pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93211   Megfigyelési adatok száma: 310109
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Azori-szigetek októberben - Európa / Portugália Megosztom Facebookon
2015.10.31. 20:59 Lendvai Csaba

Azori-szigetek 2015.10.13-23.

Résztvevők: Horváth Gábor, Lendvai Csaba, Selmeczi Kovács Ádám, Steiner Attila


Általánosságban:

A szigetekre jellemző, de elsősorban Corvora, hogy nagyon nyugodtak az emberek, utóbbi esetében a biztonság is nagyon jó. Például a kocsikban benne is hagyják a kulcsot. Corvonak kb. 400 lakosa van, elsősorban mezőgazdaságból élnek. Ősszel itt kb. 50-70 madarász tartózkodik, a többségük komoly tapasztalattal rendelkező szakember, akiktől sokat lehet tanulni. A hangulat is nagyon jó 1-1 tvicsnél, vagy vacsoránál.

Területek leírása

Lisszabon
Pár óránk volt mindössze Lisszabonban, így csak városnézés közben láttunk pár fajt. Aki úgy tervezi és van rá ideje, érdemes meglátogatni a jobb madarászhelyeket is.

Ponta Delgada
A legnagyobb sziget, ahova elsősorban az azori süvöltőért érdemes elmenni. Ezt a fajt a reggeli órákban nagyobb eséllyel lehet látni, de nekünk könnyen meglett délután is. A helyi vezető Gerby szívesen elkalauzol ide 9 fős kisbuszával. A keleti és a nyugati oldalon is vannak jó tengerparti, illetve egyéb vizes élőhelyek.

Corvo
A sziget egy 2x6 km-es vulkán. A település környékén kis szántóföldi parcellák vannak, amelyek kiváló táplálkozó helyet nyújtanak számos énekesmadárnak. A part menti tamariszkuszban landol a frissen érkező madarak többsége, ahol azonnal táplálkozni is kezdenek. A későbbiekben ezek jó része felhúzódik a völgyekbe (ribeira). A faluból egy szerpentin megy fel, majd több felé ágazik el. Az egyik a vulkán kalderájába visz fel, egy a víztározóhoz, a többi pedig a kis völgyekhez vezet.
Madarászni sok helyen lehet, esély mindenhol van jó faj találására. A Caldeiraban sok vízimadár fordul elő, a víztározó körüli füves lejtős területeken szoktak előkerülni a jobb partimadárfajok, a nedves, láposabb legelőkön sárszalonkákkal, gémfélékkel találkozhatunk.
A völgyekben jó erdők találhatóak, de maga a terep sok helyen nagyon nehéz, köves és saras. Gyakorlatilag bármelyik bokorban van esély ritkaságra, ezért minden madarat érdemes jól megnézni.
Azt el lehet mondani, hogy ha valaki szereti a barátkát, a fekete rigót, a hegyi billegetőt, az erdei pintyet és a kanárit, akkor boldog lesz Corvon, mert ezekből a fajokból minden élőhelyen rengeteg egyed található.

A szigetek madarászhelyeinek koordinátái letölthetőek az alábbi linkről:
http://www.birdingazores.com/?page=coordinates_2

Időzítés:

A madarászok zöme októberben megy, a top listerek 3-4 hétre is akár. Szeptember végén érkeznek és november elejéig vannak itt a kisebb-nagyobb társaságok. Novemberben is számítani lehet jó fajokra, csak az időjárás nem túl kedvező már, és a vonulás is gyengébb. A ritkaságok megjelenése rendszerint egybeesik egy-egy nyugati széllel, illetve észak-amerikai hurrikánnal. Bizonyos fajok azért ettől függetlenül is elkóborolnak az Azori-szigetekre. Augusztusban is sokan mennek Graciosára, ahonnan pelagic túrák indulnak pl. a Monteiro-viharfecskére. Az adatok ismeretében bármikor érdemes ide ellátogatni, nyáron pl. a fészkelő tengeri madarak miatt. Corvon az ismertető táblák tanúsága szerint költ - az októberben is gyakori - mediterrán vészmadár, de jelölik az atlanti és a kis vészmadarat is

Időjárás

Nem kell októberben hidegre készülni, 15-20 fok között volt a hőmérséklet. Erősebb szelekre azért számítani kell, de nekünk komolyabb vihar nem volt a 10 nap alatt. Általában igaz, hogy nagyon párás az idő, minden vasanyag gyorsan rozsdásodik, a szögek, csavarok alatt a falakon végigfolyt rozsda látható mindenfelé. Gyakran esik, de inkább szitáló csapadék a jellemző. Madártani szempontból a nyugati szél a nyerő, ami nekünk mindössze fél napig tartott, de ez elég volt, hogy rengeteg amerikai madarat sodorjon a szigetre. A legrosszabb az északi szél, és ha erős, akkor a repülő sem mindig tud leszállni. Az É-ÉNY-i szelek Grönlandról is sodorhatnak be fajokat.

Utazás:

Lisszabonig a TAP légitársasággal utazunk, másnap pedig Ryanairrel jutottunk el Ponta Delgadara. Innen a következő napon a SATA airlines 37 fős Bombardier Q200-asával repültünk át Corvora. Ez a gép mindkét úton megállt Faial szigetén (Horta). Odafele ki is kellett szállni, a visszaúton a gépen maradhattunk.
Árak:
BUD-LIS (TAP): 51 400 HUF (akciós ár volt)
LIS-PDL (Ryanair): 29 300 HUF (15 kg-os poggyásszal)
PDL-CVU (SATA): 44 100 HUF
Szumma: kb 125 000 HUF

Már a hortai repülőtér sem volt nagy, de a corvoi tényleg nagyon kicsi, maga a kifutópálya 800 m hosszú, az irányítótorony 10 méter magas, a repülőtér épülete pedig családi ház méretű. Nincs „átvilágító gépük”, a sziget rendőre végzi a biztonsági vizsgálatot, azaz jól átnézi a poggyászt. Kétnaponként érkezik repülő Corvora és csak a SATA Airlines küld gépeket.

Corvo szigetén nincs lehetőség autóbérlésre, egy helyi taxis Joao és kollégái szállítják a madarászokat reggel terepre (találkozó a már említett Comodoro-nál van minden reggel 8-kor), de bármikor lehet hívni (3 kisbusza van). Egy út 3 euró. Az alkalmakat egy füzetbe vezeti, és a végén kell fizetni a reptéren.
Elérhetősége: Joao Mendonca
Tel: 917763029
joao-antonio-mendonca@hotmail.com
Ha valaki el akar látogatni Floresre, az is megoldható hajóval. Reggeli indulással esti visszaérkezéssel kell számolni. Erről ott kell érdeklődni, ára kb. 40 EUR. Egy 16 fős 4 órás pelagic túrát szerveztek most is (erről későn értesültünk), ami fejenként 40 EUR-ba került. Mediterrán vészmadár mellett nagy és atlanti vészmadarat láttak, plusz néhány kis kardszárnyúdelfint (Pseudorca crassidens).
Érdemes a repjegyet terceirai megállóval venni, mert a reptértől 5 percre levő Cabo de Praia nagyon jó partimadaras terület, idén többek között remetecankót, illetve törpepartfutót lehetett látni.

Szállás:

Az egyetlen hotel a Comodoro Guesthouse, ahol lehetetlen szállást kapni, mivel egy évre előre lefoglalja a kemény mag. Több magánszállás van, amelyek szintén foglaltak. A reptér nyugati végénél van egy kemping, amihez tartozik egy vizesblokk is, ahol van meleg víz. Ez egy ingyenesen igénybe vehető kijelölt „vadkemping”. Aki szereti a mostoha körülményeket, az itt tud sátrazni (a lengyel csapat évről-évre ezt teszi). Arra számítani kell, hogy sok az eső, és nagyon párás a levegő, így egy komolyabb csapadékos időben nem nagyon száradnak meg a ruhák.
A szállások ára 50 EUR/szoba körül mozog.
Lisszabonban booking.com-on keresztül foglaltunk az Oriente városrészben. Ide metróval is könnyen el lehet jutni a reptérről, de 12 euróért a szállásadó eljött értünk a repülőtérre.
Ponta Delgadán a Hotel Barracudában aludtunk (http://www.hotel-barracuda.com), egy szoba 41 EUR volt reggelivel. Jó nagy apartmant kell elképzelni óceánra néző verandával. Általában minden szállás nagyon szuper volt.

Étkezés:

A szigeten két étterem van. A Traineraban ettünk többször (nyitva tartás: 8:00-21:00, vasárnap zárva), amely közvetlen a kikötőnél található. Leves 2 EUR, főételek 5-9 EUR, édesség 2,5 EUR. Sör 1 EUR (0,25L, Sagres vagy Super Bock), üdítők hasonló áron kaphatóak. Az étlapon 5-6 féle étel szerepel, főleg hal, disznó- illetve marhahús. A madarászok egy része itt eszik, de helyiek is járnak ide.
A másik étterem (vasárnap is nyitva) a szélmalmoknál található. Utóbbiban szervezett formában sokan esznek menüt. Ez egy főétel, ami korlátlan sör és borfogyasztással 10 EUR. A hátrány, hogy nem lehet választani. Ezt Bosse Carlsson szervezi, neki kell előre jelezni, illetve a vacsora után számolják meg, ki jön a következő este is. Itt alkalom nyílik 30-40 madarásszal beszélgetni, a vacsora végén pedig összegzik az aznap látottakat. Természetesen itt is van külön étlap, amiről választani lehet. A sziget kicsi és mivel hirtelen sok madarász jelenik meg, régebben előfordult, hogy elfogyott a kaja. Ma már azért többnyire fel vannak készülve a nagy létszámra.
Élelmiszerbolt kettő van, amelyben a fontosabb dolgok beszerezhetőek. Ezek vasárnap zárva tartanak. Van pékség is a faluban.

Guide

Csak Ponta Delgadából szerveztünk guide-ot. Gerby-t előre foglaltuk egy délutánra és egy reggelre. Az aktuális infóknak megfelelően rábíztuk, hogy a süvöltők mellett hova visz ki minket. Elérhetősége: info@gerbybirding.com, http://www.gerbybirding.com/

Kommunikáció:

A szigeten kétféle módon áramlanak a ritka madaras infók. Pierre-André Crochet az sms központ és küldi az infókat körbe, illetve a madarászok walkie-talkie-n informálják egymást. Nem olyan egyszerű azért a dolog, mivel sok helyen nincs térerő és a változatos domborzat miatt a rádiójelek is korlátozottan foghatóak. Ha valaki MEGA fajt talál, akkor megy az sms, illetve mindenki adja tovább rádión az infókat, hogy a távolabb levőkhöz is eljusson. Stratégiára is szükség van, azaz nem szabad túlzottan eltávolodni a kommunikációs zónától, mert az fájdalmas lehet, például ha valahol beesik egy ritkaság és későn értesülünk róla.
A legfontosabb Number 1. szabály: Sose hagyd el a szigetet! 
A 20 km-re fekvő floresi látogatás egész napos program, így a Corvon megjelenő ritkaságokat esetleg elmulaszthatjuk.

Egyéb élőlények a szigeten

A madarak mellett számos érdekességgel találkozhatunk Corvon. Talán az endemikus botanikai értékek a leginkább érdekesek. Emlősökből csak betelepített/betelepült egerekkel és patkányokkal találkozhatunk. Csoda, hogy Corvon ezt a kiaknázatlan táplálékforrást egyetlen arra tévedt ragadozó faj sem használta ki huzamosabb ideig. Az egyáltalán nem félős egereket leginkább csak a macskák tizedelik. Egy békafajt láttunk, amelyről kiderült, hogy egy betelepített faj, mégpedig az Iberian Water Frog (Pelophylax perezi). Ez a faj mindig itatóknál került elő. Két fajt említenek még a szigetekről (Tavi béka - European Marsh Frog - Pelophylax ridibundus, kecskebéka - Edible Frog - Pelophylax synklepton esculentus), ezek eredete még nem tisztázott.
Sao Miguelen él egy endemikus denevérfaj, az Azori koraidenevér - Azores Noctule (Nyctalus azoreum), amely - predátor hiányában – komoly számban repül nappal is.
Lepkéket kis számban láttunk, főleg Atalanta-lepkét (Vanessa atalanta), sáfránylepkéket (Colias crocea), farkos boglárkát (Lampides boeticus), káposztalepkét (Pieris brassicae), bogáncslepkét (Vanessa cardui) illetve egy amerikai vendég, a pompás királylepke - Monarch (Danaus plexippus) is elénk került.

Részletek: http://www.birdingazores.com/?page=animals_idx

Túra-összefoglalás

Hatalmas élmény volt az Atlanti-óceán egy apró szigetén hozzánk hasonló fanatikus emberekkel madarászni. Ebben a hónapban 11 nemzet 74 madarásza próbált amerikai ritkaságokat találni, nem kis sikerrel. A WP-re új keleti tirannuszlégykapó avagy keleti legyenc (Eastern Wood-Pewee) mellett egy WP 3 kékszárnyú hernyófaló (Blue-winged Warbler) is előkerült (2. corvoi adat). A csapatunkat erősítő Horváth Gábor által talált vörhenyes fülemülerigó (Veery) új volt a szigetekre, míg a WP-ben ez volt csupán a 13. adata. Sok hálás emberrel találkoztunk este, sikerült kicsit öregbíteni a magyarok hírnevét. Csapatunk ezek után is talált érdekes fajokat, mint például a kucsmás lombjáró (Blackpoll Warbler) egyik példányát, vagy éppen egy kékes lombjárót (Black-throated Blue Warbler).
A rossz előjelek ellenére nagy lelkesedés volt bennünk, ami nem volt alaptalan. Október elején számunkra kevésbé érdekes fajok (sisegő és fitiszfüzike) kerültek csak elő, pár ritkaság mellett (északi füzike, pirosszemű lombgébics, seregélysármány). Igazi amerikai beáramlásnak nem volt semmi előjele, megérkezésünkkor Corvon elég depressziós hangulatot éreztünk, az elmúlt 10 év leggyengébb szezonját vizionálták. Az első reggelen a pirosszemű lombgébics (Red-eyed Vireo) megfigyelése után két angol madarász említette, hogy 7 év alatt eddig ez a leggyengébb. Kb. 10 perc múlva HG megtalálta az első igazi amerikai ritkaságot jelentő vörhenyes fülemülerigót (Veery). Erre már mindenki fellelkesült, és aznap minden madarásznak meglett ez a rejtőzködő életmódú rigófaj. Majd 1,5 nap múlva megérkezett egy pár órás nyugati széllel a „madáreső”. 17-én gyakorlatilag félóránként találták a jobbnál jobb fajokat, ezek közül nekünk 8-9 új fajunk volt. Kb. 11-től egy flúgos futam vette kezdetét, mire meglett az egyik madár, már rohanhattunk a következőhöz. 2006 óta egyszer sem volt olyan, hogy ilyen koncentráltan ennyi madár érkezzen!
Összesen 90 madárfajt láttunk a túrán, amelyből 32 amerikai, nem számolva az olyan fajokat, amelyek jó eséllyel szintén onnan érkeztek (pl. nagy kócsag és a kanalas réce). Szintén nagy érdekességnek számított a Aranyszárnyú hernyófaló (Golden-winged Warbler) és a kékszárnyú hernyófaló (Blue-winged Warbler) hibridjének (Brewster’s Warbler) megfigyelése, még ha ez valójában a fajlistát nem gazdagította. Ez a hibrid Amerikában is ritkának számít.

A kis szigeten töltött 10 nap alatt nagyon sok új barátra tettünk szert és reméljük a jövőben is találkozunk majd velük Corvon!


Meglátogatott területek:

1. Lisbon, Oriente
2. Sao Miguel (Ponta Delgada, Eastern side:Achada das Furnas, Lagoa das Furnas, Ribeira Grande, Western side: Mosteiros, Sete Cidades)
3. Corvo (Vila Nova, Airstrip, pig-farm, Windmills, Middle fields, Fojo, Cancelas, Lighthouse valley, Poco de Agua, Pico, Lapa fields, Reservoir, Caldera Road)

Fajlista

1. Csörgő réce - Common Teal - Anas crecca 2 (Achada das Furnas)
2. Tőkés réce - Mallard - Anas platyrhynchos 2 (Sete Cidades)
3. Kormos réce - American Black Duck - Anas rubripes 3 (Caldera road)
4. Kékszárnyú réce - Blue-winged Teal - Anas discors 3 Along the shore, 1 later found dead (10.21)
5. Kanalas réce - Northern Shoveler - Anas clypeata 2 Lagoa de Furnas
6. Örvös réce - Ring-necked Duck - Aythya collaris 2 (Achada das Furnas)
7. Fürj - Common Quail - Coturnix coturnix conturbans Heard only 2 airport and fields
8. Gyűrűscsőrű vöcsök - Pied-billed Grebe - Podilymbus podiceps 2 (Lagoa de Furnas, Sete Cidades)
9. Mediterrán vészmadár - Cory&s Shearwater - Calonectris diomedea borealis 3
10. Kárókatona - Great Cormorant - Phalacrocorax carbo 1
11. Kis kócsag - Little Egret - Egretta garzetta 2,3
12. Nagy kócsag - American Great Egret Egretta alba egretta 2, 3 (Sete Cidades)
13. Szürke gém - Grey Heron - Egretta cinerea 2,3
14. Batla - Glossy Ibis - Plegadis falcinellus 3
15. Egerészölyv - Common Buzzard Buteo buteo rotschildi 18
16. Vörös vércse - Common Kestrel - Falco tinnunculus 1
17. Vízityúk - Common Moorhen - Gallinulla chloropus 2
18. Szárcsa - Eurasian Coot - Fulica atra 2
19. Parti lile - Common Ringed Plover - Charadrius hiaticula 2,3
20. Amerikai pettyeslile - American Golden Plover - Pluvialis dominica 3 (reservoir)
21. Sarki partfutó - Red Knot - Calidris canutus 2 (Ponta Delgada seashore)
22. Fenyérfutó - Sanderling - Calidris alba 2,3
23. Kis partfutó - Semipalmated Sandpiper - Calidris pusilla 2 (Ribeira Grande)
24. Bonaparte-partfutó - White-rumped Sandpiper Calidris fuscicollis 2,3 (Achada das Furnas, reservoir)
25. Vándorpartfutó - Pectoral Sandpiper - Calidris melanotos 3 (Fabrica de Manteiga)
26. Havasi partfutó - Dunlin - Calidris alpina 2 (Lagoa de Furnas)
27. Cankópartfutó - Buff-breasted Sandpiper Trygnites subruficollis 3 (Reservoir)
28. Pajzsoscankó - Ruff - Philomachus pugnax 2 (Achada das Furnas)
29. Sárszalonka - Common Snipe - Gallinago gallinago 3 (Fabrica de Manteiga)
30. Amerikai- sárszalonka Wilson&s Snipe - Gallinago delicata 3 (Lapa Fields)
Cankógóda faj - Dowitcher sp. – Limnodromus sp. 2 (Achada das Furnas)
31. Edei szalonka - Eurasian Woodcock - Scolopax rusticola 3
32. Nagy goda - Black-tailed Godwit - Limosa limosa 3 (airstrip)
33. Kis póling - Whimbrel - Numenius phaeopus phaeopus 2 (airfield)
34. Piroslábú cankó - Common Redshank - Tringa totanus 2 (Achada das Furnas)
35. Sárgalábú cankó - Lesser Yellowlegs - Tringa flavipes 2 (Achada das Furnas)
36. Pettyes billegetőcankó - Spotted Sandpiper - Actitis macularius 2 (Mosteiros)
37. Kőforgató - Ruddy Turnstone - Arenaria interpres 1,2,3
38. Dankasirály - Black-headed Gull - Larus ridibundus 1,2 (Ponta Delgada közelében)
39. Heringsirály - Lesser Black-backed Gull - Larus fuscus intermedius/graelsii 1,2
40. Sárgalábú sirály - Yellow-legged Gull - Larus michahellis atlantis 2,3
41. Küszvágó csér - Common Tern - Sterna hirundo 2,3
42. Parlagi galamb - Common Pigeon- Columba livia domestica 1,2,3
43. Örvös galamb - Common Wood Pigeon - Columba palumbus azorica 1,2,3
44. Balkáni gerle - European Collared Dove - Streptopelia decaocto 1,2,3
45. Örvös papagáj - Ring-necked Parakeet - Psittacula krameri 1
46. Kéménysarlósfecske - Chimney Swift - Chaetura pelagica 3 (airstrip, middle fields)
47. Keleti légylapótirranusz avagy Keleti legyenc - Eastern Wood-Pewee - Contopus virens 3 (Lighthouse valley, Heard Poco de Agua)
48. Mezei pacsirta - Eurasian Skylark - Alauda arvensis 3 (campsite)
49. Sziklafecske - American Cliff Swallow - Petrochelidon pyrrhonota 3 (airstrip, middle fields)
50. Vörhenyes pityer - Buff-bellied Pipit - Anthus rubescens 3 (airstrip, middle fields)
51. Réti pityer - Meadow Pipit - Anthus pratensis 1
52. Sárga billegető - Yellow Wagtail - Motacilla flava 1 (HG)
53. Hegyi billegető - Grey Wagtail - Motacilla cinerea 2,3
54. Barázdabillegető - White Wagtail - Motacilla alba 1
55. Házi rozsdafarkú - Black Redstart - Phoenicurus ochruros 1
56. Vörösbegy - European Robin - Erithacus rubecula 2
57. Hantmadár - Northern Wheatear - Oenanthe oenanthe leucorhoa 2,3
58. Szürkearcú fülemülerigó - Grey-cheeked Thrush - Catharus minimus 3 (pig farm and midde fields)
59. Flótázó fülemülerigó - Swainson&s Trush - Catharus ustulatus 3 (Lighthouse valley)
60. Vörhenyes fülemülerigó - Veery - Catharus fuscescens 3 (Fojo)
61. Fekete rigó - Common Blackbird - Turdus merula azorensis 1,2,3
62. Vándorrigó - American Robin - Turdus migratorius 3 (Middle fields)
63. Barátposzáta - Eurasian Blackcap - Sylvia atricapilla gularis 2,3,
64. Fitiszfüzike - Willow Warbler - Phylloscopus trochilus 3
65. Sárgafejű királyka - Goldcrest - Regulus regulus azoricus 2
66. Seregély - Common Starling - Sturnus vulgaris granti 2,3,
67. Egyszínű seregély - Spotless Starling - Sturnus unicolor 1
68. Szajkó - Jay - Garrulus glandarius 1
69. Házi veréb - House Sparrow - Passer domesticus 1,2,3
70. Asztrild - Common Waxbill - Estrilda astrild 2
71. Sárgahasú lombgébics - Philadelphia Vireo - Vireo philadelphicus 3 (Lower fields - pigfarm)
72. Pirosszemű lombgébics - Red-eyed Vireo - Vireo olivaceus 3 (Fojo, lower fields, stb.)
73. Erdei pinty - Common Chaffinch - Fringilla coelebs moreletti 2,3,
74. Csicsörke - European Serin - Serinus serinus 1 (HG)
75. Kanári - Atlantic Canary - Serinus canaria 2,3
76. Zöldike - European Greenfinch - Carduelis chloris aurantiiventris 2 (Cete Cidades)
77. Tengelic - European Goldfinch – Carduelis carduelis parva 2
78. Zsezse - Common Redpoll - Carduelis flammea rostrata 3 (airstrip) SA
79. Azori süvöltő - Azores Bullfinch - Pyrrhula murina 2 (East)
80. Csíkos kéregjáró - Black-and-white Warbler - Mniotilta varia 3 (Da Ponte)
81. Kékszárnyú hernyófaló - Blue-winged Warbler - Vermivora pinus 3 Lower fields, pigfarm
Brewster&s Warbler 3 (Da Ponte)
82. Északi lombposzáta - Northern Parula - Parula americana 3 (Lighthouse valley)
83. Kékes lombáró Black-throated Blue Warbler - Dendroica caerulescens (Cancelas, Lighthouse valley SA)
84. Kucsmás lombjáró - Blackpoll Warbler - Dendroica striata 3 (Lower fields, 2)
85. Koronás harasztjáró - Ovenbird - Seiurus aurocapilla 3 (Middle fields - Cape Verde farm)
86. Északi álarcosposzáta - Common Yellowthroat - Geothlypis trichas 3 (Lighthouse valley, Middle fields)
87. Skarláttangara - Scarlet Tanager - Piranga olivacea 3 (Pig farm Middle fields, Lighthouse valley)
88. Hósármány - Snow Bunting - Plectrophenax nivalis 3 (Resevoir, 15 pld.)
89. Vörösmellű magvágó - Rose-breasted Grosbeak - Pheucticus ludovicianus 3 (Lower fields,Middle fields, village)
90. Indigópinty - Indigo Bunting - Passerina cyanea 3 (Middle fields)

Ezekben a napokban a fentiek mellett több érdekességet láttak Corvon, amit mi már nem tudtunk leszerkeszteni. Ilyen volt a havasi lile, a sarkantyús sármány, a pásztorgém, a vörös vércse és a sisegő füzike. A többi szigeten is volt még bőven ritka madár, Floresen egy kisasszonyréce és egy amerikai szárcsa, Terceirán remetecankó és törpepartfutó, Faialon pedig egy mocsári cankó.

 
Megkereshető személyek:
Lendvai Csaba: ,
Steiner Attila: ,
Horváth Gábor: ,

Corvo szigete - Európa / Portugália

Caldeirao - Európa / Portugália

Partimadár élőhely - Európa / Portugália

Kikötő - Európa / Portugália
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció