PKMK
Feltöltött képek száma: 96886   Megfigyelési adatok száma: 321584
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
Azer ezerrel - Omid trip 2022 - Ázsia / Azerbajdzsán Megosztom Facebookon
2023.01.02. 08:53 Selmeczi-Kovács Ádám

Azerbajdzsán 2022. február 27. - március 13.

Résztvevők: Bajor Zoltán, Berényi Zsombor, Orbán Zoltán, Selmeczi-Kovács Ádám

Alapvetés
Azerbajdzsán már jó ideje a WP-s célok között volt többünk számára. Az országba leginkább májusban érdemes menni, nyilván mint másutt is, ilyenkor van esély a legtöbb fajt látni. Ezt a tervet alapvetően felülírta, hogy 2020-ban sikerrel jártak Omidot, azaz az utolsó szibériai hódarut (Leucogeranus leucogeranus) kereső társaink: a francia Pierre-André Chrocet, az izraeli Rami Mizrachi, a skót Peter Stronach és Bob Swann, valamint az osztrák Ernst Albegger. Ez inspirálóan hatott számos európai madarász számára, de a Covid persze közbeszólt ebbe is. Ám idén tavaszra a holland Diedert Koppenol összehozott egy erős nemzetközi társaságot, akikhez nekünk is szerencsénk volt csatlakozni. Szóval a terv az volt, hogy február-március fordulóján az országban legyünk és próbáljunk meg minél több jó (és persze új) fajt látni.

Azerről általában
Az ország kb. akkora mint hazánk és kb. annyian is laknak benne. Alapvető különbség, hogy nekik van tengerpartjuk (még ha csak a Kaszpi is, amely kb. olyan tenger-élményt nyújt, mint a Fekete-tenger) és magashegységük (Kaukázus). Emiatt változatosság a köbön élőhelyben és madárban. Muszlim ország lévén „rend” van és elég nagy szigor, nőket pl. alig látni az utcán – a világváros színvonalú főváros, Baku persze mindenben kivétel.
Hegyi-Karabah állandó háborús helyszín, oda nyilván nem lehet turistaként eljutni, ahogy mi az enklávéként működő Nahicsevánt is elkerültük, bár ez nyáron fontos madarász célpont lenne. Az azeriek a törökök testvérnépe, ezért (no meg a hírhedt baltás Safarov miatt) a magyarokat erősen kedvelik – tehát Madzsarisztán emlegetése varázs-hatással bír, ezt érdemes szem előtt tartani!
A személyi kultusz (a regnáló Alijev elnök dinasztia-alapító apjának állított rengeteg szobor, óriásfal, zászló, stb.) erősen áthatja az országot; ennél már csak a (minden falu határában megtalálható) „hősi halált halt” (= értelmetlen háborús belviszályban elesett) kiskatonák emlékművei kiábrándítóbbak.

Utazás, közlekedés
Mivel volt közvetlen Wizz járat Budapestről Bakuba nem volt kérdés az útvonal. Árban sem volt vészes: novemberben vásárolva kb. 60e Ft / fő volt az oda-vissza 20 kg csomagos elsőbbségi repjegy.
Azerbajdzsánba kell vízum, ezt mi elektronikus úton intéztük, s bár lehetnek nehézségek, nekünk gond nélkül lezajlott. 20 USD befizetését követően pár nap múlva már letölthető volt az evisa.gov.az/en oldalról.
Az autóbérlés már izgalmasabb fordulatokat hozott. Mivel sok terepezést terveztünk, ezért csak 4x4-es autó jöhetett szóba. Nekünk az economyrentalcars.com oldalon foglalt Toyota Prado nagyon bevált, amelyért kb. 260e Ft-ot fizettünk. A nyugati madarászokat onnan lehetett megismerni, hogy fehér színű, újabb évjáratú Prado-ban ültek, míg a kispénzű csapatok tagjai (lengyelek és magyarok) fekete, kissé régebbi Prado-kat hajtottak.
Ami ennél bosszantóbb volt, hogy a hátsó ablakok sötétítése megnehezítette a hátsó ülésekről való madarászatot – ezért ezeket az utólag feltett fóliákat a második napon önkényesen eltávolítottam 😊 Erről aztán a leadáskor megfeledkeztünk, mert úgy gondoltuk, hogy volt elég kompenzáció részünkről…
A vezetés némi egyiptomi rutinnal vehető, de szokni kell. A felfestések ellenére a sávokat nem veszik figyelembe, látszólagos rendezetlenséggel ömlik be mindenki egy-egy körforgalomba, de balesetet nem láttunk, valahogy mindig megoldódik minden.
Az üzemanyag fillérekbe került (1 AZN = 200 Ft/l), így a nagytestű szomjas autók tankolása sem túl megerőltető.
Az úthálózat megfelelő, jól lehet haladni, de vigyázat: komoly kamerás-mérős VÉDA-rendszerük van, a gyorshajtásokért az út végén mi is megfizettünk (summa 10e Ft körül). Állatok, random fekete ruhás emberek, halárus öngyilkos-jelöltek bárhol-bármikor felbukkanhatnak az út szélén, de ez klasszikus közép-ázsiai sztájl.

Szállások
A Covid periódus miatt sok bizonytalanság volt, az általános oldalakon keresztül nem is lehetett foglalni. Szerencsére Diederték a Hotel Masalli-ban tudtak foglalni nekünk is, az első jópár éjszakát ott töltöttük. Egyszerű hely volt, de elfogadható. A konyhájuk nagyszerű volt, kedvesek voltak, de nem árt az egykori orosz tudást felmelegíteni, hogy a kommunikáció gördülékenyebb legyen.
Két éjszakát töltöttünk Salyan városkában a Hotel Kür-ben (ezt Hichmet ajánlotta). Ennek előnye, hogy közel van a Shirvan NP területéhez, de elég morózus volt a tulaj és gyakorlatilag a második napon kifizettette velünk a szállásdíjat (30 AZN/éj/fő), ezért el is búcsúztunk tőlük. Étkezést nem próbáltunk náluk, mivel alapvetően ez egy esküvős hely.
Mivel a Kaukázusra is rápróbáltunk, ott egy hajmeresztő éjszakai autózás után Laza településen lévő Laza Guesthouse-ban közöttünk ki. Ezt bátran ajánlom mindenkinek, nagyszerű család csinálja a vendéglátást, minden nagyon szerény, de pazar. Itt is gyakorlatilag 30 AZN/éj/fő-t fizettünk. Mivel egyfajta ítéletidő uralkodott a tájban voltak nehézségek a fűtéssel és a vízellátással. Nyáron nagyon tuti lehet ez a hely is – bátran ajánlom (aktuális elérhetőségeket a neten lehet megtalálni).
Az utolsó éjszakánkat Bakuban töltöttük, itt találomra leltünk rá egy ukrán üzemeltetésű hotelre. Itt most vsz nem fogadnak magyarokat, nekünk márciusban még örültek… 40 AZN/fő fejében reggelivel járó szuperszállást kaptunk. Kissé otrombán hatottunk saras bakancsokban a süppedős szőnyegekkel borított márványfolyosókon, de aztán megszoktuk. A figyelmet a szomszéd szállodakomplexum tetejének lángolása amúgy is elvonta. Szerencsére a tüzet hamarosan eloltották, de az esti látványosság megvolt (sérülés úgy tudjuk nem történt).

Időjárás
A tél vége a nálunk megszokottal párhuzamos, de náluk is szárazabb az utóbbi időkben. A hegyekben komoly hideg és hó lehet (sajnos nekünk ködből is jutott elég), míg a tenger közelében a szél jellemző. Szóval a -10 és a +20 között mindenféle volt, átlagos terepi ruházat mindenütt elegendőnek bizonyult. Szélálló felszerelés erősen javallott!

Segítők, guide-ok
A madarászat Azerbajdzsánban (logikusan) nem tekinthető elterjedt ténykedésnek. Szerencsére terepen lófráló a haszonleső típusú emberek mellett van néhány jó arc is.
Elvin Elvin Məmmədsoy a Besh Barmag bottleneck terület ragadozó (és egyéb) fajainak felmérést toborzó önkéntesek motorja, illetve az Ecofront civil szervezet oszlopa. Jól ismeri az ország minden fontos területét. Állhatatos működésének köszönhetjük Omid megtalálását, mivel gyakorlatilag mindenki úgy gondolta, hogy a vonulást felgyorsító madár már nem kerül elő, tehát kb. felesleges is keresni március 10 után. Elvin volt az iráni telelőhelyen működő ranger azeri összekötője is, tehát rajta keresztül jöttek a friss információk. Az út során „hivatalosan” a hollandok guide-ja volt, de örömmel (és önzetlenül) segített nekünk is. Vélhetően bármilyen madaras dologra kapható – guideként maximális őt ajánlom! FB-on elérhető profilja van.
Abdin Abbasov szintén felkészült és széles tudású jó arc. Csoportvezetéseket vállal, s mivel ottlétünkkor is kísért valakiket, ennélfogva keveset értekeztünk, de segítőkész volt. FB-on elérhető profilja van.
A korábban említett Hichmet Quemberov a Shirvan fő őre és turisztikai szervezője. Fajismerete nem túl acélos, de sok helyi információt tud. Az önzetlenség csak olyan törökösen jellemző rá, óvatosan kell építeni a megoldásaira. FB-on elérhető profilja van.

Meglátogatott területek és legfontosabb fajok
Az út során 176 madárfajt sikerült megfigyelni (lásd alább a teljes fajlistát). Az adott időszakban ez nem tűnik rossznak és számos számunkra érdekes, ritkán látható faj is előkerült. Az országban nyüzsögtek a madarászok, mindenfelé számos jószemű terepi ember kavart. Ennek és a köztünk működő Whatsapp csoportnak köszönhetően folyamatos volt az info-csere, mégha nem is látott mindenki mindent amire esély lett volna.
Számos információt szedtünk össze az út előtt és alatt, nyilván itt csak a személyes tapasztalatokat osztom meg. Akit továbbiak érdekelnek, annak örömmel segítek!

Kizil-Agach
Több egységből álló Kaszpi partvidéki terület. Sós mocsarak, szikes parti sávok, rövid gyepek és ár-apály zónás területek jellemzik. Rengeteg partimadár (köztük számunkra jobbak, mint pl. sivatagi lile, stb.) és énekes figyelhető meg. Van nemzeti parki rész is amire belépőt kell fizetni. 4x4-es autó nem árt, de lehet a parton hatalmas távokat gyalogolni is (a helyiek ősöreg Ladákkal nyomják).

Shirvan
Apaj felnagyítva, annyi különbséggel, hogy itt őzek helyett golyvás gazellák rohangálnak és szédületes mennyiségű pacsirta van mindenhol. Fantasztikus a tájkép, a Kaszpi partrész teljesen idézi a Duna-deltai területeket, annyi különbséggel, hogy itt már szakszaulos élőhely is található - szóval csupa jóság. Kissé kényelmetlenné teszi a terepi mozgást, hogy korlátozott a nyitva tartás (kb. napkeltétől-napnyugtáig) és csak egy be/kijárat van. A belépőjegy filléres (2 AZN/fő), de a fő őr/túravezető Hichmet Quemberov tud ezen javítani 😊. Vele lehet a nightdrive vonalat is szervezni, persze azt pláne erősen feláras módon (40 USD). Mivel barátainknak fogadott, ezért volt, hogy kétszeres belépőért megengedte, hogy a hivatalos zárás után egy órát maradjunk még.
Mindenesetre a terület nagyszerű fajokat adott, nem utolsó sorban Omid is itt tanyázott idén március 13-án pár órát (bár vélhetően már előző nap este megérkezett)!

Laza
Sokat nem tudunk nyilatkozni, de télen nem érdemes felkeresni, mert simán ottragad az ember egy combosabb havazásban. Meredek de jó minőségű utak voltak mindenütt, amelyek lefagyva enyhén szólva nem tették komfortossá az éjszakai vezetést.

Lerik
Elsősorban a kaszpi cinege miatt érdekes a környék, de nem szabad elfeledkezni a Lerik kanyonról sem, ami azért kissé odébb van a névadótól. Ez utóbbi helyen hegyi környezetben lehet madarászni, sajnos nekünk az időjárás nem volt kegyes ahhoz, hogy jobb fajokat (fajdok, hófajdok, stb.) lássunk.

Mistan
Az iráni határ menti falucska. Ottlétünkkor óriási és tartós szél volt, ezért különösebb eredmény nélkül hagytuk ott.

Gobustan
Számos látnivaló van a környéken, ám ez inkább föld- és kultúrtörténeti érdelemben érdemel figyelmet. Az itteni barlang és sziklarajzok miatt világörökségi helyszín is van, ahol remek modern látogatóközpont is található.
A környékben lévő iszapvulkánokat kötelező meglátogatni, de nyilván nem szabad bedőlni a helyi vállalkozóknak (aka taxis hiénák) 4x4-es autóval simán felkereshető egyik-másik működő iszapcsoda.

Absheron
Filléres belépőjeggyel (2 AZN/fő) működő nemzeti parki terület Baku közelében, ahol be lehet gyalogolni a Kaszpi-tengerbe mélyen benyúló földnyelvre (mint a Duna-deltában a Sacalin-félszigeten). Ez vonulási időben szintén eszméltlen hely lehet, hiszen a csenevész bokrosokban mindent meg lehet találni, plusz a tenger is áttekinthető. Nekünk egyebek mellett egy réti fülesbaglyot adott hozzá a listánkhoz, de volt sok pacsirta és a belső vizes élőhelyeken számos vízimadár (de a récék mellett flamingók is) ill. ragadozó.Jobb fajok:

Vörös ásólúd (Tadorna ferruginea): a Kaszpi területeken kisebb csapatait sokfelé lehetett látni, de szórványos fajnak mondható.

Örvös farnkolin (Francolinus francolinus): a Shirvan száraz bozótosaiban került elénk, de csak pár helyen láttuk.

Reznek (Tetrax tetrax): a Shirvan pusztáin kisebb csapatokban mozogtak, ugrottak fel előlünk. Amikor jó vonuló idő volt, akkor a semmiből előkerültek ezres nagyságrendű csapatai, amelyek magasan húztak át az égen.

Szürkefejű kék fú (Porphyrio poliocephalus): a Shirvan mocsaraiban került elő néhány példány, szórványos fajnak tapasztaltuk.

Hódaru (Leucogeranus leucogeranus): Omid, azaz Remény. Életre szóló élmény volt látni ezt a fantasztikus madarat.
E kritikusan veszélyeztetett faj nyugati állományának utolsó írmagja ez a magányos hím, amely több mint egy évtizede jár Iránba telelni és onnan minden évben február utolsó napjaiban kel útra. 2020-ban Pierre barátunk jól sakkozta ki, hogy Omid minden bizonnyal a Kaszpi partok mentén halad a szibériai (némi képzavarral) költőhelye felé és bizonyára meg-megáll pihenni. Ez a számítás bejött, és azévben a Shirvan NP Flamingó-taván meg is találták a pihenő Omidot március első napján. 2021-ben a Covid miatt nem volt arról információ, hogy ez újra így történt e, ezért 2022-ben próbálkoztunk.
Ugyanakkor mindenki elszámolta magát, mivel Omid az idén nem indult el Iránból február végén a szokott módon, hanem kivárt nőnapig, és csak akkor lódult meg! Ekkor azonban úgy tűnt, hogy jó szél van és így simán átívelt felettünk a telelőhelyről érkezve (ami amúgy kb. 500 km-re van).
Óriási mázlink volt, hogy az eredetileg március 10-re tervezett visszautat a Wizz átszervezte és ezért a választható lehetőségek (03.08 vagy 03.13) közül a három nappal későbbre tettük át a jegyet. Ezen a számunkra utolsó Azerbajdzsánban töltött napon láttuk Omidot, egyedüliként a mintegy 40 madarász közül, aki erre készült. Persze előttünk áll 2023 márciusa, amikor minden ismételhető és már több infóval felvértezve állhatnak neki az (újra)próbálkozók - köztük az újabb magyar csapat tagjai!

Lilebíbic (Vanellus gregarius): itt sem általános, de azért elő-előkerülnek egyedi. Mi három példányt láttunk a Shirvan belső részein.

Fehérfarkú lilebíbic (Vanellus leucurus): Quardili (Salyan közelében) mozgott egy kis csapat egy tavon. Mivel a nyomok alapján itt rendszeresen megfordulnak vadászok, ezért nem voltak túl nyugodtak a madarak.

Halászsirály (Ichthyaetus ichthyaetus): a Kaszpi mentén általánosan látható párokban, kis csoportokban.

Barátkeselyű (Aegypius monachus): a Shirvanban több példányt is láttunk, egyik alkonyatkor egy fiatalt egészen közelről.

Feldegg-sólyom (Falco biarmicus): bizalmas infók alapján tudtunk megnézni egy költőhelyet, ahol a revírt foglaló pár mellett egy előző évi fiatal is mozgott.

Kaszpi cinege (Poecile hyrcanus): a Hirkan-hegység bennszülött cinkéje csak itt (illetve Iránban) látható. Bár a trip reportokban mindenféle nehézségekről írnak, nem tűnt bonyolultnak a helyzet. A Lerik-hez tartozó Mastail falucska feletti hegyoldalban (ahol egykori fás legelők vannak) még egészen barátságtalan szeles időben is viszonylag hamar találtunk egy párt. Hangra nem nagyon reagáltak, de aktívan végigjárták a környéket. Kedvezőbb körülmények között fotózni is lehetett volna, így csak bizonyító képek készültek.
A helyiek - annak ellenére h sok madarász jár ide – simán ránkhívták a rendőröket, akiket a Madzsarisztán varázs-szóval szelídítettünk meg. A főrendőr (mint kiderült Lerik körzet kapitánya) megadta az elérhetőségét és a lelkünkre kötötte, h ha bármi helyzet van akkor őt keressük. Erre szerencsére nem volt szükség…

Turkestan Short-toed Lark (Alaudala heinei): a csíkos sziki nemrég leválasztott alfaja. Egész jó tömegek mozogtak mindenféle rövid gyepeken a Kaszpi partvidékén és a Shirvanban.

Hajnalmadár (Tichodroma muraria): Goubustan környékén lévő időszakos folyómederben találtunk rá. Érdekes látvány volt az egykor vízvájta homokfalakon keresgélő madár.

Caspian Stonechat (Saxicola maurus variegatus): a Kizil-Agach területein került elénk egy hím példány.

Vörhenyes pityer (Anthus rubescens): a japonicus (al)faj rendszeres, de kis számú telelő a Kaszpi partvidéken. A Kizil-Agach tocsogós területein kitartó keresés és várakozás (értsd: hosszas szenvedés) után láttunk és hallottunk egy példányt.

Mongol sivatagipinty (Bucanetes mongolicus): Kum közelében (inkább távolában) lévő kősivatagi terepen találtunk néhány trombitás sivatagipintyet. Már ez érdekes tény volt, de Zsombi érdeme, hogy a közeli csővezeték csapjához járó madarak között kiszúrt egy mongol sivatagipintyet. Nahicsevánt leszámítva alig van adata az országból.

és amiről lemaradtunk:

Hegyi kalandrapacsirta: egy példányt találtak a Shirvan szikesein, de mi (mivel nem is nagyon kerestük) nem láttuk. Szórványosan jöhet másutt is.

Szerecsenpacsirta, fehérszárnyú pacsirta: opciós fajok, szórványosan előfordulnak a téli időszakban. Érdemes figyelni mindkét fajra és a korábbi észlelési helyeket szkennelni. Mi a célzott keresés ellenére nem jártunk sikerrel, de lehet h már késői volt az időszak, inkább februári adatok ismertek (de persze az is lehet, hogy csak azért mert akkor volt madarász az adott területen).

Keleti pacsirta: nehéz téma, a felrepülő vegyes pacsirta-csoportokban lehetetlennek tűnik kiszúrni. Hang alapján esélyes h volt; érdemes keresni, bizonyára gyakrabban fordul elő mint tudható.

Hegyi fajok, azaz kaukázusi pirók, hegyi rozsdafarkú, kaukázusi nyírfajd, kaukázusi királyfogoly: célzottan mentünk a fajok ismert helyeire (Laza, Xinaliq). Illetve mentünk volna, mert bejött a havazás és ezzel együtt óriási köd volt. Xinaliq 4x4-essel is megközelíthetetlennek bizonyult (a helyi arcok Nivával azért abszolválták) de felesleges volt kockáztatni. Szűk két nap alatt 0 eredményt elérve visszavonultunk a lapályra…
(Ezért muszáj volt májusban elmennünk Grúziába, hogy pótoljuk ezeket a fajokat 😊)

+ Tigrisgörény (Vormela peregusna): egy remek kisragadozó, amely a Shirvan területein az éjszakai órákban látható. Volt csapat aki sikerrel látta és fotózta, de ehhez Hichmet infói és egy jó hőkamera kellett. Nekünk csak a nyomai jutottak.


Egyéb érdekes fajok:

Sakál (Canis aureus): elég gyakori lehet, mi két alkalommal is láttuk nappali madarászás közben, a Shirvanban elég közelről is.

Mocsári macska (Felis chaus): alkonyattól mozog a Shirvan nádas-mocsaras területein, de mi csak egy ízben láttuk a sötétben. Volt, akiknek nappal is mutatkozott.

Golyvás gazella (Gazella subgutturosa): látványos, akár százas csapatai mutatkoztak a Shirvanban. Itt hivatalosan nem lehet vadászni, de időnként vsz trükköznek ezzel a hatalmasságok. A gazellák tehát nem nagyon bizalmasak, bár többször sikerült őket egész közelről is látni. Az IUCN szerint sebezhető kateróriába tartozó faj.

Fajlista: akit érdekelnek a részletek az ebird-ön megtalálja teljes részletességgel

Graylag Goose - Anser anser
Greater White-fronted Goose - Anser albifrons
Mute Swan - Cygnus olor
Ruddy Shelduck - Tadorna ferruginea
Common Shelduck - Tadorna tadorna
Garganey - Spatula querquedula
Northern Shoveler - Spatula clypeata
Gadwall - Mareca strepera
Eurasian Wigeon - Mareca penelope
Mallard - Anas platyrhynchos
Northern Pintail - Anas acuta
Green-winged Teal - Anas crecca
Marbled Teal - Marmaronetta angustirostris
Red-crested Pochard - Netta rufina
Common Pochard - Aythya ferina
Ferruginous Duck - Aythya nyroca
Tufted Duck - Aythya fuligula
Common Goldeneye - Bucephala clangula
White-headed Duck - Oxyura leucocephala
Black Francolin - Francolinus francolinus
Chukar - Alectoris chukar
Greater Flamingo - Phoenicopterus roseus
Little Grebe - Tachybaptus ruficollis
Great Crested Grebe - Podiceps cristatus
Eared Grebe - Podiceps nigricollis
Rock Pigeon - Columba livia
Common Wood-Pigeon - Columba palumbus
Eurasian Collared-Dove - Streptopelia decaocto
Laughing Dove - Spilopelia senegalensis
Little Bustard - Tetrax tetrax
Water Rail - Rallus aquaticus
Eurasian Moorhen - Gallinula chloropus
Eurasian Coot - Fulica atra
Gray-headed Swamphen - Porphyrio poliocephalus
Siberian Crane - Leucogeranus leucogeranus
Pied Avocet - Recurvirostra avosetta
Eurasian Oystercatcher - Haematopus ostralegus
Black-bellied Plover - Pluvialis squatarola
European Golden-Plover - Pluvialis apricaria
Northern Lapwing - Vanellus vanellus
Sociable Lapwing - Vanellus gregarius
White-tailed Lapwing - Vanellus leucurus
Greater Sand-Plover - Charadrius leschenaultii
Kentish Plover - Charadrius alexandrinus
Common Ringed Plover - Charadrius hiaticula
Eurasian Curlew - Numenius arquata
Black-tailed Godwit - Limosa limosa
Ruff - Calidris pugnax
Temminck&s Stint - Calidris temminckii
Sanderling - Calidris alba
Dunlin - Calidris alpina
Little Stint - Calidris minuta
Common Snipe - Gallinago gallinago
Green Sandpiper - Tringa ochropus
Spotted Redshank - Tringa erythropus
Common Greenshank - Tringa nebularia
Marsh Sandpiper - Tringa stagnatilis
Common Redshank - Tringa totanus
Parasitic Jaeger - Stercorarius parasiticus
Slender-billed Gull - Chroicocephalus genei
Black-headed Gull - Chroicocephalus ridibundus
Pallas&s Gull - Ichthyaetus ichthyaetus
Common Gull - Larus canus
Caspian Gull - Larus cachinnans
Lesser Black-backed Gull - Larus fuscus
Caspian Tern - Hydroprogne caspia
White-winged Tern - Chlidonias leucopterus
Whiskered Tern - Chlidonias hybrida
White Stork - Ciconia ciconia
Pygmy Cormorant - Microcarbo pygmaeus
Great Cormorant - Phalacrocorax carbo
Great White Pelican - Pelecanus onocrotalus
Dalmatian Pelican - Pelecanus crispus
Great Bittern - Botaurus stellaris
Gray Heron - Ardea cinerea
Great Egret - Ardea alba
Little Egret - Egretta garzetta
Cattle Egret - Bubulcus ibis
Eurasian Spoonbill - Platalea leucorodia
Cinereous Vulture - Aegypius monachus
Greater Spotted Eagle - Clanga clanga
Imperial Eagle - Aquila heliaca
Golden Eagle - Aquila chrysaetos
Eurasian Marsh-Harrier - Circus aeruginosus
Hen Harrier - Circus cyaneus
Pallid Harrier - Circus macrourus
Eurasian Sparrowhawk - Accipiter nisus
Northern Goshawk - Accipiter gentilis
White-tailed Eagle - Haliaeetus albicilla
Common Buzzard - Buteo buteo
Long-legged Buzzard - Buteo rufinus
Little Owl - Athene noctua
Long-eared Owl - Asio otus
Short-eared Owl - Asio flammeus
Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major
Syrian Woodpecker - Dendrocopos syriacus
Lesser Spotted Woodpecker - Dryobates minor
Eurasian Green Woodpecker - Picus viridis
Eurasian Kestrel - Falco tinnunculus
Merlin - Falco columbarius
Lanner Falcon - Falco biarmicus
Peregrine Falcon - Falco peregrinus
Isabelline Shrike - Lanius isabellinus
Great Gray Shrike - Lanius excubitor
Eurasian Jay - Garrulus glandarius
Eurasian Magpie - Pica pica
Red-billed Chough - Pyrrhocorax pyrrhocorax
Eurasian Jackdaw - Corvus monedula
Rook - Corvus frugilegus
Hooded Crow - Corvus cornix
Common Raven - Corvus corax
Coal Tit - Periparus ater
Caspian Tit - Poecile hyrcanus
Eurasian Blue Tit - Cyanistes caeruleus
Great Tit - Parus major
Eurasian Penduline-Tit - Remiz pendulinus
Greater Short-toed Lark - Calandrella brachydactyla
Calandra Lark - Melanocorypha calandra
Turkestan Short-toed Lark - Alaudala heinei
Wood Lark - Lullula arborea
Eurasian Skylark - Alauda arvensis
Crested Lark - Galerida cristata
Bearded Reedling - Panurus biarmicus
Moustached Warbler - Acrocephalus melanopogon
Barn Swallow - Hirundo rustica
Common Chiffchaff - Phylloscopus collybita
Cetti&s Warbler - Cettia cetti
Long-tailed Tit - Aegithalos caudatus
Goldcrest - Regulus regulus
Wallcreeper - Tichodroma muraria
Eurasian Nuthatch - Sitta europaea
Western Rock Nuthatch - Sitta neumayer
Eastern Rock Nuthatch - Sitta tephronota
Eurasian Wren - Troglodytes troglodytes
White-throated Dipper - Cinclus cinclus
European Starling - Sturnus vulgaris
Mistle Thrush - Turdus viscivorus
Song Thrush - Turdus philomelos
Redwing - Turdus iliacus
Eurasian Blackbird - Turdus merula
Fieldfare - Turdus pilaris
Ring Ouzel - Turdus torquatus
European Robin - Erithacus rubecula
Black Redstart - Phoenicurus ochruros
European Stonechat - Saxicola rubicola
Siberian Stonechat - Saxicola maurus
Isabelline Wheatear - Oenanthe isabellina
Finsch&s Wheatear - Oenanthe finschii
Alpine Accentor - Prunella collaris
Dunnock - Prunella modularis
House Sparrow - Passer domesticus
Spanish Sparrow - Passer hispaniolensis
Rock Sparrow - Petronia petronia
Gray Wagtail - Motacilla cinerea
Western Yellow Wagtail - Motacilla flava
White Wagtail - Motacilla alba
Tawny Pipit - Anthus campestris
Meadow Pipit - Anthus pratensis
Water Pipit - Anthus spinoletta
American Pipit - Anthus rubescens
Common Chaffinch - Fringilla coelebs
Brambling - Fringilla montifringilla
Hawfinch - Coccothraustes coccothraustes
Eurasian Bullfinch - Pyrrhula pyrrhula
Trumpeter Finch - Bucanetes githagineus
Mongolian Finch - Bucanetes mongolicus
European Greenfinch - Chloris chloris
Eurasian Linnet - Linaria cannabina
European Goldfinch - Carduelis carduelis
Fire-fronted Serin - Serinus pusillus
Eurasian Siskin - Spinus spinus
Corn Bunting - Emberiza calandra
Rock Bunting - Emberiza cia
Yellowhammer - Emberiza citrinella
Reed Bunting - Emberiza schoeniclus

Lezárva: 2022. december 31.

 
Megkereshető személyek:
Selmeczi-Kovács Ádám: , , http://www.fotoska.hu

Kizil - Ázsia / Azerbajdzsán
Kb ilyen a Kaszpi parti hangulat a Kizil Agach jobb részein

Golyva - Ázsia / Azerbajdzsán
Na megint csak golyvázik...

Kaszpi - Ázsia / Azerbajdzsán
Kaszpi partvidéki hangulat a Shirvan NP-ben

Szenzorkosz - Ázsia / Azerbajdzsán
Az a sok szenzorkosz mind reznek

Mistan - Ázsia / Azerbajdzsán
Jellemző tájkép fajgazdag élőhelyekkel az iráni határ közelében

Nem jó - Ázsia / Azerbajdzsán
Xinaliq felé félúton

Gobustan - Ázsia / Azerbajdzsán
Az iszapvulkánokat kár lett volna kihagyni :-D

SHNP - Ázsia / Azerbajdzsán
A Shirvan NP nádasai

Várunk - Ázsia / Azerbajdzsán
2022 számos madarásznak nem volt a legjobb éve - de itt még élt a remény

Omid - Ázsia / Azerbajdzsán
Itt meg maga az élő Remény, azaz Omid az utolsó nyugati hódaru
Fórum
Apróhirdetések
Sziasztok. Utolsó ár a spektívre fix: 300000forint. ...
Tegnap, 08:07 - Kovács józsef
Milyen madarat láttam?
Talán sikerült, javítottam...
2023.03.19. 23:42 - Bass Borisz
Könyvek, újságok, weblapok
Nem.
2023.03.18. 12:59 - Bozó László
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
MME Ritkaságvadász Szakosztály belépési adatlap
2023.01.25.
Sziasztok! A birding.hu átalakulásának egyik tervezett lépcsője, hogy a fenntartás egy részét az... Tovább »
Beszámolók
Marokkó áprilisban 2022
2023.03.01.
pdf logoMegkésve bár de törve nem, a mellékelt pdfen olvashatjátok tavalyi Marokkói madarászatunk... Tovább »
Galériák
Jerikói nektármadár
Cinnyris osea
2023. február
 
Erdei pacsirta
Lullula arborea
2023. március 23.
 
-

2023. március
 
PKMK
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció