséges. Mindenhol lehet jó és nem drága (50-100 B/fő) éttermet találni, ahol a thaiföldi konyha remekeit lehet élvezni.

Időjárás
Januárban mind Burmában, mind Thaiföldön kellemes az idő, bár a hegyekben a reggelek hidegek lehetnek. A Doi Inthanon csúcsán hajnalban deres volt a fű, napközben viszont akár 30 fok is volt. Thaiföldön minél délebbre mentünk, annál melegebb és párásabb lett az idő, a Khao Yaiban már rendesen lehetett izzadni nap közben.

Útvonal
Hosszas tervezés és előkészítés után nagy várakozással vágtunk neki az útnak, amit úgy építettünk fel, hogy a madarászáson túl számos nevezetességet, látnivalót is megnézhessünk.
Hajnalban érkeztünk Bangkokba, ahonnan azonnal tovább repültünk Burmába. Yangonban, a fővárosban másfél napot töltöttünk városnézéssel, akklimatizálódással. Ezután 8 órás buszutat leküzdve értünk a tengerpartra, Chaungtha Beach-re, ahol 3 éjszakát aludtunk. Chaungtha Beach-ről először vissza kellet buszozni Yangonba, majd taxival át a város másik végén található másik buszállomásra, ahonnan indult a buszunk Baganba. 15 órát buszoztunk és hajnali 5-kor érkeztünk Baganba, ahol 2 teljes napot töltöttünk, először lovaskocsival, majd bérelt biciklivel járva be a romokat. A harmadik nap reggelén jött értünk egy jeep sofőrrel és a guide-dal, és nekivágtunk a Mount Victoriára vezető útnak. Estefelé érkeztünk meg a parkban fekvő szállásunkra. A hegyen 2 teljes napot töltöttünk madarászással. Ezután egy nap telt el a visszaúttal Baganba, majd másnap hajnalban indultunk busszal az Inle-tóhoz, ahova egy durrdefekt és néhány órás fékszerelés után késő délután érkeztünk meg. A tónál másfél napunk volt. Az elsőt a tavon töltöttük szervezett csónakázással. A második nap délelőttjén szintén csónakkal mentünk el egy kieső templomcsoportot megnézni a tó partján. Buszunk délben indult, másnap reggelre meg is érkeztünk Yangonba, ahol repülőre szálltunk.
Thaiföldre érkezve felvettük a bérelt autót Chiang Maiban, a reptéren és indultunk is Doi Chiang Daóba. Délután még egy gyors terepbejárás is belefért. Másnap a Den Ya Khat nevű részre mentünk bérelt terepjáróval. A következő nap a reggeli madarászás után indultunk az Arany Háromszögbe, ahol megnéztük a hegyi törzsek falvait, majd a Mekong partján ebédeltünk. Estére érkeztünk Doi Ang Khangba. Itt csak egy délelőttöt töltöttünk madarászással, aztán irány Chiang Mai. Ebből a nagyvárosból elég volt egy délutáni-esti séta is, ezért másnap reggel mentünk tovább Lamphunba, ahol pár óra alatt megnéztük a helyi építészeti nevezetességeket. Délutánra értünk Doi Inthanonba és a szállás elfoglalása után még volt idő felautózni a csúcsra és szétnézni. Másnap egész nap a parkban madarásztunk. A következő nap reggelén még bejártam a jó helyeket, aztán indultunk tovább Sukhothaiba, ahova délután érkeztünk. Besötétedés előtt így még volt időnk körülnézni a történelmi parkban. Másnap reggel is itt folytattuk, majd délután elmentünk Si Satchanalai-ba. A következő nap reggelén mentünk tovább, és 2 órát madarásztunk útközben Bung Boraphetnél. Délután értünk a Khao Yai Nemzeti Parkhoz és este még megnézhettük több százezer denevér kiröpülését a barlangokból. A következő nap madarászással telt, bérelt vezetőnk végigvitt minket a legjobb helyeken. A következő reggel még egyedül próbáltam behozni néhány fajt, majd indultunk Ayutthayába, ahova kora délután érkeztünk. Délután motorcsónakkal jártuk be a várost, majd másnap délelőtt bérelt biciklivel. Délben aztán indultunk Bangkokba, ahol leadtuk a bérelt autót és az utolsó esténket sétálással, vásárlással töltöttük. Thaiföldi tartózkodásunkat egy remek vacsorával és masszázzsal koronáztuk meg. Másnap hajnalban pedig repülőre ültünk Kijev, majd Budapest felé.

Meglátogatott madaras helyek
Yangonban a Kandawgyi-tó melletti park jó madaras helynek bizonyult, az első új fajomat itt láttam (Blue-tailed Bee-eater). További jó fajok: Coppersmith Barbet, Black-naped Oriole, Ashy Minivet, Chestnut-tailed Starling, Olive-backed és Purple Sunbird.

Ayeyarwady-delta: Yangon és Chaungtha Beach között a deltavidéken vezetett az út, ezért útközben és minden egyes megállásnál érdemes volt figyelni a madarakat. A gyakoribb fajok mellett néhány érdekesség is bejött így: River Tern, Grey-headed Lapwing, Eastern Marsh Harrier, Black-headed Ibis, Striated Swallow, Yellow-breasted Bunting.

Chaungtha Beach: A tengerpart nem kínált sok madarászélményt, viszont bérelt biciklivel 10 perc alatt el lehetett érni a városka mellett kezdődő egykori esőerdő maradványait. Az erdő nagy részét a hadsereg sajnos letermelte, a maradék foltokban viszont elég jó volt a mozgás. Jobb fajok: Great Hornbill, Dollarbird, Brown-backed Needletail, Golden-fronted Leafbird, Black-winged Cuckooshrike, Bronzed és Greater Racket-tailed Drongo, Rufescent Prinia, Yellow-streaked Warbler, Crimson Sunbird.

Bagan: az Ayeyarwady mentén elterülő hatalmas kiterjedésű romterületet gyümölcsösök, szezámmag-ültetvények és száraz bozótosok tarkítják, amik jó lehetőséget kínálnak a madarászásra. Az endemikus Burmese Bushlark és White-throated Babbler gyakori és hamar szem elé került. A White-bellied Minivet gyönyörű burmai alfaját, amit vélhetőleg nemsokára szétválasztanak az Indiában előforduló alfajtól, már nehezebb volt megpillantani, csakúgy, mint a Burmese Shrike-ot. További jó fajok: Plaintive Cuckoo, Pied Harrier, Laggar Falcon, Vinous-breasted Starling, Brown Prinia, Yellow-streaked Warbler, Yellow-eyed Babbler, Plain-backed Sparrow.

Mt. Victoria: A Bagan és Kampalat között elterülő egy napos út először szárazabb vidékeken, majd elég jó állapotú erdőkön vezet keresztül. Így út közben is jó fajokat láttunk: 5 papagájfaj, közte Grey-headed Parakeet, Crested Treeswift, Besra, Indochinese Cuckooshrike, Siberian Rubythroat, Streaked Spiderhunter.
A Mt. Victoria egy 3095 méter magas hegy, ami a Keleti-Himalája déli vonulatán fekszik. Az itt létrehozott Natmataung Nemzeti Park számos ritka madár fészkelőhelye és a himalájai fajok fontos telelőhelye. Legalább 4 nap kell ahhoz, hogy minden fontos élőhelyet be lehessen járni. Mi sajnos csak 2 teljes napot töltöttünk itt, így egy reggelt a rodondendronos-tölgyesben, egyet pedig a másodlagos erdőkben töltöttük. Nem tudtunk reggel madarászni a fenyvesekben és az örökzöld esőerdőkben, így jó pár fontos fajt nem láttunk (Blyth's Tragopan, Hume's Pheasant, Yellow-billed Blue Magpie, White-tailed Nuthatch, Black-browed Tit, Striped Laughingthrush, Mt. Victoria Babax, Cutia, Streak-throated Barwing, Spot-breasted Parrotbill, Spot-winged Grosbeak). A látott fajok listája így is hosszú lett, 40 új fajt láttam két nap alatt. A legjobbak: Ashy Wood Pigeon, Wedge-tailed Pigeon, Red-billed Blue Magpie, Chestnut-bellied Rock Thrush, Black-breasted, Grey-sided és Eyebrowed Thrush, Slaty-backed Flycatcher, Hill Myna, Chestnut-vented Nuthatch, White-browed Nuthatch (endemikus, csak itt fordul elő), Brown-throated és Bar-tailed Treecreeper, Black-bibbed és Black-throated Tit, Crested Finchbill, Buff-throated, Buff-barred és Black-faced Warbler, Brown-capped és Blue-winged Laughingthrush, Chin Hills Wren Babbler (endemikus, csak itt él), White-browed Fulvetta, Grey Sibia, Stripe-throated Yuhina, Fire-tailed Sunbird, Scarlet Finch, Yellow-breasted Greenfinch, Brown Bullfinch.

Inle-tó: Ez a 22 km hosszú és 11 km széles tó Burma keleti részén, hegyek között fekszik. A vízen létesült településekről és a lábbal evező halászokról lett híres, de madarász szempontból is ígéretes hely. A ritka Baer's Pochard is előfordul itt a tavon telelő récék között, bár mi nem láttuk. A további jó fajokat viszont viszonylag könnyen sikerült hozni az egész napos hajókirándulás során. Így láttunk egy szép hím Jerdon's Bushchat-et kétszer is ugyanazon a helyen a csatorna mentén, és a White-tailed Stonechat és Collared Myna sem volt ritka.

Doi Chiang Dao: Thaiföld Észak-nyugati részén, Chiang Maitól 60 km-re található a 2175 m magas Doi Chiang Dao és a körülötte elterülő védett terület. A szállások és a templom közötti területen több ösvény található, ahol jókat lehet madarászni. Mi a következő jobb fajokat láttuk itt: Crested Treeswift, White-rumped Falcon, Rusty-naped Pitta, Hill Blue-Flycatcher, Sultan Tit, Crested Finchbill, Puff-throated Bulbul, Yellow-bellied Warbler, Streaked Wren Babbler, Brown-cheeked Fulvetta.
Kora hajnali indulást és négykerék-meghajtású járművet igényel a Den Ya Khat régió meglátogatása, ami a Giant Nuthatch egyik legbiztosabb megfigyelési helye. Mi a Chiang Dao Nestben foglaltunk egy jeepet sofőrrel (2100 Baht 1 főre plusz 400 Baht minden további főre). Hajnali 5-kor indultunk és 7 körül, amikorra felkelt a nap, már a jó élőhelyeknél jártunk. Sofőrünk itt kitett minket és 2 óra múlva indult utánunk a jeeppel. Amikor utolért megreggeliztünk, majd hasonló módszerrel értük el a campinget, ahol egy gyalogösvény mentén madarásztunk tovább. A Giant Nuthatch első 2 példányát nagy örömünkre már az első pár száz méter gyaloglás után láttuk, a campingnél pedig további 4 egyedet figyeltünk meg. A felfelé kanyargó út mentén nagyon jó volt a mozgás, sorra jöttek a jó fajok: Barred Cuckoo Dove, Long-tailed Broadbill, Maroon Oriole, Great Iora, Black-backed és White-crowned Forktail, Flavescent és Ashy Bulbul, Japanese White-eye, Blyth's és White-tailed Leaf Warbler, White-browed Scimitar Babbler, White-browed Shrike Babbler, Striated Yuhina. Hume's Pheasant-et sajnos nem láttunk, pedig aznap helyi madarászok le is filmeztek egy párt az út mellett. A camping területe és az innen induló ösvény is jó fajokat hozott: Pale Blue-Flycatcher, Flavescent Bulbul, Hill Prinia, Chestnut-fronted Shrike Babbler, Dark-breasted Rosefinch, Crested és Chestnut Bunting. Kora délután, visszaindulás előtt még ránéztem a camping melletti tóra, és majd leesett az állam, egy Black-tailed Crake sétálgatott a tó partján. Miután jól kigyönyörködtem magam benne, egy Cinnamon Bittern-t is felfedeztem, amint a keskeny sásszegélyben sunnyogott.

Arany Háromszög: A thaiföldi-burmai-laoszi határon elterülő területet nevezik így. Eléggé turistás hely, de egy-két faj miatt érdemes meglátogatni. Thaton városka környékén a folyómenti rizsföldeken érdemes madarászni, Jerdon's Bushchat-et is szoktak itt látni. Nekünk erre nem volt időnk, meg már láttuk is a fajt Burmában, ezért csak a Mekong partján néztem körül egy kicsit, ahol nem volt nehéz kiszúrni a zátonyokon üldögélő és vadászgató Small Pratincole csapatokat. Út közben azért egy gyönyörű hím Pied Harrier is befigyelt.

Doi Ang Khang: A DCD-től másfél órányira, a burmai határ mentén található az 1935 m magas Doi Ang Khang. Érdemes itt legalább egy napot eltölteni, mi sajnos csak egy délelőttöt szánhattunk rá. Így is megérte, mert fantasztikus fajokat láttunk. Már a szállásunk területén olyan fajok jöttek be, mint a White-capped és Plumbeous Water Redstart, Black-breasted Thrush, Black-backed Forktail és Brown-breasted Bulbul. Az útleírásokban jelzett jó helyek közül ugyan a 19,9 km-nél (Mountain Bamboo Partridge, Spot-breasted Parrotbill rendszeres itt) egy katonai állomáshely létesült és a kínai új év tiszteletére még vagy százan kempingeztek is, de a 21,3 km-nél már jöttek a fajok: Chestnut-vented Nuthatch, Bianchi's Warbler, Red-tailed Laughingthrush, Red-faced Liocichla (2 kis csapatot is láttam ezekből a csodaszép madarakból), Blue-winged Minla, Grey-cheeked Fulvetta.

Doi Inthanon: Thaiföld legmagasabb hegye (2590 m) az egyik leglátogatottabb nemzeti parkban fekszik. Sajnos nem csak madarászok és természetjárók, hanem a helyiek hangos hordái is látogatják, ami a parkon keresztül vezető úton állandó forgalmat, az Ang Kha ösvényen pedig folytonos zavarást jelent. Pedig az utóbbi az egyik legjobb madarászhely a parkban. Én kétszer is itt kezdtem a napot és bőséges volt a felhozatal, bár a második hajnal új fajt nem hozott: Rufous-throated Partridge, Scaly, Dark-sided, Chestnut, Grey-sided és Eyebrowed Thrush, White-browed Shortwing, Ashy-throated és Pallas's Leaf Warbler, Chestnut-crowned Laughingthrush, Chestnut-tailed Minla, Rufous-winged Fulvetta, Dark-backed Sibia, Gould's és Green-tailed Sunbird (angkaensis alfaj).
Az ún. jeep track a másik legendás madaras hely a parkban. Itt 2 délelőttöt és egy késő délutánt töltöttünk. A fajok listája önmagáért beszél: Blue-bearded Bee-eater, Dark-sided, Chestnut és Eyebrowed Thrush, Little Pied Flycatcher, Green Cochoa, Hill Myna, Brown-throated Treecreeper, Yellow-cheeked Tit, Mountain Bulbul, Chestnut-flanked White-eye, Slaty-bellied Tesia, Asian Stubtail, Chinese Leaf és Chestnut-crowned Warbler, Streaked és Eye-browed Wren Babbler, Golden Babbler, Grey-cheeked Fulvetta, Rufous-backed Sibia. Mások az ott tartózkodásunk alatt Purple Cochoát és White-gorgeted Flycatchert is láttak itt.
A 34,5 km-en fekvő út mentén madarásztunk még vagy két óra hosszat egyik nap délben. Nem volt nagy mozgás, de így is volt néhány jó faj: Asian Emerald Cuckoo, White-browed Shrike Babbler, Blue-winged Minla, White-bellied Yuhina.
A park alacsonyabban fekvő részein keveset voltunk, de szerencsére sikerült látni a Collared Falconet egy példányát. Szállásunk környékén pedig estefelé a köröző Striated Swallow csapat nyújtott szép látványt.

Sukhothai és Si Satchanalai: XIII-XIV. századi romvárosok, gyönyörű épületekkel és körülöttük bozóttal, tavacskákkal és az utóbbinál erdővel. Kicsit olyan volt, mint Angkor, ahol csodálatos műemlékek között lehet jókat madarászni, két legyet ütve egy csapásra. Mivel Si Satchanalai távolabb fekszik a várostól, itt volt jobb a mozgás. A megfigyelt jobb fajok: Chinese Francolin, Red Junglefowl, Racket-tailed Treepie, Spangled Drongo, White-rumped Shama, Yellow-vented Bulbul, Radde's Warbler, Plain-backed Sparrow, Forest Wagtail, Richard's Pipit.

Bung Boraphet: ez a hatalmas tó és a hozzá kapcsolódó vizes élőhely ideális helyen fekszik Doi Inthanon és Khao Yai között. Ezt használtuk ki mi is, és 2 órát töltöttünk itt, a hosszú vezetés utáni pihenésképpen. A hely hosszabb tartózkodást érdemel, de én itt sok új fajra nem számítottam, mivel a vízimadárfajok nagy részét már láttam Indiában. A rövid idő arra volt elegendő, hogy egy kört tegyünk a délkeleti részen fekvő ösvényen. Jobb fajok: Blue-tailed Bee-eater, Plaintive Cuckoo, Lesser Coucal, Ruddy-breasted Crake, Pheasant-tailed és Bronze-winged Jacana, Pied Harrier, Yellow Bittern, Painted Stork, Asian Openbill, White-shouldered Starling, Lanceolated és Oriental Reed Warbler.

Khao Yai: Legendás nemzeti park Bangkoktól 2 órányi távolságra, ahol jó pár olyan faj él, amit itt lehet a legnagyobb biztonsággal megfigyelni. Ezek közül az emblematikus madarak közül mi sajnos nem láttuk a Silver Pheasant és Siamese Fireback fácánfajokat, pedig 1 napra helyi vezetőt béreltünk (1000 Baht fejenként). Láttunk viszont Coral-billed Ground Cuckoo-t és Blue Pittát, méghozzá sokáig és nagyon jól, a camping étterme mögötti erdőben. A kidobott konyhai hulladékra más fajok is jöttek, így Blue-Whistling Thrush, Orange-headed Thrush és Siberian Blue Robin. A camping környéke egyébként is jó volt a rengeteg turista ellenére, a Hainan Blue Flycatcher is itt jött be.
A parkon átvezető forgalmas aszfaltút mentén is jó fajokat lehetett látni korán reggel vagy estefelé: Moustached Barbet, Great Hornbill, Chestnut-headed Bee-eater (több százas csapat), Brown-backed Needletail, Collared Owlet, Brown Hawk-Owl, Great-eared, Grey és Large-tailed Nightjar, Emerald Dove, Thick-billed Green és Mountain Imperial Pigeon, Jerdon's Baza, Hill Myna, Buff-bellied Flowerpecker.
A Khao Yai legjobb madaras helyének mondják az 5-ös számú trailt. Mi sem csalódtunk benne, bár a fácánokat és az Eared Pittát két reggel is hiába kerestük. A második reggel szinte ugyanazokat a fajokat láttam egyedül, mint első nap a vezetővel, ezért utólag dühös is voltam magamra, hogy miért nem a Radar Road-on próbáltam rá a fácánokra. Itt látott jobb fajok: Scaly-breasted Partridge, Great Flameback, Green-eared Barbet, Oriental Pied Hornbill, Orange-breasted és Red-headed Trogon, Vernal Hanging Parrot, Long-tailed Broadbill, Ashy Minivet, Great Iora, Hill Blue-Flycatcher, White-crowned Forktail, Grey-eyed Bulbul, Bright-capped Cisticola, Chestnut-flanked White-eye, Sulphur-breasted és Plain-tailed Warbler, White-crested Laughingthrush, Abbott's Babbler, White-bellied Yuhina.
Az ún. Radar Road (Khao Kiao Road) is jó fácános hely, de harkályokra, hornbillekre is jó. Mi kb. 2 órát töltöttünk itt délelőtt, ami két új fajt jelentett számomra: Heart-spotted Woodpecker, Banded Bay Cuckoo.

Ayutthaya: Thaiföld egy korábbi fővárosa, XIV-XV. században épült templomokkal. Három folyó összefolyásánál egy nagy szigeten terül el, és bérelt kishajóval vagy biciklivel lehet bejárni. A város körül sok a vizes élőhely, ezért szinte egész nap lehetett köröző Asian Openbill csapatokat látni a levegőben. Csak itt láttam utunk során Pied Kingfisher-t és Oriental Pratincole-t.

Bangkokban csak egy estét töltöttünk. Sajnos Khok Kham-ot nem sikerült már belepréselni a programba, ezért a Spoon-billed Sandpiper továbbra sem került fel a listámra.

Összességében elégedetten tértem haza, hiszen ahhoz képest, hogy szinte minden helyen 1-2 nappal kevesebbet madarásztam a kelleténél, elég sok madarat és száz fölötti új fajt láttam.

Látott fajok listája
Yangon (Y), Ayeyarwady-delta (AD), Chaungtha Beach (CB), Bagan (B), Mount Victoria MV), Inle-tó (LI), Doi Chiang Dao (DCD), Arany Háromszög (GT), Doi Ang Khang DAK), Doi Inthanon (DI), Sukhothai (S), Si Satchanalai (SS), Bung Boraphet (BB), Khao Yai (KY), Ayutthaya (A), Bangkok (BK)

1. Chinese Francolin; Francolinus pintadeanus phayrei; SS 1
2. Rufous-throated Partridge; Arborophila rufogularis tickelli; DI 2
3. Scaly-breasted Partridge; Arborophila chloropus; KY 1+1
4. Red Junglefowl; Gallus gallus spadiceus; S 1, SS 2, KY 1
5. Lesser Whistling-Duck; Dendrocygna javanica; AD, LI, BB
6. Ruddy Shelduck; Tadorna ferruginea; B
7. Cotton Pygmy-Goose; Nettapus coromandelianus; AD
8. Spot-billed Duck; Anas poecilorhyncha; AD
9. Northern Shoveler; Anas clypeata; LI
10. Garganey; Anas querquedula; LI
11. Eurasian Wryneck; Jynx torquilla chinensis; B 1, BB 1
12. Grey-capped Woodpecker; Dendrocopos canicapillus; B 1, DCD 1
13. Stripe-breasted Woodpecker; Dendrocopos atratus; DCD 2, DI 1
14. Greater Yellownape; Picus flavinucha; DCD 2
15. Greater Flameback; Chrysocolaptes lucidus guttacristatus; KY 4
16. Bay Woodpecker; Blythipicus pyrrhotis; MV 1+1
17. Heart-spotted Woodpecker; Hemicircus canente; KY 1
18. Great Barbet; Megalaima virens magnifica; MV, DCD, DI
19. Lineated Barbet; Megalaima lineata hodgsoni; MV, A
20. Green-eared Barbet; Megalaima faiostricta; DCD, S, KY
21. Golden-throated Barbet; Megalaima franklinii ramsayi; MV, DI
22. Blue-throated Barbet; Megalaima asiatica asiatica; MV
M. a. davisoni; DCD
23. Moustached Barbet; Megalaima incognita elbeli; KY
24. Blue-eared Barbet; Megalaima australis cyanotis; KY
25. Coppersmith Barbet; Megalaima haemacephala indica; Y, S, SS, A
26. Oriental Pied-Hornbill; Anthracoceros albirostris; KY 4+2+2
27. Great Hornbill; Buceros bicornis; Chaungtha, KY 2+2
28. Common Hoopoe; Upupa epops longirostris; B, DCD, S
29. Orange-breasted Trogon; Harpactes oreskios stellae; KY 1
30. Red-headed Trogon; Harpactes erythrocephalus; KY 2
31. Indian Roller; Coracias benghalensis affinis; gyakori
32. Dollarbird; Eurystomus orientalis; CB 1, BB 1
33. Common Kingfisher; Alcedo atthis bengalensis; LI 2
34. White-throated Kingfisher; Halcyon smyrnensis perpulchra; gyakori
35. Pied Kingfisher; Ceryle rudis leucomelanura; A 2
36. Blue-bearded Bee-eater; Nyctyornis athertoni; DI 1
37. Little Green Bee-eater; Merops orientalis ferrugeiceps; gyakori
38. Blue-tailed Bee-eater; Merops philippinus; Y, B, BB
39. Chestnut-headed Bee-eater; Merops leschenaulti; CB, S, KY
40. Banded Bay Cuckoo; Cacomantis sonneratii; KY 1
41. Plaintive Cuckoo; Cacomantis merulinus querulus; B 1, BB 6
42. Asian Emerald Cuckoo; Chrysococcyx maculatus; DI 1
43. Asian Koel; Eudynamys scolopacea malayana; gyakori
44. Green-billed Malkoha; Phaenicophaeus tristis longicaudatus; CB, DCD, DI, KY, A
45. Coral-billed Ground-Cuckoo; Carpococcyx renauldi; KY 1
46. Greater Coucal; Centropus sinensis intermedius; DCD, S, BB
47. Lesser Coucal; Centropus bengalensis chamnongi; BB 1
48. Vernal Hanging-Parrot; Loriculus vernalis; KY 3
49. Alexandrine Parakeet; Psittacula eupatria; MV 2
50. Rose-ringed Parakeet; Psittacula krameri borealis; MV
51. Grey-headed Parakeet; Psittacula finschii; MV
52. Blossom-headed Parakeet; Psittacula roseata juneae; MV
53. Red-breasted Parakeet; Psittacula alexandri fasciata; MV
54. Himalayan Swiftlet; Collocalia brevirostris innominata; MV
C. b. rogersi; DCD, DAK, DI
55. Brown-backed Needletail; Hirundapus giganteus indicus; CB, KY
56. Asian Palm-Swift; Cypsiurus balasiensis infumatus; gyakori
57. Fork-tailed Swift; Apus pacificus cooki; LI, DI, BB, A
58. Little Swift; Apus affinis subfurcatus; BK, B, DAK, S, A
59. Crested Treeswift; Hemiprocne coronata; MV, Inle lake, DCD, DI
60. Collared Owlet; Glaucidium brodiei; KY main road 1
61. Asian Barred Owlet; Glaucidium cuculoides bruegeli; DI 1
62. Spotted Owlet; Athene brama pulchra; B 3
Athene brama mayri; SS
63. Brown Hawk-Owl; Ninox scutulata burmanica; KY main road 1
64. Great-Eared Nightjar; Eurostopodus macrotis cerviniceps; KY 2
65. Grey Nightjar; Caprimulgus indicus jotaka; KY 1
66. Large-tailed Nightjar; Caprimulgus macrurus bimaculatus; KY 4
67. Rock Pigeon; Columba livia intermedia; gyakori
68. Ashy Wood Pigeon; Columba pulchricollis; MV 2
69. Oriental Turtle Dove; Streptopelia orientalis agricola; CB, B, LI
S. o. orientalis; KY
70. Spotted Dove; Streptopelia chinensis tigrina; gyakori
71. Red Collared Dove; Streptopelia tranquebarica humilis; gyakori
72. Eurasian Collared Dove; Streptopelia decaocto xanthocyclus; LI 2
73. Barred Cuckoo Dove; Macropygia unchall tusalia; DCD 1, KY 2
74. Emerald Dove; Chalcophaps indica; KY 1
75. Zebra Dove; Geopelia striata; S, SS, BB, A, BK
76. Thick-billed Green-Pigeon; Treron curvirostra nipalensis; KY 6
77. Yellow-footed Green-Pigeon; Treron phoenicoptera viridifrons; CB 2
78. Wedge-tailed Green-Pigeon; Treron sphenura; MV 2
79. Green Imperial-Pigeon; Ducula aenea sylvatica; KY 3
80. Mountain Imperial-Pigeon; Ducula badia griseicapilla; DCD 1, DI 2, KY 1
81. Black-tailed Crake; Amaurornis bicolor; DCD 1
82. Ruddy-breasted Crake; Porzana fusca; BB 4
83. Purple Swamphen; Porphyrio porphyrio poliocephalus; BB
84. Common Moorhen; Gallinula chloropus; BB
85. Common Coot; Fulica atra; LI, BB
86. Eurasian Woodcock; Scolopax rusticola; DI 1
87. Common Snipe; Gallinago gallinago; AD, LI
88. Common Greenshank; Tringa nebularia; GT
89. Green Sandpiper; Tringa ochropus; LI
90. Wood Sandpiper; Tringa glareola; LI
91. Common Sandpiper; Tringa hypoleucos; CB, B
92. Pheasant-tailed Jacana; Hydrophasianus chirurgus; BB
93. Bronze-winged Jacana; Metopidius indicus; LI, BB
94. Black-winged Stilt; Himantopus himantopus; LI
95. Grey-headed Lapwing; Vanellus cinereus; AD 5
96. Red-wattled Lapwing; Vanellus indicus atronuchalis; AD, KY
97. Oriental Pratincole; Glareola maldivarum; A 6
98. Small Pratincole; Glareola lactea; GT 30
99. Brown-headed Gull; Larus brunnicephalus; LI
100. River Tern; Sterna aurantia; AD 2
101. Whiskered Tern; Chlidonias hybridus javanicus; AD
102. Jerdon's Baza; Aviceda jerdoni; KY 1
103. Oriental Honey-buzzard; Pernis ptilorhyncus ruficollis; CB, B, MV
104. Black-Shouldered Kite; Elanus caeruleus vociferus; B, LI, GT, DI, S, BB
105. Black Kite; Milvus migrans govinda; Y, AD, B, LI, S
106. Crested Serpent-Eagle; Spilornis cheela burmanicus; KY 1
107. Eastern Marsh-Harrier; Circus spilonotus; AD 1, LI 3
108. Pied Harrier; Circus melanoleucos; B 1, GT 1, BB 1
109. Crested Goshawk; Accipiter trivirgatus; MV 1
110. Shikra; Accipiter badius poliopsis; gyakori
111. Besra; Accipiter virgatus affinis; MV 2
112. Eurasian Sparrowhawk; Accipiter nisus melaschistos; LI 1
A. n. nisosimilis; KY 1
113. Northern Goshawk; Accipiter gentilis schvedowi; KY 1
114. Rufous-winged Buzzard; Butastur liventer; B 1
115. Common Buzzard; Buteo buteo japonicus; MV, B, LI, GT
116. Greater Spotted Eagle; Aquila clanga; AD 1
117. Booted Eagle; Hieraaetus pennatus; B 1
118. Changeable Hawk-Eagle; Spizaetus cirrhatus limnaetus; Y 1, KY 1
119. White-rumped Falcon; Polihierax insignis cinereiceps; DCD 1
120. Collared Falconet; Microhierax caerulescens burmanicus; DI 1
121. Common Kestrel; Falco tinnunculus interstinctus; gyakori
122. Laggar Falcon; Falco jugger; B 1
123. Peregrine Falcon; Falco peregrinus japonensis; DI 1
124. Little Grebe; Tachybaptus ruficollis poggei; S
125. Oriental Darter; Anhinga melanogaster; BB
126. Little Cormorant; Phalacrocorax niger; AD, LI, BB, A
127. Indian Cormorant; Phalacrocorax fuscicollis; AD, LI
128. Great Cormorant; Phalacrocorax carbo sinensis; B
129. Little Egret; Egretta garzetta; gyakori
130. Pacific Reef-Egret; Egretta sacra; CB
131. Grey Heron; Ardea cinerea jouyi; AD, LI
132. Purple Heron; Ardea purpurea manilensis; LI, BB
133. Great Egret; Casmerodius albus modestus; gyakori
134. Intermediate Egret; Mesophoyx intermedia; gyakori
135. Cattle Egret; Bubulcus ibis coromandus; gyakori
136. Indian Pond-Heron; Ardeola grayii; Burmában gyakori
137. Chinese Pond-Heron; Ardeola bacchus; Thaiföldön gyakori
138. Black-crowned Night-Heron; Nycticorax nycticorax; AD
139. Yellow Bittern; Ixobrychus sinensis; LI 1, BB 1
140. Cinnamon Bittern; Ixobrychus cinnamomeus; DCD 1
141. Black-headed Ibis; Threskiornis melanocephalus; AD 15
142. Painted Stork; Mycteria leucocephala; BB 2
143. Asian Openbill; Anastomus oscitans; BB, A
144. Rusty-naped Pitta; Pitta oatesi; DCD 3
145. Blue Pitta; Pitta cyanea; KY 1
146. Long-tailed Broadbill; Psarisomus dalhousiae; DCD 4, KY 2+4
147. Asian Fairy-bluebird; Irena puella; MV, DCD, KY
148. Blue-winged Leafbird; Chloropsis cochinchinensis cochinchinensis; KY 4
149. Golden-fronted Leafbird; Chloropsis aurifrons aurifrons; CB 2
C. a. pridii; DCD 1
150. Brown Shrike; Lanius cristatus confusus; gyakori
L. c. lucionensis; gyakori
151. Burmese Shrike; Lanius collurioides; B, GT
152. Long-tailed Shrike; Lanius schach tricolor; gyakori
L. s. longicaudatus; gyakori
153. Grey-backed Shrike; Lanius tephronotus; LI, DI
154. Eurasian Jay; Garrulus glandarius haringtoni; MV
G. g. leucotis; DCD
155. Red-billed Blue Magpie; Urocissa erythrorhyncha magnirostris; MV 4+2
156. Rufous Treepie; Dendrocitta vagabunda kinneari; B 1
157. Grey Treepie; Dendrocitta formosae himalayensis; MV 6+1
D. f. assimilis; DCD 2, DAK 1
158. Racket-tailed Treepie; Crypsirina temia; SS 4
159. House Crow; Corvus splendens insolens; Burmában gyakori
160. Large-billed Crow; Corvus macrorhynchos levaillanti; gyakori
C. m. macrorhynchos; gyakori
161. Ashy Woodswallow; Artamus fuscus; gyakori
162. Black-naped Oriole; Oriolus chinensis diffusus; Y, CB, B, KY
163. Slender-billed Oriole; Oriolus tenuirostris; LI 1
164. Black-hooded Oriole; Oriolus xanthornus; MV 1
165. Maroon Oriole; Oriolus traillii; MV 1, DCD 1, DI 1
166. Large Cuckooshrike; Coracina macei siamensis; MV 1
167. Indochinese Cuckooshrike; Coracina polioptera indochinensis; MV 2
168. Black-winged Cuckooshrike; Coracina melaschistos avensis; CB 1, DI 1, KY 2+3
169. Ashy Minivet; Pericrocotus divaricatus; Y, CB, KY
170. White-bellied Minivet; Pericrocotus erythropygius albifrons; B 2
171. Grey-chinned Minivet; Pericrocotus solaris rubrolimbatus; DCD, DAK, DI
172. Long-tailed Minivet; Pericrocotus ethologus mariae; MV
P. e. ripponi; DI
173. Short-billed Minivet; Pericrocotus brevirostris neglectus; DCD, DAK
174. Scarlet Minivet; Pericrocotus flammeus semiruber; DCD, DI, KY
175. Bar-winged Flycatcher-shrike; Hemipus picatus capitalis; LI 1
H. p. picatus; DCD, DI, KY
176. Yellow-bellied Fantail; Rhipidura hypoxantha; MV, DI
177. White-throated Fantail; Rhipidura albicollis stanleyi; MV
R. a. celsa; DCD 1, DAK 2, DI 5+2
178. Pied Fantail; Rhipidura javanica longicauda; S, SS, BB, A, BK
179. Black Drongo; Dicrurus macrocercus cathoecus; Burmában gyakori
D. m. albirictus; MV
D. m. thai; Thaiföldön gyakori
180. Ashy Drongo; Dicrurus leucophaeus leucogenis; CB
D. l. salangensis; gyakori
D. l. mouhoti; gyakori
181. Bronzed Drongo; Dicrurus aeneus; CB, MV, DCD, DI, KY
182. Lesser Racket-tailed Drongo; Dicrurus remifer tectirostris; DCD, DI
183. Spangled Drongo; Dicrurus hottentottus; MV, SS, KY
184. Greater Racket-tailed Drongo; Dicrurus paradiseus rangoonensis; DCD
D. p. paradiseus; SS
185. Black-naped Monarch; Hypothymis azurea styani; B, S, KY
H. a. montani; DI
186. Common Iora; Aegithina tiphia deignani; CB, B
187. Great Iora; Aegithina lafresnayei innotata; DCD 1, KY 1
188. Common Woodshrike; Tephrodornis pondicerianus; CB 2
189. Chestnut-bellied Rock-Thrush; Monticola rufiventris; MV 3+1
190. Blue Rock-Thrush; Monticola solitarius pandoo; gyakori
191. Blue Whistling-Thrush; Myophonus caeruleus temminckii; MV
M. c. eugenei; gyakori
M. c. caeruleus; DI
192. Orange-headed Thrush; Zoothera citrina innotata; KY 1
193. Scaly Thrush; Zoothera dauma; DI 1
194. Dark-sided Thrush; Zoothera marginata; DI 2
195. Black-breasted Thrush; Turdus dissimilis; MV 4, DAK 1
196. Chestnut Thrush; Turdus rubrocanus gouldi; DI 4+2
197. Grey-sided Thrush; Turdus feae; MV 10+2, DI 2
198. Eyebrowed Thrush; Turdus obscurus; MV 4+10, DAK 1, DI 20
199. White-browed Shortwing; Brachypteryx montana cruralis; DI 1
200. Slaty-backed Flycatcher; Ficedula hodgsonii; MV 100
201. Rufous-gorgeted Flycatcher; Ficedula strophiata; MV 1+2
202. Taiga Flycatcher; Ficedula albicilla; gyakori
203. Snowy-browed Flycatcher; Ficedula hyperythra; MV 1, DI 2
204. Little Pied Flycatcher; Ficedula westermanni australorientis; DCD 1, DI 1+2
205. Slaty-blue Flycatcher; Ficedula tricolor cerviniventris; MV 1+2
206. Verditer Flycatcher; Eumyias thalassina; MV 2, DI 2, KY 4
207. Large Niltava; Niltava grandis; MV 2, DI 1
208. Hainan Blue-Flycatcher; Cyornis hainanus; KY 1
209. Pale Blue-Flycatcher; Cyornis unicolor; DCD 1
210. Hill Blue-Flycatcher; Cyornis banyumas whitei; DCD 1, KY 2+2
211. Grey-headed Canary-Flycatcher; Culicicapa ceylonensis calochrysea; MV, DCD, DI, KY
212. Siberian Rubythroat; Luscinia calliope; B 1
213. Siberian Blue Robin; Luscinia cyane; KY 1
214. Orange-flanked Bush-Robin; Tarsiger cyanurus rufilatus; MV 20+6
215. Oriental Magpie-Robin; Copsychus saularis erimelas; gyakori
216. White-rumped Shama; Copsychus malabaricus interpositus; SS 2, KY 1
217. Daurian Redstart; Phoenicurus auroreus leucopterus; MV 1
218. Blue-fronted Redstart; Phoenicurus frontalis; MV 5+1
219. White-capped Water-Redstart; Chaimarrornis leucocephalus; DAK 1, DI 1
220. Plumbeous Water-Redstart; Rhyacornis fuliginosus; DAK 1, DI 1
221. Black-backed Forktail; Enicurus immaculatus; DCD 1, DAK 1
222. White-crowned Forktail; Enicurus leschenaulti indicus; MV 1, DCD 1, KY 1
223. Green Cochoa; Cochoa viridis; DI 1
224. Common Stonechat; Saxicola torquata stejnegeri; LI, BB, KY
225. White-tailed Stonechat; Saxicola leucura; LI 1
226. Pied Bushchat; Saxicola caprata burmanica; B, MV, LI, GT, S
227. Jerdon's Bushchat; Saxicola jerdoni; LI 1
228. Grey Bushchat; Saxicola ferrea; MV, DCD, DAK, DI
229. Chestnut-tailed Starling; Sturnus malabaricus nemoricola; Y, CB, LI
230. White-shouldered Starling; Sturnus sinensis; BB
231. Asian Pied Starling; Sturnus contra superciliaris; B
S. c. loweri; BB, A
232. Black-collared Starling; Sturnus nigricollis; LI, GT, A
233. Vinous-breasted Starling; Sturnus burmannicus; B, LI
234. Common Myna; Acridotheres tristis; gyakori
235. Jungle Myna; Acridotheres fuscus; Burmában gyakori
236. White-vented Myna; Acridotheres grandis; gyakori
237. Collared Myna; Acridotheres albocinctus; LI
238. Hill Myna; Gracula religiosa intermedia; MV, DI, KY
239. Chestnut-vented Nuthatch; Sitta nagaensis nagaensis; MV 8+2
S. n. montium; DAK 4, DI 2
240. Chestnut-bellied Nuthatch; Sitta castanea neglecta; LI 1
241. White-browed Nuthatch; Sitta victoriae; MV 4
242. Velvet-fronted Nuthatch; Sitta frontalis; MV 1, DCD 2+15
243. Giant Nuthatch; Sitta magna; DCD 6
244. Bar-tailed Treecreeper; Certhia himalayana ripponi; MV 1
245. Brown-throated Treecreeper; Certhia discolor manipurensis; MV 1+2
C. d. shanensis; DI 1
246. Black-bibbed Tit; Parus hypermelaena; MV 2+2
247. Great Tit; Parus major nubicolus; DCD 8
248. Green-backed Tit; Parus monticolus yunnanensis; MV 6
249. Yellow-cheeked Tit; Parus spilonotus subviridis; DI 3
250. Sultan Tit; Melanochlora sultanea; DCD 2
251. Black-throated Tit; Aegithalos concinnus manipurensis; MV 8
252. Sand Martin; Riparia riparia ijimae; gyakori
253. Plain Martin; Riparia paludicola chinensis; AD, B
254. Barn Swallow; Hirundo rustica tytleri; AD
H. r. gutturalis; gyakori
255. Red-rumped Swallow; Cecropsis daurica japonica; gyakori
256. Striated Swallow; Cecropsis striolata mayri; AD, DI
257. Asian House-Martin; Delichon dasypus; DI, KY
258. Nepal House-Martin; Delichon nipalensis; MV
259. Crested Finchbill; Spizixos canifrons canifrons; MV
S. c. ingrami; DCD
260. Striated Bulbul; Pycnonotus striatus; MV
261. Black-crested Bulbul; Pycnonotus melanicterus xanthops; gyakori
P. m. vantynei; gyakori
P. m. johnsoni; KY
262. Red-whiskered Bulbul; Pycnonotus jocosus pattani; gyakori
263. Brown-breasted Bulbul; Pycnonotus xanthorrhous; LI, DAK
264. Red-vented Bulbul; Pycnonotus cafer melanchimus; gyakori
265. Sooty-headed Bulbul; Pycnonotus aurigaster klossi; LI, DCD, DAK, DI
P. a. thais; S
266. Stripe-throated Bulbul; Pycnonotus finlaysoni eous; KY
267. Flavescent Bulbul; Pycnonotus flavescens vividus; MV, DCD, DAK, DI
268. Yellow-vented Bulbul; Pycnonotus goiavier jambu; S
269. Streak-eared Bulbul; Pycnonotus blanfordi blanfordi; gyakori
P. b. conradi; gyakori
270. Puff-throated Bulbul; Alophoixus pallidus henrici; DCD, KY
271. Grey-eyed Bulbul; Iole propinqua; DCD, KY
272. Ashy Bulbul; Hemixos flavala hildebrandi; DCD, DI
273. Mountain Bulbul; Hypsipetes mcclellandii ventralis; MV
H. m. tickellii; DAK, DI
274. Black Bulbul; Hypsipetes leucocephalus concolor; LI
275. Zitting Cisticola; Cisticola juncidis cursitans; LI
276. Bright-headed Cisticola; Cisticola exilis equicaudata; KY 1
277. Brown Prinia; Prinia polychroa cooki; B 2
278. Hill Prinia; Prinia atrogularis khasiana; MV 2
P. a. erythropleura; DCD 1, DAK 2
279. Rufescent Prinia; Prinia rufescens beavani; CB, DCD
280. Grey-breasted Prinia; Prinia hodgsonii hodgsonii; B
P. h. erro; S
281. Yellow-bellied Prinia; Prinia flaviventris delacouri; BB
282. Plain Prinia; Prinia inornata blanfordii; gyakori
P. i. herberti; gyakori
283. Chestnut-flanked White-eye; Zosterops erythropleurus; MV, DI, KY
284. Oriental White-eye; Zosterops palpebrosus siamensis; KY
285. Japanese White-eye; Zosterops japonicus simplex; DCD, DAK, DI
286. Chestnut-headed Tesia; Tesia castaneocoronata; MV 2
287. Slaty-bellied Tesia; Tesia olivea; DI 1
288. Asian Stubtail; Urosphena squameiceps; DI 1
289. Lanceolated Warbler; Locustella lanceolata; BB 2
290. Black-browed Reed-Warbler; Acrocephalus bistrigiceps; S 1
291. Oriental Reed-Warbler; Acrocephalus orientalis; BB 4
292. Clamorous Reed-Warbler; Acrocephalus stentoreus brunnescens; LI 2
293. Thick-billed Warbler; Acrocephalus aedon stegmanni; KY 1
294. Mountain Tailorbird; Orthotomus cuculatus coronatus; MV 1, DCD 2
295. Common Tailorbird; Orthotomus sutorius inexpectatus; gyakori
296. Dark-necked Tailorbird; Orthotomus atrogularis nitidus; KY 2+2
297. Dusky Warbler; Phylloscopus fuscatus; B, LI, DCD
298. Buff-throated Warbler; Phylloscopus subaffinis; MV 2
299. Yellow-streaked Warbler; Phylloscopus armandii; CB 1, B 30
300. Radde's Warbler; Phylloscopus schwarzi; SS 1
301. Buff-barred Warbler; Phylloscopus pulcher; MV 20
302. Ashy-throated Warbler; Phylloscopus maculipennis; MV 15, DI 10+5
303. Pallas's Leaf Warbler; Phylloscopus proregulus; DI 2
304. Chinese Leaf Warbler; Phylloscopus sichuanensis; DI 2
305. Yellow-Browed Warbler; Phylloscopus inornatus; gyakori
306. Hume’s Leaf Warbler; Phylloscopus humei mandelli; MV, DCD
307. Arctic Warbler; Phylloscopus borealis; LI, KY
308. Greenish Warbler; Phylloscopus trochiloides trochiloides; gyakori
Two-barred Greenish Warbler; P. t. plumbeitarsus; DCD, KY
309. Blyth's Leaf-Warbler; Phylloscopus reguloides assamensis; MV 6, DCD 2
310. White-tailed Leaf-Warbler; Phylloscopus davisoni; MV, DCD, DAK, DI
311. Sulphur-breasted Warbler; Phylloscopus ricketti; KY 2
312. Plain-tailed Warbler; Seicercus soror; KY 1+1
313. Bianchi’s Warbler; Seicercus valentini; DAK 2
314. Grey-hooded Warbler; Seicercus xanthoschistos tephrodiras; MV 6+2
315. Chestnut-crowned Warbler; Seicercus castaniceps collinsi; DAK 2, DI 1
316. Black-faced Warbler; Abroscopus schisticeps flavimentalis; MV 4
317. Yellow-bellied Warbler; Abroscopus superciliaris drasticus; MV 2
A. s. superciliaris; DCD 1
318. Striated Grassbird; Megalurus palustris toklao; AD, LI, BB
319. White-crested Laughingthrush; Garrulax leucolophus diardi; KY 8
320. Brown-capped Laughingthrush; Garrulax austeni victoriae; MV 4
321. Blue-winged Laughingthrush; Garrulax squamatus; MV 2+1
322. Chestnut-crowned Laughingthrush; Garrulax erythrocephalus erythrolaema; MV 4
G. e. schistaceus; DAK 1
G. e. melanostigma; DI 6+4
323. Red-tailed Laughingthrush; Garrulax milnei sharpei; DAK 1
324. Red-faced Liocichla; Liocichla phoenicea ripponi; DAK 6+2
325. Abbott's Babbler; Malacocincla abbotti; KY 4+6
326. Buff-breasted Babbler; Pellorneum tickelli fulvum; DCD 2
327. White-browed Scimitar-Babbler; Pomatorhinus schisticeps ripponi; DCD, DAK
P. s. difficilis; DI
P. s. humilis; KY
328. Streak-breasted Scimitar-Babbler; Pomatorhinus ruficollis bakeri; MV 8
329. Streaked Wren-Babbler; Napothera brevicaudata; DCD 2, DI 1
330. Eyebrowed Wren-Babbler; Napothera epilepidota davisoni; DI jeep track 1
331. Chin Hills Wren Babbler; Spelaeornis oatesi; MV 2
332. Rufous-fronted Babbler; Stachyris rufifrons; DCD 1, DAK 1
333. Golden Babbler; Stachyris chrysaea binghami; MV 4
S. c. assimilis; DI 4
334. Grey-throated Babbler; Stachyris nigriceps spadix; MV 2, DCD 2
335. Striped Tit-Babbler; Macronous gularis sulphureus; DCD 6, DAK 2
M. g. saraburiensis; KY 8+6
336. Yellow-eyed Babbler; Chrysomma sinense; B 2
337. White-throated Babbler; Turdoides gularis; B 40
338. Silver-eared Mesia; Leiothrix argentauris galbana; MV, DAK, DI
339. White-browed Shrike-Babbler; Pteruthius flaviscapis aeralatus; DCD, DAK, DI
340. Chestnut-fronted Shrike-Babbler; Pteruthius aenobarbus intermedius; DCD 1
341. Rusty-fronted Barwing; Actinodura egertoni ripponi; MV 30
342. Blue-winged Minla; Minla cyanouroptera aglae; MV 1
M. c. sordida; DAK 10, DI 6
343. Chestnut-tailed Minla; Minla strigula yunnanensis; MV 6
M. s. castanicauda; DI 8+2
344. Rufous-winged Fulvetta; Alcippe castaneceps; MV 20, DI 10+6
345. White-browed Fulvetta; Alcippe vinipectus ripponi; MV 10
346. Brown-cheeked Fulvetta; Alcippe poioicephala haringtoniae; DCD 10
347. Grey-cheeked Fulvetta; Alcippe morrisonia fraterculus; DAK, DI
348. Nepal Fulvetta; Alcippe nipalensis stanfordi; MV 8+20
349. Rufous-backed Sibia; Heterophasia annectens saturata; DI 4
350. Grey Sibia; Heterophasia gracilis dorsalis; MV
351. Dark-backed Sibia; Heterophasia melanoleuca radcliffei; DI 4+6
352. Striated Yuhina; Yuhina castaniceps striata; DCD 30
353. Whiskered Yuhina; Yuhina flavicollis rouxi; MV 20+8
354. Stripe-throated Yuhina; Yuhina gularis; MV 2
355. White-bellied Yuhina; Yuhina zantholeuca zantholeuca; DI 1
Y. Z. tyrannula; KY 4
356. Burmese Bushlark; Mirafra microptera; B
357. Oriental Skylark; Alauda gulgula; AD 2
358. Yellow-vented Flowerpecker; Dicaeum chrysorrheum chrysoclore; DCD 1, KY 2
359. Fire-breasted Flowerpecker; Dicaeum ignipectus; MV 1
360. Buff-bellied Flowerpecker; Dicaem cambodianum; KY 2+2
361. Scarlet-backed Flowerpecker; Dicaeum cruentatum; gyakori
362. Olive-backed Sunbird; Nectarinia jugularis flamaxillaris; gyakori
363. Purple Sunbird; Nectarinia asiatica intermedia; Y 2, DI 1+2
364. Mrs. Gould's Sunbird; Aethopyga gouldiae isolata; MV 3+4
A. g. dabryii; DAK 6, DI 2+2
365. Green-tailed Sunbird; Aethopyga nipalensis victoriae; MV 2+6
A. n. angkaensis; DI 4
366. Black-throated Sunbird; Aethopyga saturata petersi; DCD 1, DI 1
367. Crimson Sunbird; Aethopyga siparaja cara; CB 1
368. Fire-tailed Sunbird; Aethopyga ignicauda flavescens; MV 15+1
369. Little Spiderhunter; Arachnothera longirostra; DCD, DAK, KY
370. Streaked Spiderhunter; Arachnothera magna magna; MV
A. m. musarum; DCD, DAK
371. House Sparrow; Passer domesticus indicus; gyakori
372. Plain-backed Sparrow; Passer flaveolus; B, LI, S
373. Eurasian Tree Sparrow; Passer montanus malaccensis; gyakori
374. Forest Wagtail; Dendronanthus indicus; SS 1
375. White Wagtail; Motacilla alba leucopsis, alboides, baicalensis; gyakori
376. Citrine Wagtail; Motacilla citreola; LI, A
377. Yellow Wagtail; Motacilla flava thunbergi, macronyx, taivana; AD, LI
378. Grey Wagtail; Motacilla cinerea; MV, DCD, DI
379. Richard's Pipit; Anthus richardi sinensis; S 4
380. Olive-backed Pipit; Anthus hodgsoni yunnanensis; B, MV, DCD, DAK, DI, KY
381. Red Avadavat; Amandava amandava flavidiventris; LI
382. White-rumped Munia; Lonchura striata acuticauda; B
383. Scaly-breasted Munia; Lonchura punctulata subundulata; B
384. Yellow-breasted Greenfinch; Carduelis spinoides heinrichi; MV 4
385. Dark-breasted Rosefinch; Carpodacus nipalensis intensicolor; DCD 1
386. Common Rosefinch; Carpodacus erythrinus roseatus; MV, DCD DYK
387. Scarlet Finch; Haematospiza sipahi victoriae; MV 1
388. Brown Bullfinch; Pyrrhula nipalensis; MV 1
389. Crested Bunting; Melophus lathami; DCD 2
390. Little Bunting; Emberiza pusilla; MV
391. Yellow-breasted Bunting; Emberiza aureola; AD 4
392. Chestnut Bunting; Emberiza rutila; MV 1, DCD 3

392 faj, 114 liferBagan

Távolban a Mt. Victoria

Emsemakákó a Khao Yaiban

Black-tailed Crake, Doi Chiang Dao
Ennél jobbat nem tudtam kicsiholni a Canon G3-ból

Great Hornbill, Khao Yai
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció