pkmk.hu
Feltöltött képek száma: 93214   Megfigyelési adatok száma: 310116
   
E-mail-cím:
Jelszó:
Beszámolók
8. AERC értekezlet, Blankenberge, Belgium Megosztom Facebookon
2010.01.26. 18:00 Simay Gábor

6 éves szünet után 2009-ben újra összehívták az AERC tagjait, hogy új lendületet adjanak a szövetség eddig elvégzett munkájának folytatásához. Az AERC egy olyan szervezet, mely európai szinten fogja össze azokat a nemzeti bizottságokat, amelyek felelősek az egyes országok faunáira nézve új, szokatlan vagy ritka madárfajok előfordulásainak hitelesítéséért. Az AERC nemcsak egy európai szövetségbe tömöríti ezen ?ritkaság bizottságokat?, hanem feladatául tűzte ki azt is, hogy az egyes tagszervezetek közötti információáramlást elősegítse, számukra szakmai segítséget nyújtson, a munkájukhoz szükséges kérdésekre válaszoljon, és adott esetben döntést hozzon az egységesítés és az együttműködés érdekében.
Az egyes országok ritkaság bizottságainak tevékenysége sokrétű, általában túlmutat a ritka kóborlók adatainak hitelesítésén. Jellemzően ezek a bizottságok állítják össze például egy ország fajlistáját (checklist), melynek természetvédelmi vonatkozása is jelentős lehet. (Például ha egy ritka alfajt ezentúl fajként kezelünk, annak természetvédelmi jelentősége megnövekszik.) Ezen döntések akkor befolyásolhatják leghatékonyabban és legkedvezőbben a természetvédelmet, ha azok támogatottsága egységes Európa-szerte. Hazánk ritkaság bizottsága (a Nomenclator Bizottság) a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület keretein belül működik, és ezúttal két tagjával (Kern Rolland, Simay Gábor) képviseltette magát az AERC blankenberge-i gyűlésén.
A találkozó legfontosabb feladata az volt, hogy újra felpezsdítse a szövetség munkáját, hiszen az elmúlt, közel 20 évben vállalt feladatok az egyes tagországok apróbb-nagyobb nézeteltérései és egy egységes taxonómiai állásfoglalás miatt lelassultak. Az értekezlet elérte feladatát a teljesíthető rövidtávú feladatok meghatározásával, melyek magukban foglalják egy egységes európai fajlista összeállítását, és a rendszertani változások óvatos, de rendszeres nyomon követését. Fontos, hogy a résztvevő bizottságok között szerepeltek olyan, a madarászéletben fajsúlyosnak számító országok, mint Nagy-Britannia, Finnország vagy Spanyolország. Ugyanakkor szembetűnő volt a kelet-európai bizottságok szinte teljes hiánya.
A program pénteken, november 27.-én kezdődött és éjszakába nyúlóan tartott. Az első nap legfontosabb döntése szerint rövid időn belül létre kell hozni az ún. AERC Chartát, mely többek között olyan működési szabályozásokat tartalmaz majd, mely a jövőben megkönnyítheti a döntéshozást.
A második napon ? bár esős, szeles idő volt ? egy rövid kirándulást tettünk a közeli vadlúd táplálkozó területekre, ahol többek között rövidcsőrű ludakat is megfigyeltünk. A nap további része munkával telt. Számunkra két igen fontos mozzanata volt ennek a napnak. Egyrészről egy előadás keretein beül Rolland bemutatta a Magyarországon előforduló madárfajok kategória rendszerében (DA, DE) történt változásokat, mely bár megosztotta a hallgatóság véleményét, de egy jobb rendszer kialakítása felé tett törekvésnek ismerték el. Ezen kategóriák egyre nagyobb szerephez jutnak Európa szerte ? így hazánkban is ? az ember által betelepített és elterjesztett fajok, valamint a madártenyészetekből szökött példányok miatt. A másik fontos mozzanat az volt, hogy a jelenlévők felkérték hazánk bizottságát, hogy segítsen a kelet-európai ritkaság bizottságokkal való kapcsolattartásban, vagy ahol szükséges, akár bizottságok felállításában. A feladat jelentőségteljes, hiszen ezen országok (pl.: Ukrajna, Románia, Bulgária) befolyásolhatják az egységes európai listát, és az AERC-ben való jelenlétük pedig hatékonyabbá teheti annak munkáját. Nem utolsósorban ? bár egyelőre még csak informálisan ? megkérték hazánkat, hogy legyen a gazdája egy, az elkövetkező években tartandó AERC gyűlésnek, mely egyrészt elismerés, másrészt megtiszteltetés számunkra.
A találkozó második napjának estéje már kötetlen szakmai beszélgetéssel és egy érdekes előadással telt el, ahol Omán madárvilágával ismerkedhettünk meg.
Az utolsó napon terepi program keretében több madarászhelyet is meglátogattunk a belga tengerparton. Ezalatt több, számunkra érdekes kérdést vitathattunk meg más országok vezető terepmadarászaival. Végül vendéglátóink segítségével indultunk el a repülőtérre, akik a találkozó alatt mindent elkövettek, hogy a résztvevők jól érezzék magukat és eredményes tárgyalást folytathassanak.
Összességében egy nagyon hasznos hétvégét tölthettünk el Blankenberge-ben, ahol az európai ritkaság bizottságok szövetségének jövőjét nagyban befolyásoló gyűlésen vehettünk részt és alakíthattuk annak döntéseit. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek a részvételben nyújtott segítségét és támogatását.

Kern Roland és Simay Gábor

Rolland előadása a találkozón

A találkozó résztvevői

Libák Blankenbeg szélén

Az egyik utolsó megmaradt tengerparti élőhely Belgiumban
Fórum
Furcsa madarak
Szia! Én még nem. :-) Üdv:SZB
Tegnap, 19:14 - Székely Balázs
A WP és a világ terepmadarász hírei
Első kuhi és 2. fecskesirály Romániában! ...
Tegnap, 10:08 - Gál Szabolcs
Határozási problémák
És még egy kép
2022.08.11. 23:31 - Hodász István
Szavazás
Jelenleg nincs érvényes szavazási lehetőség Tovább »
Hírek, felhívások
1 % - 2022-ben is!
2022.02.06.
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu működését Nekünk az egy nem mindegy! Támogasd... Tovább »
Beszámolók
Áprilisi marokkói túránk
2022.07.06.
Résztvevők: Bozsaky Dávid, Bozsaky Bonifác. Édesapám többször volt már Marokkóban, így... Tovább »
Galériák
Havasi hófajd
Lagopus muta
2022. augusztus 13.
 
Bujkáló poszáta
Curruca undata
2022. június
 
Kormos hantmadár
Oenanthe leucura
2022. június
 
1 % - amivel idén is támogatni tudod a birding.hu-t
 
© 2010 www.birding.hu Pest Környéki Madarász Kör
FőoldalInfóMegfigyelésekGalériákFajlistákMME NomenclatorRegisztráció