pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93210   Megfigyelési adatok száma: 310108
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Borneó (Sabah) és két nap Maláj-félsziget - Ázsia / Malajzia Megosztom Facebookon
2019.04.26. 15:54 Pánya Csaba

Borneó (Sabah) és két nap Maláj-félsziget
2018.07.27-08.12

Résztvevők

Dr. Steiner Attila, Cser Szilárd, Pánya Csaba

Felkeresett helyek Borneón

Crocker Range Nemzeti Park (Rafflesia Informatin Centre)
Kota Belud rizsföldek
Mantanani-szigetek
Kinabalu Nemzeti Park
Poring Hot Spring
Kinabatangan Nemzeti Park (Sukau-régió)
Gomantong-barlang
Danum-völgy (Danum Valley Field Center)
Sepilok Rainforest Discovery Center

Felkeresett helyek a Maláj-félszigeten

Berjiya Hills (Bukit Tinggi)
Krau Wildlife Reserve (Langchan, Pahang)

Felhasznált irodalom

Határozók:
Susan Myers- Birds of Borneo (2009)
Quentin Phillipps, Karen Phillipps - Phillipps& Field Guide to the Birds of Borneo (2014)
Lynx Edicions: Birds of the Indonesian Archipelago: Greater Sundas and Wallacea (2016)

Tripriportok:
M.G.Velasco and L.Abad - Sabah, Borneo (2017)
P.Baruah - Sabah, Malaysia (2015)
B.Cox - Sarawak and Sabah (2015)

Utazás

Quatar Airways légitársasággal utaztunk Dohán át Kuala Lumpurba, majd az Air Asia belföldi járatával Borneó Sabah tartományának fővárosába Kota Kinabalu-ba. Visszafelé ugyanez volt az útirány azzal a különbséggel, hogy Borneóról Sandakan városából indultunk.

Vízum

Malajzia a magyar utazók számára vízummentes.

Közlekedés

Borneón kifogástalan minőségű aszfalt utakon közlekedhettünk, a főbb madarászhelyek személyautóval jól megközelíthetőek, ez alól kivételt jelent a Kinabatangan-folyó, ahol csak motorcsónakkal lehet közlekedni és a Danum-völgy, ahová csak regisztrációt követően iránytaxival lehet eljutni. A Mantanani-szigetre természetesen csak hajóval lehet átjutni, a szálláshoz transzfer is jár, a 10-12 személyes fastboat Kota Belud város kikötőjéből indult és egy óra alatt átért a szigetre. Az autót a Borneo Kinabalu Elegant Tours and Rent a Car SDN autóbérlőtől béreltük, Kota Kinabalu repterén vettük át és Sandakan repterén adtuk le. Az átvétel-leadás során és az úton semmilyen probléma nem adódott. Az utak használatáért külön díjakat nem kell fizetni.
A Maláj-félszigeten is személyautót béreltünk, a hatalmas repülőtéren gyorsan megtalálható a kölcsönző és gyors az ügyintézés. Az úthálózat kitűnő minőségű, főleg a főváros környékén, ahol szövevényes, kapus autópálya hálózat segíti a gyors átjutást a városon és az agglomeráción. A Kuala Lumpurt átszelő autópályáról láthatóak a Petronas-tornyok és visszafelé némi elkavarás után még a Batu-barlangok hindu szentélye előtt tornyosuló hatalmas aranyozott istenszobrot is láttuk. Ezzel az utazás kulturális részét le is tudtuk.

Pénz

Amerikai dollárt és eurót vittünk az útra, előbbinél figyelni kell, hogy új bankók legyenek, a 2009 előttieket nem váltják be. Maláj ringgit a fizetőeszköz, egy ringgit kb. 70 Ft-ot ér, érdemes a repülőtéren minél többet váltani, mert pénzváltókat a nagyobb városokon kívül nem találni útközben. Mi Lahad Datu-ban kényszerültük pénzt váltani egy bankban, ami szinte megoldhatatlan feladatot jelentett a banki alkalmazottaknak és több mint egy órát vett igénybe. A dolog pikantériája, hogy egy saroknyira üzemelt egy pénzváltó, de egy alkalmazottnak sem jutott eszébe, hogy oda irányítson.

Nyelv

Angolul jól lehet kommunikálni az egész országban, vidéki területeken is beszélik és megértik.

Étkezés, italok

A Dél-kelet Ázsiára jellemző ételekhez mindenhol hozzá lehet férni, számos kifőzde és étterem üzemel a városokban és az utak mentén. A fogások általában olcsók és kiadósak. A maláj ételeken kívül a sok kínai bevándorlónak köszönhetően a kínai ételek is szerepelnek az étlapon. A Kinabatangan-folyónál a helyi vezetőnk Romzie húgának családjánál laktunk, itt napi háromszor kifogástalan helyi ételeket főzött nekünk a hölgy, bár a harmadik nap már kicsit untuk a tenyérnyi garnélákat, amiket frissen fogtak a ház előtti folyóból. A Danum-völgyben a helyi étteremben étkeztünk svédasztalos rendszerben, időben oda kellett érni, mert a turisták gyorsan szétkapkodták az ételt. Itt a kávét és teát korlátlanul fogyaszthattunk étkezési időben és tisztított, hűtött vizet is vehettünk magunkhoz. Más helyeken kizárólag palackozott vizet fogyasztottunk. Muzulmán országról lévén szó csak kevés helyen lehet sörhöz jutni, azt is nagyon drágán lehet megkapni, egy három decis sör kb. 1000 Ft-ba került. A szénsavas üdítők (Cola, Fanta, Sprite), mindenhol hozzáférhetőek. Az út menti árusoktól gyakran vettünk gyümölcsöket, banán, rambután, licsi, sárkánygyümölcs mindenhol kapható, Mantanani-szigetén a kókuszdió is. Érdekes, de az árusok többségével nem lehetett alkudni.

Szállások

Mindenhol fedett helyen aludtunk, sátorozásra nincs lehetőség és szükség sem, mert olcsó hotelekkel, vendégházakkal jól ellátott az ország. Kota Belud környékén a rizsföldek közvetlen szomszédságában fekvő Taun Gusi Village Homestay-ben szálltunk meg. Mantanani-szigeten a Mari-Mari Backpecker Lodge dormitory-jában aludtunk, a szálláshoz étkezés, transzfer és egy pár órás búvárpipás merülés is járt. A Kinabalu Nemzeti Park területén belül, számos drága szálláshely található, mi a parkon kívül, közel a bejárathoz találtunk egy tiszta, rendezett, jó hotelt (Ayana Hotel), ahonnan pár perc alatt elértük a főbejáratot. A Kinabatangan-folyónál Sukauban, egy folyó menti családi ház vendégszobáiban aludtunk, ahol teljes ellátást kaptunk (Menanggul B and B). A Danum-völgyben a Danum Valley Field Center nemek szerint szeparált dormitory-jában, ahol a párás hőségben 8 emberre jutott egy ventillátor, de ez is csak este tízig üzemelt, mert akkor lekapcsolták a generátort. Az itteni szállást, étkezést és transzfert hónapokkal előre le kell levelezni, mert egyre népszerűbb a turisták körében. Több cég is szervez ide utakat, mi a B. Refugia Adventure SDN BHD-nál foglaltunk. A félszigeten egy estét töltöttünk Bukit Tinggi egyik menő golf klubjában (Berjiya Hills Golf and Country Club). Kár, hogy a késői érkezés miatt csak kb. három órát sikerült itt aludnunk. Utolsó esténket a Krau Wildlife Reserve-től pár kilométerre található Paya Rewak egyik kis vendégházában töltöttük (Dhia Irdina Homestay). A szállásokat az www.agoda.com oldalon foglaltunk. Mi mindenhol a pénztárcabarát megoldásokat választottuk, de van lehetőség komfortosabb szállásokon, lodge-okban is megszállni, természetesen jóval drágábban.

Belépők, guide-ok

Vezetőt csak a Kinabatangan-folyónál vettünk igénybe, Romzie barátunkat mindenkinek csak ajánlani tudjuk, a szállás, étkezés leszervezésén túl három napon keresztül napi két motorcsónakos túrát, két éjszakai csónaktúrát vezetett. Jól ismeri a helyi fajokat, hangokat és a madarak revírjeit. Ottlétünk alatt az összes célfajunkat meg tudta mutatni nekünk, köztük a Bornean Ground-cuckoo-t, amit más madarászcsoportok akkor nem is találtak meg. A többi madarászhelyen saját magunk jártuk a jól kijelölt ösvényeket, az útleírásokból könnyen össze tudtuk állítani az útitervet. Belépődíjat a Kinabalu Parkban (15RM/fő/nap), a Poring Hot Springs-nél (15RM/fő/nap) a Gomantong-barlangnál (30RM/fő/nap) és a Sepilok Rainforest Discovery Centerben kellett fizetni.

Oltások, gyógyszerek, higiénia, élősködők

Hepatitis A és B oltás ajánlott, a malária csak a sziget belső és indonéz részén fordul elő, bár a Danum-völgyben ajánlott a profilaxis. Mi be is szedtük egy doboz Malarone-t. A szállások egyszerűek voltak, de tiszták, a közös helyiségek is elviselhetőek voltak. A Kinabatangnál volt némi hasmenésünk, de ez átmeneti volt és nem súlyos. Érdemes sok erős házi pálinkát vinni az útra fertőtlenítés céljából. Csípő rovarokkal, szúnyogokkal, kullancsokkal Mantananin kívül nem nagyon találkoztunk, de a piócák megkeserítették az életünk. Már a Kinabalun is találtunk magunkban pár vérszívót, a Kinabatangan-folyó mellett a szárazföldön fokozódott a helyzet, de a csúcsot a Danum-völgyben érte el. A hosszúnadrág, hosszúing és a piócazokni ellenére minden nap találtunk magunkon vérszívókat, amiket csak nehezen lehetett letépni magunkról, sokáig vérző és viszkető sebeket hagyva maguk után. A legkisebb lyukakon is utat találtak maguknak a csupasz bőrfelületek felé, minden megállás alkalmával 3-4 igyekezett felfelé a lábszárunkon. A teljesség igénye nélkül találtunk magunkon: bokán, lábszáron, combon, háton, nyakon, homlokon, szemzugban.

Helyi viszonyok

Borneón és a félszigeten is biztonságban éreztük magunkat, soha nem ért bennünket a legkisebb incidens sem. Az autók jobb kormányosak, az első napokban oda kell figyelni. A hegyekben szerpentines az út és nagy a teherautó forgalom, de általánosságban elmondható, hogy a helybeliek nem vezetnek vadul és betartják a szabályokat. A fővárosban figyelni kell, hogy el ne kavarjon az ember a rengeteg autópálya között, érdemes offline navigációs programot használni, bár néhány esetben ez is meg tudja tréfálni az embert, főleg a városokban. Az igényesebb szállodákban van internet, de a repülőtéren lehet vásárolni telefonkártyát, így egész úton volt a netkapcsolatunk és a vezetőnkkel is helyi tarifa alapján tudtunk kommunikálni telefonon.

Klíma, időjárás

Borneó éghajlata trópusi, száraz és esős évszak váltogatja egymást. Novembertől márciusig tart az esős évszak, ilyenkor a madarász ösvények nagyon nehezen járhatók, sárosak, meredekek csúszósak. A Kinabatangan-folyó is felduzzad, a mellékágak kiöntenek, a szárazabb területek messzebb kerülnek a folyótól, így csónakkal sem megközelíthetőek. Bár mi a száraz évszakban utaztunk, még így is szinte minden nap esett az eső hosszabb-rövidebb ideig. Ez leginkább a Kinabalu Nemzeti Park hegyvidéki területein okozott gondot, néha több órás pihenőre kényszerített bennünket. Az esőkabát itt kötelező ruházati elem és hajnalban még elfér a vastagabb polár is. Az alacsonyabb részeken a hőmérséklet maximuma 30 C fok körül alakult, de a magas páratartalom miatt a hőérzet jóval magasabb volt. A Danum-völgyben az izzasztó időjárás, társulva az sáros, kaptatós ösvényekkel és a piócákkal való örökös hadakozással eléggé próbára teszi az embert, életünk talán legfárasztóbb madarászata volt az itteni. Még szerencse, hogy a meleg, zsúfolt, ventillátor nélküli közös hálóhelyiségben jól kipihenheti az ember magát éjszakánként. A Mantanani-sziget kókuszpálmás erdeiben is párás forróság volt, de ott legalább meg tudtunk néha mártózni a tengerben. A félszigeten jóval barátságosabb időjárás uralkodott, a Berjiya Hills magaslatain kellemes körülmények között tudtunk madarászni.

Költségek

A repülőjegy kb. 225 ezer forintba került, az összköltség 550 ezer forint körül alakult.

Borneó természeti viszonyai

Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, a Nagy-Szunda-szigetek legnagyobbika. Három ország osztozik rajta, északon Malajzia két tartománnyal (Sarawak és Sabah) és a kis alapterületű Brunei Szultánság, míg délen Indonézia (Kalimantan). A sziget felszíne változatos, területének több mint fele 150m tengerszint feletti magasságú, de az északi-középső részén egy tekintélyes hegyvonulat húzódik, csúcsainak zöme 2000m magasságú. A sziget területének kb. 5%-a 3000m fölötti magashegység. Ezek közöl is kiemelkedik a 4095 méteres Mount Kinabalu, ami a legmagasabb hegycsúcs a Himalája és Pápua Új-Guinea között. A szigeten található Ázsia egyik legnagyobb trópusi esőerdője, valaha a sziget több mint 90%-át borította, ma már kevesebb, mint felét. A kiirtott erdők helyét átvették a monokultúrák, legfőképp az olajpálma. Elkeserítő az utak mentén frissen kiírtott erdők helyén látóhatárig terjeszkedő sivár ültetvények látványa. Az erdők visszaszorulásával együtt járt a nagytestű emlősök (borneói orangután, borneói törpeelefánt, borneói törpe orrszarvú, ködfoltos párduc stb.) számának drasztikus visszaesése és a madarak számának csökkenése, főleg az indonéz részén a szigetnek. A sziget biodiverzitásának megmentésére utolsó esély a WWF Heart of Borneo projektje, ami egy közel két magyarországnyi terület védelmét célozza a sziget északi és középső, jellemzően hegyvidéki részén. A sziget élővilága még jelenlegi állapotában is kivételes értékekkel bír. Több, mint 15000 növény (6000 endemikus), 500-nél több endemikus gerinces és 600-nál több madárfaj fordul elő itt, ez utóbbiból 430 rezidens és 50-60 endemikus. A szigeten természetes élővilágát 7 fő ökorégióba sorolhatjuk, ezek közül a madárvilág szempontjából legfontosabbak az alföldi dipterocarp erdők és a magashegységi esőerdők. A borneói madárfauna kb. 60 százaléka az előbbihez kötődik, míg a magashegységi erdőkben él a sziget endemikus madárfajainak majd 70 százaléka. Borneó madárfaunája kontinentális ázsiai eredetű, a fajok ősei több hullámban népesítették be a szigetet. Mivel a sziget a Szunda-selfen helyezkedik el, a jégkorszakok tengerszintváltozásai nagymértékben befolyásolták a fajok betelepedését. Az glaciálisok során természetes összeköttetés jött létre a kontinenssel, míg az interglaciálisok magasabb tengerszintje hatására a madárvilág izolálódott. A magasabb térszínekre szorult populációk elszigetelődtek egymástól, később genetikailag is szétváltak.

Sabah tartomány madárnevezetességei, célfajok

Borneó népszerű madarász hely. A legtöbben az északi maláj részt keresik fel, legfőképpen Sabah tartományt, mert ebben viszonylag kis területen megtalálható Borneó madárfajainak döntő többsége. Egy két-három hetes út alatt láthatunk közel 300-320 fajt, ezek között szigetlakó specialista fajokat, hegyvidéki endemikus fajokat, a dipterokarp erdőkben számos látványos délkelet-ázsiai család fajait. Komoly esélyünk van látni vadon élő borneói orangutánt, nagyorrú majmot, törpe elefántot és más emlősöket. A védett területek jó állapotban maradtak fenn, számos elsődleges erdő található. Az infrastruktúra jó, közúton megközelíthetőek a madarászhelyek. Emiatt sok madarász keresi fel a világ minden részéről, az ökoturizmus egyre fontosabb szerepet tölt be. Az internetről könnyű információkat szerezni, ami megkönnyíti a független madarász utak szervezését.
Borneó Sabah tartományának top endemikus madárfajai: White-fronted Falconet, Bornean Ground-cuckoo, a Whitehead-trió (Whitehead’s Broadbill, Trogon, Spiderhunter), House’s Broadbill, Golden-naped Barbet, Blue-headed Pitta, Blue-banded Pitta, Black and Crimson Pitta, Bornean Bristlehead, Fruithunter, Bornean Forktail.
Ezeken kívül, nagy számban láthatunk az északi szigeteken éjszakázó fregattmadarakat, a fő szigeten szarvascsőrű madarakat (8 faj, köztük a súlyosan veszélyeztetett Helmeted Hornbill)), békaszájúakat (6 faj), trogonokat (6 faj), ázsiai barbeteket (9 faj), broadbilleket (8 faj). Még gyakoriak és viszonylag könnyen láthatóak a pitták 8 (9 faj), babblerek (28 faj) és a hegyvidéken a laughingthrush-ok (3 faj).
Akinek van elég ideje, érdemes felkeresni Sarawak tartományt is, ami még hozhat még pár plusz jó fajt, ezek: Dulit Frogmouth, Dulit Partridge, Bulwer’s Pheasant, Bornean Peacock Pheasant, Bornean Frogmouth, Black Oriole.
Malajzia kontinentális területeit két célfaj miatt kerestük fel. A Berjiya Hill-t egy évek óta jól működő etető miatt kerestük fel, ahová bejár a Mountain Peacock-pheasant. A Krau Wildlife Reserve környékén szintén egy etetőt kerestünk fel, ahol elég gyakran látható a Rail-babbler. A célfajokon kívül természetesen más, a kontinensen honos madarakat is kerestünk, a két nap alatt közel 90 fajt figyeltünk meg.

Összegzés

Utazásunk 15 napja alatt Borneón 286 madárfajt láttunk (+8 fajt csak hallottunk), a félszigeten 89 fajt figyeltünk meg (+2 fajt hallottunk), összesítve 323 látott (+10 hallott) fajjal zártunk. 40 borneói endemikus madárfajunk lett (36+2 látott és 4 hallott). Láttunk nyolc szarvascsőrű madarat, hat pittát, négy trogont, hét broadbillt. Emlősök közül 26 fajt észleltünk, nyolc majomfajt (köztük a borneói orangután, és a nagyorrú majom), borneói lajhármakit, borneói törpeelefántot, pálmasodrót, patásokat, disznót, számos mókusfélét és denevért. Több helyen láttunk hüllőket (Mangrove Snake, Saltwater Crocodile, Water Monitor, gyíkok, gekkók) és a búvárkodás során számos trópusi halfaj került a szemünk elé. Gerinctelenek közül említést érdemelnek a lepkék és pillangók, százlábúak.

Top 10 (15)

1. Bornean Ground Cuckoo, 2. Whitehead’s Trogon, 3. Bornean Bristlehead, 4. Blue-headed Pitta, 5. Black-crowned Pitta, 6. Oriental Bay-owl, 6. House’s Broadbill, 7. Mountain Peacock-pheasant, 8. Bornean Banded Pitta, 8. Hooded Pitta, 9. Crested Fireback, 9. White-crowned Hornbill, 9. Whitehead&s Spiderhunter, 10. Large Frogmouth, 10. Black-and-red Broadbill

A helyek bemutatása

Crocker Range Nemzeti Park

Sabah tartomány legnagyobb nemzeti parkja 1984-ben alapították. Mintegy 120 kilométer hosszan húzódik, elválasztva a parti régiót a sziget belső részeitől. Hegycsúcsai 800-1800 méter magasak. Geológiailag és növényvilágát tekintve része a Kinabalu-masszívumnak, madárvilágát tekintve is hasonlóság mutatkozik, kivéve a 2000 méter fölötti élőhelyekhez szigorúan kötődő fajokat (Mountain Black-eye, Island Thrush, Friendly Bush-warbler, Pale-faced Bulbul). Az alacsonyabb térszíneken alföldi és dombvidéki kevert dipterpcarp erdők, a magasabb régiókban hegyvidéki esőerdők találhatóak. A Crocker Range madarászok által leggyakrabban látogatott része az egymáshoz igen közel eső Gunung Alab Hotel környéke, a Gunung Alab rádióállomáshoz vezető mellékút és a Rafflessia Information Centre. Ezeken a helyeken könnyebben figyelhető meg pár hegyvidéki faj, mint a Kinabalun, ezek: Mountain Bulbul, Mountain Barbet, Cinereous Bulbul, Pygmy White-eye, Long-tailed Broadbill. A Fruithunter és a Whitehead’s Spiderhunter hasonló eséllyel látható. A madarászhelyek az 500-as úton közelíthetőek meg, kb.55 kilométerre esnek Kota Kinabalutól dél-keleti irányban. A főút elég forgalmas és zajos, ezért nehéz meghallani és használni a madárhangokat, főleg a Rafflesia Centre környékén, ami ottlétünk alatt zárva is volt, így csak a kapun kívül tudtunk szétnézni. Repülőnk délutáni érkezése miatt csak pár órát töltöttünk itt, így pár célfajt nem is sikerült megfigyelnünk, ezeket később sem láttuk. Érdemes a Crocker Range-ben egy teljes napot eltölteni. Érdekesebb fajok: Bornean Treepie (E), Bornean Leafbird (E), Bornean Forktail (E), Pygmy Whie-eye (E), Chestnut-crested Yuhina (E), Chestnut-hooded Laughingthrush (E), Bar-winged Flycatcher-shrike, Blyth’s Shrike Babbler, Cinereous Bulbul, Ochraceous Bulbul, Temminck’s Sunbird, Little Cuckoo-dove, Dark Hawk-cuckoo, Ashy Drongo, Sunda Bush Warbler, Black-capped White-eye, Ruby-cheeked Sunbird. Az intenzív keresés ellenére csak hallottuk: Fruithunter (E), Bornean Barbet (E), Mountain Barbet (E), Golden-naped Barbet (E).

Kota Belud környéki rizsföldek

A délelőtti órákban töltöttünk itt pár órát, míg a Mantanani-szigetre induló hajóra vártunk. A borneói fajlistánkat szépen gyarapították az itt megfigyelt madarak. A Borneón előforduló vízi és vízhez kötődő madarak fajösszetétele hasonló a kontinenséhez. Szállásunk közvetlen környezetében rövid időn belül a következő érdekesebb fajokat láttuk: Wandering és Lesser Whistling Duck, Yellow és Cinnamon Bittern, Chinese és Javan Pond-heron, Intermediate Egret, Eastern Cattle-egret, Watercock, Black-backed Swamphen, White-breasted Waterhen, Buff-banded Rail, Long-toed Stint, Oriental Pratincole, Lesser Coucal, Long-tailed Shrike, Dusky Munia (E), Scally-breasted és Chestnut Munia, Striated Grassbird, Yellow-bellied Prinia, Oriental Magpie-robin, Collared Kingfisher, Pied Fantail, Blue-throated Bee-eater, Olive-backed Sunbird, White-breasted Wood-swallow. Ragadozók közöl láttunk Oriental Honey-buzzard-ot, Black-shouldered és Black-eared Kite-ot. Közönséges ázsiai fajok is nagy számban fordultak elő (Asian Glossy Starling, Glossy Swiftlet, House Swallow, Yellow-vented Bulbul, Eurasian Tree Sparrow, Spotted és Zebra Dove) és a WP-ben gyakori fajok is előkerültek (Great Egret, Grey Heron, Purple Heron, Common Moorhen, Little Ringed Plover, Green Sandpiper). A kikötőben, induláskor átrepült egy Chinese Egret, érkezéskor pedig megugrott előttünk egy Golden-bellied Gerygone, később nem is láttuk ezt a fajt.

Mantanani-szigetek

A borneói partvidéket övező apró szigetek az egyetlen lehetőség a szigetspecialista madárfajok megfigyelésére. Ezeken még megtalálható a Taboon Scrubfowl, a Mantanani Scops Owl és olyan szigetlakó galambfajok, mint a Nicobar Pigeon, Metallic Pigeon, Grey és Pied Imperial Pigeon, Black-naped Fruit Dove. Ez utóbbi kivételével mind látható a Mantanani-szigeteken, ami Sabah észak-nyugati partvidékén, a Dél-kínai-tengeren található kb. 40 kilométerre a parttól. A szigetcsoport három egymástól látótávolságra eső szigetből áll, a legnagyobb közülük a Mantanani Besar, ahol a legkönnyebb megfigyelni a fajokat. Igazi trópusi sziget, vakítóan kék tengerrel, hosszú homokos partokkal, elhagyatott öblökkel és kókuszpálma domináns másodlagos erdőkkel. A sűrű erdőben ösvényeket vágtak, így jól bejárható a sziget. A szomszédos kisebb sziget tömeges éjszakázó helye a Lesser Frigatebird-nek és a súlyosan veszélyeztetett Christmas Frigatebird-nek. Estefelé felejthetetlen látványt nyújt a magasban köröző több ezres vegyes fregattmadár csapat. A sziget déli középső részén volt a szállásunk (Mari-mari Backpecker Lodge), ez jó kiinduló pont a sziget nyugati és észak-nyugati részén található értékesebb élőhelyek felfedezéséhez. A szigeten egy délutánt és egy délelőttöt töltöttünk, ebben benne volt egy pipás búvártúra is. A közeli korallszirtekhez csónakkal vittek ki bennünket. Ez az elhalt korallmezők miatt ez csalódás volt számunkra, bár a halfauna még elég változatos és látványos volt még így is. A szigeten 3 izzasztó és fárasztó túra során sikerült begyűjtenünk célfajainkat. A túrák során meglett a Taboon Scubfowl, a Metallic Pigeon, a Pied és Grey Imperial Pigeon és megugrott egy Nicobar Pigeon is. A Christmas és Lesser Frigattebird csapatok késő délutántól ezres nagyságrendben köröztek a szigetek fölött. A zátonyok közelében Eastern Reef Egret, néhány Black-naped Tern és egy Bridled Tern repkedett. Érkezéskor egy Brown Noddie is ücsörgött az egyik zátony csúcsán. Sötétedéskor meglepően könnyen ráakadtunk a Mantanani scops-owl-ra, négy-öt helyen is szólt, kettőt sikerült is látnunk és fotóznunk. Ezeken kívül elég kevés madár mozgott a szigeten, érdekesebbek: Pied Triller, Germain’s Swiftlet, White-bellied See-eagle, Emerald Dove, Pink-necked Friut Dove, Collared Kingfisher.

Kinabalu Nemzeti Park (Gunung Kinabalu National Park)

A borneói hegyvidék északi végén emelkedik a Kinabalu-hegy hatalmas gránit tömbje. Biológiai diverzitásának köszönhetően már 1964-ben nemzeti parkká nyilvánították, 2000 óta a világörökség része. Borneó legmagasabban fekvő parkja magába foglalja a hegy legfontosabb természetes állapotban megmaradt élőhelyeit 600 métertől 4095 méteres tengerszint feletti magasságig. Legfontosabb élőhelyei a magasabban fekvő dipterocarp erdők, hegyvidéki esőerdők és a magasabb régiókra jellemző havasi gyepek. A hegyvidéken előforduló 12 klímazóna, a változatos domborzati viszonyokkal kivételes biológiai változatosságot eredményez, több mint 5000 virágos növény, 1200 orchidea, számos bennszülött fafaj és 300-nál több madárfaj található a park területén. Borneó endemikus madárfajainak több mint a fele megtalálható itt viszonylag kis területen. A park főbejáratától aszfaltos út vezet fel a Timpohon Gate-hez (Power Station Road), ahonnan a legmagasabb csúcsra a 4095m magas Low’s Peak-re indulnak a túrák. Ez az ösvény (Summit Trail) csak külön mászó engedéllyel látogatható, így pár magashegyi faj kimaradt számunkra (Island Thrush, Friendly Bush-warbler). Az ösvényt szigorúan ellenőrzik és nagy összegűek a büntetések, nem érdemes a belógással próbálkozni. A kb. 5,5 km hosszú szerpentines aszfaltúton autóval is közlekedhetünk, innen gyalog letérhetünk a parkot behálózó ösvényekre. A legtöbb ösvény jól jelzett és járható, de néhány közülük sáros és meredek. Volt olyan is, ami földcsuszamlás miatt le volt zárva. A főbejárat 1100m magasan fekszik, míg a legmagasabb szabadon látogatható ösvény kb. 1900m magasságból indul. Két teljes napot töltöttünk a hegyen. Sötétben nem járhatóak az ösvények, ha nincs szállásunk a parkban, záróráig el kell hagynunk a területet. A két nap alatt változó intenzitással esett az eső, rövidebb időszakokra elállt, ilyenkor a mozgás is megélénkült. Az első napon a felső régióban kezdtünk, útközben sikerült látnunk két rigófajt is (Orange-headed Thrush, Bornean Whistling Thrush (E). A Power Station Road felső végén rövid idő alatt meglett egyik legfőbb célfajunk a Whitehead’s Spiderhunter (E). A völgyekből folyamatosan szólt a Crimson-headed (E) és a Red-breasted Partridge. Lesétáltunk a Bukit Ular Trail alsó bejáratáig, közben szépen jöttek a fajok: Black and Crimson Oriole, Flavescent (Pale-faced) Bulbul, Bornean Whistler (E), Bornean Treepie (E), Bornean Whistling Thrush (E), Bornean Leafbird (E), Chestnut-hooded Laughingthrush (E), Sunda Laughingthrush, Chestnut-crested Yuhina (E), Bornean Green Magpie (E), Dusky Munia (E), Ochraceous Bulbul, Mountain Leaf-warbler, Yellow-breasted Warbler, Sunda Bush-warbler, Bornean Swift E), Mountain Imperial Pigeon, Grey-chinned Minivet, White-bellied Erpornis, Sunda Cuckoo, Dark Hawk-cuckoo, Ashy Drongo, Hair-crested Drongo, Grey-throated Babbler, Temminck’s Sunbird, Sunda Cuckoo-shrike, Snowy Browed Flycatcher. A Bukit Ular Trail le volt zárva, de mivel azt olvastuk, hogy ez az egyik legígéretesebb ösvény, megpróbáltunk végigmenni rajta. A várakozások ellenére elég gyenge volt a mozgás és az út legfelső szakasza járhatatlan volt. Kénytelenek voltunk egy keskeny, meredek csapáson átvágni a Mountain View Trail-re, így visszakeveredtünk a Tiphonon Gate-hez. Ezeken az traileken a következő fajokat láttuk: Bornean Stubtail (E), Golden-naped Barbet (E), Chetnut-crested Yuhina (E), Blyth’s Shrike-babbler, Black-capped és Everett’s White-eye, Velvet-fronted Nutnatch, Little Pied Flycatcher. A következő ösvény a Liwagu Trail felső szakasza volt. Meredeken lejtett az út a Liwagu-folyó völgyéig. Itt egy csapatban számos énekes mozgott (Indigo Flycather, Black-capped White-eye, Ashy Tailorbird, Mountain Leaf-warbler, White-throated Fantail) és megugrott egy Maroon Woodpecker. A völgyben egy epifitákkal sűrűn benőtt erdőrészben közvetlen az eső előtt bejött egy hím Whitehead’s Trogon (E). A szakadó esőben még láttunk egy Eye-browed Jungle-flycatcher-t (E), aztán visszarohantunk a sáros, meredek kaptatón az autónkig. Legurultunk az Upper Silau-Silau Trail bejáratáig, ahol rövid séta után meglett a Bornean Forktail E). A következő megállónk a Hill Lodge volt, ahol begyűjtöttük az endemikus Black-sided Flowerpecker (E)-t. Az idő tartósan elromlott, ezért pár órára visszatértünk a szállásunk környékére. A hotel udvarán Ashy Drongo, Oriental Magpie-Robin, Yellow-vented Bulbul és Rufous-tailed Tailorbird mozgott. Később még próbálkoztunk a parkban, de még mindig esett az eső, így csak a Kiau Gap Viuw-ig jutottunk el, ahol egy vegyes Sunda és Chestnut-hooded Laughingthrush (E) csapaton kívül mást nem láttunk. Autóba szálltunk és a parkon kívül pár kilométert megtettünk déli irányba, hátha találunk Mountain Bulbul-re ígéretes erdőt. Egy épebb erdőfoltnál megálltunk, ahol hangról meg is lett a faj, de látnunk most nem sikerült. Itt is szépen mozogtak a Pygmy White-eye-ok és láttunk Little Cuckoo-dove-ot is. Sötétedés után a hotelben sikerült néhány szép éjjeli lepkét fotóznunk. Másnap hajnalban lassan felhajtottunk a Power Station Roadon rigókat keresve. Ez első fényeknél több Orange-headed Thrush, Eye-browed Jungle-flycatcher (E), Bornean Forktail (E) és Bornean Whitling Thrush (E) mozgott az út szélén. A kapu előtti utolsó kanyarban megálltunk kicsit nézelődni, amikor Szilárd kiszúrt egy Everett’s Thrush (E)-t, ami gyorsan megugrott, így Attilával le is maradtunk róla. Próbálkoztunk még egy kört a Liwagu Trail elején, itt Attila látott egy Streaky-breasted (Bornean) Spiderhunter-t, de hamarosan újból esőt kaptunk, ezért behúzódtunk Timpohon Gate büféjébe. Az esőben a melléképület csöpögő eresze alól sikerült látnunk az előző nap hiába keresett Mountain Black-eye-t (E), valamint egy magányosan vadászgató Rufous-tailed Jungle-flycatcher-t. Csak néhány előző nap is látott faj bandázott még itt (Black-capped White-eye, Little Pied Flycatcher, Indigo Flycatcher, Sunda Laughinthrush, Chestnut-crested Yuhina (E), ezért elindultunk lefelé a főbejárat irányába. A nap folyamán főképp az alsóbb ösvényeken madarásztunk. Az eső miatt az volt a taktikánk, hogy az aszfaltútról induló ösvények elejére besétáltunk, majd visszatérve az autóhoz tovább csorogtunk lefelé. Itt is többször láttuk az előző nap fajait. A Silau-silau-folyó környékét követő alsó ösvényeken (Lower Silau-Silau Trail, Liwagu-Trail, Bukit Tupai Trail) végre sikerült megugrasztanunk egy Crimson-headed Partrigdge (E) csapatot, majd bejött a még hiányzó két hegyi babbler faj is (Mountain Wren Babbler (E), Temminck’s Babbler). A botanikus kert bejáratához lyukadtunk ki, ahol kiült fölénk még két Crimson-headed Partridge (E), így jól megfigyelhettük őket. A parkban találkoztunk egy madarászcsapattal, akinek vezetőjét Attila ismerte. Kicseréltük információinkat, így hamarosan megtaláltuk a Liwagu-étterem környékén egy vízmosásban a White-browed Shortwing-et. A kora délutánt az étterem és a Kiau Viuw Trail közötti úton töltöttük, néha röviden begyalogolva a traileken. Az aszfalt úton sétálva távolabbról hallottuk egyik fő célfajunkat a Whitehead’s Broadbill (E)-t, de nem sikerült meglátnunk, így ez lett utazásunk legfájóbb hiányossága! Megtaláltuk viszont itt a másik nehezen észlelhető célfajt, a Fruithuntert (E), magasan a lombkoronában bujkált. Később még egyszer előkerült a Kiau Viuw trail elején, itt is nagyon magasan mozgott és folyamatosan szólt. Legalább egy fél óráig próbáltuk kiszúrni, a fa ritkás lombjai között, míg végül láttuk elrepülni. Egy vegyes madárcsapatban került elő utolsó endemikus hegyi fajunk a Bar-headed Laughingtrush (E). A bogyókat eszegették Sunda és Chestnut-hooded Laughingthrush (E)-okkal, közel a Kiau Viuw Trail északi bejáratához. Mivel a kilátópontok felhőbe burkolóztak, nem láttuk esélyét, hogy megtaláljuk a Mountain Serpent-eagle (E)-t, ezért lejöttünk a hegyről, hogy egy utolsó esélyt adjunk a Mountain Barbet-nek az előző napi helyen, de egy Pygmy White-eye (E) csapaton kívül semmi érdekes fajt nem találtunk már sötétedésig. A Kinabalut 22 endemikus fajjal zártuk (a Pale-faced Bulbul az IOC szerint nem kezelendő fajként, csak a Flavescent Bulbul endemikus alfajaként).

Poring Hot Springs

A Kinabalu-hegy keleti részén, 40 km-re a Park bejáratától, vulkanikus meleg források fakadnak. Erre alapozva épült itt ki egy turisztikai központ fürdőkkel, éttermekkel és olyan kirándulók számára érdekes látnivalókkal, mint a pillangófarm, függőhíd, Rafflesia és orchidea bemutatóhely és a kalandpark. A Kinabalu magasabb régióihoz képest itt másabb a flóra, keveredik az alföldi és hegyvidéki erdők növényzete, óriásira növő bambuszligetek találhatóak a magasabb régiókban. Madarász szempontból is értékes a terület, a hegyvidéki fajok közül néhány érdekesebb fajt szinte csak itt lehet megfigyelni. Két fő területen érdemes itt madarászni, a folyótól délre eső parkos területen és a Langanan-vízeséshez vezető ösvényen, amely a medencés terület északi végétől indul. A parkos részen és a medencék környékén ritkább bulbul-fajok (Scaly-breasted Bulbul, Black and White Bulbul), babblerek, flowerpeckerek és sunbird-ök figyelhetőek meg, míg a Langanan Trail felső részén olyan fajokat láthatunk, ami Sabah területén máshol elég nehezen találhatóak meg. Az ösvény fő szenzációja a House’s Broadbill és a Blue-banded Pitta, mindkettő endemikus Borneóra. Ezen kívül előfordul a Rufous-collared Kingfisher, a White-necked Babbler, Cinnamon-breasted és Orange-breasted Trogon és itt is van esély a Whitehead’s Broadbill-re. Korán reggel vágtunk neki az ösvénynek, rögtön az elején bejött a White-crowned Shama (E), a Chestnut-bellied Malkoha és meglepetésünkre a Kinabalun kimaradt Mountain Serpent-eagle (E), ami valószínűleg a tartós esős-felhős idő miatt húzódott alacsonyabbra. Az ösvény néhol meredeken emelkedett, kétszer átvágott patakokon és elhaladt egy denevérbarlang mellett, ami körül a félhomályban kísértetiesen röpködtek a denevérek (leggyakoribb faj itt a Fawn Leaf-nosed Bat) és messziről bűzlött a guanótól. A felfelé vezető úton számos jó fajt láttunk (Bornean Blue Flycatcher (E), Bornean Forktail (E), Rufous-backed Kingfisher, Raffles’s Malkoha, Rufous Woodpecker, Black and Yellow Broadbill, Black-naped Monarch, Hair-crested Drongo, Crested Jay, Grey-headed Babbler, Chestnut-Winged Babbler, Asian Fairy Bluebird, Rufous-tailed Jungle-flycatcher, Little Cuckoo-dove, Hary-backed Bulbul), néhány fajt csak hallottunk ( Golden-whiskered, Yellow-crowned, Blue-eared Barbet, Banded Broadbill, Maroon Woodpecker). Elértük a magasabb öreg fás és bambuszos régiót és hosszabb időt eltöltöttünk a broadbill és a pitta keresésével, de mivel kb. egy óra elteltével sem reagáltak hangra, lassan tovább indultunk. A bambuszosban néhány Yellow-bellied Bulbul és Grey-headed Bulbul mozgott, ezen kívül csak egy Streaky-breasted (Bornean) Spiderhunter-t láttunk itt, a sűrűben Bearded Pig csörtetett. Némileg csalódottan indultunk vissza az ösvényen le-lemaradozva egymástól, amikor a lentről számított második vízátfolyás előtt kb. 200 méterre az elől haladó Szilárd vad integetésbe kezdett. Rohanva érkeztünk a helyszínre, ahol a sűrűben a középső lombkorona egyik ágán csöndben üldögélt egy hím House’s Broadbill (E), mai napig érthetetlen, hogyan sikerült kiszednie! Lassan fotózva, nézelődve lesétáltunk az alsó parkos részre, megnéztük a virágzó Rafflesiákat és ráérősen keresgéltük a fajokat. Egy-másfél óra alatt bejött pár új faj (Grey-rumped Treeswift, Glossy és House Swift, Bushy-crested Hornbill, Silver-rumped Needletail, Black-headed Bulbul, Dark-necked Tailorbird, Sooty-capped Babbler, Rufous-crowned Babbler, Oriental Magpie-robin, Orange-bellied Flowerpecker, Plain Flowerpecker, Yellow-vented Flowerpecker). Végül bejött a két ritkább bulbul faj is, a Black and White és a Scally-breasted Bulbul, ez utóbbit csak Attilának sikerült látnia. Utólag megállapodtunk abban, hogy ez a terület is megér egy teljes napot.

Kinabatangan-folyó

Borneó leghosszabb folyója 560km tesz meg keleti irányban a Crocker Range-től a Sulu-tengerig. A folyót övező változatos élőhelyek védelmére 2005-ben hozták létre egy 28 ezer hektáros védett területet (Kinabatangan Wildlife Sanctuary). A forrásvidékektől a torkolatig dipterocarp esőerdők, időszakosan elöntött galériaerdők, édesvízi és sós mocsarak, holtágak, és mangrove erdők találhatóak a folyó körül. Az időszakos elöntések gazdag vegetációt tartanak fenn, amelyhez változatos állatvilág is párosul. A folyó menti erdőkben tíz főemlős faj található, köztük a borneói orangután, a bizarr külsejű nagyorrú majom, Müller-gibbon és a különböző makákók. Emlősök közül előfordul még itt a lajhármaki, a koboldmaki, a borneói törpeelefánt és a ködfoltos párduc. A folyóban édesvízi krokodil, cápa és delfin is él. Madárvilága is rendkívül gazdag, a Sukau-régióban 250-nél több fajt észleltek, köztük számos ritka, endemikus, sérülékeny és veszélyeztetett fajt. A régió top madárfajai a Bornean Groud-cuckoo, Storm’s Stork, a Bornean Bristlehead, a Large Frogmouth, az Oriental Bay-owl, a White-crowned Hornbill, de lehet itt látni egyéb hornbilleket, pittákat, broadbilleket, barbeteket, trogonokat is. A Sukau-régió a terület ököturisztikai központja (Sandakan városától 132km-re), Borneó kihagyhatatlan madarász célpontja. Számos lodge és egyszerűbb szállás található a környéken, a helyi cégek nappali és éjszakai túrákat szerveznek a folyón, néha talán egy kicsit zsúfolt is a terület. Az áthatolhatatlan növényzet miatt csak csónakból lehet itt madarászni, így csak szervezett keretek között tudunk közlekedni. Nekünk sikerült az egyik legjobb vezetőt, Romzie-t felbérelni, aki családja folyóparti házában szállásolt el, kifogástalan ellátással. Romzie a nappali csónaktúrákon kívül két éjszakai túrára is elvitt bennünket, valamint eljött velünk a közeli Gomantong-barlanghoz is. Sukau környékén négy fő helyszínen madarásztunk. A Kinabatangan fő ágán, egy bal parti mellékfolyón (Menanggol-river), egy jobb parti mellékfolyón (Teneggang-river) és egy szintén jobb parti keskeny mellékágon, ami lejjebb ágazott ki a folyóból. A legtöbb időt a Menanggol-folyón töltöttük, a három nap itt sikerült látnunk célfajaink döntő többségét. Miközben motorcsónakunkkal lassan haladtunk a vízen kerülgetve a bedőlt fatörzseket, átvágva a hínármezőkön, többnyire remekül lehetett látni az átrepülő és a parti növényzetben mozgó madarakat. Vezetőnk éles szemének és hangismeretének köszönhetően a rejtettebb életmódú fajok is előkerültek (Bornean Ground-cuckoo (E), Hooded Pitta, Chestnut-necklaced Partridge, Red-naped Trogon). A három nap alatt a következő érdekesebb fajokat láttuk itt: Oriental Darter, Lesser Adjutant, Storm’s Stork, Crested Serpent-eagle, Bat Hawk, Changeable hawk-eagle, Wallace’s Hawk-eagle, Jerdon’s Baza, Besra, Crested Goshawk, Little Green-pigeon, Pink-necked Green-pigeon, Violet Cuckoo, Banded Bay-cuckoo, Drongo Cuckoo, Chestnut-breasted Malkoha, Blue-throated Bee-eater, Oriental Dollarbird, Blue-eared Kingfisher, Oriental Dwarf Kingfisher, Rhinoceros Hornbill, Grey and Buff Woodpecker, Buff-necked Woodpecker, Long-tailed Parakeet, Blue-crowned Hanging-parrot, Black and Red Broadbill, Red-throated Barbet, Blue-eared Barbet, Dusky Barbet, Greater Racket-tailed Drongo, Bornean Black Magpie (E), Red-eyed Bulbul, Hary-backed Bulbul, Buff-vented Bulbul, Black-crowned Babbler, White-chested Babbler, Common Hill Myna, White-crowned Shama (E), Plain Sunbird, Purple-naped Sunbird, Crimson Sunbird, Malaysian Blue Flycatcher, Dusky Munia (E). Emlősök közül itt láttunk először egy hím orángutánt, lassan mászott egy hatalmas folyóparti fán, míg el nem tűnt a sűrűben. Mély benyomást tett ránk emberszerű gesztusaival és arcmimikájával. Felejthetetlen és intenzív élmény élőben látni egy ilyen emberszabásút. A folyó fölött több helyen mesterséges függőhidakat feszítettek ki a majmok számára, a Menanggol-folyó fölött is láttunk átkelni egy népes emsemakákó (Pig-tailed Macaque) csapatot. A folyót övező magasabb fákon láttunk még énekelni egy borneói gibbont (Müller’s Bornean Gibbon), kisebb nagyorrú majom csapatokat (Probiscus Monkey), közönséges makákókat (Crab-eating Macaque), valamint több mókusfajt. Egyetlen édesvízi krokodil úszott át előttünk a vízben, az viszont elég termetes volt. A főág elsősorban a szarvascsőrű madarak miatt érdekes, gyakran látni átrepülő ragadozókat, gémeket és jégmadár fajokat. A főágat övező fákon láttunk öt hornbill-fajt (Oriental Pied, Wrinkled, Black, Busy-crested és az utolsó pillanatban a White-Crowned Hornbill). A folyó fölött minden nap vadászott White-bellied Fish-eagle, de a Grey-headed Fish-eagle és a Brachmany Kite csak párszor került elő. A jégmadarak a vezetékeken és a kisebb bokrokon üldögéltek (Stork-billed, Blue-eared, Collared Kingfisher) és gyakoriak voltak a szárazabb faágakon ücsörgő galambok (Green Imperial Pigeon, Little és Pink-necked Green-pigeon). Az éjszakai csónak túra alatt több helyen láttunk a főágon Buffy Fish Owl-t, gyakorinak mondható a régióban. Majmok szempontjából is jó a főág, itt is gyakoriak a nagyorrú majmok, a makákók és itt láttunk csak jól ezüstös langúrt (Silvered Leaf Monkey). Éjszaka láttunk közönséges pálmasodrót (Common Palm Civet) gyümölcsözni, másnap éjszaka be is mászott egy a szállásunkra konyhai randalírozás céljából. A Tennegang-folyón főleg éjszaka és sötétedés előtt madarásztunk, így viszonylag kevés fajt láttunk, de ezek miatt megérte eljönni idáig. A második éjszakai túrán sikerült jól látnunk a Large Frogmouth-t és az Oriental Bay-owl-t. Ez utóbbiról már majdnem lemondtunk, sokáig hangozta vezetőnk, sőt a sötétben még ki is szállt a csónakból a part menti ligetben lámpázva a madarat, de csak egyre távolodó hangját hallottuk. Mi a sötétben ültünk a csónakban, amikor hirtelen mellénk röppent a bagoly, jól megnézett bennünket, majd örökre eltűnt. Ezen a mellékágon láttuk utazásunk egyetlen törpe elefántját (Bornean Pygmy Elephant), a vízben fürdőzött sötétedés előtt, majd némi csúszkálás után felmászott a meredek iszapparton és elnyelte a sűrű. Alkonyat előtt nagyorrú majmok és makákók nagyobb csapatai zajongtak a fákon, szarvascsőrű madarak (Black, Oriental Pied, Wrinkled Hornbill) és jégmadarak (Stork-billed és Blue-eared Kingfisher) röpködtek a víz fölött, az iszapos partokon otthonról ismert gémek álldogáltak (Great Egret, Purple Heron). A folyó alsóbb szakaszát már főleg pálmaültetvények övezték. Betértünk itt egy jobb oldali mellékágra, ahol a kanyargós vízi út során itt is hallottunk Bornean Ground-cuckoo-t. Először itt láttunk Dusky Broadbill-t, két-három egyed is mozgott magasan a lombkoronában. A torkolathoz közel Asian Glossy Starling, Common Hill Myna, White-bellied Wood-Swallow, és Collared Kingfisher üldögélt a fák csúcsán.

Gomantong-barlang

Második kinabatangi napunk délutánján, Romzie vezetésével rövid kitérőt tettünk a Sukautól 22km-re nyugatra található Gomantong-barlanghoz. A mészkőbarlang alsó része (Black-cave) látogatható, pallósor vezet végig körben. Lámpa nem szükséges, több helyen a víznyelők beszakadásával természetes ablakok keletkeztek, amin keresztül elegendő fény jut be. A barlang több százezres denevérkolóniájáról és az ehető fészkű sarlósfecskéiről híres. 27 denevérfaj található a barlang-rendszerben, legnagyobb számban a Wrinkle-lipped Free-tailed Bat fordul elő. Érdekes látvány a sötétedéskor kihúzó denevértömeg, nem is szólva a légtérben parádézó Bat Hawk-okról, amiből négy-öt példányt is láttunk, a magasból lecsapva tizedelték igen sikeresen a denevércsapatokat. A barlang messze földön híres az Edible-nested Swift sarlósfecske ehető fészkeiről. Komoly hagyományai vannak a fészkek szüretelésének. Keskeny rattan és bambuszlétrákon, köteleken és rozoga állványokon másznak fel életüket kockáztatva a helybéliek, a gyakran 40-60 m magasan levő fészkekhez. Évente kétszer is szüretelnek és a fészkeket igen drágán adják el (500 USD), főleg Hong-Kong-ba, ahonnan aztán csillagászati áron adják tovább (4000 USD/kg!). A mértéktelen gyűjtögetés elkerülése miatt védetté nyilvánították a barlang környezetét és szigorúan szabályozták a gyűjthető fészkek mennyiségét és idejét. Az ehető fészkű fajon kívül más fajok is tömegesen fészkelnek itt. A sarlósfecskéket legbiztosabban itt határozhatjuk meg az alapján, hogy milyen fészekbe repülnek be, ugyanis a különböző fajok jellegzetes fészket építenek. Így négy biztosan határozott sarlósfecske fajunk is lett a barlangban (Edible-nested Swift, Mossy-nested Swift, Black-nested Swift, Glossy Swift). A barlangi madarászat egyébként gyomorforgató élmény, az átható guanó szag, a mindenhol nyüzsgő csótányok és ezerlábúak nem csábítják hosszabb benntartózkodásra az embert. Elképedve láttuk, hogy a fészkekre vigyázó őrök a guanóra épített házikókban heverésztek egykedvűen. A bejárat környéke és a barlanghoz vezető út madarak szempontjából is érdekes. Közvetlen a bejáratnál meghallottuk a Black and Crimson Pitta (E), hangját. Két madár is duettezett a sűrűben. Pár perc múlva az egy szép hím ki is ugrált elénk, még fotózni is sikerült. Miközben vártuk a pittát, két orángután is feltűnt fölöttünk, csöndesen nézelődtek, majd nagy gallytördeléssel komótosan továbbálltak. Az erdőben láttunk még pár fajt, bár a pitták füttyögésen kívül elég csöndes volt a pallósor (White-crowned Shama (E), Rufous-crested Flycatcher, Black-crowned Babbler, Chestnut-winged Babbler). Sötétedés előtt, miközben a Bat Hawk és denevér parádét csodáltuk, pár fajt még megfigyeltünk a környező fákon (Ashy Tailorbird, Red-throated Sunbird, Red-eyed Bulbul, Bushy-crested Hornbill), majd már majdnem sötétben kiszúrtunk az autóból két alváshoz készülődő barna langurt (Maroon Leaf Monkey). Rövid délutáni kitérőnket így teljes sikerrel zártuk.

Danum Valley Conservation Area (DVCA)

A Danum-völgy mintegy 80km-re nyugatra található Lahad Datu városától két órányi autóútra. Borneó erdeinek védelmére létrehozott hatalmas Yayasan Sabah Fores Management Area része, 43,8 ezer hektár nagyságú, első osztályú erdőrezervátum, amelyben még megtalálhatóak a borneói dipterocarp esőerdők érintetlen állományai. A Föld egyik legöregebb és fajgazdagabb trópusi erdője, melyben az akár 70-90 méter magasra is megnövő dipterocarp fafajok dominálnak (itt található a több mint 100 méteres trópusi fa rekorder). Az állatvilág is kivételesen gazdag, a gerincesek közül, 120 emlősfaj (köztük 10 főemlős, borneói törpe elefánt, szumátrai orrszarvú, borneói macskafélék, maláj medve), több mint 320 madárfaj (8 pitta, 8 szarvascsőrű madár és számos borneói endemikus faj), 72 hüllő, 56 kétéltű, több mint 40 halfaj fordul elő. A Danum-völgy ezer méter alatti dombos vidék, legfontosabb folyója a Segama, melynek számos mellékfolyója gyűjti össze a terület meglehetősen sok csapadékvizét. A Danum-völgyben két helyen lehet megszállni, a Borneo Rainforest Lodge a vastagabb pénztárcájú turisták (madarászok) számára épített luxusszállás, míg a Danum Valley Field Center (DVFC) egy kutatóközpont, ahol elvileg csak kutatók szállhatnak meg, gyakorlatilag azonban bárki számára elérhető, ha jó előre foglal valamelyik utazásszervező cég segítségével. A Lahad Datu-ban található irodából kisbuszok szállítják fel az utasokat a központig, saját járművel csak különleges engedélyek birtokában lehet feljutni. A DVFC az erdő közepén, közvetlen a Segama-folyó mellett fekszik, saját étterme, bungalói és közös hálóhelyei vannak. Már a központ területe is remek madarászhely, számos bokros, folyóparti galériaerdő és hatalmas fákkal tarkított dzsungel övezi, a nyíltabb helyekről és magaslatokról rá lehet látni az erdő és a folyó fölött repkedő madarakra is. A központból számos jelzett ösvény indul ki, ezeken bárki vezető nélkül is közlekedhet, de a folyó túloldalán létrehozott kvadrátok ösvényhálózata (GRID) csak vezetővel látogatható. A trail-ek általában jól jelzettek, de néhol elég meredekek és esős időben csúszósak is. A GRID ösvényei nehezebben járhatóak, a növényzet jobban benőtte. Borneói utazásunk fő helyszíne volt ez, három teljes és egy fél napot töltöttünk el itt, de még néhány napot bevállaltunk volna. Az ösvényeken nem könnyű madarászni, az izzasztó, párás melegben, a piócáktól hemzsegő erdő sokszor meglepően csöndes, de ha bejön egy vegyes madárcsapat, akkor kapkodni kell a távcsövet. Sok madár a magasan a lombkoronában mozog vagy bujkál a sűrű aljnövényzetben, így aztán előfordul, hogy valaki a csapatból lecsúszik pár fajról. Kora hajnalban pirkadatkor érdemes elindulni, ekkor jobban mozognak a tyúkfélék. Dél környékén a melegben elül a mozgás, ekkorra általában mi is kimerültünk és visszatértünk a központba ebédelni és egy-két órát sziesztáztunk is, közben literszám döntöttük magunkba a vizet. A pihenő után sötétedésig ismét jó volt a mozgás. A Danum-ban a következő négy fő helyszínen madarásztunk: a központ területén, a déli ösvényeken (Nature Trail, Waterfall Trail), a GRID ösvényein és a Lahad Datuba vezető út első pár kilométerén (a Rhino visszatelepítő telepig). Ezen kívül utolsó nap rövid sétát tettünk a dormitory-tól induló trailen és befizettünk egy nagy csalódást okozó autós night drive-ra is. A központ változatos élőhelyein a következő fajokat sikerült látnunk: Crested Fireback, Chestnut-necklace Partridge (hang), Plantative Cuckoo, Grey-rumped Tree-Swift, Whiskered Tree-Swift, Rhinoceros Hornbill, Helmeted Hornbill, Wrethed Hornbill, Black Hornbill, Oriental Pied Hornbill, Rufous Piculet, Green Imperial Pigeon, Hooded Pitta, Black and Red Broadbill, Slender-billed Crow, Yellow-vented Bulbul, Grey-bellied Bulbul, Red-eyed Bulbul, Pacific Swallow, Yellow-bellied Prinia, Rufou-tailed és Ashy Tailorbird, Common Hill Myna, Oriental Magpie-robin, White-crowned Shama (E), Greater és Lesser Green Leafbird, Yellow-vented és Orange-bellied Flowerpecker, Plain Sunbird, Little, Thick-billed, Streaky-breasted , Spectacled és Yellow-eared Spiderhunter, Dusky Munia (E), Silver-rumped Needletail, White-crowned Forktail, Green Iora, Pied Fantail, Bornean Blue-flycatcher (E). Éjszakai zseblámpázásunk egy Buffy-Fish-owl-t, egy borneói lajhármakit (Bornean Slow-lori-t) és számos szép éjszakai lepkét eredményezett. Legtöbb időt az étteremtől nyugatra induló ösvényeken töltöttük. A Waterfall-trail átvezet egy kisebb függőhídon, majd a folyót követi egy darabon, aztán meredeken felkapaszkodik a völgy oldalában, közben végig érintetlen őserdőn vezet keresztül. Hatalmas palánkgyökeres fákat kerülget, fojtófügékkel és liánokkal telenőtt, virágzó és gyümölcsös fák között kanyarog és néhol igen meredek. Mind a három teljes napunkat ezen az ösvényen kezdtük, sok célfajunk itt lett meg: Crested Partridge, Crested Goshawk, Lesser Fish-eagle, Raffles’s Malkoha, Greater Coucal, Wrethead Hornbill, Oriental Pied Hornbill, Diard’s Trogon, Golden-whiskered, Blue-eared Barbet, Banded Broadbill (hang), Green Broadbill, Black and Yellow Broadbill, Blue-headed Pitta (E), Bornean Banded Pitta (E), Blue-banded Pitta (hang), Black and Crimson Pitta (hang), Black-winged Flycatcher-shrike, Greater Racket-tailed Drongo, Spotted Fantail, Grey-headed Canary-Flycatcher, Finch’s, Yellow-bellied, Hary-backed, Buff-vented, Bulbul, Chestnut-winged Babbler, Bold-stripped Tit-Babbler, Horsfield’s, Mustached, Ferruginous, Short-tailed, Sooty-capped, Rufous-crowned, Scally-crowned Babbler, Stripped Wren-Babbler, Bornean Ground Babbler (E) (hang), Chestnut-backed Scimmitar-babbler, Asian Fairy Bluebird, Velvet-fronted Nutnatch, Little és Long-billed Spiderhunter, Asian Paradise-flycatcher, Brown Fulvetta, White-crowned Shama (E), Rufous-tailed Shama, Crested Jay. A központtól nyugati irányba eső GRID-hez egy 30m hosszú függőhídon keresztül lehetett átjutni és jó kilátás nyílt a folyót övező galériaerdőre. A híd korlátján Whiskered Tree-swift-ek üldögéltek karnyújtásnyira, a folyó fölött néhány Glossy Swiflet, Grey-rumped Tree-swift és Silver-rumped Needletail röpködött. A GRID fő csapását követtük, szemerkélő esőben többször átkeltünk agyagos vízfolyásokon, sokat csúszkálva a sárban, pöckölve a piócákat magunkról. Az ösvény kevésbé turistabarát, senkivel nem találkoztunk, talán ezért futhattunk bele pár rejtőzködőbb életmódú madárba (Bornean Ground Babbler (E).Crested Fireback, Great Argus, Diard’s Trogon, Blue-banded Pitta (E), Black-capped Babbler). A délutánokat és az utolsó napunk délelőttjét a DVFC-be vetető döngölt autóúton sétálgatva töltöttük, három célfajunkat keresgélve. Az elhagyatott Rhino-telepnél környékén könnyen meglett a White-fronted Falconet (E), az útról remekül rá lehetett látni a fák odvaiban levő költőüregekre. Több madarászokat szállító autó is álldogált itt, mint megtudtuk, ide jártak ki délutánonként a Helmeted Horbill-ek táplálkozni egy gyümölcsfára. Mivel Attilával lemaradtunk a tábor fölött átrepülő madarakról, négyszer is rápróbáltunk erre a helyre, sikertelenül. Kárpótlásul azonban számos jó faj bejött az úton, a legjobb közülük egy pár egyedből álló Bornean Bristlehead (E), csapat volt, ez a madár családja egyetlen képviselője, csak Borneón él, egyre fogyatkozó számban, manapság csak a Danum-ban lehet eséllyel látni. Az úton délutánonként jó mozgás volt, ezekkel a madarakkal találkoztunk: Wreathed, Oriental Pied és Black Hornbill, Grey and Buff, Buff-rumped, Crimson-winged, Maroon, White-bellied, Great-slaty Woodpecker, Blue-rumped Parrot, Blue-crowned Hanging-parrot, Long-tailed Parakeet, Black and Crimson Pitta (hang), Greater-racket-tailed Drongo, Bronzed Drongo, Yellow-bellied Prinia, Asian Fairy Bluebird, Common Hill Myna, Greater Green Leafbird, Yellow-vented, Orange-bellied és Yellow-rumped Flowerpecker (E), Plain és Crimson Sunbird, Little, Spectacled, Yellow-eared Spiderhunter, Dusky Munia (E), White-crowned Forktail, Thick-billed, Large Green Pigeon, Green Imperial Pigeon, Silver-rumped Needletail, Yellow-crowned Barbet, Fiery Minivet, Red-eyed Bulbul, Oriental Magpie-Robin, White-crowned Shama (E), Large Wood-shrike). Utolsó napunkon reggeli közben kaptuk az információt egy német madarásztól, hogy előző nap, szállásunktól alig pár száz méterre Giant Pittát fotózott. Csak egy óránk maradt a kisbusz indulásáig, így villámgyorsan kirohantunk a helyszínre, a dormitory-tól induló trailre. A helyhez érve egyetlen hangot nyomtunk, amire rögtön válaszolt a Giant pitta, majd egy hím néhány másodpercre felugrott egy alacsony ágra aztán leugrott. Sokáig nézegettük még a keskeny vadcsapást, ahol eltűnt, amikor egyszer csak átsétált egy hím Blue-banded Pitta (E)! Volt, akinek ezen a helyszínen két új pittája lett, volt, akinek csak egy és volt, akinek egy sem. (Hát ilyen ez a pittázás!) A Danum-ból Lahad Datuba utazva még láttunk pár Sambar Deer-t, Bearded Pig-et, Crested Serpent-eagle-t, Greater Cuckal-t, Emerald Dove-ot és a város felé közeledve néhány közönséges fajt (Striated Heron, Collared Kingfisher, White-breasted Wood-Swallow, Spotted Dove, Zebra Dove, Asian Glossy Starling, Javan Myna, Eurasian Tree Sparrow).

Sepilok Rainforest Discovery Center (SRDC)

A Borneót elhagyó repülőnk indulásáig sikerült még egy bő órát madarásznunk egy előre nem betervezett helyszínen, a Sepilok Rainforest Discovery Center területén. Sepilok környékén található Borneó az egyik legszebb elsődleges esőerdője, Sandakan város repülőteréhez igen közel található (24km), ezért sok madarász fordul meg itt is. Sokáig itt lehetett biztosan látni Bornean Bristlehead-et, de az utóbbi években már csak nagy szerencsével látható a faj. Az SRDC egy jól kiépített látogatóközpont, sétautakkal, bemutatóközpontokkal és egy jól megépített 347 méter hosszú és néhol 25 méter magas canopy-walkway-jel, ahonnan jó kilátás nyílik a felső lombkoronára. A délutáni melegben alig mozogtak a madarak, de a canopy-ról a hatalmas fákkal tele esőerdőre nyíló kilátás miatt érdemes volt eljönnünk ide is. A rövid túra két új sunbird fajjal is gyarapította fajlistánkat (Brown-throated és Copper-throated Sunbird), ezen kívül csak néhány, már korábban látott faj mozgott itt (Common és Green Iora, Black-naped Monarch, Blue-throated Bee-eater, Black and Yellow Broadbill, Oriental Darter, Emerald Dove, Glossy Swiflet, Silver-rumped Needletail, Grey and Buff Woodpecker, Red-eyed Bulbul, House Swallow, Asian Glossy Starling, Yellow-rumped Flowerpecker (E), Olive-backed Sunbird).

Maláj-félsziget

Berjiya-Hills/Bukit Tinggi

Kuala Lumpurtól 54 km-re északra található hegyek között fekvő kirándulóhely, a Maláj-félszigetet észak-déli irányba átszelő Titiwangsa Range déli részén található. 800-1000m magasságú hegyek emelkednek itt, jó állapotú trópusi erdőkkel. A kirándulóhely hétvégén elég zsúfolt, számos látványosság található itt, ami miatt a fővárosi és főleg szingapúri kirándulók ellepik a környéket. Egy nehezen látható hegyi faj miatt jöttünk erre a helyre, az endemikus Mountain Peacock-phaseant miatt, ami rendszeresen látható egy fotós lesből kb. 1000m magasságban. A les a Japán-faluhoz vezető út végétől 100-150méterre található a ritkás erdőben. Kora hajnalban, még sötétben érdemes beülni a leshez (néhány tuskó és szakadozott műanyag krumpliszsák), napfelkelte után fél-egy órán belül rendszeresen megjelenik a fácán a jól beetetett nyiladékban. Rövid várakozás után nekünk is besétált a madár, két-három percig csipegetet, majd hamarosan eltűnt a sűrűben. A les környékén, a Japán faluban, a botanikus-kertben, a szállásunkig vezető kanyargós szerpentin mentén és a szállodánk környékén láttunk még néhány hegyi elterjedésű és gyakoribb fajt (Rufous-bellied Eagle, Redish Scops-Owl (hang), Spotted Wood-owl, Black-crested, Grey-bellied, Stripe-throated, Ashy és Ochraceous Bulbul, Orange-breasted Trogon, Black-browed Barbet, Silvery-breasted Broadbill, Blue-winged Leafbird, Scarlet Minivet, Orange-breasted Flowerpecker, Racket-tailed Drongo, Pin-stripped Tit-babbler, White-rumped Munia, Verditer Flycatcher, Sultan Tit, Brown Fulvetta, Yellow-bellied Warbler, Rufous-bellied Swallow, Pacific Swallow, Paddifeld Pipit, Grey Wagtail (hang), Chestnut-backed Scimmitar-babbler, Common Iora, Velvet-fronted Nutnach, Oriental Magpie-robin, Pale-blue Flycatcher). A botanikus kertben néhány mókus faj és néhány álarcos langur (Dusky Leaf Monkey) is előkerült.

Krau Wildlife Reserve (Lancang)

A Berjiya-Hills-től keletre a Krau Wildlife Reserve peremén egy másik les található, ahol a legfőbb attrakció a többé-kevésbé rendszeresen bejáró, rendkívül nehezen látható Rail-babbler. A les Lancang település közelében, a Deerland Park-hoz vezető út mellet található. Egy délután és egy reggel próbáltuk a fajt, de sajnos nem jött be, viszont a környéken egy jót madarásztunk, néhány jó fajt itt is begyűjtöttünk (Sooty Barbet, Black-bellied Malkoha, Black-thighed Falconet, Green Broadbill, Black-and-yellow Broadbill, Black Magpie, Black-throated Babbler, Pin-striped Tit-Babbler, Short-tailed Babbler, Ferruginous Babbler, Puff-throated Babbler, White-rumped Shama). Ezeken kívül, szállásunk tágabb környezetében a további fajokat láttuk: Crested Honey Buzzard, Brachmany Kite, Grey-headed Fish Eagle, Little Green-pigeon, Greater és Lesser Coucal, Raffles’s Malkoha, Reddish Scops-owl, Buffy Fish-owl, Grey-rumped Tree-Swift, Plum-toed és Germain’s Swiftlet, Whiskered Tree-Swift, Oriental Dollarbird, Coppersmith Barbet (hang), Stork-billed Kingfisher, White-throated Kingfisher, Oriental Pied Hornbill, Black Hornbill, White-bellied Woodpecker, Blue-rumped Parrot, Long-tailed Parakeet, Blue-crowned Hanging Parrot, Banded Broadbill (hang), Dark-throated Oriole, Greater Racket-tailed Drongo, House Crow, Large-billed Crow, Black-headed Bulbul, Stripe-throated Bulbul, Olive-winged Bulbul, Asian Red-eyed Bulbul, Hairy-backed Bulbul, Cinereous Bulbul, Pacific Swallow, Plain Prinia, Ashy Tailorbird, Asian Fairy-bluebird, Asian Glossy Starling, Common Hill Myna, Jungle Myna, Common Myna, Oriental Magpie-Robin, Greater Green Leafbird, Yellow-breasted Flowerpecker, Plain Sunbird, Paddyfield Pipit. Kuala Lumpurba érve néhány Painted Stork és Brachmany Kite keringett a levegőben. Kéthetes utazásunk utolsó madarai a repülőtér melletti pálmafákra éjszakázni térő Eastern Cattle Egret-ek voltak.

Teljes fajlista

Rövidítések:

KOKI - Kota Kinabalu, CRO - Crocker Range, KOBE – Kota Belud, MAN – Mantanani-szigetek, KIN – Kinabalu Mountain, KINA – Kinabatangan River, DAN – Danum-valley, SEP – Sepilok Discovery Center, KULU – Kuala Lumpur, BUTI – Berjiya-Hills/Bukit Tinggi, KRA – Krau Wildlife Reserve, x – útközben, gy – gyakori, h – csak hallott, (E) - endemikus
Madarak:
1. Wandering Whistling Duck (Dendrocygna arcuata) KOBE
2. Lesser Whistling Duck (Dendrocygna javanica) KOBE
3. Philippine Megapode (Megapodius cumingii) MAN
4. Red-breasted Partridge (E) (Arborophila hyperythra) hKIN
5. Chestnut-necklaced Partridge (Arborophila charltonii) KINA, hGOM, hDAN
6. Crimson-headed Partridge (E) (Haematortyx sanguiniceps) KIN
7. Crested Partridge (Rollulus rouloul) DAN
8. Crested Fireback (Lophura ignita) DAN
9. Mountain Peacock-Pheasant (Polyplectron inopinatum) BUTI
10. Great Argus (Argusianus argus) DAN
11. Painted Stork (Mycteria leucocephala) KRA, KULU
12. Storm&s Stork (Ciconia stormi) KINA
13. Lesser Adjutant (Leptoptilos javanicus) KINA
14. Yellow Bittern (Ixobrychus sinensis) KOBE
15. Cinnamon Bittern (Ixobrychus cinnamomeus) KOBE
16. Black-crowned Night Heron (Nycticorax nycticorax) KOBE,KINA
17. Striated Heron (Butorides striata) x
18. Chinese Pond Heron (Ardeola bacchus) KOBE
19. Javan Pond Heron (Ardeola speciosa) KOBE
20. Eastern Cattle Egret (Bubulcus coromandus) gyakori
21. Grey Heron (Ardea cinerea) KOBE
22. Purple Heron (Ardea purpurea) KOBE,KINA,GOM
23. Great Egret (Ardea alba) KOBE, KINA
24. Intermediate Egret (Ardea intermedia) KULU,KOBE
25. Little Egret (Egretta garzetta) KOBE
26. Pacific Reef Heron (Egretta saKRA) MAN
27. Chinese Egret (Egretta eolophotes) KOBE
28. Christmas Frigatebird (Fregata andrewsi) MAN
29. Lesser Frigatebird (Fregata ariel) MAN
30. Oriental Darter (Anhinga melanogaster) KINA, SEP
31. Black-winged Kite (Elanus caeruleus) KOBE
32. Crested Honey Buzzard (Pernis ptilorhynchus) KOBE,KRA
33. Jerdon&s Baza (Aviceda jerdoni) KINA
34. Crested Serpent Eagle (Spilornis cheela) KINA,DAN
35. Mountain Serpent Eagle (E (Spilornis kinabaluensis) POR
36. Bat Hawk (Macheiramphus alcinus) KINA,GOM
37. Changeable Hawk-Eagle (Nisaetus cirrhatus) KINA
38. Wallace&s Hawk-Eagle (Nisaetus nanus) KINA
39. Rufous-bellied Eagle (Lophotriorchis kienerii) BUTI
40. Crested Goshawk (Accipiter trivirgatus) KINA,DAN
41. Besra (Accipiter virgatus) KINA
42. Black Kite ((Milvus migrans) KOBE
43. Brahminy Kite (Haliastur indus) KOKI,KOBE,KINA,KRA, KULU
44. White-bellied Sea Eagle (Haliaeetus leucogaster) MAN,KINA
45. Lesser Fish Eagle (Haliaeetus humilis) DAN
46. Grey-headed Fish Eagle (Haliaeetus ichthyaetus) KINA,KRA
47. Buff-banded Rail (Gallirallus philippensis) KOBE
48. White-breasted Waterhen (Amaurornis phoenicurus) KOBE
49. Watercock (Gallicrex cinerea) KOBE
50. Black-backed Swamphen (Porphyrio indicus) KOBE
51. Coot (Fulica atra) KOBE
52. Common Moorhen (Gallinula chloropus) KOBE
53. Little Ringed Plover (Charadrius dubius) KOBE
54. Long-toed Stint (Calidris subminuta) KOBE
55. Common Sandpiper (Actitis hypoleucos) MAN,KINA
56. Wood Sandpiper (Tringa glareola) KOBE
57. Oriental Pratincole (Glareola maldivarum) KOBE
58. Brown Noddy (Anous stolidus) MAN
59. Bridled Tern (Onychoprion anaethetus) MAN
60. Black-naped Tern (Sterna sumatrana) MAN
61. Whiskered Tern (Chlidonias hybrida) KOBE
62. Feral Pigeon (Columba livia var. domestica) gy
63. Metallic Pigeon (Columba vitiensis) MAN
64. Spotted Dove (Spilopelia chinensis) gy
65. Little Cuckoo-Dove (Macropygia ruficeps) CRO,KIN,POR
66. Common Emerald Dove (Chalcophaps indica) MAN,POR,DAN,SEP
67. Zebra Dove (Geopelia striata) KOKI,KOBE,KRA
68. Nicobar Pigeon (Caloenas nicobarica) MAN
69. Little Green Pigeon (Treron olax) KINA,DAN,KRA
70. Pink-necked Green Pigeon (Treron vernans) MAN,KINA
71. Thick-billed Green Pigeon (Treron curvirostra) DAN
72. Large Green Pigeon (Treron capellei) DAN
73. Green Imperial Pigeon (Ducula aenea) KINA,DAN
74. Grey Imperial Pigeon (Ducula pickeringii) MAN
75. Mountain Imperial Pigeon (Ducula badia) KIN
76. Pied Imperial Pigeon (Ducula bicolor) MAN
77. Greater Coucal (Centropus sinensis) DAN,KRA
78. Lesser Coucal (Centropus bengalensis) KOBE,KRA
79. Bornean Ground Cuckoo (E) (Carpococcyx radiceus) KINA
80. Raffles&s Malkoha (Rhinortha chlorophaea) POR,DAN,KRA
81. Chestnut-breasted Malkoha (Phaenicophaeus curvirostris) KINA,DAN
82. Chestnut-bellied Malkoha (Phaenicophaeus sumatranus) POR
83. Black-bellied Malkoha (Phaenicophaeus diardi) KRA,KRA
84. Violet Cuckoo (Chrysococcyx xanthorhynchus) KINA
85. Banded Bay Cuckoo (Cacomantis sonneratii) KINA
86. Plaintive Cuckoo (Cacomantis merulinus) DAN
87. Square-tailed Drongo-Cuckoo (Surniculus lugubris) KINA
88. Moustached Hawk-Cuckoo (Hierococcyx vagans) KINA
89. Dark Hawk-Cuckoo (Hierococcyx bocki) CRO,hKIN
90. Sunda Cuckoo (Cuculus lepidus) KIN
91. Oriental Bay Owl (Phodilus badius) KINA
92. Reddish Scops Owl (Otus rufescens) hBUTI,hKRA
93. Mantanani Scops Owl (Otus mantananensis) MAN
94. Buffy Fish Owl (Ketupa ketupu) KINA,DAN,KRA
95. Brown Wood Owl (Strix leptogrammica) hKINA
96. Spotted Wood Owl (Strix seloputo) BUTI
97. Large Frogmouth (Batrachostomus auritus) KINA
98. Grey-rumped Treeswift (Hemiprocne longipennis) KOKI,POR,DAN,BUTI
99. Whiskered Treeswift (Hemiprocne comata) DAN,KRA
100. Giant Swiftlet (Hydrochous gigas) KIN
101. Plume-toed Swiftlet (Collocalia affinis) CRO,KIN,POR,KINA,DAN,BUTI,KRA
102. Bornean Swiftlet (E) (Collocalia dodgei) KIN
103. Mossy-nest Swiftlet (Aerodramus salangana) GOM
104. Black-nest Swiftlet (Aerodramus maximus) GOM
105. Edible-nest Swiftlet (Aerodramus fuciphagus) GOM
106. Germain&s Swiftlet (Aerodramus germani) MAN,KRA,BUTI
107. Silver-rumped Spinetail (Rhaphidura leucopygialis) POR,DAN,SEP,KRA
108. Brown-backed Needletail (Hirundapus giganteus) KRA
109. House Swift (Apus nipalensis) KOKI,POR,KRA
110. Red-naped Trogon (Harpactes kasumba) KINA
111. Diard&s Trogon (Harpactes diardii) DAN
112. Whitehead&s Trogon (E) (Harpactes whiteheadi) KIN
113. Orange-breasted Trogon (Harpactes oreskios) BUTI
114. Oriental Dollarbird (Eurystomus orientalis) KINA,KRA
115. Stork-billed Kingfisher (Pelargopsis capensis) KINA,DAN,KRA
116. White-throated Kingfisher (Halcyon smyrnensis) KULU,KRA
117. Collared Kingfisher (Todiramphus chloris) KOBE,MAN,KINA
118. Blue-eared Kingfisher (Alcedo meninting) KINA
119. Oriental Dwarf Kingfisher (Ceyx erithaca) POR,KINA
120. Blue-throated Bee-eater (Merops viridis) KOBE,KINA,SEP
121. White-crowned Hornbill (Berenicornis comatus) KINA
122. Rhinoceros Hornbill (Buceros rhinoceros) KINA,DAN
123. Helmeted Hornbill (Rhinoplax vigil) DAN
124. Oriental Pied Hornbill (Anthracoceros albirostris) POR,KINA,DAN,KRA
125. Black Hornbill (Anthracoceros malayanus) KINA,DAN,KRA
126. Bushy-crested Hornbill (Anorrhinus galeritus) POR,KINA,GOM
127. Wreathed Hornbill (Rhyticeros undulatus) DAN
128. Wrinkled Hornbill (Rhabdotorrhinus corrugatus) KINA
129. Golden-whiskered Barbet (Psilopogon chrysopogon) hPOR,DAN
130. Red-throated Barbet (Psilopogon mystacophanos) KINA
131. Black-browed Barbet (Psilopogon oorti) BUTI
132. Mountain Barbet (E) (Psilopogon monticola) hCRO,hKIN
133. Yellow-crowned Barbet (Psilopogon henricii) hPOR,hDAN
134. Golden-naped Barbet (E) (Psilopogon pulcherrimus) CRO,KIN,KINA
135. Blue-eared Barbet (Psilopogon duvaucelii) hPOR,KINA,hDAN
136. Bornean Barbet (E) (Psilopogon eximius) hCRO
137. Coppersmith Barbet (Psilopogon haemacephalus) hKRA
138. Brown Barbet (Caloramphus fuliginosus tertius) KINA
139. Sooty Barbet (Caloramphus hayii hayii) KRA
140. Rufous Piculet (Sasia abnormis) DAN
141. Grey-and-buff Woodpecker (Hemicircus concretus) KINA,DAN,SEP
142. White-bellied Woodpecker (Dryocopus javensis) KINA,DAN,KRA
143. Crimson-winged Woodpecker (Picus puniceus) DAN
144. Maroon Woodpecker (Blythipicus rubiginosus) KIN,hPOR,DAN
145. Rufous Woodpecker (Micropternus brachyurus) POR
146. Buff-rumped Woodpecker (Meiglyptes tristis) KINA,DAN
147. Buff-necked Woodpecker (Meiglyptes tukki) KINA
148. Great Slaty Woodpecker (Mulleripicus pulverulentus) DAN
149. Black-thighed Falconet (Microhierax fringillarius) KRA,BUTI
150. White-fronted Falconet (E) (Microhierax latifrons) DAN
151. Blue-rumped Parrot (Psittinus cyanurus) DAN,KRA
152. Long-tailed Parakeet (Psittacula longicauda) KINA,KRA
153. Blue-crowned Hanging Parrot (Loriculus galgulus) KINA,DAN,KRA
154. Green Broadbill (Calyptomena viridis) DAN,KRA
155. Whitehead’s Broadbill (E) (Calyptomena whiteheadi) hKIN
156. Hose&s Broadbill (E) (Calyptomena hosii) POR
157. Black-and-red Broadbill (Cymbirhynchus macrorhynchos) KINA,DAN
158. Silver-breasted Broadbill (Serilophus lunatus) BUTI
159. Banded Broadbill (Eurylaimus javanicus) hDAN,hKRA
160. Black-and-yellow Broadbill (Eurylaimus ochromalus) POR,DAN,SEP,KRA
161. Dusky Broadbill (Corydon sumatranus) KINA,DAN
162. Giant Pitta (Hydrornis caeruleus) DAN
163. Blue-headed Pitta (E) (Hydrornis baudii) DA
164. Bornean Banded Pitta (E) (Hydrornis schwaneri) DAN
165. Blue-banded Pitta (E) (Erythropitta arquata) DAN
166. Black-crowned (Black and Crimson) Pitta (E) (Erythropitta ussheri) GOM,DAN
167. Hooded Pitta (Pitta sordida) KINA,DAN
168. Golden-bellied Gerygone (Gerygone sulphurea) KOBE
169. Bar-winged Flycatcher-shrike (Hemipus picatus) CRO
170. Black-winged Flycatcher-shrike (Hemipus hirundinaceus) KINA,DAN
171. Large Woodshrike (Tephrodornis virgatus) DAN
172. Bornean Bristlehead (E) (Pityriasis gymnocephala) DAN
173. White-breasted Woodswallow (Artamus leucorynchus) KOBE,MAN,KOBE,KINA
174. Common Iora (Aegithina tiphia) KINA,SEP,BUTI
175. Green Iora (Aegithina viridissima) DAN,SEP
176. Sunda Cuckooshrike (Coracina larvata) KIN
177. Pied Triller (Lalage nigra) KOBE,MAN
178. Fiery Minivet (Pericrocotus igneus) DAN
179. Grey-chinned Minivet (Pericrocotus solaris) KIN
180. Scarlet Minivet (Pericrocotus speciosus) BUTI
181. Bornean Whistler (E) (Pachycephala hypoxantha) KIN
182. Long-tailed Shrike (Lanius schach) KOBE
183. White-bellied Erpornis (Erpornis zantholeuca) KIN
184. Blyth&s Shrike-babbler (Pteruthius aeralatus) CRO,KIN
185. Dark-throated Oriole (Oriolus xanthonotus) KRA
186. Black-and-crimson Oriole (Oriolus cruentus) KIN
187. Ashy Drongo (Dicrurus leucophaeus) CRO,KIN,POR
188. Bronzed Drongo (Dicrurus aeneus) DAN
189. Hair-crested Drongo (Dicrurus hottentottus) KIN,POR
190. Greater Racket-tailed Drongo (Dicrurus paradiseus) KINA,DAN,KRA,BUTI
191. White-throated Fantail (Rhipidura albicollis) CRO,KIN
192. Malaysian Pied Fantail (Rhipidura javanica) KOBE,KINA,DAN
193. Spotted Fantail (Rhipidura perlata) DAN
194. Black-naped Monarch (Hypothymis azurea) POR,SEP
195. Blyth&s Paradise Flycatcher (Terpsiphone affinis) DAN
196. Crested Jay (Platylophus galericulatus) POR,DAN
197. Bornean Black Magpie (E) (Platysmurus leucopterus aterrimus) KINA,DAN
Black Magpie (Platysmurus leucopterus) KRA
198. Bornean Green Magpie (E) (Cissa jefferyi) KIN
199. Bornean Treepie (E) (Dendrocitta cinerascens) CRO,KIN
200. House Crow (Corvus splendens) KOKI,KRA,KULU
201. Slender-billed Crow (Corvus enca) POR,KINA,DAN
202. Large-billed Crow (Corvus macrorhynchos) KRA
203. Grey-headed Canary-flycatcher (Culicicapa ceylonensis) DAN
204. Sultan Tit (Melanochlora sultanea) BUTI
205. Black-and-white Bulbul (Pycnonotus melanoleucos) POR
206. Black-headed Bulbul (Pycnonotus atriceps) POR,KINA,DAN,BUTI,KRA
207. Black-crested Bulbul (Pycnonotus flaviventris) BUTI
208. Scaly-breasted Bulbul (Pycnonotus squamatus) POR
209. Grey-bellied Bulbul (Pycnonotus cyaniventris) DAN,BUTI
210. Puff-backed Bulbul (Pycnonotus eutilotus) DAN
211. Stripe-throated Bulbul (Pycnonotus finlaysoni) BUTI,KRA
212. Flavescent (Pale-faced) Bulbul (Pycnonotus flavescens leucops) KIN
213. Yellow-vented Bulbul (Pycnonotus goiavier) KOBE,KIN,POR,KINA,DAN
214. Olive-winged Bulbul (Pycnonotus plumosus) DAN,KRA
215. Cream-vented Bulbul (Pycnonotus simplex) POR
216. Asian Red-eyed Bulbul (Pycnonotus brunneus) KINA,DAN,BUTI,KRA
217. Spectacled Bulbul (Pycnonotus erythropthalmos) DAN
218. Finsch&s Bulbul (Alophoixus finschii) DAN
219. Ochraceous Bulbul (Alophoixus ochraceus) CRO,KIN,BUTI
220. Yellow-bellied Bulbul (Alophoixus phaeocephalus) POR,DAN
221. Hairy-backed Bulbul (Tricholestes criniger) POR,KINA,DAN,KRA
222. Charlotte&s Bulbul (Iole charlottae) KINA,DAN
223. Ashy Bulbul (Hemixos flavala) BUTI
224. Cinereous Bulbul (Hemixos cinereus) CRO
225. Barn Swallow (Hirundo rustica) x
226. Pacific Swallow (Hirundo tahitica) gy
227. Rufous-bellied Swallow (Cecropis badia) BUTI
228. Yellow-bellied Warbler (Abroscopus superciliaris) KIN,POR,BUTI
229. Mountain Tailorbird (Phyllergates cucullatus) KIN
230. Sunda Bush Warbler (Horornis vulcanius) CRO,KIN
231. Bornean Stubtail (E) (Urosphena whiteheadi) KIN
232. Mountain Leaf Warbler (Phylloscopus trivirgatus) KIN
233. Yellow-breasted Warbler (Seicercus montis) KIN
234. Striated Grassbird (Megalurus palustris) KOKI,KOBE
235. Rufescent Prinia (Prinia rufescens) KRA
236. Yellow-bellied Prinia (Prinia flaviventris) KOBE,KINA,DAN
237. Plain Prinia (Prinia inornata) KRA
238. Dark-necked Tailorbird (Orthotomus atrogularis) POR
239. Rufous-tailed Tailorbird (Orthotomus sericeus) KIN,KINA,DAN
240. Ashy Tailorbird (Orthotomus ruficeps) KIN,KINA,DAN,KRA
241. Chestnut-backed Scimitar Babbler (Pomatorhinus montanus) DAN,BUTI
242. Grey-throated Babbler (Stachyris nigriceps) KIN
243. Grey-headed Babbler (Stachyris poliocephala) POR
244. Black-throated Babbler (Stachyris nigricollis) KRA
245. Chestnut-winged Babbler (Stachyris erythroptera) POR,GOM,DAN
246. Rufous-fronted Babbler (Stachyridopsis rufifrons) hDAN
247. Pin-striped Tit-Babbler (Macronus gularis) BUTI,KRA
248. Bold-striped Tit-Babbler (Macronus bornensis) DAN
249. Brown Fulvetta (Alcippe brunneicauda) DAN, BUTI
250. Bornean Wren-Babbler (E) (Ptilocichla leucogrammica) DAN
251. Mountain Wren-Babbler (E) (Napothera KRAssa) KIN
252. Horsfield&s Babbler (Malacocincla sepiaria) DAN
253. Short-tailed Babbler (Malacocincla malaccensis) DAN, KRA
254. Moustached Babbler (Malacopteron magnirostre) DAN
255. Sooty-capped Babbler (Malacopteron affine) POR,DAN
256. Scaly-crowned Babbler (Malacopteron cinereum) DAN
257. Rufous-crowned Babbler (Malacopteron magnum) POR,DAN
258. Bornean Ground-Babbler (E) (Ptilocichla leucogrammica) DAN
259. White-chested Babbler (Trichastoma rostratum) KINA
260. Ferruginous Babbler (Trichastoma bicolor) DAN,KRA
261. Striped Wren-Babbler (Kenopia striata) DAN
262. Puff-throated Babbler (Pellorneum ruficeps) KRA
263. Temminck&s Babbler (Pellorneleucogrammicaum pyrrogenys) KIN
264. Black-capped Babbler (Pellorneum capistratum) KINA,DAN
265. Sunda Laughingthrush (Garrulax palliatus) KIN
266. Chestnut-hooded Laughingthrush (E) (Garrulax treacheri) CRO,KIN
267. Bare-headed Laughingthrush (E) (Garrulax calvus) KIN
268. Chestnut-crested Yuhina (E) (Yuhina everetti) CRO,KIN
269. Pygmy White-eye (E) (Oculocincta squamifrons) CRO,KIN
270. Mountain Blackeye (E) Chlorocharis emiliae) KIN
271. Black-capped White-eye (Zosterops atricapilla) CRO,KIN
272. Everett&s White-eye (Zosterops everetti) KIN
273. Asian Fairy-bluebird (Irena puella) POR,DAN,KRA
274. Velvet-fronted Nuthatch (Sitta frontalis) KIN,DAN,BUTI
275. Asian Glossy Starling (Aplonis panayensis) gy
276. Common Hill Myna (Gracula religiosa) KINA,DAN,KRA
277. Crested Myna (Acridotheres cristatellus) x
278. Javan Myna (Acridotheres javanicus) x
279. Jungle Myna (Acridotheres fuscus) KRA
280. Common Myna (Acridotheres tristis) KOKI,POR,KRA
281. Orange-headed Thrush (Geokichla citrina) KIN
282. Everett&s Thrush (E) (Zoothera everetti) KIN
283. Fruithunter (E) (Chlamydochaera jefferyi) hCRO,KIN
284. Oriental Magpie-Robin (Copsychus saularis) gy
285. Rufous-tailed Shama (Copsychus pyrropygus) DAN
286. White-rumped Shama (Copsychus malabaricus) KRA
287. White-crowned Shama (E) (Copsychus stricklandii) POR,hKINA,GOM,DAN
288. Pale Blue Flycatcher (Cyornis unicolor) BUTI
289. Bornean Blue Flycatcher (E) (Cyornis superbus) POR,DAN
290. Malaysian Blue Flycatcher (Cyornis turcosus) KINA,DAN
291. Rufous-tailed Jungle Flycatcher (Cyornis ruficauda) KIN,POR
292. Verditer Flycatcher (Eumyias thalassinus) BUTI
293. Indigo Flycatcher (Eumyias indigo) KIN
294. White-browed Shortwing (Brachypteryx montana) KIN
295. Eyebrowed Jungle Flycatcher (E) (Vauriella gularis) KIN
296. White-crowned Forktail (Enicurus leschenaulti) DAN
297. Bornean Forktail (E) (Enicurus borneensis) CRO,KIN,POR
298. Bornean Whistling Thrush (E) (Myophonus borneensis) KIN
299. Rufous-chested Flycatcher (Ficedula dumetoria) GOM
300. Snowy-browed Flycatcher (Ficedula hyperythra) KIN
301. Little Pied Flycatcher (Ficedula westermanni) KIN
302. Greater Green Leafbird (Chloropsis sonnerati) DAN,KRA
303. Lesser Green Leafbird (Chloropsis cyanopogon) DAN
304. Blue-winged Leafbird (Chloropsis cochinchinensis) BUTI
305. Bornean Leafbird (E) (Chloropsis kinabaluensis) CRO,KIN
306. Yellow-breasted Flowerpecker (Prionochilus maculatus) DAN,KRA
307. Yellow-rumped Flowerpecker (E) (Prionochilus xanthopygius) DAN,SEP
308. Yellow-vented Flowerpecker (Dicaeum chrysorrheum) POR,DAN
309. Orange-bellied Flowerpecker (Dicaeum trigonostigma) POR,DAN,BUTI
310. Plain Flowerpecker (Dicaeum minullum) POR
311. Black-sided Flowerpecker (E) (Dicaeum monticolum) CRO,KIN
312. Ruby-cheeked Sunbird (Chalcoparia singalensis) CRO
313. Plain Sunbird (Anthreptes simplex) KINA,DAN,KRA
314. Brown-throated Sunbird (Anthreptes malacensis) SEP
315. Red-throated Sunbird (Anthreptes rhodolaemus) GOM
316. Purple-naped Sunbird (Hypogramma hypogrammicum) KINA
317. Copper-throated Sunbird (Leptocoma calcostetha) SEP
318. Olive-backed Sunbird (Cinnyris jugularis) KOBE,MAN,KIN,KINA,SEP
319. Crimson Sunbird (Aethopyga siparaja) KINA,DAN
320. Temminck&s Sunbird (Aethopyga temminckii) CRO,KIN
321. Little Spiderhunter (Arachnothera longirostra) DAN
322. Thick-billed Spiderhunter (Arachnothera KRAssirostris) DAN
323. Long-billed Spiderhunter (Arachnothera robusta) DAN
324. Spectacled Spiderhunter (Arachnothera flavigaster) DAN
325. Yellow-eared Spiderhunter (Arachnothera chrysogenys) DAN
326. Bornean Spiderhunter (E) (Arachnothera everetti) KIN,POR,DAN
327. Whitehead&s Spiderhunter (E) (Arachnothera juliae) KIN
328. Eurasian Tree Sparrow (Passer montanus) x
329. White-rumped Munia (Lonchura striata) BUTI
330. Dusky Munia (E) (Lonchura fuscans) KOBE,KIN,KINA,DAN
331. Scaly-breasted Munia (Lonchura punctulata) KOBE
332. Chestnut Munia (Lonchura atricapilla) KOBE,KINA
333. Grey Wagtail (Motacilla cinerea) hBUTI
334. Paddyfield Pipit (Anthus rufulus) BUTI,KRA

Emlősök:

1. Asian Elephant (Elephas maximus) KINA
2. Common Treeshrew (Tupaia glis) DAN
3. Bornean Slow Loris (Nycticebus menagensis) DAN
4. Crab-eating Macaque (Macaca fascicularis) KINA,DAN
5. Southern Pig-tailed Macaque (Macaca nemestrina) KINA
6. Proboscis Monkey (Nasalis larvatus) KINA
7. Maroon Leaf Monkey (Presbytis rubicunda) GOM,DAN
8. Dusky Leaf Monkey (Trachypithecus obscurus) BUTI
9. Silvery Lutung (Trachypithecus cristatus) KINA
10. Müller&s Bornean Gibbon (Hylobates muelleri) KINA
11. Bornean Orangutan (Pongo pygmaeus) KINA
12. Kinabalu Squirrel (Callosciurus baluensis) KIN
13. Plantain Squirrel (Callosciurus notatus) KULU,KINA
14. Borneo Black-banded Squirrel (Callosciurus orestes) KIN
15. Prevost&s Squirrel (Callosciurus prevostii) KINA
16. Bornean Mountain Ground Squirrel (Dremomys everetti) KIN
17. Least Pygmy Squirrel (Exilisciurus exilis) KINA
18. Pale Giant Squirrel (Ratufa affinis) KIN,SEP
19. Jentink&s Squirrel (Sundasciurus jentinki) KIN,SEP
20. Common Palm Civet (Paradoxurus hermaphroditus) KINA,DAN
21. Bearded Pig (Sus barbatus) POR,DAN
22. Southern Red Muntjac (Muntiacus muntjak) (DAN)
23. Sambar (Rusa unicolor) DAN
24. Fawn Leaf-nosed Bat (Hipposideros cervinus) POR
25. Wrinkle-lipped Free-tailed Bat (Chaerephon plicatus) GOM
26. Large Flying-fox (Pteropus vampyrus) MAN,GOM

Hüllők:

1. Green Crested Lizard (Bronchocela cristatella) DAN
2. Borneo Forest Dragon (Gonocephalus bornensis) POR
3. Tokay Gecko (Gekko gecko) KOBE
4. Common House Gecko (Hemidactylus frenatus) KOBE
5. Borneo Dasia (Dasia vittata) SEP
6. Rough Skink (Eutropis rudis) POR
7. (Sphenomorphus cyanolemus) DAN
8. Water Monitor (Varanus salvator) DAN
9. Mangrove Snake (Boiga dendrophila) KINA
10. Saltwater Crocodile (Crocodilus porosus) KINA

Lepkék:

1. Striped Blue Crow (Euploea mulciber) CRO
2. Rustic (Cupha erymanthis) MAN
3. Grey Glassy Tiger (Ideopsis juventa) MAN
4. Large Tree Nymph (Idea leuconoe) MAN
5. Grey Pansy (Junonia atlites) KOBE
6. Kinabalu Birdwing (Troides andromache) KIN
7. (Lethe sp.) KIN
8. Common Tree Nymph (Idea lynceus) POR, KINA
9. Common Banded Demon (Notocrypta paralysos) POR
10. Chocolate Soldier (Junonia iphita) POR,DAN
11. Malayan Oakleaf (Kallima limborgii) POR
12. Yellow Archduke (Lexias canescens) POR,BUTI
13. Archduke (Lexias pardalis) POR
14. Blue-banded Jungle Glory (Thaumantis odana) POR
15. Brown-banded Ringlet (Ragadia makuta) POR
16. Great Mormon (Papilio memnon) KINA
17. Great Orange Tip (Hebomoia glaucippe) KINA
18. Great Crow (Euploea phaenareta) KINA
19. Great Egg-fly (Hypolimnas bolina) KINA
20. Clipper (Parthenos sylvia) KINA,DAN
21. Common Tree Nymph (Idea stolli) KINA
22. Malayan Birdwing (Troides amphrysus) KINA
23. Common Birdwing (Troides helena) KINA,DAN
24. Common Rose (Pachliopta aristolochiae) KINA
25. Spotted Black Crow (Euploea crameri) KINA
26. Magpie Crow (Euploea radamanthus) KINA
27. Tailed Jay (Graphium agamemnon) DAN
28. Great Marquis (Bassarona dunya) DAN
29. Chocolate Grass Yellow (Eurema sari) DAN
30. Horsfield&s Baron (Tanaecia iapis) DAN
31. Blue Catseye (Coelites epiminthia) DAN
32. Eliot&s Bushbrown (Mycalesis patiana) DAN
33. Burmese Sailer (Neptis leucoporus) DAN
34. Malayan Red Harlequin (Paralaxita damajanti) DAN
35. Banded Peacock (Papilio palinurus) DAN
36. Horsfield&s Five-ring (Ypthima horsfieldi) POR,DAN,KRA
37. Long-banded Yeoman (Cirrochroa satellita) DAN
38. Common Palmfly (Elymnias hypermnestra) BUTI
39. Small Leopard (Phalantha alcippe) KRA
40. Striped Albatross (Appias libythea) KRA
41. Vagrant (Vagrans sinha) BT
42. Colour Sergeant (Athyma nefte) KRA
43. Fluffy Tit (Zeltus amasa) BUTI
44. Rajah Brook&s Birdwing (Trogonoptera brookiana) BUTI

 
Megkereshető személyek:
Cser Szilárd: ,
Steiner Attila: ,
Pánya Csaba: ,

Probiscus Monkey - Ázsia / Malajzia

A csapat a Kinabatangan-folyón - Ázsia / Malajzia

Bornean Ground-cuckoo - Ázsia / Malajzia

Black-crowned Pitta - Ázsia / Malajzia

Green Broadbill - Ázsia / Malajzia

Bornean Orangutan - Ázsia / Malajzia

Bornean Forest Dragon - Ázsia / Malajzia
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Ma, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Ma, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció